Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Η "Διέξοδος" και πάλι στον Παγκόσμιο Ιστό

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" προβάλλεται και πάλι στο διαδύκτιο στη διεύθυνση www.diexodos.com.gr ύστερα από ολιγόμηνη απουσία λογω τεχνικών λόγων.
Στην πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες όχι μόνο για τις δραστηριότητες του κέντρου αλλά και για την πόλη του Μεσολογγίου.
Να σημειώσουμε ότι η "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" από την ίδρυσή της το 1999 είχε σε πλήρη λειτουργία ιστοσελίδα.
Για περιηγηθείτε στη νέα ιστοσελίδα της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" ΠΑΤΉΣΤΕ ΕΔΏ

Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις»

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 10:30 π.μ.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου
O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Προστασία των Υγροτόπων& την Κοινωνική Περιβαλλοντική Συνείδηση.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα:
«Σύγχρονες Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις» και θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 10:30π.μ.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι έλληνες ευρωβουλευτές:
Γεώργιος Παπαστάμκος της Ν.Δ.
• Σταύρος Αρναουτάκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
• Διαμάντω Μανωλάκου του
Κ.Κ.Ε.
• Γεώργιος Γεωργίου του ΛΑ.Ο.Σ.
• Και ο Διευθυντής Γραφείου για την Ελλάδα
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιος Κασιμάτης,

Συντονιστής θα είναι ο Πρόεδρος Φορέα ΔιαχείρισηςΛιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Δρ. Ι. Κ. Καλαβρουζιώτης

Μεσολόγγι - Απρίλιος 2006 επίσκεψη στη ΔΙΕΞΟΔΟ







Λεύκα Αγρινίου - Δεκέμβριος 2006 - Θεμελίωση Ιερου Ναού Παναγίας Άξιον Εστί στη μνήμη των πέντε δολοφονηθέντων κυνηγών


Μεσολόγγι Νοέμβριος 2005 - Ενθρόνιση Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά





Μεσολόγγι Γιορτές Εξόδου 2006








Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Περί¨"αποπομπής" Δρακά

Αναφορικά με την αποπομπή της νομαρχιακής συμβούλου Βιβής Δρακά από το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η στάση τόσο του προέδρου του Ν.Σ. όσο κυρίως του νομάρχη αλλά και της αντιπολίτευσης ήταν στάση κυρίων απέναντι της.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις της για την στάση του κ. Γρίβα και άλλων παραγόντων της νομαρχίας αυτές είναι "προφάσεις εν αμαρτία".
Τα παραπάνω προκύπτουν από ρεπορτάζ που κάναμε και το οποίο σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε...

"Του Εφετείου το κάγκελο"

ΤΟΥ ΦΑΝΟΥ
Με αφορμή την πρόθεση της πολιτείας να ιδρύσει Εφετείο στη Αιτωλοακαρνανία και τις φήμες που φέρνουν την κυβέρνηση να επιλέγει ως τόπο εγκατάστασης το Αγρίνιο, αντί του Μεσολογγίου, έκανα κάποιες σκέψεις, από πικρές έως ...πικρόχολες, που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπηρεσία, δικαιωματικά ανήκουσα στη πρωτεύουσα του νομού μας, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, παίρνει την άγουσα προς τη γείτονα, ακολουθούσα την ...κατηφόρα της αδικίας, της αγνωμοσύνης και της ασέβειας της σημερινής Ελλάδας προς την ίδια την ιστορία της και τους θεσμούς.
...Για την συνέχεια του κειμένου: πατήστε εδώ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Στο Μεσολόγγι η "πρώτη" διανυκτέρευση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα αποτελέσει την πρώτη πόλη που θα διανυκτερεύσει το Ολυμπιακό Φως κατά την επί ελληνικού εδάφους Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει με την αφή της Φλόγας, στις 24 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία. για τους Αγώνες του Πεκίνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, για το πρόγραμμα της Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να φθάσει στο Μεσολόγγι στις 8 και μισή το βράδυ της 24ης Μαρτίου, όπου και θα διανυκτερεύσει.
Στο Μεσολόγγι η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να διέλθει από το σπίτι του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά όπου θα γίνει και σύντομη τελετή με κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια θα λάβει χώρα σε σημείο που θα ανακοινωθεί μεγάλη εκδήλωση.
Το Ολυμπιακό Φως κατά την παραμονή του στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα φιλοξενηθεί στον Κήπο των Ηρώων.
Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα και θα φτάσει στην Αθήνα από συνολικά 605 λαμπαδηδρόμους. Θα διασχίσει 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου για την Κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου



Με το άκουσμα της Κοίμησης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου αποφασίσθηκε η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, για σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008 στις 6 και μισή το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων στη Δημοτική Πινακοθήκη για την έκδοση ψηφίσματος.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν επίτιμος δημότης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Σε "θέσεις μάχης" για τις πελάδες


"Θέσεις μάχης" λαμβάνουν στο Μεσολόγγι οι ιδιοκτήτες των πελάδων στην περιοχή της Τουρλίδας για να αποτρέψουν την κατεδάφιση αυτών, την προσεχή Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008.
Η κατεδάφιση αποφασίσθηκε με την αιτιολογία ότι οι πελάδες αυτές βρίσκονται σε ζώνη «αιγιαλού και παραλίας», μια αιτιολογία που δεν υιοθετούν οι κάτοικοι της περιοχής αφού όπως υποστηρίζουν «δεν νοείται αιγιαλός και παραλία σε δίαυλο λιμανιού, όπως είναι η περιοχή της Τουρλίδας».
Ανεξάρτητα το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πελάδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας του Μεσολογγίου για τα τελευταία 50 χρόνια.
Επίσης γεγονός είναι ότι οι ιδιοκτήτες των πελάδων δεν επεδίωξαν να αποκτήσουν κυριότητα δημόσιας γης αλλά για χρόνια κατέβαλαν ενοίκιο στο ελληνικό δημόσιο και ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης γης.
Δυστυχώς, αφενός με το πρόσχημα του «αιγιαλού και της παραλίας» και αφετέρου της δήθεν «περιβαλλοντικής προστασίας» κατέστη εφικτή από κάποιους ντόπιους γραφειοκράτες η λήψη της απόφασης για κατεδάφιση αυτών των «πελάδων», απειλώντας είτε προϊσταμένους είτε υφισταμένους.
Αληθεύει ότι για να κατεδαφιστούν οι πελάδες υποβλήθηκε ως μέσο πίεσης μήνυση για παράβαση καθήκοντος στον διευθυντή της ΔΕΣΕ Δυτικής Ελλάδας;
Στο πλευρά των ιδιοκτητών των πελάδων με δηλώσεις τους έχουν ταχθεί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας για τον απλούστατο λόγο για το ότι δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο για την επόμενη ημέρα της κατεδάφισης…και δεν ζητήθηκαν οι θέσεις Δήμου και Νομαρχίας για το θέμα. (διαβάστε Σεδώ)
Και ένα τελευταίο ερώτημα για τους δήθεν προστάτες του δημοσίου συμφέροντος: «Το Ελληνικό Δημόσιο πόσο έχει ζημιωθεί εξαιτίας της στάσης της τοπικής κτηματικής υπηρεσίας που τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να εισπράττει τα ενοίκια; Και ξεκίνησε διαδικασίες διοικητικής αποβολής και κατεδαφίσεων; Πόσο θα κοστίσει η κατεδάφιση και που θα πάνε τα μπάζα;»

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε το ερώτημα που είχαμε θέσει προ ημερών ποιος ενοχλούν αυτές οι εικόνες;

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Μεσολόγγι - Οι πελάδες της Λιμνοθάλασσας

Στο ιστολόγιο "asteroid" "αλιεύσαμε" ένα κείμενο άκρως επίκαιρο για ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες και θα απασχολήσει ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας.
Πρόκειται για το ζήτημα της κατεδάφισης παραδοσιακών πελάδων στην Τουρλιδα.
Αναδημοσιεύομαι αυτούσιο το κείμενο με τίτλο "Μεσολόγγι - Οι πελάδες της Λιμνοθάλασσας" που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο:






"Πριν από ένα μήνα περίπου, στα τέλη Απριλίου, πέρασα από το Μεσολόγγι και κοντοστάθηκα λίγο στην Λιμνοθάλασσα. Καταγράφοντας εντυπώσεις και στιγμιότυπα του σύντομου ταξιδιού, έκανα μια περαστική αναφορά στην Τουρλίδα, έναν γραφικό οικισμό μέσα στην Λιμνοθάλασσα.
Τα σπίτια του οικισμού στηρίζονται σε πασάλους και βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα και πάνω στο νερό, θυμίζοντας ανάλογους οικισμούς και σπίτια, που έχω δει πολλές φορές σε ταξίδια μου στον Αμερικάνικο Νότο κι ειδικά στα μπαγιού της Λουιζιάνας.



Όταν κατέγραφα τις εντυπώσεις μου δεν ήξερα, όμως, ότι τα σπίτια αυτά έχουν ιδιαίτερη ονομασία : πελάδες. Δεν ήξερα, επίσης ότι κινδυνεύουν να κατεδαφισθούν... Αυτά μέχρι χθες...

Χθες το απόγευμα, βρήκα ένα σχόλιο στο post αυτό από τον "Απόστολο", τον οποίο δεν γνωρίζω, αλλά τα όσα έγραψε μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Ο Απόστολος ως ιδιοκτήτης πελάδας και κάτοικος της Τουρλίδας έλαβε, εν συνεχεία, την πρωτοβουλία να μου στείλει με e-mail τις φωτογραφίες του σημερινού post, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τα σπίτια αυτά και τον κίνδυνο, που τα απειλεί.Δεν είμαι σε θέση να διασταυρώσω τα έτσι κι αλλιώς ενδιαφέροντα ιστορικά και άλλα στοιχεία. Τα παραθέτω εδώ, συμπληρώνοντας, αφ' ενός, το προηγούμενο post, και ελπίζοντας, αφ' ετέρου, να γίνει διάλογος και να φωτισθεί το θέμα των πελάδων απ' όλες τις πλευρές, που σίγουρα θα υπάρχουν...

Η Τουρλίδα βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, στον Πατραϊκό Κόλπο. Την ονομασία της έλαβε από ένα είδος θαλασσινών πουλιών της περιοχής, τις "τουρλίδες". Αρχικά, μέχρι το 1885, η Τουρλίδα ήταν νησί, και το σημείο, όπου άραζαν τα καράβια, δεδομένου ότι από το σημείο αυτό και προς την πόλη τα νερά γίνονταν πολύ ρηχά. Μεταγενέστερα, η Τουρλίδα ενώθηκε με την πόλη του Μεσολογγίου, με μια στενή λωρίδα γης 3 χλμ. περίπου, που δημιουργήθηκε από βυθοκορήματα προερχόμενα από τις εκσκαφές για την κατασκευή του λιμανιού του Μεσολογγίου.

Αριστερά και δεξιά της λωρίδας, η γαλήνια Λιμνοθάλασσα κι ανοιχτοί ορίζοντες. Στην άκρη της λωρίδας και σ' όλο της το μήκος έχει κατασκευασθεί ειδικός διάδρομος για πεζούς και ποδήλατα, με αποτέλεσμα η βόλτα αυτή, όπως την φαντάζομαι σε ώρα δειλινού, να είναι απολαυστική, για να ασκηθεί κανείς και να διώξει όλη την υπερένταση της μέρας...

Στην μια άκρη της λωρίδας, λοιπόν, οι παρυφές της πόλης και στην άλλη, μέσα στην Λιμνοθάλασσα, η Τουρλίδα, με τα παράξενα αυτά σπίτια, που ονομάζονται πελάδες ή πιλάδες. Τα μικρά αυτά σπιτάκια είναι πασαλόπηκτα. Στην αρχή, στην πρώτη τους μορφή, ήταν μονόχωρα και φτιαγμένα από παλούκια, καλάμια, ψαθί, βούρλα και φύκια. Αργότερα, έγιναν ξύλινα.
Τις πελάδες χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες σ' όλη την έκταση της Λιμνοθάλασσας, για να αποθηκεύουν τα εργαλεία και τα σύνεργά τους και να μένουν εκεί μόνοι τους τον Χειμώνα, πριν γίνουν μηχανοκίνητες οι βάρκες τους - οι γαίτες. Με τα μέσα της εποχής εκείνης, το Μεσολόγγι τους έπεφτε μακριά κι έτσι πήγαιναν στην πόλη ("κάνανε χώρα", όπως έλεγαν) μόνο κάθε δέκα μέρες περίπου. Το Καλοκαίρι, όμως, έπαιρναν μαζί τους και την οικογένειά τους κι έμεναν όλοι μαζί. Σε μια τέτοια πελάδα έγραφε, λένε, κάποτε κι ο Μεσολογγίτης Κωστής Παλαμάς!
Στην συνέχεια, ήρθαν οι μηχανοκίνητες βάρκες, τα αυτοκίνητα κι οι δρόμοι. Οι μετακινήσεις έγιναν πιο εύκολες, η ζωή απέκτησε ανέσεις κι οι πελάδες εγκαταλείφθηκαν. Μερικοί ιδιώτες και παλιοί ψαράδες, ωστόσο, ξαναγύρισαν στην Τουρλίδα στα χρόνια του '50 και του '60. Ανακαίνισαν τις παλιές, ρημαγμένες, πελάδες ή έφτιαξαν καινούριες, με τον παραδοσιακό πάντα τρόπο, και τις συντηρούν μέχρι σήμερα, με όλον τον κόπο, τα έξοδα και, κυρίως, το μεράκι, που χρειάζεται, για να διατηρηθεί ένα σπίτι μέσα στα νερά.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί πρωτοπήγαν να αποικίσουν ξανά την Τουρλίδα, τα πάντα ήταν σε κατάσταση ημιάγρια. Τα σπίτια λειτουργούσαν χωρίς φως και νερό και το νομικό τους καθεστώς ήταν ασαφές - πράγμα λογικό, εφ' όσον επρόκειτο για κατοικίες σε χώρο ή, μάλλον, σε νερά δημόσια. Έπειτα από διαβουλεύσεις και διευθετήσεις με το Δημόσιο, φαίνεται να αναγνώρισαν οι δύο πλευρές ότι οι πελάδες είναι χτισμένες όχι σε οικόπεδα, αλλά σε θάλασσα, και ότι, επίσης, οι οικιστές δεν θεμελίωναν δικαιώματα κυριότητας. Συμφωνήθηκε, ακόμη, η καταβολή ενός τέλους αυθαιρέτου χρήσεως, αντί τιμήματος, και έτσι οι κατοικίες απέκτησαν με τον καιρό ηλεκτρικό, τηλέφωνο και νερό. Και τα πράγματα παρέμειναν ήσυχα για τα τελευταία 25 χρόνια...

Όπως, όμως, λέει ο Απόστολος, οι πελάδες γέννησαν σε κάποιους πρόσφατα περιβαλλοντικές ανησυχίες, προφανώς επειδή επιβαρύνουν το οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας. Αποτέλεσμα των ανησυχιών αυτών ήταν να υποκινηθεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ώστε να αρχίσει την διαδικασία, για να εκδιώξει τους τώρα ξαφνικά θεωρούμενους "καταπατητές" οικιστές της Τουρλίδας και να προγραμματίσει την κατεδάφιση των πελάδων. Και τούτο, παρά την αντίθετη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του Δήμου, παρά μια πρόταση της προηγούμενης αρμόδιας για το περιβάλλον Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να ενταχθεί η Τουρλίδα στους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς.
Οι πελάδες φαίνεται ότι βρίσκονται την στιγμή αυτή στην κόψη του ξυραφιού. Σε λίγες μέρες αναμένεται στο Μεσολόγγι ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος, καθώς φαίνεται, θα πρέπει να αποφανθεί για το μέλλον τους, αφού, προηγουμένως, εξετάσει τι έκταση έχουν λάβει οι καταγγελλόμενες καταπατήσεις και αυθαιρεσίες στην Τουρλίδα, αν έχουν υπάρξει πράγματι πρόσφατες καταπατήσεις και επεκτάσεις και πώς υδροδοτήθηκαν ή ηλεκτροδοτήθηκαν αυτές οι κατοικίες, συνδεόμενες με τα δίκτυα Κοινής Ωφέλειας.
Εύλογο είναι ώς εναν βαθμό οι πελάδες να επιβαρύνουν το περιβάλλον της Λιμνοθάλασσας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν παύουν να αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της και μνημείο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των ντόπιων. Μνημείο ζωντανό, ενεργό. Ζουν πραγματικοί άνθρωποι εκεί και, όπως καταλαβαίνω, το έχουν συνειδητά επιλέξει αυτό, με όλες τις συνεπαγόμενες δυσκολίες της ζωής στο νερό, στην υγρασία. Συντηρούν τα σπίτια τους και διατηρούν κήπους. Δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο Μεσολόγγι, προσθέτουν γραφικότητα στην Λιμνοθάλασσα και το σύνολο καταλήγει να αποτελεί σίγουρα πόλο έλξεως για τους τουρίστες.

Με καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές, φαντάζομαι ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις και για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας και για την διατήρηση όσων τουλάχιστον από τις πελάδες δεν εμπίπτουν στην γνωστή κατηγορία των αυθαιρέτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το περιβάλλον στην Ελλάδα και σ' όλον τον κόσμο επιβαρύνεται πολύ περισσότερο και πολύ πιο εγκληματικά από αυθαίρετα σπίτια, εγκαταστάσεις και ασυγχώρητες ανθρώπινες δραστηριότητες, τις οποίες τελικά ανεχόμαστε, για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους.

Οι λίγες πελάδες της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου κάνουν πράγματι τόσο πολύ κακό ή μήπως είναι απλώς οι μόνες, με τις οποίες μπορούμε να τα βάλουμε; Ερώτημα θέτω!.. "


Χωρίς περαιτέρω σχόλια από εμάς...



Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Κινητοποιήσεων...συνέχεια για το Εφετείο




Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008:

8 το πρωί αποκλεισμός του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου


Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008:

11 το πρωί συνέντευξη τύπου στην Αθήνα (Αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου)

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Μουσική πανδαισία από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου

Φωτό από την συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αγρινίου χθες στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε γνωστά και αγαπημένα μοτίβα από τον κινηματογράφο όπως ο Νονός, Η Γέφυρα του ποταμού Κβάϊ, Πέτρινα Χρόνια, Στέλλα, Ο καιρός των Τσιγγάνων κ.ά.
Εξήντα μουσικοί μέλη της Ορχήστρας, κυρίως παιδιά και νέοι, μαθητές του Βασίλη Κονίδα, ψυχή της Φιλαρμονικής , έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ. Βασίλης Νικολαΐδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ, μ’ έναν ζωντανό φορέα του Δήμου, την μόνη ορχήστρα του Αγρινίου και απεκάλυψε στο κοινό την πρόταση που έκανε στον Αρχιμουσικό της, Βασίλη Κονίδα για ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με μελωδίες του Νίνο Ρότα για την επόμενη σαιζόν.Με την συναυλία αυτή, τόνισε, αρχίζει μια ουσιαστική συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Αγρινίου. Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη εμφάνιση της ορχήστρας και κυρίως για την δημιουργική συνεργασία των δύο οργανισμών του Δήμου.

Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών

Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, συνεχίζει τον 1ο Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Κύκλο Προαγωγής της Υγείας 2007 – 2008.
Η 4η Συνάντηση, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, έχει θέμα «Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των ναρκωτικών».
Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Βασίλης Κούτρας, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικός Διευθυντής Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων και Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαΐας και Κίνησης «Πρόταση» για Έναν Άλλο Τρόπο Ζωής.
Ο 1ος αυτός Εκπαιδευτικός Κύκλος, είναι ανοιχτός στη συμμετοχή όλων, λειτουργεί ως μεγάλη ομάδα διαλόγου και αποτελεί ακριβώς μια ευκαιρία ώστε οι τοπικές κοινωνίες μας να συμμετάσχουν στο διάλογο για την καταγραφή των αναγκών, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων ενάντια στα ναρκωτικά.
Η πρόληψη άλλωστε αφορά όλους μας και μας χρειάζεται όλους.

Παρουτσιάσθηκε η ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου


Μεγάλη είναι η προσέλευση του κινηματογραφόφιλου κοινού του Μεσολογγίου στην προβολή της ταινίας ¨EL GRECO¨ του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στην κεντρική αίθουσα του Τρικούπειου, όπου παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, παρουσιάζει και τη φετινή περίοδο ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών, με ταινίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή και χαρακτηρίζονται σαν ποιοτικές και αρκετά ελκυστικές, για όσους αγαπούν τον καλό κινηματογράφο.

Και στο Διαδίκτυο η Λέσχη με την συνδρομή του ΤΕΙ Μεσολογγίου
Ένα αρκετά ενδιαφέρον γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλη μας, αποτελεί και η παρουσίαση, κατά τη διάρκεια των προβολών, της νέας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, που πρόσφατα δημιούργησε η Κινηματογραφική Λέσχη, προκειμένου να προβάλει τις δράσεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην πόλη μας, καθώς επίσης και το πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων που διοργανώνει.
Η ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου γίνεται με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και συγκεκριμένα με το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. με την συμμετοχή σπουδαστών και την σημαντική συμβολή του διευθυντή του εργαστηρίου, Επίκουρου Καθηγητή, κ. Αριστογιάννη Γαρμπή.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να μάθει για την ιστορική διαδρομή και τις δραστηριότητες της Λέσχης, για το πρόγραμμα προβολών, βλέποντας παράλληλα και το διαφημιστικό βίντεο της αντίστοιχης ταινίας , για εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπου παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, να στείλουν σχόλια και παρατηρήσεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να αναζητήσουν άλλες ιστοσελίδες με κινηματογραφικό περιεχόμενο και τέλος όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαφημιστούν και να προβληθούν διαμέσου της ιστοσελίδας.

Οι κινηματογραφικές προβολές της εβδομάδας σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο

  • Σε Αγρίνιο

O Δημοτικός κινηματογράφος "Άνεσις" από την Πέμπτη 24-1-2008 θα προβάλει την ταινία:
ΤΖΟΝ ΡΑΜΠΟ
John Rambo IV

Ένας θρυλικός ήρωας επιστρέφει και η περιπέτεια δράσης αποκτά ξανά όνομα: Τζον Ράμπο. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε γράφει, σκηνοθετεί, υπογράφει την παραγωγή και πρωταγωνιστεί στην τέταρτη συνέχεια της ιστορικής σειράς ταινιών δράσης. Μετά την επιτυχημένη αναβίωση του "Rocky", ο Σταλόνε υπενθυμίζει στο κοινό τι πάει να πει καθαρόαιμη ταινία δράσης με ωμή βία και γερές δόσεις αδρεναλίνης. Ο Τζον Ράμπο μπορεί να ζει στη ζούγκλα αλλά δεν είναι πλέον στην ενεργό δράση. Αντιθέτως, προτιμά να κάνει μεταφορές με το πλοίο του στον ποταμό Σάλουιν. Όταν τον προσεγγίζει μια ομάδα πρεσβευτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να τους οδηγήσει στην περιοχή όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, ο Ράμπο δέχεται απρόθυμα. Όταν όμως η ομάδα εξαφανίζεται, αναγκάζεται να πολεμήσει για άλλη μια φορά μόνος εναντίον όλων. My name is Rambo. John Rambo.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σιλβέστερ Σταλόνε
ΠΑΙΖΟΥΝ : Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζούλι Μπενζ, Μάθιου Μάρσντεν, Γκράχαμ Μακ Τάβις
ΠΡΟΒΟΛΕΣ :Καθημερινά 7.30 μ.μ & 9.30 μ.μ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26410-44345

  • Σε Μεσολόγγι

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου την Κυριακή και Δευτέρα 27 και 28 Ιανουαρίου στο Τρικούπειο προβάλει το ντοκιμαντέρ:

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ - EARTH

Η ταινία με τον Ήλιο οδηγό, καταγράφει ένα αληθινά παγκόσμιο ταξίδι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από την ζέστη της ερήμου Καλαχάρι, στην παγωμένη Αρκτική και στους αχανείς ωκεανούς. Και έτσι η ζωή στη Γη συνεχίζεται. Μία ιστορία που παίζεται δισεκατομμύρια φορές την ημέρα, 365 φορές τον χρόνο - καθώς η Γη διασχίζει τις εποχές και κάθε ζωντανό πλάσμα υποκλίνεται στη δύναμη του Ήλιου. «Καμία ταινία δεν έχει συλλάβει αυτήν την επική οπτική της ζωής ενός ολόκληρου πλανήτη... Καμία δεν την έχει διηγηθεί με έναν τόσο συναισθηματικό και συγκλονιστικό τρόπο, με τη ζεστασιά αληθινών ζώων – χαρακτήρων. Μέχρι σήμερα...».
Μια παραγωγή που κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια, με γυρίσματα σε 200 τοποθεσίες από 40 διαφορετικά συνεργεία που διεκδικεί θέση στο βιβλίο Γκίνες για πολλούς λόγους. Τα μέλη της αποστολής κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια και να θέσουν πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. άλλωστε χωρίς θυσίες ποτέ δεν έγινε κάτι πραγματικά μεγάλο!
Τα λόγια ενός εκ των δημιουργών που εξέφρασε το φόβο πως όσα καταγράφονται στην ταινία έχουν τεράστια αξία μιας και σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν είναι πραγματικά σοκαριστικά και δείχνουν το δρόμο σε μια περίοδο προσπάθειας να αφυπνιστεί η οικολογική συνείδηση του ανθρώπου. Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα το πιο ολοκληρωμένο, άρτιο και εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ φύσης που είδαμε ποτέ, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στην Ελλάδα των πυρκαγιών και των καταστροφών της χλωρίδας και πανίδας.

Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Άλαστερ Φόδερτζιλ και Μαρκ Λάινφιλντ

Αφήγηση: Μυρτώ Αλικάκη

Πρωταγωνιστεί: Ο Πλανήτης Γη !!!

Διάρκεια: 98’ Ώρες Προβολής: 7-9 & 9-11 μ.μ.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το Εφετείο

Με συνέντευξη τύπου του δημάρχου Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου την Τετάρτη, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φορέων του Μεσολογγίου κατά των κυβερνητικών προθέσεων για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο.
Παράλληλα, κατά την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα συμπόρευσης στο αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου.
Το πρωί της Τετάρτης ύστερα από σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ο αποκλεισμός του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου.
Για την Πέμπτη 24/1 στις 11 το πρωί, όπως αναφέραμε, έχει προγραμματισθεί συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Μεσολογγίου στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει εκτενής ενημέρωση των Αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. για το ζήτημα που έχει ανακύψει.
Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από τους φορείς του Μεσολογγίου για την επίτευξη λύσης σε ένα πρόβλημα.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μας ανεξάρτητα της έκβασης του ζητήματος προετοιμάζονται ανάλογες ενέργειες για τα ζητήματα υγείας και παιδείας.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Για τις 17 Φεβρουαρίου προσδιορίσθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, κατά την σημερινή συνάντηση στην Πάτρα του περιφερειάρχη Σπ. Σπυρίδων με τους νομάρχες Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλο και Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκο, ύστερα από πρωτοβουλία του τελευταίου.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας και ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ 2007-13 (Δ΄ΚΠΣ).
Επίσης κατά την συνάντηση αποφασίσθηκε η διοργάνωση τριών ενημερωτικών ημερίδων για το ΕΣΠΑ σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Πύργο.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

"Χωρίς απαντήσεις"...η απάντηση του Αντώνη Γρίβα στη Βιβή Δρακά

"Ναι!!! κυρία Δρακά ζητήσαμε την έκπτωσή σας διότι απείχατε από τα καθήκοντά σας"...είναι η απάντηση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Αντώνη Γρίβα στην πρώην, πλέον, νομαρχιακή σύμβουλο και στην επιστολή παραίτησής της.
Όμως στην επιστολή του, ο κ. Γρίβας δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά για την μη κίνηση ανάλογων διαδικασιών για τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Ευθ. Δρόσο, ο οποίος σύμφωνα με την κ. Δρακά έχει αντίστοιχο με αυτήν αριθμό απουσιών.
Και κυρίως δεν αναφέρει ότι λειτούργησε αυτόβουλα...

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Γρίβα στην Βιβή Δρακά:

"Κυρία Δρακά,
Με πολύ προσοχή διάβασα την επιστολή παραίτησής σας από το αξίωμα της αιρετής Νομαρχιακής Συμβούλου, που είχε κύριο αποδέκτη εμένα, ως Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής, ότι το έγγραφο, με το οποίο γνωστοποιείται στον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, ότι απουσιάζατε από δέκα συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, χωρίς την προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών, φέρει τη δική μου υπογραφή, στα πλαίσια των υποχρεώσεων και καθηκόντων μου, που μου επιβάλλει η ιδιότητα μου αυτή του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της ευθύνης που έχω αναλάβει έναντι των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του κ. Νομάρχη και του Λαού της Αιτωλ/νίας.
Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις δύναται να τιμωρηθεί με την ποινή της αργίας, και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος που δεν εκπληρώνει αδικαιολόγητα τα καθήκοντά του επί τρίμηνο δύναται να τιμωρηθεί με την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα του Νομαρχιακού Συμβούλου.
Η ενέργειά μου αυτή, πρωτίστως απέβλεπε στο να υπερασπιστεί τη νομιμότητα αλλά και το κύρος του θεσμικού μου ρόλου, ως Προέδρου, που συγκυριακά το Νομαρχιακό Συμβούλιο μου ανέθεσε να υπηρετώ. Θα ήταν αδιανόητο, μετά τη διαπίστωση της συνεχούς απουσίας, για περισσότερες από 10 συνεδριάσεις, αιρετού Νομαρχιακού Συμβούλου, από τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να μην κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Η ιδιότητά μου ως Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου μου επιβάλλει να μεριμνώ για την εύρυθμη, ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν μου δίδει όμως το δικαίωμα να καλώ σε απολογία και να επιβάλλω κυρώσεις σε συναδέλφους αιρετούς Νομαρχιακούς Συμβούλους.
Αγαπητή κυρία Δρακά, στα πολλά ερωτήματα που θέτετε στην επιστολή παραίτησής σας, εγώ υποθετικά, θα έθετα ένα ακόμη, στην περίπτωση που δεν ενεργούσα όπως ενήργησα: Τι κάνατε κύριε Πρόεδρε, όταν διαπιστώσατε τις συνεχείς απουσίες της Νομαρχιακής Συμβούλου κυρίας Βιβής Δρακά;
Γιατί δεν πράξατε το καθήκον σας και όσα ο νόμος σας επιτάσσει; Ήταν ανοχή, συγκάλυψη ή αδιαφορία;Προσωπικά κυρία Συνάδελφε, ειλικρινά, σας σέβομαι και σας εκτιμώ ιδιαίτερα. Όμως η υποκειμενική, προσωπική μου θέση, δεν μπορεί να είναι πάνω από αυτό μου επιτάσσει το καθήκον μου ως εντολοδόχου και υπόλογου έναντι του λαού της Αιτωλοακαρνανίας"

El Greco από την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου

Την ταινία El Greco θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα 20&21 Ιανουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ στην ιστοσελίδα της λέσχης.

Ιστολόγιο με πολύ ενδιαφέρον...από τους σπουδαστές του ΤΕΙ

Μια ιστοσελίδα με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και για τη "ζωή" της κοινότητας του ΤΕΙ Μεσολογγίου παρουσιάζεται στο διαδίκτυο με πρωτοβουλία σπουδαστών του ιδρύματος.
Για να την "επισκεφθείτε" πατήστε εδώ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Βιβλιοπαρουσίαση στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"

Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ
Μια ιστορική και πολιτική βιογραφία του Μαύρου Καβαλάρη γραμμένη από τον Σέφη Αναστασάκο παρουσιάζεται στην «ΔΙΕΞΟΔΟ»

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008 στις 7: 30 το απόγευμα
Μετά από πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία και μετά από ανεύρεση και μελέτη ντοκουμέντων και εγγράφων σε ιδιωτικές και κρατικές συλλογές ο δικηγόρος, συγγραφέας και πρώην βουλευτής Σέφης Αναστασάκος έγραψε μια τρίτομη ιστορική και πολιτική βιογραφία του Νικολάου Πλαστήρα που ήδη κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις «επικαιρότητα».
Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε πολλά άγνωστα στοιχεία για την ζωή και την δράση του Νικολάου Πλαστήρα ως στρατιώτη, ως πολιτικού και ως ανθρώπου. Στην πολυκύμαντη διαδρομή του ελληνισμού στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία ο συγγραφέας σκιαγραφεί με αντικειμενικότητα και σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα τον Άνθρωπο του Χρέους, τον Μαύρο Καβαλάρη και αναδεικνύει αρχές και αξίες που ο μεγάλος αυτός Πατριώτης διάλεξε να υπηρετήσει.
Ο Πλαστήρας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα δημόσιου άνδρα που διέθετε γενναιότητα, πολιτικό ήθος και σταθερή προσήλωση προς το Καθήκον, αρετές για τις οποίες η Πολιτεία τον ανακήρυξε «Άξιον της πατρίδος».
Το έργο, που αποτελείται από τρεις τόμους με δυο χιλιάδες σελίδες και συμπληρώνεται από ογδόντα ντοκουμέντα και διακόσιες σπάνιες και άγνωστες φωτογραφίες, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008, στις 7:30 το απόγευμα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεοκλή Σαρρή, τον διεθνολόγο – ιστορικό Θαλή Μυλωνά και τον δικηγόρο Χρήστο Παπαδημητρίου.
Για την παρουσίαση δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ξεκίνησαν στο Μεσολόγγι οι προετοιμασίες για το ...Καρναβάλι!!!

Τα τελευταία χρόνια το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους θεσμούς στο χώρο της πολιτιστικής και ψυχαγωγικής ανάπτυξης της πόλης μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νεολαίας Μεσολογγίου με τη συνεχή βοήθεια του Δήμου Μεσολογγίου δουλεύει από καιρό τις νέες ιδέες για τη διοργάνωση του 24ου Μεσολογγίτικου Καρναβαλιού, στοχεύοντας περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις.

Για την καλύτερη δυνατή εμφάνιση κατά τη διάρκεια της παρέλασης γίνεται προσπάθεια ούτως ώστε να βρεθούν άρματα σχετικά με το θέμα του κάθε πληρώματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από μέρους των συμμετεχόντων καρναβαλιστών.

Επίσης για να αποφευχθεί η συμμετοχή πληρωμάτων με παρεμφερές ή ίδιο θέμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Για το σκοπό αυτό προσκαλούμε όσα πληρώματα αλλά και μεμονωμένα άτομα επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φετινό καρναβάλι να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατόν στα τηλέφωνα:

6936790104 με τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Συ.Νε.Μ.Α. κ. Κιτσινέλη
26310 51767 Δημαρχείο Ι.Π. Μεσολογγίου

και στο e-mail: mk.sinema@gmail.com

για να δηλώσουν το θέμα και το όνομα του γκρουπ με το οποίο θέλουν να περελάσουν, καθώς επίσης και για οποιαδήποτε πληροφορία.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Βιβή Δρακά: "Να γιατί παραιτούμαι"

Παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία της επιστολής - παραίτησης της Βιβής Δρακά απο τη θέση της Νομαρχιαακής Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας:
"Εξαναγκάστηκα στην αποστολή της παρούσας επιστολής , μη ανεχόμενη άλλο τις απαράδεκτες, κακόγουστες και συκοφαντικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου. Καιρό τώρα περπατάω σε τεντωμένο σχοινί, σχετικά με την παρουσία μου στην νομαρχία. Ήρθε η ώρα να μιλήσω σπάζοντας τη σιωπή μου, που δυστυχώς είχε εκθλιφθεί ως αδυναμία. Δεν ήταν αδυναμία"...
...."Η απόφασή μου τώρα είναι επιβεβλημένη μετά την αποστολή εγγράφου στον περιφερειάρχη -εν αγνοία του Νομάρχη όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος-με το οποίο ζητείτο η παύση μου, καταργώντας κάθε έννοια αλληλεγγύης και κάθε γράμμα των σχετικών κανονισμών, αφού ουδέποτε κλήθηκα να εξηγήσω τους λόγους απουσίας μου"...
..."Γιατί υποτίθεται ότι αφορμή για το έγγραφο παύσης μου ήταν οι συχνές απουσίες μου από το νομαρχιακό συμβούλιο. Κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως, το έγγραφο αυτό δεν αναφέρεται στον πρώτο σε απουσίες νομαρχιακό σύμβουλο, αλλά στη Βιβή Δρακά που "ενοχλεί". Σημειώσατε ότι είχατε ενημερωθεί για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω"...
..."Ποιός αποφάσισε να σταλεί αυτό το έγγραφο το οποίο βεβαίως επιστράφηκε ως μη σύννομο?
Ποιος αποφάσισε να μην με ενημερώσει έστω και τηλεφωνικά για όλα αυτά?
Ποιος συντροφικός και παραταξιακός κανονισμός επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές?
Ποιός κινεί παρασκηνιακά τα νήματα ενός ανήθικου και ανηλεούς πολέμου εναντίον μου? Ποιός αποφάσισε να μην κληθώ για συστάσεις η ακόμη να ζητηθεί και η παραίτησή μου , αφού τελικά καταδεικνύομαι σε "κακοφορμισμένο σπυρί"-όπως λένε στο χωριό μου-για την παράταξη, με όσα κατηγορούμαι ότι έχω κάνει?
Μήπως ο πόλεμος λάσπης που δέχομαι όλο αυτό το διάστημα και με οδηγεί σε μια μακρά και δύσκολη δικαστική διαμάχη στην οποία πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, έχει τις ρίζες του σε γνωστά κέντρα?
Η μήπως τεχνηέντως κάποιοι άφησαν να σέρνονται φήμες ότι φοβάμαι να έρθω στο Μεσολόγγι ?
Μήπως οι κινούντες τα νήματα είναι τα "παπαγαλάκια" που διατρέχουν το νομό μεταφέροντας λάσπη και φήμες στοιχηματίζοντας για το πότε θα αποχωρήσω?
Ή μήπως πίσω απ΄ όλα αυτά βρίσκονται εκείνοι που ευελπιστούν σε προσωπική τους ανάδειξη και ρόλο στο νομαρχιακό συμβούλιο?
Ή μήπως είναι εκείνοι που διατείνονται ότι δεν θα παραιτηθώ γιατί αυτό θα ήταν ομολογία ενοχής? "...


..."Όχι κύριοι. Ένοχοι είναι όσοι παίζουν με τις συνειδήσεις και χρησιμοποιούν πλάγιους τρόπους για να αποβάλουν όσους δεν είναι διατεθειμένοι να ασπαστούν το δικό τους ύφος και το δικό τους ήθος. Πότε άραγε ανακάλυψαν όσοι υποκινούν τον πόλεμο εναντίον μου ότι κρύβουν στους κόλπους τους έναν Ρωχάμη?"...
...."Δυστυχώς ,έκανα λάθος και για την παράταξη και για το κόμμα, από το οποίο αποχωρώ και από απλό μέλος, αφού με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι γεννιούνται από την ίδια κοιλιά.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για την άρνησή μου, να με καθηλώσουν κάποιοι σε κυνήγι μαγισσών, σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση της νομαρχιακής συμβούλου"...
..."Είμαι και θα είμαι παρούσα στον τόπο μου τον οποίο αγαπώ. Κανείς με όση λάσπη και να χρησιμοποιήσει δεν θα με αποπέμψει από τον τόπο των γονιών μου γιατί στο τέλος της επίπονης διαδικασίας που εξαναγκάστηκα, η αλήθεια θα λάμψει.
Ευχαριστώ όλους τους ψηφοφόρους μου και θέλω να τους διαβεβαιώσω πως ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩ ΠΟΤΕ.
Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους γιατί ξέρω ότι αντιστάθηκαν σε πιέσεις και δεν χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους εναντίον μου, εκτιμώντας ότι ένας άνθρωπος άφησε την στρωμένη του ζωή στην Αθήνα και θέλησε να αγωνιστεί για τον τόπο του τρώγοντας χιλιόμετρα , χρόνο και ηρεμία"....

Παραίτηση με αιχμές απο την Βιβή Δρακά

Την παραίτησή της από τη θέση της νομαρχιακής συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας υπέβαλλε η δημοσιογράφος Βιβή Δρακά, διαμαρτυρόμενη για την στάση του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου και για τη στάση απέναντί της παραγόντων της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Η Βιβή Δρακά στην τρισέλιδη επισολή παραίτησής της κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης εναντίον της με αποκορύφωμα τις ενέργειες προς την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας για να εκπέσει του αξιώματός της, λόγω συχνών απουσιών της από τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι απυσίες αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε σοβαρό πρόβλημα υγεία που αντιμετωπίζει.
Όμως, διαβάζοντας την επιστολή παραίτησης, μας προκαλεί ενδιαφέρον και σίγουρα θα αναμείνουμε την αντίδραση του νομάρχη Θύμιου Σώκου, ο οποίος σύμφωνα με την κ. Δρακά δεν είχε λάβει γνώση για τις ενέργειες έκπτωσης της κ. Δρακά από το αξίωμα της νομαρχιακής συμβούλου.
Ανεξάρτητα των εξελίξεων, γεγονός είναι ότι για πρώτη ίσως φορά υπάρχει παραίτηση νομαρχιακού συμβούλου για λόγους διαφωνίας ή «συμπεριφορών»…

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ηχηρό μήνυμα των κατοίκων του Μεσολογγίου για το Εφετείο


Σε συμβολικό αποκλεισμό της Ιστορικής Πύλης του Μεσολογγίου προέβησαν εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, το μεσημέρι της Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πρόθεση να μην ιδρυθεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά στο Αγρίνιο.
Νωρίτερα, για το ζήτημα που έχει ανακύψει συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες του Δήμου και των Δικαστηρίων Μεσολογγίου.
Παράλληλα οι έμποροι του Μεσολογγίου έκλεισαν για δυο ώρες τα καταστήματά τους, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων απέχοντας από τα μαθήματά τους.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα απέχουν εδώ και ένα μήνα από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.
Με ομόφωνο ψήφισμα που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ζητείται η επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι, μιας και στην πόλη λειτούργησε το πρώτο Εφετείο της χώρας το Δικαστήριο των Εκκλήτων και κυρίως ζητείται ο σεβασμός στο Θεσμό της Πρωτεύουσας.
Την συμπαράστασή τους στο αίτημα του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου εξέφρασαν οι Δήμοι Αιτωλικού, Οινιάδων, Αστακού, Ναυπάκτου, Αντιρρίου,, Πυλλήνης, Χάλκειας, Πλατάνου και Αποδοτίας με ψηφίσματα που κατέθεσαν στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και με την απόφασή τους να συμμετάσχουν σε διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για ικανοποίηση του αιτήματος.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

· Φθάνει πια η υποβάθμιση και η συρρίκνωση της Πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

· Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Φορείς της πόλης σας καλούν την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο με θέμα:
«Επανίδρυση Εφετείου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου»

· Όλοι στον αγώνα για ένα Μεσολόγγι αντάξιο της Ιστορίας του με αποχή από την εργασία μας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι

· Χθες το ΤΕΙ, Σήμερα το Εφετείο, Αύριο Τι;

· Ιερή Πόλη Μεσολογγίου – Ισχυρή Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Αυτά είναι τα σχολειά που φοιτούν τα παιδιά μας. Αυτά είναι τα σχολειά του Μεσολογγίου.

Λένε ότι όταν κτίζεις ένα σχολείο κλείνεις μια φυλακή. Αυτό ισχύει, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το σχολείο που κτίζεις δεν πρέπει το ίδιο να μοιάζει με φυλακή.
Το σχολείο ως χώρος πρέπει να είναι άνετο, ευχάριστο και να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των μαθητών για μάθηση και δημιουργία, άθληση, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση. Οι αυλές του πρέπει να είναι νησίδες πρασίνου και πρέπει να έχει όλες τις προδιαγραφές που εγγυώνται την ασφαλή διαμονή παιδιών και καθηγητών καθώς και την ασφαλή πρόσβαση τους σε αυτό. Από άποψη λειτουργίας και μορφής το σχολείο πρέπει να εμπνέει και να αποτελεί τον πρώτιστο χώρο πολιτισμού. Σ’ αυτό άλλωστε διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η αισθητική των αυριανών πολιτών. Με λίγα λόγια, το σχολικό κτίριο πρέπει να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούν αγαπητό και σεβαστό σε μαθητές, καθηγητές και γονείς.
Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος για να παρκάρουμε παιδιά. Αντίθετα οι σημερινοί μαθητές είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι και πρέπει να τους δίνουμε και τα κατάλληλα μέσα για να μπορούν να δουλεύουν. Ένας σημαντικός δείκτης για την αποδοτικότητα στην εργασία έχει σχέση με το περιβάλλον του εργασιακού χώρου. Αν δηλαδή ο χώρος είναι κατάλληλος, αν προδιαθέτει τον εργαζόμενο θετικά ή αρνητικά αν υπάρχουν όλα τα μέσα ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να αποδίδει.
Είναι οι χώροι κατάλληλοι στα σχολεία της πόλης μας; Ας τα δούμε ξεχωριστά ένα προς ένα:
1ο Γυμνάσιο (Παλαμαϊκή σχολή).Υπό κατεδάφιση. Κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες πολύ περισσότερο πότε θα τελειώσουν. «Προσωρινά» οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς.
2ο Γυμνάσιο: Παλιό νοικιασμένο κτίριο με μικρή αυλή που η περυσινή φωτιά έδειξε τα όρια του. Συνεχή προβλήματα με την θέρμανση.
1ο - 2ο Λύκειο: «Δίδυμα» κτίρια με κοινή αυλή και άθλιες τουαλέτες με αίθουσες κλουβιά με σοβάδες στο 1ο να κρέμονται από το ταβάνι. Τα χωρίσματα των αιθουσών είναι από γυψοσανίδες ο φωτισμός ελλιπέστατος όπως και τα εποπτικά μέσα. Δεν υπάρχει αίθουσα προβολών, δεν υπάρχουν κουρτίνες, το εργαστήριο φυσικής είναι ακόμη στα κιβώτια. Αίθουσα με υπολογιστές «στεγάζεται» σε αποδυτήρια του Γυμναστηρίου και φυσικά παραμένει κλειδωμένη.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας τα έργα σχολικής στέγης που εντάσσονται στο νέο πενταετές πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων υπολογίζεται να φτάσουν τα 1,7δις. ευρώ. Πόσα από αυτά αναλογούν στο Μεσολόγγι; Ποιος θα μας απαντήσει;
Το Μεσολόγγι χρειάζεται νέα σχολικά κτίρια και τα χρειάζεται γρήγορα. Σας καλούμε να ενώσετε την φωνή σας μαζί με την δική μας ώστε να μας «ακούσουν» οι υπεύθυνοι. Ψάξτε τα σχολεία των παιδιών σας, τραβήξτε φωτογραφίες με τα προβλήματα και «πλουτίστε» την έκθεση μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2631022477 ή στο amely@freemail.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

800 αυθαίρετα,κατεδάφισαν… ένα στη Ζαχάρω


«Είναι άδικο αυτό που κάνανε. Μου γκρέμισαν το σπίτι. Τους κόπους μιας ζωής. Μετά από 25 χρόνια αποφάσισαν να μου κάνουν μπάζα την περιουσία μου. Στη Ζαχάρω υπάρχουν εκατοντάδες αυθαίρετα και βρήκαν να καταστρέψουν το δικό μου. Ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Η απόγνωση κυριεύει τον συνταξιούχο Παναγιώτη Χρηστάκη μόλις αντικρίζει τις μπουλντόζες να έχουν τελειώσει την κατεδάφιση του εξοχικού του.

Από τον "Ελεύθερο Τύπο" σχετικά με τις χθεσινές ενέργειες κατεδάφισης αυθαιρέτων παραθεριστικών κατοικιών στη Ζαχάρω.

Όλο το ρεπορτάζ εδώ


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι μπουλντόζες να φθάσουν και στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στην Τουρλίδα προκειμένου ...να γκρεμίσουν 24 πελάδες ...για τις οποίες έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις κατεδάφισης...

Ίσως λοιπόν η φωτό που δημοσιεύουμε να αποκτήσει σε λίγες ημέρες "ιστορικό" χαρακτήρα...

Για το θέμα θα επανάλθουμε καθώς ήδη υπάρχει αναστάτωση σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και κυρίως θα επανέλθουμε για την ουσία της υπόθεσης...

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Πράξη προσφοράς από τον Σύλλογο Αγρινιωτών Φοιτητών της Αθήνας


Ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών & Νέων Αθήνας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρόεβη σε μια κίνηση αγάπης και προσφοράς, απέναντι σε ανθρώπους του τόπου μας. Συγκεκριμένα διέθεσε τα έσοδα, από το επιτυχημένο πάρτυ που πραγματοποίησε στο Αγρίνιο την περίοδο των εορτών, στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες και Νοητική Υστέρηση «Παναγία Ελεούσα».
Αξίζει να αναφέρουμε πως την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου,το προεδρείο του Συλλόγου επισκέφθηκε το ίδρυμα, προκειμένου να καταθέσει στο λογιστήριο το χρηματικό ποσό. Εκεί η πρόεδρος και η διοίκηση του Εργαστηρίου υποδέχτηκαν θερμά τους Αγρινιώτες φοιτητές, ενώ ακολούθησε και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.
Ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών & Νέων Αθήνας, μέσα από αυτή του την πρωτοβουλία, αναγνωρίζει το πλούσιο και σημαντικό έργο του εν λόγω φορέα στην περιοχή. Παράλληλα, θέλει να υπενθυμίσει πως τα μέλη του δεν ξεχνούν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Γι αυτό το λόγο, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους και την ευαισθησία τους, σε συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και «ικανότητες»!

Ημερίδα για τη γλώσσα στο Ίλιον


Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με αντικείμενο την Ελληνική Γλώσσα διοργανώθηκε από τον Δήμο Ιλίου, «Η Γλώσσα σήμερα. Όψεις και εκδοχές της σημερινής γλωσσικής πραγματικότητας» το θέμα της.
Στην ημερίδα εκτός των άλλων εισηγήσεις για το θέμα έκαναν οι συμπατριώτες μας Παναγιώτης Κοντός και Κώστας Καρκανιάς, ενώ σημαντική ήταν η οργανωτική συνεισφορά της Ελένης Χολέβα.
Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωναν ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, ο καθηγητής Νικήτας Παρίσης, ο ποιητής Νίκος Ζουδιάρης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζορμπάς με συντονιστές τις κυρίες Ιωάννα Γκόνη και Χαρούλα Μαυρίδη.


Πέρα των ομιλιών στην ημερίδα μικροί μαθητές απέδωσαν μουσικά και θεατρικά σκετς με θέμα την σχέση των μαθητών με την ελληνική γλώσσα.
Η ημερίδα αυτή με τον έντονο «μεσολογγίτικο» χαρακτήρα συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δήμο Ιλίου, τον Οργανισμό για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και το περιοδικό «Ιλίου Φαεινότερον» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ίλιον και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Συνέντευξη Σώκου στην "Πολιτεία"

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου στα «ηνία» της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος παραχώρησε συνέντευξη στην «Πολιτεία» και συγκεκριμένα στον διεθυντή της Γιώργο Ροΐδη.
Ακολουθούν απαντήσεις του Θύμιου Σώκου σε ερωτήματα για διάφορα ζητήματα:
Για το Πλατυγιάλι
Δεν έχει να κινδυνέψει από καμία Edison.Δεν απειλήθηκε λοιπόν ούτε στιγμή, ούτε και απειλείται το Πλατυγιάλι με άλλο ρόλο και άλλες χρήσεις από αυτές που υπάρχουν ήδη με νόμους του κράτους.
Για τον Καποδιστρια 2
Η Αιτωλοακαρνανία και από μόνη της μπορεί να αντέξει διότι έχει τέτοιο μέγεθος και από πλευράς πληθυσμού αλλά και από πλευράς έκτασης. Αν την έκταση τη δική μας την είχαν και οι υπόλοιποι νομοί της χώρας θα είχαμε είκοσι δύο νόμους στην Ελλάδα.
Για το Πανεπιστήμιο
Ήμουν πάντα υπέρ ενός ισχυρού πανεπιστημίου το οποίο θα ήταν στη πανεπιστημιούπολη στο Αγρίνιο, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου και ήμουνα ο πρώτος που το ξεκίνησα. Αυτό βεβαίως το ισχυρό πανεπιστήμιο δεν αποκλείει το να υπάρχουν και σχολές κάπου αλλού.
Για το Εφετείο
Είναι δυνατόν να συνταχτώ ποτέ με την άποψη που εκφράζεται από επίσημα χείλη ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν χρειάζεται εφετείο από την στιγμή κατά την οποία δεν θα γίνει στο Μεσολόγγι; Μήπως κάποιοι κάνουνε λάθος και αντί να προσφέρουνε στην πρωτεύουσα του νομού και στην ανάπτυξή της την ζημιώνουν;

Για το Δημαρχείο Αγρινίου
Είμαστε λοιπόν προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό δεν αναιρεί τις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή για την ανέγερση του νέου δημαρχείου. Εξάλλου το νέο δημαρχείο ως έργο είναι εντελώς ώριμο.
Για το ΠΑΣΟΚ
Εγώ λέω ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να βρούνε τα σημεία εκείνα στα οποία μπορούνε να συνεργαστούν. Νομίζω ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό γι’ αυτό. Και αν θέλετε αποτελεί και μια υποχρέωση των κομμάτων αυτών απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.
Για το πολιτικό του μέλλον
Και να ήθελα να ήμουν υποψήφιος βουλευτής μέχρι και της 31-12-2010 δεν μπορώ να είμαι Απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Κατά συνέπεια είμαι στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας των Αιτωλοακαρνάνων με τον τρόπο τον οποίο τους εξέθεσα αναλυτικά καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

"Νεκρώνει" το Μεσολόγγι την Παρασκευή για το Εφετείο

Κλειστές θα παραμείνουν την προσεχή Παρασκευή 11 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί και έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ίδρυση Εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία σε διαφορετική πόλη από την πρωτεύουσα του νομού.
Για το ίδιο θέμα απέχουν εδώ και ένα μήνα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, του Αιτωλικού, του Αστακού, των Οινιάδων και της Μακρυνείας έχοντας στο πλευρό τους και τους δικαστικούς υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.
Παράλληλα, με μοναδικό θέμα συζήτησης την επαναλειτουργία Εφετείου στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου θα συνεδριάσει εκτάκτως, την προσεχή Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008 στις 11 το πρωί, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στην συνεδρίαση έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το θέμα, οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δήμαρχοι και το σύνολο των φορέων του Μεσολογγίου.
«Καλούμε τους πολίτες του Μεσολογγίου να δώσουν δυναμικό παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που απεργάζονται σχέδια τα οποία υποβαθμίζουν την Ιερή μας Πόλη.
Το θέμα της ίδρυσης Εφετείου σε πόλη διαφορετική από την Πρωτεύουσα του νομού αποτελεί «παγκόσμια» πρωτοτυπία και το μόνο που εξυπηρετεί είμαι μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες του Μεσολογγίου θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα την Παρασκευή.
Χθες ήταν το ΤΕΙ, σήμερα είναι το Εφετείο και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου με την συρρίκνωση των κλινικών, αύριο τι;»
καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος για τον χαρακτήρα της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Μεσολόγγι





Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν στο Μεσολόγγι τα Θεοφάνεια. Πλήθος πιστών συμμετείχε στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για τον Αγιασμό των Υδάτων στο λιμάνι της πόλης, από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Για ακόμη μια χρονιά τολμηροί κολυμβητές "βούτηξαν" στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Νέος αντιδήμαρχος στο Μεσολόγγι ο Κώστας Μαστραπάς

Με αποφάσεις του Δημάρχου Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις και καθορίσθηκαν οι αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων του Δήμου για το έτος 2008.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ανανεώθηκε η θητεία των αντιδημάρχων κ.κ. Γιώργου Μπαρμπαρίτσα και Ειρήνης Καρατσώρα – Νατσικώστα, ενώ στη θέση του κ. Γιάννη Κόντου ορίσθηκε αντιδήμαρχος ο κ. Κώστας Μαστραπάς.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, αυτές συνοπτικά καθορίζονται, ως εξής:
· Η εποπτεία των υπηρεσιών, ο έλεγχος των οικονομικών, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός(Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα κλπ.) και η λειτουργία της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου ανατέθηκαν στον κ. Γιώργο Μπαρμπαρίτσα.
· Οι τομείς των πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων ανατέθηκαν στην κ. Ειρήνη Καρατσώρα – Νατσικώστα
· Η κατάρτιση και εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος, η καθαριότητα και το πράσινο, η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η εποπτεία των τοπικών συμβουλίων του δήμου ανατέθηκε στον κ. Κώστα Μαστραπά.
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος μετά τον ορισμό των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμβούλους της παράταξης μας για τη γόνιμη και δημιουργική συνεργασία που είχαμε κατά τον πρώτο χρόνο άσκησης των καθηκόντων μας.
Πριν ένα χρόνο ξεκινήσαμε την εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος μας για το Μεσολόγγι του αύριο.
Ταυτόχρονα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σωρευμένα και χρόνια προβλήματα.
Παρά τις όποιες αντιξοότητες πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Έτσι με την εμπειρία του ενός χρόνου και σε απόλυτη συνεννόηση με τη δημοτική μας ομάδα καθορίσθηκαν οι αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Γιάννη Κόντο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πόλη ως αντιδήμαρχος. Η εμπειρία του, μας είναι χρήσιμη και στο επόμενο χρονικό διάστημα, από άλλη θέση θα κληθεί να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του στη δημοτική μας αρχή.
Ευελπιστώ ότι το 2008 θα αποτελέσει ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία της Ιερής μας Πόλης».