Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008


Ο Στυλιανίδης την Κυριακή στην Αιτωλοακαρνανία

Tην Κυριακή 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης θα επισκεφθεί το νομό Αιτωλ/νίας. Ο κ. Στυλιανίδης στο πλαίσιο των συναντήσεών του με φορείς του νομού, θα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής και στην Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ) της ΝΔ που συγκαλεί η ΝΟΔΕ και πραγματοποιείται την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί στο Αγρίνιο.

Η ΝΟ.Δ.Ε για την απουσία του Νομάρχη Αιτωλ/νίας από τα εγκαίνια του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης

"Ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας, για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε δια της απουσίας του από τα εγκαίνια του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 26-9 παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, την “ιδιοκτησιακή πολιτική αντίληψη” την οποία προφανώς έχει για το νομό.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τον Υφυπουργό, την Πέμπτη 25-9 μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη καθώς και τα όσα ανέφερε σ' αυτή, καταδεικνύουν προσπάθεια δημιουργίας προσωπικών εντυπώσεων και μόνο, χωρίς καμία ουσία, πέρα φυσικά της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Για το γεγονός αυτό, η ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας ενημερώνει ότι ο Υφ/γός Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε απαντητική επιστολή προς το Νομάρχη Αιτωλ/νίας, ο οποίος εξυπηρετώντας συγκεκριμένες αντιπολιτευτικές τακτικές σκόπιμα απέκρυψε.

Απ΄ ότι αποδεικνύεται, τα προβλήματα των αγροτών του νομού, αποτελούν για τον κ. Σώκο “προϊόν” εθιμοτυπικής διαδικασίας και όχι ουσιαστικής διαχείρισης, τα οποία μάλιστα έχουν καθαρά χρήση εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Άλλωστε ο ίδιος, επί σειρά ετών από τη θέση του προέδρου της ΤΕΔΚ, ταυτιζόμενος πλήρως με τις επιλογές του κόμματός του το οποίο διαχειρίσθηκε σειρά Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, δεν αντέδρασε στην χρόνια απαξίωση, την αναποτελεσματική πολιτική και διαρκή “απομόνωση” της Αιτωλ/νίας από τα έργα υποδομής τα οποία είχε τόση μεγάλη ανάγκη ο τόπος και οι αγρότες του".

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ συνεχίζεται με την παράθεση της επιστολής του κ. Κιλτίδη στο νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με επιστολή του, απαντώντας την ίδια μέρα στον Νομάρχη Αιτωλ/νίας (γεγονός που προφανώς σκόπιμα απεκρύφθη) σημείωσε:
«Αξιότιμε κ. Νομάρχη
Έλαβα την επιστολή σας και μου προκάλεσε κατάπληξη ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύετε την επίσκεψή μου στην περιοχή σας.
Αδυνατώ προσωπικά να δεχθώ ότι μπορώ να επισκεφθώ την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας για εθιμοτυπικούς λόγους.
Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος ώστε να προκληθεί εκτεταμένη συζήτηση επί των θεμάτων που θίγετε.
Η σύντομη επίσκεψή μου στο Δήμαρχο Μεσολογγίου έχει συμβολικό χαρακτήρα για την ιερή και ηρωική πόλη του Μεσολογγίου. στον ελάχιστο χρόνο που μου επιτρέπουν οι υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις, μετά την τελετή των εγκαινίων του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα έχω συνάντηση με τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων και ειδικότερα Β’θμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις του Μεσολογγίου, του Αγρινίου και του Αστακού.
Σε ότι αφορά τις Αγροτικές και Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αυτές συνεργάζονται θεσμικά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο δε σχεδιασμός για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο στηρίζεται στη συνεργασία του Υπουργείου μας με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τους Δήμους, τους αγροτικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου μας.
Είναι δικαίωμά σας, ιεραρχώντας τις υποχρεώσεις σας, να απέχετε από την αυριανή τελετή εγκαινίων του Τ.Ο.Κ.Α.Α. Μεσολογγίου, σας παρακαλώ όμως να την αποσυνδέσετε από το πρόγραμμα της σύντομης επίσκεψής μου.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Κιλτίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων»

Ε!!! όχι και τιμητές οι απόντες...

Όταν ως MessolonghiNews κάναμε τον αγώνα μας (και συνεχίζουμε να κάνουμε) για την επανίδρυση του Εφετείου στην πόλη του Μεσολογγίου και όταν εμείς φωνάζαμε ότι «ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ» κάποιοι δήθεν «μεσολογγίτες» ήταν παντελώς ΑΠΟΝΤΕΣ.
Οι ίδιοι άνθρωποι σήμερα επιδιώκουν να φορέσουν το μανδύα του «μπροστάρη» και του «τιμητή».
Κι αυτό διότι αυτούς τους ΥΠΕΡμεσολογγγίτες δεν τους είδαμε ούτε στην Αθήνα, ούτε στον Εύηνο, ούτε στο Αντίρριο…
Από την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου που δημοσιεύουμε παρακάτω κρατάμε ως το μόνο θετικό την κριτική που ασκείται στον κ. Σταμάτη, για τις πρόσφατες δηλώσεις του, αναφορικά με το ζήτημα του Εφετείου χωρίς φυσικά να υιοθετούμε τα "περί εχθρού" κλπ....
Τα υπόλοιπα και ειδικά η εισαγωγή για εμάς είναι άστοχα και κυρίως δεν συμβάλουν στην στρατηγική για την Επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου:
"16 Σεπτεμβρίου 2008!!!
ΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ για τη πόλη του Αγρινίου.
Είναι η ημέρα που είχε ορισθεί για τα εγκαίνια της ίδρυσης και λειτουργίας του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας.
Αντί όμως εγκαινίων η Κυβέρνηση ατάκτως υπαναχωρεί, αποσύρει το «έτοιμο» για δημοσίευση «πολύπαθο» προεδρικό διάταγμα και ουσιαστικά ματαιώνει την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, αφού μεταθέτει στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον την συζήτηση για τα Εφετεία στη Χώρα μας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου πάνω από 20 χρόνια διεκδικεί δυναμικά και αγωνιστικά την επανίδρυση του Εφετείου με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, τη πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νίας.
Διεκδικώντας την επανίδρυση του Εφετείου, ταυτόχρονα προέβαλε με πειστικότητα τις θέσεις και τα επιχειρήματά του, που συνηγορούσαν στην εκ μέρους της Πολιτείας αποδοχή του αιτήματος του λαού της περιοχής μας, ως ελάχιστη ανταπόδοση του οφειλόμενου Χρέους και της τιμής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Ο αγώνας μας ήταν πολύμηνος, ανηφορικός, βασανιστικός, ενίοτε αδιέξοδος και το κυριότερο εξοντωτικός οικονομικά για τα μέλη μας.
Στον αγώνα μας αυτό δεν είμαστε μόνοι.
Είχαμε τη συμπαράσταση του λαού και των φορέων της πόλης μας, αλλά κυρίως είχαμε τη στήριξη όλων των Δημάρχων των περιοχών από ορεινή Ναυπακτία μέχρι Αστακό με επικεφαλής τους Δημάρχους Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Οινιάδων – Χάλκειας και Ναυπάκτου.
Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεών μας, πέραν της 10μηνης απεργίας μας, προχωρήσαμε σε καταλήψεις δρόμων, γεφυρών και κτηρίων και επιδιώξαμε με κάθε τρόπο ο αγώνας μας να γίνει ευρύτερα γνωστός, αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας τους ψεύτικους φίλους μας και τους φανερούς εχθρούς του αγώνα μας.
Ένας από αυτούς που προσπάθησαν, δρώντας στο προσκήνιο, αλλά κυρίως και στο παρασκήνιο να ιδρυθεί το Εφετείο στο Αγρίνιο, συμβάλλοντας έτσι με το πιο ιταμό και προκλητικό τρόπο στη τέλεση του επιχειρούμενου σε βάρος της Ιερής μας Πόλης εγκλήματος είναι ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Ν.Δ. και πρώην Νομάρχης Αιτωλ/νίας κύριος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ.
Ο κύριος Σταμάτης, αφού πολλές φορές με προκλητική έπαρση εδήλωσε την ιδική του συμβολή στη «βεβαία» ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο, καλώντας μάλιστα τους συντοπίτες του στα εγκαίνια της 16ης Σεπτεμβρίου, μετά την οριστική ματαίωση της ίδρυσης ΕΦΕΤΕΙΟΥ στο Αγρίνιο, προσγειώθηκε ανωμάλλως, εκδηλώνοντας μάλιστα εκτός των άλλων απώλεια ψυχραιμίας, μικροψυχία και εμπάθεια.
Ο κύριος Σταμάτης, κρίνοντας εξ ιδίων τ’ αλλότρια επιχειρεί με όρους πολιτικής συνωμοσιολογίας, να ερμηνεύσει τα γεγονότα και επιτίθεται κατά πάντων, αλλά κυρίως κατά συναδέλφων του βουλευτών, που δεν κατονομάζει, για να τους καταλογίσει ευθύνες για τη ματαίωση της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο.
Αναφέρει μάλιστα ότι ορισμένοι από τους βουλευτές που παίρνουν χιλιάδες σταυρούς στο Αγρίνιο ενήργησαν με τρόπο ώστε να χαθεί για το Νομό Αιτωλ/νίας ένα μεγάλο έργο, όπως είναι το Εφετείο Αγρινίου.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφρυσύνην».
Θα πρέπει κάποιος να υπομνήσει στον κ. Σταμάτη, ότι και αυτός παίρνει χιλιάδες σταυρούς απ’ την επαρχία Μεσολογγίου, Ναυπακτίας κλπ., αλλά ενεργώντας βλαπτικά για τις περιοχές αυτές και κυρίως μη τιμώντας την προτίμηση των ψηφοφόρων του, κατέστη και επίορκος, καταρρακώνοντας με το πιο ξεδιάντροπο και αγοραίο τρόπο το θεσμικό του ρόλο.
Ισχυριζόμενος ο κύριος Σταμάτης ότι με τις ενέργειες των Μεσολογγιτών και άλλων συνοδοιπόρων τους, εχάθει για το Νομό Αιτωλ/νίας ένα μεγάλο έργο, όπως είναι το ΕΦΕΤΕΙΟ, αποκαλύπτει την αντίληψη και τον τρόπο σκέψης που έχει ο ίδιος, αλλά και άλλοι πολιτικοί προερχόμενοι απ’ το Αγρίνιο για τα πραγματικά και ζωτικά προβλήματα και τις θεσμικές λειτουργίες του Νομού.
Αλήθεια κύριε Σταμάτη η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου δεν ανήκει στο Νομό Αιτωλ/νίας;;
Αν συναινούσατε τόσον εσείς, όσον και οι άλλοι συνοδοιπόροι σας να πράξει η Πολιτεία το αυτονόητο: Να ιδρύσει το Εφετείο στη πρωτεύουσα του Νομού, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, θα είχε χαθεί αυτό το μεγάλο έργο για το Νομό;;
Ο κύριος Σταμάτης βεβαίως «περί άλλα τυρβάζει» και μάλιστα σκόπιμα αποκρύπτει ότι μεγάλη συμβολή στη ματαίωση της ίδρυσης Εφετείου είχε πέρα απ’ τον αγώνα μας και η αποκάλυψη του συντελεσθέντος ποινικού αδικήματος εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ήταν η μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού μας Συλλόγου κατά των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου και κατά παντός άλλου συνεργού ή ηθικού αυτουργού για τη διάπραξη του αδικήματος της απάτης και της έκδοσης ψευδούς βεβαιώσεως, αφού μέσω αυτής (μηνύσεως) καταγγέλθηκε η ενέργεια να εξαπατηθεί το ΣτΕ κατά τη διαδικασία της νομοτεχνικής επεξεργασίας του Π.Δ. για την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο.
Στη δίκη αυτή των υπαιτίων ο κύριος Σταμάτης θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης, ή μήπως θα έπρεπε να παραπεμφθεί κι αυτός ως ηθικός αυτουργός;
Κύριε Σταμάτη με τη συμπεριφορά που επιδείξατε στην υπόθεση του Εφετείου, αυτοανακηρυχθήκατε επίσημος εχθρός της Ιερής μας Πόλης και ανεπιθύμητος για τους κατοίκους της.
Με τις κατάπτυστες, ανίερες, ιταμές και προκλητικές πράξεις και δηλώσεις σας έχετε καταγραφεί στη συνείδηση των Δικηγόρων του Μεσολογγίου ως ελάχιστος για να σηκώσετε το βάρος της θεσμικής σας αποστολής.
Ο καθένας εισπράττει τα επίχειρα των πράξεών του.
Οι δικηγόροι της Ι.Π. Μεσολογγίου αγωνίσθηκαν να υπερασπίσουν την αξιοπρέπειά τους και ν’ αξιώσουν τον απαιτούμενο σεβασμό της Ι.Π. Μεσολογγίου.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι" .

Αυτή είναι η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου – «απάντηση» στις δηλώσεις του Δημήτρη Σταμάτη το ύφος της οποίας σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό.
Ως MessolonghiNews για τους λόγους που αναφέρουμε στην αρχή της ανάρτησης επιφυλαχθήκαμε να τη δημοσιεύσουμε.
Όμως επειδή στα το είχαμε υποσχεθεί και πολύ περισσότερο για την αποφυγή δημιουργίας «σεναρίων» προβαίνουμε στη δημοσίευση.
Τέλος αναφορικά με σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Μεσολογγίου για την επιστολή η αλήθεια είναι ότι αποδοκίμασε το ύφος της.



Θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στη ΝΔ η συνέντευξη Σαλμά στην "ΠΟΛΙΤΕΙΑ";


Ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς αναμένεται να αποτελέσει ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες υπουργών που χειρίσθηκαν τα θέματα της μονής Βατοπεδίου, ενώ υποστηρίζει ότι «σε μερικά Υπουργεία υπάρχει έλλειψη οράματος, που συγκεκριμενοποιείται από κωδικοποιημένες πολιτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».
Επίσης αποδίδει την κάμψη της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και «στα φαινόμενα συμπεριφορών που κλονίζουν την αξιοπιστία των πολιτών. Ένας υπουργός που ζητά από τους πολίτες να είναι νομοταγείς, δεν πρέπει να είναι παραβάτης» επισημαίνει.
Στην ίδια συνέντευξη ο Μάριος Σαλμάς αναφέρεται στα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας, στο Εφετείο και στην …αντιπαράθεση Μεσολογγίου – Αγρινίου.
Η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» βρίσκεται σε όλα τα περίπτερα του νομού που πωλούν εφημερίδες ή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του αλησμόνητου Τάσου Μαντά στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"





Εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι η έκθεση ζωγραφικής " ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - Ο ζωγράφος της γειτονιάς".
Πρόκειται για μια έκθεση με εξήντα πίνακες του ταπεινού και αυτοδίδακτου Μεσολογγίτη ζωγράφου του μεσοπολέμου μέσα απ΄ τους οποίους αναδύεται μια ολόκληρη εποχή. Σήμερα οι πίνακες του Τάσου Μαντά βρίσκονται λησμονημένοι σε κάποια εξωκκλήσια, σε λιγοστά σπίτια του Μεσολογγίου και της περιοχής και σε μερικά παλαιά καταστήματα της Ιερής Πόλης.
Με την φροντίδα της Επιμελήτριας του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Βασιλικής Κασόλα και την συνδρομή της νηπιαγωγού Μαρίας Φιλίππου συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται έργα του Τάσου Μαντά για δύο εβδομάδες έτσι ώστε να αποτελέσουν όχι μόνο αφορμή για την γνωριμία των νεώτερων με το έργο του καλλιτέχνη αλλά και για να αποκτήσουν την αξία ιστορικού ντοκουμέντου.
Την γενική εποπτεία της έκθεσης έχει η συγγραφέας Ακακία Κορδόση η οποία προλόγισε την έκθεση και συνέγραψε τα κείμενα του καταλόγου, ενώ τις λεζάντες και την ανάρτηση των έργων έκανε η ιστορικός Τέχνης Αλτάνη Δακαλάκη.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10.30 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι και 7.00 έως 9.30 το βράδυ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης με ελεύθερη είσοδο έως και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου και διοργανώνεται με τη χορηγική υποστήριξη ATE bank - Κατάστημα Μεσολογγίου.

Κυκλοφόρησε το νέο περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ'

Με εξώφυλλο φωτογραφία της Δήμητρας Καρέτσου, κυκλοφόρησε το νέο {19ο} τεύχος του έγχρωμου περιοδικού μας με άρθρα για τα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Στο περιεχόμενο του περιοδικού περιλαμβάνονται άρθρα του φιλόλογου Δημήτρη Ρούσση για την Αρχαία Τραγωδία, του προέδρου του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Κώστα Καρκανιά για τις ξενόγλωσσες επιγραφές, της τελειόφοιτης της Νομικής Ηλιοστάλακτης Θούα για τους Ιάπωνες δημιουργούς, της προέδρου των "Φίλων του Μουσείου Δροσίνη" Ελένης Βαχάρη για τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, του διδάκτορος βυζαντινής τέχνης Γιάννη Ρηγόπουλου για την ποίηση Καβάφη, της ιστορικού τέχνης Αλτάνης Δακαλάκη για το ξεκίνημα των Μουσείων και της συγγραφέως Ακακίας Κορδόση για τον Μιχαήλ Μητσάκη .
Ο αναγνώστης μπορεί επίσης να διαβάσει ένα αφιέρωμα στον ζωγράφο Στάθη Πετρόπουλο που πρόσφατα έφυγε από την ζωή καθώς και όλες τις δραστηριότητες του Κέντρου μας κατά το διάστημα του προηγούμενου τριμήνου {Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008).
Το περιοδικό κυκλοφορεί σε 7.000 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν.

Την ολοκληρωση του κόμβου της Πλευρώνας ζητά απο το ΥΠΕΧΩΔΕ ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας

Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με επιστολή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του κόμβου που συνδέει την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας.
Σύμφωνα με τον κ. Σώκο λόγω του ότι από τις αρχές του έτους θα καταστεί επισκέψιμος για το κοινό επιβάλλεται να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του έργου.
Συγκεκριμένα ο κ. Σώκος στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμ. Ξανθόπουλο σημειώνει:
«Σας γνωρίζουμε ότι στον άξονα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και στην περιοχή της αρχαίας Πλευρώνας υφίσταται ημιτελής κόμβος εισόδου στην οδό προσπελάσεως η οποία οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο.
Από 01-01-2009 ο αρχαιολογικός χώρος, πλήρως αναδειχθείς, θα αποδοθεί στους επισκέπτες.
Επειδή ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλος λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του μνημείου και της φυσικής θέσεώς του (δεσπόζει της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και του Πατραϊκού κόλπου),
Παρακαλούμε όπως χρηματοδοτήσετε το έργο ολοκλήρωσης του κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο.
Σημειώνεται ότι το ημιτελές έργο εκτελέστηκε βάσει πλήρους μελέτης από την Δ.Ε.Σ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει ρυθμιστεί το θέμα της απαλλοτρίωσης του».

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Στη Βουλή φέρνει την "Ίόνια Οδό" ο Σπήλιος Λιβανός


Τα θέματα της Ιόνιας Οδού που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία έφερε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός με ερωτήσεις που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά.
Στις ερωτήσεις του, ο Σπήλιος Λιβανός ζητά την τροποποίηση της τελευταίας μελέτης της Ιόνιας Οδού, ώστε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις των Δήμων Αντιρρίου, Μεσολογγίου, Μενιδίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας για την προσθήκη νέων κόμβων εισόδου - εξόδου, τη μετατόπιση της χάραξης του αυτοκινητοδρόμου, την κατασκευή τούνελ κ.λπ.


Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λιβανός αναφέρει σχετικά με τις ερωτήσεις που κατέθεσε: «Η Ιόνια Οδός αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή παρέμβαση για τις Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου. Το στοίχημα για εμάς εδώ στον Νομό μας είναι να διασφαλίσουμε πως κανένα τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα βρεθεί εκτός του αναπτυξιακού μέλλοντος που μας υπόσχεται αυτό το έργο. Επίσης, θα πρέπει να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη διαφύλαξη της αισθητικής των τοπίων μας καθώς και τη διατήρηση της ενότητας του ζωτικού χώρου των Δήμων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ζητώντας:
Την κατασκευή εξόδου (μετά τα διόδια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» προς Αντίρριο και Ναύπακτο έτσι ώστε τα διερχόμενα αυτοκίνητα να μην διανύουν 1.500 μέτρα επιπλέον για τη διαδρομή προς Ναύπακτο και 1.000 προς Αντίρριο.
Την κατασκευή σύνδεσης της Εθνικής Οδού από Ναύπακτο με την οδό προς Λεύκες (Κόμβος Λευκών)
.
Την κατασκευή σύνδεσης από τον δρόμο προς Μολύκρειο και το εργοστάσιο «ΟΞΥΛΟΣ».
Την κατασκευή τούνελ μήκους 2,400 μέτρων στην Κλόκοβα
- όπως ακριβώς προβλεπόταν στην αρχική μελέτη - αντί της περιμετρικής χάραξης που προτείνεται στην πρόσφατη μελέτη.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν καθολικό αίτημα των Δήμων Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης από και προς αυτούς.
Επίσης, κατέθεσα Ερώτηση με την οποία ζητώ, όπως προτείνει ο Δήμος Μεσολογγίου:
Την τροποποίηση της χάραξης της Ιόνιας Οδού ώστε ο αυτοκινητόδρομος να διέρχεται προς βορά, στο τμήμα της από οδό Αγριλιάς μέχρι τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η πρόταση αυτή φέρεται να λύνει οριστικά το πρόβλημα της διάρρηξης της ενότητας του ζωτικού χώρου του οικισμού «Νέα Υδραγωγεία», κάτι που θα συμβεί αν τελικά το έργο κατασκευασθεί ως προβλέπει η υφιστάμενη μελέτη.


Επισημαίνεται, ότι για να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα θα δημιουργούσε στον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας η προτεινόμενη χάραξη, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προκρίνει ως λύση την κατασκευή υπόγειου τούνελ συνολικού μήκους 100 μέτρων.
Την κατασκευή ενός επιπλέον κόμβου στη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Εθνική Οδό, στη θέση λίγο δυτικότερα της περιοχής Χαλαζία (περιοχή εργοστασίου Χαρέλου), για τη διευκόλυνση της πρόσβασης από και προς την ευρύτερη περιοχή.

Κατέθεσα, ακόμη, Ερώτηση για την κατασκευή κόμβου μεταξύ Κομπότι Άρτας και Μενιδίου. Η κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση προς το Δήμο Μενιδίου που είναι απαραίτητη για την τουριστική και οικονομική του ανάπτυξη.
Τέλος, ρωτώ τον Υπουργό να μας πει γιατί καθυστερεί η κατασκευή του έργου της Ιόνιας Οδού και αν θα τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
Οι προσπάθειές μου για την επίλυση των θεμάτων της Ιόνιας Οδού που μας απασχολούν στο Νομό μας δεν σταματούν εδώ.


Βρίσκομαι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, ακούω τις προτάσεις τους και είμαι έτοιμος να παρέμβω οπουδήποτε χρειαστεί».

Τα παιδιά της Ναυπάκτου υιοθέτησαν την οικολογική κραυγή διαμαρτυρίας του Κότσυφα



Από την Κυριακή το πρωί η Ναύπακτος μετρά 140 νέους και συνειδητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες, οι οποίοι συμμερίστηκαν την απαίτηση ενός κότσυφα να σωθεί το δάσος και διαδήλωσαν στο λιμάνι της πόλης, υπερασπίζοντας το δίκαιο αίτημα του φτερωτού ήρωα του παραμυθιού του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Το ραντεβού είχε δοθεί στο Φετιχέ Τζαμί της Αιτωλοακαρνανικής πόλης, όπου συνέρρεαν από νωρίς μαθητές των δημοτικών σχολείων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου και του Περιβαλλοντικού Πόλου Ναυπάκτου.
Εκεί ο συγγραφέας του παραμυθιού «Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί» και εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος, με τη βοήθεια της επίσης εκπαιδευτικού Βασιλικής Νίκα, αφηγήθηκε το παραμύθι με τρόπο από τη μια παραστατικό και από την άλλη συμμετοχικό, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γίνουν συμπρωταγωνιστές του κότσυφα. Στη συνέχεια πέρασαν στην εικαστική δημιουργία δίνοντας μορφή σε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, φιλοτεχνώντας μάσκες πουλιών του δάσους και αφίσες με οικολογικά συνθήματα.

Η βασική τους δημιουργία όμως ήταν ένα πανό με την πολύχρωμη υπόμνηση «Τα παιδιά απαιτούν τα δάση να σωθούν», το οποίο και περιέφεραν στους πεζοδρόμους γύρω από το τζαμί, στην πιο αυθόρμητη διαδήλωση που είδε ποτέ η Ναύπακτος.
Πριν αποχαιρετήσουν τους υπεύθυνους του προγράμματος, πήραν ως δώρο το παραμύθι που κυκλοφορεί από τη σειρά «Οικολογήματα» των Εκδόσεων Πατάκη, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη δράση που θα είναι η δενδροφύτευση σε χώρο και χρόνο που έχει υποδείξει το αρμόδιο Δασαρχείο.
Παρών στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου (ΑΝ.ΝΑ.) Νίκος Κούμπιος που ευχαρίστησε τους μαθητές και τους γονείς τους, το Γραφείο EKVASIS που είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης και τις εταιρικές οντότητες της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. που υποστήριξαν τη δράση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ ΔΡΑΚΟΥΛΗ 24-26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 150 χρόνων από τη γέννηση του Ιθακήσιου πρωτοσοσιαλιστή Πλάτωνα Δρακούλη και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Δρακούλη (2008), διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο 24-25-26 Οκτωβρίου με στόχο να διερευνηθούν πάρα πέρα η ζωή και η πολυδιάστατη δράση του, να μελετηθούν οι αρχές και η ιδεολογία του, να αξιολογηθεί το συγγραφικό του έργο.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
1. Η ζωή του Πλάτωνα Δρακούλη (νεώτερα στοιχεία για την οικογένεια του, τις σπουδές του, την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία).
2. Οι δραστηριότητες του επιστημονικές και πολιτικές (στην Ελλάδα, στην Αγγλία).
3. Οι πολιτικές του θέσεις (για το εργατικό κίνημα και την οργάνωση του, για την κοινωνία, τον εργάτη, για τον πόλεμο, για το σοσιαλισμό κ.α).
4. Οι ιδέες του (επιρροές, σχολιασμός και επιδράσεις).
5. Το συγγραφικό του έργο (αυτοτελή, μεταφράσεις, αρθογραφία).
6. Η θεοσοφία του.
7. Το Ελληνικό και Διεθνές εργατικό – σοσιαλιστικό κίνημα τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα.

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο για τον Πλάτωνα Δρακούλη μπορεί να το γνωστοποιήσουν μέχρι 15 Οκτωβρίου 2008 στο τηλ:6971541184 κ. Καραβίας,e-mail: ithacos@otenet.gr , στο Δήμο Ιθάκης τηλ.:2674032795, Επαρχείο Ιθάκης τηλ.:2674033095.

Απεργούν την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρόμενοι για το "φορολογικό"

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 261 – 38221 ΒΟΛΟΣ
ΤΗΛ.: 24210 32885, FAX: 24210 23374

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ


ΒΟΛΟΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Το Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας καλεί όλους τους δημοσιογράφους, μέλη της και μη, να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ, την 1η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζει τυπικά η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας και οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νόμο αυτό και στην επικείμενη κινητοποίηση διεκδικούν:
-Αμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νόμου ο οποίος οδηγεί σε αφαίμαξη του 10% των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων
-Ακύρωση του διορισμού προέδρου στο υπό ενοποίηση ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και
-Απόσυρση κάθε φορολογικής διάταξης που θίγει τους συναδέλφους που εργάζονται με συμβάσεις έργου και «μπλοκάκια».


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΟΥΛΑΣ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Μικρά ..από την επίσκεψη Κιλτίδη στο Μεσολόγγι

«Δεχθήκαμε πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να μην ιδρύσουμε στο Μεσολόγγι το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά ούτε που διανοήθηκα να παρεκλίνω από τη θέση μας για ίδρυση των κέντρων στις πρωτεύουσες των νομών» είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζητώντας με το δήμαρχο Μεσολογγίου, όταν ο τελευταίος του περιέγραφε το εύρος της αγροτικής δραστηριότητας στο νότιο τμήμα του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο μόνο ερώτημα των στελεχών της ΝΔ που δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις ο κ. Κιλτίδης ήταν για τις τιμές των λιπασμάτων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Κατά τα άλλα η συνάντηση του με τα στελέχη του αγροτικο9ύ της ΝΔ πρέπει να θεωρείται πετυχημένη αφού αφενός η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε ήταν κατάμεστη και αφετέρου οι θέσεις που διατύπωσε μάλλον ικανοποίησε τους παρευρισκομένους.

Άσχημη εντύπωση στα στελέχη της ΝΔ προκάλεσαν οι απουσίες των τοπικών βουλευτών, πλην του Σπήλιου Λιβανού, τόσο από τα εγκαίνια του Κέντρου όσο και από την συγκέντρωση του «Αγροτικού».

Την παραχώρηση στο δήμο Μεσολογγίου των χώρων της πρώην Γεωργικής Σχολής Ευηνοχωρίου και την ίδρυση γραφείο του ΕΛΓΑ στο Μεσολόγγι ζήτησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος από τον Κώστα Κιλτίδη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο δημαρχείο.
Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα αφού οι δυο άντρες γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Ιατρική του ΑΠΘ κάτι που αποτέλεσε έναν επιπλέον λόγο για την επίσκεψη του κ. Κιλτίδη στο δημαρχείο Μεσολογγίου.

Ο κ. Κιλτίδης στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε έμμεση απάντηση στο νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζοντας, ότι οι αρμοδιότητες της νεοσύστατης υπηρεσίας έχουν καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση όπως και συνεργασία που θα έχουν τα στελέχη της με τους υπαλλήλους των νομαρχιών και των δήμων.

Κώστας Κιλτίδης: " Να βγουν οι γεωτεχνικοί από τα γραφεία..."

Εγκαινιάσθηκε στο Μεσολόγγι το ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι εγκαινίασε την Παρασκευή το απόγευμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης παρουσία των τοπικών αρχών, αρκετού κόσμου, αλλά απούσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Η
δομή που εγκαινιάσθηκε αποτελεί μια νεοσύστατη υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προσδιορισμένες αρμοδιότητες που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις.
Βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι τα στελέχη της να βρεθούν δίπλα στον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον ψαρά στους χώρους που δραστηριοποιούνται σε απόλυτη συνεργασία όμως και με τις ανάλογες υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.
Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη η στελέχωση με γεωτεχνικούς των Τοπικών Κέντρων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και σύντομα θα υπάρξει πλήρης κάλυψη του οργανογράματος.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε πριν τα εγκαίνια με το δήμαρχο Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο στο δημαρχείο της πόλης, ενώ μετά την τελετή προήδρευσε σε συγκέντρωση στελεχών του αγροτικού τομέα της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο ΘΕΟΞΕΝΙΑ.
Σχετικά με το νεοσύστατο θεσμό πρέπει να επισημάνουμε ότι στοχεύει στο «να βγουν οι γεωτεχνικοί από τα γραφεία» κάτι που, όπως τόνισε ο κ. Κιλτίδης αναμένεται να συμβάλει στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα αφού ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς είναι, η έλλειψη ενημέρωσης.
Όσον αφορά τέλος την απουσία του νομάρχη και στελεχών της νομαρχίας από τα εγκαίνια δεν θα την σχολιάσουμε αλλά μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή που έστειλε ο κ. Σώκος και στην οποία εξηγεί τους λόγους της απουσίας του.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

50.000 επισκέψεις σε ένα χρόνο!!! Δεν είναι και λίγες...

Σημαντική η σημερινή ημέρα για εμάς του MessolonghiNews αφού οι επισκέψεις σας στο ιστολόγιο μας ξεπέρασαν τις 50.000
Ένας αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε και κυρίως για να βελτιωθούμε.
Επειδή βασική μας αρχή είναι "λίγα λόγια" το μόνο που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι χωρίς συμβιβασμούς.
Μ' αυτές τις σκέψεις ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ σε όλους σας.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ημερίδα Υγείας την Τετάρτη 24/9 στο Μεσολόγγι

Ημερίδα Υγείας για την ενημέρωση του κοινού με θέμα «Αιμορροΐδες – Διάγνωση – Αντιμετώπιση – Θεραπεία».
Η επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008 στις 7 και μισή το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χατζη-Κώστα Μεσολογγίου και την Α’ Προπαιδευτική Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Γ.Ν.Α., με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε. .
Τι είναι οι αιμορροΐδες:
Οι αιμορροΐδες είναι μια ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους και προκαλείται κυρίως από καταστάσεις όπως καθιστική ζωή, κακή διατροφή, δυσκοιλιότητα και άλλα. Περίπου ένας στους δύο ενήλικες πάσχει κάποια στιγμή στη ζωή του από αιμορροΐδες. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ντροπή ή αμηχανία, εάν αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα.
Τώρα υπάρχει μια ανώδυνη θεραπεία που δεν απαιτεί καμία τομή στο δέρμα και ολοκληρώνεται σε μία συνάντηση με τον γιατρό σας διάρκειας 20 – 30 λεπτών.
Δεν χρειάζεται να νοσηλευτείτε και η επαναφορά στις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι ‘άμεση’.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 800 11 200 600, Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00.

Ξεκινά στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 26/9 διήμερο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στο οποίο θα παρουσιασθούν όλα τα αποτελέσματα των νέων ερευνών

Μια ακόμη σημαντική διοργάνωση, ύστερα από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι την Παρασκευή και το Σάββατο 26 & 27 Σεπτεμβρίου, πρόκειται για το Αρχαιολογικό Συμπόσιο με θέμα την «Πολιτισμική Κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προστασία και ανάδειξη μέσα από τις τελευταίες έρευνες».
Το συμπόσιο διοργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και την ΛΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων
Οι στόχοι του συνεδρίου αναλύθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ο επίτιμος γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Λάζαρος Κολώνας, η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση και η προϊσταμένη της 22ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχίας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σώκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε μέσα από μια καλά οργανωμένη δουλειά, το ερευνητικό έργο που υπήρξε και υπάρχει σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
Ανακαλύφθηκαν και ανακαλύπτονται μοναδικοί αρχαιολογικοί θησαυροί.
Κάποια από τα ευρήματα αυτά αλλάζουν και την αντίληψη που έχουμε για την ιστορία του τόπου μας.
Με τις έρευνες και τα ευρήματα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι σε αρκετές περιπτώσεις να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Θέλω να καλέσω όλες και όλους στο συμπόσιο αυτό.
Θα έχει την αρτιότητα ενός επιστημονικού συνεδρίου και εγγύηση ότι θα πάμε άριστα αποτελεί η επιστημονική και η οργανωτική επιτροπή».
Η κ. Σταυροπούλου – Γάτση επεσήμανε ότι:
«Στο συμπόσιο θα αντιπροσωπεύεται όλο το φάσμα των ερευνών και των εργασιών προστασίας και ανάδειξης που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο νομό, καλύπτοντας την γεωγραφική περιοχή του νομού από βορά μέχρι νότο και από ανατολή μέχρι δύση, αλλά και ένα ευρύτατο χρονολογικό φάσμα από τα προϊστορικά χρόνια, 2500 π.Χ και ακόμη παλαιότερα μέχρι τα νεότερα χρόνια και την σημερινή μας εποχή.
Θα έχουμε τη ευκαιρία να ακούσουμε θέματα τα οποία θα αφορούν τις βυζαντινές αρχαιότητες, τις νεότερες, τις κλασσικές, τις προϊστορικές με όλες τις υποπεριόδους που εμείς οι επιστήμονες έχουμε προσδιορίσει για κάθε ενότητα χρονολογική».
Την ανάγκη διάθεσης μεγαλύτερων πιστώσεων από την πολιτεία επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Κολώνας, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η δραστηριοποίηση ξένων και ντόπιων πανεπιστημίων πάνω στα μνημεία του νομού.
Ο κ. Κολώνας τόνισε ότι το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο, αν και χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά και χρόνος, ώστε τα μνημεία του νομού να γίνουν επισκέψιμα.
Στη συνέντευξη τύπου το λόγο πήραν ακόμη η κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, Προϊσταμένη της 22ης Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι εξέφρασαν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι μέσα από έργα πολιτισμικών υποδομών και δράσεις προβολής η Αιτωλοακαρνανία θα αναδείξει τον τεράστιο Αρχαιολογικό της πλούτο.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

"Καλό Ταξίδι ...Γιώργο"




Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Θλίψη στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου για το θάνατο του Γιώργου Μπαρμπαρίτσα

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του αντιδημάρχου Μεσολογγίου Γιώργου Μπαρμπαρίτσα πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 21/9/2008 έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου.
Κατά την συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το σώμα ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα για την απρόσμενη απώλεια.
Το ψήφισμα στη συνέχεια επιδόθηκε απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Η συνεδρίαση άνοιξε με τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου Χρήστου Σούφρα ο οποίος αναφέρθηκε στον ακέραιο χαρακτήρα του εκλιπόντος και έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος εμφανώς συγκινημένος μίλησε για τον άνθρωπο Γιώργο Μπαρμπαρίτσα, υποστηρίζοντας, ότι ίσως για πρώτη φορά να μην ισχύσει το «ουδείς αναντικατάστατος».
Για τον αείμνηστο Γιώργος Μπαρμπαρίτσα με θερμά λόγια μίλησαν η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Ειρήνη Καρατσώρα Νατσικώστα και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καραπαπάς, Γιάννης Τέγας, Δημήτρης Μπαλαμπάνης και Νίκος Μπλάγκας εκ μέρους των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πουλής από την πλειοψηφία.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου αντιδημάρχου, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν αφήσει στην καρέκλα του εκλιπόντος από μία ανθοδέσμη.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου έχει ως εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη, την εισήγηση του Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου Ιωάννη ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, επισημαίνοντας την πλούσια δράση και προσφορά του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά θέματα του Δήμου μας

ΟΜΟΦΩΝΑ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ ΕΙ

1. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη στην οικογένεια του εκλιπόντος .
2. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του .
3. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα Δημοτικά καταστήματα έως και την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας, και τα οποία θα παραμείνουν κλειστά την ημέρα αυτή.
4. Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου στη σωρό του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του .
5. Η κηδεία του εκλιπόντος Αντιδημάρχου να πραγματοποιηθεί Δημοτική δαπάνη .
6. Να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην οποία θα γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, καθώς επίσης και απόδοση τιμής και μνήμης στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου" .

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

"Έφυγε" ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Μπαρμπαρίτσας προδομένος από την καρδιά του


Εντελώς απρόσμενα, προδομένος από την καρδία έφυγε από τη ζωή, ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Μπαρμπαρίτσας, ενώ βρισκόταν μόνος στο γραφείο του, στο Δημαρχείο Μεσολογγίου το βράδυ της Παρασκευής.
Η απώλεια του Γιώργου Μπαρμπαρίτσα διαπιστώθηκε το πρωί του Σάββατο ύστερα από αναζήτηση συγγενικών του προσώπων.
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης αποφασίσθηκε η έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου αύριο το μεσημέρι.
Η κηδεία του 61χρονου αντιδημάρχου θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.
Ως MessolonghiNews News εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό Ταξίδι... Γιώργο
Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπαρμπαρίτσας
Ο Γιώργος Μπαρμπαρίτσας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το1947. Πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ(Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) και αναλυτής – προγραμματιστής Η/Υ.
Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου από την 1/1/2007.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του αντιδημάρχου ήταν διευθυντής Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και παράλληλα δίδασκε σε διάφορα τμήματα του ιδρύματος ως έκτακτος εκπαιδευτικός.
Είχε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Το 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου με τον συνδυασμού «Όραμα Δημιουργία» του δημάρχου Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου.
Έγγαμος πατέρας τριών παιδιών.


ΤΑΣΣΟΣ ΜΑΝΤΑΣ - Ο ζωγράφος της γειτονιάς



Έκθεση Ζωγραφικής στη "Διέξοδο"


Η νέα φθινοπωρινή περίοδος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αρχίζει με την έκθεση πενήντα έργων του ταπεινού και αυτοδίδακτου Μεσολογγίτη ζωγράφου του μεσοπολέμου μέσα από τους οποίους αναδύεται μια ολόκληρη εποχή.
Σήμερα οι πίνακες του Τάσσου Μαντά βρίσκονται λησμονημένοι σε κάποια ξωκλήσια, σε λιγοστά σπίτια του Μεσολογγίου και της περιοχής και σε μερικά παλιά καταστήματα της Ιερής Πόλης απ' όπου συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκτεθούν για δύο εβδομάδες στις αίθουσες της Πινακοθήκης του πρώτου ορόφου της ΔΙΕΞΟΔΟΥ έτσι ώστε να αποτελέσουν όχι μόνο αφορμή για τη γνωριμία των νεώτερων γεννεών με το έργο του καλλιτέχνη αλλά και για να αποκτήσουν την αξία ιστορικού ντοκουμέντου.
Τον γενικό συντονισμό έχει η συγγραφέας Ακακία Κορδόση, η οποία συνέγραψε και τα κείμενα του καταλόγου, ενώ την χορηγική υποστήριξη ανέλαβε η το κατάστημα Μεσολογγίου της ΑTEbank.
Το ξεκίνημα της έκθεσης - για την οποία δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις- θα γίνει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου και η διάρκειά της θα είναι μέχρι και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, και οι ώρες λειτουργίας 10.30 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι και 7.00 έως 9.30 το βράδυ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Πωρτοβουλία του δήμου Μεσολογγίου για ίδρυση μονάδας απεξάρτησης

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Δήμου Μεσολογγίου, σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών την Πέμπτη 18/9 η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Ειρήνη Νατσικώστα – Καρατσώρα είχε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.
Στην συνάντηση μετείχαν επίσης και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φιλία και συμπαράσταση ατόμων σε απεξάρτηση η ΕΞΟΔΟΣ», που ως γνωστό δραστηριοποιείται στο Μεσολόγγι.
Με δεδομένη την τεράστια εξάπλωση των ναρκωτικών στην περιοχή του Μεσολογγίου, κατά την συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες λειτουργίας στο Μεσολόγγι, Μονάδας Απεξάρτησης «στεγνού προγράμματος» και η διεύρυνση της Συμβουλευτικής Μονάδας που ήδη λειτουργεί από τον Οργανισμό Προαγωγής Υγείας «Αγ. Λουκάς Κριμαίας».
Στα στελέχη του ΚΕΘΕΑ παραδόθηκε φάκελος με τις προτάσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και των συνεργαζόμενων φορέων, ο οποίος απέσπασε θετικές κριτικές για την πληρότητά του.
Ακολούθησε, επίσκεψη στην θεραπευτική κοινότητα «Στροφή» που υλοποιείται πρόγραμμα θεραπείας και απεξάρτησης μέσω ποικίλων δημιουργικών δραστηριοτήτων χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων.
Με αφορμή την συνάντηση η αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Ειρήνη Καρατσώρα – Νατσικώστα δήλωσε:
«Συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας για ουσιαστική συμπαράσταση των εξαρτημένων συμπολιτών μας είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για λειτουργία θεραπευτικής κοινότητας στο Μεσολόγγι.
Υποβάλλαμε τις προτάσεις μας και ανταλλάξαμε απόψεις με τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ τα οποία ενθουσιάστηκαν από την πληρότητα αυτών.
Σίγουρα για να ευοδωθεί η πρωτοβουλία μας αυτή απαιτείται και χρόνος αλλά κυρίως πολύ δουλειά.
Όμως τόσο εμείς ως Δήμος όσο και τα μέλη του συλλόγου «Έξοδος» θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σύντομα να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα προβούμε σε εκτενή ενημέρωση για τις ενέργειες μας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε ενεργούς συμπαραστάτες όλους του συμπολίτες μας».

Μαθητές καθάρισαν τις ακτές του Μεσολογγίου


Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τον «Καθαρισμό των Ακτών» ύστερα από πρωτοβουλία του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου προέβησαν σε εκτεταμένο καθορισμό της παράκτιας ζώνης του Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 300 μαθητές συνεπικουρούμενοι από 50 και πλέον μέλη του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, του ΠΡΟΤΕΚΤΑ και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χωρισμένοι σε ομάδες καθάρισαν τις ακτές στο Λιμάνι, στη λεωφόρο Κλεισόβης, το δρόμο της Τουρλίδας και φυσικά την πλαζ στην Τουρλίδα.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος παρακολούθησε την εκστρατεία καθαρισμού και ευχαρίστησε σε δηλώσεις του το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου για την πρωτοβουλία των στελεχών του, τους μαθητές για τη μαζική συμμετοχή τους και όλους τους φορείς που συνέδραμαν την προσπάθεια αυτή.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία της Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους οι δυο γιατροί στο τμήμα Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και έτσι αποκαταστάθηκε η λειτουργία του τμήματος.
Να θυμίσουμε ότι προχθές δημιουργήθηκε σοβαρό ζήτημα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αφού η αιμοδοσία – που αποτελεί νευραλγικό τμήμα- έμεινε ακάλυπτη.
Όμως τόσο εξαιτίας της παρέμβασης του δημάρχου Μεσολογγίου όσο των άμεσων ενεργειών από πλευράς διοίκησης σε 24 ώρες έγινε ανάκληση των παραιτήσεων, με αποτέλεσμα το τμήμα να λειτουργεί πλέον κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση στο νοσοκομείο Μεσολογγίου δημιουργεί προβληματισμό κυρίως για τα αίτια που προκαλούν τη «φυγή» των γιατρών, τα οποία μάλλον θα πρέπει να επιλυθούν «εκ των έσω»…
Φυσικά το κυριότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Μεσολογγίου όπως και άλλα περιφερειακά είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Στο "κόκκινο" το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Μετά την Καρδιολογική...«Λουκέτο» και στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Έφυγαν οι δυο γιατροί της Αιμοδοσίας
Με ευθύνη του δ/τη της Ιατρικής Υπηρεσίας τα Χειρουργεία
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος ύστερα από τις παραιτήσεις που υπέβαλλαν την Τρίτη 16/9 οι δυο αιματολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Απευθύνω ύστατη έκκληση στον Υπουργό Υγείας για την άμεση παρέμβασή του, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο πλέον λειτουργεί κυριολεκτικά «στο κόκκινο».
Σήμερα έκλεισε και το τμήμα της Αιμοδοσίας, αφού οι δυο αιματολόγοι παραιτήθηκαν.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το Νέο Νοσοκομείο Μεσολογγίου να καθίσταται ανενεργό μέρα με τη μέρα και να λειτουργεί «στο κόκκινο», αφού δημιουργείται κίνδυνος και για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων.
Να υπενθυμίσω, ότι από εξαμήνου δεν λειτουργεί η Καρδιολογική Κλινική, ότι από τα τέλη του μήνα πιθανώς να κλείσει και η Παθολογική, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί δυο χειρούργοι, ένας ουρολόγος, ένας καρδιολόγος και ένας παθολόγος.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Υπουργού Υγείας για να σταματήσει το κύμα φυγής των γιατρών και κυρίως για την άμεση αναπλήρωσή τους.
Η κατάσταση είναι απελπιστική, ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί περισσότερους από 100.000 κατοίκους μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας, δημιουργώντας απίστευτη ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής μας».

Ξεκινά την Πέμπτη στο Μεσολόγγι το 7ο Συνέδριο για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

Στον καθορισμό ενός γενικότερου πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων φορέων (Πανεπιστημίων, Κέντρων διδασκαλίας, Σχολείων) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η τάση που επικρατεί σήμερα διεθνώς για εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, στοχεύει το 7ο Παγκόσμιο συνέδριο του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), που διοργανώνεται στο Μεσολόγγι, από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του συνεδρίου, με τίτλο «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στον κόσμο»,
είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας και να συζητηθούν θέματα που άπτονται διαφόρων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα ποιοι διδάσκουν την Ελληνική στις διάφορες χώρες, πόσες και ποιες μέθοδοι διδασκαλίας ακολουθούνται, ποια βιβλία χρησιμοποιούνται, πώς πιστοποιείται η εκμάθηση της γλώσσας, επισημαίνει η Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Δήμητρα Θεοφανοπούλου - Κοντού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα εστιαστούν στις ενέργειες για την προώθηση της διδασκαλίας της Νέας ελληνικής, στη μεθοδολογία και τα προβλήματα διδασκαλίας, την επιλογή και την αξιολόγηση των διδασκόντων, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ διδασκόντων (ανταλλαγή πληροφοριών, προβληματισμών) κ.ά..
Ο ΟΔΕΓ, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, χρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των μελών του και από δωρεές και χορηγίες φίλων του, ιδρύθηκε το 1985 με στόχο την προβολή της ανάγκης για καθιέρωση μίας γλώσσας ως μόνης διεθνούς, η παρουσίαση των προτερημάτων της Ελληνικής Γλώσσας ως της μόνης ικανής να καλύψει την ανάγκη αυτή και η διάδοσή της σε όλους τους λαούς της γης. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σήμερα σε 600, ενώ αδελφά σωματεία έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται σε πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστραλίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας τελετής έχει ως εξής:
18:00 - 18:50 Χαιρετσμοί Επισήμων
18:50 - 19:10 Ομιλίες από τον Κωνσταντίνο Καρκανιά, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής
· Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας
Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
· Σκοποί και οργάνωση του Συνεδρίου
Παρουσίαση των τιμωμένων (Α. Μόζερ)
Ομιλίες Τιμώμενων
19:10 - 19:40
κ. Σ. Πορομάνσκα Καθηγήτρια στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο
19:40 - 20:10 κ. Κ. Μπαλαμπάνωφ. Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαριούπολη
20:10 - 20:50 κ. Π. Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών



Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Νίκες και τη 2η αγωνιστική για ΑΕΜ και ΓΟΜ

Κυριάρχησαν οι ισοπαλίες στην 2η αγωνιστική της 'Α κατηγορίας της ΕΠΣΝΑ. Μεγάλη εκτός έδρας νίκη για τον ΓΟΜ, μέσα στο Νεοχώρι, ενω η ΑΕΜ νίκησε εντός έδρας τον μαχητικό Αετό Σταμνάς με 3-1 .
Με νίκες συνέχισαν Άρης Αιτωλικού και Αρακυνθιακός, καθώς ξεπέρασαν και οι δύο τα εμπόδια της Δάφνη Μεγάλης Χώρας και του ΑΟ Λυγιάς.
Σήμερα διεξάγεται το παιχνίδι του Τρικόρφου με τον Ατρόμητο Αντιρρίου στο γήπεδο της Γαυρολίμνης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής:
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ 3-1
ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ – ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 0-1
ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ 1-0
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ – ΑΡΗΣ ΜΕΣΑΡΙΣΤΑΣ 0-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ – ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ 1-1
ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ 0-0
ΑΕ ΑΡΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ – ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ 4-0
ΑΕ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ Σήμερα (5.00μμ)
Πηγή: ΑΕΜ News

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τα έργα προστασίας περιβάλλοντος στο επίκεντρο της συνάντησης Σώκου-Νάκου

Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο συναντήθηκε σήμερα το πρωί (Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος. 
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων, η κ. Μαίρη Βεργοπούλου, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Παρακολούθησης των έργων του Ταμείου Συνοχής και ο Αντινομάρχης κ. Χρήστος Πετρόπουλος, ο κ. Σώκος ανέλυσε τους κρίσιμους στόχους του σχετικά με την προοπτική Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο νομό με κυρίαρχο αυτό της δημιουργίας στην Αιτωλοακαρνανία Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων καθώς και των συνοδευτικών Κέντρων Διαλογής Στερεών Απορριμμάτων. 
Ο Νομάρχης με στοιχεία απέδειξε την ωριμότητα των συγκεκριμένων έργων, επισημαίνοντας προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών ότι ο νομός είναι δυνατόν να γίνει πιλοτικός νομός Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων και παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειες από καύση Βιοαερίου στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Στράτου. 
Ο κ. Σώκος παρουσίασε επίσης αναλυτικά τα έργα περιβάλλοντος που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας (ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αποκατάσταση Χωματερής Ναυπάκτου, ΧΥΤΑ Στράτου, Αποκατάσταση Χωματερών παλαιάς κοίτης Αχελώου). 
Ζήτησε και έγινε αμέσως αποδεκτό από τον Υφυπουργό η χρηματοδότηση νέας παρακαμπτήριας οδού προς τον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου που θα παρακάμπτει τον οικισμό Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπάκτου. 
Ακόμη συμφωνήθηκε, η από κοινού οργάνωση των συντελεστών υλοποίησης του έργου, της τελετής εγκαινίων του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου στην οποία εξέφρασε την πρόθεσή του να παρευρεθεί και ο κ. Υφυπουργός. 
Ακόμη, ο κ. Σώκος, εξέθεσε προς τον κ. Νάκο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για διακοπή των πληρωμών έργων του Ταμείου Συνοχής που υλοποιούνται στο νομό έως το τέλος του 2008.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος διαβεβαίωσε τον κ. Σώκο για την διάθεση πίστωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων και των συνοδευτικών Κέντρων, ενώ για το θέμα των πληρωμών των έργων του Ταμείου Συνοχής ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά. 
Στη σύσκεψη ο κ. Σώκος έθεσε ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως η ενίσχυση του Μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλα. 



Ο Μίμμης Πλέσσας την Κυριακή στο Μεσολόγγι

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008 στις 8 και μισή το βράδυ, στις Αλυκές Τουρλίδας Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοθεσίας της οδού που συνδέει τις Αλυκές, με την επαρχιακή οδό Μεσολογγίου – Τουρλίδας.
Στη οδό θα δοθεί το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Πάικου που ως διευθυντής υπήρξε ο αναμορφωτής των αλυκών της Τουρλίδας από το 1939 έως και την συνταξιοδότησή του το 1962.
Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου ενέκρινε ομόφωνα, σχετική πρόταση του δημάρχου Γιάννη Αναγνωστόπουλου για την απόδοση αυτής της τιμής στον Κωνσταντίνο Πάικο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνέδεσε την παρουσία του στο Μεσολόγγι μια κορυφαία παραγωγική διαδικασία συμβάλλοντας εκείνα τα δύσκολα χρόνια στην ανάπτυξη της πόλης.
Ακολούθως στο χώρο των Αλυκών θα δοθεί μεγάλη συναυλία με τον Μίμμη Πλέσσα και τους Βασίλη Ρακόπουλο και Αντώνη Λαδόπουλο. Προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε η απάντηση Αναγνωστόπουλου

Σειρά απαντήσεων στα ερωτήματα και τις αιτιάσεις για κακοδιοίκηση στο δήμο Μεσολογγίου από τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Πρεβεζάνο έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Αναγνωστόπουλος κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή παραπληροφόρηση εκ μέρους του προκατόχου του παρουσιάζοντας μια σειρά από οικονομικά στοιχεία αλλά και δράσεις και ενέργειες της δημοτικής αρχής που ανατρέπουν πλήρως τους ισχυρισμούς του κ. Πρεβεζάνου.
Χαρακτηριστικά εκτός των άλλων κατατέθηκαν στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου:
· Πλήρης φάκελος με την αλληλογραφία με τα πιστωτικά ιδρύματα για την σύναψη του δανείου
· Οικονομικές καταστάσεις για τα έσοδα – έξοδα 2006 -2007
· Οικονομικές καταστάσεις για τα χρέη των Νομικών Προσώπων του δήμου την 31η Δεκεμβρίου 2006
Αναφορικά με την πιστοποίηση του δήμου με ΙSO για τη διαχείριση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ 1007-13 ξεκαθαρίστηκε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μέσω της ΣΥΝΟΤΑ καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο Δ.Σ. εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι καταρρίφτηκε στο σύνολό της η επιχειρηματολογία του πρώην δημάρχου.

Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος για την κατάσταση του δήμου

Με ανακοίνωση που διένειμε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος καταθέτει τις απόψεις του για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής της Πόλης.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"«Αύγουστε Καλέ μου Μήνα» αναφέρει η λαϊκή σοφία επειδή ο μήνας αυτός συνδυάζεται με τις διακοπές, τα «μπάνια του λαού» και πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Επανερχόμενοι όμως στην καθημερινή πραγματικότητα έχουμε χρέος να ασχοληθούμε πλέον με τον «Βίο και Πολιτεία» της Δημοτικής Αρχής αφού συμπλήρωσε ήδη ικανό χρόνο στο τιμόνι του Δήμου και μπορούμε να αποδείξουμε ότι η θητεία της χαρακτηρίζεται από:
Αλαζονεία, Αναποτελεσματικότητα, κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος, προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.
Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω αρχίζουμε από το τελευταίο δελτίο τύπου του Δήμου που αφορά τη λήψη υπέρογκου δανείου όπου εκεί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

Καταγγέλλω και αναφέρω, ενδεικτικά πράξεις σας και στοιχεία που αποδεικνύουν τον αλαζονικό τρόπο λειτουργίας σας, αλλά και την κατασπατάληση του χρήματος εις βάρος των Δημοτών. Τα στοιχεία αυτά υπογράφονται από ορκωτούς λογιστάς και Διευθυντάς του Δήμου και επομένως δεν αμφισβητούνται, δεν γίνεται «πολιτικό μαγείρεμα» και αποστέλλονται στα Μ.Μ.Ε για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Συγκεκριμένα:
1. Ζήτησα τους πρώτους μήνες του 2007 στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνω απολογισμό 4ετίας με στοιχεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιών του Δήμου (άρα αδιάβλητα), ο οποίος απολογισμός θα ήταν χρήσιμος για την πορεία του Δήμου.
Αντ’ αυτού προετοιμάσατε μια φιέστα της παράταξής σας, στην οποία και δεν μας προσκαλέσατε και μιλήσατε εσείς για μας, με χαλκευμένα στοιχεία και το σημαντικότερο: απαγορεύονταν οι ερωτήσεις προς τον Φεουδάρχη Δήμαρχο.

2. Αναφέρεστε σε στοιχεία ισολογισμού Χρήσης 2006 και συγκεκριμένα στο χρέος του Δήμου των 899.047 € το οποίο και δεν αμφισβητούμε.
Ποτέ όμως δεν αναφέρατε ότι:
α. Αποπληρώσαμε χρέη του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 627.784 € ( επισυνάπτεται κατάσταση του Δήμου).
β. Χρεώνεται σε μας το δάνειο Τράπεζας Πειραιώς 300.000 € όταν το πήρατε εσείς τον Οκτώβριο του 2007.
γ. Αυξήθηκε το προσωπικό του Δήμου στη θητεία μας από 70 άτομα σε 123, όσα υπηρετούν και σήμερα (Νόμος Παυλόπουλου κ.τ.λ.) το οποίο επιβάρυνε τα οικονομικά του Δήμου περίπου 1.000.000 € το χρόνο (επισυνάπτεται βεβαίωση).
δ. Η μηνιαία τακτική οικονομική επιχορήγηση για τα 123 άτομα του Δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν, το 2006 170.757 €, ενώ σήμερα, με τα ίδια άτομα είναι 219.275 € ήτοι 50.000€ περισσότερα (600.000 € το χρόνο) (επισυνάπτεται βεβαίωση).
ε. Αυξήσατε τα Δημοτικά Τέλη κατά 20-25% (επισυνάπτεται βεβαίωση).
Παρόλα τα παραπάνω έχετε απλήρωτους υπαλλήλους του Δήμου περισσότερο των οχτώ (8) μηνών. Στη θητεία μας κανένας υπάλληλος δεν έμεινε απλήρωτος.
3. Με το κλείσιμο ταμείου όταν παραδώσαμε σε σας (31-12-06) σας αφήσαμε ζεστό χρήμα στα ταμεία συνολικού ύψους 1.256.605 € (επισυνάπτεται βεβαίωση του Ιουλίου 2008) το οποίο αναλύεται:
α. Τακτικά Έσοδα: 382.835 € για μισθούς υπαλλήλων κ.τ.λ.
β. Υπόλοιπο ΣΑΤΑ: 315.280 € για άμεσα έργα.
γ. Γενικά Έσοδα Δήμου: 187.974 € που ήταν δεσμευμένα για την κατασκευή Πλατείας στην Καλλονή. Αλήθεια τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
δ. Νομικά Πρόσωπα : Συνολικά σας αφήσαμε 370.516 € ( 281.209 € στους παιδικούς σταθμούς, 37.621 € στο στάδιο, 41810 € στο Πνευματικό Κέντρο, κ.τ.λ.) – επισυνάπτεται απόφαση απολογισμού στοιχείων Δημαρχιακής Επιτροπής 28-02-2007.

4. ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΑΤΕ το Δημόσιο Χρήμα αρκεί να βολέψετε τους ημετέρους ενώ δεν έχετε να παρουσιάσετε ούτε ένα αξιόλογο έργο που να το δημοπρατήσατε στη θητεία σας. Δεν προχωράτε ούτε αυτά τα έργα που ήταν εγκεκριμένα ή δημοπρατημένα από εμάς.
Συγκεκριμένα:
α. Δώσατε αναθέσεις σε μικροέργα (12.000 και κάτω) μέσα στο 2007 ύψους 734.635 € (επισυνάπτεται κατάσταση της Τεχνικής Υπηρεσίας).
β. Από την ΣΑΤΑ 2008 ήτοι 760.000 € περίπου ψηφίσατε αναθέσεις ύψους 420.000 € περίπου για το 2008.
γ. Σπαταλάτε χρήματα για ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ (αλήθεια ποιοι είναι και με βάση ποια προσόντα τους επιλέξατε; ) ενώ αφήνετε απλήρωτους υπαλλήλους.
δ. Σπαταλάτε χρήματα για την οργάνωση και λειτουργία «Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου» όταν ο Δήμος είναι μέτοχος σε αναπτυξιακές. Αλήθεια πέστε μας μια αναπτυξιακή πρόταση που έφερε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου;
ε. Αναθέσατε στον κ. Παπαδάκη και σε άλλους φορείς το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου (Αποφάσεις Δημαρχιακής 30.000 € περίπου). Το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο (με μικροαλλαγές) υπάρχει στο Δήμο από το 2002 και είχε ανατεθεί και τότε στον κ. Παπαδάκη από την ΔΕΠΑΜ (επί ημερών κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ) και το πληρώσαμε εμείς το 2003 με ποσό 14.000.000 εκ. δρχ περίπου. Τι άλλαξε στο χρόνο αυτό και πρέπει να πληρώσουμε τόσα χρήματα;
ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ; ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

στ. Προσλαμβάνετε ημέτερους μηχανικούς για την Τεχνική Υπηρεσία με το πρόσχημα ενίσχυσης εν’ όψη του ΕΣΠΑ (4ο Κ.Π.Σ). ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ISO, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ και πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεστε να συνεργαστείτε με ιδιωτική εταιρεία με το αζημίωτο βέβαια.
ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΕΡΓΟ κ.ΔΗΜΑΡΧΕ;
Η μήπως θεωρείτε έργο την περίφραξη του χώρου έξω από τον Κήπο των Ηρώων με «παλκοτάρια» που χρησιμοποιούνται για τα διβάρια ή για περίφραξη χώρου σταβλισμού ζώων; Αλήθεια πόσα τιμολόγια κόπηκαν στο γνωστό «κατάστημα λουλουδιών» για παρόμοιες «αισθητικές» παρεμβάσεις στην Ιερή μας Πόλη;

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής.

Δεν μπορείτε πλέον ούτε να πείσετε, αλλά κυρίως να παραπληροφορήσετε άλλο τους Δημότες, ούτε τους αποκλειστικούς σας φίλους.
Δημοτικοί σας Σύμβουλοι, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και μέλη Τοπικών Συμβουλίων παραιτούνται και αποστασιοποιούνται από την Δημοτική σας ομάδα, γιατί πείσθηκαν πλέον για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης του Δήμου αλλά και της διαχείρισης του Δημοσίου Χρήματος.
Όσοι ακόμα παραμένουν μαζί σας είναι συνειδητά συνυπεύθυνοι για τις επιλογές σας και τις πράξεις σας.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σωρεία γεγονότων. Αυτά εν καιρώ. Όμως επειδή αναφέρετε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι τίμια» σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και μία πρόταση σε σχέση με το δάνειο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
· Ποια είναι η επιστολή του Δήμου προς τις Τράπεζες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης δανείου;
· Πόσες και ποιες Τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και με ποιους όρους;
· Ποια είναι η επιτροπή και ποιο το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών των τραπεζών;
· Ποιο είναι το πλήρες συμβόλαιο του Δήμου με την Εθνική Τράπεζα;

ΠΡΟΤΑΣΗ
Σας προτείνω σε ότι αφορά τη χρήση του δανείου οι όποιες δαπάνες που αποπληρώνονται να ψηφίζονται από την Δημαρχιακή Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.


Με τιμή
Γεώργιος Πρεβεζάνος
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α
τ.Δήμαρχος Μεσολογγίου
ΕπικεφαλήςΜείζονος Αντιπολίτευσης "

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις καπνού. Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας τροπολογία για την κατάργησή τους.


Καταψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία Γερμανού ευρωβουλευτή με την οποία ζητούσε την διαγραφή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2009 των επιδοτήσεων καπνού.
O ευρωβουλευτής της NΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διότι οι ευρωπαίοι καπνοκαλλιεργητές βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του δηλώνοντας ότι "ορισμένοι ευρωβουλευτές αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν σταματήσει η παραγωγή καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την εισαγωγή καπνών από τρίτες χώρες".
Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι "στο Κοινοβούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ήδη πολλές φορές τα εν λόγω ζήτημα και όπως πιστοποιείται και από την Κομισιόν η παραγωγή ακατέργαστου καπνού είναι συγκεντρωμένη σε ελάχιστες πλέον ευρωπαϊκές περιφέρειες και αντιπροσωπεύει μόλις το 4% της παγκόσμιας παραγωγής και συνεπώς δεν έχει καμιά επίδραση στην κατανάλωση των τελικών προϊόντων καπνού".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος παγκόσμιος εισαγωγέας ακατέργαστου καπνού και εφοδιάζεται από τρίτες χώρες περισσότερο από το 70% των αναγκών της, προς όφελος προϊόντων καπνού που συχνά παράγονται υπό συνθήκες μειωμένων ελέγχων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, προερχόμενων κυρίως από τη Βραζιλία, το Μαλάουι, την Αργεντινή, την Ινδονησία, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία και την Κίνα, γεγονός που οδηγεί εξάλλου σε εμπορικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας τόνισε ότι στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Η μείωση ή διακοπή των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών. Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλλιέργεια του καπνού επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009".

Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον ΟΚΑΝΑ»

Χωρίς λύσεις και προοπτική παραμένουν τα κέντρα πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Οι συνεχείς καθυστερήσεις των επιχορηγήσεων έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων.
Διαμαρτυρόμενοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία και απέχουν από τα καθήκοντά τους Τετάρτη και Πέμπτη.
Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης.
Ο κ. Μωραΐτης στην Ερώτησή κάνει λόγο για «πολιτική αδιαφορίας της κυβέρνησης». Χαρακτηριστικό είναι οτι ο χρόνος αναμονής στη λίστα της ντροπής για ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ έχει διαμορφωθεί στα πέντε(!) χρόνια.
Είναι ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την ίδια την ζωή των χρηστών.
Η αναλογία θεραπευτών - θεραπευόμενων φτάνει σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ συχνά το 1 προς 50. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραδώσει το 2004 σε λειτουργία 63 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά τα 5 χρόνια προσέθεσε μόλις 8.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει οτι «η κυβέρνηση απαξιώνει καθημερινά το Κέντρα Πρόληψης. Ενδεικτικό είναι ότι οφείλει στους εργαζόμενους 8 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής εγκατάλειψης αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης ‘’Οδυσσέας’’ στο Αγρίνιο, το οποίο λειτουργεί βασιζόμενο αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζομένων και στην θέληση τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μωραΐτης ζητά με την Ερώτησή του απαντήσεις όσον αφορά στην υποχρηματοδότηση του συστήματος, την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, και τις παλινωδίες στην προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης



Με παρέμβαση Λιβανού εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του "Παναγία Ελεούσα"

Επιτυχημένη ήταν η παρέμβαση του Σπήλιου Λιβανού για την ένταξη του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».
Το Υπουργείο έκανε δεκτή την τροποποίηση που πρότεινε και έτσι το Εργαστήρι και άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμεΑ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:
«Ήμουν σε επαφή με το Εργαστήρι, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή. Το νομοσχέδιο - νόμος πλέον του Κράτους - αποτελεί τη σημαντικότερη προσπάθεια που έχει συμβεί ως σήμερα για τη συστηματοποίηση και οργάνωση της ειδικής αγωγής στη χώρας μας, φέρνοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της.
Ωστόσο, υπήρχε ένα ζήτημα που είχε δικαιολογημένα ανησυχήσει το Εργαστήρι. Στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονταν ορισμένες εκπαιδευτικές δομές που λειτουργούν μεν ως Ν.Π.Ι.Δ, όμως παρέχουν δωρεάν σημαντικό έργο στην αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία. Αυτό σήμαινε ότι το «Παναγία Ελεούσα» υπήρχε κίνδυνος να τεθεί εκτός του νέου πλαισίου.
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από παρεμβάσεις μου προς τον Υπουργό Παιδείας και τον αρμόδιο Υφυπουργό, τους κ.κ. Στυλιανίδη και Λυκουρέτζο, τελικά επετεύχθη η τροποποίηση του άρθρου 6 του νομοσχέδιου στο οποίο προστέθηκε η ακόλουθη παράγραφος:
Φορείς, Ν.Π.Ι.Δ. πιστοποιημένοι από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ., μπορούν να παρέχουν ισότιμα με τις ΣΜΕΑΕ του ΥΠΕΠΘ Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Συμβουλευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες σε άτομα άνω των 15 ετών με βαριά νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.
Αδιαμφισβήτητα, το Κέντρο «Παναγία Ελεούσα» έχει συντελέσει τα μέγιστα στην παροχή κοινωνικής πρόνοιας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνέχισης του έργου του είναι μια χαρμόσυνη είδηση για όλον το Νομό».

Συνεχίζει να κυματίζει η "Γαλάζια Σημαία" στη Ναύπακτο

Όπως διαπιστώνεται από τις μετρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το Δήμο Ναυπάκτου, για τις παραλίες Γριμπόβου και Ψανής Γαλάζιες Σημαίες), το μήνα Αύγουστο του 2008 όλες οι τιμές για τις ελεγχόμενες παραμέτρους ήταν εντός των ορίων που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα http://iason.minenv.gr

Να σημειωθεί ότι λόγω της αυστηρής εφαρμογής και των ελέγχων που επιβάλλει το Πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» του ΥΠΕΧΩΔΕ αφαιρέθηκε από 14 πόλεις της Ελλάδας η σχετική διάκριση.

Συναυλία του Μίμμη Πλέσσα και ονοματοθεσία την Κυριακή στην Τουρλίδα

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008 στις 8 και μισή το βράδυ, στις Αλυκές Τουρλίδας Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοθεσίας της οδού που συνδέει τις Αλυκές, με την επαρχιακή οδό Μεσολογγίου – Τουρλίδας.
Στη οδό θα δοθεί το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Πάικου που ως διευθυντής υπήρξε ο αναμορφωτής των αλυκών της Τουρλίδας από το 1939 έως και την συνταξιοδότησή του το 1962.
Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου ενέκρινε ομόφωνα, σχετική πρόταση του δημάρχου Γιάννη Αναγνωστόπουλου για την απόδοση αυτής της τιμής στον Κωνσταντίνο Πάικο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνέδεσε την παρουσία του στο Μεσολόγγι μια κορυφαία παραγωγική διαδικασία συμβάλλοντας εκείνα τα δύσκολα χρόνια στην ανάπτυξη της πόλης.
Ακολούθως στο χώρο των Αλυκών θα δοθεί μεγάλη συναυλία με τον Μίμμη Πλέσσα και τους Βασίλη Ρακόπουλο και Αντώνη Λαδόπουλο. Προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Από τη Νομαρχία πλέον οι οικοδομικές άδειες στη Ναύπακτο

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Ναυπάκτου ενημερώνει τους δημότες της περιοχής του ότι η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας δια μέσω του γραφείο πολεοδομικών εφαρμογών που λειτουργεί στην πόλη έχει την αρμοδιότητα της έγκρισης οικοδομικών αδειών.
Η ανακοίνωση του δήμου Ναυπάκτου έχει ως εξής:
"Ύστερα από την έκδοση του Π.Δ. 93/2008 (ΦΕΚ Α' 15024-7-2008) με το οποίο καταργήθηκε η αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών και ο έλεγχος αυθαιρέτων κατασκευών από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Ναυπάκτου,
και αφού πρώτα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι ήδη αποκλειστική πλέον αρμοδιότητα στην έκδοση οικοδομικών αδειών και ελέγχου αυθαιρέτων κατασκευών, όπως προκύπτει από τη σχετική γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ και την αλληλογραφία με το ΥΠΕΣΔΔΑ,
έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας, με το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών στη Ναύπακτο>.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Πλεονασματική η πρώτη οικονομική χρήση στη Νομαρχία επί θητείας Σώκου

Το πλεόνασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2006 που υλοποίησε η νέα Νομαρχιακή Αρχή το έτος 2007.
Το πιο πάνω στοιχείο προέκυψε χθες (Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008) κατά τη συζήτηση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, αρμόδιο αντινομάρχη, κ. Αντώνη Γαλαζούλα η εξοικονόμηση αυτού του ποσού προήλθε από την λειτουργία, για πρώτη φορά, του Τμήματος Προμηθειών που με σωστό προγραμματισμό και ορθολογική χρήση μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών, χωρίς καμία Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να στερηθεί οποιοδήποτε αγαθό.
Ακόμη το πλεόνασμα προέκυψε από τη μείωση των δαπανών των δημοσίων σχέσεων και τη μείωση των κατ’ αποκοπή εξόδων καθαρισμού.
Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό στο νέο προϋπολογισμό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. 


Οικολόγοι Πράσινοι : Φορολογούμενοι πολίτες στο έλεος της κυβερνητικής ανικανότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που υποτίθεται προκάλεσε τις εκλογές μόλις πριν ένα χρόνο με δικαιολογία τα θέματα του προϋπολογισμού και της οικονομίας, αντί να προχωρήσει μέσα από διάλογο σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, όπως απαιτούν οι καιροί, προχωράει σε μια χωρίς όραμα και στόχο ληστρική επιδρομή κατά δικαίων και αδίκων, στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι από τα πιο αδίστακτα αντιλαϊκά αλλά και αδιέξοδα φορολογικά μέτρα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, πλήττουν καίρια τη γενιά των 700 Ευρώ και τους νέους ανθρώπους το εισόδημα των οποίων θα πέσει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ θα έχουν τελικά ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την μείωση των εσόδων από τη φορολογία, λόγω της αύξησης της φοροδιαφυγής. Όσοι επέμεναν μέχρι τώρα να είναι έντιμοι θα θεωρήσουν τον εαυτούς τους τουλάχιστον ανόητο, αν συνεχίσουν να είναι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες μετά από αυτά τα μέτρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αναλάβουν ή θα συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για να ακυρωθούν αυτά τα παράλογα μέτρα, αλλά και για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την προώθηση μιας βαθιάς μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος – είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε μια σειρά νέες προσεγγίσεις:
- Αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και της «παραγωγής» μαύρου χρήματος που συνήθως μετατρέπεται σε προκλητική καταναλωτική συμπεριφορά και αυξάνει το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν υπερβολικά πολλά και σπαταλούν ασύστολα και αυτών που δεν έχουν τίποτα.
- Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, με ίσα δικαιώματα αντιστοίχως, χωρίς τη μετατροπή του κράτους σε δυνάστη των πολιτών, με τη βάναυση παραβίαση στοιχειωδών κανόνων σωστής λειτουργίας της διοίκησης.
- Μετατόπιση της φορολόγησης από την εργασία προς την καταναλωτική συμπεριφορά, έτσι ώστε οι φόροι να αντιστοιχούν όχι τόσο στα έσοδα από την εργασία όσο κυρίως στη φορολόγηση της σπατάλης και της συμπεριφοράς που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και εξάντληση των φυσικών πόρων.
- Ανταποδοτικοί και κοινωνικά δίκαιοι «πράσινοι φόροι». Το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να επιβαρύνει σοβαρά δραστηριότητες που ρυπαίνουν ή στρέφονται ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική αλληλεγγύη και παράλληλα, με τα έσοδα αυτά να επιδοτεί και να δημιουργεί κίνητρα για συμπεριφορές φιλικές στο περιβάλλον, πράσινη επιχειρηματικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας σε υπηρεσίες και προϊόντα που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα να μειώνει το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν και καταναλώνουν πολλά και αυτών που δεν έχουν τίποτα.
Παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή είναι:
· η σημαντική φορολόγηση του πετρελαίου, της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και της κυκλοφορίας ρυπογόνων οχημάτων συνοδευόμενη από πολιτικές απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το λιγνίτη (εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή, προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.
· θέσπιση ελάχιστου δυνατού συντελεστή ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες και αύξησή του για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανεύθυνα προϊόντα και υπηρεσίες
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι άμεση η ανάγκη εφαρμογής παρόμοιων μέτρων για το καλό της κοινωνίας και για την εξεύρεση 2-3 δισεκατομμυρίων, δεν διστάζει να δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα (23 δισεκατομ ευρώ την επόμενη δεκαετία), να χρεώνει την κοινωνία και τις επόμενες γενιές με τις υπερτιμολογήσεις διαφόρων έργων, τις πελατειακές εξυπηρετήσεις και τις μίζες σε όλα τα επίπεδα και αδυνατεί να αξιοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο και προς όφελος της βιωσιμότητας τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που επικρίνει την Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίστηκε τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Οικολόγοι Πράσινοι Αιτωλοακαρνανίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6936543855

ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αιτ/νιας: «Οι πραγματικές διαστάσεις της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Μετά την διατύπωση των απόψεων σχετικά με την κατάσταση, την πορεία και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, η ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλ/νίας κρίνει απαραίτητες τις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των πραγμάτων.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για μια ακόμη χρονιά αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραγωγικής διαχείρισης πολιτικών εκπροσώπων της Αιτωλ/νίας, προς εξυπηρέτηση αν μη τι άλλο κομματικών συμφερόντων και αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων.
Στο «βωμό» αυτής της εξυπηρέτησης, παραβλέπονται δυστυχώς η ουσία αλλά και η πραγματική διάσταση των πραγμάτων που αφορούν την χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλ/νίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαθέτοντας την πολιτική βούληση, δυναμικά έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις που αλλάζουν ριζικά το χάρτη της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελούν πλέον δύο ισότιμους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι φοιτητές τους όμως, δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται ως οικονομικές μονάδες και μόνο.
Στην κατεύθυνση αυτή, είναι τουλάχιστον παράλογο και υπερβολικό το γεγονός του μαρασμού, ένδειας και καταστροφής - όπως περιγράφεται- πόλεων ολόκληρων λόγω της μείωσης του αριθμού τους.
Ειδικότερα, με ποιο τρόπο ακριβώς απαξιώνει η κυβέρνηση το ΤΕΙ Μεσολογγίου;
Με την ίδρυση της τρίτης σχολής (Τεχνολογικών Εφαρμογών) από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος;
Με την συνεχώς αυξανόμενη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του (2004 = 4.001.000 € , 2005 = 5.000.000€, 2006 =7.239.000 €, 2007 = 7.961.000 €)
ή με την δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών (Β’ φάση κτιρίου Σχολής Διοίκησης Οικονομίας ύψους 2.800.000 € );
Θα πρέπει επίσης να συμπληρωθεί η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας στο Μεσολόγγι αλλά και η δυνατότητα που θα παρέχεται στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για την πραγματοποίηση αυτόνομων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Όλα τα παραπάνω, αποτέλεσαν και αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος το οποίο έχει επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, υπεύθυνο σχεδιασμό και προοπτική.
Η πόλη του Αγρινίου φέτος, υποδέχθηκε στις πανεπιστημιακές σχολές της, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα του 2007. Επιπλέον, η ίδρυση του τέταρτου τμήματος την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, διαμορφώνει νέα και αισιόδοξα δεδομένα για την εξελικτική πορεία, που διαγράφει ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου.
Κατά συνέπεια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας όχι μόνο δεν απαξιώνεται, υποβαθμίζεται ή οτιδήποτε περιγράφεται σε σχετικές ανακοινώσεις, αλλά αντίθετα σχεδιάζεται προσεκτικά, προκειμένου τα αποτελέσματά της τόσο για τους φοιτητές όσο και την τοπική κοινωνία να έχουν «θετικό πρόσημο».

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Και στη Ναύπακτο η Κοινοτική Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ

Τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Ναυπάκτου, παρουσίασε στην Κοινοτική Επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της ΕΕ, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή της στη Ναύπακτο.

«Σε ένα διεθνές περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, μόνο όσοι έγκαιρα και αποτελεσματικά ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα θα προλάβουν το τρένο του αύριο. Το τρένο της ανάπτυξης», ανέφερε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Παπαθανάσης.
Όπως ο ίδιος σημείωσε «Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι Τεχνολογίες αιχμής, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Στη Νέα Εποχή προχωρούμε με σχέδιο και όραμα, υλοποιώντας συγκεκριμένο προγραμματισμό. Βάζουμε τη Ναύπακτο στην πρωτοπορία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ευκαιριών και πόρων.
Δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε ο Δήμος Ναυπάκτου να καταστεί πόλη πρότυπο. Για μας και τα παιδιά μας».
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Κοινοτικής Επιτρόπου, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας, στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντρρίου.
Στην επίσκεψή της, η Κοινοτική Επίτροπος Ν. Χούμπνερ, συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σ. Σπυρίδωνος και τον ΓΓΕΑ, Παναγιώτη Δρόσο.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υποδεχτήκαμε και πάλι την κυρία Χούμπνερ στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Τη φορά αυτή της επιδείξαμε το έργο που επιτελείται στην περιοχή μας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στον τομέα των υποδομών, αλλά και στον τομέα της παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας.

Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Πάτρας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας μάς κάνουν υπερήφανους με την ποιότητα της δουλειάς τους, ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παρέχουν κίνητρα σε επιφανείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Το έργο τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ και η ίδια η κυρία Επίτροπος το χαρακτήρισε εξαιρετικό. Γενικότερα, οι εντυπώσεις τής κυρίας Χούμπνερ από τη σημερινή της επίσκεψη ήταν άριστες»,
συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Ανακαλεί ο Δημήτρης Σταμάτης τα περί διχοτόμησης της Αιτωλοακαρνανίας

Με μια λιτή ανακοίνωση από το πολιτικό του γραφείο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης ανακαλεί τα όσα φέρεται ότι δήλωσε στη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(διαβάστε εδώ) για τη διοικιτική μεταρρύθμιση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

"Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Αιτωλ/νίας Δημήτρη Σταμάτη γίνεται γνωστό ότι ο ίδιος ουδέποτε εξέφρασε άποψη ή επίσημη δήλωση, περί διαχωρισμού του νομού σε Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αντιθέτως, η θέση του κ. Σταμάτη είναι πάγια και αφορά ένα, ενιαίο και ισχυρό νομό Αιτωλ/νίας, ενόψει μάλιστα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Κατά συνέπεια, τα όσα γράφονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".




Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Τάκη Παλκογιάννη




Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το θάνατο του αείμνηστου Δημάρχου Μεσολογγίου Τάκη Παλκογιάννη.
Διετέλεσε δήμαρχος Μεσολογγίου την τετραετία 1995-98 καθώς και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης τις περιόδους 1987-90 και 1999-02 χάνοντας και τις δυο φορές για μερικές δεκάδες ψήφων τη δημαρχία.
Επί δημαρχίας του σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία και με άλλους φορείς (νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ.) σημαντικά έργα για την πόλη του Μεσολογγίου όπως ο ΧΥΤΑ, οι περιφερειακές λεωφόροι, η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και ο ποδηλατοδρόμος προς την Τουρλίδα. Επίσης επί δημαρχίας του ολοκληρώθηκε η υδροδότηση του Μεσολογγίου από τον Εύηνο.
Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αναβάθμιση του ρόλου της πόλης του Μεσολογγίου με πιο σημαντική την καθιέρωση της διέλευσης της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας από το Μεσολόγγι.
Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους πολιτικούς «φίλους και εχθρούς» αφού πάντα είχε ως γνώμονα την προώθηση λύσεων σε προβλήματα του Μεσολογγίου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η έγκριση της απευθείας χρηματοδότησης του Δήμου Μεσολογγίου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι το 1998 με 1 δις. Δρχ. από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, έχοντας στο «πλευρό» του για την επίτευξη του στόχου τους τότε νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Γιάννη Βαΐνα και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Θύμιο Σώκο.
Από τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η σύσταση Οργανισμού για τη λειτουργία των πεζοδρόμων και κανονισμού Απόδοσης Τιμών από το δήμο, οι οποίες φυσικά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν αφού τον πρόλαβε το μοιραίο…