Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Οι Αη Συμιώτες στο Διαδύκτιο

Είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας του Συλλόγου των Αη Συμιωτών με θέμα τι άλλο το πανηγύρι του Αη - Συμιού στο Μεσολόγγι.
Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια αφού ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα πανηγύρι.
Η ολοκλήρωση της προσπάθειας γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν το «χειμωνιάτικο» πανηγύρι στις 2 και 3 Φεβρουαρίου.
Αναφορά πρέπει να γίνει και στο ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ιστοσελίδας έγινε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου με την επιμέλεια του καθηγητή Αρ. Γαρμπή.

Η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων έχει ειδική βαρύτητα για την Αιτωλοακαρνανία



Του Σπήλιου Λιβανού


Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας



Στο Νομό μας βρίσκονται δύο από τους ένδεκα πιο σημαντικούς υγροτόπους σε όλο τον κόσμο.
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λιμνοθάλασσα της Ελλάδας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, καθώς και ένα τμήμα του Αμβρακικού Κόλπου.
Επίσης, στο Νομό μας υπάρχει η λίμνη Τριχωνίδα, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με ξεχωριστή οικολογική, αλιευτική και αισθητική αξία.
Στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού συναντώνται περισσότερα από 280 είδη πουλιών, καθώς και 385 είδη χλωρίδας.
Στον Αμβρακικό Κόλπο έχουν καταγραφεί ως σήμερα 294 είδη πουλιών.
Πολλά από τα είδη χλωρίδας και πανίδας των παραπάνω υγροτόπων είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους.
Επισημαίνεται, πως τόσο η λιμνοθάλασσα, όσο και ο Αμβρακικός έχουν ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές της Σύμβασης RAMSAR, ενώ η Τριχωνίδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

Όλοι εμείς για τους οποίους η λιμνοθάλασσα, ο Αμβρακικός Κόλπος και η Τριχωνίδα αποτελούν τμήματα της καθημερινότητάς μας, οφείλουμε να αντιδράσουμε σε κάθε απόπειρα υποβάθμισής τους.
Η περιβαλλοντική αξία αυτών των υγροτόπων είναι πραγματικά ανεκτίμητη.
Σε αυτή θα προσθέσω και την οικονομική, αφού και οι τρεις υγροβιότοποι υποστηρίζουν την οικονομία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν κοντά τους.
Θα προσθέσω, επίσης, την επιστημονική αλλά και την πολιτιστική αξία, καθώς οι υγρότοποί μας έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς αξιόλογους λογοτέχνες, όπως ο Παλαμάς, ο Δροσίνης, ο Mαλακάσης, ο Γκόλφης κ.λπ.

Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα είναι να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν την αειφορική διαχείριση των υγροτόπων μας και θα διασφαλίζουν την προστασία του πολύτιμου οικοσυστήματός τους.
Γιατί σήμερα, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ψευδοδιλλήματα του τύπου, «ανάπτυξη ή προστασία».
Μπορούμε να συμφιλιώσουμε τις επιτρεπόμενες, ήπιες παραγωγικές δράσεις με την προστασία του Αμβρακικού, της λιμνοθάλασσας και της Τριχωνίδας, αρκεί να τηρούνται πιστά οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τολμήσουμε να απομακρύνουμε δραστηριότητες που ευθύνονται για την υποβάθμιση των υγροτόπων μας και οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα βιώσιμο σχέδιο διαχείρισής τους.

Ευθύνη, λοιπόν, της Πολιτείας, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική αειφόρου διαχείρισης, είναι η προστασία των υγροτόπων μας από τα απόβλητα, τις εκχερσώσεις, τις οικιστικές παρεμβάσεις, την εντατική άρδευση, τα φυτοφάρμακα και κάθε είδους ανθρωπογενή δραστηριότητα που οδηγεί στην υποβάθμισή τους.
Αυτή, όμως, είναι και δική μας ευθύνη, του καθενός από εμάς, που ζει σε αυτόν τον ευλογημένο από τη φύση Νομό.
Γιατί μόνο τότε θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όταν εμείς αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Όταν εμείς, που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, συνεργαστούμε μεταξύ για να εμποδίσουμε τα επίβουλα σχέδια που έχουν ορισμένοι για το περιβάλλον μας.
Όταν εμείς σταθούμε ακοίμητοι φρουροί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανατροπής της οικολογικής ισορροπίας των μοναδικών υγροτόπων μας.

Ικανοποίηση Αναγνωστόπουλου για τη λειτουργία απ΄τον Σεπτέμβριο νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης και λειτουργίας νέου τμήματος «Αυτοματισμού», στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά 2009-10 προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ανακοίνωση της λειτουργίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από τον προσεχή Σεπτέμβριο του νέου τμήματος σίγουρα μας ικανοποιεί, αφού πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστική αναβάθμιση του ιδρύματος.
Κι αυτό διότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά και με τις μετονομασίες λειτουργούντων τμημάτων που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό αναμένεται να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των σπουδαστών στο ΤΕΙ, λόγω της βάσης του 10.
Η δημοτική μας αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψής των καθηκόντων της αντιμετώπισε με υπευθυνότητα το πρόβλημα και σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ και τους φορείς της πόλης έθεσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του, σε σειρά συναντήσεων που είχαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σπύρο Ταλιαδούρο.
Προτάσεις που ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι προσπάθειες μας όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζονται με τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους σπουδαστές και για ενίσχυση των υποδομών του ΤΕΙ Μεσολογγίου».

Μήνυμα Ν.Ε. ΣΥΝ Αιτωλοακαρνανίας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Όπως κάθε χρόνο – έτσι και φέτος – η 2 Φλεβάρη είναι η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον. Μια ημέρα που πέρα από τα ευχολόγια, τις ημερίδες και την επικοινωνιακή πολιτική απαιτεί άμεση δράση και σύγκρουση με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που το υπονομεύουν και το υποβαθμίζουν καθημερινά. Η οικολογία είναι ένα “ελαφρύ” ένδυμα που εύκολα φοριέται απ’ όλους, όταν μάλιστα εξαντλείται από απλές δενδροφυτεύσεις και εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη.
Προστασία του περιβάλλοντος για τη Ριζοσπαστική Αριστερά σημαίνει:
º Σύγκρουση με την εκκλησία και τις μονές για ανταλλαγές και τσιμεντοποίηση της δημόσιας γης.
º Σύγκρουση με την κυβέρνηση και τις βιομηχανίες που δηλητηριάζουν τα ποτάμια και τις λίμνες μας.
º Σύγκρουση με τους νονούς της νύχτας για ελεύθερες παραλίες και ακτές.
º Σύγκρουση με τους εργολάβους της ενέργειας για τα εργοστάσια λιθάνθρακα, όπως στο Πλατυγιάλι Αστακού.
º Σύγκρουση με το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης για το χωροταξικό σχεδιασμό.
º Σύγκρουση χωρίς να υπολογίζει κανείς το πολιτικό κόστος για τα μεγάλα εγκλήματα τσιμεντοποίησης και αντιπαροχής του δημόσιου χώρου, όπως στο Μεσολόγγι.
Για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας ειδικότερα:
º Αταλάντευτο μέτωπο κατά της εκτροπής του Αχελώου.
º Προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
º Απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον Αμβρακικό κόλπο.
º Απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον παράκτιο άξονα.
º Ολοκληρωμένα προγράμματα οικοτουριστικής ανάπτυξης.
º Μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και κλείσιμο των παράνομων χωματερών.
º Προώθηση συστημάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
º Ολοκλήρωση όλων των έργων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στις έδρες των Δήμων και τις παράκτιες περιοχές.
Τα προβλήματα του περιβάλλοντος έχουν αιτίες, χρώμα και αποδέκτες. Απ’ όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εξαρτάται πλέον εάν τα ευχολόγια για το περιβάλλον θα γίνουν πράξη και θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο.
Το Γραφείο Τύπου
της Ν.Ε. ΣΥΝ

Σ.Σ. MessolonghiNews:
Η 2α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους
Κατά συνέπεια προφανώς εκ παραδρομής στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος...


Η απάντηση του δήμου Μεσολογγίου στην ανακοίνωση της ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου

Από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με αφορμή ανακοίνωση της ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση του ακινήτου της «Παλιάς Ηλεκτρικής» ανακοινώνεται:
«Για ακόμη μια φορά η «Τ(Ανώνυμη). Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου» προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, παραποιώντας την αλήθεια με υπερβολές και ανακρίβειες.
Κι αυτό διότι με περισσό θράσος οι συντάκτες της ανακοίνωση «βαπτίζουν» ξεπούλημα τις νόμιμες ενέργειες της δημοτικής αρχής (όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) για αξιοποίηση του ακινήτου της «Παλιάς Ηλεκτρικής», την στιγμή που δεν συμβαίνει και ούτε πρόκειται να συμβεί εκποίηση του ακινήτου.
Έτσι την ανάπλαση αυτού του οικοπέδου τα «κρατικοδίαιτα» μέλη της ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου την βαπτίζουν ξεπούλημα!!! Και έντεχνα παραβλέπουν το γεγονός ότι για 60 και πλέον χρόνια ο χώρος αυτός μένει αναξιοποίητος και εστία μόλυνσης.
Είναι βέβαιο ότι αν είχαν μπει στον κόπο να παρακολουθήσουν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που συζητήθηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής για να διαμορφώσουν έγκυρη άποψη για το θέμα, δεν θα προέβαιναν στην κατάπτυστη και εντελώς άστοχη ανακοίνωση.
Αντίθετα επέλεξαν να υιοθετήσουν τη φημολογία και την παραπληροφόρηση που διακινούν στην πόλη οι γνωστές «Κασσάνδρες της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης».
Επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες κρύβονται άλλα συμφέροντα, αφού πολλές φορές πίσω από τις φωνές που λένε «αυτός ο χώρος να μείνει ελεύθερος» υπάρχει κάποιος ιδιώτης ή εργολάβος που έχει ένα δικό του οικοδομήσιμο χώρο. Έτσι έμμεσα ασκούνται πιέσεις είτε για να ανέβει η αξία του δικού του οικοπέδου, είτε για να μη γίνει η κατασκευή ώστε ο ενδιαφερόμενος εργολάβος να έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά.
Ταυτόχρονα ουδέποτε μας έχει κατατεθεί από τη ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του εν λόγω ακίνητου ή για άλλα θέματα του δήμου μας, στα δυο χρόνια της θητείας μας. Π.χ. ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της Μαρίνας;
Η δημοτική μας αρχή με υπευθυνότητα και γνώμονα το συμφέρον του δήμου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων της πόλης με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, σε πείσμα αυτών που έχουν μηδαμινή προσφορά στην πόλη και που το μόνο τους μέλημα είναι η σπέκουλα και η παραπληροφόρηση, θυμίζοντας τους «κουκουλοφόρους του σκοταδισμού».
Υ.Γ. "Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου έφερε «νύχτα» τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στο Μεσολόγγι αποτρέποντας τον να συναντηθεί με τη δημοτική μας αρχή. Κύριε Τσίπρα να χαίρεστε τα στελέχη σας…"

Ανακοίνωση ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου για αξιοποίηση παλιάς Ηλεκτρικής

ΝΑ ΜΠΕΙ STOP ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!
Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΒΩΒΟΥ!
ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Ο κατήφορος της Δημοτικής Αρχής Αναγνωστόπουλου δεν έχει τέλος. Ημέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται τα σχέδια της διοίκησης του Δήμου και των συν αυτώ, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στο απόλυτο τέλμα, τον μαρασμό και την υποθήκευση της περιουσίας του Δήμου σε ιδιώτες. Και βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες ξεπουλήματος των καλύτερων φιλέτων και κοινοχρήστων χώρων.
Η σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» – πωλητήριο της παλιάς Ηλεκτρικής με πρόσωπο σε τρεις οδούς και έκταση 1.340 τ.μ. σε ιδιώτη με αντιπαροχή και ανοιχτή δημοπρασία, δημιουργεί τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα. Η παραχώρηση του 70% της έκτασης στον ιδιώτη αποτελεί ευθεία βολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου, μεταβάλλει προς το χειρότερο τις συνθήκες αξιοποίησης στον συγκεκριμένο χώρο, παραχωρεί παράνομα δημοτική περιουσία στους ενδιαφερόμενους και μετατρέπει σε ιδιωτικό χρυσορυχείο την συγκεκριμένη έκταση. Ταυτόχρονα μια τέτοια απόφαση της Δημοτικής Αρχής ενέχει κινδύνους αντισυνταγματικής εκτροπής, αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας!
Είναι γνωστό δε ότι ο Δήμος παλιότερα έκανε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (επί Δημαρχίας Ρεπάσου) και υποβλήθηκαν προτάσεις που ουδέποτε εφαρμόσθηκαν, όταν ο νυν Δήμαρχος ήταν Αντιδήμαρχος της πόλης…
Η Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου καλεί:
º Το Δ.Σ. και τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν άμεσα ώστε να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την παλιά Ηλεκτρική.
º Τους πολίτες να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για ακύρωση τυχόν αποφάσεων και δημιουργία τετελεσμένων.
º Την Δημοτική Αρχή να πάψει να λειτουργεί ως ιμάντας δημιουργίας αντιλήψεων τύπου Βωβού, που είδε τι αποτέλεσμα είχαν στον Δήμο της Αθήνας.
º Τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το Δημόσιο και Δημοτικό συμφέρον.
Δηλώνουμε τέλος προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτό το σκάνδαλο και ότι σύντομα οι εμπνευστές του θα απολογηθούν στον Μεσολογγίτικο λαό.

Υ.Γ. Η ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο με απλή πλειοψηφία μετά την ψήφιση με οριακή πλειοψηφία από την Δημαρχιακή Επιτροπή επιβεβαιώνει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η υπόθεση πρέπει να περάσει στα χέρια των δημοτών ούτως ώστε να μην περάσουν τα άνομα σχέδια για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Δράση τώρα!
Το Γραφείο Τύπου

Όξυνση προκαλεί η απόφαση του δήμου Μεσολογγίου να αξιοποιήσει την Παλιά Ηλεκτρική

Όξυνση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου προκαλεί η ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του οικοπέδου της παλιάς Ηλεκτρικής στην οδό Σπ. Μουστακλή.
Συγκεκριμένα από τη δημοτική αρχή προτείνεται η έναρξη διαδικασιών για την οικοδόμηση στο οικόπεδο με το σύστημα της αντιπαροχής. Μια διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και είναι απόλυτα σύννομη.
Κατά την συζήτηση θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για την έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση του οικοπέδου τα μέλη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου - πλην της κ. Κατερίνας Τσαμαδιά και του κ. Δημήτρη Μπαλαμπάνη που εκφράσθηκαν θετικά για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής – εξέφρασαν στην κάθετη αντίθεσή τους στην πρόταση του δημάρχου κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας».
Σύμφωνα με μετριοπαθείς προσεγγίσεις από ανθρώπους του κατασκευαστικού κλάδου αν το συγκεκριμένο ακίνητο αξιοποιηθεί με αντιπαροχή τότε το ελάχιστο που μπορεί να προσφερθεί στον ιδιοκτήτη, το δήμο δηλαδή, είναι περισσότερα από 800 τμ. Στεγασμένου χώρου δηλαδή από το οικόπεδο που έχει επιφάνεια γύρω στα 1.500τμ ο δήμος μπορεί να αποκτήσει κτηριακές εγκαταστάσεις 800τμ, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα Ευρώ.
Κι αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης της δημοτικής αρχής.
Για το θέμα αυτό υπήρξε ανακοίνωση από τη ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου καθώς και απάντηση από την πλευρά του δήμου Μεσολογγίου τις οποίες θα διαβάσετε σε νεότερες αναρτήσεις μας.

Και επίσημα νέο τμήμα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από τον Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας η ίδρυση νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά καθώς και η μετονομασία δύο υφισταμένων τμημάτων.
Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου ιδρύεται τμήμα «Αυτοματισμού», ενώ μετονομάζονται τα τμήματα ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ – ΑΛΙΕΙΑΣ και ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ σε ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, αντίστοιχα.
Επίσης αποφασίστηκε η ίδρυση και δεύτερου νέου τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2010-11 με τίτλο «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ».
Όλες οι παραπάνω μεταβολές περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Προβληματισμό όμως προκαλούν οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ αφού δεν περιλαμβάνεται η ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος στο Αγρίνιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη…

Όλη η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα τμήματα και για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού (ΕΔΩ)

Στα περίπτερα από σήμερα τα νέο τεύχος του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ"



Κυκλοφορεί από σήμερα Σάββατο 31 Ιανουαρίου σε όλα τα σημεία πώλησης του αθηναϊκού τύπου (περίπτερα κλπ.) το πρώτο τεύχος για το 2009 του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».

Σ’ αυτό το τεύχος οι αναγνώστες του περιοδικού εκτός από τον σχολιασμό της επικαιρότητας θα έχουν την δυνατότητα να «διαβάσουν» την οικονομική κατάσταση αλλά κυρίως την προοπτική της Αιτωλοακαρνανίας …μέσω των απαντήσεων του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Επίσης στις σελίδες του περιοδικού παρουσιάζεται ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» της Παλιοβούνας, καθώς και οι νέοι ορίζοντες στην γεωργική παραγωγή που ανοίγει … η Στέβια!!!

Νομίζουμε ότι σας αποκαλύψαμε πολλά για το νέο τεύχος του Περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»!!!

Καλή ανάγνωση!!!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Από τα Πορτραίτα του Φαγιούμ στον Κ .Π .Καβάφη - Πολιτιστικό οδοιπορικό από την Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου








Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην φιλόξενη αίθουσα της Βυρωνικής Εταιρείας , το τρίπτυχο εκδηλώσεων λόγου & τέχνης «Από τα Πορτραίτα του Φαγιούμ στον Κωνσταντίνο Καβάφη».
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Βυρώνειο Κτήριο παρά τον βροχερό καιρό, για να ακούσει τους εκλεκτούς ομιλητές και να θαυμάσει την έκθεση έργων εγκαυστικής τεχνικής με θέμα, Πορτραίτα Φαγιούμ: Αρχαία Αίγυπτος- Σινά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, η οποία μεταξύ άλλων ανέλυσε και το σκεπτικό αυτής της τόσο ιδιαίτερης και πρωτοπόρου εκδήλωσης., ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Κατσίνας, και ο Αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος.
Ο διακεκριμένος ποιητής –βιβλιογράφος και μελετητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με εντυπωσιακά γλαφυρό λόγο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή μιλώντας για την «Ανθρώπινη Μορφή στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη».
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη για το έργο της, Πορτραίτα του Φαγιούμ, ζωγράφος- συγγραφέας Ευφροσύνη Κωνσταντίνου - Δοξιάδη – η οποία έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια , Μουσεία, και πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού, και που τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Prix Bordin, της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών - με παράλληλη προβολή υλικού, μίλησε με μαγικό τρόπο για «Αρχαία Πρόσωπα: Οι Προσωπογραφίες του Φαγιούμ». Πραγματικά καθήλωσε το ακροατήριο.
Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή έκθεση εγκαυστικής τεχνικής του ζωγράφου-αγιογράφου Παναγιώτη Μαρούλη, του οποίου τόσο τα αρχαία πορτραίτα φαγιούμ όσο και οι αγιογραφίες του απέσπασαν τον γενικό θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κοινού.
Τα ενδιαφέροντα βιογραφικά των εκλεκτών προσκεκλημένων παρουσίασαν τα μέλη της Βυρωνικής Εταιρείας, φιλόλογοι, Έλενα Ζαβιτσανάκη και Τζένη Χαραλαμποπούλου. Τέλος έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας από την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου και το φλουρί κέρδισε η Θεοδώρα Σαββίδη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος , οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιος Κατσίνας και Γιάννης Σπανός , η πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Ειρήνη Καρατσώρα , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιάννης Κόντος και Γιάννης Τέγας, ο πρόεδρος της Διεξόδου, Νίκος Κορδόσης, ο πρόεδρος της ΕΨΥΠΕΑ, Σωτήρης Κωτσόπουλος, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Ιδρυμάτων και Συλλόγων, εκπαιδευτικοί της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης καθώς και πλήθος εκλεκτού κόσμου που πραγματικά κατέκλυσε όλο το Βυρώνειο κτήριο.

Την έκθεση τίμησε με επίσκεψη του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς συνοδευόμενος από ιερείς . Το παρόν για να ενημερωθούν έδωσαν μαθητές και μαθήτριες από το ΕΠΛ Μεσολογγίου με τον Λυκειάρχη τους Γ. Καλογεράκη και την καθηγήτρια Ε. Ζαβιτσανάκη, και από το Β’ Λύκειο Μεσολογγίου με την καθηγήτρια κ. Π. Χαραλαμποπούλου.






Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ύστερα από 11 χρόνια τελειώνει... Αλλά;


Αναμφίβολα ένα από τα πλέον «πολύπαθα» έργα που γίνονται στο Μεσολόγγι αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσής του είναι ο «ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος» προς την Τουρλίδα.
Κι αυτό διότι κυριολεκτικά το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει από τα 40 κύματα αφού η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 επί δημαρχίας του αείμνηστου Τάκη Πακλογιάννη και όπως δείχνουν τα πράγματα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνωστόπουλου 11 χρόνια μετά…
Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξαν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές «εργολαβίες» αφού αυτό έγινε …τμηματικά… λόγω έλλειψης επαρκών χρηματοδοτήσεων…
Αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η ύπαρξη κακοτεχνιών όπως αυτές που εγκλώβισε ο «φακός» του Hmerologio (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ανάρτηση)
Κι εδώ πράγματι αξίζει το γνωστό «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις»….

Συνεδριάζει αύριο το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου



Με 73 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει αύριο το πρωί στις 11 και μισή το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου στο Παλαιό Δημαρχείο.
Παρά τον μεγάλο αριθμό των θεμάτων ο χρόνος της συνεδρίασης αναμένεται να μην είναι ανάλογος αυτών αφού η πλειοψηφία των θεμάτων αφορούν συγκροτήσεις επιτροπών και εγκρίσεις των προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων του δήμου.
Το Σώμα αναμένεται επίσης να εγκρίνει πίστωση για αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.



Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Η Ραδιοφωνική παράδοση του Μεσολογγίου συνεχίζεται!!!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την παρουσίαση, από συνεργάτιδες του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου, δυο ημίωρων ραδιοφωνικών εκπομπών στους ειδικά διαμορφωμένους ραδιοθαλάμους της Ε.ΡΑ. στο Ζάππειο Μέγαρο με αφορμή την έκθεση για τα 70χρονα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Και ικανοποίησή μας έγινε μεγαλύτερη για τα θετικά σχόλια που απέσπασαν αυτές οι ραδιοφωνικές παραγωγές από τους υπευθύνους της Ε.ΡΑ. αλλά και από τον «απόηχο» που μας άφησαν ακούγοντας αποσπάσματα από τις συγκεκριμένες εκπομπές, από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό, την περασμένη Πέμπτη.
Οι εκπομπές λοιπόν που παρουσιάστηκαν ήταν:
· Η «Amaretto, γλυκόπικρες σχολικές γεύσεις», την επιμέλεια της οποίας είχαν οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, Μελίσσα Αϊβάζογλου, Άννα Μανθάτη, Ρομίνα Ντζελβέ και Εύα Πολυχρονιάδη και
· «Βλέποντας μέσα από τον φακό», από τις μαθήτριες επίσης του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, Χαρά Καλαμπουκά, Δήμητρα και Κατερίνα Παππά, Αγγελική Ρήγα και Ελισάβετ Σταυροπούλου.
Οι εκπομπές αυτές αξίζει να σημειώσουμε ότι παρουσιάζονται σε εβδομαδιαία βάση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί η πρώτη και στις 8 το βράδυ η δεύτερη.
Η παρουσίαση των εκπομπών αυτών στο Ζάππειο έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου Χρήστου Βλαχογιάννη και ευχόμαστε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει την απαρχή για μια εκ νέου συνεργασία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μεσολογγίου με την Ελληνική Ραδιοφωνία…. Όπως υπήρχε στο παρελθόν.
Παράλληλα θα επαναλάβουμε και πάλι την έκφραση συγχαρητηρίων στα κορίτσια για τις υπέροχες ραδιοφωνικές παραγωγές αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά που καθημερινά παρουσιάζουν τις δικές τους εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου.

Ομιλία Λιβανού στη Βουλή για ενίσχυση των οικονομικά ασθενών

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην κατ’ άρθρο συζήτηση του Νομοσχεδίου για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής του Νομού μας Σπήλιος Λιβανός.
Στην ομιλία του ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο, όπως η θέσπιση επιδόματος κοινωνικής συνοχής και η μείωση των ορίων του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» για τους οφειλέτες των τραπεζών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο άρθρο 74 του Νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το άνοιγμα 60.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο για επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, καθώς και εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα για ανέργους που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία.
Επίσης, ο Σπήλιος Λιβανός, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων για τη στήριξη των κοινωνικά ευπαθών συμπολιτών μας. Ήταν δε ιδιαίτερα επικριτικός για την απόφασή τους να μη στηρίξουν – σε μια εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης – το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο έχει καθαρά κοινωνικό προσανατολισμό.
Τέλος, ο Σπήλιος Λιβανός απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να εγκαταλείψει την πολιτική των εντυπώσεων, να επιδείξει υψηλό αίσθημα πολιτικού καθήκοντος και να ακολουθήσει την Κυβέρνηση στις προσπάθειές της για την ενίσχυση της αγοράς και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διοικητή Π.Υ. Δυι. Ελλάδας στον Σπ. Σπυρίδωνα

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρο Σπυρίδωνα επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του στην Πάτρα, με την ευκαιρία της από 23/01/2009 ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Υποστράτηγος Ευάγγελος Καλύνης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σπυρίδων τόνισε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, δια των αρμοδίων υπηρεσιών της, όπως η Πολιτική Προστασία, συνεργάζεται στενά με το Πυροσβεστικό Σώμα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από των κίνδυνο των πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Περιφερειάρχης, από το 2006, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω επανειλημμένως την αυταπάρνηση με την οποία οι πυροσβέστες κάθε βαθμού εκτελούν τα καθήκοντά τους, ειδικά μάλιστα σε φυσικές καταστροφές όπως οι μεγάλες φωτιές του 2007 και ο σεισμός του 2008.

Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας, αναβάθμισε διοικητικά τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας, τοποθετώντας επικεφαλής τους έναν Υποστράτηγο.

Εύχομαι λοιπόν στον κ. Καλύνη καλή επιτυχία στην εκτέλεση των νέων καθηκόντων του και αναμένω ότι η συνεργασία της Περιφέρειας με το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στενή και αποτελεσματική βάση», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Από την Αθήνα στο Μεσολόγγι

«Η ζωή μακριά από την Αθήνα προσφέρει σίγουρα καλύτερη ποιότητα διαβίωσης» και νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, είπαν μιλώντας στον ALPHA, «ότι είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την επιλογή τους».
Ο Χρήστος Κατσαβός δεν μετάνιωσε ποτέ την επιλογή του να εγκαταλείψει την Αθήνα και τους απάνθρωπους ρυθμούς της καθημερινότητας της. Στην πρωτεύουσα διατηρούσε εργαστήριο κοσμημάτων.
Στο Μεσολόγγι είναι ιδιοκτήτης pet shop και απολαμβάνει την ηρεμία και τον χρόνο που του στερούσαν οι ρυθμοί της μεγαλούπολης.
Αυτό που βάρυνε στην απόφαση της μετακόμισης σε μια μικρή πόλη, ήταν –όπως είπε- κυρίως η ποιότητα της καθημερινότητας, που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά του.
Περισσότερος χρόνος για τον εαυτό του και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μακριά απο το άγχος ήταν το κίνητρο για τον Σπύρο Κατσαβό, που ακολουθώντας το παράδειγμα του αδελφού του εγκατέλειψε την Αθήνα και άνοιξε δική του επιχείρηση στο Μεσολόγγι.
Μεγαλωμένος στην Πάτρα, μια πόλη με περισσότερους απο 200.000 κατοίκους, ο 33χρονος Δημήτρης Γεωργατζάς μετακόμισε στην επαρχία για επαγγελματικούς λόγους. Ψάχνοντας δουλειά για 13 μήνες, δεν δίστασε να αποδεχθεί την επαγγελματική πρόταση που του έγινε, ακόμα και αν αυτό σήμαινε την μετακόμιση του σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.
Αυτοί που τόλμησαν να αλλάξουν τη ζωή τους, δεν το έχουν μετανιώσει. Η έλλειψη εναλλακτικών διασκέδασης αντισταθμίζεται απο τις κοντινές αποστάσεις, τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας, την δυνατότητα να απολαύσουν τη φύση. Να ζήσουν τη ζωή τους, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Από χθεσινό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Πηγή: ALPHA Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Τούνελ στην Παλιοβούνα;

Υπερψηφίσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, η πρόταση του νομάρχη Θύμιου Σώκου για την κατασκευή σήραγγας (τούνελ) στη θέση Kλόκοβα (Παλιοβούνα) από την οποία θα διέλθει ο Δυτικός Άξονας αντί της λύσης που είχε επιλεγεί από τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που προέβλεπε απλά επέκταση του υφιστάμενου δρόμου με τη μέθοδο της γεφυροποίησης.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου συμμετείχαν ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ζήσιμος Καρβούνης, ο μελετητής του έργου κ. Μαυρομάτης και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, ως εκπρόσωπος της παραχωρησιούχου εταιρίας Σέργιος Λαμπρόπουλος. Από τις τοποθετήσεις τους έγινε ξεκάθαρο ότι η επιλογή της λύσης του τούνελ στην περιοχή της Παλιοβούνας με τα σημερινά τεχνικά δεδομένα είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και πιο σωστή.
«Θέλουμε ένα έργο λειτουργικό, ασφαλές και άρτιο και κυρίως ένα έργο για το συμφέρον της περιοχής και ζητάμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να γιατρέψει την αδυναμία της επιλογής που ακολούθησε.
Με χαρά σήμερα ακούμε ότι οι επιφυλάξεις του παρελθόντος, αυτές που είχε εκφράσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, στα τέλη του 2005 όταν επισκέφθηκε την Αιτωλοακαρνανία, έχουν αρθεί.
Η λύση του τούνελ είναι εφικτή και με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αυτό ακριβώς προτείνουμε. Έτσι ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο έργο το οποίο θα παραδοθεί χωρίς καμία επιβράδυνση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του»
επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σώκος.
Κατά την συζήτηση του θέματος ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για μια σειρά έργων και παρεμβάσεων όπως: ο οδικός άξονας Αμβρακία – Βόνιτσα – Άκτιο – Λευκάδα, η σύνδεση του Δυτικού Άξονα με το Πλατυγιάλι, το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία καθώς και για τις συνδέσεις του άξονα με το Αγρίνιο και όλη τη Βόρεια Ενδοχώρα του Νομού. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Σώκο στο ζήτημα της σύνδεσης του Δυτικού Άξονα με τις εισόδους της Πρωτεύουσας του Νομού, το Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με τον Θύμιο Σώκο είναι επιβεβλημένη μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τους τεχνικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξέταση αυτής της σειράς έργων γιατί όπως εξήγησε, «εάν ο Δυτικός Άξονας δεν πλαισιωθεί με τα παράλληλα αυτά έργα θα αποδώσει ελάχιστα σε σχέση με αυτά που εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία ελπίζουμε».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την θέση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας συμφωνούν με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι Δήμοι Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας, ενώ η πρόταση αυτή θα συζητηθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου την Παρασκευή 30/1/2009.

"ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ : Πόλη - νησί της κομψότητας 1870 - 1940"

Έκθεση φωτογραφιών και ρούχων εποχής
Εγκαίνια Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 στις 7.30 το βράδυ
Με μια καινούργια πρωτότυπη έκθεση ξεκινά τον δέκατο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Πρόκειται για την παρουσίαση του πορτρέτου μιας πόλης (σ.σ. του Μεσολογγίου) που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα της περιόδου 1870 έως 1940, μέσω φωτογραφιών σε χειροποίητες κορνίζες εποχής καθώς και ανδρικών και γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ.
Μιας πόλης με απ΄ ευθείας επιρροές από την Δύση που όλα τα κοινωνικά της "στρώματα" ντύνονταν με τρόπο "αστικό" και με μεγάλη κομψότητα.
Η έκθεση περιλαμβάνει δείγματα ντυσίματος από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, την Μπέλ Επόκ, τους Βαλκανικούς και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την εποχή του μεσοπολέμου και καταλήγει στο 1940.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στην συγγραφέα Ακακία Κορδόση η οποία και την επιμελείται με την οργανωτική συνδρομή της αντιπροέδρου των "Φίλων της Διεξόδου" Βάσως Μπίσσα - Σταφυλάκη, της συνεργάτιδας Μαρίας Φιλίππου και της ιστορικού Τέχνης της "Διεξόδου" Αλτάνης Δακαλάκη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου 7 Φεβρουαρίου στις 7.30 το βράδυ χωρίς την αποστολή ατομικών προσκλήσεων.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6 έως 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Εκπαιδευτικές εκδρομές σε πολυκαταστήματα!!! Παρέμβαση του Χρίστου Βερελή

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χρίστου Βερελή προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις Σχολικές Εκπαιδευτικές Εκδρομές – Επισκέψεις με μοναδικό τόπο προορισμού γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα της Αθήνας και άλλων πόλεων, με σκοπό μόνο την πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά.
Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει, ότι οι Σχολικές εκδρομές - επισκέψεις, αποτελούν συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν τόπους που έχουν ιδιαίτερη μορφωτική αξία, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα από τη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και ακόμη να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους.
Δυστυχώς όμως, σημειώνει ο Βουλευτής, «όπως πληροφορηθήκαμε, τελευταία οργανώνονται και πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές - επισκέψεις, με τόπο προορισμού γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα, με σκοπό μόνο την πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά».
«Θεωρούμε»,
τονίζει ο Χρίστος Βερελής,» όπως είναι αυτονόητο, ότι η σχεδίαση και η σκοπιμότητα των σχολικών εκδρομών - επισκέψεων πρέπει να είναι παιδαγωγικού περιεχομένου και να υπόκεινται στον έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Με το παραπάνω σκεπτικό ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
1. Αν πράγματι οργανώνονται και πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές - επισκέψεις, με τόπο προορισμού γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα της Πρωτεύουσας και άλλων πόλεων.
2. Ποια μέτρα έλαβε ή προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε η πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών να εξυπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους για τους οποίους καθιερώθηκαν.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ο Θύμιος Σώκος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι κινητοποιήσεις των πραγματικών αγροτών πιστεύω ότι θα εξελιχθούν και είναι το λιγότερο που μπορούν να πράξουν αυτή την ώρα οι αγρότες. Είναι μια ένδειξη οργής απέναντι σε μια ανερμάτιστη πολιτική για τον αγροτικό τομέα που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η παρούσα κυβέρνηση.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά φοβάμαι και η τωρινή, προέταξε ένα επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα δημοσίων σχέσεων. Οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε πλήρη απαξίωση.
Δημιούργησε ημέτερους αγρότες, αγρότες της επιταγής, απαξίωσε την παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες όμως που έχουν την παραγωγή στα χέρια τους, οι νέοι αγρότες που θέλουν πραγματικά να ζήσουν στον τόπο τους και να παράξουν στην περιουσία τους είναι εκείνοι που κινούν σήμερα τα νήματα και θα οδηγήσουν σε ένα καινούριο πλαίσιο παραγωγής.
Το μήνυμα φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν το έχει λάβει. Νομίζει ότι μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, του ρουσφετιού και απαξίωσης αξιών θα μπορεί να διαχειρίζεται τους αγρότες.
Μπορεί να πέτυχε αρκετά στον τομέα αυτόν τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν μπορεί όμως από τώρα και στο εξής να διαχειριστεί τους νέους αγρότες, δε μπορεί να διαχειριστεί τους πραγματικούς παραγωγούς.
Το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» μαγειρεύεται στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου χωρίς κανείς να έχει γνώση για το ποια έργα θα ενταχθούν, το τι θα γίνει με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι νομαρχίες μέσα από συλλογικές διαδικασίες και ποιοι συμμετέχουν στην εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων.
Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν αρδευτικά έργα τα οποία οδεύουν προς δημοπράτηση και για τα οποία οι φορείς του νομού η νομαρχία, οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν παρά μόνο μέσω διαρροών για το ποιος και τι έχει διαμεσολαβήσει για να ενταχθεί κάποιο έργο.
Αυτά είναι φαινόμενα παρακμής ενός συστήματος ρουσφετιού, συνδιαλλαγής, πελατειακών σχέσεων.
Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά, να πάψει η αντίληψη των κυβερνώντων ότι μπορεί να ελέγχουν τους αγρότες ως πελάτες για τις εκλογικές τους ανάγκες και να υπάρξει μια πολιτική που θα καταξιώνει τον παραγωγό και την παραγωγή. Θα έχει τιμές για τα προϊόντα και ο Έλληνας αγρότης αξιοπρέπεια. Να μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του και το σύνολο της αγροτικής οικονομίας.
Προωθήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η πολιτική των κολλητών και των ολίγων που καπελώνουν τους πολλούς.
Ήταν πολιτική πέντε χρόνων που οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε απαξίωση και από την άλλη μεριά θα βγει η κυβέρνηση και θα μας πει ποιος μιλάει? αυτοί που παίρνουν δικαιώματα?
Και θα ρωτήσει ο Έλληνας αγρότης: ποιοι παίρνουν τα δικαιώματα? πόσα παίρνει ο καθένας?
Θα πρόκειται για φθηνή πολιτική με δήθεν αποκαλύψεις της κυβέρνησης.
Θα επιχειρήσουν να πουν ότι οι αγρότες δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.
Θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τους αγρότες. Είναι κάτι που έχω πει και παλιότερα. Νομίζουν ότι έχουν ακόμη τον τρόπο να βολεύονται όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά αυτό οι πραγματικοί αγρότες, οι νέοι αγρότες αυτοί που έχουν παραγωγή στα χέρια τους δεν θα το επιτρέψουν.
Θα πρέπει οι αγρότες να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, με τους πραγματικούς εκπροσώπους τους και να πάρουν την τύχη της παραγωγής στα χέρια τους.
Γιατί μόνο έτσι μπορούν να υποχρεώσουν και αυτή αλλά και κάθε κυβέρνηση να πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντα της αγροτικής παραγωγής και τα συμφέροντα της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας.Ο νομό μας είναι στη χειρότερη θέση. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι απαρχαιωμένα, καταστρεμμένα, ασυντήρητα χωρίς καμία μέριμνα.
Οι ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν.
Κι όταν επιχειρούμε να κουβεντιάσουμε για αυτά κανείς δεν ασχολείται, μας απαξιώνουν και μερικές φορές προσπαθούν να μας φορτώσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν.
Είναι μια δοκιμασμένη αλλά αποτυχημένη πολιτική των κυβερνώντων τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει να είναι ένας αγώνας με συνέπεια αλληλεγγύη και συνεργασία στη λογική ότι οι πραγματικοί παραγωγοί πρέπει να συνασπισθούν.
Θέλω να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στους αγρότες της παραγωγής και της προσφοράς στους νέους αγρότες που πραγματικά μοχθούν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά μας και τη γη μας καρποφόρα».

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Σκέψεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Χωρίς καμιά αμφιβολία η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις που έχουν προκύψει κατά την πενταετή της θητεία, φυσικά αναφερόμαστε στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που μέρα με τη μέρα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Σε όλη τη χώρα οι αγρότες κυριολεκτικά έχουν βγει στο δρόμο ζητώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων. Εμείς δεν σταθούμε στο δίκαιο ή μη των αιτημάτων αυτών, αλλά θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο πρόβλημα.
Το πρόβλημα που κατά την άποψη μας ακούει στο όνομα: «Απαξίωση του πρωτογενούς τομέα της χώρας». Κι αυτό διότι αυτή η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα είναι η γενεσιουργός αιτία που αγρότες σήμερα βρίσκονται στους δρόμους.
Και βρίσκονται στους δρόμους δίκαια κατά την άποψή μας, αφού καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και κυρίως γιατί δεν βλέπουν, έστω και σε βάθος χρόνου, αναστροφή αυτής της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει.
Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε ή να καταλογίσουμε ευθύνες αφού αυτές είναι υπαρκτές και γνωστές… Επίσης κι αυτό ίσως είναι σημαντικό θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον οικονομικό αλλά καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΌ (Σ.Σ. ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ).
Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, για να φθάσει ο αγροτικός κόσμος σ’ αυτή την κατάσταση, κατά καιρούς έχουν ληφθεί λανθασμένες αποφάσεις αλλά και πολιτικές, των οποίων οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (σ.σ. αγρότες) ποτέ δεν έγιναν κοινωνοί για όλες τους τια παραμέτρους.
Έτσι έχουμε φθάσει στο σημείο Zero, το ζητούμενο λοιπόν είναι η αναστροφή αυτής της κατάστασης και για να γίνει αυτό επιβάλλεται ο καθορισμός μιας νέας πολιτικής.
Μια πολιτική που σίγουρα θα χρειαστεί γενναίες χρηματοδοτήσεις αλλά κυρίως απαιτεί σχεδιασμό και ανάληψη πρωτοβουλιών.
Κι αυτή είναι κατά την άποψή μας η πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυβέρνηση κατά κύριο λόγο αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως οι ίδιοι οι αγρότες.
Μιας και δεν νομίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι να γίνουν τα 500 εκ., € 1.000 ή 2.000… αλλά η απαξίωση του τομέα της γεωργίας όπως επίσης και αυτών της κτηνοτροφίας και της αλιείας…
Δ. Μ.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Θα αντικαταστήσει η στέβια τα τεύτλα;

«Οι προοπτικές καλλιέργειας του φυτού Στέβια και άλλων αρωματικών φυτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας» είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας αύριο Σάββατο, στις 9 το πρωί στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Η στέβια θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει για τους αγρότες του νομού προσοδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια, ενώ αναμένεται επέκταση της καλλιέργειας της σε πολλές χώρες και αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της.
Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό της φύσης, πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και δύναται να αντικαταστήσει στη διατροφή τις άλλες φυσικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Στη χώρα μας δεν έχει επιτραπεί ακόμη η καλλιέργεια του φυτού κάτι που γίνεται όμως πειραματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

"Διαδικτιακός" ο Δημήτρης Στεργίου

Για ακόμη μια φορά ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου μας εκπλήσσει ευχάριστα αυτή τη φορά μάλιστα μέσω διαδικτύου καθώς δημιούργησε την ιστοσελίδα Eranistis.
Στην ιστοσελίδα ο επισκέπτης πέραν της ενημέρωσης για την τρέχουσα επικαιρότητα θα βρει τις αναλύσεις για διάφορα θέματα, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες χρηστικές εφαρμογές.

Νέο τμήμα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από την επόμενη χρονιά

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΤΕΙ Μεσολογγίου έκοψε ο πρόεδρος του ιδρύματος Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
Η εκδήλωση παρόλο που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που τα ζητήματα της παιδείας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή είχε παυγυρικό χαρακτήρα αφού ανακοινώθηκε και επίσημα η ετοιμότητα του ΤΕΙ Μεσολογγίου για τη λειτουργία από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο του τμήματος Αυτοματισμού, κάτι που αυτόματα θα σημάνει την ίδρυση και τρίτης σχολής.
Παρόντες στην κοπή της πίτας ήταν ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου Γιάννης Τέγας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Πασιόπουλος και φυσικά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ.
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε χαιρετισμό που απεύθυνε ανακοίνωσε ότι ο δήμος Μεσολογγίου συνδράμει ενεργά τη διοίκηση του ΤΕΙ για να δημιουργηθεί στην πόλη ένα πολιτιστικό κέντρο του ΤΕΙ, κάτι που όπως τόνισε θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

1,5 λεπτό το κιλό προσφέρουν οι έμποροι για τα πορτοκάλια

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Χρίστου Βερελή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις υπό κατάρρευση τιμές για τα πορτοκάλια Παραγωγών περιοχής Καλυβίων Αγρινίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς στους παραγωγούς προσφέρεται για ένα κιλό πορτοκάλια το ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 λεπτού!!!.
Είναι γνωστό, αναφέρει ο Χρίστος Βερελής, ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών Νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έλαβαν καμιά αποζημίωση, για κάλυψη των ζημιών που είχαν από την ακαρπία και τώρα η μικρή παραγωγή πορτοκαλιών που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν, μένει αδιάθετη γιατί οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές δηλαδή κάτω του κόστους.
Συγκεκριμένα, τονίζει ο Βουλευτής, οι πορτοκαλοπαραγωγοί Καλυβίων Αγρινίου βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού οι Βιομηχανίες χυμοποίησης πορτοκαλιών (σαγκουίνια) προσφέρουν τιμές για την αγορά των πορτοκαλιών μόνο μέχρι 1,5 λεπτά το κιλό, τιμή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και ακόμη ζητούν από τους παραγωγούς να συνδράμουν και στα έξοδα μεταφοράς.
Οι παραγωγοί ζητούν:
1. Να δοθεί επιδότηση μέσω ΕΛΓΑ για τα πορτοκάλια που θα πάνε για χυμοποίηση, για να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους παραγωγής.
2. Να δοθεί το 100% των δικαιωμάτων από τα πορτοκάλια, εφόσον η φετινή χρονιά προβλέπεται μειωμένη.
3. Να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως της παραπάνω ποικιλίας με άλλες ποικιλίες εσπεριδοειδών ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η στήριξη των εν λόγω παραγωγών θεωρούμε, σημειώνει ο Χρίστος Βερελής, ότι πρέπει να έχει τον χαρακτήρα επείγουσας αντιμετώπισης.
Μετά τα ανωτέρω, ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προτίθεται να προχωρήσει στην ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων των πορτοκαλοπαραγωγών Καλυβίων Αγρινίου.


ΦΩΤΟ: Να σημειωθεί ότι η πορτοκαλοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω της μικρής τιμής δεν συλλέγουν από τα δέντρα το προϊόν με αποτέλεσμα αυτά κυριολεκτικά να σαπίζουν...

Μπλόκα και στην Αιτωλοακαρνανία

Ξεκίνησαν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας τις συζητήσεις για ενεργή συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια.
Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος λόγω της μείωσης του εισοδήματος του εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντας και της ταυτόχρονης αύξησης του κόστους παραγωγής δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι «δεν έχουν το κουράγιο ούτε να διαμαρτυρηθούν»…
Οι αγρότες της περιοχής μας προσανατολίζονται σε αποκλεισμό της γέφυρας του Ευήνου κάτι που αυτόματα θα σημάνει το «κόψιμο» στα δυο της δυτικής Ελλάδας.
Ταυτόχρονα οι αγρότες της περιοχής του Αγρινίου αποφάσισαν να συγκεντρωθούν αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, στη γέφυρα του Αχελώου.

Επαναλειτουργεί η Κεραμοποιία ΚΑΤΣΙΚΗ στο Αγρίνιο

Θετικά τα πρώτα μηνύματα...
Συνέντευξη τύπου από τη διοίκηση και τους εργαζομένους,
μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου.


Ικανοποίηση μετά τις συμφωνίες για τη λειτουργία, την απόδοση των δεδουλευμένων και τη συμφωνία για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.
Αισιόδοξα και θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα, μετά την επαναλειτουργία της κεραμοποιίας Κατσίκη, που έγινε την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου.
Έπειτα από αρκετές εβδομάδες αβεβαιότητας, διαβουλεύσεων και αγωνίας για δεκάδες εργαζομένους αλλά και τον ίδιο τον κ. Κατσίκη, η συμφωνία που επετέυχθη, έχει τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
Η αρχική εικόνα είναι ικανοποιητική, όπως τουλάχιστον τόνισαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑ Τάκης Παντούλας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της κεραμοποιίας. Η πορεία των εργασιών προχωρά κανονικά, μετά την εξόφληση συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων που είχε η επιχείρηση. Να θυμίσουμε πως η κάλυψη των αναγκών αυτών, έγινε από την πώληση αδιάθετου προϊόντος που ήταν αποθηκευμένο στο εργοστάσιο, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων που από τα χρήματα αυτά δεν διεκδίκησαν κάποιο ποσό.
Σύμφωνα με τον κ. Παντούλα, αυτή τη στιγμή, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων κινούνται σε τρεις άξονες, για τους οποίους έχει προηγηθεί συμφωνία με τον κ. Κατσίκη και οι οποίοι είναι:
Η επαναλειτουργία του εργοστασίου, η οποία από την Δευτέρα έχει επιτευχθεί, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω.
Η σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων, με ομαλό τρόπο έτσι ώστε μα μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην επιχείρηση και,
Η εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πληρωμή των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από την ειδικότητά τους, με παράλληλες διευθετήσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

«Εφόσον τα συμφωνηθέντα τηρηθούν, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αντιδράσουμε ή να δημιουργήσουμε πρόβλημα, μιας και για μας το ζητούμενο από την αρχή ήταν η επαναλειτουργία της επιχείρησης και η συνέχιση της εργασίας μας» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Να σημειωθεί και πάλι πως όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά, εάν δεν υπήρχε η καλή διάθεση συνεννόησης και η αλληλοκατανόηση μεταξύ του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και των εργαζομένων, μιας και κανείς δεν θέλησε να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, αφού οι επιδιώξεις ήταν κοινές. Έτσι τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κάποια ουσιαστική συμβολή από την πλευρά της κυβέρνησης ή των εμπλεκόμενων Υπουργείων την περίοδο της κρίσης.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί και η συμβολή τοπικών θεσμικών φορέων, που πίεσαν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, όπως το Εργατικό Κέντρο κατά κύριο λόγο, η Νομαρχία, ο δήμος Αγρινίου κλπ και οι τοπικοί βουλευτές του ΚΚΕ (πολύ δουλεία έκανε ο Νίκος Μωραΐτης) και του ΠΑΣΟΚ.
Π.Η.Τ.

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αντώνης Σαμαράς: "Αξιολογούμε και προωθούμε έργα και δράσεις για την ανάδειξη της πολιστικής κληρονομιάς μας"

Σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών συγκάλεσε σήμερα στο ΥΠΠΟ ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Θ. Δραβίλλας, συζητήθηκε η χάραξη της πολιτιστικής στρατηγικής του Υπουργείου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ο κ. Σαμαράς αφού ενημερώθηκε από τους Γενικούς Γραμματείς για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δράσεις, τις εκκρεμότητες και το πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
«Είχα μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με τους φίλους Γενικούς Γραμματείς. Στρατηγική επιλογή του Υπουργείου είναι η άμεση αξιολόγηση όλων των προτάσεων των Περιφερειών και η προώθηση έργων και δράσεων που θα αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Βασική μας κατεύθυνση αποτελεί η επικέντρωση των δράσεων σε ώριμα κυρίως έργα που θα αποδοθούν στον πολίτη, καταξιώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά ως το εθνικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα».
Αναμφίβολα η πρωτοβουλία αυτή του νέου Υπουργού Πολιτισμού μας εκπλήσσει ευχάριστα αφού σπάνια διοργανώνονται από τους Υπουργούς ανάλογές συσκέψεις με τους περιφερειάρχες ή ακόμη και με την ΚΕΔΚΕ ή την ΕΝΑΕ (σ.σ. δημάρχους και νομάρχες).
Φυσικά το ζητούμενο είναι ειδικά για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας με την ταυτόχρονη προώθηση του έργου των σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτ/νιας: "Η εμφύλια διαμάχη των αναπτυξιακών πιθανόν να οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων και προγραμμάτων"

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υποβολή προτάσεων για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Leader Αλιείας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλεται ο «αποκλεισμός» των δήμων Αλυζίας(Μύτικας) και Παλαίρου από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκαν οι προτάσεις των Αναπτυξιακών του Νομού (ΑΝ.ΑΙΤ, ΑΙΤΩΛΙΚΗ) καθώς και της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. για το Leader Αλιείας στα πλαίσια του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών».
Ο Νομός και οι φορείς που μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα έγιναν μάρτυρες μιας σφοδρής αντιπαλότητας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΑΝ.ΑΙΤ.) και ΑΙΤΩΛΙΚΗ (περιοχή Ναυπακτίας και Δήμοι Μεσολογγίου και Αιτωλικού) για την διεκδίκηση προγραμμάτων.
Η ΕΤΑΝΑΜ υπέβαλλε αντίστοιχη πρόταση για την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Και από τις τρεις (3) προτάσεις προσχηματικά και μόνο αποκλείσθηκαν τελικά οι πλέον τουριστικοί Δήμοι του Νομού και με σημαντική αλιευτική παραγωγή, οι Δήμοι Παλαίρου και Αλυζίας!
Οι δικαιολογίες για το εύρος πεδίου εφαρμογής του προγράμματος δεν μπορεί να γίνουν κατανοητές, διότι κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν κέντρο εφαρμογής ο Αστακός με προέκταση μέχρι Πάλαιρο και Μεσολόγγι και επίσης θυμηδία μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι μπορούν να ενταχθούν ορεινοί Δήμοι - όχι ιδιώτες - στο κατ' εξοχήν αυτό αλιευτικό πρόγραμμα.
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτλ/νίας θεωρεί ότι ο αποκλεισμός των Δήμων Παλαίρου και Αλυζίας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και πρακτικά υπηρετεί λογικές έξω και πέραν από την ισότιμη μεταχείριση ΟΤΑ που κατεξοχήν έχουν και συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Επισημαίνουμε ότι η συνεχιζόμενη εμφύλια διαμάχη των αναπτυξιακών του Νομού μας πιθανόν να οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων και προγραμμάτων.
Για τον λόγο αυτό ζητούμε την ενιαιοποίηση των αναπτυξιακών του Νομού σε μία (1) για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση προγραμμάτων και υλοποίηση έργων.
Τέλος πιστεύουμε ότι οι Δήμοι Παλαίρου και Αλυζίας πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή σε συναφή προγράμματα που θα υποβληθούν και ότι σε κάθε περίπτωση την ευθύνη αποκλεισμού την φέρουν αυτοί που έκαναν τις προτάσεις καθορίζοντας και το πεδίο εφαρμογής τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο θα προωθήσει και αναδείξει το ζήτημα αυτό, γιατί θεωρεί πέρα για πέρα άδικη την εν λόγω μεταχείριση».

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η αντιπολεμική συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Πλατυγιάλι

Μεγάλη πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση με ταυτόχρονο συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού στο Πλατυγιάλι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία της ΚΝΕ.
Τα συνθήματα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Στην Παλαιστίνη δολοφονούν και ΗΠΑ και Ευρώπη χειροκροτούν» αντήχησαν ξανά στο λιμάνι του Αστακού στέλνοντας μέσα και από αυτή την κινητοποίηση ηχηρό, αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, αφού με μετριοπαθείς υπολογισμούς οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 3.000.
Σε σχετική της ανακοίνωση η ΚΝΕ κάνει λόγο για «... Μήνυμα πολιτικής καταδίκης του δικομματικού «φερέφωνου» που όπως χτες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ έτσι και σήμερα με την αντίστοιχη της ΝΔ επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα σε ορμητήριο σφαγής του Παλαιστινιακού λαού.»
Οι νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, όπως και στην αντίστοιχη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στον Αστακό από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και στην οποία παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαίτησαν να μη δοθεί ούτε σπιθαμή γης για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή, για τη δολοφονική επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό με τη συνέργεια και συνενοχή ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε μια συμβολική κίνηση, μέλη της ΚΝΕ κατέβασαν την σημαία της ΕΕ καθώς και του ιδιωτικοποιημένου λιμανιού του Πλατυγιαλιού και ανάρτησαν την Παλαιστινιακή.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ" του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ"

Στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων της "Λέσχης Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ένα νέο βιβλίο προγραμματίστηκε να παρουσιασθεί και να αναλυθεί .

Πρόκειται για το μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ινδού συγγραφέα Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, "Το σπίτι και ο κόσμος".
Στο φιλοσοφικής διάστασης και απίστευτου λυρισμού αυτό μυθιστόρημα, ο συγγραφέας αναζητά την ελευθερία ως υπέρτατο αγαθό αλλά κυρίως ως πνευματική αξία.
Μέσα από την παράθεση των ιστοριών των τριών ηρώων του, παρουσιάζει τις μύχιες σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και τις έντονες αντιφάσεις που βιώνουν, τον ενθουσιασμό αλλά και τον δισταγμό στις επιλογές τους, την δύναμη και τις αδυναμίες του καθενός.
Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 6.30 το απόγευμα στη "ΔΙΕΞΟΔΟ" από τις κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου - Μπέμπελη, Ραλλού Κυριακοπούλου και Μαρία Ζουζανέα - Φιλιπποπούλου, με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση.
Όποιος επιθυμεί να προστεθεί στην μεγάλη παρέα των βιβλιόφιλων της "Λέσχης" και να μοιραστεί τη χαρά και την συγκίνηση της ανάγνωσης με άλλους ή να επεκτείνει την ατομική του εμπειρία σε συλλογική, μπορεί ελεύθερα να συμμετάσχει.
Οι συναντήσεις γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), του οποίου ήταν η ιδέα της καθιέρωσης των "Λεσχών" σε όλη την χώρα.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το θάνατο του Κ.Καβάφη από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 75 χρόνων από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργανώνει τρίπτυχο εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βυρωνικής Εταιρείας στο «Βυρώνειο Κτήριο» (Πλώσταινα –Μεσολόγγι)

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου
Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο
Ομιλία από τον ποιητή – βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με θέμα: « Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη»
Ομιλία από την ζωγράφο- συγγραφέα Ευφροσύνη Κωνσταντίνου Δοξιάδη, με θέμα: « Αρχαία Πρόσωπα: Οι Προσωπογραφίες του Φαγιούμ»
Έκθεση ζωγραφικής
με την εγκαυστική τεχνική, από τον ζωγράφο-αγιογράφο Παναγιώτη Μαρούλη, με τίτλο: «Πορτραίτα Φαγιούμ: Αρχαία Αίγυπτος - Σινά»
Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009, και ώρες 10 έως 1 το μεσημέρι και , 6 έως 8 το βράδυ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ στις 19/1 στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου.
Θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής κοινότητας.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και όλους τους πολίτες, να ενώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί μας.

1. ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
2. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
3. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
4. ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
5. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
6. Α΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Με ομιλία στο Μεσολόγγι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία ο Αλέξης Τσίπρας

«Το αν καταδικάζουμε ή όχι και τι, μπορούν να το βρουν στα κομματικά μας κείμενα και στις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούμε τον τελευταίο καιρό επιθετικές και δήθεν αγανακτισμένες εκκλήσεις προς τον πολιτικό μας χώρο, καταδικάζετε την βία; Καταδικάζετε τα σπασίματα; Καταδικάζετε τα Καλάσνικωφ και τον τραυματισμό του αστυνομικού;»
Εμείς απαντάμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «ότι αυτό για την δική μας αριστερά είναι αυτονόητο και είμαστε ξεκάθαροι.» Και πρόσθεσε: «Διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, δεν χρωστάμε ούτε πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Ούτε στην ακροδεξιά, ούτε στη δεξιά, ούτε πολύ περισσότερο σε υποτιθέμενες κομμουνίστριες που επέλεξαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αντίθεση με όλες τις αριστερές δυνάμεις που στήριξαν με κάθε τρόπο τη νέα γενιά».
Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συνασπισμού στις τελευταίες κινητοποιήσεις υπογράμμισε ότι την πολιτική την διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι στο δρόμο, ενώ κάνοντας λόγο για ξέσπασμα οργής των νέων, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι εκφράστηκαν τα αδιέξοδα της κοινωνίας και ιδίως των νέων ανθρώπων.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, στο να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία και ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στη δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία». Και σε αυτό το σημείο κάλεσε όπως είπε «αυτούς που μας κατηγορούν να κάνουν πίσω.»
Σχετικά με την λειτουργία της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση « να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά και τις τσέπες των τραπεζιτών». Και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν αντί να κάνουν τους πονόψυχους να μας πουν, ποια από τις αποτυχημένες πολιτικές τους θα αλλάξουν».

Κ. Καραμανλής: "Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι".

"Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι". Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό.
"Ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό του Ισραήλ δεν ζητήθηκε και βεβαίως δεν έγινε. Ζήτημα πραγματοποίησης τέτοιας μεταφόρτωσης δεν τέθηκε και δεν τίθεται" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε επίσης ότι, "πράγματι, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας, τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού, αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, και υπογραμμιζόταν ότι προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ".
Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε. Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο ανοιχτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε" δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, τόνισε ότι "δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι το αίτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού από μια χώρα για δυνάμεις της ίδιας χώρας υποβλήθηκε σε ανύποπτη περίοδο", ενώ υπογράμμισε ότι "στο αίτημα που υπέβαλε το Νοέμβριο η αμερικανική πλευρά τονιζόταν κατηγορηματικά ότι η μεταφορά υλικού γινόταν μεταξύ αμερικανικών αποθηκευτικών μονάδων και ότι το υλικό αυτό θα παρέμενε στην επιμέλεια της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μεταφερθεί ούτε η επιμέλεια ούτε η ιδιοκτησία στην ισραηλινή κυβέρνηση".
O κ. Καραμανλής είπε ότι η υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση μπορεί να βολεύουν όποιον επενδύει στο λαϊκισμό δεν υπηρετούν όμως το συμφέρον του τόπου και χαρακτήρισε "τουλάχιστον άδικη για την Ελλάδα, κάθε απόπειρα, που έχει στόχο να την εμφανίσει αποστασιοποιημένη από τις πάγιες θέσεις της για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", αλλά και "τουλάχιστον περίεργο να προτείνονται μονομερείς δράσεις που δεν εγγυώνται κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον πολύπαθο λαό της Γάζας: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για έλλειψη ευαισθησίας, γρήγορων διπλωματικών ανακλαστικών ή για έλλειψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό τραγωδίας".
Τέλος, είπε ότι η "ουδέποτε διστάσαμε να καταγγείλουμε τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε συνίσταται σε τρομοκρατικές ενέργειες είτε σε πέραν από κάθε μέτρο στρατιωτικές δράσεις, απέναντι σε υπαρκτές προκλήσεις. Πολύ περισσότερο, όταν οι δυσανάλογες στρατιωτικές ενέργειες έχουν ως θύματα αμάχους. Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων. Η απώλεια ζωών, οι τραυματισμοί, ο πόνος των αμάχων ενισχύουν τα άκρα. Επιβαρύνουν τη δύσκολη προσπάθεια την ειρήνευσης. Δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης".

"Δεν αμφισβήτησα και δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός. Δεν αμφισβήτησα και δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τα ανθρωπιστικά κίνητρα κανενός.

Αλλά δεν διαμορφώνουμε έτσι εξωτερική πολιτική, όταν το βασικό κριτήριο είναι η εσωτερική κατανάλωση.

Ο ανθρωπισμός δεν έχει κομματικό χρώμα. Ο πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με μεγάλα λόγια. Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες μας είναι ουσιαστικές. Δεν γίνονται για εντυπωσιασμό.

Γίνονται για την επίτευξη αποτελέσματος. Οι διεθνείς υποθέσεις απαιτούν προσήλωση σε αρχές, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και βέβαια, αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον.

Αυτός είναι ο γνώμονας της πολιτικής μας. Και ο γνώμονας αυτός είναι σταθερός και αξιόπιστος" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Φωτό από την αντιπολεμική συγκέντρωση στον Αστακό


























ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Εμείς οι φορείς που εκπροσωπούμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας - από το χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των Εργατικών Κέντρων, των Επιστημονικών Ενώσεων, των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας και αφορούσε τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό προς το Ισραήλ, αποφασίσαμε τα παρακάτω:
Καταδικάζουμε το νέο ολοκαύτωμα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, που συντελείται στη Γάζα κατά τις τελευταίες τρείς εβδομάδες από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης των Η.Π.Α. και με την ανοχή των κυβερνήσεων της Ευρώπης.
Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού της.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον άμεσο τερματισμό της σφαγής του παλαιστινιακού λαού.
Ζητάμε την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ πού έχουν ληφθεί.
Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, την απόλυτη εναντίωση μας στη χρήση του λιμανιού του Πλατυγιαλιού για την αποστολή στρατιωτικού – πολεμικού υλικού προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το Πλατυγιάλι ήταν και θα παραμείνει λιμάνι εμπορικού χαρακτήρα, πνεύμονας ανάπτυξης για το Νομό μας.
Εγκρίνουμε την πρόταση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, για την αποστολή ενός καραβιού ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο θα μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό στο λαό της Παλαιστίνης και το οποίο θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό.
Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας, δεν αποδέχεται ότι τα ελληνικά λιμάνια και ιδίως αυτό του Πλατυγιαλιού, αποτελούν χώρους μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται στις εμπόλεμες καταστάσεις και στις σφαγές των λαών της περιοχής μας.
Απεναντίας με αυτή τη συμβολική μας κίνηση, στέλνουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό αντί όπλων στους εγκλωβισμένους της Γάζας και αναδεικνύουμε το Πλατυγιάλι σε Λιμάνι Ειρηνικής Συνύπαρξης, Αλληλεγγύης και Συναδέλφωσης των λαών της Μεσογείου.

Το ψήφισμα εγκρίνεται από τους παρακάτω φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη:

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ»
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ε.Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΑΝΣΥ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)

Ηχηρό ΟΧΙ στη μεταφορά όπλων από τον Αστακό στο Ισραήλ


Εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη τω χώρα συγκεντρώθηκαν χθες στον Αστακό για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα σχέδια των Αμερικάνων να χρησιμοποιηθεί το Πλατυγιάλι για μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ.
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία φορέων και πολιτών της περιοχής και είχε την στήριξη του Δήμου. Την πρωτοβουλία στήριξαν επίσης το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι.
Το παρόν του στη διαμαρτυρία έδωσε εκτός των άλλων και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης.
Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν και πολλοί Παλαιστίνιοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας καθώς και πολλοί δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωποι της Νομαρχίας με επικεφαλής τον αντινομάρχη Γιάννη Λύτρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του αλλά και σε δηλώσεις του αναφερόμενος στη μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω Αστακού τόνισε: «Η περηφάνια του ελληνικού λαού τσαλακώνεται όταν μεταφέρονται όπλα από λιμάνια της χώρας. Δεν πρόκειται μόνο για μια βάρβαρη πολεμική επέμβαση, αλλά για μια απροκάλυπτη γενοκτονία, με την κάλυψη ηγεσιών της ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας όμως δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα και στους μαθητές που μετείχαν στη συγκέντρωση υπογραμμίζοντας: «Οι μαθητές σπάσατε την βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου.
Και σας είπαν αλήτες και τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Αλλά να τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αληθινοί αλήτες και τρομοκράτες. Είναι αυτοί που τάχα καταδικάζουν την επίθεση κατά αμάχων και, φορώντας την κουκούλα της υποκρισίας, διευκολύνουν το πέρασμα όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό.
Η ελληνική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της φέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος ενώ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ουσιαστικές. Κυρίως πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για διευκόλυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ να ανακαλέσει τον έλληνα πρεσβευτή από το Ισραήλ αλλιώς θα είναι βαριά η συνενοχή της".
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Πλατυγιαλιού σημειώνοντας :«Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Αστακού υποσχέθηκε στον λαό ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων.
Αλλά με αυτά που έγιναν με την σκέψη για εργοστασίου λιθάνθρακα, και με την παράνομη διακίνηση όπλων φαίνεται ότι όλα ήταν ψέματα και αυτοί που έχουν για θεό τους τα κέρδη και τα συμφέροντα το μόνο που έχουν προσελκύσει είναι τοξικά απόβλητα.
Ξέρουμε ότι θα κρατήσετε ψηλά το κεφάλι. Και σας λέμε ότι με τον αγώνα σας μας γεμίζετε υπερηφάνεια όλους τους έλληνες ανάμεσα στους οποίους και το λαό της Κρήτης του οποίου η περηφάνια τσαλακώνεται πάλι η λόγω των διευκολύνσεων που παρέχεται κι από το δικό τους λιμάνι της Σούδας σε Ισραήλ και ΗΠΑ».
Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στην είσοδο του λιμανιού στο Πλατυγιάλι για να εκφράσουν στη διοίκηση του λιμανιού την αντίθεσή τους στη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ
.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Η ερώτηση του MessolonghiNews στην Αλέκα Παπαρήγα

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη της ΓΓ του ΚΚΕ στο Μεσολόγγι θέσαμε την παρακάτω ερώτηση:

"Εάν δεν είχαμε τα γεγονότα στη Γάζα και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, αυτή η μεταφορά πολεμικού υλικού θα ήταν παράνομη, θα χρειαζόταν άδεια απ' την κυβέρνηση ή είναι ενταγμένη σε κάποια διακρατική συμφωνία;" στην οποία η κ. Παπαρήγα έδωσε την εξής απάντηση:
«Τώρα, αυτά τα νομιμοποιημένα και τα παράνομα είναι άντε βγάλε άκρη. Ωστόσο θέλω να τοποθετηθώ στο εξής θέμα.
Εμείς ως κόμμα είχαμε αντιδράσει στο εξής: Στην παραβίαση του ελληνικού FIR από τα ισραηλινά αεροπλάνα, η οποία έγινε χωρίς ενημέρωση. Βεβαίως εσωτερική ενημέρωση μπορεί να υπήρχε.
Γιατί μας ενόχλησε αυτό; Γιατί οι ισραηλινοί έκαναν ασκήσεις. Όταν αντιδράσαμε καταλαβαίναμε ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν να κάνουν με τους Παλαιστίνιους ή με τον Ιράν.
Είχαμε βάλει θέμα για τις κοινές ασκήσεις, και τη συμμαχία με τους Ισραηλινούς και τις κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, οι οποίες επισήμως έλέγαν ότι έχουν να κάνουν με πρόβα τζενεράλε για το Ιράν.
Λέγαμε και εμείς γιατί ο ελληνικός λαός - γιατί εμείς απ' τη μεριά του λαού σκεφτόμαστε - έχει συμφέρον απ' τον πόλεμο κατά του Ιράν;
Υπάρχουν, δηλαδή, τέτοιες συμφωνίες. Υπάρχει, όπως ξέρετε, η στρατηγική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ, η οποία έχει διαταραχθεί τώρα. Υπήρχαν επίσης ΝΑΤΟικές ασκήσεις που μετέχουμε κι εμείς, και ελληνικές και ΝΑΤΟικές, μαζί με το Ισραήλ, επισήμως διακηρυγμένος στόχος το Ιράν.
Τώρα πρέπει να πούμε ότι επισήμως, μεν, ήταν το Ιράν, αλλά ο άμεσος στόχος ήταν η Γάζα. Σ' αυτά έχουμε αντιδράσει και τα θέτουμε συνέχεια αυτά τα ζητήματα.
Ξέρετε πολλές φορές βγάζουμε ανακοινώσεις σε θέματα, τα οποία θεωρούνται απ' τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι εκτός επικαιρότητας, αλλά αυτή η επικαιρότητα καμιά φορά κρύβει τη μεγαλύτερη επικαιρότητα τελικά».

Σε προηγούμενη ανάρτηση δημοσιεύουμε τις απαντήσεις που μας έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε ερώτησεις για την Παιδεία και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Για εκτενή αποσπάσματα από την χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Μεσολόγγι της κ. Παπαρήγα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Αλέκα Παπαρήγα: "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο"

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει για αναβολή, αλλά για ματαίωση της μεταφοράς των αμερικανικών όπλων, που προορίζονται για τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού», τόνισε από το Μεσολόγγι, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Αιτωλοακαρνανία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα, που βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή την αντίδραση του Κόμματος στο ενδεχόμενο χρήσης του λιμανιού του Αστακού για την τροφοδοσία του Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ, σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για την ελευθερία του και για μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη πατρίδα».
«Αξίζει να βάλουμε και τα κορμιά μας μπροστά για να μην περάσει ούτε ένας σάκος πυρομαχικών, που έχει σαν προορισμό το Ισραήλ», υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και επανέλαβε πως «το Ισραήλ δοκιμάζει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού βόμβες λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη».

Επαναδιατύπωσε δε, τη θέση του κόμματος για επίλυση του ζητήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του '67, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και με αποχώρηση των ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη, χωρίς όρους.
Αναφερόμενη στις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «δεν μας αποκοιμίζουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς έχουμε ξαναζήσει ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν παραδώσει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές».
Σε ερώτηση μας
για την πρόταση του υπουργού Παιδείας περί έναρξης διαλόγου με τα κόμματα, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο, όταν σειρά νόμων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λαϊκών στρωμάτων. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο στην νομιμοποίηση αυτών των κατευθύνσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει».
Σημείωσε ακόμη, πως το ΚΚΕ συζητά στο πλαίσιο της Βουλής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, θα κατατεθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση μας, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «το ΚΚΕ δεν αποπροσανατολίζεται, προετοιμάζεται για τις εκλογές, παλεύοντας μέσα στις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων και οργανώνοντας την πάλη τους. «Ας κάνει όποτε θέλει ο πρωθυπουργός τις εκλογές», κατέληξε.

Το απόγευμα της Τετάρτης η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στο λιμάνι του Αστακού.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Είναι αδιανόητο το λιμάνι του Πλατυγιαλιού να μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ»

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος με αφορμή τη δημοσιοποίηση σχεδίων του Ναυτικού των ΗΠΑ για τη χρήση του λιμανιού του Πλατυγιαλιού για μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι αδιανόητο το λιμάνι του Πλατυγιαλιού να μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ, για την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ στο έγκλημα που διαπράττει σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.
Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να ξεκαθαρίσει άπαξ δια παντός, ότι το Πλατυγιάλι δεν θα αποτελέσει χώρο διακίνησης πολεμικού υλικού.
Εδώ και δυο δεκαετίες που ξεκίνησε η κατασκευή του λιμανιού είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέπουμε δραστηριότητες στο Πλατυγιάλι που δεν συμβαδίζουν με τη βούληση του λαού της περιοχής.
Το Πλατυγιάλι μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης αρκεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτή την επένδυση, που χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό της από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη.
Χθες ήταν τα τοξικά απόβλητα, σήμερα είναι τα πολεμοφόδια και ο λιθάνθρακας, αύριο τι;».