Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ελιές ΠΟΠ Αγρινίου

Από το Agroschannel
Ενα μεγάλο κομμάτι της αγοράς που αφορά την βρώσιμη ελιά φιλοδοξεί να κερδίσει η ΕΑΣ Αγρινίου ξεκινώντας την προσπάθεια πιστοποίησης της ελιάς, ένα από τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, με Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης και κωδική ονομασία «Ελιές Αγρινίου».
"Η προσπάθεια στοχεύει στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, στην ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας του προϊόντος και στην αναβάθμιση της ελαιοκομίας στον Νομό μας" τόνισε στο Agroschannel μέλος της Ένωσης.
"Φιλοδοξούμε", κατέληξε "οι «Ελιές Αγρινίου» να γίνουν το διεθνές σήμα κατετεθέν για την παραγωγή του Νομού".

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ



Ανοιχτή επιστολή της Ακακίας Κορδόση



Επειδή πλησιάζει η ιερή επέτειος της Εξόδου κι επειδή βλέπω τα τελευταία χρόνια να αποφεύγεται – αναίτια – η καθιερωμένη πανελληνίως έκφραση «Γιορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου» και ν’ αντικαθίσταται από κάθε είδους περίφραση, όπου οι «γιορτές» γίνονται «μνήμες», το «Μεσολόγγι» γίνεται «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» και η λέξη Έξοδος … παραλείπεται, θα ’θελα να εκφράσω και δημοσίως τη μεγάλη μου ανησυχία για την – καλοπροαίρετη ίσως – αυτή αυθαιρεσία.
Οι μοναδικές στον κόσμο (όπως και το γεγονός που τις προκάλεσε) γιορτές αυτές έχουν ξεκινήσει και καθιερωθεί από τον λαό – άλλη μια ακόμη μοναδικότητα – εδώ και δυο σχεδόν αιώνες και δεν είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν όνομα. Αν αποσυνδεθεί το Μεσολόγγι απ’ τη λέξη Έξοδος, πως θα ξέρει ο ξένος ή ο άσχετος με την Ιστορία – και είναι πολλοί σήμερα αυτοί οι τελευταίοι – τι έχει γίνει στο Μεσολόγγι ; Κι αν αντικατασταθεί η λέξη Μεσολόγγι με τον τίτλο του αριστουργήματος του Διονυσίου Σολωμού, πόσοι στην Ελλάδα του πασαλείματος και της ημιμάθειας ξέρουν ποιους ονόμασε έτσι ο Ποιητής ;
Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ιστορίας δεν μετονομάζονται : Η άλωση της Κωνσταντινούπολης θα λέγεται πάντα «άλωση» και όχι καταστροφή, το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου θα λέγεται «ολοκαύτωμα» και όχι ανατίναξη και η πτώση της Βαστίλλης θα λέγεται πτώση και όχι μνήμη.
Κι αν μερικοί συμπατριώτες μας ενοχλούνται από τη λέξη – που χρησιμοποιούταν ωστόσο πάντοτε – «γιορτές» για ένα μνημόσυνο (γιατί πραγματικά στο Μεσολόγγι γίνεται ένα μνημόσυνο) πρέπει να καταλάβουν πως η μία λέξη δεν αποκλείει την άλλη : Ναι, στο Μεσολόγγι κάθε χρόνο γιορτάζουμε.
Γιορτάζουμε γιατί λίγοι εξαντλημένοι απ’ την πείνα άνθρωποι νίκησαν δυο χορτάτες και πανίσχυρες στρατιές.
Γιορτάζουμε γιατί λίγοι ταλαιπωρημένοι απ’ τη δυστυχία άνθρωποι κλόνισαν την κραταιά «Ιερή Συμμαχία» κι άλλαξαν τα σχέδιά της, αλλάζοντας έτσι και τον ρουν των γεγονότων της παγκόσμιας Ιστορίας.
Γιορτάζουμε γιατί το πνεύμα νίκησε την ύλη.
Γιορτάζουμε όμως μόνο μια φορά το χρόνο.
Αυτές οι καινοφανείς «επέτειοι … απελευθέρωσης» του Μεσολογγίου, που έγιναν τα τελευταία χρόνια από κάποιους συμπατριώτες μας μόνο κακό μπορεί να κάνουν στο Μεσολόγγι, γιατί αποδυναμώνουν κι αυτές το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου και θολώνουν το τοπίο.
Πως είναι δυνατόν μια πόλη που αναλήφθηκε στους ουρανούς με τη θυσία της, δείχνοντας σ’ όλο τον κόσμο πώς κερδίζεται η ελευθερία, να γιορτάζει επειδή υπογράφηκαν κάποιες συνθήκες για να φύγουν οι τελευταίοι Τούρκοι – όπως έγινε και για όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας ; Θα ήταν σαν να γιόρταζε ένας μεγάλος επιστήμονας γιατί είχε πάρει κάποτε … το απολυτήριο του Δημοτικού.
Όσο για την ιδέα της αδελφοποίησης του Μεσολογγίου με τις άλλες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, που έδωσε στο Δήμο μας σεβαστό πρόσωπο, ιδέα που κλήθηκα κι εγώ να βοηθήσω στην υλοποίησή της, δεν νομίζω να βοηθάει σε κάτι το Μεσολόγγι και δεν βλέπω σε τι θα εξυπηρετούσε αυτή η ομαδοποίηση. Το Μεσολόγγι υπήρξε περίπτωση μοναδική – κι αυτή τη μοναδικότητα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.
Κι αλλού έγιναν πράξεις ηρωισμού – και τις σεβόμαστε – μα ήταν πράξεις ηρωισμού στιγμιαίου, όπου λίγοι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο δίλλημα «ελευθερία ή θάνατος» και διάλεξαν το δεύτερο, ενώ στο Μεσολόγγι ήταν ένας ηρωισμός διαρκείας, προμελετημένος και προαποφασισμένος από μια ολόκληρη πόλη, που θυσιάστηκε όχι απλώς για να διώξει έναν εχθρό της χώρας, αλλά για να σώσει την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων όπου γης.
Αν το καταλαβαίνουν αυτό οι Έλληνες, ας καλούν τιμητικά αυτοί στις εκδηλώσεις τους το Μεσολόγγι κι αν το καταλαβαίνει το Κράτος, ας δίνει την έμφαση που οφείλει να δίνει με κάθε τρόπο και κυρίως με την τηλεόρασή του – στις γιορτές αυτές.
Κι ας μας συγχωρεθεί η – φαινομενική – έπαρση. Δεν έχουμε – και δεν πρέπει να έχουμε – μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Έχουμε – και πρέπει να έχουμε – όμως μέγιστη ιδέα για την πόλη μας.
Με αγάπη για όλους.
Ακακία Κορδόση

Στη Βουλή φέρνει ο Χρίστος Βερελής το αίτημα για παραχώρηση δημόσιων κτημάτων στο Δήμο Μεσολογγίου

Στη Βουλή φέρνει το πάγιο αίτημα του Δήμου Μεσολογγίου για παραχώρηση εκτάσεων απο την ΚΕΔ προκειμένου να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες όπως πχ. Κολυμβητήριο, Αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής.
Ακολουθεί η ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών:
"ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :ΠΑΣΟΚ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα : Αναπάντητα πολυετή αιτήματα Δήμου Μεσολογγίου προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου στερείται, σχεδόν παντελώς, ιδιόκτητων εκτάσεων στις οποίες υπάρχει ανάγκη να χωροθετηθούν δραστηριότητες απαραίτητες για την λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της. Από ετών υπάρχουν πολλαπλά αιτήματα για την παραχώρηση από την κτηματική εταιρία του Δημοσίου κάποιων χώρων στους οποίους έχει σκοπό ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου να χωροθετήσει γήπεδα (Μπάσκετ, Βόλεϊ), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό Κολυμβητήριο), χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων και Δημαρχείου και χώρους απαραίτητους για την υποδομή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Υπάρχει πληθώρα εγγράφων που παραμένουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αναπάντητα και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει εξέλιξη και ολοκλήρωση παραχώρησης σε κανένα ακίνητο.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι οι δραστηριότητες της ΚΕΔ είχαν μονομερώς κατευθυνθεί σε επίλυση ζητημάτων μοναστηριακής περιουσίας και ότι εσχάτως δεσμεύεται μεγάλος χρόνος προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για αντιμετώπιση ενδεχομένων ποινικών διώξεων για ζητήματα που έχουν σχέση με τις πράξεις της ΚΕΔ των τελευταίων ετών.

Επειδή είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει η απαραίτητη συγκατάνευση σε οιοδήποτε αίτημα της πόλης και των κατοίκων του Μεσολογγίου, επειδή έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΚΕΔ, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα και επειδή δεν έχει υπάρξει καμιά έγγραφη απάντηση στα επανειλημμένα αιτήματα, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Εάν έχει τη δική του σύμφωνη γνώμη αυτή η πολιτική της ΚΕΔ;
2. Εάν προτίθεται να ζητήσει από την ΚΕΔ να υπάρξουν απαντήσεις στα αιτήματα του Δήμου;
3. Εάν προτίθεται να μελετήσει τις ανάγκες του Δήμου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. ώστε να κρίνει το εύλογο ή μη των αιτημάτων.

Αθήνα, 27.02.2009
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

Ο Βερελής για την επίσκεψη Βενιζέλου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής με αφορμή την επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μεσολόγγι προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


"Το ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές εκφράζοντας ουσιαστικά το αίτημα του ελληνικού λαού να αποχωρήσει η κυβέρνηση και να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Όλοι ξέρουμε ότι, αυτή η διάλυση του κράτους πήρε τα χαρακτηριστικά γελοιοποίησης με την πρόσφατη δραπέτευση από τον Κορυδαλλό
Η Ελλάδα ζει μια κρίση βαθιά ηθική. Έχει καταρρεύσει η δημόσια ηθική. Ζούμε μια κρίση αξιών. Η Ελλάδα ζει μια κρίση νομιμότητας, κανείς δεν πιστεύει ότι είμαστε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή σύγχρονη πολιτεία. Υπάρχει μια καθολική ανομία. Οι κώδικες αξιών έχουν καταρρεύσει
Αυτή η διάλυση και ο ευτελισμός του κράτους βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση ασφάλειας, γιατί η ίδια έχει την κύρια ευθύνη για τα φαινόμενα αυτά.
Η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζεται με συντριπτική πλειοψηφία.
Οι πολίτες θέλουν να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια.
Η ελληνική κοινωνία επιδιώκει να στείλει το μήνυμα που πρέπει για την αλλαγή που είναι αναγκαία και ζωτική για τη χώρα.
Εμείς νιώθουμε την ευθύνη μας απέναντι στον τόπο. Θέλουμε να διαχειριστούμε τώρα τα προβλήματα.
Να εγγυηθούμε εμείς την αλλαγή της ατμόσφαιρας, την ανόρθωση της χώρας.
Να εγγυηθούμε εμείς τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε μαζί ως κοινωνίας, ως έθνος.
Μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε τις μεγάλες εθνικές κοινωνικές συμφωνίες που απαιτούνται.
Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην υπέρβαση της κρίσης, στην αναδιάρθρωση του κράτους, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης,
Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο εδώ και καιρό για μια προοδευτική αλλαγή, με ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που στηρίζεται στη διαφάνεια, στον κοινωνικό διάλογο, στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, ισχυρή Δημόσια Παιδεία και Υγεία".

Τον δήμαρχο Μεσολογγίου επισκέφθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Επίσημη επίσκεψη στο δημαρχείο Μεσολογγίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 25/2/2009 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όπου και συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Αναγνωστόπουλο και σύσσωμη τη δημοτική αρχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπογράμμισε τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της γενικότερης δυσλειτουργίας του κράτους και έκανε συνοπτική αναφορά στα μεγάλα ζητήματα του δήμου.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Μεσολογγίου για τη θερμή υποδοχή και επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους.
Τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο Μεσολογγίου συνόδευε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής, ενώ παρών στην επίσκεψη ήταν και ο πρώην Βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ακολούθως ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παρευρέθηκε στην συνεστίαση της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου με κεντρικό ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κοσμοσυρροή για τον Βενιζέλο στο Μεσολόγγι



Ναι στις συνεργασίες, αλλά μετά την αυτοδυναμία, λέει ο πρώην Υπουργός.




Γράφει ο Παναγιώτης Τσακανίκας



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρ. Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν ο βασικός ομιλητής στην προχθεσινή ετήσια συνεστίαση της Δημοτικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Μεσολόγγι.
Η έλευση του κ. Βενιζέλου, αποτέλεσε πόλο έλξης για στελέχη αλλά και εκατοντάδες μέλη του κόμματος στην περιοχή.

Άλλωστε ο πρ. Υπουργός έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές το υψηλότερο ποσοστό του στην Αιτωλ/κή πρωτεύουσα, εξαιτίας και της σημαντικής επιρροής που έχει εκεί ο Χρίστος Βερελής.
Ο κ Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψης του, εκτός από την ομιλία του, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, ενώ είχε συνάντηση και με τα μέλη της Δημοτικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης του κόμματος.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο πρ. Υπουργός ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για την οικονομική κρίση, την αξιοποίηση των στελεχών, τον αγροτικό τομέα και την σημασία των ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για απόγνωση των αγροτών και της κυβέρνησης που παρουσιάζει ένα πακέτο παροχών, χωρίς να γίνεται σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας. Τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές απορρίπτοντας το ενδεχόμενο οικουμενικών κυβερνήσεων, τάχθηκε όμως υπέρ των συνεργασιών και των συναινέσεων.
Ως προς την αξιοποίηση των στελεχών ο κ. Βενιζέλος, δεν έκρυψε την χαρά του για τη συμμετοχή του κ. Βερελή στην Επιτροπή Άμυνας στην Ευρώπη και είπε πως όλα τα στελέχη πρέπει να αξιοποιούνται και να αντιμετωπίζονται αξιοκρατικά και δίκαια, αμφισβητώντας τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων σήμερα.
Για το σωφρονιστικό σύστημα, είπε πως η είναι πολύ δύσκολο να μπει σε μια τάξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα. «Η απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα, είναι η επιτομή του ευτελισμού του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην εκπαίδευση, ενώ για την εκτροπή του Αχελώου, ο κ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την «αλλαγή πλεύσης» του κόμματος στο θέμα είπε πως ο τελικός λόγος για το θέμα αυτό ανήκει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο εθνικός σχεδιασμός για το θέμα, θα πρέπει να λάβει υπ'όψιν την νομολογία αυτή. Τέλος για τις ευρωεκλογές, επισήμανε πως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να έχει μια καθαρή νίκη σε αυτές και εάν δεν γίνουν ενδιάμεσα εθνικές εκλογές τότε «οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν εντονότατα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σε Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους η ΟΜΙΛΙΑ
Στην ομιλία του κ. Βενιζέλου, κατά τη συνεστίαση της Δ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Μεσολόγγι, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του κόμματος στον νομό, ο νομάρχης Θύμιος Σώκος, πολιτευτές, δήμαρχοι, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και μεγάλος αριθμός τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος.
Εκεί, ο πρ. Υπουργός, άσκησε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως η Ελλάδα του 2009 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2004 και πως πέντε χρόνια μετά τις εκλογές που έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία, παρατηρείται μια «εθνική οπισθοδρόμηση».
«Για πρώτη φορά καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά μας μπορεί να ζήσουν πιο δύσκολες στιγμές από αυτές που ζήσαμε εμείς. Έχουμε πάψει πια να θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα και κεκτημένα. Η κριτική απέναντι στη ΝΔ είναι εύκολη, δεν έχει νόημα η κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει επιδείξει πλήρη ανικανότητα. Δική μας ευθύνη είναι να πείσουμε πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτήν την κατάσταση»., σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της, τονίζοντας πως κινείται χωρίς σχέδιο και χωρίς να κοιτά την επόμενη μέρα.
Εκτός της οικονομίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «διάλυση θεσμών» που παρατηρείται παντού, στο κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια κλπ.
«Εδώ έρχεται το ΠΑΣΟΚ, που δεν αρκείται στην κατάρρευση της ΝΔ, ή στην πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Θέλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ένα ρεύμα εμπιστοσύνης. Όχι όμως με μια εξουσία παλιού τύπου. Δεν συγχωρείται πλέον καμιά αυτάρεσκη και αλαζονική πλειοψηφία. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και αξιοπιστία και μια αυτοδύναμη πλειοψηφία, όπως την θέλουμε, θα πετύχει τις ευρύτερες συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως την εθνική συναίνεση που απαιτείται για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Και γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε με την νίκη του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Βενιζέλος, καταχειροκροτούμενος.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Καθολική πλέον η αντίδραση για την εκτροπή

Καθολική είναι πλέον η αντίδραση στην εκτροπή του Αχελώου, όπως διαπιστώθηκε και από τις δηλώσεις του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, κατά τη συνεδρίαση των φορέων του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 /02/09, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην τοποθέτηση του, «πως η εκτροπή του Αχελώου έχει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιότοπων της Αιτωλοακαρνανίας…
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι αυτή η οποία σήμερα υδρεύει το Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το θυμόμαστε και δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη στη Θεσσαλία, καθώς θα εκτρέψει νερό σε αρδευτικά δίκτυα τα οποία είναι απαρχαιωμένα και από τα οποία χάνεται μεγάλη ποσότητα νερού και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για να ποτίσουμε μια καλλιέργεια η οποία γνωρίζουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης.
Ενώ ένα τέτοιο έργο, η όποια ζημιά γίνει και θα γίνει ζημιά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη και θα είναι για πάντα».
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, αφού χαιρέτισε την επίσκεψη της επιτροπής της Βουλής στο Νομό, αναφέρθηκε στα μεγάλα και ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αυτά του Αμβρακικού κόλπου, του οικοσυστήματος των λιμνών Λυσιμαχίας, Τριχωνίδας, Οζερού και Αμβρακίας, της προστασίας της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τέλος στο μεγάλο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου.
«Είναι έργο ανάλογο με την αποξήρανση της Κάρλας», είπε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και συμπλήρωσε: «Η Κάρλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χέρσος υδροβιότοπους στην Βαλκανική και στην Ευρώπη ολόκληρη. Αποξηράνθηκε το 1962, στη λογική ότι χρειαζόμαστε στρέμματα για να μεγαλώσουμε το σιτοβολώνα.
Ο σιτοβολώνας μεγάλωσε, αλλά σειρά επαγγελμάτων καταστράφηκαν και χάθηκε πραγματικά ο υδροβιότοπος αυτός, ο οποίος ήταν η βάση της ανανέωσης του οικοσυστήματος σε όλη την Θεσσαλία.
Μαζί με την Κάρλα αποξηράθηκαν στη θεσσαλική πεδιάδα άλλες έξι λίμνες και πλέον παρατηρείται το φαινόμενο η Θεσσαλία σε αρκετές περιπτώσεις το χειμώνα να πλημμυρίζει και το καλοκαίρι να ξηραίνεται».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση επισήμανε: «Υπάρχει ένα έργο το οποίο επιχειρείται καθαρά στα πλαίσια του κομματικού ανταγωνισμού. Δεν θα ωφελήσει θα βλάψει. Έχουν αποφανθεί άπαντες, ότι είναι πολύ μικρά τα όρια της Ελλάδας για να αντέξει μια τέτοια εκτροπή.
Είναι ντροπή και πρέπει μαζί με όλο τον κόσμο, να αντιδράσουν και οι Βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο… Αυτή η υπόθεση πρέπει να λήξει όπως έχει λήξει και σε άλλες περιοχές του πολιτισμένου κόσμου."
Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας σε ανάμνηση της επίσκεψης των μελών της επιτροπής Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μπανιά στο νομό τους προσέφερε πολυτελή λευκώματα.
Τέλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Νομαρχία από εκπροσώπους του περιβαλλοντικού συλλόγου τέθηκε και το θέμα των πελάδων, με τους εκπροσώπους της επιτροπής να δείχνουν ότι είναι γνώστες της κατάστασης.

Ο Σπήλιος Λιβανός για την επίσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος

Μιλώντας για την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία, ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Σήμερα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μεγάλο κομμάτι από τον ανεκτίμητο περιβαλλοντικό πλούτο του Νομού μας.

Η αγωνία μας για τη διατήρηση των περιβαλλοντικών ισορροπιών της Αιτωλοακαρνανίας, έγινε με αυτήν την επίσκεψη και εθνική υπόθεση, αφού η ίδια η Βουλή, δια της Επιτροπής, ήλθε για να καταγράψει τα προβλήματά μας, ώστε να πιέσει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για τη λύση τους. Και αυτό δεν είναι μια απλή υπόσχεση, αλλά κάτι που θα γίνει.
Σε ό,τι αφορά εμένα τον ίδιο, θέλω να τονίσω ότι προσπάθειές μου για την προστασία του περιβάλλοντος της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι συνεχείς.

Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες έχω προγραμματίσει ραντεβού με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Σουφλιά, για το θέμα της ένταξης του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Σε συνέπεια με προηγούμενες παρεμβάσεις μου, άμεσες, θα είναι και οι ενέργειές μου και για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τον Αμβρακικό Κόλπο και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά μας αποθέματα που απειλούνται από ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς δράσεις.
Θέλω, επίσης, να τονίσω, ότι πέρα από την αναγνώριση των προβλημάτων και τη δρομολόγηση ξεχωριστών λύσεων, χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο πράσινης διαχείρισης των περιβαλλοντικών μας πόρων που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο σημαντικότερος Νομός στην Ελλάδα από περιβαλλοντικής πλευράς, κι όμως ακόμη δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, εδώ στο Νομό, μέσα από συναινετικές διαδικασίες και με τη συνεργασία όλων.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Επιτροπής είδα το περιβάλλον να μας ενώνει. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό το καλό κλίμα και ας εργαστούμε όλοι για το περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας που είναι ταυτόχρονα και το μέλλον του τόπου μας».

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η επίσκεψη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αναπτυξιακή δυναμική του νομού Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.»


Τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους βουλευτές κ. κ. Χρήστο Βερελή, Σπήλιο Λιβανό, Γιάννη Μπανιά και Αθανάσιο Μωραΐτη επισκέφθηκαν αρχικά τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού όπου ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλόγων αλιέων για τις δράσεις προστασίας και τις προοπτικές ανάδειξης της λιμνοθάλασσας.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν το βελανιδοδάσος Ξηρόμερου και συζήτησαν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών περιβαλλοντικών φορέων για την προστασία και τις προοπτικές ανάδειξής του.

Στην Αμφιλοχία, η διακομματική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και των αλιέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος ενώ, στη συνέχεια, μετέβησαν στην λίμνη Τριχωνίδα όπου ενημερώθηκαν για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης και τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη της Επιτροπής ολοκληρώθηκε στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας όπου συζητήθηκαν συνολικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Με αφορμή την επίσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκ μέρους της Επιτροπής και του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, θέλω να ευχαριστήσω τους Αιτωλοακαρνάνες για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περιβαλλοντικών φορέων για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και τις εξαιρετικά χρήσιμες προτάσεις τους.

Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το νομό και πιστεύω ότι αυτό έγινε με τον καλύτερο τρόπο.

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πλούσιο υδατικό δυναμικό και είναι προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές.

Η αναπτυξιακή δυναμική του νομού συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα του κράτους αλλά και της τοπικής κοινωνίας να διατηρήσει και να αναδείξει αυτόν τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής που ταυτόχρονα αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Επόμενος στόχος μας είναι με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις μας να συμβάλλουμε και εμείς ως Επιτροπή, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού και στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους προς όφελος όλων των πολιτών».

Κατά της εκτροπής του Αχελώου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Μεσολόγγι η ημερήσια περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία, βουλευτών μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής Κυριάκο Μητσοτάκη, βουλευτή Β΄ Αθήνας.
Η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου που απαρτιζόταν από τους Σπήλιο Λιβανό (ΝΔ), Χρίστο Βερελή και Θάνο Μωραΐτη (ΠΑΣΟΚ) και Γιάννη Μπανιά (ΣΥΡΙΖΑ) επισκέφτηκε διαδοχικά τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, τον Αμβρακικό κόλπο και την Τριχωνίδα για να καταλήξει στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στη νομαρχία όπου και πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με φορείς της περιοχής.
Κατά την διάρκεια αυτής της ανοιχτής συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «η εκτροπή περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει».
Η τοποθέτηση αυτή του Κ. Μητσοτάκη όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ευμενή σχόλια και απομένει η έκδοση μια ανάλογης επίσης τοποθέτησης από την επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το θέμα με βάση πάντα τη βούληση τόσο του προέδρου της αλλά και των βουλευτών Σπήλιου Λιβανού, Χρίστου Βερελή Θάνο Μωραΐτη και Γιάννη Μπανιά που μετέχουν σ’ αυτή.
Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια εξέλιξη που ενισχύει τον αγώνα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στην εκτροπή της λογικής και σίγουρα δημιουργεί «μπελάδες» στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά….

Αύριο αναλυτικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου και κυρίως για τα αποτελέσματα αυτής

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο Μάριος Σαλμάς για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου του για την πρόληψη του Καρκίνου

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αίγλη του Ζαππείου στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, παρευρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς.

Η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαρκέσει ολόκληρο τον Μάρτιο και συνδιοργανώνεται από τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου ο κ. Σαλμάς , αφού εξήρε το έργο των διοργανωτών , καθώς και τη συμβολή της πανεπιστημιακής κοινότητας και της επιστημονικής γνώσης στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού , αναφερόμενος στις κυβερνητικές δράσεις επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Από τον Σεπτέμβριο, που ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, πολλά βήματα έχουν γίνει για να αποκτήσει η χώρα μας ενιαία και στοχευμένη πολιτική για την

αντιμετώπιση της πιο σημαντικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στην ολοκλήρωση του Αρχείου Νεοπλασιών, την υλοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, την εξέλιξη της εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο, την απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, την έναρξη ολοκληρωμένου προγράμματος αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας, την στοχευμένη υποστήριξη δράσεων και προγραμμάτων της κοινωνίας των πολιτών για την ανακουφιστική φροντίδα, την έρευνα, την εκπαίδευση εθελοντών, την καταπολέμηση του στίγματος του καρκίνου.

Το Σχέδιο Δράσης μας επέτρεψε να έχουμε μία σαφή εικόνα για τις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε ως κοινωνία, ως χώρα μπροστά μας για την μάχη κατά του καρκίνου και να προχωρήσουμε με οργανωμένο τρόπο αλλά και με ένα κοινό μέτωπο σε αυτή τη μάχη.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τέλος.

Όπως είναι επίσης βέβαιο ότι όλα τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Έχουμε όμως βάλει πολύτιμα θεμέλια για να αποκτήσουμε επιτέλους ως χώρα συνέχεια στην άσκηση της αντικαρκινικής πολιτικής και ένα σύγχρονο πολιτισμό πρόληψης.

Σε αυτό τον αγώνα ο εθελοντισμός και η επιστημονική κοινότητα είναι πολύτιμοι εταίροι και συνεργάτες, και σας διαβεβαιώνω ότι η οργανωμένη πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στο στόχο να πάρουμε ως ενεργοί πολίτες τη ζωή στα χέρια μας».

Το Οικιστικό της Ναυπάκτου "επί τάπητος". Έπισκεψη του ΓΓ ΠΕΧΩΔΕ Ε. Μπαλτά για ανακοινώσεις

Στη Ναύπακτο θα βρίσκεται στις 9 Μαρτίου 2009, ο ΓΓ Περιβάλλοντος Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς προκειμένου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της πόλης να εξεταστεί το ζήτημα του Οικιστικού της πόλης.
Η επίσκεψη του κ. Μπαλτά στη Ναύπακτο είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Χρίστου Βερελή προ διμήνου, για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα, που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την πόλη της Ναυπάκτου.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Βερελής είχε προσεγγίσει με ρεαλισμό και χωρίς «κορώνες» το ζήτημα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα υιοθετούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Μένει φυσικά να ακούσουμε τις αυριανές ανακοινώσεις από τον κ. Μπαλτά για το θέμα...

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αύριο στο Μεσολόγγι

Στο Μεσολόγγι θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 25/2 ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσκεκλημένος της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου για να μιλήσει σε συνεστίαση της οργάνωσης στο ξενοδοχείο Θεοξένια στις 9 το βράδυ.
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις 7 και μισή το βράδυ.
Η παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Μεσολόγγι αποκτά σημειολογικό χαρακτήρα αφού στις εκλογές για ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μεσολόγγι κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ομιλία του κ. Βενιζέλου καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο άμβλυνσης των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα χαμόγελα να έχουν επιστρέψει στις τάξεις του κινήματος…

Πανελλαδική Ημερίδα της ΚΕΔΚΕ στο Μεσολόγγι για τη χρήση ποδηλάτου, ύστερα από πρωτοβουλία Βερελή


Προ διμήνου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής είχε στείλει επιστολή τόσο σε δημάρχους, όσο και στο ΥΜΕ με θέμα την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για τη χρήση ποδηλάτου για μετακινήσεις εντός πόλεων.
Προφανώς αφορμή για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το γεγονός ότι από το 2004 και μετά έχει παγώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης ποδηλατοδρόμων σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων που είχαν αναπτυχθεί πιλοτικά σε διάφορες πόλεις ανάμεσα στις οποίες και στο Μεσολόγγι δεν «λειτούργησαν» αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις κατά τόπους αρχές για την προώθηση του θεσμού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
Φυσικά το πόσο σημαντική είναι η χρήση ποδηλάτου στην πόλη είναι αυτονόητο.
Όπως πληροφορούμαστε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης υιοθέτησε τις προτάσεις του Χρίστου Βερελή, τις οποίες μάλιστα ο βουλευτής ανέπτυξε διεξοδικά στον κ. Κακλαμάνη σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
Έτσι σε πρώτη φάση η ΚΕΔΚΕ θα διοργανώσει στο Μεσολόγγι πανελλαδική ημερίδα για να αναδειχθεί η αναγκαιότητα χρήσης ποδηλάτου για μετακινήσεις στην πόλη και κυρίως οι τρόποι προώθησης αυτής της χρήσης.

Η ημέρα διαξαγωγής της ημερίδας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και χωρίς καμιά αμφιβολία η ημερίδα αυτή αναμένεται να αναδείξει σε όλη την Ελλάδα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και κυρίως να λειτουργήσει θετικά για την αξιοποίηση και ΧΡΗΣΗ των ποδηλατοδρόμων.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλη προσφορά από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στους μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας που είναι η δωρεάν διάθεση βιβλίων επιστημονικού, λογοτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Τα βιβλία αυτά εγνωσμένης αξίας και σπουδαιότητας είναι ευγενική προσφορά της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στους πολίτες του νομού.
Την Πέμπτη κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον Αντινομάρχη Πάνο Κατσούλη διένειμε βιβλία στους μαθητές του Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου και του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κατσούλης μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Η προσπάθεια μας – η οποία προκειμένου να ολοκληρωθεί απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τόσο των δήμων όσο και των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων – έχει διπλό στόχο.
Από την μια πλευρά, επιχειρούμε να εμπλουτίσουμε τις δημόσιες και τις δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και εκείνες των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας.
Από την άλλη, επιδιώκουμε το βιβλίο να «αγκαλιάσει» και να «αγκαλιαστεί» απ’όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, έτσι ώστε από τα πρώτα βήματα της κοινωνικής τους ζωής να το αγαπήσουν και να κατανοήσουν την διαχρονική αξία της μελέτης, καθώς και του ιδίου του βιβλίου».

Ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στον αείμνηστο Ποιμενάρχη Θεόκλητο

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Μεσολόγγι, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρού Θεοκλήτου, από το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.
Ταυτόχρονα έγινε και η επίσημη ονοματοθεσία της πλατείας που έχει τοποθετηθεί η προτομή απέναντι από το Ραδιομέγαρο, σε πλατεία «Αρχιεπισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου». Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ονοματοθεσία της πλατείας ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος Χρήστος Σούφρας, κατά την έναρξη της τελετής.
Τόσο ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όσο και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας πριν προβούν στα αποκαλυπτήρια της προτομής μίλησαν με θερμά λόγια για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του αειμνήστου Θεοκλήτου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Εξάλλου, την προσεχή Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι διοργανώνεται φιλολογικό μνημόσυνο, στη μνήμη του αειμνήστου Ιεράρχη με ομιλίες και προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων:
«Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Ιεράρχη μας Θεοκλήτου, ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αποτίνει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Άνθρωπο - που κατά γενική ομολογία- σημάδεψε θετικά την πορεία της πόλης μας στα 40 και πλέον χρόνια ιεραρχίας του.
Και την σημάδεψε θετικά με το πολυδιάστατο έργο του, όχι μόνο στο Μεσολόγγι αλλά σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.
Ένα έργο που δεν περιορίστηκε στα στενά όρια της Εκκλησίας αλλά ανοίχτηκε σε όλη την κοινωνία με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που είχαν στο επίκεντρο τους, τον Άνθρωπο.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για τους νέους, με την υποδειγματική λειτουργία του Οικοτροφείου, τις κατασκηνώσεις, τα Κέντρα Νεότητας και τη δημιουργία του Θεοκλήτειου ιδρύματος για την προικοδότηση απόρων κοριτσιών.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για την Τρίτη ηλικία με την υποδειγματική λειτουργία των Γηροκομείων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.
Θυμίζω τις πρωτοβουλίες για τους νέους με νοητική στέρηση με την έμπρακτη συνδρομή του για την ίδρυση του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», σε μια περίοδο που οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ήταν στο περιθώριο.
Στα 40 χρόνια Ιεραρχίας του η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέπτυξε ένα πρωτόγνωρο φιλανθρωπικό έργο στηρίζοντας άπορες οικογένειες, τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές για να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους και κυρίως την πολύτεκνη οικογένεια.
Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είχε δίπλα του έναν ενεργό συμπαραστάτη σε όλες τις διεκδικήσεις του σε μικρά και μεγάλα ζητήματα, αλλά και οι πολίτες του Μεσολογγίου στα δύσκολα χρόνια της Χούντας τον είχαν συμπαραστάτη.
Σημειολογικά να αναφέρω ότι για να λειτουργήσει και να αδειοδοτηθεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μεσολογγίου που βρίσκεται απέναντί μας, ο αείμνηστος Θεόκλητος είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ‘60.
Ταυτόχρονα σε όλους μας έχει αφήσει παρακαταθήκη και το πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό του έργο αλλά και το δίκαιο τρόπο διοίκησης της Μητροπόλεως καθ’ όλη την περίοδο της Ιεραρχίας του.
Αρκεί να αναφέρω ότι με τη διοίκηση που άσκησε δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν στην Αιτωλοακαρνανία κληρικοί δυο ταχυτήτων όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές τους.
Ωε Ιεράρχης εκτός του πνευματικού του έργου ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θεμελίωση νέων Ιερών Ναών σε όλο το νομό αλλά για την αναστύλωση ιστορικών μοναστηριών που σήμερα αποτελούν σημεία έλξης πιστών απ’ όλη τη χώρα.
Κάνοντας αυτή την αναδρομή στο έργο και την προσωπικότητα του σεβάσμιου Ιεράρχη μας και βλέποντας την προτομή που κοσμεί πλέον την Πόλη μας πιστεύω ότι οι αρχές που συνέθεσαν την 40χρονη διακονία του Μακαριστού Θεοκλήτου θα πρέπει να αποτελέσουν για όλους εμάς έμπρακτο παράδειγμα».



Ενιαίο φορέα για τη διαχείρηση των νερών της Αιτωλοακαρνανίας προτείνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Γράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
πρώην Βουλευτής
Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί το μεγαλύτερο ντεπόζιτο νερού, σε αναλογία εδάφους στη Νότια Ευρώπη και παρά ταύτα διψάει αφού το 45% των δυνάμενων να αρδευτούν εκτάσεων της δεν αρδεύεται.
Η Δ.Ε.Η. με τρία υδροηλεκτρικά φράγματα (ενεργειακή Εθνική συνεισφορά της Αιτωλ/νίας), τα οποία της αποφέρουν 100.000.000 ευρώ το χρόνο, διαχειρίζεται το νερό παράνομα ως ιδιοκτήτης και μεταχειρίζεται την περιοχή με αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Παράλληλα οι τεχνητές λίμνες αδειάζουν τον χειμώνα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (χωρίς κανένα έλεγχο) όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο.
Όταν όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που πρέπει να το διαχειριστούμε με οικονομία και σύνεση αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στην έλλειψη που θα παρατηρηθεί τα επόμενα χρόνια.
Η Αθήνα δια της Ε.Υ.Δ.Α.Π., υδρεύεται καθημερινά από τον Εύηνο και το Μόρνο με ένα εκατομμύριο κυβικά νερό, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό πρόγραμμα για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.
Τα νερά των λιμνών μας και των λιμνο θαλλασών μας, απειλούνται περιβαλλοντολογικά, από τις ενέργειες όλων όσων ασχολούνται με τη χρήση των φυτοφαρμάκων και την ανεξέλεγκτη διαχείριση των λυμάτων και των αποβλήτων.
Το 70% του νερού που διοχετεύεται στα αρδευτικά δίκτυα υφίσταται απώλεια λόγω του παμπάλαιου και ασυντήρητου αρδευτικού δικτύου. Τα Τ.Ο.Ε.Β. αδυνατούν με το υφιστάμενο καθεστώς, να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν στοιχειωδώς τα παλαιά δίκτυα.
Μελέτες κατασκευής νέων αρδευτικών έργων (π.χ. Σταμνά, Σκουτεσιάδα, Αγγελόκαστρο, Αχυρά) ευρίσκονται στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η εκτροπή ενός ποσοστού νερού του Αχελώου στη Θεσσαλία, έγινε ταμπού και για άλλη μια φορά η Αιτωλ/νία κινδυνεύει να χάσει εξ’ αυτού του λόγου την εξασφάλιση αντισταθμιστικών για την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων.
Το νερό για τα επόμενα χρόνια θα είναι το αντικείμενο μεγάλων επενδύσεων και αναμετρήσεων είτε για ύδρευση, είτε για άρδευση, είτε για ψυχαγωγία.
Η Αιτωλ/νία πρωτίστως ατομικά, συνολικά και συλλογικά πρέπει απνευστί να οργανώσει την προστασία και τη διαχείριση του νερού της, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ανθηρό μέλλον για τον τόπο.
Ήδη θα έπρεπε να είχαμε προγραμματίσει την κατασκευή ενός αγωγού, που θα έφερνε το νερό στο λιμάνι του Πλατυγυαλίου για να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε εμπορικά αυτό το ύψιστο αγαθό που διαθέτουμε.
Όλα τα αγροτεμάχια του νομού πρέπει να αρδεύονται με ξεχωριστή παροχή από συλλογικό σύστημα άρδευσης υπό πίεση και όπου δεν είναι δυνατό να υπάρχει παροχή ηλεκτροδότησης για εύκολη μεταφορά του νερού στον αγρό, προκειμένου να περιορίσουμε τις σπατάλη του.
Δεν είναι δυνατό να υπάρχει αγροτική πολιτική και ανάπτυξη χωρίς στοιχειώδη υποδομή όπως αυτή της χρήσης νερού στο νομό με τους πλουσιότερους φυσικούς πόρους.
Για τους παραπάνω και για άλλους λόγους οφείλουμε να ανασκουμπωθούμε. Με μανικετόκουμπα δε γίνονται μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.
Οι θεσμικοί φορείς του νομού πρέπει να υποτάξουν το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ και με συλλογικές εμπνευσμένες πρωτοβουλίες να κινητοποιήσουν την κοινωνία καθιστώντας τον καθένα και όλους μαζί συνυπεύθυνους, για τη συνέχιση ενός συντελούμενου εγκλήματος του μέλλοντος μας.
Οφείλουμε να ανοίξουμε έναν χωρίς ταμπού, δημιουργικής αναταραχής γόνιμο διάλογο, μέσα από συνέδρια, ημερίδες και συζητήσεις που θα αναδείξουν και θα καθιερώσουν το ζήτημα αυτό ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, στις επιλογές και τις σκέψεις του καθένα μας.
Πρέπει να αναζητήσουμε, ενδεχομένως τη δημιουργία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των νερών της Αιτωλοακαρνανίας.
Ως πολίτης αυτής της περιοχής, δεν θα παύσω να αγωνίζομαι, να φωνάζω, να διαμαρτύρομαι και να αντιστέκομαι στην απραξία, τη παθητικότητα και τον πειρασμό της παραίτησης.








Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

12 χρόνια φυλακή στον πα - "Τέρας" που βίαζε την κόρη του

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας έπεσε την περασμένη Τρίτη η «αυλαία» στο δράμα που βίωνε μια 14χρονη κοπέλα πίσω από την ερμητικά κλειστή πόρτα ενός μικρού σπιτιού στο Βαλτί που βρίσκεται λίγο έξω από το Μεσολόγγι.

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης ήταν αμείλικτος για τον πατέρα της κοπέλας Βασίλη Σώλο, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βίαζε επί τρία και πλέον χρόνια το ίδιο του το παιδί, αλλά και για τη μητέρα της μικρής που φέρεται να γνώριζε, αλλά δεν μιλούσε, δικαιολογώντας τις πράξεις του συζύγου της ως «ψυχολογικά προβλήματα» που ισχυριζόταν ότι αντιμετώπιζε!

Ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και έξι μηνών ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον 43χρονο κατηγορούμενο που βρέθηκε ένοχος για τα αδικήματα του βιασμού κατ' εξακολούθηση και ασέλγειας κατ' εξακολούθηση, ενώ σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών κι έντεκα μηνών καταδικάστηκε η σύζυγός του, η οποία ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη καθώς το δικαστήριο δέχτηκε η έφεσή της να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Το δράμα που βίωνε το μικρό κορίτσι αποκαλύφθηκε στις 4 Ιουνίου του 2008, όταν ο κατηγορούμενος πατέρας συνελήφθη έξω από το σπίτι του. Ωστόσο, για να ξετυλιχθεί το κουβάρι του δράματος χρειάστηκε να φτάσουν οι καταγγελίες ανώνυμων ανθρώπων, αλλά και των θείων της, στον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σπύρου και να ακολουθήσει η δίμηνη συνεργασία του ντετέκτιβ με τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές αρχές της περιοχής.

«Δεν είναι δικό μου παιδί, αλλά της γυναίκας μου» αρκέστηκε να πει ο 43χρονος Βασίλης Σώλος ενώπιον του ανακριτή Πατρών καλούμενος να απολογηθεί για τις αρρωστημένες πράξεις του.

«Με θώπευε, με παρενοχλούσε σεξουαλικά» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η 14χρονη κοπέλα που έχει τέσσερα ακόμη αδέρφια. Λόγια που έστειλαν τον σάτυρο πατέρα της σε κελί των φυλακών Τριπόλεως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν κοντά στην επταμελή οικογένεια στο χωριό Βαλτί του δήμου Οικιάδων της Αιτωλοακαρνανίας, οι οργιώδεις πράξεις του 43χρονου ψαρά με θύματά του τη 14χρονη κοπέλα εκτυλίσσονταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» φιλοξενήθηκε η μικρή

Τα σημάδια στο σώμα και την ψυχή της από την απίστευτη σεξουαλική κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα της προσπαθεί ακόμη και σήμερα να επουλώσει η 14χρονη κοπέλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη σύλληψη του πατέρα της έχει απομακρυνθεί από το αρρωστημένο οικογενειακό περιβάλλον και φιλοξενήθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου χάρη στη βοήθεια ειδικών επιστημόνων κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανασυγκροτήσει το θρυμματισμένο ψυχικό της κόσμο.

Πηγή: Madata Gr και EspressoNews


Ζητούμενο η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και «βάζουν φρένο» στην ανάπτυξη της περιοχής, ετέθησαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ των υφυπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριου Σαλμά, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Μπεκίρη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γιώργου Κοντογιάννη (σ.σ. βουλευτών από τους 3 νομούς της Δ. Ελλάδας) και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρου Σπυρίδωνος .
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά και σε βάθος τα προβλήματα της Περιφέρειας , με σκοπό την κατάρτιση ενός συντονισμένου προγράμματος δράσεων και πολιτικών με ενιαίους στόχους , προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.
Επίσης συμφωνήθηκε να επισπευσθούν οι δράσεις που αφορούν τον κάθε υπουργό για κάθε νομό της Περιφέρειας, ούτως ώστε «κάθε νομός να έχει τρείς υπουργούς» όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση επεκτάθηκε και στα έργα του ΕΣΠΑ ενώ καθορίσθηκε να πραγματοποιείται παρόμοια συνάντηση μια φορά τον μήνα.

Ο αθηναϊκός τύπος για την συμμετοχή Βερελή στην Επιτροπή για την Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρώπης











Στην Συμβουλευτική Επιτροπή για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης ο Χρίστος Βερελής

Ο Χρίστος Βερελής επιλέχθκε για μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, μετά από πρόταση του Πρόεδρου του Ιδρύματος και Πρόεδρου της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κ. Wogau.
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, στο τέλος του 2008 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισαν από κοινού την ίδρυση του Ιδρύματος για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.
Βασικός σκοπός του Ιδρύματος αυτού είναι να προετοιμάζει τις εισηγήσεις για τα δύο αυτά σώματα σε θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά θέματα όπως είναι η ασφάλεια και η διπλωματία των αγωγών, τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ο.κ.
Το ίδρυμα αυτό έχει ένα συμβουλευτικό σώμα το οποίο συνεδριάζει περίπου ανά δίμηνο και αρχίζει στις 17 Μαρτίου με την επεξεργασία της λευκής βίβλου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γύρω από το θέμα αυτό εντός του 2009 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας του Δεκεμβρίου που θα γίνει στο Βερολίνο.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Wogau ανακοίνωσε στον Χρίστο Βερελή, την πρόθεση του Ιδρύματος να αποτελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρίστος Βερελής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και την Υπουργό Εξωτερικών. Με την Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε την Τετάρτη 18/03/09.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αξιοθέατα της Αιτωλοακαρνανίας στο "μικροσκόπιο" ελλήνων βουλευτών

Το νομό Αιτωλοακαρνανίας θα επισκεφθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η διαπίστωση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν το νομό, η ενημέρωση από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους περιβαλλοντικούς φορείς για τα προβλήματα και η συζήτηση πρωτοβουλιών αντιμετώπισής τους.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής είναι, ανάμεσα σε άλλα, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ο Αμβρακικός Κόλπος και η λίμνη Τριχωνίδα.

Με αφορμή την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι να βρισκόμαστε κοντά στα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μία από τις πλέον ευαίσθητες οικολογικά περιοχές της χώρας μας.
Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να την επισκεφθούμε, συνεχίζοντας το πρόγραμμα επισκέψεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούμε ως Επιτροπή σε όλη την Ελλάδα.
Πιστεύω ότι θα είναι μια εποικοδομητική επίσκεψη και ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Άφιξη : 9:00 π. μ.
Σημείο συνάντησης: Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας
Διοικητήριο (Κύπρου 30), Μεσολόγγι
Αναχώρηση : 9.30 π. μ.

ΑΙΤΩΛΙΚΟ Άφιξη : 9.45 π. μ.
Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Σύντομη περιήγηση στη Λιμνοθάλασσα, συνάντηση με τους Δημάρχους Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιαδών, φορείς των αλιέων και ενημέρωση από εκπρόσωπο του φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας για το θέμα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Αναχώρηση: 11:00 π. μ.


ΣΚΟΥΡΤΟΥ Άφιξη : 12:15 μ. μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Δ. Σκουρτού, Δήμου Αστακού
Σύντομη περιήγηση στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, συνάντηση με τους Δημάρχους Αλυζίας, Αστακού, Οινιάδων, Στράτου, Φυτειών, με εκπροσώπους του Δασαρχείου, περιβαλλοντικούς φορείς και ενημέρωση από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Βελανιδιάς η «Αμαδρυάδα» για το ζήτημα της προστασίας του δάσους.
Αναχώρηση 13:00 μ. μ.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ Άφιξη : 14:00 μ. μ.
Κέντρο «Νάκας» (Εθνική Οδός Αμφιλοχίας-Άρτας)
Γεύμα & συνάντηση με τους Δημάρχους Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Μενιδίου, Κατούνας και των Δήμων Άρτας, Πρεβέζης, φορείς αλιέων και ενημέρωση από εκπρόσωπο του φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για το ζήτημα της προστασίας του Αμβρακικού κόλπου.
Αναχώρηση: 15:30 μ. μ.

ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Άφιξη : 16:30 μ.μ.
Κέντρο «Πιθάρι» (Δογρί)
Σύντομη περιήγηση σε τμήμα της λίμνης και συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τριχωνίδας Αναπτυξιακής ΑΕ. και της Διαδημοτικής Συνεργασίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Τριχωνίδας
Αναχώρηση: 17:45 μ. μ.


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Άφιξη : 18:30 μ. μ.
Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας
Συνάντηση με Νομάρχη, νομαρχιακό συμβούλιο, τοπικούς φορείς και ΜΜΕ
Αναχώρηση : 20:00 μ. μ.

Μνημόνιο Συνεργασίας για την Προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα

«Ιστορική για τη Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων και οι επικεφαλής των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το οποίο οι φορείς μεταφοράς γνώσης γίνονται άμεσοι σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα καινοτομίας και έρευνας.

Για το σκοπό αυτό ιδρύεται ειδική Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας από εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, η οποία θα συνεργάζεται με το Γενικό Γραμματέα, στα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε σχετικές δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Σπυρίδων τόνισε: «Ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, για το οποίο μάλιστα έχουμε επαινεθεί επανειλημμένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ύπαρξη πολλών και διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα σε κορυφαίο επίπεδο, με συντονισμό της Περιφέρειας, επιτρέπει στο εξαίρετο αυτό δυναμικό να αξιοποιηθεί συστηματικά προς όφελος της περιοχής και των πολιτών, μέσω στρατηγικής σημασίας έργων έρευνας και καινοτομίας, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξιακή μας προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς για την ανταπόκρισή τους. Η πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας είναι μεγάλης σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν, ως εκπρόσωποι των οικείων φορέων τους, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Πέτρος Γρουμπός, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών Σωκράτης Καπλάνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Ευάγγελος Πολίτης, ο Διευθυντής του ΕΑΙΤΥ Παύλος Σπυράκης, ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος, η Διευθύντρια του ΕΘΙΑΓΕ Σταυρούλα Κωνσταντινίδου, ο ερευνητής του ΕΙΧΗΜΥΘ Πέτρος Κουτσούκος, το Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Γιώργος Καραϊσκάκης και ο Πρόεδρος του BIC Δυτικής Ελλάδας Άγγελος Αγγελόπουλος.

Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας: "Το στοίχημα του Μάριου Σαλμά"

Μπροστά σε μια νέα πρόκληση βρίσκεται ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, καθώς είναι υποχρεωμένος να αναπτύξει πολιτικές ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για τη χώρα μας στην προώθηση του θεσμού της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας των πολιτών καθώς και άλλων υπηρεσιών τηλεϊατρικής.
Η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας είναι μια δυνατότητα που εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ισπανία, αφού το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της είναι εφοδιασμένο με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
Στη χώρα μας ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας έχουν αναπτυχθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στα Χανιά καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της διευρωπαϊκής συνεργασίας για την προώθηση αυτού του θεσμού ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς μετέβη στην Πράγα και συμμετείχε στην Σύνοδο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Ηλεκτρονική Υγεία για τον πολίτη, την κοινωνία και την οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στις 18,19 & 20 Φεβρουαρίου 2009 κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στα κράτη της Ε.Ε. για το θέμα
Σε δηλώσεις του ο Μάριος Σαλμάς αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στο χώρο της Ηλεκτρονικής Υγείας τονίζοντας ότι:
« Έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και πάνω στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας με στόχο να αποκομίσουμε όλα τα δυνατά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και φυσικά τον πολίτη. Αυτά τα οφέλη είναι σημαντικά και μετρήσιμα και σίγουρα θα βοηθήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο για όλα τα κράτη μέλη που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τα κόστη, οικονομικά και άλλα, στον δρόμο για την πλήρη υιοθέτηση των τεχνολογιών υγείας που θα οδηγήσουν στην επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και τελικά στην υλοποίηση των στόχων της διαλειτουργικότητας. Διαλειτουργικότητα, που θα εκτείνεται σε εθνικό επίπεδο αλλά και τελικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου απαιτείται πλήρης ανάλυση όλων των δυνατοτήτων καθώς επίσης και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει κάθε κράτος μέλος κατά την προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες και εμπειρίες βέλτιστων πρακτικών μεταξύ όλων αυτών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
Και έχουμε στην Ελλάδα το παράδειγμα του Νοσοκομείου Σωτηρία που έχει βραβευθεί διότι αξιοποίησε επιτυχώς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Υγείας με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των πασχόντων με χρόνιες ασθένειες μειώνοντας παράλληλα τα κόστη νοσηλείας.
Ανάλογα αποτελέσματα βελτίωσης κόστους ωφέλειας παρατηρήθηκαν και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Χανίων όσον αφορά τις παρεχόμενες συμβουλές τηλεψυχιατρικής.
Τέλος, είναι στρατηγική μας επιλογή να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, θέμα που συνδέεται άμεσα με τη σημερινή Υπουργική Σύνοδο, και που θα επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεση πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, εφ’ όσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Καπνοί "τσίκνας" στο Ιστορικό Κέντρο του Μεσολογγίου!!! Απίστευτο ξεφάντωμα από το μεσημέρι!!!








Δυνατή μουσική, κέφι και … «τσίκνα» συνέθεσαν ένα εορταστικό σκηνικό στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου στο Μεσολόγγι με πρωταγωνιστές νέους και νέες!!! που δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη (σ.σ. για μεσημέρι) ατμόσφαιρα, ενώ από τα café, οι ψησταριές με τα σουβλάκια είχαν σήμερα την «τιμητική» τους
Φυσικά το γλέντι για την Τσικνοπέμπτη που ξεκίνησε από το μεσημέρι αναμένεται να συνεχισθεί έως τα ξημερώματα!!!

Ξεκινά το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στη Ναύπακτο, σύντομα και στο Μεσολόγγι

Στην τεράστια σημασία του Προγράμματος Ανακύκλωσης για την προστασία του Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου προς του εκπροσώπους των ΜΜΕ ο δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης.

«Από την αρχή της θητείας μας, έμπρακτα αποδείξαμε, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «η ισόρροπη διαχείριση ενεργειακών πόρων» αποκτά βαρύνουσα αξία στη σύγχρονη εποχή.

Ο δήμαρχος Ναυπάκτου αναφέρθηκε στην έναρξη σταδιακής υλοποίησης του Προγράμματος Ανακύκλωσης που περιλαμβάνει :

1. Τη διανομή σε όλη την πόλη έντυπου ενημερωτικού υλικού και ειδικής σακούλας ανακύκλωσης (πολλαπλών χρήσεων)
2. Την τοποθέτηση σε όλο το δίκτυο του Δήμου Ναυπάκτου 220 ειδικών μπλε κάδων ανακύκλωσης και συνολικά στο Δίκτυο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων συνολικά 450.
3. Τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ με ευθύνη του αναδόχου και με την παραλαβή των ειδικών μηχανημάτων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ, καθώς και τη συνεργασία του Δήμου Ναυπάκτου με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και με την εταιρία ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ.

«Ως Δήμος Ναυπάκτου με στοχευμένη σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών όπως το Γραφείο Περιβάλλοντος και ο Περιβαλλοντικός Πόλος, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, το έργο που γίνεται κάθε μέρα στην καθαριότητα, οι συνεχείς και επιστημονικά τεκμηριωμένοι έλεγχοι της ποιότητας των θαλάσσιων και πόσιμων υδάτων από πιστοποιημένους φορείς και εργαστήρια, με αποτέλεσμα να ανεμίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες στην πόλη μας, η Αποκατάσταση της Χωματερής και η αξιοποίηση της βιοενέργειας του ΧΥΤΑ, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της αξιόπιστης περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθούμε», ανέφερε ο δήμαρχος. Όπως ο ίδιος είπε «Για μας η περιβαλλοντική πολιτική ασκείται με έργα όχι με λόγια. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Γιατί η προστασία του μέλλοντος μας είναι ευθύνη όλων μας».


Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογο πρόγραμμα Ανακύκλωσης θα υλοποιηθεί και στο Μεσολόγγι αφού αναμένεται η παραλαβή των απαιτούμενων κάδων Ανακύκλωσης.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Μεσολόγγίου για την Παλιά Ηλεκτρική ζητά η αντιπολίτευση του δήμου Μεσολογγίου

Την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την αξιοποίηση του οικοπέδου της παλιάς Ηλεκτρικής ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου οι επικεφαλής των τριών από τις 4 παρατάξεις της μειοψηφίας του σώματος και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Πρεβεζάνος, Γιάννης Τέγας και Νίκος Μπλάγκας.
Ακολουθεί η επιστολή:
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ι.Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μεσολόγγι 16- 02-2009
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/1/2009 αναφορικά με την αξιοποίηση των οικοπέδων στα οικοδομικά τετράγωνα 101 και 102 (ιδιοκτησία του Δήμου Μεσολογγίου και εντός του σχεδίου πόλεως) με το σύστημα της α ν τ ι π α ρ ο χ ή ς, ως επένδυση είναι αρκετά επισφαλής για τα οικονομικά του Δήμου και ζημιογόνος για τους Δημότες.
Όπως γνωρίζετε, στην εισηγητική έκθεση που αφορούσε το θέμα της αξιοποίησης των οικοπέδων από ιδιώτες, αναφέρεται μόνο η εντολή του Δημάρχου για αντιπαροχή των οικοπέδων ενώ επισημαίνεται η αδυναμία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για τη σύνταξη μελέτης και τευχών δημοπράτησης. Επιπρόσθετα, στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατατέθηκε η απαραίτητη και αναγκαία συνοδευτική μελέτη για το οικονομικό μέγεθος του εγχειρήματος.
Στην παραπάνω συνεδρίαση, ένα τόσο σοβαρό θέμα συζητήθηκε προς το τέλος (σειρά 64 και 65 σε σύνολο 72 θεμάτων) και χωρίς την παρουσία όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Πιο συγκεκριμένα, από τους 13 Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, υπέρ της αντιπαροχής ψήφισαν μόνο οι 9 , δεν έχει την δεδηλωμένη του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος

παρακαλούμε

την άμεση έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης, με μοναδικό θέμα την επανεξέταση της πρότασης που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου μας.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Γ.ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ Γ.ΤΕΓΑΣ N.MΠΛΑΓΚΑΣ

Κοινοποίηση: α) Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου
β) Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου
γ) Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Στον "αέρα" το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών;

Από το Agroschannel
Για παραβλέψεις και ασάφειες σε άρθρα που απαρτίζουν την προκήρυξη του Μέτρου για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.Πριν απο λίγο όπως τόνισε στο Agroschannel ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ευθύμιος Ιακωβάκης , κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής και ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης .
Η αίτηση αυτή ηρθε λίγες ώρες μετά την έναρξη του προγράμματος ,και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΕΓ περιέχει πολλές ασάφειες και καλεί, τους αγρότες να κατανοήσουν τις δυσκολίες, να συνεργασθούν και να συμβουλευθούν τους Συνεργάτες τους Γεωτεχνικούς για κάθε περίπτωση και να καταθέσουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μόνο εφόσον είναι σίγουροι ότι όλες οι εκκρεμότητες έχουν διευθετηθεί.
Η Ανακοίνωση της ΠΟΣΕΓ
Το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» Μέτρο 1.1.2. από σήμερα μπορεί να δέχεται αιτήσεις, ενώ είναι γνωστό ότι η ΚΥΑ 704/17371/2008 και η ΥΑ 1422/09 περιέχουν πολλές ασάφειες, δημιουργούν σύγχυση στους ενδιαφερόμενους και καθιστούν τις αξιολογήσεις ευάλωτες σε κατ΄ εκτίμηση μεθοδεύσεις.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1. Συντάκτες των Επιχειρηματικών σχεδίων. Στο άρθρο 15, παρ. 3.γ, της ΚΥΑ 704/08 αναφέρεται ότι το Επιχειρηματικό Σχέδιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει: «Να συντάσσεται και να υπογράφεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας».
Πιστεύουμε ότι η αοριστία της παραπάνω διατύπωσης είναι εμφανέστατη και ως προς την δυνατότητα σύνταξης Επιχειρηματικών Σχεδίων από όλους τους Γεωτεχνικούς (Π.Δ. 344/2000) και ως προς την δυνατότητα σύνταξης Επιχειρηματικών Σχεδίων από τους Τεχνολόγους Γεωπονίας (Π.Δ. 109/1989).
2. Βασική αρχή εγκατάστασης. Στην ΚΥΑ δεν αναφέρεται με σαφήνεια, ποιος, πότε, πως και με τι εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (Καν.05_1698, ʼρθρο 22). Η σύγχυση που δημιουργείται με την δήλωση ΟΣΔΕ επίσης είναι εμφανέστατη.
3. Αξιολόγηση, Γνωμοδοτική Επιτροπή - Κατάταξη υποψηφίων (ʼρθρο 17 & 18). Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας των νέων αγροτών γίνεται, κατά το πρώτο μεν στάδιο, από «υπαλλήλους» της οικείας Δ/νσεως Αγροτικής Αναπτύξεως και όχι από γεωπόνους αυτής, κατά το δεύτερο δε στάδιο από Γνωμοδοτική Επιτροπή που αποτελείται «(α) από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και έναν των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση φακέλων ως αξιολογητές, β) από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων των Ειδικών Υπηρεσιών, γ) από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και δ) από έναν εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ) » στην οποία, όμως, δεν συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου γεωπόνος ή εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά μόνον πρόσωπα, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα επιστημονικοτεχνικά προσόντα για την αξιολόγηση φακέλων υποψηφιότητας και Επιχειρηματικών Σχεδίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
4. Γνωμοδοτική Επιτροπή Στην ΚΥΑ 704/17371/2008 άρθρο 18 σημείο 5, προβλέπεται ότι, «Η σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής γίνεται κάθε μήνα με πρώτη σύγκλιση τον 3ο μήνα από την προβλεπόμενη στην Πρόσκληση ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης.» Στην ΥΑ 1422/09 σημείο 8, παρ, γ προβλέπεται ότι, «Η σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής γίνεται κάθε ημερολογιακό μήνα με πρώτη σύγκλιση το Μάρτιο του 2009.» Είναι προφανές ότι αφού από την ΥΑ 1422/09 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής προβλέπεται η 16/02/2009 τότε ως ημερομηνία σύγκλισης της πρώτης Γνωμοδοτικής σύμφωνα με την ΚΥΑ είναι η 16/05/2009 και όχι η 16/03/2009 που προβλέπει η ΥΑ 1422/09.
Η ΠΟΣΕΓ σας γνωστοποιεί ότι για τους παραπάνω λόγους κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ 704/17371/2008 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτει για τους ίδιους λόγους αίτηση αναστολής και για τον λόγο αυτό: · Ζήτησε με έγγραφό της από τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη να καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να συζητήσουν με τους Γεωτεχνικούς φορείς και να συντάξουν απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής της ΚΥΑ 704/17371/2008 για τις διαπιστωμένες εκκρεμότητες. ·
Καλεί τους συναδέλφους Ιδιώτες Γεωτεχνικούς, να μην καταθέσουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μέχρι την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και να ενημερώσουν για τους κινδύνους που διατρέχουν τους δικαιούχους του προγράμματος.
Καλεί, τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α. καθώς και των Το Κ.Α.Α. να λειτουργήσουν στα πλαίσια της νομιμότητας και να χειριστούν κάθε περίπτωση σύμφωνα με το κοινοτικό και το Εθνικό δίκαιο.
Καλεί, τους αγρότες να κατανοήσουν τις δυσκολίες, να συνεργασθούν και να συμβουλευθούν τους Συνεργάτες τους Γεωτεχνικούς για κάθε περίπτωση και να καταθέσουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μόνο εφόσον είναι σίγουροι ότι όλες οι εκκρεμότητες έχουν διευθετηθεί.

Το ιστορικό μυθιστόρημα "έξοδος" του Λ. Σακκά παρουσιάζεται στο Μεσολόγγι


Ο σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου “Η Έξοδος” και οι εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου - ιστορικό μυθιστόριμα - του Λευτέρη Σακκά, "Έξοδος" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009 στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
ο κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, Μηχανικός, ΣΜΑ, MBA
ο κ. Αριστείδης Καβαγιάς,Εκπαιδευτικός, Συγγραφέα
ς

Συντονίζει: ο κ. Χρήστος Χούτας, Πρόεδρος συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου “Η Έξοδος”

Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερα για το βιβλίο (εδώ)

"ΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΡ" του Ζόρζ Σιμενόν, στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ".


Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, με την ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μυθιστοριογράφου και μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου Ζώρζ Σιμενόν θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων της "Λέσχης Ανάγνωσης" της "Διεξόδου", το μυθιστόρημά του "Οι αρραβώνες του κυρίου Ίρ".
Ο κύριος Ίρ είναι ένας συνηθισμένος, μοναχικός και σχεδόν ασήμαντος άνθρωπος που ζει σε ενα διαμέρισμα της Βιλζουίφ στο Παρίσι. Η καθημερινότητά του είναι θλιβερή και μελαγχολική και το μόνο που της δίνει έναν ξεχωριστό τόνο είναι η θέαση της νεαρής γειτόνισσάς του, της Αλίς.
Η θυρωρός της πολυκατοικίας δεν συμπαθεί τον ομολογουμένως ακοινώνητο κύριο Ίρ τον οποίο θεωρεί ύποπτο για την δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας, το κακοποιημένο πτώμα της οποίας βρέθηκε στο διπλανό οικόπεδο. Για τον λόγο αυτόν τον κατασκοπεύει και τελικά τον καταδίδει στην Αστυνομία, η οποία αποφασίζει να τον θέσει υπο μια όχι και τόσο διακριτική παρακολούθηση.
Σε αυτό το χαμηλών τόνων μυθιστόρημά του ο Ζόρζ Σιμενόν αντικατοπτρίζει μια παγιδευμένη στη μοναξιά της κοινωνία η οποία, κυριευμένη απο παράλογες φοβίες, ψάχνει και τελικά κατασκευάζει και εκτελεί ασήμαντους ενόχους.
Την παρουσίαση και ανάλυση του μυθιστορήματος θα κάνουν οι κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου-Μπέμπελη, Ραλλού Κυριακοπούλου και Μαρία Ζουζανέα-Φιλιπποπούλου, με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση.
Οι συναντήσεις γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ) του οποίου ήταν και η ιδέα καθιέρωσης "Λεσχών" σε όλη τη χώρα.
www.diexodos.com.gr

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Το "Θέατρο του Παραλόγου" με πρωταγωνιστές στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Επιεικώς άστοχες μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα Γιάννη Μαγκριώτη, σχετικά με τις δημοπρατήσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ σειράς οδικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο.
Κι αυτό διότι οι ανακοινώσεις του Γιώργου Σουφλιά έρχονται να ικανοποιήσουν αιτήματα φορέων της περιοχής που έχουν τεθεί εδώ και πολύ καιρό.
Ταυτόχρονα τα στελέχη της αντιπολίτευσης στην Αιτωλοακαρνανία όλο το προηγούμενο διάστημα ασκούσαν δριμεία κριτική στο ΥΠΕΧΩΔΕ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των έργων.
Επομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αντίφαση δηλαδή από τη μια πλευρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την Κυβέρνηση «γιατί δεν σχεδιάζει και δεν εκτελεί οδικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία» και από την άλλη ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τα δημόσια έργα στο ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την Κυβέρνηση «διότι δημοπρατεί έργα»…
Αν αυτό δεν είναι "θέατρο του παραλόγου" τότε τι είναι;
Φυσικά αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς του κ. Μαγκριώτη τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία είναι αυτοί που λαϊκίζουν και δημαγωγούν, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μαγκριώτης λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα…
Επομένως πως θα γίνουν τα έργα αυτά -όπως υπόσχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - αν υπάρξει άμεση κυβερνητική αλλαγή;
Επομένως με τη δήλωσή του ή ο κ. Μαγκριώτης ή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι έκθετα απέναντι στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας…
Γ.Τ.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ραγκούσης απόψε στο Αγρίνιο

Συνεστίαση στο Αγρίνιο διοργανώνει απόψε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο Coconut και θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.

O Bερελής έχει ..."σκοτώσει τους γονείς του"!


"Ενας τύπος που μετείχε σε ριάλιτι της ισπανικής τηλεόρασης υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το παιχνίδι όταν αποκαλύφθηκε ότι σε ηλικία 15 ετών είχε σκοτώσει τους γονείς του.

Το γεγονός μου θύμισε ένα περιστατικό που μου αφηγήθηκε κάποτε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Χρίστος Βερελής.

Είχε μόλις διοριστεί επικεφαλής σε κάποια δημόσια επιχείρηση όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο τσάτσος αρχισυνδικαλιστής του μαγαζιού με σκοπό να...του επιδώσει τα διαπιστευτήριά του ως καρφί.

«Εχετε υπόψη» του είπε με το ανάλογο υφάκι «ότι ο καλύτερος εδώ μέσα έχει σκοτώσει τη μάνα του».

Ο Βερελής τον κοίταξε περίλυπος και του είπε: «Μη μου το λέτε αυτό. Μεγάλωσα ορφανός. Εχασα και τους δύο γονείς μου μικρός».

Το καρφί τσίμπησε και έδειξε να συγκινείται: «Λυπάμαι. Πώς συνέβη;».

«Τους σκότωσα εγώ» ήταν η απάντηση του Βερελή".

Την εξέλιξη της σχέσης την αντιλαμβάνεσθε. (Ελπίζω μόνον ότι οι γονείς του Χρ. Βερελή δεν διαβάζουν «Το Βήμα»...) Με τους θερμούς χαιρετισμούς μου ΠΑΝΔΩΡΑ

Από το (ΒΗΜΑ) το βρήκαμε και στο troktiko

Γιάννης Μαγκριώτης: "Καλούμε τον κ. Σουφλιά να σταματήσει τις δημοπρατήσεις"

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα Γιάννης Μαγκριώτης με αφορμή και πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο αλλά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Αμβρακιά – Άκτιο καθώς και μια σειρά άλλων έργων σε Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Ήπειρο σε γραπτή του δήλωση μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ξαφνικά ο κ. Σουφλιάς την Τρίτη 10-02-09 ξεκίνησε τη βιομηχανία των δημοπρατήσεων. Πρώτη ανακοίνωση η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία από το Δ ΚΠΣ προϋπολογισμού 338,2 εκ. € μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Μάλιστα δηλώνει πως τον Ιούλιο θα ξεκινήσει και την κατασκευή του. Ξέρει βέβαια πως και να υπήρχαν τα χρήματα αυτά, ούτε με θαύμα δεν μπορεί να γίνει. Βέβαια οι Ευρωεκλογές θα έχουν γίνει τότε και πιθανόν οι πρόωρες εθνικές εκλογές. Συνεπώς αυτός καμία ευθύνη δε θα φέρει γιατί πλέον δεν θα είναι κυβέρνηση η Ν.Δ.
Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα δηλώνει πως μες στο 2009 θα δημοπρατήσει σχεδόν όλα τα έργα των νομών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ακριβώς τα ίδια έλεγε και το 2004 και το 2007 και τίποτα από αυτά δεν έκανε. Το συνολικό κόστος των έργων αυτών με τις απαλλοτριώσεις θα ξεπεράσει το 1 δις € σε επικαιροποιημένες τιμές και όλα αυτά από τα χρήματα του Δ ΚΠΣ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Είναι εμφανές, ότι τώρα η κυβέρνηση και ο κ. Σουφλιάς ξεκινούν μια τεράστια βιομηχανία δημοπρατήσεων έργων χωρίς να έχουν διασφαλίσει, τους απαιτούμενους πόρους.
Αφού επί 5 χρόνια δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν έργα που ήταν σε εξέλιξη, ούτε να ξεκινήσουν τους αυτοκινητοδρόμους που δημοπράτησαν με συμβάσεις παραχώρησης πλην του Τρίπολη – Καλαμάτα, διακατεχόμενοι από πανικό υιοθετούν την πιο ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη πολιτική.
Τον καλούμε να σταματήσει αυτήν την πρακτική. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν όρια.
Τον καλούμε να δημοσιοποιήσει σε ποιο ΠΔΕ, ποιών ετών έχει διασφαλίσεις και εγκρίσεις των πόρων γι’ αυτά τα έργα.
Καλούμε τον κ. Παπαθανασίου να ασκήσει στοιχειωδώς τα καθήκοντα του ως Υπουργός Οικονομίας».

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

"ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ : Πόλη - νησί της κομψότητας 1870 - 1940"








Μια ξεχωριστή και συνάμα πρωτότυπη έκθεση που αναδεικνύει την κουλτούρα του Μεσολογγίου όπως αυτή διαμορφωνόταν από τις απ΄ ευθείας επιρροές από την Δύση σε όλα τα κοινωνικά "στρώματα" της πόλης τον περασμένο αιώνα παρουσιάζεται, από το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι.
«ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ : Πόλη - νησί της κομψότητας 1870 – 1940»
είναι ο τίτλος της έκθεσης και μέσω φωτογραφιών, ενθυμημάτων και ρούχων της εποχής εκείνης που παρουσιάζονται στην έκθεση φιλοτεχνείται το πορτρέτο μιας πόλης (σ.σ. του Μεσολογγίου) που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα της περιόδου 1870 έως 1940.
Μιας πόλης που λόγω των εμπορικών της δεσμών με τη Δύση όλα τα κοινωνικά της "στρώματα" ντύνονταν με τρόπο "αστικό" και με μεγάλη κομψότητα.
Το κοινό που έδωσε ένα εντυπωσιακό παρών στα εγκαίνια της έκθεσης είδε για πρώτη ίσως φορά συγκεντρωμένα δείγματα ντυσίματος από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, την Μπέλ Επόκ, τους Βαλκανικούς και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την εποχή του μεσοπολέμου και καταλήγει στο 1940.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στην συγγραφέα Ακακία Κορδόση η οποία και την επιμελήθηκε με την οργανωτική συνδρομή της αντιπροέδρου των "Φίλων της Διεξόδου" Βάσως Μπίσσα - Σταφυλάκη, της συνεργάτιδας Μαρίας Φιλίππου και της ιστορικού Τέχνης της "Διεξόδου" Αλτάνης Δακαλάκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6 έως 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Με επιτυχία η "Γιορτή του Ποδοσφαιριστή" στο Μεσολόγγι







Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη για χρονιά στο Μεσολόγγι η ετήσια γιορτή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στο κατάμεστο «Τρικούπειο» από πλήθος αθλητών, παραγόντων και φιλάθλων βραβεύτηκαν οι πρωταθλήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΝΑ, αριστούχοι μαθητές – ποδοσφαιριστές, παλαίμαχοι αθλητές, διαιτητές και παράγοντες για την προσφορά τους στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ Σπύρος Ιωαννίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις της Πολιτείας με την ΕΠΟ.
Στην εκδήλωση εκ μέρους της ΕΠΟ παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος Βασίλης Χατζηαποστόλου και ο β΄ αντιπρόεδρος Αριστείδης Σταθόπουλος που προσέφεραν εκ μέρους της Ομοσπονδίας το ποσό των 2.000€ στους αριστούχους μαθητές ποδοσφαιριστές της ΕΠΣΝΑ.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Γ. Αναγνωστόπουλος: "θέτουμε στέρεες βάσεις για αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη"

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος με αφορμή τη δημοσιοποίηση απόψεων του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τέγα σχετικά με τη δραστηριότητα της Δημοτική Αρχής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Για ακόμη μια φορά ο κ. Τέγας αποδεικνύει με όσα υποστηρίζει ότι σε άλλον δήμο αναφέρεται και όχι σε αυτόν της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Αφού σκόπιμα παραβλέπει ότι η δημοτική μας αρχή και επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονήσει, ενόψει του ΕΣΠΑ 2007 -13 εδώ και δυο χρόνια και ότι έχουν εκπονηθεί μια σειρά μελετών για αναπτυξιακά έργα εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι έτοιμος για υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Αυτή είναι μια πρώτη αδιαμφισβήτητη αλήθεια, που ούτε ο κ. Τέγας αλλά ούτε οι συνοδοιπόροι του, οπαδοί της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης μπορούν να δουν, αφού ενοχλούνται για το γεγονός ότι θέτουμε στέρεες βάσεις για αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη.
Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι καμιά παρατήρηση ή πρόταση δεν έχει διατυπωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου μας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Και πώς να διατυπωθεί αφού αυτός είναι πληρέστατος. Μόνο αναιτιολόγητη άρνηση διατυπώνεται με αναμάσημα «ψιθύρων» και «ψευδών» …Το γιατί ας το κρίνουν οι πολίτες του Μεσολογγίου…
Τολμά να κάνει αναφορά στα της ΔΕΥΑΜ. Την στιγμή που είναι γνωστό ότι για τα επόμενα δυο χρόνια καμιά αύξηση δεν θα επιβληθεί στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης, με βάση πρόσφατη απόφασή μας, την στιγμή που οι συνοδοιπόροι του εισηγούταν αυξήσεις…
Επαναφέρει θέμα δανείου, την στιγμή που αυτός εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τη λήψη δανείου για να πληρωθούν οι σχολικοί φύλακες…
Μιλά για αναθέσεις… ξεχνώντας να συμπληρώσει ότι ο δήμος μέσω της διαδικασίας αυτής ωφελείται του εργολαβικού κέρδους (20% και πλέον) από το αν ακολουθούταν η διαδικασία της ανοιχτής δημοπρασίας… Δηλαδή είναι μεμπτό ότι ο δήμος ωφελήθηκε πλέον των 200.000€;
Κάνει αναφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… Όμως σκόπιμα παραβλέπει ότι - μετά τις προσπάθειες της Δημοτικής μας Αρχής μαζί με τη διοίκηση του ΤΕΙ - θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο νέα σχολή στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, κάτι που συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμισή του. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα αναλάβουμε διχαστικές πρακτικές για την Αιτωλοακαρνανία.
Για την καθαριότητα θα επαναλάβω ότι προτιμώ για μια μέρα να μένουν τα σκουπίδια στην πόλη, παρά να καίγονται στην Κλείσοβα ή να επιβάλουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Κι αυτό διότι πρόβλημα με την καθαριότητα παρατηρείται μόνο Κυριακές και αργίες και καμιά άλλη ημέρα, λόγω του ότι δεν λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Κυριακές και αργίες.
Οι πολίτες είναι αψευδείς μάρτυρες της βελτίωσης που έχει επέλθει στην καθαριότητα στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλεφτεί ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο κ. Τέγας, καμιά πρόταση δεν έχει καταθέσει είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε στη δημοτική αρχή για οποιοδήποτε θέμα της πόλης όπως πχ. για τη Μαρίνα Μεσολογγίου ή το Leader Αλιείας.
Στις αοριστολογίες, την παραπληροφόρηση και τα ψεύδη των οπαδών της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης εμείς απαντάμε με έργο ουσίας και προοπτικής για τους πολίτες του Μεσολογγίου».