Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ομόφωνο "ΟΧΙ" του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ


Όχι στην ιδιωτικοποίηση ναι στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των «Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.», είπε προχθές (Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009) η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:
"Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαδικασίες άμεσης ανάκλησης της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στις 9 Ιουλίου 2009, βάση της οποίας επιχειρείται η πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.».
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας απαιτεί από τα συναρμόδια Υπουργεία καθώς και από τη Διοίκηση της εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», να προχωρήσουν στη σύνταξη και στην υλοποίηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα την παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία καθώς επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγομένων προϊόντων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αποτελεί όχι μόνο η διασφάλιση των υφισταμένων θέσεων εργασίας στην επιχείρηση αλλά και η αύξηση του αριθμού αυτών, όπως επίσης και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας και με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας.
Οποιαδήποτε εμμονή της Κυβέρνησης στην προαναφερόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία δρομολογεί το ξεπούλημα ενός μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και ενός σημαντικού οικονομικού, πολιτισμικού και φυσικού πόρου του Νομού, αφ’ ενός θα αποτελεί προσβολή της παρούσας απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αφ’ ετέρου θα το βρει κατηγορηματικά αντίθετο και έτοιμο για περαιτέρω ενέργειες".

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

73 νέες θέσεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και της ΚΥ της Αιτωλοακαρνανίας


Στα πλαίσια αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας έγινε κατανομή περίπου 1480 νεοσύστατων θέσεων Ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Με βάση την κατανομή αυτή το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου ενισχύεται με 30 νέες θέσεις γιατρών, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου με 18 νέες θέσεις και τα Κέντρα Υγείας του Νομού με 25 θέσεις .

Με αφορμή την παραπάνω κατανομή ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς δήλωσε "ότι λύνεται επιτέλους το σημαντικό ζήτημα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό των Υπηρεσιών Υγείας στο Νομό, για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας".
Ο αριθμός των θέσεων που κατανεμήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος σε σχέση με αντίστοιχους άλλων περιοχών και εφόσον γίνει η τοποθέτηση των γιατρών τότε με βεβαιότητα θα μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι για τη θετική αυτή εξέλιξη, πλην του Μάριου Σάλμα, καθοριστική ήταν η συμβολή και του Μεσολογγίτη προέδρου της ΕΙΝΑΠ Στάθη Τσούκαλου ως μέλους της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Σε εξέλιξη η απολύμανση – απεντόμωση του Αποχετευτικού δικτύου στο Μεσολόγγι





Σε εξέλιξη είναι από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οι εργασίες απολύμανσης του αποχετευτικού δικτύου της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εμφάνισης εντόμων.
Ειδικά συνεργεία εργάζονται συστηματικά τηρώντας τους κανονισμούς υγιεινής, ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο αποτέλεσμα από τις εργασίες αυτές.
Ήδη τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά αφού μεμονωμένα κρούσματα εμφάνισης εντόμων σε ορισμένα σημεία της πόλης του Μεσολογγίου έχουν εξαλειφτεί.
Η εργασίες απολύμανσης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε να αποκλειστεί η οποιαδήποτε πιθανότητα μαζικής εμφάνισης εντόμων(σ.σ. κατσαρίδες).

Νέο ασθενοφόρο στο ΚΥ Θέρμου

Ένα νέο και σύγχρονο ασθενοφόρο παρέδωσε οΥφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάριος Σαλμάς, στο Κέντρο Υγείας Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 26 Ιουλίου.
Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ανάμεσά τους, οι Δήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι των δήμων Θέρμου, Παραβόλας, Πλατάνου, Μακρυνίας, Αρακύνθου, Αγρινίου, Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων.
Με την ενίσχυση αυτή του Κέντρου Υγείας Θέρμου, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας του συστήματος Υγείας στο νομό, ιδιαίτερα μιας μεγάλης σε έκταση περιοχής, που καλύπτεται υγειονομικά από το Κ.Υ. Θερμού.

Στα θρανία οι διαιτητές!!! Τριήμερο διεθνές σεμινάριο διαιτησίας υπό την καθοδήγηση του Αιτωλοακαρνανάνα Βασίλη Τεροβίτσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το τριήμερο διεθνές σεμινάριο διαιτησίας που διοργανώθηκε από την ΕΠΟ και την ΚΕΔ από τις 20 έως 23 Ιουλίου και στο οποίο εκτός των άλλων το παρών έδωσε ο Δανός πρόεδρος της επιτροπής παρατηρητών της UEFA κ. J. Larsen.
Ο θεωρητικός εκπαιδευτικός κύκλος του σεμιναρίου έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ ο πρακτικός στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.
Φυσικά σημαντική στην επιτυχία του σεμιναρίου ήταν η συμβολή του συμπατριώτη μας προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βασίλη Τεροβίτσα αφού με τα στελέχη της ΚΕΔ και τους συνεργάτες του οργάνωσαν ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της ελληνικής διαιτησίας, σεμινάριο.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δόθηκαν από την UEFA διαπιστεύσεις σε στελέχη της ελληνικής διαιτησίας στο πλαίσιο της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΠΟ με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού.
Έτσι με τη βοήθεια σύγχρονων εποπτικών μέσων τα στελέχη της διαιτησίας που παρακολούθησαν το σεμινάριο είχαν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις εμπειρίες και τις δεξιότητες τους ώστε στην συνέχεια να μπορέσουν να μεταφέρουν τη γνώση και τις οδηγίες στους διαιτητές μέσω σεμιναρίων στους κατά τόπους συνδέσμους διαιτητών.
Από την Αιτωλοακαρνανία το σεμινάριο παρακολούθησαν παίρνοντας την σχετική διαπίστευση οι Νίκος Λύτρας και Βασίλης Κοκκοτός ως εκπαιδευτές εκτός των προαναφερομένων οι Γιώργος Τάπρατζης, Σπύρος Τομαράς, Παναγιώτης Καψάλης, Κώστας Τσάτσης, Βασίλης Ρουσογιάννης και Χριστόφορος Τσιντζέλης.
Αναμφίβολα αυτές οι ενέργειες της ΕΠΟ για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της διαιτησίας αναμένεται να δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, μιας και είναι γνωστό ότι οι διαιτητές αποτελούν τους «Άρχοντες των αγώνων»!!!

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ληστεία χρηματαποστολής στην ΑΤΕ Κατοχής με λεία 300.000€


Ληστεία χρηματαποστολής έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ Κατοχής από δυο αγνώστους σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες ακολουθούσαν το όχημα της χρηματαποστολής και μόλις οι υπάλληλοι κατέβηκαν από το όχημμα για να εισέλθουν στην τράπεζα τους απείλησαν πυροβολόντας στον αέρα και τους πήραν τους σάκους με τα χρήματα. Αμέσως τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η λεία προσδιορίζεται στις 300.000€ περίπου.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια τράπεζα στις 18 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί ένοπλη ληστεία και στις αρχές της χρονιάς απόπειρα διάρρηξης.

Πέντε χρόνια Γέφυρα – Έξι χιλιάδες ψυχές












Αν η ύψιστη επιβράβευση μίας συναυλίας είναι να μείνει τόσο στα καλλιτεχνικά χρονικά όσο και στις μνήμες όσων την έζησαν, τότε αυτή της περασμένης Παρασκευής φαίνεται να ανταποκρίθηκε σε αυτό το στόχο.
Διαχρονικά τραγούδια, διαχρονικών συνθετών από διαχρονικούς καλλιτέχνες, στους οποίους προστέθηκαν οι αριστείς της νεώτερης γενιάς, γέμισαν τη νύχτα και το χώρο του Κάστρου του Αντιρρίου. Οι περίπου επτά χιλιάδες ψυχές που παρακολούθησαν, απόλαυσαν μία πληρέστατη αναδρομή στις μελωδίες των σημαντικότερων από τους συνθέτες μας και μαζί με αυτές κάποια καθιερωμένα νεώτερα κομμάτια, που έχουν όμως τη μαγιά της αθανασίας, από την οποία είναι καμωμένα τα παλαιότερα.
Άξιος κουμανταδόρος επί σκηνής, ο Θάνος Μικρούτσικος ανταποκρίθηκε επάξια στο ρόλο του πρωταγωνιστή που ιστόρησε το ελληνικό τραγούδι και τους δημιουργούς του, υποκλινόμενος στην «παγκόσμια Μαρία Φαραντούρη» και το σεμνό και μεγάλο Μανώλη Μητσιά, αφού είχε νωρίτερα καλωσορίσει στο μακρύ δρόμο της μουσικής μας τον Χρήστο Θηβαίο, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.
Δικαιώθηκε έτσι με τον καλύτερο τρόπο η επιλογή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αντιρρίου να αφιερώσει τη βραδιά στα πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της ελληνικής παγκόσμιας γέφυρας, καθώς και στους σεμνούς και μεγάλους που υπηρέτησαν το όνειρο της κατασκευής της.
«Συνεισφορά στην υπόθεση της Γέφυρας δεν είχαν μόνο οι κατασκευαστές, αλλά όλοι οι απλοί Έλληνες, που είχαν μερίδιο στη διεκδίκηση του ονείρου και έχουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από την υλοποίησή του», είπε κατά το χαιρετισμό του ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., μιλώντας στο όνομα αυτών που οικοδόμησαν και λειτουργούν τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου.
Τόνισε πως «από τις δύο φάσεις του έργου, η λειτουργία είναι σαφώς η πιο δύσκολη, αφού σε καλεί να δικαιώσεις την κοινωνία που πίστεψε στις ευκαιρίες που δημιουργεί το έργο, ελπίζοντας το ακόμη πιο δύσκολο, ότι ίσως κάποτε η κοινωνία σε δικαιώσει. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν θα ξεχάσουμε πως πρέπει να αντιπαραβάλλουμε το ταπεινό ανθρώπινο μέγεθός μας με αυτό των γιγαντιαίων πυλώνων, επιλέγοντας να παραμείνουμε τόσο ταπεινοί όσο μεγαλειώδεις είναι αυτοί, έχοντας για αποκλειστική επιλογή γιγαντιαίου μεγέθους τη δουλειά μας και μόνο αυτή».
Η ανάληψη της ευθύνης της ελεύθερης εισόδου από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εξασφάλισε δωρεάν απόλαυση ακριβών ακουσμάτων, σε ένα κοινό το οποίο στο τέλος αποχωρούσε τραγουδώντας τα.
Το αποτέλεσμα φάνηκε στη συνολική φωτογραφία της βραδιάς της 24ης Ιουλίου 2009, που αφιερώθηκε στα πεντάχρονα της κατάφωτης Γέφυρας και είχε χώρο για όλους.
Οι φωτό από πάνω προς τα κάτω:
  • Έξι χιλιάδες ψυχές στο ραντεβού του Δήμου Αντιρρίου για τα πέντε χρόνια της Γέφυρας
  • Κατά τη διάρκεια λιτής δεξίωσης που παρατέθηκε σε παραθαλάσσιο χώρο με θέα τη Γέφυρα προς τιμήν των καλλιτεχνών και των εκπροσώπων του διεθνούς τεχνικού κόσμου, ο κ. Νίκος Χαρικιόπουλος (Σύμβουλος Θεσμικών Σχέσεων της αναδόχου της ζεύξης) μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου Δ.Σ. της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, ο οποίος δεν παρέστη λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.
  • Όλοι οι τραγουδιστές επί σκηνής για το κλείσιμο της μεγάλης συναυλίας
  • Το Κάστρο του Αντιρρίου, η φωτισμένη γέφυρα και οι αγαπημένες μελωδίες, αποτέλεσαν τα συστατικά ενός αληθινού ονείρου καλοκαιρινής νύχτας. ΑΝΤ4: Άρχων επί σκηνής, ο Θάνος Μικρούτσικος καθοδήγησε άριστα το σπουδαίο καλλιτεχνικό έμψυχο δυναμικό που είχε στη διάθεσή του
  • «Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να αντιπαραβάλλουμε το ταπεινό ανθρώπινο μέγεθός μας με αυτό των γιγαντιαίων πυλώνων, επιλέγοντας να παραμείνουμε τόσο ταπεινοί, όσο μεγαλειώδεις είναι αυτοί και έχοντας για αποκλειστική επιλογή γιγαντιαίου μεγέθους τη δουλειά μας και μόνο αυτή», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Παπανικόλας μιλώντας στο όνομα των ανθρώπων της Γέφυρας.



Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Θανατηφόρο τροχαίο στο Μεσολόγγι

Δύο νεκροί και τέσσερις σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός μετωπικής σύγκρουσης δυο ΙΧ αυτοκινήτων στο 30ο χλμ. της ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του Ευηνοχωρίου χθες το απόγευμα.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και τρεις απ’ αυτούς λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείου του Ρίου, όπου τελικά ο ένας κατέληξε ανεβάζοντας έτσι σε δυο τους νεκρούς της μοιραίας σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για ακόμη μια φορά η υπερβολική ταχύτητα και το αντικανονικό προσπέρασμα αποτελούν τα αίτια της σύγκρουσης, αφού το σημείο που συνέβη το δυστύχημα θεωρείται από τα «καλύτερα» της ΕΟ.

Αντώνης Σαμαράς: "Όνειρό μου κάθε πρωτεύουσα της Ελληνικής Περιφέρειας να αποκτήσει το δικό της μουσείο"

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας εγκαινίασε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, νοιώθει ιδιαίτερα τυχερός, γιατί όπως εξήγησε, έτυχε μέσα σε λίγους μήνες να εγκαινιάσει δύο εμβληματικά μουσεία, αυτό της Ακρόπολης και το μουσείο της Πάτρας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.
Αναφερόμενος ειδικά στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια - αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» Και πρόσθεσε: «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια.»
Στην συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο και όπως σημείωσε «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση αυτό να τελειώσει με γρήγορους ρυθμούς».
Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στην συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης.»
Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες - καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο.»
Με αφορμή τα εγκαίνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη - κάθε πρωτεύουσα νομού - να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο. Που θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος.
Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφτείς κι όλα τα υπόλοιπα.»
Στη λαμπρή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.
Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά την τελετή των εγκαινίων, ο ΓΓ της ΠΔΕ κ. Σπύρος Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα έργο-κόσμημα για την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα. Ένα μήνα μετά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Νέο Μουσείο της Πάτρας, δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας με συνολική έκταση 8.000 τετραγωνικών μέτρων, αποδίδεται στους πολίτες της περιοχής, στους Έλληνες και σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, το οποίο κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 5 χρόνια για να στεγάσει αρχαιότητες 5.000 χρόνων, χρονολογούμενες ακόμα και από το 3.000 π.Χ., στις υπερσύγχρονες αίθουσές του. Παράλληλα, προάγει την έρευνα και τη μάθηση στον αρχαιολογικό τομέα, με τα σύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα αίτημα δεκαετιών για την Πάτρα, το οποίο ικανοποιείται σήμερα, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, πολύ σύντομα ξεκινάει η κατασκευή του πολιτισμικού πάρκου σε διπλανό χώρο και προωθείται η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, εγχείρημα που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά εκτός της Αθήνας»,
συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς.»
Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πρώην συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούσαν μεταξύ άλλων να καλυφθούν οργανικά κενά και να καταργηθεί το 24μηνο των συμβάσεων.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ επανέλαβε ο Σπήλιος Λιβανός σε σύσκεψη στο δημαρχείο Μεσολογγίου




Την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ εξέφρασαν στο Βουλευτή Σπήλιο Λιβανό ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, κατά τη διάρκεια συνάντησης, στο Δημαρχείο της πόλης, το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2009.
Τόσο ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όσο και οι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. ανέπτυξαν στον Βουλευτή της ΝΔ τα επιχειρήματά τους για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ..
Επιχειρήματα που επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι Αλυκές δεν αποτελούν ζημιογόνο εταιρεία για το ελληνικό δημόσιο αφού ούτε χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε έχουν δανειακές υποχρεώσεις. Φυσικά το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι η λειτουργία της εταιρείας στηρίζεται στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Από την πλευρά του ο Σπήλιος Λιβανός εμφανίστηκε να υιοθετεί την επιχειρηματολογία που του αναπτύχθηκε και τόνισε ότι ήδη έχει προβεί με τη θεσμική ιδιότητα στην κατάθεση ανάλογης ερώτησης στον Υπουργό Οικονομίας για το θέμα. Παράλληλα, ο κ. Λιβανός καθησύχασε τους εργαζόμενους στην εταιρεία τονίζοντας ότι η απόφαση της διυπουργικής αφορούσε τη διερεύνηση του ενδεχομένου της ιδιωτικοποίησης και σε καμιά περίπτωση δεν αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ..
Τέλος. ο Βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά δεν θα υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με δεδομένες τις καθολικές αντιδράσεις των φορέων της περιοχής στο στάδιο αυτό της διερεύνησης.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ευχαρίστησε τον Σπήλιο Λιβανό για την ενεργή συμπαράστασή του στην συντονισμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ, τόσο με την κατάθεση ερώτησης όσο και με την επίσκεψή του στο δημαρχείο.
Στην σύσκεψη μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Γιώργος Κατσίνας, Γιάννης Σπανός και Απόστολος Τσακούμης, ο πρόεδρος των Δημοτικών Αλυκών Κώστας Πουλής, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ Σωτήρης Παφίλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών Μεσολογγίου Χάρις Γερολυμάτος και εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Ανδρέας Μακρυπίδης: "Στο δήμο Μεσολογγίου γίνεται δουλειά"

Την στήριξή του στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου για προώθηση λύσεων σε χρόνια ζητήματα της περιοχής εξέφρασε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης κατά την συνάντησή του με το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο σήμερα (Παρασκευή 24 Ιουλίου) στο δημαρχείο της πόλης.

Η επίσκεψη του κ. Μακρυπίδη στο δημαρχείο του Μεσολογγίου ήταν η απαρχή ανάλογων επισκέψεων του Βουλευτή σε όλους τους δήμους του νομού στο πλαίσιο της ενεργής του συμπαράστασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αιτωλοακαρνανίας, με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων..

Φυσικά κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της επικείμενης ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ., με τον Βουλευτή να εκφράζει την συμπαράστασή του, στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Μεσολογγίου και των εργαζομένων στην εταιρεία για την ακύρωση αυτών σχεδιασμών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μακρυπίδη για την επίσκεψη και τον ενημέρωσε διεξοδικά τόσο για τα προβλήματα της πόλης όσο και για τις δράσεις και τα έργα που υλοποιεί η δημοτική αρχή.
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο κ. Αναγνωστόπουλος στην εκτέλεση των μεγάλων έργων και δράσεων που υλοποιούνται από τη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα έργα της ύδρευσης στο Ευηνοχώρι, της αποχέτευσης στον Άγιο Θωμά, της αποκατάστασης της χωματερής στην Κλείσοβα, στις διαδικασίες του καθορισμού του Αιγιαλού και της Παραλίας, στην αξιοποίηση της Παλιάς Ηλεκτρικής, στην μεταφορά του ΚΤΕΛ και στις αναπλάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και κυρίως στην ολοκλήρωση, ύστερα από δεκαετίες, του Πάρκου στα Καλά Καθούμενα.
Επίσης ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ζήτησε την παρέμβαση και την συνδρομή του Βουλευτή για τη διάθεση πίστωσης 500.000€ από την Κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του βενζινάδικου και του οικοπέδου μπροστά από την Πύλη.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος ενημέρωσε τον κ. Μακρυπίδη και για τις ενέργειες του δήμου σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου για την αναπαλαίωση του Παλαιού Νοσοκομείου, όπου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να φιλοξενηθεί η Διεθνής Ακαδημία της Ελευθερίας και παράλληλα θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το Μουσείο Εικονικής Απεικόνισης της Εξόδου και το Πρότυπο Κέντρο Βλαστοκυτάρρων.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ενθουσιασμένος από το έργο που παράγει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου και επανέλαβε την βούλησή του να συνδράμει τις προσπάθειες αυτές με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.
Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου Χρήστος Σούφρας, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κατσίνας, ο πρόεδρος των Δημοτικών Αλυκών Κώστας Πουλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κόντος και Θεοφάνης Μπούτης καθώς και ο πρόεδρος της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου Γιάννης Βισβίκης.
Τέλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου προσέφερε τον κ. Μακρυπίδη, αναμνηστικά δώρα για την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της πόλης.

Ευσεβείς πόθοι ....για απόσυρση Βερελή!!!

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Χρίστου Βερελή στο ραδιόφωνο του Flash φαίνεται ότι προκάλεσαν την διατύπωση διαφόρων σχολίων τόσο για τις προθέσεις του πρώην υπουργού όσο κυρίως και για τα σενάρια που φαίνεται ότι τροφοδοτούν "σύντροφοί" του...
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" στην στήλη Βηματοδότης προχθές:
"Ο κ. Χρ. Βερελής προειδοποιεί ότι μόνος του έφυγε από τη Βουλή και ότι θα επανέλθει. Ευτυχώς που το λέει εγκαίρως για να το ακούσουν στο ΠαΣοΚ, όπου κάποιοι φέρονται να έχουν εντελώς διαφορετικά σχέδια για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Αιτωλοακαρνανίας.
Υπενθυμίζω στον πρώην υπουργό ότι η γενναία παραίτησή του ερμηνεύθηκε από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ως ανέλπιστο δώρο προς τους ίδιους και ότι, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το «Σινικό Τείχος» του ΠαΣοΚ ανάμεσα στους ακραιφνείς παπανδρεϊκούς και στους σκληρούς σημιτικούς παραμένει στη θέση του".
Σε κάθε περίπτωση και μόνο το γεγονός να ακούγεται ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξυφαίνουν σενάρια για οριστική απόσυρση του Χρίστου Βερελή πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του κόμματος μιας και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραπέμψει σε άλλες καταστάσεις, για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται σύγχρονο και προοδευτικό.
Κι αυτό διότι «το όλα στο φως» του Γιώργου Παπανδρέου θα μετατραπεί σε «δώστε δύναμη στο παρασκήνιο»… με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται…

Υπουργείο Υγείας: "Δεν αποτελεί λύση η θερμική κάμερα για την αντιμετώπιση της γρίπης"

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την τοποθέτηση θερμικής κάμερας στο αεροδρόμιο του Ακτίου, την στιγμή μάλιστα που οι αρμόδιες αρχές μιλούν για πανδημία της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με την απάντηση που έστειλε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά η χρήση θερμοκάμερας και η κάλυψη με γιατρούς του Αερολιμένα, δεν αποτελεί το βασικό μέτρο εντοπισμού κρουσμάτων από το νέο ιό γρίπης αλλά ένα συμπληρωματικό μέτρο.
Βασικό μέτρο, σύμφωνα πάντα με την απάντηση του Υπουργείου, είναι η ενημέρωση των ταξιδιωτών με φυλλάδια και αφίσες έτσι ώστε αν εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα της νέας γρίπης και έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.
Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι το Εθνικό Κέντρο εκτιμά συνεχώς την κατάσταση και βεβαιώνει ότι αν κριθεί απαραίτητο θα τοποθετηθούν θερμοκάμερες και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας.
Σχολιάζοντας την απάντηση η κ.Γιαννακά τόνισε:
"Η απάντηση που ήρθε από το Υπουργείο κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμβαδίζει με την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αν και το Άκτιο δέχεται ήδη χιλιάδες επιβάτες από την Ευρώπη και την Αμερική, το ΕΚΕΠΥ ,και το Υπουργείο Υγείας ,απαντάει ότι δεν θεωρεί προς το παρών απαραίτητη ούτε την τοποθέτηση θερμικής κάμερας που ανιχνεύει την πιθανότητα ένας επιβάτης να έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων, ούτε την κάλυψη με γιατρούς του Αεροϋγειονομείου του Αερολιμένα!
Τελικά πέρασε η ίωση το κατώφλι μας και η Κυβέρνηση δεν το έχει αντιληφθεί !!!".
Σημειώνεται για το ίδιο θέμα στις αρχές της εβδομάδας ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας και Μεταφορών ζητώντας την τοποθέτησης θερμικής κάμερας στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Νέο πρόγραμμα για την περίθαλψη των εξαρτημένων παρουσίασε ο Μάριος Σαλμάς

Το νεό Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ) παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, με το νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιείται πλέον χορήγηση ειδικών υποκαταστάτων, βουπρενορφίνης και ναλοξόνης, σε ουσιοεξαρτημένους και από ιδιωτικά ιατρεία.
Ο κ.Σαλμάς χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ως «ορόσημο» για την εξαφάνιση της λίστας αναμονής που υπάρχει για θεραπεία με υποκατάστατα. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι ασθενείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο σε Μονάδα του Προγράμματος Υποκατάστασης.
Οι ιδιώτες γιατροί που θα χορηγούν τις ουσίες θα έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Παράλληλα, οι χορηγούμενες δόσεις θα ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ ενώ οι γιατροί θα ελέγχουν την παράλληλη χρήση ουσιών.
Η χορήγηση του υποκαταστάτου θα γίνεται από το ΕΣΥ ή φαρμακεία που θα θελήσουν να συνεργαστούν ενώ οι ασθενείς θα έχουν απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται.
Κάθε γιατρός του ΠΕΔΠΟ θα έχει 20 έως 30 ασθενείς τους οποίους θα πρέπει να κατανέμει με τρόπο ώστε να βλέπει 2 με 3 ασθενείς την ημέρα για να μην επιβαρύνεται το γειτονικό περιβάλλον του ιατρείου του. Κάθε ασθενής θα προσέρχεται στον γιατρό του ΠΕΔΠΟ δύο φορές το μήνα και τις υπόλοιπες ημέρες θα λαμβάνει υποκατάστατο με δόσεις τμηματικά ή εξ ολοκλήρου από τα φαρμακεία που θα συνεργάζονται με το πρόγραμμα.
Το υπουργείο Υγείας, τέλος, επισημαίνει οτι βουπρενορφίνη και ναλοξόνη έχουν μικρή έως αμελητέα εμπορευσιμότητα στην παράνομη αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόταση εκτός από το ΚΚΕ , το οποίο επικαλέσθηκε "λόγους αρχής".
Άλλωστε, το ΠΕΔΠΟ έχει εισηγηθεί ο ΟΚΑΝΑ στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λίστας της ντροπής που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετρά πάνω από 4.500 περίπου εξαρτημένους χρόνια να εξασφαλίσουν μια θέση θεραπείας. Ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιολόγηση και των ασθενών αλλά και των γιατρών και των φαρμακοποιών ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου προκειμένου να τηρηθεί η δεοντολογία.

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Καλώ και τα στελέχη της ΝΔ να συνταχθούν στον αγώνα μας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Αλυκών και του ΙΧΘΥΚΑ»


Με γραπτή του δήλωση και με αφορμή την κλιμάκωση των αντιδράσεων για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Γιάννης Αναγνωστόπουλος χαιρετίζει την σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας για το ζήτημα που έχει ανακύψει και τονίζει την αναγκαιότητα ανάλογων πρωτοβουλιών και για το ΙΧΘΥΚΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Αναγνωστόπουλος στη δήλωσή του σημειώνει: «Είναι προφανές ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, με την ενεργή συμπαράσταση της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας, εκφράζει καθημερινά όλο και πιο σθεναρά, την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.
Στα πλαίσια της κλιμάκωσης αυτών των αντιδράσεων εντάσσεται και η συζήτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας. Θέλω να πιστεύω ότι το σώμα με ομόφωνη απόφασή του θα εκφράσει την αντίθεσή του σ’ αυτούς τους επικίνδυνους κυβερνητικούς χειρισμούς και θα συνταχθεί με τις θέσεις που διατύπωσε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας για το ζήτημα. Θέσεις που ταυτίζονται απόλυτα μ’ αυτές που διατυπώσαμε στο άκουσμα της είδησης για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Ανειλημμένες οικογενειακές υποχρεώσεις, λόγω της ορκωμοσίας του γιού μου στην Ιταλία δεν μου επιτρέπουν να μεταφέρω την αγωνία μου για το μέλλον της εταιρείας στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και φυσικά την αντίθεση του δήμου μας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η συντονισμένη αντίδραση σε κεντρικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της πλειοψηφίας των τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας θα αποτρέψουν την πώληση των Αλυκών.
Επίσης με αφορμή αυτή την συντονισμένη αυτή αντίδραση θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών και για το ΙΧΘΥΚΑ που αποτελεί σημαντική ερευνητική δομή για τον τόπο και τη χώρα και που θα πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Τέλος καλώ και τα στελέχη της ΝΔ να συνταχθούν στον αγώνα μας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Αλυκών και του ΙΧΘΥΚΑ».

Κατά της ιδιωτικοποίσης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός



Ο Σπήλιος Λιβανός με ερώτησή του προς τους Υπουργούς που συμμετέχουν στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ζητά την ακύρωση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε».
Η ενέργεια αυτή του βουλευτή της ΝΔ έρχεται να ενισχύσει τον αγώνα των φορέων και των εργαζομένων στην επιχείρηση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Μάλιστο σήμερα με νέα του δήλωση ο δήμαρχος Μεσολογγίου καλούσε και τα στελέχη της ΝΔ να συστρατευτούν στην προσπάθεια για ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πώληση των Αλυκών.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Ανάπτυξης
2) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
3) Οικονομίας και Οικονομικών
4) Μεταφορών και Επικοινωνιών


Θέμα: «Ιδιωτικοποίηση Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.»

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων γνωστοποίησε με δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ την απόφασή της (9/7/2009) να προχωρήσει σε διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Η απόφαση αυτή έχει αιφνιδιάσει την τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. αποτελούν εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου η οποία ιδρύθηκε το 1988 σε συνέχεια της από το 1978 ιδρυθείσας εταιρείας Αλυκές Μεσολογγίου Α.Ε. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπως διαμορφώνεται σήμερα, έχει ως ακολούθως:
Ελληνικό Δημόσιο 55 %
Δήμοι όπου αλυκές 20 %
ΚΑΛΑΣ Α.Ε. 25 %
Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η διασφάλιση της αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτογενές αλάτι. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. αποτελούν τον φορέα του ελληνικού κράτους με την ευθύνη της διαχείρισης του αλατιού ως εθνικού πόρου. Επιπλέον, ως υποχρέωση κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία φροντίζει για την διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας στους χώρους των υπό κυριότητά της αλυκών.
Οι λόγοι που ορθώς προβάλλονται για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. είναι οι ακόλουθοι:
Η διαχείριση του αλατιού ως εθνικού πόρου δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Οι υποχρεώσεις κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν αλυκές διασφαλίζονται μόνο με τη συμμετοχή και τον έλεγχο του δημοσίου.
Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. έχει ίδια κεφάλαια και δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου δεν επιβαρύνει οικονομικά το δημόσιο.
Η εταιρεία παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν έχει βρει τον βηματισμό της και είναι ανταγωνιστική.
Στην εταιρεία απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίο δεν μπορούν να ζουν με την αγωνία του αύριο σε μια εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης όπως είναι η σημερινή.
Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας σε μια μικρή αγορά όπως είναι η ελληνική θα δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις πλήττοντας τον ανταγωνισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πέντε ελληνικές εταιρείες επεξεργασίας άλατος έχουν με υπόμνημά τους ταχθεί κατά την πώλησης των 55% των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, ως επισημάνθηκε προηγουμένως, είναι καθολική στο ενδεχόμενο πώλησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.

Με δεδομένα τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσετε σε ακύρωση της απόφασης για την αναζήτηση αγοραστή του 55% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπήλιος Λιβανός

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Λίφτινγκ στο Κέντρο Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ από τη Νομαρχία

Μετά τη δημοπράτησή τους ξεκινούν άμεσα οι εργασίες δύο νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 274.000 ευρώ που είναι ενταγμένα στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Το πρώτο έργο είναι η αποπεράτωση αιθουσών του Λυκείου Παραβόλας. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου θα γίνουν εργασίες τοιχοποιίας, επιχρίσματα, χρωματισμοί καθώς και όλες εκείνες οι εργασίες που απαιτούνται (θέρμανση, ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία κ.λ.π.) για την ολοκλήρωση του κτιρίου. Ο προϋπολογισμός είναι 240.000 ευρώ.
Το δεύτερο έργο είναι η συντήρηση-ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζεται η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕΑ) στο Μεσολόγγι. Επίσης θα γίνουν και εργασίες διαμόρφωσης αυλείου χώρου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 34.000 ευρώ.

Χρίστος Βερελής: "Επιστρέφω σύντομα..."


Ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, που αιφνιδίασε με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, μίλησε στο ραδιόφωνο του Flash 96 και μεταξύ άλλων επανέλαβε το "προσωρινό" της αποχής του από την ενεργό πολιτική δηλώνοντας ότι το Φθινώπορο θα επιστρέψει. Επίσης ο κ. Βερελής δεν παραλείπει να ασκήσει έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της Οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Βερελής τόνισε: "Όλοι οι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν την τελευταία πενταετία: στην ανταγωνιστικότητα, στο κόστος του δημόσιου τομέα, στην εξέλιξη του χρέους, στη μείωση των επενδύσεων, στην μείωση της παραγωγής.

Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, η παιδεία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερο σημείο, και η έρευνα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.

Η ανεργία αντιμετωπίζεται με θέσεις εργασίας. Πραγματικές όχι «μαϊμού στέιτζ». Για θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν πολλές συνταγές: επενδύσεις και πάλι επενδύσεις.

Η Ελλάδα οφείλει να οργανώσει τα καλά μυαλά.

Να αποκτήσουμε ερευνητική παραγωγή, και να πολλαπλασιάσουμε άμεσα τα ερευνητικά κονδύλια.

Να διευκολύνουμε την εγκατάσταση επενδύσεων, γιατί σήμερα οι επενδυτές χρειάζονται δικηγόρους απ' ότι μηχανικούς.

Όλα αυτά, μαζί με την πράσινη ανάπτυξη που βεβαίως δεν είναι πανάκεια, θα βοηθήσουν με μια αυτονόητη προϋπόθεση: την πολιτική αποφασιστικότητα και την έξοδο από την πολιτική κενολογία.

Να γίνει συνείδηση ότι σήμερα ζούμε ελέω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία σήμερα δανείζει τις Ελληνικές Τράπεζες, αναλογικά πολλαπλάσια απ' ότι τις τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το δράμα θα ξεκινήσει όταν κάποια στιγμή αναπόφευκτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει και μειώσει την ρευστότητα. Τότε θα έρθει η στιγμή που τα δάκρυα στα μάτια όλων θα γίνουν αληθινά από «κροκοδείλια» που είναι σήμερα.

Δεν έφυγα από την πολιτική, ούτε η Βουλή μου έκλεισε την πόρτα. Θα επανέλθω με τις προϋποθέσεις που έχω ήδη εξηγήσει και το Φθινόπωρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί πανηγυρικά η δικαίωση μου, θα μιλήσω δυνατά και καθαρά".

Η ιστορία του περιφερειακού τύπου στο Διαδύκτιο

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ολοκλήρωσε το έργο της καταγραφής και τεκμηρίωσης του Τύπου της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το έργο αυτό, συνιστά την πρώτη συστηματική προσπάθεια συνολικής καταγραφής του επαρχιακού Τύπου της Ελλάδας.
Το ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει 611 τίτλους εφημερίδων από όλη την Ελλάδα (εκτός Θεσσαλονίκης και Πειραιά) και παρέχει πλήθος πληροφοριών ανά έντυπο όπως: γεωγραφική περιοχή, χρονολογία κυκλοφορίας, περιοδικότητα, είδος εντύπου, υπεύθυνους εντύπου, πηγή τεκμηρίωσης κ.λ.π. Επίσης, η καταγραφή των εντύπων εμπλουτίστηκε, όπου αυτό ήταν εφικτό, με φωτογραφικές απεικονίσεις για την πληρέστερη παρουσίαση του κάθε εντύπου.
Στόχος του ιστορικού αρχείου είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα έντυπα της Περιφέρειας κατά τον 19ο αιώνα, με χρήσιμα στοιχεία για ερευνητές, ιστορικούς και πολίτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την ιστορία του ελληνικού περιφερειακού Τύπου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατέστη εφικτός ο πλήρης προσδιορισμός των στοιχείων κάποιων εφημερίδων, ή η πλήρης καταγραφή του συνολικού αριθμού των τίτλων των εφημερίδων, γεγονός που οφείλεται είτε στην ανυπαρξία τεκμηρίωσης λόγω παλαιότητας ή στη σπανιότητα των εφημερίδων. Η προσπάθεια για τη συμπλήρωση της καταγραφής αυτής και της ολοκλήρωσης της εικόνας της πλούσιας, δημοσιογραφικής παραγωγής του 19ου αιώνα θα συνεχιστεί. Καλούνται όσοι έχουν σχετικά στοιχεία να τα υποβάλλουν στην Υπηρεσία μας.
Το ιστορικό αρχείο φιλοξενείται στη δικτυακή πύλη www.perifereianews.gr, η οποία έχει δημιουργηθεί από τη ΓΓΕ – ΓΓΕ και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον Τύπο της Περιφέρειας.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΠΑΣΟΚ: "Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκχώρηση των Αλυκών σε ιδιώτη"

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές», έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» είναι ακατανόητη και αποτελεί μια ακόμα κοντόφθαλμη επιλογή στο βωμό εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.
Η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα με ένα αποτελεσματικό μετοχικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και μια ιδιωτική εταιρεία με σημαντική εμπειρία στον κλάδο. Το μετοχικό αυτό σχήμα συνάδει με την προώθηση τόσο του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο, όσο και με την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάδειξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων και δραστηριοτήτων.
Η απόσυρση του Ελληνικού Δημοσίου από τις «Ελληνικές Αλυκές» και η ιδιωτικοποίησή της, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κάθετου ιδιωτικού μονοπωλίου με αρνητικές συνέπειες για τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκμεταλλεύεται.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκχώρηση της εταιρείας σε ιδιώτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές» μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί με το υφιστάμενο μετοχικό σχήμα, με την ενεργό μάλιστα συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 20 Ιουλίου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είχε στείλει ενημερωτικές επιστολές στους επικεφαλής των τομέων Ανάπτυξης και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που τους εξέφραζε την αντίθεση του δήμου Μεσολογγίου στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.
Επίσης χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Κατσέλη εξέφρασε στον δήμαρχο Μεσολογγίου την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

92εκ.€ από το ΕΣΠΑ για την Παιδεία στη Δυτική Ελλάδα


Ευρεία σύσκεψη για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στη Δυτική Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρου Σπυρίδωνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευάγγελος Κοντογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πατρών Σωκράτης Καπλάνης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Γιώργος Χώτος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Μπίρμπας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της Περιφέρειας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Σπυρίδων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε σήμερα μια εκτενή συζήτηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης που έχουμε συντάξει για θέματα Παιδείας και ειδικά για τη χρηματοδότηση σχετικών έργων υποδομής.

Μέσω του ΕΣΠΑ, ως το 2013 προβλέπονται τουλάχιστον 92.000.000 Ευρώ για τέτοια έργα, ποσό που θα διατεθεί κατά προτεραιότητα για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού.

Στην εποχή της γνώσης, η Παιδεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προόδου και είναι υποχρέωση της πολιτείας η ενίσχυσή της. Ανταποκρινόμαστε με υπευθυνότητα στην υποχρέωση αυτή, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της εκπαίδευσης», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Τιμή στους πεσόντες αεροπόρους από το Δήμο Ναυπάκτου


«Το Μνημείο αυτό θυμίζει σε όλους μας το χρέος που έχουμε απέναντι στην Πατρίδα», τόνισε ο δήμαρχος Ναυπάκτου στα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων Ναυπακτίας.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων Ναυπακτίας έκανε ο δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης μαζί με τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο και το δωρητή του Μνημείου Γρηγόρη Βαρελά το πρωί της περασμένης Κυριακής (19.07.09), στην Πλατεία Οξύλου, στη Ναύπακτο.
«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε τόσο, απέναντι στη μεγάλη προσφορά των αδελφών μας, που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος, όσο και στους συγγενείς τους» ανέφερε ο δήμαρχος Ναυπάκτου στη σύντομη ομιλία του.

Ο δήμος Ναυπάκτου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να δοθούν σε 12 οδούς της πόλης τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων Ναυπακτίας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης «Στη σύγχρονη πραγματικότητα
με τις ποικίλες προκλήσεις για τη Χώρα μας η θυσία των Αεροπόρων Ναυπακτίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Παραδειγματίζει όλους μας, υπενθυμίζοντάς μας, ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία δε χαρίζονται, αλλά απαιτούν κόπους, αγώνες και προπάντων θυσίες.».

Ο δήμαρχος Ναυπάκτου ευχαρίστησε το δωρητή του μνημείου Γρηγόρη Βαρελά, αναφέροντας ότι το παράδειγμά του είναι άξιο για να βρει μιμητές, ενώ σημαντική ήταν η στήριξη της εκδήλωσης από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών.

Στη σεμνή τελετή των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεο, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Αιτ/νίας Δημήτρης Σταμάτης, ως εκπρόσωπος του ΓΓ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο σύμβουλός του Γιώργος Πρεβεζάνος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Με επιτυχία συνεχίζονται σε όλο το νομό οι εκδηλώσεις της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας

Το Δ.Δ. Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιαίων, την Τέταρτη 15 Ιουλίου 2009, με την εξαιρετική θεατρική παράσταση «Αλίμονο στους νέους» του πολιτιστικού Συλλόγου «Χρήστος Καπράλος», ήταν ένας ακόμη σταθμός των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που φέρνουν τον « Πολιτισμό μας στο Προσκήνιο» και οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία των Δήμων, των πολιτιστικών και των αθλητικών συλλόγων του νομού.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «1η Γιορτή ψαριού» στον Αστακό, σε συνεργασία με το Δήμο.
Τις δυο επόμενες ημέρες, η σκυτάλη των εκδηλώσεων πέρασε στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Την Πέμπτη 16 Ιούλιου 2009 με τη ρεμπέτικη βραδιά στο θεατράκι του λιμανιού και το θαυμάσιο μουσικό σχήμα του Πολιτιστικού Κέντρου των εργαζόμενων του ΟΤΕ Πατρών, στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζόμενων του ΟΤΕ περιοχής Μεσολογγίου.
Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009, με τη λαϊκή βραδιά στο Δ.Δ. Ευηνοχωρίου και το μουσικό σχήμα «Λαϊκότροπον».
Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο αντάμωμα των κατοίκων της Αμπελακιώτισσας του δήμου Αποδοτίας, με τους παραδοσιακούς χορούς τριών συγκροτημάτων από τους πολιτιστικούς συλλόγους των Ελληνικών του δήμου Μεσολογγίου, του Τρικόρφου του δήμου Χάλκειας και της Μεσσάριστας του δήμου Μακρυνείας.
Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009, η παράδοση αναδείχθηκε στην Κανδήλα του δήμου Αλυζίας, με την εκδήλωση παραδοσιακών χορών τριών συγκροτημάτων, από το δήμο Σφακιωτών Λευκάδας, το σύλλογο Ποντίων Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και αυτό του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αλυζίας.
Ταυτόχρονα και καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 17 – 18 – 19 Ιουλίου, διεξήχθη με τη συμμετοχή 100 και πλέον αθλητών, το 1ο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης 3x3 στο Νεοχώρι του δήμου Οινιάδων, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του δήμου.

Την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου για τις Αλυκές ζητά ο Γιάννης Τέγας

Με επιστολή του στο δήμαρχο Μεσολογγίου ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, Γιάννης Τέγας ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου για να συζητηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.

Στην επιστολή του ο κ. Τέγας σημειώνει:

"Οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. είναι Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988. Αποτελεί συνέχεια της προγενέστερης εταιρείας Αλυκές Μεσολογγίου που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ Α.Ε. Έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ελληνικών Αλυκών εκδήλωσε κατά το παρελθόν η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και παραγωγής τυποποιημένου άλατος, «Κάλλας Κ.Ε. Καλαμαράκης».
Η αλυκή Μεσολογγίου έχει έκταση 11.220 στρέμματα και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 120.000 τόνων πρωτογενούς άλατος. Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» Α.Ε., ενώ το 20% ανήκει στους ΟΤΑ και το 25% στην εταιρεία «Κάλλας».
Με έκπληξη διαβάσαμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά στρατηγικό επενδυτή που θα αγοράσει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» Α.Ε και θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας. Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προσλάβει και συμβούλους ιδιώτες στους οποίους θα αναθέσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.

Λόγω της σοβαρότητας του προκύπτοντος θέματος για το Δήμο Μεσολογγίου που αφορά τη διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και την φροντίδα για την ισορροπία του οικοσυστήματος,
Αιτούμαι
την έκτακτη σύγκληση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με την συμμετοχή όλων εμπλεκόμενων στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε, των φορέων της πόλεως και τα Πολιτικά Κόμματα".

Θάνος Μωραΐτης: «Πλούτος του τόπου οι Αλυκές. Όχι στο ξεπούλημα»


Την πλήρη στήριξή του στις θέσεις των εργαζομένων στις Αλυκές Μεσολογγίου, εξέφρασε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης σε συνάντηση που είχε μαζί τους χθες.

Η συζήτηση στην συνάντηση περιστράφηκε φυσικά γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις Αλυκές Μεσολογγίου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Μωραΐτης προέβη στην εξής δήλωση: «Δυστυχώς το ξεπούλημα των δημόσιας περιουσίας δεν έχει τέλος.

Μια κυβέρνηση που έχει ολοκληρώσει το κύκλο της, εν μέσω θέρους, επιχειρεί να ανασύρει το ψευδομεταρρυθμιστικό της πρόσωπο βγάζοντας από το συρτάρι της το τεφτέρι με την σειρά των δημοσίων επιχειρήσεων που έχει για ξεπούλημα. Είναι λοιπόν η σειρά των Αλυκών Μεσολογγίου.

Για την κυβέρνηση οι Αλυκές Μεσολογγίου δεν άξιζαν πάνω από δυο σειρές σε ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών. Τους ενημερώνουμε λοιπόν οτι οι Αλυκές Μεσολογγίου αξίζουν και σημαίνουν πολύ περισσότερα.

Οι Αλυκές Μεσολογγίου είναι μια επιχείρηση με σημαίνουσα ιστορική, κοινωνική, πολιτιστική και φυσικά οικονομική σημασία για τον τόπο μας.

Είναι ο πλούτος του τόπου μας. Δυστυχώς για τη κυβέρνηση όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους όλους τους δυνατούς τρόπους δράσης προκειμένου να εμποδίσουμε το ξεπούλημα αυτής της ιστορικής επιχείρησης.
Μου εξέφρασαν την αγωνία τους για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, για την τύχη της επιχείρησης και φυσικά για το τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας.

Εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στις θέσεις τους. Θα είμαστε άδω, σε επικοινωνία και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου για να διαφυλάξουμε την ιστορία του τόπου. Είναι η ώρα της κοινής δράσης ώστε οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να αποτύχουν και το ξεπούλημα του πλούτου του τόπου μας να μείνει στα χαρτιά και στα δελτία τύπου του Υπουργείου».

Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα κατάρτισης από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


Στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η απονομή τίτλου σπουδών και επιταγών στους καταρτιζόμενους του προγράμματος «Κατάρτιση Επιχειρηματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Εργαζομένων σε Μικρομεσαίες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις».

Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης επιχειρηματιών και εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Εταιρία Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας.

Το πρόγραμμα διήρκησε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2009 και ήταν στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) (Μέτρο 8.2., Δράση 8.2.4, Πράξη 1).
Πέντε μέρη του προγράμματος έλαβαν χώρα στο Αγρίνιο και ένα στο παράρτημα του Επιμελητηρίου στην Αμφιλοχία.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των σπουδών είχε τις παρακάτω ενότητες: Οργάνωση και Διοίκηση Μικρών, Μεσαίων και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Πρωτογενής Τομέας), Διοίκηση Ποιότητας, Οργάνωση και Λογιστική Παρακολούθηση Αποθήκης (Logistics Management), Business Plan, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Σύγχρονες Τεχνικές Διοίκησης και Πωλήσεων Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και Μικρο Μεσαίων Επιχειρήσεων (Αμφιλοχία). Συμμετείχαν, δε, 120 καταρτιζόμενοι με 240 ώρες σεμιναρίων.
Τους τίτλους σπουδών απένειμαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής που απένειμε τα εύσημα στους διοργανωτές για την άψογη διεξαγωγή των σεμιναρίων κατάρτισης και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου που παρευρέθηκαν.

Συναυλία για τα 5χρονα της Γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009, ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9.00 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αντιρρίου παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς & ερμηνευτές του διαχρονικού ελληνικού τραγουδιού, σε μία βραδιά αφιερωμένη στα 5 χρόνια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», στο Κάστρο Αντιρρίου την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009, στις 9 το βράδυ, με τους: ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ, ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΘΗΒΑΙΟ, ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ. Στην επιμέλεια ορχήστρας ο Θύμιος Παπαδόπουλος
Οι συντελεστές της συναυλίας θα αποδώσουν και θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά.) βασισμένα στην ποίηση σπουδαίων ποιητών (Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καββαδία κλπ), καθώς και τραγούδια που έχει αγαπήσει η νέα γενιά, του Χρήστου Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου.

«ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ WILLIAM?», της Λιλίαν Δημητρακοπούλου στο "Θέατρο Ζέλιου"


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των φθινοπωρινών παραστάσεων, το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας « ΡΕΦΕΝΕ» παρουσιάζει το θεατρικό έργο « ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ WILLIAM?», της Λιλίαν Δημητρακοπούλου σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Παπλά.

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 21: 30, θα γίνετε μάρτυρες του «εγκλήματος» το οποίο αυτή τη φορά θα συμβεί, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ ΕΛΑΙΩΝΑ στο "Θέατρο Ζέλιου" ( 11ο χλμ. Ε.Ο. Αντιρρίου- Μεσολλογγίου).


Η "Παράσταση"
Το «Ρεφενέ» ανεβάζει «Ρωμαίο και 10υλιέτα» είναι αλήθεια! Το σκηνικό στην όμορφη Βερόνα. Οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι σκοτώνονται, ένα μπαλκόνι βρίσκεται στο ισόγειο, ένα άγαλμα αναγκάζεται να μιλήσει κι ο Ρωμαίο ξεχνάει το σπαθί του. Πως θα εκδικηθεί το θάνατο του Μερκούτιου; Γιατί η Ιουλιέτα δάγκωσε το χέρι του πατέρα Λαυρέντιου; Γιατί ο Παρης δεν μπορεί να μονομαχήσει με τον εαυτό του; Ερωτήματα που θέτει ο Ελισσαβετιανός συγγραφέας αναλύοντας σε βάθος το ερωτικό δράμα. Τέλος ... τι κρύβεται κάτω από τη μάσκα κάθε ηθοποιού που αναλαμβάνει ένα τόσο σοβαρό ρόλο; Το έχετε σκεφτεί;

Η παράσταση αποτελεί την 14η παραγωγή του ΡΕΦΕΝΕ. Στην προετοιμασία της συμμετείχε μεγάλος αριθμός μελών της ομάδας που κατέθεσαν την αγάπη και το μεράκι τους για το θέατρο και προσέθεσαν το δικό τους λιθαράκι ο καθένας στην ομαδική ερασιτεχνική δημιουργία την οποία, εδώ και δέκα χρόνια, υποστηρίζει το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας ΡΕΦΕΝΕ. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου εξάλλου, δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ομάδα να γιορτάσει τη συμπλήρωση δέκα ετών συνεχούς παρουσίας στο χώρου του ερασιτεχνικού θεάτρου σατιρίζοντας τον εαυτό της και βγάζοντας μερικά από τα δικά της άπλυτα στη φόρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το «Ποιος σκότωσε τον WiIIiam?», η Λίλιαν Δημητρακοπούλου απέσπασε το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στο 24ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Καρδίτσα το 2008. Επιπλέον η παράσταση αυτή αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Μιλτιάδη Παπλά, ενός από τα πιο συνεπή μέλη της ομάδας.

Ώρα έναρξης: Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 21:30 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σε συστράτευση καλελι τους φορείς του Μεσολογγίου η ΤΟ ΠΑΣΟΚ για να αποτραπεί η πώληση των Αλυκών

Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου, με αφορμή τις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση των Αλυκών Μεσολογγίου και την μεταβίβαση του 55% των μετοχών της σε ιδιώτες, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Είναι επιτακτική η ανάγκη ,οι αλυκές να διατηρήσουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους.
Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ, συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και θα συστρατευθεί με όλους τους φορείς του δήμου, για την αποτροπή του σχεδίου της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Σοφία Γιαννακά: "Όχι στο ξεπούλημα των Αλυκών"


Επίσκεψη στις Αλυκές Μεσολογγίου πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2009 η Βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά μετά και τις πληροφορίες που υπάρχουν για την ιδιωτικοποίηση των Αλυκών με την πώληση του 55% των μετοχών της Επιχείρησης σε ιδιώτες.

Η Βουλευτής συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου Μεσολογγίου Γ. Αναγνωστόπουλου και σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στην κ. Γιαννακά την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης και την ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον της.

Η κ. Γιαννακά δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και ανακοίνωσε πως αυτή την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τέλος η Βουλευτής σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μεταξύ άλλων τόνισε: "Καλώ την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει οποιεσδήποτε σκέψεις για την πώληση Επιχείρησης. διότι οι «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού .Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της επιχείρησης γιατί δεν μπορούν και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο...".

Μπαράζ ερωτήσεων για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.
Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά και Θάνος Μωραΐτης επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις των αλυκών στο Μεσολόγγι και εξέφρασαν στους εργαζόμενους την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης είναι αντίθετοι και οι βιομήχανοι του κλάδου της εμπορίας και τυποποίησης αλατιού, αντίθεση που την εξέφρασαν σε παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
Η αντίθεση πηγάζει από το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά άλατος σε όλα τα επίπεδα.

Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους εγκαινίασε ο Μάριος Σαλμάς


Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» εγκαινίασε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υφυπουργός εξήρε το έργο που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» καθώς και την τεράστια σημασία που έχει η νέα δράση που από κοινού υλοποιούν.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία ύπαρξης τέτοιων συνεργασιών ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα στηρίξει όλη την προσπάθεια, καθώς η παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους αλλά και οικογένειες αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα της κοινωνίας μας.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Η ασυνειδησία σε όλο της το μεγαλείο!!!


Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει η δεντροφύτευση του πάρκου «Καλά Καθούμενα» στο Μεσολόγγι όπως και η τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια παρέμβαση που ανέμεναν για χρόνια οι κάτοικοι του Μεσολογγίου που θα βελτιώσει σημαντικά την αισθητική της πόλης.
Όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπής των δέντρων που φυτεύτηκαν ενω κάποιοι άγνωστοι δεν δίστασαν να κλέψουν και κομμάτια από τον χλοοτάπητα!!!
Ειλικρινά το άκουσμα της είδησης αυτής προκαλεί κάτι παραπάνω από οργή…

Στο θέατρο του Λιμανιού τελικά η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Από τον Λαογραφικό-Πολιτιστικό Σύλλογο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανακοινώνεται ότι η θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης-Λαμίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου δεν θα παιχτεί στο θέατρο της Αρχαίας Πλευρώνας το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 στις 19:00 μ.μ. όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.
Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» με τον Χρίστο Καλαβρούζο θα δοθεί οριστικά το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 στις 21:00 μ.μ. στο θέατρο του λιμανιού Μεσολογγίου κι αυτό διότι το ΚΑΣ δεν ενέκρινε τη διάθεση του θεάτρου της Αρχαίας Πλευρώνας για την παρουσίαση της παράστασης.
Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση θα παιχτεί με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

Εντοπίστηκαν κι άλλα 70 δενδρύλλια χασίς


Στον εντοπισμό κι άλλων δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης σε ορεινή περιοχή στο Κουδούνι Μεσολογγίου προέβησαν οι αστυνομικοί του Τ.Α. Μεσολογγίου ύστερα από έρευνες στην περιοχή.
Η νέα φυτεία με 70 περίπου δενδρύλλια εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση απ’ την περιοχή που είχε αποκαλυφτεί την Τρίτη (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) και έτσι οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια οργανωμένη «καλλιέργεια»…
Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των «καλλιεργητών» οι αστυνομικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την αποκάλυψη της ταυτότητας των «καλλιεργητών»!!!
Στη φωτό αστυνομικοί μεταφέρουν στη ΑΔ Αιτωλίας τα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης που εκριζώθηκαν.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

220 δίμετρα... «ορφανά» δενδρύλλια ινδικής κάνναβης στο Κουδούνι Μεσολογγίου

Μια...εγκαταλελειμμένη φυτεία 220 δενδρυλλίων χασίς στην κορυφή του Αρακύνθου, στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κουδουνίου Μεσολογγίου εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Ο εντοπισμός της παράνομης καλλιέργειας έγινε από ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ ο χώρος, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση της Α.Δ. Αιτωλίας, ήταν ειδικά διαμορφωμένος με αποψίλωση και αυτόματο πότισμα.
Τα δενδρύλλια ύψους 1,5 έως 2 μέτρα εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ από τις αρχές αναζητούνται οι «ιδιοκτήτες» της φυτείας, αφού την τελευταία εβδομάδα ίσως αντιλήφθηκαν τον από …αέρος εντοπισμό της και έτσι δεν την ξαναεπισκέφτηκαν…
Έτσι την Τρίτη 14/6 η αστυνομία προχώρησε σε εκρίζωση των δενδρυλλίων, τα οποία και έχουν μεταφερθεί στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας.

• Στη Βουλή η μεταφορά λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της ΑΔ Ακαρνανίας στο Αγρίνιο

Τη μεταφορά και κράτηση συλληφθέντων λαθρομεταναστών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας καταγγέλλει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά.
Η κ. Γιαννακά στην ερώτηση της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο Κρατητήριο κρατούνται 26 αλλοδαποί, μετανάστες που έχουν συλληφθεί στην πλειονότητά τους διότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, δεν είχαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, κάτι για το οποίο εν πολλοίς ευθύνεται η ελληνική πολιτεία. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι έλεγχοι και οι συλλήψεις λαθρομεταναστών από την αστυνομία θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.
Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα κρατητήρια των φυλακών να θεωρηθούν ως κατάλληλα για την υποδοχή και διαμονή συλληφθέντων λαθρομεταναστών, αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις πλέον βασικές τους ανάγκες για υγιεινή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτεία δείχνει μια απίστευτη ολιγωρία για να προστατέψει ακόμα και τους εργαζομένους της, που κινδυνεύουν όσο και οι κρατούμενοι σε θέματα υγιεινής»
.Η Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα προβλέπεται να παραμένουν οι συλληφθέντες στο κρατητήριο;
2. Γνωρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών τα υπάρχοντα προβλήματα συμφόρησης που αντιμετωπίζουν τα αστυνομικά τμήματα όπου και προωθούνται οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες;
3. Υπάρχει πρόβλεψη για την μεταφορά τους σε περισσότερο κατάλληλους χώρους;

Με δανειοδότηση η αναπαλαίωση του Αρχοντικού Χρυσογέλου στο Μεσολόγγι από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας


Τον δρόμο της δημοπράτησης παίρνει άμεσα το έργο της Αποκατάστασης ενός ιστορικού κτιρίου του Μεσολογγίου μετά την πρόσφατη απόφαση (Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009) της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας για την σύναψη δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την διάσωση του κτιρίου Χρυσόγελου.
Το κτίριο (πρώην Χρυσόγελου) ιδιοκτησίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας χτίσθηκε γύρω στο 1880 και συμβολίζει τη δομή και τον δυναμισμό της κοινωνίας του Μεσολογγίου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη καθώς και η μελέτη εφαρμογής του έργου, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού χωρίς καμία παρατήρηση.

Κατά της πώλησης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου


Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου με αφορμή πληροφορίες και δημοσιεύματα για την ιδιωτικοποίηση των ΑΛΥΚΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, με την πώληση του 55% των μετοχών της επιχείρησης σε ιδιώτες, εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου.
Ζητάει ταυτόχρονα την διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης και την διασφάλιση των εργατικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλώνει δε σε κάθε περίπτωση ότι τάσσεται αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων και των φορέων του Δήμου, για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και την παραμονή της στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
Τέλος καλεί όλους τους φορείς να συστρατευτούν στον αγώνα για την προάσπιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης που αποτελεί πόρο ζωής για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική κοινωνία.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Αντίθετος ο δήμος Μεσολογγίου στην ιδιωτικοποίηση των Αλυκών


Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου περί πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του στις «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη μεσούσης της θερινής περιόδου διαβάσαμε στον αθηναϊκό τύπο σενάρια για επικείμενη πώληση των Αλυκών Μεσολογγίου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει οποιεσδήποτε σκέψεις για την πώληση των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. διότι θα βρει απέναντί της σύσσωμη την τοπική μας κοινωνία.
Οι «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» αποτελούν περιουσία του Ελληνικού λαού ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι από τη λειτουργία αυτών - ειδικά στο Μεσολόγγι - έχουν υπάρξει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Επίσης η εταιρεία είναι οικονομικά αυτοτελής και ούτε δανειακές υποχρεώσεις έχει ούτε χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δηλαδή δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος πώλησης των μετοχών.
Επίσης επειδή είμαι μέλος του ΔΣ της εταιρείας μου προκαλεί προβληματισμό το γεγονός της δημοσιοποίησης αυτών των προθέσεων της Κυβέρνησης, αφού δεν μας έχει ζητηθεί οποιαδήποτε τοποθέτηση για το θέμα.
Καλώ τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση αυτών των δημοσιευμάτων κι αυτό διότι θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο.
Ως Δημοτική Αρχή θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της πώλησης των μετοχών και γι’ αυτό από σήμερα απευθύνω πρόσκληση συμπαράστασης σε όλους τους βουλευτές του νομού για κοινό αγώνα.
Ταυτόχρονα θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζομένους στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ ότι ο δήμος σε περίπτωση ευόδωσης αυτών των σχεδιασμών θα τους διασφαλίσει το εργασιακό τους μέλλον όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία.
Οι Ελληνικές Αλυκές πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να αποδώσουν επιτελούν στην τοπική κοινωνία τα οφειλόμενα».

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΤΑ «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΕΙΔΗ»

Υπάρχει μια μικρή (από κάθε άποψη) μερίδα συμπολιτών μας που, θεωρώντας την παλινδρομούσα χούφτα της σαν τον κινητήριο μοχλό τής ιστορίας, βαυκαλίζεται να πιστεύει πως η άποψή της έχει ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία για την πόλη και γι’ αυτό τείνει μονίμως να την βαφτίζει «κοινή γνώμη»!
Αυτά τα «μεσολογγιτοειδή», συνονθύλευμα «καρύων» – πάσης προελεύσεως – με κοινό τόπο τη μικροψυχία, τη μικρότητα, τη στενοκεφαλιά, την ανεπάρκεια και την συμπλεγματική τους υπόσταση, μη έχοντας ούτε ιερό, ούτε όσιο, έχουν αναλάβει – αυτόκλητα και κατ’ αποκοπή – την υπεράσπιση τών «ιερών και των οσίων» για λογαριασμό όλων των άλλων.
Τυμβωρύχοι και ιερόσυλοι, άφιλοι και αφιλότιμοι, ανδράποδα και ανδρείκελα, κάργες που ονειρεύονται να γίνουν αετοί και βάτραχοι που νόμιζαν ότι θα γίνουν πρίγκιπες, μια ζωή μάς σκοτίζουν τα λιμπά με τον ίδιο απαράλλακτα τρόπο!
Εκτίοντες ισόβια ειρκτή στον μικρόκοσμό τους, ουσιαστικά, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «εντός των τειχών» διατήρηση τής «κεκτημένης ασυλίας» τους και η οξυγόνωση τού μικρού ενυδρείου εντός του οποίου ενδιαιτώνται αλληλομισούμενοι, αλληλοθαυμαζόμενοι, αλληλοτριβόμενοι και, φυσικά, εσαεί υποκρινόμενοι.
Πέρα από το ένα και έξω από το άλλο, δεν κάνουν ούτε για τα …μπάζα!

Το Μεσολόγγι θα επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως












Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκαν στο Κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Οινιάδων Αντώνης Αλετράς και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού Γιάννης Καλαβρουζιώτης.
Η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα με την εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων . Από την πλευρά του δημάρχου Μεσολογγίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε παραδοσιακά προϊόντα καθώς επίσης και την έκδοση λευκώματος του Φ.Δ. για τη Λιμνοθάλασσα από τον κ. Καλαβρουζιώτη.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίσημη επίδοση πρόσκλησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο από το Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για να παραστεί στις εορτές Εξόδου 2010, όπου εκείνες τις ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι παγκόσμιο Οικολογικό συνέδριο για τη λιμνοθάλασσα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απεδέχθη την πρόσκληση και ήδη ο Δήμαρχος Μεσολογγίου βρίσκεται σε συνεχής επαφές με το Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήταν άριστος γνώστης των προβλημάτων που δημιουργεί η εκτροπή του ποταμού Αχελώου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των δημάρχων και των εκπροσώπων του Φ.Δ.

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ από το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ με τον ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟ


Μεσολόγγι - Σάββατο 18 Ιουλίου - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ - 7.00μ.μ.


Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, το έργο του Αισχύλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ, μετά την επιτυχημένη περσινή του περιοδεία, με την οποία έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, όπου και καταχειροκροτήθηκε, καθώς επίσης και σε φεστιβάλ στην Αθήνα και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι θεατρόφιλοι της περιοχής μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη μοναδική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας, ύστερα από πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Μεσολογγίου που έχει άλλωστε και την ευθύνη της διοργάνωσης της θεατρικής παράστασης.
Πρόκειται για μία παράσταση που υμνήθηκε από τους κριτικούς του θεάτρου και από το θεατρόφιλο κοινό. Μια παράσταση που σέβεται και αναδεικνύει το διαχρονικό λόγο του ποιητή και αφήνει κατά μέρος τις υπερβολές.
Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δια και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη των πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.
Το έργο έχει ανεβεί σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου, ο οποίος και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, σκηνικά Λαλούλας Χρυσικοπούλου, κοστούμια Ελένης Δουνδουλάκη, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδης, χορογραφίες ΄Ερσης Πήττα.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί: Γιούλη Τάσιου, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ.
Στο χορό των Ωκεανίδων συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Γίτσα, Ευγενία Δημητροπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αγάθη Κάλτσα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Γεωργία Μπάκα, Αγγελική Πέτκου, Δήμητρα Φράντζιου, Εύη Φώτου.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Προς δικαίωση ο Χρίστος Βερελής


Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου της ΜΑΝ για τα μαύρα ταμεία της, χωρίς να προκύπτει ελληνική πτυχή.
Πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της ΜΑΝ και το θέμα της διακίνησης χρημάτων από «μαύρα ταμεία» για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρίας στο εξωτερικό, βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας.
Οι πληροφορίες αυτές που αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο, λένε πως από τον εσωτερικό έλεγχο που διενήργησε η ίδια η ΜΑΝ και που ολοκληρώνεται, δεν προκύπτει Ελληνική «διάσταση» του θέματος, που να θυμίσουμε πως μόλις είχε δημιουργηθεί στην χώρα μας, προκάλεσε την άμεση παραίτηση του βουλευτή Αιτωλ/νίας και πρ. Υπουργού Χρίστου Βερελή.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφτηκαν χθες σε δημοφιλές δημοσιογραφικό μπλοκ, αφού η εξέλιξη αυτή προφανώς αποτελεί και την απαρχή της δικαίωσης του Χρίστου Βερελή, ως προς την ουσία αλλά και τον συμβολισμό της κίνησής του που συζητήθηκε πολύ αλλά και είχε προκαλέσει κύμα στήριξης στο πρόσωπό του.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΜΑΝ έχει αναθέσει σε ανεξάρτητη νομική εταιρεία να κάνει εσωτερικό έλεγχο (κατά τα πρότυπα της περίπτωσης της Siemens και της αμερικανικής Debevoise-Plimpton που ανέλαβε εκεί τον έλεγχο) στα λογιστήρια της για όλες τις...πληρωμές που έγιναν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη αναφορά που έγινε από την εταιρεία αυτή διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν "μαύρα ταμεία" στην ΜΑΝ - κι αυτή φαίνεται να είναι μια ουσιώδης διαφορά από την περίπτωση της Siemens. Η εσωτερική έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι ροές των χρημάτων και οι αποδέκτες τους. Δεν υπάρχουν πλέον κενά που χρειάζεται να αναζητηθούν.

Δηλαδή στην περίπτωση της ΜΑΝ όλα έγιναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι φαίνεται να μην ανακύπτει επί της ουσίας "ελληνική πτυχή" στην υπόθεση διαφθοράς, η οποία όταν ανέκυψε πάντως συνοδεύτηκε από την υποβολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελή που τώρα θα μπορεί να κάνει λόγο για δικαίωσή του.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει προωθηθεί ακόμη το αίτημα δικαστικής συνδρομής για να σταλούν στη χώρα μας όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχουν ελληνικό ενδιαφέρον.

Αυτό το είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Χ. Βερελής προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση ενώ είχε αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με δικηγόρους στην Γερμανία, ώστε να «τρέξει» πιο γρήγορα η υπόθεση.

Πνιγμένος βρέθηκε ο 76χρονος που αγνοούταν στο Λιμάνι του Μεσολογγίου. Δυο πνιγμοί σε διάστημα λίγων ωρών σε Μεσολόγγι και Οινιάδες

Τραγικός είναι ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του 76χρονου που αγνοούταν από χθες στο απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού στο Μεσολόγγι.
Νωρίς σήμερα το πρωί τα σωστικά συνεργεία με την συνδρομή ελικοπτέρου Super Puma εντόπισαν τη σορό του άτυχου άνδρα, στα αβαθή νερά μπροστά από το ξενοδοχείο Θεοξένια.
Οι έρευνες της Ακτοφυλακής γινόταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με την συμμετοχή δυο αλιευτικών σκαφών. Επίσης σημαντική ήταν η συνδρομή στους άνδρες της Ακτοφυλακής της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης Μεσολογγίου, τα μέλη της οποίας κυριολεκτικά υπερέβαλλαν εαυτούς.
Το άκουσμα της είδησης του πνιγμού του συνταξιούχου εμπόρου Βασιλείου Μπακή έχει σκορπίσει θλίψη στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου αφού ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.
Όμως χθες συνέβη ακόμη ένας πνιγμός στην περιοχή μας αφού στην περιοχή «Διόνι» του δήμου Οινιαδών ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα όπου κολυμπούσε μια 68χρονη.

Αγνοείται 76χρονος που κολυμπούσε στο λιμάνι του Μεσολογγίου


Εκτεταμένες έρευνες είναι σε εξέλιξη από τις 10 περίπου το βράδυ στο λιμάνι του Μεσολογγίου για τον εντοπισμού ενός 76χρονου άνδρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αργά το απόγευμα είχε πάει στην πλαζ του λιμανιού για κολύμπι.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο 76χρονος πήγε για μπάνιο γύρω στις 7 το βράδυ και ενώ η ώρα είχε φθάσει 9, δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι του. Οι συγγενείς του ανησύχησαν και πήγαν στην πλαζ του λιμανιού όπου στην ακτή βρήκαν τα ρούχα του, αμέσως ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου και ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή. χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Στις έρευνες εκτός των ανδρών της Ακτοφυλακής μετέχουν και πολλοί ψαράδες με τις δικές τους βάρκες.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πωλούνται οι "Ελληνικές Αλυκές" Α.Ε.

Από το Capital.Gr



Του Στέλιου Κράλογλου


Στρατηγικό επενδυτή που θα αγοράσει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» Α.Ε και θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας αναζητά το Δημόσιο. Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προλάβει και ιδιώτες συμβούλους στους οποίους θα αναθέσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν.


Το δημόσιο ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές» Α.Ε ενώ ποσοστό 20% ανήκει στους ΟΤΑ και 25% στην εταιρεία «Κάλλας». Οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ είναι Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988. Αποτελεί συνέχεια της προγενέστερης Εταιρείας Αλυκαί Μεσολογγίου ΑΕ που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ ΑΕ και συνίστατο απλώς από τη φερώνυμη αλυκή.


Με την προσάρτηση των μικρότερων, ο συνολικός αριθμός αλυκών που υπάγονται σήμερα στην εταιρεία ανήλθε σε οκτώ. Επιπλέον, μελετάται η δυνατότητα διεύρυνσης της δυναμικότητας της εταιρείας με ίδρυση νεοπαγούς αλυκής στη νήσο Λήμνο.Στόχος, της κυβέρνησης είναι η πώληση του μεριδίου που, και η παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης των αλυκών της χώρας, που αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικές προίκες της.


Η κερδοφορία της εταιρείας ωστόσο βαίνει μειούμενη μετά το 1995, ενώ η αποδοτικότατα των ιδίων κεφαλαίων τους τον χρόνο που πέρασε διαμορφώθηκε σε 8,8% σύμφωνα με τα κέρδη προ φόρων και σε 6,9% με βάση τα καθαρά, ύστερα από φόρους, κέρδη.


Η επιχείρηση στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ίδια κεφάλαια, καθώς έχει μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της. Οι οκτώ δήμοι που έχουν αλυκές σχεδιάζεται να ελέγχουν το 20% των μετοχών και να εισπράττουν ποσοστό του ετήσιου τζίρου.


Έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ελληνικών Αλυκών έχει εκδηλώσει κατά το παρελθόν η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και παραγωγής τυποποιημένου άλατος, Κάλας Κ.Ε. Καλαμαράκης. Σήμερα η αλυκή Μεσολογγίου έχει έκταση 11.220 στρέμματα και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 120.000 τόνων πρωτογενούς άλατος.


Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι κινήσεις της κυβέρνησης στο σύνολο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς επιζητεί να εισπράξει εφέτος επιπλέον 330 εκατ. ευρώ και να καλύψει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ. Στο «τραπέζι» τίθενται η ΔΕΠΑ η ΕΥΑΘ και το Καζίνο Πάρνηθας και μελλοντικά ο ΟΣΕ.


Μεταξύ αυτών σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ΕΥΑΘ, όπου το Δημόσιο αναζητεί στρατηγικό επενδυτή και έσοδα περίπου 80 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, σε διεθνές επίπεδο οι εταιρείες διαχείρισης υδάτων έχουν τεθεί στο στόχαστρο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων.


Παράλληλα, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει και η διαδικασία αποκρατικοποίησης για το Καζίνο Πάρνηθας, από το οποίο εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μπορούν να ανέλθουν σε 130-140 εκατ. ευρώ.