Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ανατράπηκε πυροσβεστικό όχημα στην Αρχαία Πλευρώνα

Σε τραγωδία παραλίγο να εξελιχθεί χθες το απόγευμα, η επιχείρηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην Αρχαία Πλευρώνα στο Μεσολόγγι, όταν πυροσβεστικό όχημα με πλήρωμα δυο πυροσβέστες που μετάβαινε στο συμβάν ανατράπηκε σε δύσβατο σημείο, λόγω υποχώρησης του εδάφους.
Οι δυο πυροσβέστες παρά το σοκ και τα τραύματά τους κατάφεραν μόνοι τους να βγουν από το βαρύ όχημα και να καλέσουν σε βοήθεια συναδέλφους τους που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Λίγο αργότερα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστησαν κατάγματα στα χέρια και τα πόδια και παραμένουν για νοσηλεία εκτός κινδύνου.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ένα τροχαίο υλικών ζημιών τείνει να μετατραπεί σε "κακούργημα"!!!

«Κακουργηματικές» διαστάσεις τείνει να πάρει ένα τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών που συνέβη χθες το βράδυ εντός της πόλεως του Μεσολογγίου!!!
Συγκεκριμένα ένα ΙΧ που επέβαιναν δυο νεαροί αθίγγανοι έπεσε πάνω σε μάντρα ενός σπιτιού, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
Από το θόρυβο βγήκε από το σπίτι ο εγγονός της ηλικιωμένης που διαμένει στο σπίτι, ο οποίος προφανώς διαπληκτίστηκε με τους αθίγγανους, οι οποίοι όμως στην συνέχεια επιβιβάστηκαν στο όχημα και απομακρύνθηκαν από το χώρο συμβάντος.
Λίγο αργότερα όμως μια μεγάλη ομάδα αθιγγάνων από τον παρακείμενο καταυλισμό τους, επέστρεψαν στο σημείο του ατυχήματος, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές στην πόρτα και τα παράθυρα του σπιτιού και μόνο ύστερα από την επέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν.
Παράλληλα οι δυο επιβάτες του ΙΧ (οδηγός και συνοδηγός) μετέβησαν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου οι γιατροί παρέσχεσαν τις πρώτες βοήθειες στον ένα εκ των δυο, αφού έφερε επιπόλαιες αμυχές στα χέρια του, ενώ ο άλλος δεν έφερε κανένα τραύμα και έτσι αναχώρησαν από το νοσοκομείο, λίγο αργότερα.
Σους γιατρούς αλλά και στους αστυνομικούς, ο τραυματίας φέρεται να είπε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από αιχμηρό αντικείμενο (σ.σ. μαχαίρι) με το οποίο τους επιτέθηκε ο νεαρός, λίγο μετά το τροχαίο που προκάλεσαν.
Από την πλευρά της αστυνομίας συνεχίζεται η προανάκριση για να διαπιστωθούν οι ακριβείς διαστάσεις της υπόθεσης.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΝΑ ο Νίκος Λύτρας


Με απόφαση του ΔΣ της ΕΠΣΝΑ πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας για τα τοπικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της Ένωσης ορίστηκε ο καθηγητής διαιτησίας Νίκος Λύτρας, με συνεργάτες τους Σπύρο Τομαρά και Παναγιώτη Καψάλη.
Στόχος της επιτροπής είναι η αναβάθμιση του θεσμού της διαιτησίας με τη συνεχή επιμόρφωση των διαιτητών ώστε αφενός να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος του ποδοσφαίρου και αφετέρου να εναρμονιστούν τα στελέχη με τις απαιτήσεις της ΚΕΔ.
Απώτερος φυσικά σκοπός είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη «αναρρίχηση» διαιτητών από τον σύνδεσμο της Αιτωλοακαρνανίας στις μεγάλες κατηγορίες.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Την Κυριακή 30/8 ο ποδηλατικός γύρος του Αρακύνθου


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά τον ποδηλατικό αγώνα δρόμου «ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΓΥΡΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ», την Κυριακή 30 Αυγούστου 2009.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από το Μεσολόγγι (μπρος από τα ΕΛΤΑ), στις 9:00 το πρωί και στη συνέχεια μέσω της περιμετρικής οδού της πόλης, οι ποδηλάτες θα κατευθυνθούν στο Αιτωλικό.

Ακολούθως, επιστροφή των αθλητών στο Μεσολόγγι με προορισμό το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Από το ΤΕΙ Μεσολογγίου στο Ευηνοχώρι (είσοδος από το κάτω Ευηνοχώρι) και στη συνέχεια στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που περιμετρικά «αγκαλιάζει» τον Αράκυνθο (Ξηραίικα – Κουδούνι – Καρύτσα - Κλήμα – Ελληνικά – Μούσουρα – Ρέτσινα - Αγριλιά – Καλλονή Μεσολογγίου) και τερματισμός στο κέντρο του Μεσολογγίου.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος ογδόντα αθλητές εθνικής εμβέλειας, στην κατηγορία νέων – ανδρών, ενώ θα διεξαχθεί και αγώνας open με ντόπιους αθλητές.

Η διαδρομή είναι μήκους, περίπου, 100 χιλιομέτρων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι;

Γράφει ο Κώστας Καρκανιάς
Πρόεδρος του Ομίλου "Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι"
Την Παρασκευή κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας τροπολογία στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για «Ρύθμιση Θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» με την οποία, εάν ψηφισθεί, θα ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Πολλές μάλιστα εφημερίδες γράφουν, ότι αυτό αποτελεί εκπλήρωση υποσχέσεως του Πρωθυπουργού, την οποία έδωσε προς τους πολίτες του Αγρινίου σε προεκλογική του συγκέντρωση.
Την επομένη ημέρα, ο Δήμαρχος του Μεσολογγίου έκανε μια σύντομη, αλλά πολύ σαφή ανακοίνωση, με την οποία δήλωνε, ότι είναι ευτυχής με αυτήν την εξέλιξη γιατί τέτοιες προτάσεις είχε κάνει και ο Δήμος προς τον Υπουργό Παιδείας.
Αντιθέτως ο Δήμαρχος Αγρινίου σε δηλώσεις του εξέφραζε την δυσαρέσκειά του για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα επειδή φοβόταν, ότι με την διασπορά τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι και σε άλλες πόλεις, υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ο δυναμισμός του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου.
Έτσι εμείς, τα μέλη του Ομίλου Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι βρεθήκαμε σε μεγάλη απορία αυτές τις δύο τρεις μέρες για το αν πρέπει τελικά να είμαστε ευτυχισμένοι, όπως ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, αφού η άποψη του δικού μας Δήμου υπερίσχυσε των φόβων και των προσπαθειών του Δημάρχου των κοντοχωριανών μας του Αγρινίου.
Στην συνέχεια όμως θυμηθήκαμε πολλά πράγματα και η χαρά προς την οποία μας παρότρυναν, όσοι το προσπαθούσαν, άρχισε να φεύγει και να γίνεται στενοχώρια και αγανάκτηση.

Το πρώτο που θυμηθήκαμε ήταν, ότι ο Δήμος Μεσολογγίου και με παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου αλλά και με την τελευταία ομόφωνη 226 της 22/06/2007 είχε αποφασίσει:
«
1. Την άμεση διεκδίκηση της ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
2. Την συνεργασία με τους όμορους Δήμους του Αιτωλικού, των Οινιάδων και της Χάλκειας καθώς και του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι» για την συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στο Μεσολόγγι.
3. Την επιδίωξη συνεργασίας με Πανεπιστήμια των Αθηνών ή το Πανεπιστήμιο των Πατρών για την απαραίτητη ακαδημαϊκή ένταξη των Σχολών στο Μεσολόγγι.
4. Την συνεργασία του ΤΕΙ Μεσολογγίου και για την ενίσχυσή του με προσθήκη νέων τμημάτων και για την ένταξή του στην ζωή της Πόλης.
5. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου να ενεργήσει προς το Υπουργείο Γεωργίας για εξασφάλιση της παραχώρησης των Αποθηκών Καπνού για εκπαιδευτική χρήση.
6. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου, να ενεργήσει προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και με έγγραφό του αλλά και με συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό».
Όλα αυτά τα χρόνια εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε να έχει ενεργήσει ο Δήμος σύμφωνα με τα τρία πρώτα βασικά σημεία της παραπάνω ομόφωνης απόφασης. Έτσι ούτε εμάς ποτέ φώναξε ο Δήμαρχος ή κάποιος άλλος για να προχωρήσουμε μαζί στις προφανείς ενέργειες ούτε συγκρότησε την Επιτροπή Διεκδίκησης ούτε τίποτα άλλο από αυτά.
Και όταν ακόμη το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στον Δήμο τις αποθήκες καπνού για εκπαιδευτική χρήση (όπως εμείς είχαμε προτείνει και ζητήσει από το 2005) ο Δήμαρχος δεν θέλησε να συνεργαστούμε, όπως του προτείναμε και γραπτώς για να αναδείξουμε αυτήν την παραχώρηση σαν πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας.
Επίσης θυμηθήκαμε, ότι ο κύριος Στυλιανίδης στην τελευταία επίσκεψή του στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο την 5/10/2008, είχε υποσχεθεί την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, το οποίο θα είχε και τμήματα στο Μεσολόγγι, αλλά με έδρα η οποία θα αποφασιζόταν από την τοπική κοινωνία (Νομαρχία, Δήμους κλπ.). Και βεβαίως θυμηθήκαμε, ότι αυτές οι δηλώσεις του Υπουργού δεν ήταν τυχαίες αλλά ήταν αποτέλεσμα δικής μας ενημέρωσης προς τον Υπουργό για τα αιτήματα του Ομίλου μας και του Δήμου Μεσολογγίου.
Τότε μάλιστα ο Όμιλός μας έστειλε (την 22/10/2008) επιστολή και στον Δήμαρχο και σε όλους τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, με την οποία κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα μπορούσαμε, φυσικά υπό την ηγεσία του Δήμου, να επιτύχουμε τον στόχο μας ο οποίος επαναλαμβάνουμε ότι από το 2005 ήταν ο ακόλουθος:

· Ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στο Μεσολόγγι, την οποία όφειλε η Πολιτεία (αφού είχε ιδρύσει αντίστοιχα στο Αγρίνιο) υπό το Πανεπιστήμιο Πατρών (κατ’ αναλογία της υπαγωγής των τμημάτων του Αγρινίου υπό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
· Σε περίπτωση που θα ιδρυόταν κάποτε Πανεπιστήμιο Νομού ή Περιοχής εξασφάλιση του ότι η έδρα του θα ήταν στο Μεσολόγγι, κάτι το οποίο για εμάς αλλά και για οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη ήταν αυτονόητο αφού σε καμία περίπτωση δεν ιδρύθηκε Πανεπιστήμιο με έδρα σε πόλη διαφορετική από πρωτεύουσα νομού.
Δηλαδή και τα δύο μας αιτήματα ήταν και είναι εντελώς λογικά, καθόλου υπερφίαλα, καθόλου εχθρικά προς το Αγρίνιο και επομένως ευκόλως επιδιώξιμα και πιθανώς ευκόλως επιτεύξιμα.
Η σημερινή λοιπόν εξέλιξη εμάς καθόλου δεν μας χαροποίησε, αντιθέτως μας εξόργισε και καθόλου δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου είναι ευχαριστημένος,
Επίσης καθόλου δεν καταλαβαίνουμε το πως είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας προτάσεις διαφορετικές από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. την οποία προαναφέραμε.
Επίσης δεν καταλαβαίνουμε το πως είναι δυνατόν να μην έχει συγκληθεί ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί αυτό το μείζον θέμα.
Εμείς σήμερα ζητήσαμε με έγγραφό μας και προς τον Δήμαρχο και τους επί κεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ γνωρίζουμε ότι οι επί κεφαλής δύο Δημοτικών παρατάξεων έχουν ζητήσει ήδη κάτι τέτοιο (οι κ.κ. Τέγας και Μπλάγκας).
Τελειώνοντας αυτή την πρώτη θεώρηση των εξελίξεων για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στο Μεσολόγγι και τον Νομό γενικότερα φοβούμαι, ότι καταφέραμε για μια φορά ακόμη να γίνουμε παράρτημα του Αγρινίου και όχι μόνο αυτό αλλά δηλώνουμε και ευχαριστημένοι που το καταφέραμε.
Εμείς λοιπόν - και είμαι βέβαιος ότι και οι υπόλοιποι πολίτες του Μεσολογγίου συμφωνούν - δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με την εξέλιξη των πραγμάτων. Αντιθέτως είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι και οργισμένοι επειδή μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και η αποτυχία μας (έως αυτή τη στιγμή) δεν οφείλεται σε προσπάθειες των άλλων αλλά σε δική μας ολιγωρία, σε δική μας αρνητική προσπάθεια.
Είναι προφανές, ότι εμείς (ο Όμιλος Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι) θα συνεχίσουμε με τις μικρές μας έστω δυνάμεις αλλά και με την συμπαράσταση των άλλων Συλλόγων της Πόλης, να προσπαθούμε να ακυρώσουμε την προοπτική του περαιτέρω υποβιβασμού της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου ακόμη και αν οι πιθανότητες να το πετύχουμε είναι αυτή τη στιγμή μικρές αφού ο Δήμος φαίνεται να βρίσκεται στην άλλη πλευρά.
Με αυτόν τον τρόπο ενεργώντας θα έχουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση, ότι πατούμε απάνω στα χνάρια των προγόνων μας. Και αυτό πιστεύουμε ότι έχει κάποια σημασία και για τώρα και για το μέλλον.

Χάραξη στρατηγικής τώρα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Χωρίς καμιά αμφιβολία το θέμα που κυριαρχεί στην τοπική ειδησεογραφία από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είναι η ίδρυση στο Αγρίνιο, του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί πλέον, το 22ο Πανεπιστήμιο της χώρας.
Η ανακοίνωση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου όπως ήταν αναμενόμενο χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ και η κοινή γνώμη της Αιτωλοακαρνανίας στην συντριπτική της πλειοψηφία φαίνεται ότι εισπράττει θετικά την εξέλιξη.
Όμως ακόμη και ύστερα από την ανακοίνωση της ίδρυσης το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων που ακούγαμε προ της ιδρύσεως συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, έχοντας ως επίκεντρό του το όνομα του Πανεπιστημίου και τίποτε άλλο. Δηλαδή παρακολουθούμε μια κριτική γιατί ονομάστηκε «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας» και όχι «Αγρινίου».
Φυσικά καμιά αναφορά δεν γίνεται για την ποιότητα των σπουδών που θα παρέχει το Πανεπιστήμιο και κυρίως καμιά αναφορά δεν γίνεται για την προοπτική της εξέλιξης του αφού το εν λόγω ίδρυμα για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια θα έχει μόνο τέσσερα τμήματα.
Ταυτόχρονα όμως, το άκουσμα της ίδρυσης έχει προκαλέσει την αντίδραση και μερίδας πολιτών του Μεσολογγίου που δραστηριοποιούνται στον σύλλογο «Φίλοι του Πανεπιστημίου», οι οποίοι εκφράζουν την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι η έδρα του Πανεπιστημίου δεν είναι η Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας…
Απίστευτη θέση κι αυτή αν συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης…
Ως MessolonghiNews θεωρούμε ότι το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας που εμπλέκεται στην υπόθεση θα πρέπει αμέσως μόλις καταλαγιάσει ο «κουρνιαχτός» είτε των πανηγυρισμών( σ.σ. στελέχη της ΝΔ) είτε της αποδόμησης αυτών (σ.σ. στελέχη του ΠΑΣΟΚ) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, έστω και … μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα να χαράξουν συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε την επόμενη πενταετία να μπορούμε να μιλάμε για ένα αξιόλογο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κι αυτό διότι όπως και να το κάνουμε η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να πάψει να αποτελεί πεδίο φθηνών λαϊκιστικών αντιπαραθέσεων και χαϊδέματος αυτιών των τοπικών κοινωνιών στο βωμό ενός πρόσκαιρου κομματικού οφέλους.

Το πάρτυ του Παναγιώτη Κουρουμπλή



Εκατοντάδες φίλοι του Παναγιώτη Κουρουμπλή έδωσαν το παρόν τους στο κάλεσμα που τους απεύθυνε για να γιορτάσουν μαζί την ονομαστική του γιορτή στο Club Arena στο Αγρίνιο.
Πραγματικά ήταν μια όμορφη βραδιά στην οποία φυσικά δεν έλειψαν και οι πολιτικές συζητήσεις…
Τις εγκάρδιες ευχές μας στον δραστήριο Αιτωλοακαρνάνα πολιτικό!!!






Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Προκήρυξης για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οι παρεχόμενες ενισχύσεις αφορούν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες :
· Μεταποίηση
· Τουρισμός
· Εμπόριο
· Υπηρεσίες
· Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (Franchise) και υπάγονται σε μία από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.
Το Πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της τριετίας τους κυμαίνεται:
1. από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση»,
2. από 25.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός»
3. και από 30.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, το μέγιστο, επίσης, για τις θεματικές ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες».
Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη, σε 55% ή 65%, του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τη Θεματική Ενότητα.
Σε περίπτωση που η υποβαλλόμενη πρόταση ξεπερνά τα προαναφερόμενα όρια του προϋπολογισμού (σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος) οι επιπλέον δαπάνες δεν επιχορηγούνται. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ (1,050 δισ.)
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, έχει δώσει το ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) σε μεγάλο αριθμό Τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν για λογαριασμό του το Πρόγραμμα.
Οι Συνεργαζόμενες Τράπεζες παρέχουν ενημέρωση για την οργάνωση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν τις επενδυτικές προτάσεις τους από 1η Σεπτεμβρίου 2009, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr και σε έντυπη μορφή στις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 9η Νοεμβρίου 2009. Μπορούν να επιχορηγηθούν δαπάνες μίας επενδυτικής πρότασης που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Μαΐου 2009 και μετά, ημερομηνία προδημοσίευσης της προκήρυξης.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ Προκήρυξης.

Σπ. Λιβανός: "Με δουλειά και σοβαρή πολιτική ηγεσία ακόμα και τα θαμμένα όνειρα γίνονται πραγματικότητα"

Ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός με γραπτή του δήλωση, ύστερα από την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Λιβανός σημειώνει:
"Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος είναι πραγματικότητα!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε απόλυτη ακολουθία και συνέπεια με την προεκλογική της εξαγγελία, υλοποιεί το αιτωλοακαρνανικό όνειρο τριών δεκαετιών.
Η σημερινή ψήφιση της ίδρυσης αυτοτελούς και πλήρως αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ στην Αιτωλοακαρνανία με δυνατότητα δημιουργίας σχολών στην Ι.Π. Μεσολογγίου γεμίζει εκατοντάδες χιλιάδες αιτωλοακαρνάνες και ρουμελιώτες με αισθήματα δικαιοσύνης, περηφάνιας , χαράς κα αισιοδοξίας.
Παράλληλα με το τεράστιο έργο υποδομών που εξελίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την λειτουργία του Πλατυγιαλού, την ταχύτατη ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Αγρινίου σφραγίζεται διπλά το εισιτήριο για την λεωφόρο της ανάπτυξης.
Η ίδρυση του Πανεπιστημίου, μαζί με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και την σύνδεση του με το υπό ίδρυση Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας βάζει το νομό μας στο χάρτη του μέλλοντος. Ανοίγει διάπλατα την πύλη της γνώσης, της εξέλιξης και της προόδου.
Είμαι βέβαιος πω μαζί με το σύνολο της κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, την κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας, σήμερα μπορούν να πανηγυρίσουν ακόμα και εκείνοι που μέχρι χθες μεμψιμοιρούσαν, λαΐκιζαν και έθαβαν την ελπίδα της Αιτωλοακαρνανίας απλά και μόνο για να υπηρετήσουν χαμερπούς σκοπούς.
Η σημερινή μέρα ανήκει σε όλους τους αιτωλοακαρνάνες! Σε όλους όσους αγωνίζονται για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας πατρίδας!
Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω δημόσια συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην παρούσα Διοικούσα Επιτροπή και τον Πρόεδρό της Καθηγητή Παναγιώτη Κοντό, γιατί δίχως τη γνώση τους, την διοικητική τους εμπειρία και τον αγώνα τους δε θα βρισκόμασταν στο βάθρο του νικητή.
Ο στόχος μας, από αύριο το πρωί είναι όλοι μαζί: κοινωνία, πολιτική ηγεσία, και επιστημονική κοινότητα να δημιουργήσουμε ένα Πανεπιστήμιο- πρότυπο για όλη την Ελλάδα, αντάξιο- γιατί όχι- των κορυφαίων Πανεπιστημίων όλου του κόσμου.
Όπως αποδείχτηκε με πίστη, δουλειά και σοβαρή πολιτική ηγεσία ακόμα και τα θαμμένα όνειρα γίνονται πραγματικότητα
".

Κοινή δήλωση των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας

Οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας – ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης προέβησαν στην εξής κοινή δήλωση αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας:

«Η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα στο Αγρίνιο αποτελεί για περισσότερο από μια δεκαετία διακαή πόθο των πολιτών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο Διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε το 1998 στην ίδρυση 2 Τμημάτων τα οποία άνηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά είχαν έδρα την πόλη του Αγρινίου. Συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Π.Δ. 96/98) και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Π.Δ. 96/98) [σήμερα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Π.Δ. 110/2006)] που αποτελούν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων άρχισαν να λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Το 2004 ιδρύθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΦΕΚ 138/22-7-2004) με έδρα και πάλι το Αγρίνιο.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ως στόχο την αποκέντρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδρύοντας υλικοτεχνικά βιώσιμα πανεπιστημιακά τμήματα στην ελληνική περιφέρεια, τα οποία θα είχαν αφενός ως γνωστικό αντικείμενο σύγχρονες επιστήμες, αφετέρου θα παρείχαν ανταγωνιστικό περιβάλλον για το ερευνητικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή η ίδρυση των Τμημάτων θα συνέβαλε στην τοπική οικονομία άλλα και στην ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών να μείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Για το λόγο αυτό και υποστηρίξαμε με σθένος την ανεξαρτητοποίηση των Τμημάτων του Αγρινίου και την ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως άλλωστε προβλεπόταν και από το ΠΔ 96/15.04.98.

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς εμπαιγμού, άπειρες δεσμεύσεις και αμφιταλαντεύσεις σχετικά με την ίδρυση και ονομασία τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας όσο και των προκατόχων του κατατέθηκε - με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα - αιφνιδιαστική τροπολογία για την ίδρυση Πανεπιστημίου όχι Αγρινίου –όπως είχαν υποσχεθεί και αναμενόταν- αλλά Δυτικής Ελλάδος.

Αποτελεί εμπαιγμό για τους πολίτες του Νομού να προχωρά η Κυβέρνηση σε ίδρυση Πανεπιστημίου με τροπολογία και όχι Π.Δ. και μάλιστα στα τέλη Αυγούστου που αυτομάτως συνεπάγεται ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Καμία μελέτη δεν έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί όχι μόνο η προοπτική ανέλιξης του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου αλλά ακόμη και η βιωσιμότητα του. Όπως γίνεται αντιληπτό και από το περιεχόμενο της Τροπολογίας ούτε προετοιμασία, ούτε προϋπολογισμός υπάρχει για τις εγκαταστάσεις και την εν γένει λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου.

Είναι σαφές ότι υποστηρίζουμε την ίδρυση του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου αλλά πιστεύουμε ότι η προχειρότητα, τα μικροκομματικά συμφέροντα και η μη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία του αποδυναμώνει, απαξιώνει και υπονομεύει τη σοβαρή αυτή προσπάθεια.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία δεν έχει σταματήσει να εμπαίζει τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας υποβαθμίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό. Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη: Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για την ακαδημαϊκή (και όχι μόνο) εξέλιξη των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου ενώ απαξιώθηκε το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει πράξη, θα δώσει σάρκα και οστά, θα δώσει προοπτική και εξέλιξη στο νέο, ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα θα δώσει νέα δυναμική στο ΤΕΙ Μεσολογγίου».






Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εισακτέοι στο ΤΕΙ Μεσολογγίου: Κάθε πέρυσι και καλύτερα…


Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, οι εισακτέοι στο ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιηθήκαν από το Υπουργείο Παιδείας φέτος μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των εισακτέων και στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία και έτσι η όποια αισιοδοξία για αύξηση του αριθμού των εισακτέων λόγω της λειτουργίας νέου τμήματος(σ.σ. Αυτοματισμού) ακυρώθηκε στην πράξη.
Έτσι τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου θα υποδεχθούν ελάχιστο αριθμό σπουδαστών σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις
. Πρόκειται για τα τμήματα Υδατοκαλλιεργειών, Μηχανολογίας και Υδάτων Πόρων, Θερμοκηπίων και Ανθοκομίας και όπως αναφέρθηκε και το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία.
Αντίθετα στα υπόλοιπα τρία τμήματα του ΤΕΙ συμπεριλαμβανόμενου και του νέου τμήματος Αυτοματισμού καλύφτηκε το σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων θέσεων.
Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι από την στιγμή που οι μετονομασίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα θα πρέπει να υπάρξει πλέον αλλαγή των γνωστικών αντικειμένων, ώστε τα τμήματα του ΤΕΙ να καταστούν και πάλι ελκυστικά.

Με αιχμές παραιτήθηκε από τη διοίκηση του ΙΧΘΥΚΑ ο Θ. Λύρος

Με επιστολή που κοινοποιεί στο σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας ο αντιπρόεδρος του ΙΧΘΥΚΑ Θανάσης Λύρος παραιτήθηκε από τη θέση του καταγγέλλοντας την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για το ερευνητικό αυτό κέντρο. Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης του κ. Λύρου:

Προς:

Αξιότιμον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Κον Κώστα Καραμανλή
Υπουργόν Οικονομίας & Οικονομικών
Κον Γιάννη Παπαθανασίου
Υπουργόν Ανάπτυξης
Κον Κωστή Χατζηδάκη

Συνημμένα: τρεις (3) επιστολές


Πέντε χρόνια σπατάλη χρημάτων
και απραξία για την ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε

Ντρέπομαι και παραιτούμαι
από τη θέση του Αντιπροέδρου


Σας έδωσα επανειλημμένα και άμεσα τις προτάσεις για το μέλλον της ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.
Εσείς, επιλέξατε να αναθέσετε στο ΕΛΚΕΘΕ την ευθύνη για την ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε προκειμένου να γίνει πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο της περιοχής, σύμφωνα και με δήλωση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης και σημερινού Προέδρου της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα, στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις υποσχέσεις σας για μετάταξη του προσωπικού σε άλλες θέσεις, δεν πράξατε τίποτα..
Αφήνετε σε απραξία , στασιμότητα και αιωρούμενο το προσωπικό, δέκα έξι ατόμων, χωρίς να του παρέχετε εργασία και προοπτική και φυσικά απλήρωτο συνεχώς, μη σκεπτόμενοι πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι ;
Και σας ερωτώ:
- Τι νόημα έχει να υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν το συμβουλεύεστε και δεν το καλέσατε ποτέ, μετά την αποχώρηση του κ. Δημ. Σιούφα από το Υπουργείο ;
- Τι νόημα έχει να υπάρχει Διευθυντής και Δ/νων Σύμβουλος με αμοιβή 40.000.00 € το χρόνο χωρίς καμιά προοπτική;
- Γιατί σπαταλούνται 500.000.00 € το χρόνο σαν αποτέλεσμα της απραξίας σας;
Επί τέλους και την ύστατη στιγμή πάρτε πρωτοβουλία
1) Μετατάξετε το προσωπικό σε άλλες θέσεις
2) Ιδρύσετε , εφόσον ενδιαφέρεστε για την περιοχή , το πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο της περιοχής , όπως υποσχέθηκε ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας, με ετήσιο κόστος 200.000.00 € το χρόνο.
- Επειδή, προσπάθησα χρόνια τώρα, για το καλό και το σωστό, για την εταιρεία ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε και το τόπο μας.
- Επειδή, όλες οι προσπάθειές μας έγιναν με καλή πρόθεση, με τη διάθεση αρκετού πολύτιμου χρόνου και σας υπενθυμίζουμε χωρίς καμιά αμοιβή.
- Επειδή, παρά τις προσπάθειες και προτάσεις, εισπράξαμε απραξία και αναποτελεσματικότητα.
- Επειδή, υπάρχει έλλειψη προοπτικής προγραμματισμού και αποφασιστικότητας και παράλληλα σπατάλη χρημάτων.
- Επειδή, τρέχουμε στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για μη πληρωμή του προσωπικού και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών επανειλημ-μένως και κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.

Ντρέπομαι για όλη αυτή τη κατάσταση πέντε χρόνια τώρα
και
Παραιτούμαι άμεσα από σήμερα από τη θέση του Αντιπροέδρου
της ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.


Μεσολόγγι 19 Αυγούστου 2009


Ο Αντιπρόεδρος της ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε

Αθανάσιος Επ. Λύρος

Ζάχου Μήλιου 3 – 30200 Μεσολόγγι
Κιν. 6977397120
e-mail: delfoni@otenet.gr

Β. Μαγγίνας: "Μια ακόμη υπόσχεση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία, γίνεται πραγματικότητα"


Ο Βουλευτής και πρ. Υπουργός Βασίλης Μαγγίνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστήμιου στο Αγρίνιο:

«Εξαιρετική ικανοποίηση στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα γενικότερα, προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία ιδρύεται αυτοτελές και πλήρως αυτοδιοικούμενο ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα ορισμού εδρών Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αυτού και στην Ι.Π του Μεσολογγίου.

Με την Κυβερνητική αυτή απόφαση καλύπτεται για τη περιοχή το ακαδημαϊκό κενό που προέκυψε και από τη μεταφορά Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στη Πάτρα, αλλά και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εκπαιδευτική και πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής καθώς και στη γενικότερη οικονομική πρόοδο της Αιτωλοακαρνανίας.

Ας σημειωθεί, προσθέτως, ότι έχουν παραχωρηθεί ήδη από το 2007 τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Μεσολόγγι, Κτήρια του πρώην Οργανισμού Καπνού για την κάλυψη των αναγκών εγκατάστασης και του Πανεπιστημίου.

Τέλος θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι μια ακόμη υπόσχεση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία, γίνεται πραγματικότητα».

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Όλεθρος... "Στο ίδιο έργο θεατές" 24/8/2007: Ηλεία - 22/8/2009: Αττική


















Φωτορεπορτάζ από την καταστροφή στη ΒΑ Αττική από το In. Gr



Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη γρίπη στο Δημοτικό Ιατρείο Μεσολογγίου


Από σήμερα στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου (πρώην ΠΙΚΠΑ) θα παρέχονται στους κατοίκους της περιοχής συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1.

Το ιατρείο θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9 έως 12 το μεσημέρι και είναι στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου.

Παράλληλα το Δημοτικό Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να λειτουργήσει και ως κέντρο εμβολιασμού του πληθυσμού σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας που θα υπάρξουν για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σημειώνεται τέλος, ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το Δημοτικό Ιατρείο Μεσολογγίου είναι το δεύτερο κατά σειρά δημοτικό ιατρείο σε όλη τη χώρα που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του σε ότι αφορά τα κέντρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης Η1Ν1.

Σε Αθήνα και Μεσολόγγι το 35ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο


Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου που δικαιωματικά συνδέεται με την πνευματική κληρονομία του Λόρδου Βύρωνα και έχει εξέχουσα θέση στον διεθνή χάρτη των βυρωνικών διαδρομών, θα φιλοξενήσει μαζί με την Αθήνα, από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου, την αφρόκρεμα των βυρωνιστών, Ελλήνων και ξένων, που θα φέρουν στην Ελλάδα πρωτότυπες εισηγήσεις και ανακοινώσεις για πολλές πτυχές που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μπάιρον, αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης, στα πλαίσια του «35ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου».

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό» της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, που έχει έδρα το Μεσολόγγι, με πρόεδρο την κυρία Ροδάνθη Φλώρου, έχει προετοιμαστεί για το διεθνές αυτό γεγονός με σκληρή δουλειά που υπόσχεται μια άψογη διοργάνωση.

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Λόρδο Βύρωνα είναι πλέον παγκόσμιος ετήσιος θεσμός, αλλά φέτος παίρνει μια ακόμη πιο φιλόδοξη διάσταση, καθώς τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Άγγλου ποιητή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και το θέμα του συνεδρίου είναι:

«Ο Λόρδος Βύρων και η Ιστορία».

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το βράδυ και την επόμενη ημέρα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στην Παλαιά Βουλή 10:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η «Αθηναϊκή Συνεδρία: Η Ελλάδα την εποχή του Λόρδου Μπάιρον, 1809-1811» με ομιλία του Βρετανού Ακαδημαϊκού Dr. William St Clair με θέμα: «Σεβάσμιοι παρατηρητές: Πώς έβλεπαν την Ακρόπολη της Αθήνας κατά την εποχή του Λόρδου Μπάιρον» και την παρουσίαση θεατρικής ανάγνωσης από το τμήμα Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Richard Stockton College, New Jersey ΗΠΑ. «H Αθήνα, κρατάει την καρδιά και την ψυχή μου: Τα γράμματα από το πρώτο ταξίδι του Μπάιρον στην Ελλάδα 1809-1811».

Από την επομένη το απόγευμα, την Τρίτη δηλαδή 8/9, τη σκυτάλη παίρνει το Μεσολόγγι (Νομαρχιακό Μέγαρο), όπου θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες εξήντα μία εισηγήσεις ονομαστών μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας στις δυο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που τιμητικά δόθηκαν τα ονόματα των ποιητών Κωστή Παλαμά και Γεώργιου Δροσίνη.

Αξίζει ιδιαιτέρως να τονιστεί η συμβολή του καθηγητή Peter W. Graham, συμπροέδρου της επιστημονικής επιτροπής και διευθυντού των διεθνών σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας του Μεσολογγίου, καθώς και του καθηγητή Μ. Βύρωνα Ραϊζη.

Σύμφωνα με την κυρία Ροδάνθη Φλώρου, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου: "Από το συνέδριο δεν είναι μόνον οι σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διεθνή βιβλιογραφία για τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά κυρίως τα οφέλη (πνευματικά και οικονομικά) που θα προκύψουν για το Μεσολόγγι και την πατρίδα μας γενικότερα από τις σχέσεις και τις επαφές 120 κορυφαίων μελετητών πάνω σε ελληνικό έδαφος."

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αρκετά κράτη που επισκέφθηκε ο Μπάιρον στο πρώτο του ταξίδι πριν 200 χρόνια γιορτάζουν με εκδηλώσεις εφέτος αυτή την επέτειο, αλλά μόνο το Μεσολόγγι κέρδισε την διοργάνωση του 35ου Διεθνούς Συνεδρίου, με την ομόφωνη ψήφο της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας στην Γενική Συνέλευση το 2006 στο Παρίσι, όταν η κ. Ροδάνθη Φλώρου ως πρόεδρος της ΒΕΜ, έθεσε την υποψηφιότητα της.

Αρωγοί της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου στη διοργάνωση του συνεδρίου εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Εθνολογική Ιστορική Εταιρεία Ελλάδος, και οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Το πιο δύσκολο 24ωρο για τους άνδρες της Π.Υ. Μεσολογγίου

Το πιο δύσκολο 24ωρο της φετινής αντιπυρικής περιόδου διανύουν οι πυροσβέστες της Π.Υ. Μεσολογγίου αφού από χθες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα το απόγευμα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρεις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Αστακό, Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου τις οποίες ακόμη και τώρα επιτηρούν.
Οι πυρκαγιές κατέκαψαν δεκάδες στρέμματα τόσο δασικής όσο και αγροτικής έκτασης ενώ στον Αστακό προκλήθηκαν και ζημιές στα πρώτα σπίτια της πόλης.
Σε όλες τις πυρκαγιές το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυσαν και πτητικά μέσα πυρόσβεσης.
Λόγω των καιρικών συνθηκών οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ προς ενίσχυσή τους έχουν έρθει δυνάμεις και από γειτονικές πόλεις.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας


Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ύστερα από την κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση στο Αγρίνιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και την σαφή αναφορά για δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημιακών σχολών ή τμημάτων και σε άλλες πόλεις της περιοχής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστήμιου στην Αιτωλοακαρνανία αποτελούσε ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας ικανοποιεί αφού ο νομός μας μπαίνει στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχοντας σε λειτουργία ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ της χώρας σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο και τώρα θα έχει το δικό του Πανεπιστήμιο.
Ταυτόχρονα με την σταδιακή ανάπτυξη των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο σε πρώτη φάση και στο Μεσολόγγι στην συνέχεια πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης μας ικανοποιεί για έναν επιπλέον λόγο, που δεν είναι άλλος από την υιοθέτηση των προτάσεων που είχαμε καταθέσει ως δημοτική αρχή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση αυτοτελούς Πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανία.
Φυσικά το ζητούμενο πλέον είναι, η επίσπευση των διαδικασιών ώστε αφενός να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νέου ιδρύματος και αφετέρου να υπάρξει γενναία στήριξη ώστε πέρα της επάνδρωσης να δημιουργηθούν σύντομα οι απαραίτητες υποδομές.»

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εξαιρέσεις

Ανεξάρτητα της κεντρικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, τείνει τις τελευταίες μέρες να μετατραπεί σε άγιο προστάτη των ανήλικων μεταναστών.
Χθες έτρεχε να καταφέρει τη μεταφορά σε νοσοκομείο της Αθήνας ανήλικης μετανάστριας, που διαγνώσθηκε ότι πάσχει από σοβαρή αιματολογική νόσο. Λίγη ώρα μετά φρόντισε την περίπτωση της νεαρής Αφγανής, που έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της. Και, τέλος, ξεκίνησε χθες τη μεταφορά των πρώτων 20 νέων ασυνόδευτων παιδιών, που ήταν ξεχασμένα και φυλακισμένα στο κολαστήριο της Παγανής.
Σε ετούτη την κυβέρνηση, σε όσους κάνουν αυτό που πρέπει αν μη τι άλλο τους αξίζει ένας δημόσιος έπαινος, ακόμα κι αν κάνουν το αυτονόητο!
Σ. ΜΠΑ.

Μάριος Σαλμάς: "Για την Αιτωλοακαρνανία ανοίγει μια νέα σελίδα σε μια εποχή που η Παιδεία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των λαών"


Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάριος Σαλμάς, χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, να ιδρυθεί αυτόνομο και ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, σε εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

«Η δημιουργία Πανεπιστημίου θα ενισχύσει περαιτέρω την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει την αξιοπιστία των λόγων του Πρωθυπουργού. Για την Αιτωλοακαρνανία ανοίγει μια νέα σελίδα σε μια εποχή που η Παιδεία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των λαών», σημείωσε σ κ. Σαλμάς.

Πραγματικότητα το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία!!!






Με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ιδρύεται στο Αγρίνιο το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Η τροπολογία συνυπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας Γιάννη Παπαθανασίου και Άρη Σπηλιωτόπουλου στο πλαίσιο του σχε4δίου νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις.
Στον ιδρυτικό νόμο γίνεται σαφής αναφορά για τη δυνατότητα ίδρυσης σχολών ή τμημάτων και σε άλλες πόλεις της περιοχής. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά η πρωτεύουσα του νομού το Μεσολόγγι.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική αφού ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ικανοποιείται.
Φυσικά της τροπολογίας αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων έτσι ώστε το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να επανδρωθεί και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά το συντομότερο δυνατό.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το Μεσολόγγι καλεί βυρωνιστές, 200 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του Βύρωνα στην Ελλάδα

Η Βυρωνική Εταιρεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Διεθνές Κέντρο Ερευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό στεγάζεται σε αυτό το θαυμάσιο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε ως αντίγραφο του σπιτιού όπου ο Βύρων πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Το Διεθνές Συνέδριο για τον Λόρδο Βύρωνα είναι πλέον ετήσιος θεσμός, αλλά φέτος παίρνει μια ακόμη πιο φιλόδοξη διάσταση καθώς τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Αγγλου ποιητή στην Ελλάδα.

Το Μεσολόγγι, πόλη που δικαιωματικά συνδέεται με αυτή την κληρονομιά και έχει εξέχουσα θέση στον διεθνή χάρτη των βυρωνικών διαδρομών, θα φιλοξενήσει μαζί με την Αθήνα, από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου, την αφρόκρεμα των βυρωνιστών, Ελλήνων και ξένων, που θα φέρουν στην Ελλάδα πρωτότυπες εισηγήσεις και ανακοινώσεις για πολλές πτυχές που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μπάιρον.

Αψογη διοργάνωση
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Κέντρο Ερευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, που έχει έδρα το Μεσολόγγι, με πρόεδρο την κυρία Ροδάνθη - Ρόζα Φλώρου, έχει προετοιμαστεί για το διεθνές αυτό γεγονός με σκληρή δουλειά που θέλει να εγγυηθεί μια άψογη διοργάνωση.
Στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει το συνέδριο, οι εργασίες θα γίνουν στις πιο ταιριαστές αίθουσες της πρωτεύουσας, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (6/9) και στην Παλαιά Βουλή (7/9), όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του δρος Ουίλιαμ Σαιντ Κλαιρ «Σεβάσμιοι παρατηρητές: Πώς έβλεπαν την Ακρόπολη της Αθήνας κατά την εποχή του Λόρδου Μπάιρον». Από την επομένη, τη σκυτάλη παίρνει το Μεσολόγγι (Νομαρχιακό Μέγαρο), όπου θα ανακοινωθούν και οι περισσότερες εισηγήσεις ονομαστών μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πολλοί εργάστηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης, αξίζει ιδιαιτέρως να τονιστεί και η συμβολή του Peter W. Graham, διευθυντή των διεθνών σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας του Μεσολογγίου.
Αυτό που θα μείνει από το συνέδριο δεν θα είναι μόνον οι σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διεθνή βιβλιογραφία για τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά και οι σχέσεις και οι επαφές κορυφαίων μελετητών σε ελληνικό έδαφος. Αυτές τις αναμνήσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες θα τις μεταφέρουν μαζί τους πίσω στην πατρίδα τους...

Το "Βήμα" για τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία

Ξεκίνησε και η ονοματολογία σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, μιας και το προεκλογικό κλίμα εξακολουθεί να συντηρείται ακόμη και εν μέσω θέρους. Αυτή τη φορά το «Βήμα» καταγράφει την εικόνα αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια, αν και όλα προς το παρόν σχετίζονται με προθέσεις, μιας και διάλογος στα κόμματα σχετικά με τα ψηφοδέλτια δεν έχει γίνει.
Λίγο έως πολύ τα ονόματα που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» είναι γνωστά και έχουν γραφεί στον τοπικό τύπο. Στο ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο είναι το ζήτημα της καθόδου του παραιτηθέντος Χρίστου Βερελή, ενώ από τη ΝΔ όπου πλέον το πιθανότερο είναι να εκλέξει λιγότερους βουλευτές, κυριαρχεί το ερώτημα με τη στάση που θα τηρήσει ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και η οικογενειοκρατία με γόνους πολιτικών που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για κάθοδο στις εκλογές.
Όμως και στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα αναπτύσεται το φαινόμενο της οικογενεικρατίας αφού ο γιος του αείμνηστου βουλευτή Χρήστου Μπασαγιάννη, Θανάσης με συνέντευξη του στην "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ" ανακοίνωσε την υπόψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Το σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος" για το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει: «Η πιθανή επάνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία αυξάνει και την προσφορά υποψηφίων για τη συμμετοχή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Η φιλοδοξία των επιτελών της Ιπποκράτους είναι τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ να γεμίσουν με χρήσιμα, νέα, καθαρά και άφθαρτα πρόσωπα. Η πρόθεση των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να επιλεγούν οι νέοι υποψήφιοι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και να γίνει μέσω των ψηφοδελτίων «άνοιγμα» στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δουλειά σε βάθος με τα ψηφοδέλτια δεν έχει γίνει. Ορισμένα από τα κριτήρια που αφήνονται να διαρρεύσουν από τις κομματικές συσκέψεις, π.χ. ότι «κόβονται» όσοι έλαβαν λιγότερες από 5.000 ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αναστατώνουν τους ενδιαφερομένους καθώς είναι διαφορετικά τα σταθμά στις μικρές και διαφορετικά στις μεγάλες περιφέρειες. «Το Βήμα» συνεχίζει την καταγραφή των ονομάτων που άρχισε την περασμένη Κυριακή όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, πλην των βουλευτών οι οποίοι θα είναι δικαιωματικά ξανά υποψήφιοι, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες.
Στην Αιτωλοακαρνανία το προεκλογικό παιχνίδι θα επηρεαστεί από το αν θα κατεβεί στις εκλογές ο κ. Χρ. Βερελής και τι κλίμα θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την εποχή. Ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν έχει κλείσει την πόρτα στην πολιτική αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. ( επιβεβαιώνεται το σχόλιο της «Παναιτωλικής» ότι στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν την εκ νέου υποψηφιότητα Βερελή και σύντομα θα πρέπει ο ίδιος να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση)
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πιθανή υποψηφιότητα της πρώην ευρωβουλευτού κυρίας Μαίρης Ματσούκα , η οποία όμως ενδιαφέρεται και για τη Β΄ Αθηνών. Ενδιαφέρον λέγεται ότι έχει εκφράσει και ο κ. Αθ. Κατερινόπουλος, πρώην αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και μέλος του τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠαΣοΚ. Αναμένεται εξάλλου ότι θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα οι πρώην βουλευτές κκ. Π. Κουρουμπλής και Α. Μακρυπίδης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του κ. Β. Αντωνόπουλου, του κ. Π. Τρυφιάτη και της κυρίας Ζέφης Δημαδάμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές ξεκίνησε στη ΝΔ και στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες νυν και πρώην βουλευτές, παλαιοί και νέοι πολιτευτές, διαγκωνίζονται δημόσια και παρασκηνιακά για την αύξηση της επιρροής τους. Το γενικότερο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση όμως, η προοπτική η ΝΔ να εκλέξει- σε περίπτωση ήττας- περίπου 90 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει σήμερα, αποτρέπει πολλά «γαλάζια» στελέχη να εμπλακούν. Και αυτό διότι στη ΝΔ δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποψηφίων αλλά επικρατεί συνήθως «ο εκλεκτός του εκλεκτού», ενώ αξιόλογες υποψηφιότητες συνθλίβονται ανάμεσα σε αποτυχημένους πολιτευτές, «ανύπαρκτους» βουλευτές και γόνους των «πολιτικών τζακιών». Παράλληλα πολλοί διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, απειλώντας με μετακόμιση στον ΛΑΟΣ. «Το Βήμα της Κυριακής» συνεχίζει σήμερα την ακτινογραφία των εκλογικών περιφερειών της χώρας που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και καταγράφει ποια πρόσωπα συνωστίζονται στις λίστες της ΝΔ: Ποιοι «νέοι» εισάγονται και ποιοι παλαιοί επιμένουν, αλλά και τις εσωκομματικές διαμάχες. Η Αιτωλοακαρνανία τείνει να γίνει ο νομός των «γόνων», των τέκνων πολιτικών που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το χρίσμα. Ο πρώην υπουργός κ. Β. Μαγγίνας διατηρεί την εκλογική του δύναμη στην περιοχή, συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες της ΝΔ και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, ενώ για τον κ. Δ. Σταμάτη λέγεται ότι θα ήταν μια καλή λύση για τον Δήμο Αγρινίου. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου υπάρχει τρισταυρία, ετοιμάζονται να είναι υποψήφιοι οι κκ. Κ. Καραγκούνης και Ασ. Φωτόπουλος, υιοί πρώην βουλευτών της ΝΔ, και ακούγεται έντονα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημ. Κατσιγιάννης , κουμπάρος του κ. Γ. Σουφλιά, ενώ λέγεται ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα και ο επιχειρηματίας κ. Ν. Καραπάνος. Για το κομματικό σύστημα εξουσίας παραμένει αξιόπιστη λύση ο δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. και αν. γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Ναούμης (με αναφορές στις περιοχές Βάλτου και Ξηρόμερου).»

Συγκίνηση στην τελετή αδελφοποίησης Μεσολογγίου και Σαμαρίνας

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο ανήμερα της παναγιάς στην Σαμαρίνα με κάθε επισημότητα οι διαδικασίες αδελφοποίησης της ιστορικής κοινότητας Σαμαρίνας Γρεβενών με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δυο ιστορικών περιοχών υπογράφηκε στη Σαμαρίνα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ευθύνης με σεβασμό στην ιστορία από τον πρόεδρο της Κοινότητας Σαμαρίνας Κώστα Τζήμα και τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Γιάννη Αναγνωστόπουλο.
Στην τελετή της αδελφοποίησης ο γραμματέας της κοινότητας Σαμαρίνας κ. Σωτήρης Ταμπούκας διάβασε την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την αδελφοποίηση όπως και την αντίστοιχη του δημοτικού συμβουλίου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο οικοδεσπότης, κοινοτάρχης της Σαμαρίνας Κώστας Τζήμας, ο οποίος μίλησε από βάθους καρδιάς για τους αγωνιστές Σαμαριναίους, τους αγωνιστές του Μεσολογγίου αλλά και για τους απογόνους τους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με ζεστασιά και σεβασμό.
Στην ομιλία του κ. Τζήμας μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε δειλά - δειλά να επισκεφθούμε την ιερή πόλη του Μεσολογγίου και να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας, συμπατριώτες μας Σαμαριναίους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία στην πόλη των ηρώων. Στους πατριώτες αυτούς που άφησαν παιδιά, γονείς γυναίκες, βιός και έφτασαν στο Μεσολόγγι να προσφέρουν την ζωή τους για να σωθεί η επανάσταση, ο αγώνας κατά της σκλαβιάς, η ίδια η πατρίδα. Το Μεσολόγγι που αποτελούσε την εποχή εκείνη το στοίχημα της ελληνικής ψυχής στις στρατιές των αλλοθρήσκων. Την πόλη που τραγούδησε η δημοτική μας μούσα και ύμνησε ο ποιητής.
Για τον αγώνα αυτόν λοιπόν ξεκίνησαν 150 παλικάρια με επικεφαλής τον καπετάν Φλώρο και εκεί άφησαν την τελευταία τους πνοή για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.
Εμείς η νεότερη γενιά των Σαμαριναίων θελήσαμε να τιμήσουμε αυτούς τους ηρωικούς αγωνιστές – πατριώτες μας. Έτσι φθάσαμε, όπως προανέφερα στην πόλη του
Μεσολογγίου. Σκοπός μας ήταν στον Κήπο των Ηρώων να τοποθετηθεί και μια τύμβος αφιερωμένη στους Σαμαριναίους πολεμιστές.
Δεν ξέραμε όμως τι θα αντιμετωπίσουμε, πώς θα γινόταν εφικτός αυτός ο στόχος μας, ποια θα ήταν η συμπεριφορά των ανθρώπων.
Φθάνοντας όμως στην πόλη του Μεσολογγίου όλες αυτές οι σκέψεις έγιναν παρελθόν. Βρήκαμε ανθρώπους με ζεστασιά, που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, σεβάστηκαν την πίστη μας στον επιδιωκόμενο σκοπό, και στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας αυτή. Ανθρώπους που μας δέχθηκαν με ανοιχτή αγκαλιά και μας βοήθησαν να πετύχουμε το στόχο μας.
Η τύμβος προς τιμή των Σαμαριναίων πολεμιστών έχει λάβει τη θέση της στον κήπο των Ηρώων. Εκεί που περήφανα στέκουν ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Τζαβέλας, ο Λόρδος Μπάυρον. Σε έναν κήπο που είναι συγκεντρωμένος ο ηρωισμός του λαού μας.
Η προσπάθειά μας αυτή δεν ήταν εύκολη βέβαια. Όμως έγινε εύκολη από την αγάπη των κατοίκων του Μεσολογγίου και από την αμέριστη συμπαράσταση. Του πρώτου πολίτη της του δημάρχου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου».
Στη συνέχεια ο κ. Τζήμας υπογράμμισε ότι «το Μεσολόγγι είναι η δεύτερη πατρίδα των Σαμαριναίων και ότι πάντοτε η αγκαλιά των συμπατριωτών του θα είναι ανοιχτή για όλους τους Μεσολογγίτες».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από το δήμαρχο Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν την ιστορική Σαμαρίνα και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Η «αϊτοφωλιά» της Βόρειας Πίνδου όπως χαρακτηριστικά λεγόταν η Σαμαρίνα, αποτέλεσε προπύργιο της ελεύθερης βούλησης και διοίκησης αφού ποτέ δεν κατάφεραν να την υποτάξουν οι εχθροί του Έθνους».
Και ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου συνέχισε:
«Το 1826 οι Σαμαριναίοι, μετέχουν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων και χύνουν το αίμα τους στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Τον πονεμένο μας τόπο τον πότισε αίμα αδελφών και ηρώων. Έτσι κάθε χρόνο προσκυνούμε το μνημείο που δεσπόζει μέσα στον Κήπο των Ηρώων.
Η αδελφοποίηση της κοινότητας Σαμαρίνας με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανήκει σε ένα ευρύτερο φάσμα αδελφοποιήσεων του Δήμου μας με τους ιστορικούς Δήμους και κοινότητες της χώρας με στόχο την ιστορική επανασύνδεση των τόπων αυτών αλλά και την ευρύτερη συνεργασία τους σε επίπεδο αναπτυξιακό.
Πιστεύουμε πως όλοι μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό πυρήνα μέσα από τον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν θέματα εθνικής και οικονομικής σημασίας.
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που, ως δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, εκπροσωπώντας το λαό της πόλης μας, είχα την τιμή να υπογράψω μαζί σας το πρωτόκολλο μιας ουσιαστικής αδελφοποίησης που θα επισφραγίσει τις ανεξίτηλες σχέσεις φιλίας και αγάπης μεταξύ μας.
Είμαι σίγουρος πως η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια εποικοδομητική και ειλικρινή σχέση, που ως μοναδικό σκοπό θα έχει την πρόοδο και την ευημερία των συμπολιτών μας».
Στις εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση συμμετείχε το Χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας αποσπώντας τα κολακευτικότερα σχόλια του πολυπληθούς κοινού.
Αξιοσημείωτη τέλος ήταν οι θερμή φιλοξενία που επεφύλαξαν στην αποστολή του δήμου Μεσολογγίου οι κάτοικοι της περιοχής.

ΝΟΔΕ ΝΔ: "Σύντομα η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο"

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του 4ου Τμήματος στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Αγρινίου. Πρόκειται για το τμήμα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων» το οποίο αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Ταυτόχρονα όμως με την ίδρυση του τμήματος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου στην Αιτωλοακαρνανίας.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη η ΝΟΔΕ της ΝΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (144/13-8-2009 τ.Α.) της ίδρυσης του Τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών προϊόντων με έδρα το Αγρίνιο (Τέταρτο τμήμα), ουσιαστικά αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Καραμανλή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, βάζοντας παράλληλα στο περιθώριο κάθε κακόπιστη κριτική που διατυπώθηκε με σκοπό την μικροπολιτική εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως είναι η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Με ολοκληρωμένες πλέον τις τυπικές προϋποθέσεις – οι οποίες είναι καθαρά αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης – ο νομός μας αποκτά ένα χώρο γνώσης, ενισχύοντας στο μέγιστο βαθμό τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες υποδομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκτιμάται δε, ότι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής εξαγγελίας, θα πραγματοποιηθεί με την προώθηση από μέρους του Κώστα Καραμανλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, από το οποίο πέραν του κύρους, η τοπική κοινωνία προσδοκά πολλαπλά οφέλη».

«Ουρές 20 χιλιομέτρων στον δρόμο για Αμφιλοχία»

Ακόμα μια χρονιά επαναλήφθηκε το τριτοκοσμικό φαινόμενο που παρουσιάζεται από τις αρχές έως το τέλος του καλοκαιριού, εδώ και 30 χρόνια, στην εθνική οδό Αγρινίου - Αμφιλοχίας.
Αρκετά χιλιόμετρα πριν από την Αμφιλοχία τα αυτοκίνητα ακινητοποιούνται και σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων. Τα 20 χλμ. έφτασαν φέτος!
Η κατάσταση δυσκολεύει τον Δεκαπενταύγουστο και βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού οι ουρές φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα πριν από την πόλη της Αμφιλοχίας. Οι οδηγοί χρειάζονται πάνω από δύο ώρες για να διανύσουν μια απόσταση που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν χρειάζονται πάνω από 10-12''. Και αυτό συμβαίνει όλο το 24ωρο, με εξαίρεση 3-4 ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όπου η κίνηση κοπάζει.
Η απίστευτη αυτή κυκλοφοριακή συμφόρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η εθνική οδός περνά μέσα από το κέντρο της Αμφιλοχίας, όπου υπάρχει μόνο ένας κυκλικός κόμβος, ο οποίος δέχεται εκατονταπλάσιο αριθμό αυτοκινήτων σε σχέση με αυτά που είναι δυνατόν να διέλθουν ομαλά και χωρίς πρόβλημα. Στον κόμβο εισέρχονται αυτοκίνητα με προορισμό Λευκάδα, Βόνιτσα, Άρτα, Ιωάννινα κ.λπ., αλλά ο ίδιος κόμβος εξυπηρετεί και το αντίθετο ρεύμα προς Αγρίνιο, Πάτρα, Αθήνα.
Ούτε στα βάθη της Ασίας...
Το γεγονός έχει εξήγηση, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός κατασκευής του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου που θα παρέκαμπτε εντελώς την Αμφιλοχία. Ύστερα από πολύχρονες πιέσεις των κατοίκων και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση δημοπράτησε πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το έργο: «Οδικός άξονας Αμβρακίας - Ακτίου».
Ο διαγωνισμός έγινε και ανεδείχθησαν οι ανάδοχοι εργολάβοι των 4 (τεμαχισμένων) εργολαβιών. Όμως, φευ, την περασμένη εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το έργο στο σύνολό του για τυπικούς λόγους, οι οποίοι συνίστανται στο ότι η μελέτη δεν συμπεριλάμβανε όλες τις προϋποθέσεις.
Στην Αιτωλοακαρνανία συζητείται ευρέως ότι εντέχνως το ΥΠΕΧΩΔΕ άφησε «ακάλυπτη» τη συγκεκριμένη μελέτη με κάποιους ουσιαστικούς όρους, έτσι ώστε να ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Άλλοι Αιτωλοακαρνάνες -περισσότερο κακοί- λένε ότι επρόκειτο περί προεκλογικής πομφόλυγας για στάχτη στα μάτια ημών των ιθαγενών και ότι το ενδιαφέρον του κ. Σουφλιά για τον νομό είναι μηδενικό... αν όχι αρνητικό.
Ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος δήλωσε σχετικά: «Είναι πραγματικά απίστευτο και δημιουργεί ερωτήματα ν' ακυρώνεται ένα τέτοιο έργο, άμεσης ανάγκης για την περιοχή, μόνο για τυπικούς λόγους που θα μπορούσαν να έχουν ξεπεραστεί. Ο κόμβος της Αμφιλοχίας δεν ταλαιπωρεί μόνο τους Αιτωλοακαρνάνες οδηγούς, αλλά οδηγούς από ολόκληρη τη χώρα».
Η κατάσταση άρχισε να καλυτερεύει. Από τις δύο ώρες που χρειάζονταν οι οδηγοί για να περάσουν 10 χιλιόμετρα (γέφυρα Οζερού-Αμφιλοχία) από προχθές μειώθηκε στη 1 ώρα και 10 λεπτά…Είναι σημαντική η πρόοδος…

Μια βραδιά με νταούλια και ζουρνάδες

Μ’ ένα τριήμερο (16-18 Αυγούστου 2009) αφιερωμένο στην αυθεντική λαϊκή παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι δήμοι και οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι του νομού.
Την Κυριακή 16 Αυγούστου στο δήμο Αιτωλικού και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία «ΑΙΤΩΛΙΚΟ εν ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ», τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγίου Ηλία και Σταμνάς και τον Εμπορικό Σύλλογο Αιτωλικού, διοργανώθηκε η εκδήλωση «Το δημοτικό τραγούδι της γης», στη διάρκεια της οποίας τραγουδήθηκαν παλιά δημοτικά τραγούδια του τόπου συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Προχθές, στο Μεσολόγγι και στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι του λιμανιού, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Πανηγυριστών Άη Συμιός, η πρωτότυπη εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής “Με ζουρνά και Χάλκινα”.
Αρχικά ακούστηκαν τραγούδια της τάβλας, από Αη Συμιώτες συνοδεία ζυγιάς.
Ακολούθως ακούστηκαν τραγούδια και χοροί της Μακεδονίας από τη μουσική μπάντα «Μακεδονικός Ήχος» της Αριδαίας, τα οποία χορεύτηκαν από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Αη Συμιώτικους Χορούς από το Σύλλογο Πανηγυριστών Άη Συμιός.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του Αρδευτικού στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δημοπράτηση του «Αρδευτικού έργου Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 6 εκ. € στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθούν περισσότερα από 3.100 στρέμματα γεωργικής γης.
Η εκτέλεση του έργου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος είχε θέσει κατ’ επανάληψη το αίτημα της δημοπράτησης του έργου σε συναντήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη.
«Η έγκριση της δημοπράτησης του Αρδευτικού στον Άγιο Γεώργιο αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη αφού θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα γης και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.
Η δημοτική μας αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της διεκδίκησε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και ύστερα από την έγκριση της δημοπράτησης αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ικανοποίηση του αιτήματος.
Φυσικά το ζητούμενο είναι να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας.
Τέλος πρέπει να υπογραμμίσω ότι για το Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Γεωργίου έχουμε υποβάλει ανάλογο αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να εγκριθεί η δημοπράτηση της Ύδρευσης της περιοχής. Κάτι που ευελπιστούμε να γίνει σύντομα»
σημείωσε σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Αύριο στη Σαμαρίνα η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Μεσολογγίου με την εκεί ιστορική κοινότητα

Μια άκρως σημαντική τελετή αδελφοποίησης μεταξύ δύο ιστορικών περιοχών της χώρας μας, του Δήμου Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της κοινότητας Σαμαρίνας θα πραγματοποιηθεί αύριο ανήμερα της Παναγιάς, στην περιοχή Χάνι της Σαμαρίνας στο πλαίσιο των δεσμών συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δυο περιοχών.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό σύμβουλο Σαμαρίνας κ. Τάσο Τσιόπα ο οποίος υλοποιώντας απόφαση του προέδρου της κοινότητας κ. Κώστα Τζήμα και του κοινοτικού συμβουλίου είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας όλες τις διαδικασίες για την τελετή αδελφοποίησης: «Η αδελφοποίηση του μαρτυρικού δήμου Μεσολογγίου και της κοινότητας Σαμαρίνας είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που δείχνει την αυταπάρνηση των Σαμαριναίων για να υπερασπιστούν την Ελλάδα, ώστε αυτή, τότε, να καταστεί ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι και οι Σαμαριναίοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όπως ο Γιάννης Πρίφτης, ο Γιαννάκης Φλώρος, ο καπετάν Αρκούδας, ο Λεωνίδας Χατζημπύρος και πολλοί άλλοι.
Για μας τους Σαμαριναίους αυτή η τελετή είναι ιερή. Και είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα για το χωριό μας και γι’ αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες να παρευρεθούν».
Κάθε χρόνο η Σαμαρίνα παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις της Εξόδου, ενώ το 2007 τοποθετήθηκε μνημείο στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, στη μνήμη των Σαμαριναίων πεσόντων.
Στην τελετή αδελφοποίησης θα αναγνωστούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και του κοινοτικού συμβουλίου Σαμαρίνας για την αδελφοποίηση και στη συνέχεια θα συνυπογραφεί το πρωτόκολλο αδελφοποίησης από το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον πρόεδρο της κοινότητας Σαμαρίνας Κώστα Τζήμα.
Στη συνέχεια, το βράδυ της Παναγιάς, θα ακολουθήσουν στην πλατεία της Σαμαρίνας πολιτιστικές εκδηλώσεις με την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων.

Την Κυριακή 16/8 η Γιορτή της "Μποχωρίτικης Πίτας" στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ συνεχίζοντας την πολιτιστική του δράση διοργανώνει την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009, από τις 9 και μισή το βράδυ και μετά στην μικρή πλατεία απέναντι από τα γραφεία του συλλόγου , την Γιορτή Της Μποχωρίτικης Πίτας , όπου όλες οι νοικοκυρές του χωριού μας θα φτιάξουν διάφορες πίτες και θα μοιραστούν στους επισκέπτες της εκδήλωσης.
Επίσης θα υπάρχει λαϊκή ορχήστρα και θα σερβίρονται μεζέδες , σουβλάκια , ποτά , αναψυκτικά σε μια ατμόσφαιρα απόλυτου κεφιού και διασκέδασης.
Ο σύλλογος καλεί όλα τα μέλη του και όχι μόνο… να παρευρεθούν σ’ αυτή την Μποχωρίτικη βραδιά χορού και κεφιού… για να γευτούν τις ονομαστές «Μποχωρίτικες πίτες»…

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Τα φιλικά του ΓΟΜ

14/8/09 ΓΟΜ - ΑΧΕΛΩΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

19/8/09 ΓΟΜ - ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

22/08/09 ΓΟΜ - ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ-ΕΜΥΛΕΩΝ 2009

26/8/09 ΕΝΩΣΗ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ - ΓΟΜ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: 6.30 μμ.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Με επιτυχία η συμμετοχή του ΝΟΜ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κανόε - Καγιάκ


Με τρία ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές τους επέστρεψαν στο Μεσολόγγι οι αθλητές του ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου που συμμετείχαν στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Σπριντ που διεξήχθη το σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε Καγιάκ του Σχινιά.
Συγκεκριμένα τις δεύτερες θέσεις πέτυχαν στα 500μ. οι Δ. Βλαχογιάννης και Α. Κέκελου(και στα 1.000 μ. της ίδιας κατηγορίας) στην κατηγορία "Κ1 – Παμπαίδες" και "Κ1- Κορασίδες αρχάριες" αντίστοιχα.
Και τις τρίτες θέσεις στα 1.000μ. οι Δ. Βλαχογιάννης και οι Μωρίκης – Δίπλας στην κατηγορία "Κ1 – Παμπαίδες" και "Κ2 Παίδες Αρχάριοι", αντίστοιχα.
Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν περισσότεροι από 350 αθλητές από 25 συλλόγους και αναμφίβολα οι επιτυχίες αυτές των νεαρών αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου αποδεικνύουν ότι το κανόε – καγιάκ έχει πολύ μέλλον στην περιοχή μας.
Θερμά Συγχαρητήρια στους αθλητές, το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση του ναυτικού Ομίλου μας!!!

Νόμιμη η μεταφορά του ΚΤΕΛ στο Μεσολόγγι


Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων απέρριψε την προσφυγή των κατοίκων του Μεσολογγίου οι οποίοι αντιδρούσαν με την μεταφορά του πρακτορείου του ΚΤΕΛ από το κέντρο της πόλης σε νέα θέση απέναντι από την Πύλη.

Ωστόσο ο περιφερειάρχης φαίνεται πως έχει άλλη γνώμη αφού απέρριψε την προσφυγή για ακύρωση της άδειας λειτουργίας του πρακτορείου εξυπηρέτησης επιβατών στην περιοχή της Πύλης.

Να σημειωθεί ότι οι 40 περίπου κάτοικοι που υπογράφουν την προσφυγή εξέφραζαν και την αντίθεσή στυς στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, το δήμο Μεσολογγίου αλλά και τη διοίκηση του ΚΤΕΛ.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καψιαμπέτης μιλώντας στην τηλεόραση του Lepanto, ο οποίος επανέλαβε επίσης ότι η μεταστέγαση αυτή του πρακτορείου στο Μεσολόγγι είναι προσωρινή και όχι μόνιμη αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για το χώρο που θα στεγάζει τις μόνιμες εγκαταστάσεις.

Ο κ. Καψιαμπέτης υποστήριξε ότι δεν γίνεται καμία υποβάθμιση της περιοχής αλλά αντίθετα με την μεταφορά του πρακτορείου έγινε και αποσυμφόρηση στο κέντρο του Μεσολογγίου.

Όσο για τα κίνητρα που οδήγησαν τους συγκεκριμένους πολίτες στην κατάθεση προσφυγής ο κ. Καψιαμπέτης τόνισε ότι μπορεί να είναι πολιτικά και να ήθελαν να στραφούν εναντίον του δημάρχου Μεσολογγίου, ή κάποια άλλα που σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα χαρακτήρισε το νέο πρακτορείο του Μεσολογγίου στολίδι για την πόλη και ευκαιρία για όσους μετακινούνται με αυτό το μέσο να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης και το τείχος που κατάφερε να κρατήσει εκτός πόλης τους Οθωμανούς.

Ο μύθος της παρατριχώνιας οδού

Γράφει η Ιωάννα Ρούση

Eνα φάντασμα που στοιχειώνει χρόνια τώρα την κεντρική Αιτωλοακαρνανία είναι ο παρατριχώνιος δρόμος.
Αν αυτός πραγματοποιηθεί τα παραλίμνια χωριά θα μείνουν εκτός δρόμου με εξαίρεση ίσως την κάτω Μυρτιά, επομένως θα ευνοηθούν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τσιμεντοποιήσουν την παρόχθια ζώνη με την κατασκευή υποδομών εστίασης και αναψυχής τα οποία δεν θα συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος με βάση τα παραδείγματα που μέχρι σήμερα έχουμε.
Έτσι, οι παραλίμνιες μικρές επιχειρήσεις που κανονικά θα πρέπει να φιλοξενούν τους επισκέπτες θα μείνουν «εκτός νυμφώνος», ολίγοι θα καρπωθούν τα οφέλη του τουρισμού που αν εξελιχθεί σε αυτή την «παρατριχώνια οδό», δεν θα είναι οικοτουρισμός ή αγροτουρισμός, αλλά μαζικός, ανθρώπων που θα έρχονται να κάνουν στα γρήγορα το γύρω της Τριχωνίδας, μιας Τριχωνίδας που θα έχει αλλάξει όψη στο βωμό του κέρδους και όπου οι κάποιοι αυτοί επιχειρηματίες θα στραφούν στα φθηνά τουριστικά πακέτα, όπως έχουμε και αλλού παραδείγματα, προκειμένου να σώσουν τις επενδύσεις οι οποίες έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Θα έχουμε αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, μαρασμό της ντόπιας επιχειρηματικότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Καλούμε τον Νομάρχη και τις Δημοτικές Αρχές των παρατριχώνιων Δήμων να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να καταλάβουν ότι το να μιμούνται άλλες περιοχές του κόσμου και άλλες λίμνες δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.
Για το λόγο αυτό πρέπει να συναινέσουν ώστε να υλοποιηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θα δείξει με επιστημονικό τρόπο το πως θα πρέπει αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί βιώσιμα, οικοτουριστικά και υπέρ του συνόλου των κατοίκων της.

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Βασιλάδι

"ΒΑΣΙΛΑΔΙ - Γύρω απ' το φάρο" - Έκθεση - Mουσική - Γευσιγνωσία
Στη συμβολή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος υπάρχουν λουρονησίδες, η πιο γνωστή των οποίων είναι αυτή του Αη Σώστη όπου βρίσκεται και ο φάρος του Βασιλαδιού.
Κατά το τριήμερο 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", στα πλαίσια των εκδηλώσεων "ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΙΩΤΙΚΑ 2009" που πραγματοποιεί ο σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ", θα οργανώσει και θα παρουσιάσει επάνω στο ιστορικό νησί Αη Σώστης Έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, με θέμα τη λιμνοθάλασσα, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009, στις 7 το απόγευμα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει Μουσική Βραδιά από την χορωδία του "Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου", κάτω από το φώς του φεγγαριού. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφερθούν στους επισκέπτες εκλεκτοί μεσολογγίτικοι θαλασσινοί μεζέδες και το ξακουστό ούζο Τρικενέ που κυκλοφορεί από το 1901 καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά ρεβανί και αλευρίσιο χαλβά.
Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα γνωριμίας του παραδοσιακού τρόπου ψαρέματος παρέα με τους πρόθυμους ψαράδες του εκεί διβαριού που το εκμεταλλεύονται. Κατά το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου - γιορτή του Αη Σώστη - θα τελεστεί Εσπερινός και Θεία Λειτουργία το ομώνυμο εκκλησάκι του νησιού που είναι κτισμένο από το 1860.
Φυσικά το τριήμερο αυτό των εκδηλώσεων προσφέρεται για ενός άλλου είδους εναλλακτικό τουρισμό. Δηλαδή όσοι επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν πάνω στο ιστορικό νησί, κυριολεκτικά μέσα στη φύση, παρέα με τα θαλασσοπούλια και δίπλα στα αρμυρίκια που είναι και τα μοναδικά δέντρα του νησιού.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Περί ιδιωτικοποίησης των Αλυκών

Καλημέρα σας,
Με αφορμή δημοσίευμα στο ιστολόγιο σας γύρω από το θέμα της Ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
1.Φυσικά ως πολίτης του Μεσολογγίου είμαι κάθετα ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση της μοναδικής πιθανότατα επικερδούς εταιρείας στην Ελλάδα σε ιδιώτες.
Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως και απεμπόληση κερδών από το Δήμο μας αλλά κυρίως θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας της επιχείρησης.
2.Παραχωρόντας την περιοχή των Αλυκών στο Μεσολόγγι σε ιδιώτη υπάρχει άμεσος κίνδυνος μη ελεγχόμενης επέκτασης της έκτασης της Αλυκής με σκοπό την υπερπαραγωγή αλατιού.Το γεγονός αυτό θα επιφέρει μεγάλες οικολογικές καταστροφές στο οικοσύστημα των Αλυκών και κατ'επέκταση στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
3.Το μόνο που με βρίσκει αντίθετο σε αυτή την υπόθεση είναι η πρόταση του Δήμου Μεσολογγίου για εξαγορά των μετοχών της εταιρείας από τους δήμους που μετέχουν στο συμβούλιο της εταιρείας.
Απορώ πως ένας υπερχρεωμένος δήμος θα προβεί σε μια τέτοια εξαγορα χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα?
Η απάντηση είναι ότι μόνο μέσω δανεισμού μπορεί να βρει τα λεφτά.Το ερώτημα όμως που θέτω είναι:Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (σύμφωνα με το Μακκιαβέλι)?
Μπορούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον αυτής της πόλης επιβαρύνοντας την με επιπλέον δάνεια?
Είναι αυτός ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας των Αλυκών ή απλώς καταφεύγει ο δήμος σε μία ακόμη δήλωση πυροτέχνημα προσ εντυπωσιασμό?
Η γνώμη μου είναι να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση,να ενταθούν οι κινητοποιήσεις,να αναδειχτεί το θέμα στα ΜΜΕ.Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Μετά τιμής,
Δημήτρης Ε Ζαμπάτης
ΜSc Βιολόγος

Το Μεσολόγγι υποδέχθηκε με «θέρμη» τους 500 ιστιοπλόους της 21ης Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου








Με προορισμό την Κεφαλονιά απέπλευσαν σήμερα (Πέμπτη 6/8/2009) από το λιμάνι του Μεσολογγίου τα σκάφη που συμμετέχουν στην 21η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου, που διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών.
Τα σκάφη είχαν καταπλεύσει στο Μεσολόγγι το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα του αγώνα. Η ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου αποτελεί κορυφαίο ναυταθλητικό γεγονός για όλη τη Δυτική Ελλάδα ενώ η φήμη του αγώνα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής.
Το βράδυ της Τετάρτης στο “Plaza” ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δεξιώθηκε τους 500 περίπου ιστιοπλόους που αποτελούν τα πληρώματα των 75 σκαφών που μετέχουν στο αγώνα. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης έγιναν οι απονομές στους νικητές όλων των κατηγοριών για την 2η Ιστιοδρομία του ράλι.
Η υποδοχή και φιλοξενία των ιστιοπλόων στο Μεσολόγγι έγινε από το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου με την συνδρομή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου της πόλης.
Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών Δημήτρης Γεωργίου απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την απονομή των επάθλων συνεχάρη όλα τα πληρώματα για την συμμετοχή τους στον αγώνα και ευχαρίστησε τα μέλη του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου και το Δήμο της πόλης για τη θερμή φιλοξενία που επεφύλαξαν στα πληρώματα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε την σπουδαιότητα του αγώνα και την συμβολή του στην τουριστική προβολή της περιοχής.
Μετά το τέλος των απονομών τα πληρώματα διασκέδασαν υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, ενώ ξεχωριστό χρώμα στην παρουσίαση της βραδιάς έδωσε ο γνωστός ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος.


Τέλος Αυγούστου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρου Σπυρίδωνα, κατόπιν συνεννόησης με τα Μέλη, η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου «ΑΣΤΗΡ» (Όθωνος-Αμαλίας 16, Πάτρα), με ώρα έναρξης τις 10:30.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θέματα:
· Κήρυξη περιοχών αισθητικής αναβάθμισης.
· Ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδος 2000-2006.
· Εκχωρήσεις - Προσκλήσεις - Εντάξεις στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.
· Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των υιοθεσίων προαναγγέλει ο Μάριος Σαλμάς

Επτά βρέφη από 2 έως και 5 μηνών που βρίσκονταν εγκαταλειμμένα από τις μητέρες τους στη νεογνολογική κλινική του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριο Σαλμά στο Ίδρυμα Βρεφών «Μητέρα». Ταυτόχρονα ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε τις ενέργειες του υπουργείου του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις υιοθεσίες.
Ο Διευθυντής της Νεογνολογικής Κλινικής Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Κωστάλος , η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βρεφών «Μητέρα» Στέλλα Καλαιτζάκη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Νικόλαος Ξηρομερίτης σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετέφεραν τα 7 παιδιά που είχαν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους αμέσως μετά την γέννηση τους στο μαιευτήριο.
Όπως επισήμανε ο κ. Κωστάλος ενημερώνοντας τον κ. Υφυπουργό «τα παιδιά είναι αγέλαστα γιατί δεν έχουν μια αγκαλιά να τους ζεστάνει, προέρχονται από μητέρες που είτε είναι χρήστες ουσιών , είτε πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή από βαρύτατες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.»
Όπως προσέθεσε κατά το παρελθόν το μαιευτήριο είχε φτάσει να φιλοξενεί έως και 18 εγκαταλειμμένα παιδιά , γεγονός που προκαλούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Νεογνολογικής κλινικής τα στελέχη της οποίας εργάζονται καθημερινά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των βρεφών.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Μαιευτηρίου για τη στοργή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της παραμονής των βρεφών στο «Αλεξάνδρα». Ακόμη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Πρόεδρου του Ιδρύματος «Μητέρα» για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υιοθεσιών. Και ευχαρίστησε τις 7 βρεφονηπιοκόμους οι οποίες κρατώντας τα παιδιά στα χέρια με άπειρη στοργή τα μετέφεραν από το Μαιευτήριο στο Ίδρυμα. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο στη σύγχρονη εποχή «παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί να μεγαλώνουν σε νοσοκομεία».
Όπως επισήμανε ο κ. Σαλμάς: «Μεταφέραμε σήμερα στο Ίδρυμα Βρεφών Μητέρα 7 βρέφη για να μεγαλώσουν με αγάπη στοργή και φροντίδα. Η ελληνική πολιτεία δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται , αξίζει και δικαιούται ένα παιδί. Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, του Μητέρα , τις κοινωνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήσαμε σήμερα τη μεταφορά των βρεφών. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι αυτή την προσπάθεια καθώς και για την ευαισθησία τους. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να υιοθετηθούν .
Ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επεξεργάζονται τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπουν τις υιοθεσίες. Ώστε οι διαδικασίες να απλουστευθούν και τα άτεκνα ζευγάρια να μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί και πάνω απ όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα να βρεθούν σύντομα στη ζεστή αγκαλιά μιας οικογένειας και να νιώσουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που στερήθηκαν».