Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Όλοι στην ενωτική απεργιακή συγκέντρωση
στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου
το Σάββατο 1η Μάη στις 10:30 το πρωί
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Μαζικοί – Ενωτικοί αγώνες μέχρι τη νίκη

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας και την ελληνική κοινωνία μπροστά στην πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας που έχουν κατακτηθεί μέσα από μακροχρόνιους αγώνες των εργαζομένων, με θυσίες και αίμα όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο περιορισμός των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, οι εργασιακές σχέσεις, η μονιμότητα στο Δημόσιο, βρίσκονται στο σφαγείο της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά μας οδηγούμαστε ως νέες Ιφιγένειες σε θυσία για την διατήρηση και αύξηση των κερδών των κερδοσκόπων, των επιχειρήσεων και των αγορών. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία σε οπισθοδρόμηση, την κοινωνία σε απελπισία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων και η φτώχεια θα εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Συνάδελφοι-ισσες,
Η Πρωτομαγιά του 2010 είναι μια ευκαιρία να δράσουμε όλοι μαζί, συνδικάτα, νεολαία, μετανάστες/τριες, άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα.
Πρέπει να δείξουμε στους σημερινούς αντιπάλους μας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους χαρίσουμε τα κεκτημένα αλλά ούτε και να γυρίσουμε πίσω σε ένα καθεστώς δουλείας και ανασφάλειας. Στην σημερινή συγκυρία πρέπει να ξεπεράσουμε τις συμβιβαστικές λογικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών καθώς και τις πολιτικές περιχαράκωσης. Έχουμε ανάγκη τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, την συγκρότηση ανοικτών επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αναζητήσουμε έναν κοινό βηματισμό που μπορεί να δυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να οδηγήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα πιο κοντά στη νίκη.

Πιο κοντά στο Μεσολόγγι η Χάλκεια. Κοινή σύσκεψη δημοτικών συμβουλίων Μεσολογγίου και Χάλκειας



Την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Χάλκειας
για τη λήψη απόφασης
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση και τα όρια του νέου δήμου. Μάλιστα η σημερινή ήταν κοινή με το δημοτικό συμβούλιο της Χάλκειας. Κι αυτό γιατί παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι ο δήμος της Χάλκειας θα συνενωνόταν με αυτόν του Μεσολογγίου ή στη χειρότερη περίπτωση, ένα τμήμα του θα προσαρτούταν στο Μεσολόγγι και το άλλο στη Ναύπακτο η πρόταση του Υπουργείου συνενώνει το δήμο της Χάλκειας με τη Ναύπακτο.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου προκάλεσε κατ’ αρχάς την αντίδραση των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου που βλέπουν για δεύτερη φορά η διοικητική μεταρρύθμιση να τους αποκόβει από το Μεσολόγγι, που για την συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τον πιο κοντινό αστικό πόλο για την περιοχή τους. Παράλληλα και στους παράγοντες του Μεσολογγίου προκλήθηκε δυσαρέσκεια αφού, η μη προσάρτηση της Χάλκειας αφαιρεί δυναμική από το νέο δήμο της Πρωτεύουσας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου στη χθεσινή του συνεδρίαση (Πέμπτη 29/4) με απόφασή του ζητά την ενσωμάτωση του δήμου της Χάλκειας στο νέο δήμο Μεσολογγίου και σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργείου για τους δήμους της Μακρυνείας εξέφρασε την συναίνεσή του για ενσωμάτωση τους με το νέο δήμο εάν υπάρξει ανάλογη βούληση από τις εκεί τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα (Παρασκευή 30/4) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου έγινε κοινή συνάντηση των μελών ΔΣ Μεσολογγίου και Χάλκειας με την συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων και αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την άποψη ότι η Χάλκεια στο σύνολό της πρέπει να συνενωθεί με το Μεσολόγγι, αν δεν γίνει τώρα κατάτμηση του δήμου ώστε τα ΔΔ Γαλατά και Περιθωρίου να συνενωθούν με το Μεσολόγγι και τα υπόλοιπα με τη Ναύπακτο όπως άλλωστε είχε αποφασίσει το ΔΣ Χάλκειας.
Προκειμένου να «επισημοποιηθεί» αυτή η τάση, υιοθετήθηκε η πρόταση για άμεση σύγκληση του ΔΣ της Χάλκειας, προκειμένου να υπάρξει επίσημη θέση. Η συνεδρίαση θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής 2/5.
Απ’ ότι διαφάνηκε κατά την σημερινή συζήτηση κατά του ενδεχομένου της ενσωμάτωσης του δήμου της Χάλκειας στο Μεσολόγγι τάσσονται παράγοντες από το ΔΔ Καλαβρούζας και μερίδα παραγόντων από τα ΔΔ Γαβρολίμνης, Τρικόρφου και Βασιλικής, χωρίς όμως οι αντιδράσεις να είναι οξείες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου καταδίκασε την επίθεση στο γραφείο του Θάνου Μωραΐτη


Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου με ομόφωνη απόφασή του, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, Γιάννη Αναγνωστόπουλου καταδίκασε την επίθεση στο γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνου Μωραΐτη, το μεσημέρι της Πέμπτης 29/4.
Κατά της διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πληροφορούμενος το συμβάν ενημέρωσε το σώμα, για την επίθεση στο γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και απ’ όλες τις πτέρυγες καταδικάστηκε η επίθεση.
Σε δήλωσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε: «Εκ μέρους των μελών του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου καταδικάζω την άνανδρη επίθεση στο γραφείο του Θάνου Μωραΐτη και εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον τραυματία συνεργάτη του Υφυπουργού.
Ο τρόπος εκδήλωσης της επίθεσης είναι άνανδρος και καταδικαστέος. Η βία δεν οδηγεί πουθενά και κυρίως δεν αποτελεί πολιτική έκφραση.»

Σ. Γιαννακά: "Καταδικάζουμε την βία ως μέσω επίλυσης διαφορών και πολύ περισσότερο ως μέσο πολιτικής έκφρασης"

Την αμέριστη συμπαράστασή της δηλώνει η Βουλευτής Αιτ/νιας, Σοφία Γιαννακά προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Θάνο Μωραΐτη και τους συνεργάτες του. Συμμερίζεται και εύχεται περαστικά στο συνεργάτη του Υφυπουργού ο οποίος τραυματίστηκε ύστερα από προσπάθεια του να αποτρέψει την βάναυση αυτή επίθεση.
Δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του Υφυπουργού πολιτικά και ηθικά και εκφράζει την αμέριστη στήριξή της προς τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες. Η οποιαδήποτε έκφραση πρέπει να προσδιορίζεται από τα όρια και τους κανόνες που ορίζει το κοινωνικό σύνολο σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.
«Καταδικάζουμε την βία ως μέσω επίλυσης διαφορών και πολύ περισσότερο ως μέσο πολιτικής έκφρασης. Οι προτάσεις, οι παρεμβάσεις, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, το νομικό «οπλοστάσιο» και κάθε άλλη ενέργεια που περιλαμβάνεται στο Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο για τα δικαιώματα του πολίτη στην Δημοκρατία, είναι μορφές αγώνα που στηρίζουμε και ακολουθούμε»
τόνισε η κ. Γιαννακά.
.

Νέο σκάφος καγιάκ για το Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου


Ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου συνεχίζει την προσπάθεια προβολής και εξάπλωσης του Κανόε Καγιάκ Ήρεμων Νερών σαν το πλέον κατάλληλο για τον Λιμνοθαλασσιακό μας χώρο. Στο πλαίσιο αυτό αποκτήθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Κατακόλου με τον οποίο ο σύλλογος διατηρεί άριστες σχέσεις ,ένα τετραπλό καγιάκ (Κ4) 12μέτρων.
Με το σκάφος αυτό (η αξία του είναι πάνω από 4000€) μπορούν να προπονούνται οι μικροί αθλητές του ΝΟΜ και με δεδομένο το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο ,την τεράστια εμπειρία που απέκτησαν το χειμώνα παρακολουθώντας τις προπονήσεις των διεθνών ομάδων και σε συνδυασμό με τον ιδανικό θαλάσσιο προπονητικό στίβο ( λόγω του μεγάλου μεγέθους -12μ ) είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί μια πολύ αξιόλογη ομάδα με υψηλές προσδοκίες.

Επίσης το σκάφος αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αθλητικές αποστολές που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΝΟΜ κατά καιρούς , ανεβάζοντας το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών που προσφέρονται ,με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι προπονήσεις της παιδικής ομάδας καγιάκ γίνονται στην Κλείσοβα από Τρίτη έως Παρασκευή 14.30 -16.00 και το Σαβ/Κυρ 09.30-12.00 . Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει οι προπονήσεις γίνονται στο γυμναστήριο του ΝΟΜ στο λιμάνι.
Επίσης ο ΝΟΜ διοργανώνει μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης για όλα τα επίπεδα σε συνεργασία με πιστοποιημένη σχολή. (πληροφορίες 6948116021-6948005534)

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Γης Μαδιάμ" το πολιτκό γραφείο του Θάνου Μωραΐτη στην Αθήνα από κουκουλοφόρους




«Γυαλιά – καρφιά» έκαναν το πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Θάνου Μωραΐτη στα Εξάρχεια πέντε άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες.
Οι άγνωστοι δεν δίστασαν να επιτεθούν και να τραυματίσουν ελαφρά στο πρόσωπο υπάλληλο του γραφείου όταν αυτός προσπάθησε να εμποδίσει το καταστροφικό τους έργο. Οι νεαροί εισέβαλαν ξαφνικά στο γραφείο που βρίσκεται στην οδό Μπόταση και με σφυριά και βαριοπούλες κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο.
Αφού ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο οι δράστες εξαφανίστηκαν στα στενά των Εξαρχείων χρησιμοποιώντας και βόμβες μολότοφ για να αποφύγουν τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που έφθαναν στο σημείο της επίθεσης.

ROCK Συναυλία την Πρωτομαγιά στο Μεσολόγγι

Με «ροκιές» η υποδοχή του Μάη στο Μεσολόγγι
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αναμένεται να «προσφέρουν» το βράδυ της Πρωτομαγιάς στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου νεανικά συγκροτήματα της πόλης.
Στην συναυλία που διοργανώνεται από το δήμο Μεσολογγίου και η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ συμμετέχουν τα συγκροτήματα, «Dream Waves», «Black Jack», «Κρυστάλλινα Όνειρα» και
«Fox Rot».

Και στον Αθηναϊκό Τύπο οι αντιδράσεις για το Εφετείο

Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" 28/4/2010
Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 28/4/2010
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 28/4/2010


Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" 28/4/2010


Είναι τα χθεσινά δημοσιεύματα, σε μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδες των Αθηνών, σχετικά με την προχθεσινή συνέντευξη στην ΕΣΗΕΑ, της Συντονιστικής για την επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι. (Σ.Σ. Ανάλογο δημοσίευμα διαβάσαμε και στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", το οποίο και θα αναρτήσουμε σε λίγο)

Μια εκδήλωση που «βαπτίστηκε» φιάσκο από τους γνωστούς μίζερους κύκλους του Μεσολογγίου, μόνο και μόνο για να ασκήσουν «αντιπολίτευση»… στο δήμαρχο Μεσολογγίου, μη διστάζοντας έτσι να υπονομεύσουν μια δύσκολη προσπάθεια για ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης για την ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο.






Οι χάρτες των νέων δήμων της Αιτωλοακαρνανίας

Ο χάρτης της ΠΡΟΤΑΣΗΣ 1: (Οι δήμοι Αρακύνθου και Μακρυνείας να συνενωθούν με το δήμο Μεσολογγίου)
Ο Χάρτης της ΠΡΟΤΑΣΗΣ 2 (Σύσταση δήμου Τριχωνίδας)


Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ερωτηματικό τα όρια του νέου δήμου Μεσολογγίου. Στη δημοσιότητα η επίσημη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών


Με ερωτηματικό τα όρια του νέου δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τους νέους δήμους που θα συγκροτηθούν στην Αιτωλοακαρνανία ύστερα από τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με την πρόταση δεδομένη θεωρείται η συνένωση του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τους δήμους Αιτωλικού και Οινιαδών και κατόπιν της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν θα μείνει το παραπάνω σχήμα ή να θα συνενωθούν και οι δυο δήμοι της Μακρυνείας (Αρακύνθου και Μακρυνείας).
Έτσι στην Αιτωλοακαρνανία οι 29 νυν δήμοι θα γίνουν 7, με τον έβδομο να ονομάζεται ή Τριχωνίδας εάν το Θέρμο συνενωθεί με τους δήμους της Μακρυνείας ή Θέρμου εάν παραμείνει ως έχει.

Δήμος Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο αποτελούμενος από τους δήμους Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Θεστιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Ναυπακτίας με έδρα τη Ναύπακτο αποτελούμενος από τους δήμους Ναυπάκτου, Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλλήνης, Αντιρρίου και Χάλκειας οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Αμφιλοχίας με έδρα την Αμφιλοχία αποτελούμενος από τους δήμους Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Αστακού με έδρα τον Αστακό αποτελούμενος από τους δήμους Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών οι οποίοι και καταργούνται.
Δήμος Ξηρομέρου με έδρα τη Βόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους Ανακτορίου, Παλαίρου και Μεδεώνος οι οποίοι και καταργούνται.
Πρόταση 1
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με έδρα την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αποτελούμενος από τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιαδών
Δήμος Τριχωνίδας με έδρα το Θέρμο αποτελούμενος από τους δήμους Θέρμου, Μακρυνείας και Αρακύνθου.
Πρόταση 2
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με έδρα την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αποτελούμενος από τους δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιαδών, Μακρυνείας και Αρακύνθου
Στο Δήμο Θέρμου δεν επέρχεται μεταβολή και χαρακτηρίζεται ορεινός.

7 οι νέοι δήμοι στην Αιτωλοακαρνανίας. Στο Μεσολόγγι Αγγελόκαστρο και η μισή Μακρυνεία

Σύμφωνα με το troktiko οι νέοι δήμοι που συγκροτούνται στην Αιτωλοακαρνανία είναι οι εξής:
Δήμος 1: Αποδοτίας, Πλατάνου Πυλλήνης Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας.
Δήμος 2: Μεσολογγίου, Αρακύνθου, Αιτωλικού, Οινιάδων και Αγγελοκάστρου.
Δήμος 3: Αστακός, Αλυζία, Μεδεώνας.
Δήμος 4: Αγρινίου, Θεσπιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου.
Δήμος 5: Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου.
Δήμος 6: Θέρμου και Μακρυνείας.
Δήμος 7: Ανακτωρίου, Φυτειών και Κεκρωπίας.
Σε λίγο θα δημοσιεύσουμε την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.

Χωρίς τους παραγωγούς οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


Για αποκλεισμό οργανώσεων του πρωτογενούς τομέα από τις ομάδες εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επεξεργασία και κατάρτισης προτάσεων για το σύνολο του αγροτικού χώρου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Για άλλη μια φορά το ΥΠΑΑ&Τ αγνοεί προκλητικά την ύπαρξη αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών και των θεσμικών τους οργανώσεων στην επεξεργασία των προτάσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως πιστά μέχρι σήμερα κάνει και με τις οργανώσεις των αλιέων.
Συστάθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν διάφοροι τεχνοκράτες και ακαδημαϊκοί, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο δελτίου τύπου στις 27/04/2010 του Υπουργείου, η οποία όπως αναφέρεται θα επεξεργαστεί εκτός από τις σχετικές προτάσεις και εναλλακτικές προτάσεις για την ΚΑΠ που όπως λέει θα λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού χώρου.
Για άλλη μια φορά με αυτήν την νοοτροπία είναι γεγονός ότι θα προστεθούν επιπλέον άδικα βάρη στον αγροτικό κόσμο που θα οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερομένων που έχουν και την γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων του χώρου που εργάζονται.
Η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας θα ανέβει μόνο αν υπάρξει πραγματική και ουσιαστική συμμετοχή των αγροτών και των οργανώσεων τους στις δομές που χαράσσεται η πολιτική.
Πιστεύουμε ότι άμεσα το Υπουργείο θα πρέπει να κατανοήσει ότι η δύναμη της πολιτικής βρίσκεται στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.»

Μια ακόμη ζωτικής σημασίας ανάσα για το περιβάλλον: "Έτοιμος και ο ΧΥΤΑ Τριχωνίδας"

Τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας (Τριχωνίδας), που ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λεπενούς του Δήμου Στράτου, επισκέφθηκαν χθες (Τρίτη 27 Απριλίου 2010) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάσος Αποστολόπουλος, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, μαζί με τους Δημάρχους Αγρινίου, Παύλο Μοσχολιό, Στράτου, Δημήτρη Μουρτζιάπη, τον Αντινομάρχη, Χρήστο Πετρόπουλο και στελέχη της Δ.Τ.Υ. της Νομαρχίας.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του έργου μιας και ολοκληρώνεται ο προσωρινός δρόμος πρόσβασης, από την διασταύρωση της Λεπενούς έως τον Χ.Υ.Τ.Α. προϋπολογισμού 750.000 €, ο οποίος θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες καλής επικοινωνίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων.
Σε ότι αφορά τον βασικό δρόμο πρόσβασης προς τον ΧΥΤΑ από το Καστράκι μήκους έξι χιλιομέτρων, ήδη ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η υλοποίησή του θα ενταχθεί στα έργα της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου, (Ε.Σ.Π.Α.).
Ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάσος Αποστολόπουλος σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο έργο, για το οποίο πρόσφατα, μέλη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνα για τα στερεά απόβλητα που το επισκέφθηκαν, το χαρακτήρισαν άψογο και δεν έκαναν καμία απολύτως παρατήρηση.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε και επιλύουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, και κυρίως τον βασικό δρόμο πρόσβασης».
Από τη μεριά του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος επεσήμανε πως: «Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης περιβαλλοντικής αξίας και σημασίας που σηματοδοτεί το καλό μέλλον του τόπου μας.
Ο ΧΥΤΑ ολοκληρώθηκε άρτια, με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές
και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, έστω και από ελάχιστους, για γκρίνια ή μεμψιμοιρία».
Από τις δηλώσεις των δύο ανδρών προέκυψε ότι είναι πολύ κοντά η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. το έργο της κατασκευής Εργοστασίου Επεξεργασίας των Αστικών Απορριμμάτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για μια μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.
Για το έργο αυτό η Νομαρχία διαθέτει μελέτη καθώς και τεύχη δημοπράτησης με συνολικό προϋπολογισμό 30.000.000 €.
Το εργοστάσιο έχει χωροθετηθεί στην έκταση του ΧΥΤΑ Στράτου.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το Εφετείο


Την απόσυρση του ΠΔ για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο ζήτησαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες στην Αθήνα, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το επόμενο διάστημα, ενώ συνεχίζεται και η αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής, δήμαρχο Μεσολογγίου, Γ. Αναγνωστόπουλο: «Η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να προωθήσει προς κύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο προσβάλει και περιφρονεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου», αφού όπως υποστήριξε « ενώ παντού και πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών, για την Αιτωλοακαρνανία δεν ίσχυσε ο κανόνας αυτός, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, μιας και δεν συντρέχουν γεωγραφικοί ή άλλοι λόγοι που να επιβάλουν την ίδρυση του Εφετείου σε άλλη πόλη από αυτή του Μεσολογγίου.»
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου εξήγησε ότι το αίτημα της Επανίδρυσης του Εφετείου τίθεται από το γεγονός της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στο Μεσολόγγι του Δικαστηρίου των Εκκλήτων που ήταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της εποχής. Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ότι το Μεσολόγγι αποτέλεσε την έδρα εκ των πρώτων Πρωτοδικείων της χώρας, στην οποία υπηρέτησαν οι εξέχοντες δικαστικοί, Αναστάσιος Πολυζωΐδης και Γεώργιος Τερτσέτης.
Τέλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το ΠΔ τονίζοντας: «Τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό σ’ αυτούς που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και την πόλη του Μεσολογγίου σε Ιερό τόπο προσκυνήματος των λαών της γης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Κ. Ράπτης, αφού έκανε μια αναδρομή στις νομικές ενέργειες για την αναπομπή του ΠΔ κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εμπαιγμό στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως τόνισε: «ο Υφυπουργός κ. Κατσιφάρας με δημόσια δήλωσή του στις αρχές του χρόνου διαβεβαίωνε ότι προς το παρόν «παγώνει» το θέμα των Εφετείων και ότι για τη λήψη οριστικής απόφασης θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Μετά ταύτα και ενώ αναμέναμε την πρόσκληση του κ. Υπουργού για την πραγματοποίηση αυτής της «διαβούλευσης», από δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου προέκυπτε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία και γνωμοδότηση (4) σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στην ίδρυση (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο.»
Ο κ. Ράπτης υπογράμμισε ότι από τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει μια πρωτοφανής αντίφαση αφού όπως ανέφερε: «Απ’ τη μια, σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, μυθοποιεί και αναγορεύει ως «θέσφατο» και αυθεντικό γνώμονα της πολιτικής του βούλησης την γνωμοδότηση της διοικητικής Ολομελείας του Α.Π. κι απ’ την άλλη, διακυβεύοντας το θεσμικό κύρος του Υπουργείου του, διακινδυνεύει την αναπομπή του σχετικού σχεδίου Π.Δ. για έλλειψη νομιμότητας, δοθέντος ότι, ως και ο ίδιος παραδέχθηκε, τα στοιχεία που συνοδεύουν αυτό είναι ανεπίκαιρα (γνωμοδότηση Ολομ. Α.Π. του 1988 και τα στοιχεία που λαμβάνει υπ’ όψη της αυτή των ετών 2004 και 2006).»
Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ο κ. Ράπτης υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καστανίδη για τα μέλη της ολομέλειας του ΑΠ λέγοντας: «Όλως παραδόξως και ενώ ο κ. Υπουργός έλεγε όλα αυτά, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι ανώτατο θεσμικό όργανο και ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς, ολίγον αργότερα και σε ότι αφορά την υπόθεση Ζαγοριανού, εγκαλούσε τους Αρεοπαγίτες της πλειοψηφίας για έλλειψη αυτοσεβασμού.
Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης, εμμένοντας στην απόφασή του περί ίδρυσης Εφετείου Δυτ. Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, επιχειρεί το μεγάλο ανοσιούργημα σε βάρος των θεσμών και της ιστορικής μνήμης.»
Στην συντονιστική επιτροπή μετέχουν όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών που υπάγονται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου μεταξύ των οποίων είναι οι, της Ναυπάκτου, του Αιτωλικού και των Οινιάδων. Αξιοσημείωτη τέλος ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ που παραχωρήθηκε η συνέντευξη τύπου.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

"Γαλάζια" επικράτηση στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας


Με συντριπτική πλειοψηφία η ΔΚΜ (που πρόσκειται στη ΝΔ) επικράτησε στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκηση στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αφού συγκέντρωσε 298 ψήφους έναντι 248 της ΠΑΣΚ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ).
Στη διαδικασία συμμετείχαν και οι παρατάξεις "Μηχανικοί της Εκπαίδευσης" και "Πανεπιστημονική" που συγκέντρωσαν 33 ψήφους και 60 ψήφους αντίστοιχα.
Η κατανομή των εδρών της νέας διοίκησης του ΤΕΕ γίνεται ως εξής:
ΔΚΜ 15 έδρες,
ΠΑΣΚ 13 έδρες
Πανεπιστημονική 3 έδρες
Μηχανικοί της εκπαίδευσης 2 έδρες.
Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπαναστασίου αναμένεται να είναι ο κ. Κώστας Ρόκκος.

Θ. Μωραΐτης: "Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες"


Tην βεβαιότητα ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες εξέφρασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, από την Ρόδο. Ο κ. Μωραΐτης βρέθηκε την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Απριλίου στο Καστελόριζο και την Ρόδο συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τα δυο νησιά, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος σε δήλωση του τόνισε: «Η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ήταν μια αναγκαιότητα που δεν ευχαριστεί κανέναν. Είχαμε όμως μια επιλογή ως υπεύθυνη κυβέρνηση: Να κοιτάξουμε τον Ελληνικό λαό στα μάτια και να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή και αναγκαστήκαμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή για τη χώρα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Σήμερα, όλοι είμαστε δίπλα στον πρωθυπουργό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, που αναλαμβάνει τις ιστορικές του ευθύνες σε αυτήν την συγκυρία. Γνωρίζουμε την αγωνία του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, φτάσαμε όμως εδώ, γιατί στην χώρα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκαν άδικες και καταστροφικές πολιτικές. Θέλω να προσθέσω όμως πως στην πολιτική μας, προτάσσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, τον δρόμο που θα στηριχτούμε για να γυρίσουμε σελίδα, γιατί αυτή η χώρα έχει αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις και όλοι μαζί, ενωμένοι , είμαι βέβαιος, ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες.»
Μιλώντας στην Κρεμαστή της Ρόδου το Σάββατο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, «αλλά εμείς αυτόν είχαμε».
«Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η ΕΕ και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο.
Αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα μπορούσα να συνυπογράψω το σλόγκαν και να βάλω από κάτω: Έξω και η ΕΕ. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα: «Για αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται. Φτάσαμε εδώ υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που φοβήθηκαν ακόμη και οι καλοί πιστωτές μας»
Ο πρωθυπουργός τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα, αλλά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που αυτή έχει.»

Π. Κουρουμπλής: "Υπονομεύονται οι κοινωνικές κατακτήσεις από την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα"


Για υπονόμευση των κοινωνικών κατακτήσεων από τη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η δήλωση του κ. Κουρουμπλή έχει ως εξής:
«Η παρουσία του Δ.Ν.Τ. υπονομεύει τις κοινωνικές κατακτήσεις και δυσχεραίνει την κοινωνική πλειοψηφία να συμμετάσχει με δίκαιο τρόπο στην ανάπτυξη της χώρας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα πολιτικά περιθώρια προκειμένου να στηρίξει την κοινωνική άμυνα της κοινωνίας».

"...σαν τις Κυρίες της αυλής..." από τη Θεατρική Ομάδα "Πρόβα"

Πιστή στο ραντεβού της και φέτος, η θεατρική ομάδα "Πρόβα" του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "...σαν τις Κυρίες της αυλής...".
Το έργο αποτελεί μία θεατρική διασκευή απο την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Οι κυρίες της αυλής" και του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη "Η αυλή των θαυμάτων".
Για 4 παραστάσεις στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Τετάρτη 28.04, Πέμπτη 29.04, Σάββατο 01.05, Κυριακή 02.05 με ώρα έναρξης των παραστάσεων 8μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων απο Κυριακή 25.04 και ώρες 18:00 ως 20:00 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η Ακακία του Μεσολογγίου


Γράφει η Ιωάννα Κολοβού


Είναι κάποιοι τόποι στην Ελλάδα που κουβαλούν την Ιστορία τόσο ζωντανή και τόσο απτή, που νομίζεις πως θα κάνεις μια με το χέρι σου και θα την αγγίξεις. Τη νιώθεις να περιπλανιέται στον αέρα, την οσφραίνεσαι τις μέρες, την ακούς να ψιθυρίζει τα βράδια. Το Μεσολόγγι είναι μια τέτοια περίπτωση. Εκεί η Ιστορία ρεμβάζει ακόμη καθισμένη στης Λιμνοθάλασσας τις πελάδες, βλέποντας τον ήλιο να κρύβεται πίσω από το Βασιλάδι.
Και είναι ακόμα κάποια πλάσματα πολυτάλαντα, χαρισματικά, φύτρα του Παλαμά, του Μαλακάση, του Τραυλαντώνη, του Μπάυρον ακόμη και του Σολωμού, όλων εκείνων που χωράει η λέξη Μεσολόγγι, που αν και δεν τους γνωρίζεις, τους νιώθεις τόσο συγγενείς, τόσο όμαιμους και ομότροπους. Όπως η δικιά μας, η Ακακία Κορδόση, η συγγραφέας των «περιπλανήσεων και των εσωτερικών διαδρομών», που όταν διαβάζεις κάτι δικό της, ποθείς να το ταυτίσεις με τοπία περιπλανήσεων και διαδρομών της ψυχής σου.
Και σαν το θαύμα, ταυτίζεσαι.
Η Ακακία Κορδόση είναι μια Μεσολογγίτισσα συγγραφέας, με τη γενέθλια γη να σφραγίζει το έργο της, όχι βέβαια για λόγους κουλέρ λοκάλ ή τοπικιστικούς. Είναι η βαριά Ιστορία που λέγαμε, η ξεχωριστή κουλτούρα που σώρευσαν τα ηρωικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν, με κορυφαία την Έξοδο. Η Ακακία Κορδόση, που είναι βραβευμένη με το Μέγα Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας (1991) και είναι επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα των γραμμάτων που με το έργο της και την προσφορά της στην πνευματική ζωή του τόπου τιμά τη γενέτειρά της, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, και την Ελλάδα γενικότερα.

Κοπιώδης δουλειά, πνευματική βάσανος
Η Χρυσούλα Σπυρέλη στον τόμο «Ακακία Κορδόση – (Η φωνή των ταπεινών και καταφρονεμένων) ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1973-2009)», (Εκδόσεις: Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη) επιχειρεί και κατορθώνει τον άθλο ενός ολοκληρωμένου έργου για τη συγγραφέα. Στοιχεία γνωστά και άγνωστα για το έργο της, πλήρης βιβλιογραφία, συνεντεύξεις, κριτικές, όλα αυτά και πολλά άλλα ύστερα από μια κοπιώδη δουλειά και πολλή πνευματική βάσανον, επιτυγχάνει τη σύνθεση και μας παραδίδει μια εξαιρετική εργασία και ένα εργαλείο χρήσιμο για μελλοντικούς μελετητές.
Το έργο της Χρυσούλας Σπυρέλη επιχειρεί κατ’ αρχάς «μια ανάγνωση του έργου» της συγγραφέως ως πεζογράφου. Στη συνέχεια προχωρεί στην «ποιητική» της Ακακίας Κορδόση: «Τα θέματα και οι αφηγηματικές τεχνικές, το ύφος, μαζί και τα κίνητρα της γραφής συνιστούν την ¨ποιητική¨ της Ακακίας Κορδόση. Η θεματική της στοιχίζεται με κείνη των όψιμων μεταπολεμικών συγγραφέων μετά τη δεκαετία του ΄60. Ανθρώπινες σχέσεις, αδιέξοδα της κλειστής κοινωνίας, μοναξιά, φτώχεια, μετανάστευση, ναυαγισμένα όνειρα, εφηβική ηλικία, και μετεφηβεία, υπαρξιακά προβλήματα».
Έπεται ένα μεγάλο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ο φιλελληνισμός ως στοιχείο της θεματικής στο έργο της Ακακίας Κορδόση». «Η περίπτωση Μπάυρον» είναι ένα από τα αρχικά δοκίμια που περιέχεται στο πρώτο εκδομένο βιβλίο της Α.Κ. και λειτουργεί ως ένζυμο για πολλά από τα μεταγενέστερα αυτοτελή έργα ή τα κατά καιρούς δημοσιεύματά της στον Τύπο.
Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στο έργο της συγγραφέως είναι οι μεταφράσεις ξένων λογοτεχνών. «Οι μεταφραστικές επιλογές ενός λογοτέχνη δεν είναι τυχαίες», γράφει η Χρυσούλα Σπυρέλη. «Έχουν να κάνουν με την οικειότητα (ιδεολογική, πνευματική, συναισθηματική κ.λπ) που αισθάνεται ο μεταφραστής προς τον μεταφραζόμενο».
Ακολουθεί το λεπτομερές χρονολόγιο της Ακακίας Κορδόση, η παρουσίαση της εργογραφίας-βιβλιογραφίας, και στη συνέχεια κριτικές, ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις. Μια ολοκληρωμένη στο μέτρο του δυνατού (αφού μια βιβλιογραφία παραμένει ανοικτή εικόνα της γυναίκας, της Μεσολογγίτισσας που «ξέρει να δονεί όλες τις χορδές της ευαισθησίας μας με την απαλή γραφή της, που μοιάζει με τον απαλό κυματισμό της Λιμνοθάλασσας. Μπορεί ο κυματισμός να είναι απαλός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει καημό», γράφει γι΄ αυτήν ο Σαράντος Ι. Καργάκος.

Αυτοβιογραφικές απηχήσεις
Απόσπασμα από το λήμμα για την πεζογράφο Ακακία Κορδόση στο «Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας» - εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 2.500. Το λήμμα υπογράφουν ο Α.Ζ (Αλέξης Ζήρας) και ο Θ.Κ (Θεοδόσης Κοντάκης).
Ακακία Κορδόση: Πεζογράφος, μεταφράστρια. Φοίτησε στην Παλαμαϊκή; Σχολή Μεσολογγίου. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Ελλάδα και σύγχρονη λογοτεχνία στη Γαλλία. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση. Ενεργός παράγοντας της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής στην Αιτωλοακαρνανία. Ιδρύτρια της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου και μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Ίβυκος». Για την πνευματική προσφορά της έχει αναγορευτεί επίτιμη διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1967, με διήγημα δημοσιευμένο στο περιοδικό Νέα Εστία.
Έργα: Γκρίζες Μέρες (1973), Ποίος, αν φώναζα (1987), Οι γερανοί (1993), Τα χαμένα βήματα του αυτοκράτορα (1999), Ζωγραφισμένος Αύγουστος (1995), Δεκατρείς φωνές της σιωπής (στα γαλλ.: 1990-ελλην.: 1992), Ο εμπρησμός (1992), Το διπλό ταξίδι (1994), Τα νοερά καλοκαίρια (1995), Ο μυστικός κόσμος του καθηγητή Αναγνώστου (2001), Σαν μουσική τη νύχτα (νουβέλα-1997), Αναλογίες (δοκίμιο-1974), Ένας άνθρωπος που λεγόταν Μπάυρον (θεατρικό-1974), Γνωρίστε το Μεσολόγγι (1976), Μιλήστε Μεσολογγίτικα (1981), Το Μεσολόγγι της ομορφιάς και του Πνεύματος (μελέτες-2003). Μετέφρασε Balzac, Fabre κ.ά.
Το πεζογραφικό έργο της, το οποίο διακρίνεται για τον έντονο ανθρωπιστικό του χαρακτήρα και τις αυτοβιογραφικές απηχήσεις, επικεντρώνεται στην αναζήτηση της αυτογνωσίας και στον αγώνα του ατόμου για αξιοπρεπή αντιμετώπιση των παραγόντων που απειλούν την ανθρώπινη υπόσταση.
Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1981) και με το Μέγα Βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων από την Ακαδημία της Γαλλίας (1991).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Βραδυνή", Σάββατο 24/4/2010

Συναυλίες από τη νεοσύστατη μπάντα κρουστών σε Μεσολόγγι, Αγρίνιιο και Ναύπακτο


Μετά το Αγρίνιο (Παρασκευή 23 Απριλίου 2010) συνεχίστηκαν σήμερα (Δευτέρα 26 Απριλίου 2010) στο Μεσολόγγι, (αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) οι συναυλίες της νεανικής μουσικής μπάντας κρουστών, με υπεύθυνο δάσκαλο το μουσικό Βαγγέλη Ροδίτη.
Η νεανική μουσική μπάντα κρουστών συγκροτήθηκε στα πλαίσια του πιλοτικού πολιτιστικού – εκπαιδευτικού προγράμματος με την ονομασία «η εξερεύνηση του κόσμου των κρουστών και η σχέση τους με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης», το οποίο υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας .
Οι εμφανίσεις ολοκληρώνονται αύριο (Τρίτη 27 Απριλίου 2010) στη Ναύπακτο (Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα, ώρα 12:00 το μεσημέρι) για τους μαθητές των Γυμνασίων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο: «για μια μουσική γιορτή που αφορά ολάκερη τη νεολαία της Αιτωλοακαρνανίας και η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι με συναυλίες εντός και εκτός νομού».

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου για το θάνατο του Δημήτρη Τσάτσου

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας, Καθηγητή, Δημητρίου Τσάτσου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εκ μέρους των πολιτών της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη για την απρόσμενη απώλεια ενός διαπρεπούς Έλληνα, του Δημήτρη Τσάτσου.
Το κενό που αφήνει στη διεθνή και Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα είναι δυσαναπλήρωτο.
Ο Δημήτρης Τσάτσος μας αφήνει παρακαταθήκη τους πνευματικούς, αντιδικτατορικούς και πολιτικούς του αγώνες, το ήθος του σε όλη του τη διαδρομή στο Δημόσιο Βίο της χώρας και το πλούσιο επιστημονικό του έργο .
Για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ο Δημήτρης Τσάτσος ήταν ένας διαχρονικός φίλος και υποστηρικτής της πόλης και τα τελευταία χρόνια από τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας κατέβαλε άοκνες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του εγχειρήματος αυτού.
Θερμά Συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Με επιτυχία η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας «15316» του Δήμου Μεσολογγίου

Εδώ και ένα χρόνο ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει ενεργοποιήσει «Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Επικοινωνίας των Πολιτών» για την καταγραφή αιτημάτων που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας.
Καλώντας το αριθμό 15316 (χωρίς κανένα πρόθεμα) καθημερινά από 8:00 πμ. έως 14:00 το μεσημέρι, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο, έτσι ώστε να γίνεται παρέμβαση των υπηρεσιών του δήμου. Στην ίδια γραμμή επικοινωνίας κατατίθενται αιτήματα για αποκομιδή σκουπιδιών μεγάλου όγκου, ύστερα από συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Σπανός με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λειτουργία της γραμμής επικοινωνίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία του Γραφείου Δημοτών και την δημιουργία της Γραμμής επικοινωνίας του Πολίτη με αριθμό τηλέφωνου «15316», πιστεύουμε ότι καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στο μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν, να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τους και να δώσουμε λύση σε πάμπολλα προβλήματα.
Μέσω της ενεργής συμμετοχής των δημοτών, στην ανοιχτή αυτή γραμμή επικοινωνίας, η προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας και κατ' επέκταση την ποιότητα ζωής, βρίσκει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση.
Παράλληλα, όμως θέλουμε να ενημερώσουμε και όσους συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της παραπάνω τηλεφωνικής γραμμής ότι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για την καταγραφή αιτημάτων τους, που αφορούν θέματα καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.» .

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου για τις εξελίξεις σχετικά με την σύσταση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Στις αρχές του Γενάρη του 2010 ο Υφυπουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κατσιφάρας, ευρισκόμενος στο Αγρίνιο, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου για σύσταση (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, όταν ενημερώθηκε για τα παραπάνω απέστειλε αμέσως στον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης υπόμνημα, με το οποίο ανέπτυξε με πληρότητα και σαφήνεια τις θέσεις και τα επιχειρήματά του, που συνηγορούσαν και εδραίωναν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαίτηση του λαού της περιοχής για την ίδρυση του Εφετείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ως πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νίας.
Ακόμη, με το ίδιο υπόμνημα, καταστήσαμε σαφές ότι οι Δικηγόροι και ο Λαός της περιοχής δεν θα μείνουν απαθείς στο επιχειρούμενο σε βάρος της Ιερής Πόλης μας έγκλημα, ζητώντας απ’ τον Υπουργό ότι πριν προχωρήσει στην έκδοση οιασδήποτε απόφασης περί ίδρυσης Εφετείου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όλων των μερών.
Μετά την αποστολή του εν λόγω υπομνήματος, ο Υφυπουργός και πάλι κ. Κατσιφάρας σε δημόσια δήλωσή του στα «μέσα» διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν «παγώνει» το θέμα των Εφετείων και ότι για τη λήψη οριστικής απόφασης θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Μετά ταύτα και ενώ αναμέναμε την πρόσκληση του κ. Υπουργού για την πραγματοποίηση αυτής της «διαβούλευσης», από δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου προέκυπτε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία και γνωμοδότηση (4) σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στην ίδρυση (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο.
Η αντίδραση του Συλλόγου μας υπήρξε ακαριαία και την ίδια στιγμή αποστείλαμε εντονότατη επιστολή – διαμαρτυρία προς τον κ. Υπουργό, ζητώντας απ’ αυτόν, πέραν των άλλων, την υλοποίηση της διακηρυγμένης αρχής της Κυβέρνησης, αλλά και της δημόσιας δέσμευσης του Υπουργείου για πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Απεβίωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας


Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 77 ετών, στο Αττικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα.

Γόνος... πολιτικής οικογένειας, γιος του βουλευτή των Φιλελευθέρων και υπουργού Θεμιστοκλή Τσάτσου και ανιψιός του διατελέσαντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη και το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από το 1965 ως το 1968 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max Planck Institute.

Το 1968 εξελέγη υφηγητής του γερμανικού και αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το δικτατορικό καθεστώς όμως δεν του επέτρεψε να διδάξει. Το 1969 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διορίστηκε από τη δικτατορία. Εναν χρόνο μετά επέστρεψε ως μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Στις εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας με την Ενωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις και στην προετοιμασία του Συντάγματος του 1975 υπήρξε γενικός εισηγητής εκ μέρους όλης της αντιπολίτευσης.

Διεγράφη, λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του κόμματος, ενάμιση χρόνο αργότερα, συνεχίζοντας την πολιτική του δράση στον νέο σχηματισμό Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό που στις εκλογές του 1977 συναποτέλεσε τη Συμμαχία.

Ακολούθως συμπορεύθηκε με το ΠαΣοΚ και επί δύο συνεχείς θητείες (1994-1999 και 1999-2004) υπήρξε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Στη δεκαετή παρουσία του στα ευρωέδρανα διακρίθηκε για τις καίριες παρεμβάσεις του σε πολιτικά και θεσμικά ζητήματα και πήρε ενεργά μέρος στην προετοιμασία του Ευρωσυντάγματος.

Το 1973 φυλακίστηκε από τη δικτατορία, μετά την κατάρρευση της οποίας, το καλοκαίρι του 1974, συμμετείχε ως υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Kατά τη θητεία του θέσπισε τα μέτρα κάθαρσης στα πανεπιστήμια κατά των συνεργατών της δικτατορίας, «αποχουντοποίηση», και πρότεινε τον πρώτο δημοκρατικό νόμο-πλαίσιο για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Από το 1980 και ως τη συνταξιοδότησή του ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάγκεν, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων από το 1988 ως το 1990.

Από το 2006 ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορο του ΕΣΥ στο Μεσολόγγι... Χωρίς ασθενοφόρο εδω και μια ώρα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου!!!


Οι τραγικές ελλείψεις στο χώρο της δημόσιας υγείας αναδείχτηκαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο πριν από λίγο όταν ασθενοφόρο από το Αγρίνιο παρέλαβε τραυματία σε τροχαίο ατύχημα - που συνέβη στην ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του Περιθωρίου - για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου!!!
Κι αυτό διότι στο νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για τη διακομιδή…
Έτσι για περίπου μια ώρα από τις 15:25 που σημειώθηκε το ατύχημα έως και τις 16:11 που έφθασε το ασθενοφόρο με αγωνία και αγανάκτηση κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στον τραυματία...

Μετέφεραν με 2 ΙΧ ναρκωτικά και λαθρομετανάστες


Σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. Αιτωλίας συνελήφθησαν έξι άτομα, ένας Έλληνας και πέντε Αλβανοί υπήκοοι, γιατί με δύο αυτοκίνητα μετέφεραν στο ένας 36,8 κιλά χασίς και στο άλλο τρεις λαθρομετανάστες.

Τα αυτοκίνητα κινούταν στην ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του Μεσολογγίου και με κατεύθυνση το Αντίρριο και σε έλεγχο που έκαναν οι άνδρες της ΟΠΚΕ διαπιστώθηκε η παράνομη μεταφορά ανθρώπων και ναρκωτικών.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου προέκυψε ότι ο Έλληνας και δύο Αλβανοί που διαμένουν στην Αθήνα, μετέβησαν στην Ήπειρο με τα δύο ΙΧ, το ένα ιδιοκτησίας των και το άλλο μισθωμένο από γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων και σε ερημική τοποθεσία, στο 20ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, παρέλαβαν τρεις λαθρομετανάστες και τα ναρκωτικά συσκευασμένα σε δέματα ενός κιλού, με προορισμό την Αθήνα.
Τα ναρκωτικά, τα δύο αυτοκίνητα και οχτώ κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου.


Η φωτό είναι αρχείου.

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη Δυτική Ελλάδα

Με επιτυχία η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του πολυσυνεδρίου
«FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010», στο Αγρίνιο
Βήμα γόνιμου προβληματισμού για την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, αποτέλεσε η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, με θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ: Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».
Στην επιλογή του φετινού θέματος, ελήφθη υπόψη η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πρωτοβουλίες του Forum Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών στόχων και την επίτευξη συνεργασιών στη Δυτική Eλλάδα πάνω σε θέματα διαπεριφερειακού ενδιαφέροντος.
Εισηγητές στην Hμερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010 ήταν οι κ.κ.: Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Αιτ/νίας, Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ΝΔ, Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ την συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, συντόνισε ο κ. Νίκος Κανής, Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μαχητής».
Οι εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών ξεκίνησαν με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσο Αποστολόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις διοικητικές αλλαγές του προγράμματος «Καλλικράτης» και στους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας, οφείλεται στις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης που επικρατούσαν μέχρι σήμερα μεταξύ των τριών νομών, γεγονός που έδωσε χώρο στην δημιουργία φυγόκεντρων δυνάμεων και ενίσχυσε την απουσία περιφερειακής συνείδησης.
Αυτό το κλίμα, όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, μπορεί να ανατραπεί μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που θα δημιουργήσει μια ισχυρή αιρετή Περιφέρεια και ισχυρούς Δήμους, μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας και τομές σε όλα τα επίπεδα.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σταμάτης, τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι αναγκαίο εγχείρημα. Ωστόσο, διατύπωσε αμφιβολίες για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, γιατί όπως επεσήμανε, προωθείται από την κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής ύφεσης, χωρίς να έχει ξεκάθαρους πόρους, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος για το χωροταξικό των νέων Δήμων και χωρίς να έχει προσληφθεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να τίθενται και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Ο κ. Σταμάτης δήλωσε υπέρμαχος της δημιουργίας μιας νέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελείται από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Παρ΄ όλα αυτά, προέβλεψε ότι με το χωροταξικό του «Καλλικράτη» τα υφιστάμενα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν θα αλλάξουν και γι΄ αυτό πρότεινε την υποβολή ενιαίων ψηφοδελτίων από την Αιτωλοακαρνανία, για τις εκλογές της αιρετής Περιφέρειας και των Δήμων, στην βάση αρχών που θα συμφωνηθούν, έτσι ώστε η περιοχή να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αξιώματα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος τόνισε ότι επί της αρχής η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες διοικητικές δομές, ωστόσο η Πελοπόννησος, ως γεωγραφική ενότητα, θα παραμείνει διαιρεμένη διοικητικά, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον φορέα που εκπροσωπεί.
Ο κ. Καραμπάτος, επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τις συνδυασμένες μεταφορές σε όλο τον Δυτικό άξονα με την δημιουργία μεταφορικών αλυσίδων μεταξύ των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αστακού, Πάτρας και Καλαμάτας με χρήση θαλάσσιων ή/και σιδηροδρομικών μέσων, ως εναλλακτικών διαδρομών στις οδικές μεταφορές.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Κώστας Αντζουλάτος τάχθηκε υπέρ της προοπτικής του σχεδίου «Καλλικράτης» εάν όπως τόνισε, το νέο σχήμα είναι δομημένο και θεσμικά τακτοποιημένο, με ρόλους για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κυρίως, χωρίς εξαρτήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο κ. Αντζουλάτος, ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την αποκέντρωση διοικητικών αρμοδιοτήτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων που είναι ικανές να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, δεδομένων των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατον να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συνείδηση στην Δυτική Ελλάδα λόγω των αναπτυξιακών ανισοτήτων που επικρατούν μεταξύ των τριών Νομών, τονίζοντας ότι ο φορέας που εκπροσωπεί, ήταν ο πρώτος που έθεσε ανοικτά το ζήτημα της αλλαγής της διοικητικής οντότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δήλωσε ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» για πιο ισχυρούς δήμους, όμως θα συνεχίσει να αμφισβητεί την σημερινή διοικητική μορφή της Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας την άποψη της ενιαίας Πελοποννήσου γεωγραφικά και διοικητικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιχριτζή, επόμενος στόχος της Αιτωλοακαρνανίας, μετά την ανακοίνωση των διοικητικών ορίων των περιφερειών, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση όρων συνοχής για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Αγρινίου ως «ανάχωμα» στις πιέσεις της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

Ευρεία σύσκεψη στο Αντίρριο για την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων της Γέφυρας


Πραγματοποιήθηκε προχθές (Τρίτη 20 Απριλίου 2010) στο Δημαρχείο Αντιρρίου, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας «Γέφυρες Ανάπτυξης».
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις που αφορούν την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στον Δήμο Αντιρρίου και η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για την δρομολόγηση των τελικών διαδικασιών αξιοποίησης του ακινήτου.
Η κοινοπραξία «Γέφυρες Ανάπτυξης» συστήθηκε το 2005 με αποκλειστικό σκοπό την παραχώρηση κατά χρήση ή κατά κυριότητα των εργοταξιακών χώρων στο Δήμο Αντιρρίου.
Οι Φορείς που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η Νομαρχία Αιτωλ/νίας και ο Δήμος Αντιρρίου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλα τα μέλη του Δ.Σ της Κοινοπραξίας:
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Κοινοπραξίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Π.Δ.Ε και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστολόπουλος Αναστάσιος, με δύο εκπροσώπους της Περιφέρειας τον κ. Βασιλόπουλο Αθανάσιο και κ. Καραβότα Χρήστο, ο Νομάρχης Αιτω/λνίας κ. Θύμιος Σώκος με τον εκπρόσωπο της Ν.Α. κ. Μπαρπαγιάννη Βασίλειο και τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Παπαναστασίου Γεώργιο και ο Δήμαρχος Αντιρρίου κος Κολοβός Γεώργιος με τρεις εκπροσώπους του Δήμου τον κ. Μπιλιάνη Αντώνιο, τον κ. Πλατανιώτη Λωνίδα και τον Μίχο Αθανάσιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔ Α.Ε κος Φωτόπουλος Κωνσταντίνος, καθώς επίσης και οι Μητρόπουλος Γεώργιος Δ/ντής Ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της ΚΕΔ, Κόκορης Ιωάννης, υποδιευθυντής της ΚΕΔ Ν. Ελλάδας και Γοργορίνης Νικόλαος Προϊστάμενος κλιμακίου της Πάτρας.
Επίσης συμμετείχαν στην σύσκεψη ειδικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη Συνεδρίαση έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αντιρρίου και αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοπραξίας κ. Κολοβό καθώς και από τον κ. Φωτόπουλο και κ. Μητρόπουλο για τις μέχρι σήμερα ενέργειες που έχουν γίνει.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκαν απόψεις και πάρθηκαν αποφάσεις για την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ της κοινοπραξίας και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστολόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υλοποιούνται σημαντικά έργα τα οποία αλλάζουν την εικόνα της Περιφέρειας και συμβάλουν στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Οι εργασίες στην Ολυμπία οδό καθώς και στην Ιόνια οδό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το νέο λιμάνι της Πάτρας ολοκληρώθηκε και σύντομα θα λειτουργήσει.
Στο λιμάνι του Αστακού θα υλοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Μεσογείου.
Η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στον Δήμο Αντιρρίου θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Η κοινοπραξία «Γέφυρες Ανάπτυξης» με τη σύμπραξη και συνεννόηση των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων λαμβάνοντας συνάμα υπόψη και τους κοινωνικούς φορείς αποτελεί το απαιτούμενο εργαλείο για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης του ακινήτου.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η πλήρης διαφάνεια, αξιοκρατία και λεπτομερής ενημέρωση όλων των φορέων της περιοχής σε κάθε στάδιο εξέλιξης της διαδικασίας.
Είμαστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε διαβούλευση που θα βελτιστοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής με μοναδικό γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.
Ευελπιστώ ως Γενικός Γραμματέας της ΠΔΕ και ως Πρόεδρος της Κοινοπραξίας «Γέφυρες Ανάπτυξης» στη σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα του προσφάτου παρελθόντος».
Ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Σώκος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Με την αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων θα δημιουργηθεί ένας πόλος ανάπτυξης που θα αλλάξει όλη της εικόνα της Αιτωλ/νίας.
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι πάνω από 500 κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου και πάνω από 300 μόνιμης απασχόλησης κατά την διάρκεια λειτουργίας αυτών».
Ο Δήμαρχος Αντιρρίου κος Κολοβός υπογράμμισε τα πιο κάτω:
«Οι ενέργειες όπως γνωρίζεται έχουν ξεκινήσει από το 2003. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Φορείς όπως Υπουργεία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Νομαρχία Αιτωλ/νίας, ΚΕΔ Α. Ε. και όλους τους συνεργάτες που συνέβαλαν μέχρι σήμερα να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
Οι αποφάσεις που πήραμε σήμερα είναι καθοριστικές για την δρομολόγηση των τελικών διαδικασιών υλοποίησης του έργου το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα αναβαθμίσει το Αντίρριο στην μετά Γέφυρα εποχή».
Τέλος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔ Α.Ε. κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι:
«Η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων στο Δήμο Αντιρρίου είναι από τις σημαντικότερες αξιοποιήσεις Δημόσιου Κτήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για έκταση 223 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας Δημοσίου, η οποία θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση μέχρι 50 ετών. Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι άνω των 45.000.000 € (εκτός Φ.Π.Α.) και θα γίνουν εγκαταστάσεις άνω των 60.000 Μ2. Για την υλοποίηση του έργου θα προκηρυχτεί άμεσα δημόσιος διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υποβληθούν οι αντίστοιχες προσφορές.
Επισημαίνεται ότι για την ΚΕΔ Α.Ε. η αξιοποίηση του Ακινήτου είναι στις πρώτες προτεραιότητες».

Η "Διέξοδος" για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν απ΄ τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: Ο ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ.
Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος", στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, συμμετέχοντας στον εορτασμό και αναγνωρίζοντας τη σημασία του βιβλίου στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, θα διαθέσει στους επισκέπτες του κατά το διάστημα 23-25 Απριλίου όλες τις εκδόσεις του με έκπτωση 30%.
Την ίδια έκπτωση θα απολαμβάνουν και όσοι δώσουν τηλεφωνικά την παραγγελία τους τις ίδιες ημέρες στη γραμματεία του Κέντρου (26310 51260).
Τα έσοδα απο το πωλητήριο διατίθενται για τη στήριξη των πολιτιστικών και μορφωτικών προγραμμάτων της "Διεξόδου".
Για πληροφορίες σχετικά με τις εκδόσεις της "Διεξόδου", μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.diexodos.com.gr/.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα θα ολοκληρωθεί η αναπαλαίωση του Αρχοντικού "Χρυσογέλου" στο Μεσολόγγι


Εγκρίθηκε σήμερα (Πέμπτη 22 Απριλίου 2010) από την Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, το πρακτικό δημοπρασίας του έργου: «Ανακαίνιση του κτηρίου ιδιοκτησίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, πρώην Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι», σύμφωνα με το οποίο ανάδοχος εταιρεία είναι η «ΤΕΘΡΟΝ Α.Τ.Ε» με προϋπολογισμό 2.350.000 €.
Σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης, ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, ορίζεται σε 270 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η χρηματοδότηση της παρέμβασης εξασφαλίστηκε με τη σύναψη δεκαετούς δανείου ύψους 2.000.000 €, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Προηγήθηκαν σχετικές αποφάσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας ,όσο και του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

«ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!» συνέχεια του «Χωρίς Έλεος και Αγάπη στην… ‘Αγιά Λεούσα’».

Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω τους εκδότες τριών ημερησίων εφημερίδων του νομού μας για το αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει και το «τάξιμό» τους στο πλευρό των απλών πολιτών. Αυτοί είναι οι κ.κ. Σωκράτης Στέλλιος, εκδότης της «ΑΙΧΜΗ», Γεώργιος Μουρκούσης, εκδότης της «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» και Νίκος Κανής, εκδότης της «ΜΑΧΗΤΗΣ», καθώς και τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μαλαβέτα για την ανάρτηση του αρχικού κειμένου στο site ‘Messolonghi News’, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφόρησης και των εντύπων στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου. Ήταν με τη δική τους ευσυνειδησία και συμπαράσταση που καρποφόρησε «καρπούς» το δέντρο της «γραφής» και της ενημέρωσης.
Αυτό έγινε χθες το πρωί, 21 Απριλίου 2010, με το κάλεσμά από τον Ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Σπυρόπουλο, για να συναντηθούμε προκειμένου να συζητήσουμε όσα συνέβησαν στο μοναστήρι της Αγίας Ελεούσα, ανήμερα της εορτής της, και τη συνέχισή των στο αστυνομικό τμήμα Μεσολογγίου. Ήταν μεγάλη έκπληξη, ευχάριστη ομολογώ, να αντιλαμβάνομαι ότι τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας έχουν και «ανθρώπινο πρόσωπο». Όπως, εξήγησα στον κ. Ταξίαρχο, το μοναδικό ενδιαφέρον και μέλημά μου όσον αφορά το «συμβάν», εστιάζεται στο συνετισμό και την «επαναφορά» των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, στο μονοπάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη. Με χαρά μου αντιλήφθηκα, αυτός είναι και ο στόχος του κ. Ταξίαρχου.
Η ολιγόλεπτη συνάντησή μας έφτασε στο τέλος της με την επικύρωση του «κοινού» στόχου. Βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα, τα συναισθήματά μου για το θεσμό και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ανάμεικτα, διφορούμενα θα έλεγα. Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα συναισθήματά μας είναι διφορούμενα, είναι αναγκαίο να επιδεικνύουμε πίστη για την θετική έκβαση των εξελισσομένων! Και να αφήνουμε τον «Ιανό», ρωμαίο «θεό των πυλών» και προστάτη των αποδημησάντων και επανερχομένων πολιτών στην αρχαία Ρώμη (όπως είμαι και εγώ στο Μεσολόγγι!), που το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το «διττό» του πρόσωπο, να κάνει το καθήκον του! Έτσι και εγώ, πιστή στην αισιοδοξία για τη μεγαλοσύνη και τη μεγαλουργία του ανθρώπινου γένους, εμπιστεύομαι τα «λόγια» και στηρίζομαι στην «δέσμευση» του Ταξίαρχου, κ. Σπυρόπουλου, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ακόμη και αν αυτή αφορά στην βελτίωση των υπηρετούντων στο αστυνομικό τμήμα της πόλης μας, του Μεσολογγίου. Και… όχι μόνο! Ελπίζω και εύχομαι!
Με τιμή και απεριόριστη εκτίμηση για όλους τους αναγνώστες των γραφθέντων μου,
Ναυσικά Α. Καπνίση
Ιστορικός Τέχνης

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ενιαία ψηφοδέλτια στις αυτοδιοικητικές εκλογές προτείνει ο Δ. Σταμάτης


Από το βήμα του «Forum Ανάπτυξης» που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο ο Δημήτρης Σταμάτης, δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το ναυάγιο της διεκδίκησης για την απόσχιση της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατέθεσε πρόταση «αντίστασης και αντίδρασης» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη.
Ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής πρότεινε την κατάρτιση ενιαίων ψηφοδελτίων όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στους δήμους του νομού, ώστε όπως τόνισε σε συναινετικό κλίμα να δρομολογηθούν λύσεις, σε χρόνια προβλήματα της περιοχής και κυρίως να συγκροτηθεί ισχυρό λόμπυ στην Αιτωλοακαρνανία.
Η πρόταση αυτή του κ. Σταμάτη παρά το γεγονός ότι είναι ρηξικέλευθη και ίσως έχει ουτοπικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στις εργασίες του Forum πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να την υιοθετήσουν… αφού με τα σημερινά δεδομένα στις εκλογές του Νοέμβρη δύσκολα οι κομματικοί μηχανισμοί θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα εθελοντισμού από τη ΝΕΛΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) στα πλαίσια υλοποίησης επιμορφωτικών προγραμμάτων γνωστοποιεί ότι, σε συνεργασία με το εθελοντικό σωματείο ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου ,θα λειτουργήσει το τμήμα « Εθελοντισμός και Κοινωνία των Πολιτών » διάρκειας 25 ωρών.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στα γραφεία του ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου που ευρίσκονται στην οδό Δημ. Θέμελη 12, κοντά στην πλατεία Κένεντυ κάθε Τετάρτη ώρα 18:00- 21:00.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη ΝΕΛΕ Αιτωλ/νίας στο τηλέφωνο 2631025561 και στο 6973241601.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Μια απαραίτητη διευκρίνιση σχετικά με τη Σαββατιάτικη συμπλοκή στο κέντρο του Μεσολογγίου

Σχετικά με την ανάρτησή μας για το θλιβερό συμβάν στο κέντρο του Μεσολογγίου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) το βράδυ του περασμένου Σαββάτου θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε - προκειμένου αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρερμηνεία - ότι ο «καυγάς» δεν ξεκίνησε από τους υπεύθυνους του καταστήματος, επειδή ο νεαρός «νταής» αρνήθηκε να πληρώσει το σουβλάκι ή ζήτησε ένα σουβλάκι...
Απλά ο νεαρός με «στυλάκι και υφάκι», παρήγγειλε και έφαγε και στην συνέχεια όχι μόνο αρνήθηκε να πληρώσει, όταν του ζητήθηκε από την υπεύθυνη του καταστήματος, αλλά άρχισε τις απειλές και τις ύβρεις προς την υπεύθυνη και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Συνεπώς αφορμή για το συμβάν ήταν το "σουβλάκι"... αλλά η αιτία προσδιορίζεται στην απαράδεκτη και κατακριτέα συμπεριφορά του νεαρού.

Με πολύ θετικά σχόλια η παρουσία του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στα πλαίσια του Media Camp 2010

Στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft οργανώθηκε φέτος το Media Camp 2010 στο διάστημα από Παρασκευή 9 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 11 Απριλίου. Η εκδήλωση αυτή είναι μια ετήσια αυθόρμητη συγκέντρωση γεννημένη από την επιθυμία κάποιων ανθρώπων να μοιραστούν και να μάθουν μέσα σε ένα ανοικτό περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να Παρουσιάσουν, να Επιδείξουν, να Συζητήσουν και να Αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με ένα χαλαρό, χαοτικό αλλά υψηλής παραγωγικότητας και πληροφόρησης τρόπο.
Με στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων επιχειρηματικότητας με την χρήση των νέων μέσων και τεχνολογιών, οι ομιλίες αφορούσαν θέματα γύρω από την Τεχνολογία, τα νέα Μέσα, το ελεύθερο λογισμικό, την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Σουηδία & την ΕΕ. αλλά και ευρύτερα θέματα επιχειρηματικότητας, την Κοινωνιολογική διάσταση της νέας διαδικτυακής εποχής και τις επιχειρηματικές ιδέες που έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωράνε δυναμικά.
Οι παρουσιάσεις, συζητήσεις και τα workshops ξεπέρασαν συνολικά τις 45, και τις δύο ημέρες 10-11/4, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 300 άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας. Εντύπωση έκανε η προσέλευση νέων προσώπων που δεν είχαν ξανά έρθει σε επαφή με την κοινότητα των ανθρώπων που ήδη ασχολούνται με τον χώρο.
Φέτος ειδική θέση είχε to TEI Μεσολογγίου με τη συμμετοχή του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία με τρεις παρουσιάσεις. Ο Προϊστάμενος του τμήματος, Σπύρος Συρμακέσης μίλησε για θέματα Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας παρουσιάζοντας παράλληλα και τις δραστηριότητες του ΤΕΙ στο χώρο του eBusiness. O απόφοιτος του τμήματος, Κώστας Βίλλιος σε ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασε την πορεία της Εκπαίδευσης από Απόσταση (e-learning) στην Ελλάδα και τους μηχανισμούς ασφάλειας και ο φοιτητής του τμήματος, Γιάννης Πουλόπουλος στα πλαίσια της παράλληλης εκδήλωσης για τη Νεανική επιχειρηματικότητα με Joomla παρουσίασε το project Astypalaia-island.gr την ιδέα του οποίου συνέλαβε και υλοποίησε μόνος του.
Πολύ δυναμική ήταν η παρουσία φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης. Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες της εκδήλωσης και σε ορισμένες από αυτές με πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στα πλαίσια της παρουσίασης των δυνατοτήτων μίας νέας έκδοσης δημοφιλής πλατφόρμας ανάπτυξης ιστοσελίδων, ο φοιτητής του τμήματος Γιάννης Πουλόπουλος, παρουσίασε ,για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην αντίστοιχη τεχνολογική συνεδρία, τις δυνατότητες του νέου λογισμικού αλλά και έκανε επίδειξη μιας ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.
Στην όλη εκδήλωση σημαντική θέση είχε η δυνατότητα των παρευρισκομένων να αλληλεπιδράσουν με τις διαφορετικές τεχνολογίες με διαφορετικούς τρόπους. Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα quiz που συνδύαζε γνώσεις, ευφυΐα και γνώσεις υπολογιστών.
Η δυσκολία του quiz αποδείχτηκε αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα από τους 300 συμμετέχοντες, μόνο δύο άτομα κατάφεραν να βρουν τη λύση του, από τους οποίους ο ένας ήταν ο φοιτητής του τμήματος ΕΠΔΟ, Θωμάς Φώσκολος.
Η συμμετοχή και η συνεισφορά του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην επιτυχία της εκδήλωσης αναγνωρίστηκε και από την οργανωτική επιτροπή που ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Ίδρυμα για την παρουσία του και τη ποιότητα της δουλειάς που επέδειξε.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Νεαρό ζευγάρι που έκανε το ταξίδι του μέλιτος βρέθηκε βαριά τραυματισμένο στο Αργοστόλι

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβηκε στο Αργοστόλι.Νεαρό ζευγάρι είχε έρθει στην Κεφαλονιά για γαμήλιο ταξίδι!! Ο σύζυγος, νέο παιδί, δούλευε παλιά στο Αργοστόλι ως λογοθεραπευτής στο Ορφανοτροφείο. Είχε ωραίες αναμνήσεις από το νησί μας, από το Αργοστόλι και ήρθε εδώ με τη γυναίκα του γαμήλιο ταξίδι.
Τι τραγικό!!Χθες , Κυριακή βράδυ, μετά το φαγητό αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στην κλειστή γέφυρα.
Την διέσχισαν και κατέληξαν στο αλσάκι. Εκεί πρέπει να συνέβηκε το κακό. Κανείς δεν ξέρει τι. Αλλά η περιοχή από τότε που έκλεισε η γέφυρα είναι πολύ επικίνδυνη. Τόπος συνάντησης και περίεργων συναναστροφών. Οι Αργοστολιώτες έχουν σταματήσει τις βόλτες στην κλειστή γέφυρα, όχι μόνο το βράδυ αλλά και το πρωί δεν εμπνέει ασφάλεια.
Ο άτυχος νέος δεν το ήξερε αυτό. Δεν ήξερε πόσο άλλαξε το νησί μας από τότε που ήταν εδώ. Οδηγήθηκαν στην καταστροφή. Ενας ρομαντικός περίπατος, να δεις το Αργοστόλι από απέναντι φωτεισμένο κατέληξε σε μια απίστευτη τραγωδία. Κυριολεκτικά όλο το Αργοστόλι έχει μείνει εμβρόντητο από το συμβάν!
Το ζευγάρι έχει κτυπηθεί σχεδόν μέχρι θανάτου, και τα δύο άτομα έχουν τραύματα παντού. Χαράματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί (όπως έχουμε καταγγείλει) έτσι ήρθε C-130 και τους πήρε για Αθήνα.
Και οι δυο είναι διασωληνομένοι σε πολύ βαριά κατάσταση.Κάντε όλοι μια προσευχούλα να περάσει το κακό και να γίνουν καλά τα δυο παιδιά.
Είναι η είδηση από το Kefalonia Press η οποία αποκτά και τοπικό ενδιαφέρον αφού ο 39χρονος άνδρας κατάγεται από το Αγρίνιο και η 35χρονη σύζυγός του από την Πάτρα. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας το ζευγάρι έχει διαφύγει τον κίνδυνο αλλά νοσηλεύεται σε καταστολή σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας.

Κοσμοπλημμύρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κατσούλη "Μεσολόγγι 1830–1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας"




Της Κάτιας Αντωνιάδη
Στο κατάμεστο, από κόσμο κάθε ηλικίας, Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτ/νίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου, η παρουσίαση της νέας συγγραφικής δουλειάς του Παναγιώτη Κατσούλη, με τίτλο "Μεσολόγγι 1830–1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας". Ανάμεσα τους διακρίναμε το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδη, το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Θ. Σώκο, τους δημάρχους Μεσολογγίου, Αστακού και Οινιαδών, Γ. Αναγνωστόπουλο, Π. Στάικο και Αν. Αλετρά, πολλούς δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς και πλήθος εκπρόσωπων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας.
Το βιβλίο, για το οποίο μίλησαν ο νομικός, Μιχαήλ Κοτίνης, ο στρατηγός ε.α. Νικόλαος Κολόμβας, ο πρώην υπουργός, Αναστάσης Πεπονής και η συγγραφέας, Ακακία Κορδόση, εξιστορεί κυρίως τα πολιτικά γεγονότα τοπικής εμβέλειας που έλαβαν χώρα μέσα σε περίοδο περίπου 100 ετών στην κοινωνία του Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη της μεσολογγίτικης κοινωνίας. Στόχος του είναι όχι μόνο η κατάκτηση της ιστορικής γνώσης, αλλά η συλλογική υπέρβαση που θα οδηγήσει στην ουσιαστική κριτική.
Μια σύντομη, αλλά πλήρη "περιδιάβαση" στο περιεχόμενο του βιβλίου ανά χρονική ενότητα, επιχείρησε αρχικά ο διακεκριμένος νομικός Μιχαήλ Κοτίνης, ενώ ο Νικόλαος Κολόμβας μίλησε κυρίως για τη "ρεαλιστικότητα" της γραφής του Παναγιώτη Κατσούλη. "Ο συγγραφέας αναφέρει τα γεγονότα, χωρίς να παρασύρεται σε συναισθηματισμούς", είπε χαρακτηριστικά. Για την ιστορική μοναδικότητα του τόπου, που αποτελεί και τον άξονα ενδιαφέροντος του συγγραφέα, έκανε λόγο ο Μεσολογγίτης πρώην υπουργός, Αναστάσης Πεπονής. Την παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου έκλεισε η Ακακία Κορδόση, η οποία επέλεξε να εστιάσει στα κίνητρα που ώθησαν τον Παναγιώτη Κατσούλη να ασχοληθεί με τη συγγραφή του: "Ο συγγραφέας διακρίνεται για την αγάπη του προς τη γενέθλια πόλη, η οποία είναι ο οδηγός του στην εξιστόρηση της δύσκολης ιστορίας".
Ο Παναγιώτης Κατσούλης, που πήρε το λόγο τελευταίος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην έρευνά του για το θέμα, χαρακτηρίζοντάς την "περιπέτεια που κράτησε πολύ καιρό". "Ήθελα να κάνω μια καταγραφή της αντικειμενικής τοπικής ιστορίας, παρά την έλλειψη αξιόπιστων πηγών, και όχι μια συνολική ιστορική θεώρηση. Επέλεξα να γράψω απ' την πλευρά της πολιτικής ιστορίας για να εξηγήσω για ποιο λόγο μιλάω για 'μεταμόρφωση' της κοινωνίας του Μεσολογγίου" σημείωσε ο κ. Κατσούλης.




Με επισημότητα ο εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Μεσολόγγι








Με επισημότητα γιορτάστηκε χθες στο Μεσολόγγι , η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο εορτασμός έγινε σε όλη τη χώρα, με εκδηλώσεις στις έδρες των νομών.
Στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και καταθέσεις στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νομαρχιακού Μεγάρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος κα ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε χαιρετισμούς που απηύθυναν υπογράμμισαν στην σπουδαιότητα για την περιοχή της καθιέρωσης του εορτασμού της Ημέρας του Φιλελληνισμού. Ενώ η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου, μίλησε για τα μηνύματα του εορτασμού.
Στην συνέχεια η ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λουκία Δρούλια ανέπτυξε θέμα: «Τα Φιλελληνικά Έντυπα κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821» παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τα Φιλελληνικά έντυπα της Ευρώπης.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ξενάγηση στις εκθέσεις «Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός» και «Φιλελληνικά Έντυπα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821 – 1829», στο Βυρώνειο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου για την απώλεια του Παναγιώτη Γιαννόπουλου

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου μετά την είδηση του θανάτου του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ του Κων/νου, τ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ της ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης σήμερα Παρασκευή 16.04.2010 και ώρα 18.30 ,
αφού έλαβε υπόψη, την εισήγηση του Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου Ιωάννη ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του θανόντος, επισημαίνοντας την πλούσια δράση και προσφορά του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά θέματα του Δήμου μας

ΟΜΟΦΩΝΑ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

1. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη στην οικογένεια του εκλιπόντος .
2. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του .
3. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα Δημοτικά καταστήματα επί τρεις ημέρες .
4. Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος .
5. Να γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος και απόδοση τιμής και μνήμης σε μελλοντική τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου .

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΦΡΑΣ

Τα Μέλη

Η Ακακία Κορδόση στην αγκαλιά του Αιτωλικού






Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιτωλικού την ανακήρυξε επίτιμη δημότισσα
Την ημερομηνία της 10ης Απριλίου , της επετείου της Εξόδου, ο Δήμος Αιτωλικού επέλεξε σκόπιμα για να τιμήσει την πεζογράφο, Ακακία Κορδόση.
Μέσα στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, «σ΄ένα χώρο καθαγιασμένο από τέχνη» όπως είπε η τιμηθείσα συγγραφέας , ο Δήμος Αιτωλικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αιτωλικό εν πολιτισμώ» διοργάνωσαν τιμητική εκδήλωση με προσκεκλημένους ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων.
Με συντονιστή τον Πρόεδρο του συλλόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου, Δημοσθένη Μπούρο , μίλησαν για τη ζωή και το έργο της Ακακίας ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο δημοσιογράφος, Βασίλης Πάικος, η φιλόλογος, Χρυσούλα Σπυρέλη και η ιστορικός, Ανδρονίκη Χρυσάφη.
Ο Σαράντος Καργάκος αναφέρθηκε στο έργο της , το οποίο έχει εκτιμήσει από χρόνια και για το οποίο έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα κριτικές, για την θέση της στα ελληνικά γράμματα και έκλεισε χαρακτηρίζοντας την Ακακία «πραγματικό άνθος της λιμνοθάλασσας»
Η Χρυσούλα Σπυρέλη, που επιμελήθηκε και τον προσφάτως εκδοθέντα από την Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου τόμο με το έργο της τιμηθείσης, μίλησε κυρίως για την συγγραφική της σταδιοδρομία ενώ η Ανδρονίκη Χρυσάφη για τη δύναμη του ταλέντου της και της προσωπικότητά της καθώς και για την μεγάλη καλοσύνη της.
Τελευταίος ομιλητής ο Βασίλης Πάικος, ο φίλος της Ακακίας από τα παιδικά χρόνια, που μίλησε από καρδιάς για την «αδελφή» του που είναι «κοσμοπολίτισσα όσο λίγοι και εντοπία όσο κανείς».
Ο δήμαρχος Αιτωλικού, Νίκος Γαλάνης, μετά από έναν εξαιρετικά εγκάρδιο λόγο, επέδωσε στην τιμώμενη το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο αποφασίστηκε η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης στην διακεκριμένη συγγραφέα ως επίτιμης δημότισσας της πόλης , ο δε πρόεδρος του συλλόγου της επέδωσε την απόφαση του συλλόγου με την οποία την ανακήρυξε επίτιμο μέλος του.
Η κοσμοσυρροή στο «Κατράκειο» ήταν απερίγραπτη και ο κόσμος που είχε έλθει από πολλά μέρη του νομού, την Πάτρα και την Αθήνα είχε κατακλείσει μέσα και έξω το Μουσείο.
Η συγγραφέας έκλεισε την εξαιρετικά ζεστή αυτή εκδήλωση με ομιλία για την δύναμη της τέχνης και ευχαριστώντας είπε πως απ΄όλες τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί προς τιμή της σε διάφορα μέρη, αυτή ήταν ίσως η πιο εγκάρδια. Ήταν σαν «μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά από την πόλη του Αιτωλικού, την μονάκριβη αδελφή του Μεσολογγίου».