Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Με Μουρκούση η ΝΔ στο Μεσολόγγι;


Κάτι παραπάνω από βέβαιη πρέπει να θεωρείται η φημολογία των τελευταίων ημερών για ανακοίνωση από πλευράς ΝΔ της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Μουρκούση για το δήμο Μεσολογγίου. Μια φημολογία που έχει βάση αφενός γιατί ο κ. Μουρκούσης εξεδήλωσε ενδιαφέρον στα αρμόδια κομματικά όργανα και αφετέρου διότι παρά την στάση που κράτησε στις εκλογές του 2006 θεωρείται ακόμη «γερό» αυτοδιοικητικό χαρτί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρύτερη περιοχή του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας το αρμόδιο όργανο της ΝΔ φέρεται να έχει ανάψει «πράσινο» φως στον Νίκο Μουρκούση για να ξεκινήσει τις διεργασίες για την συγκρότηση του συνδυασμού του, ενώ αναμένεται μέχρι τέλους του μήνα να ανακοινωθεί η στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Προ των ευθυνών τους θέτει τους βουλευτές το ΕΚ Μεσολογγίου για το Ασφαλιστικό


Την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις ζητά με επιτολή του στους Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου. Στην επιστολή γίνεται λόγος για επιστροφή στο μεσαίωνα που θα φέρουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τονίζεται ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι βουλευτές.

Ακολουθεί η επιστολή:


"Κύριοι βουλευτές
Όπως γνωρίζετε η οικονομική και κοινωνική κρίση καθώς και ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας που επιβάλλεται με τα μέτρα της Τρόικας στην χώρα μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών σε ανασφάλεια και εξαθλίωση. Οι άμεσα δραματικές συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα, η συρρίκνωση των αντοχών των μικροσυνταξιούχων και η ορατή απουσία αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο, δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης, απόλυτης φτώχειας και απρόβλεπτων εκρήξεων και ανατροπών. Στο ζοφερό αυτό τοπίο η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν:
· Στην υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
· Στην περιφρούρηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων.
· Στην ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.
· Στην ενίσχυση των ελεγκτικών οργάνων με απαραίτητο προσωπικό.
· Στην επιστροφή των λεηλατημένων από το κράτος και τις τράπεζες αποθεματικών.
· Στην απόσυρση του νόμου για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
· Στην πλήρη και σταθερή και αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες.
Κύριοι Βουλευτές
Σας καλούμε την ύστατη τούτη ώρα να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πείτε ένα ΟΧΙ στις ρυθμίσεις που επαναφέρουν έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στη χώρα μας.


Το Δ.Σ."

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του ΠΡΟΤΕΚΤΑ




Το περασμένο Σάββατο 26 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια του γραφείου του εθελοντικού σωματείου ΠΡΟΤΕΚΤΑ Μεσολογγίου που βρίσκονται στην οδό Δημ. Θέμελη 12 ,κοντά στην πλατεία Ραζηκώτσικα (Κένεντυ). Μετά τον αγιασμό ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Πρεβεζάνος παρουσίασε τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του συλλόγου και ευχαρίστησε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο έργο του συλλόγου από την ίδρυσή του.
Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι αντινομάρχες, Χρ. Πετρόπουλος και Παν. Κατσούλης , ο δήμαρχος Οινιαδών, Αντώνης Αλετράς, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Ρεπάσος και ο Γεν. Γραμματέας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παν. Κοντός ,καθώς επίσης μέλη και εκπρόσωποι φορέων.

Κι άλλη αύξηση στα διόδια της Γέφυρας - Ρίου Αντιρρίου από αύριο λόγω ΦΠΑ


Νέες τιμές διέλευσης τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2010 στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, εξαιτίας της αλλαγής του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Νόμο 2395/96 περί παραχώρησης του Έργου της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».

Πιο συγκεκριμένα οι νέες τιμές αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα με γαλάζιο χρώμα, ενώ με κόκκινο φαίνονται οι κατηγορίες διέλευσης που παραμένουν σταθερές στις προ της προσαρμογής τιμές.

Προηγούμενες τιμές διοδίων

Νέες τιμές διοδίων

Απλή διέλευση

Επιβατηγά Ι.Χ.

12,00

12,20

Φορτηγά

- 2 άξονες

18,50

18,80

- 3 άξονες

30,30

30,80

- 4 άξονες και άνω

39,50

39,50

- 5 άξονες και άνω

39,50

39,50

Λεωφορεία

- έως 20 θέσεις

27,90

28,20

- από 20 έως 40 θέσεις

39,00

39,50

- άνω των 40 θέσεων

59,90

60,80

Μοτοσικλέτες

1,80

1,80


Προηγούμενες τιμές διοδίων

Νέες τιμές διοδίων

Εβδομαδιαίες κάρτες 10 διελεύσεων

Επιβατηγά Ι.Χ.

64,00

65,00

Φορτηγά

- 2 άξονες

140,00

142,00

- 3 άξονες

230,00

233,00

- 4 άξονες

320,00

325,00

- 5 άξονες και άνω

320,00

325,00

Μηνιαίες κάρτες 10 διελεύσεων

Επιβατηγά Ι.Χ.

81,50

82,50

Φορτηγά

- 2 άξονες

152,50

155,00

- 3 άξονες

257,00

261,00

- 4 άξονες

357,50

363,00

- 5 άξονες και άνω

357,50

363,00

Ειδικές Κάρτες

Μοτοσικλέτες 10 διελεύσεις

16,00

16,00

Ε-pass [συνδρομή για αυτοκίνητα]

1-10 διελεύσεις

10,00

10,00

11-20 διελεύσεις

6,00

6,00

Παραπάνω από 20 διελεύσεις

4,00

4,00

Διέλευση με επιστροφή για επιβατηγά Ι.Χ. (κατηγορία 2)

0-2 ώρες

12,50

12,50

2-4 ώρες

17,20

17,20

4-5 ώρες

21,30

21,50

Πάνω από 5 ώρες

24,00

24,40






·
Παραμένει σταθερή στις ίδιες τιμές η Κάρτα «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ 24» (διέλευση μετ’ επιστροφής φορτηγών άνω των 4 αξόνων) καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του σχετικού προγράμματος.


Διέλευση με επιστροφή για φορτηγά άνω των 4 αξόνων (κατηγορίες 5+6)

0-24 ώρες

68,50

68,50

Πάνω από 24 ώρες

79,00

79,00


150.000€ για τον καθαρισμό των δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνετή κατανομή των περιορισμένων οικονομικών πόρων που υπάρχουν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού δασών με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών.
Πέρα από την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα περισσότερα δασαρχεία της χώρας για έργα δασοπροστασίας, ολοκληρώνεται τώρα και η συμπληρωματική ανάθεση σε εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς, σε συνεργασία με τα δασαρχεία.
Σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν έξι νομοί της χώρας, με κριτήριο την επικινδυνότητά τους στην εκδήλωση πυρκαγιών. Για το σκοπό αυτό 900.000 ευρώ διανεμήθηκαν ισόποσα στους νομούς Αττικής, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Ευβοίας.
Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει ακόμη τη δυνατότητα ένταξης και άλλων περιοχών στο μέτρο αυτό.
«Φέτος δίνουμε έμφαση στις προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας με παράλληλη ενεργοποίηση θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου Πολιτείας και φορέων για την μέγιστη δυνατή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε την πρωτοβουλία για την συμμετοχή των δασικών συνεταιρισμών στους καθαρισμούς των δασών», αναφέρει σε δήλωση του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος , έχει ανακοινωθεί από τις αρχές Μάιου και εντάσσεται στο σύνολο των δράσεων του ΥΠΕΚΑ για την δασοπροστασία την φετινή αντιπυρική περίοδο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.


"Φυτώριο" !!! με 25 δενδρύλλια χασίς εντόπιστηκε στο Θέρμο


25 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης αρκετά εκ των οποίων ξεπερνούσαν σε ύψος το ένα μέτρο καλλιεργούσε σε γλάστρες ένας 40χρονος στο Θέρμο. Οι άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Αγρινίου σε έφοδο που έκαναν χθες, εκτός από τα δενδρύλλια εντόπισαν στην κατοχή του 40χρονου και μικροποσότητα αποξηραμένης ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.
Ο 40χρονος αναμένεται να προσαχθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Αγρινίου για τα περαιτέρω.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας


Την παραίτησή του υπέβαλλε από τη θέση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, ο Στάθης Λουκόπουλος, η οποία αναμένεται να τεθεί υπόψη του σώματος για την αποδοχή της.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο κ. Λουκόπουλος υπέβαλλε την παραίτησή του, για να εκφράσει τη δυσφορία του για την στάση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στην διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Ναυπάκτου από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ο κ. Λουκόπουλος θεωρεί ότι ο κ. Σώκος δεν υποστήριξε την υποψηφιότητά του, για στήριξη από το κυβερνών κόμμα.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Στην Α2 της ΕΣΚΑΒΔΕ ο ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


Ο ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του , αρχίζει να αφήνει το στίγμα του στην αθλητική ιστορία της πόλης. Μετά από αγώνες μπαράζ με αντιπάλους τις ομάδες του ΓΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ , κατάφερε να κερδίσει παλικαρίσια το εισιτήριο που οδηγεί στην Α2 ΕΣΚΑΒΔΕ τερματίζοντας αήττητος στο μίνι αυτό πρωτάθλημα.

Αυτή η επιτυχία ,που φαντάζει ουτοπία για κάθε νεοσύστατο σωματείο, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια που κάνει ο σύλλογός μας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου με ανακοίνωσή του αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας κ.Μιχάλη Ραυτόπουλο που θυσιάζοντας πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο συνέβαλαν τα μέγιστα στην μεγάλη αυτή επιτυχία.

«Ακόμη ,ευχαριστούμε θερμά και όλους εκείνους τους ανθρώπους της πόλης που πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς και μας παρείχαν τόσο υλική όσο και ηθική στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη που απορρέει από αυτή την επιτυχία , διαβεβαιώνουμε το φίλαθλο κόσμο της πόλης ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό , την ίδια πίστη και δύναμη και την επόμενη χρονιά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πλατυγιάλι Αστακού: Άλλο ένα παραμύθι με δράκοντες;

Γράφει ο Πάνος Ε. Παπαδόπουλος
Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι επιθυμούμε όλοι οι εξαγγελίες – για μια ακόμη φορά – σε σχέση με το Λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού να έχουν βάση και να λάβουν σάρκα και οστά, όσον αφορά τουλάχιστον την μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με αφορμή όμως σχετική ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά προκύπτουν.
Το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας είναι κεφαλαιώδες και δεν μπορεί να “επιταχύνεται” με διαδικασίες κατεπείγοντος. Από τις απαντήσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την ασφαλή ένταξη του θερμοηλεκτρικού σταθμού Αστακού στο τοπικό περιβάλλον. Η έκτη έκθεση του WWF Ελλάς για την «εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», επισημαίνει ότι «το LRG είναι καύσιμο υψηλής επικινδυνότητας και προφανώς ρυπογόνο»!
Να θυμίσουμε εδώ – για τους εκπροσώπους της Τ.Α. και των κοινωνικών φορέων – ότι στο Περιφερειακό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χαρακτηρίζεται η περιοχή ως «βιομηχανική εμπορική και επιχειρηματική», ενώ το Λιμάνι χαρακτηρίζεται ως «ειδικό Λιμάνι εμπορευματικών μεταφορών με διεθνή προοπτική και σε συμπληρωματικό ρόλο με το λιμάνι Πατρών».
Κατ’ επέκταση από κανένα θεσμοθετημένο κείμενο δεν προκύπτει η μετατροπή του Αστακού σε επίκεντρο ενεργειακών δραστηριοτήτων και μάλιστα με εγκαταστάσεις στην ανώτατη κατηγορία επικινδυνότητας και ασφάλειας. Ποικίλες τέλος ερμηνείες μπορεί να αποδοθούν στο γεγονός ότι το πάνω χέρι στην διαφαινόμενη επένδυση έχει ο Νίκος Σεφερτζής, πρώην επικοινωνιακός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και κολλητός του αδερφού του Νίκου…
Τα πολιτικά και επιστημονικά ερωτήματα είναι πολλά και ζητούν απάντηση:
º Γιατί αλλάζει άρδην ο περιφερειακός και χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή;
º Η ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας, τι σχέση έχει με μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LFG, προϊόν επεξεργασίας πετρελαίου;
º Πότε αναφέρθηκε ο Αστακός στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική, καθότι ουδέποτε δεν υπήρξε τέτοια;
º Η προσπάθεια σύγκρισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της συγκεκριμένης μονάδας με τις αντίστοιχες εκπομπές λιθανθρακικής που πρόσφατα έχει σχεδιασθεί, δεν αποδεικνύει το μέγεθος της ρύπανσης που θα προκληθεί;
º Οι ειδικοί εναέριοι ρύποι που παράγει το LFG και η επικινδυνότητα αποθήκευσης των αερίων, τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή, δεν αποτελεί πρόβλημα;
º Δεν θα υπάρξει διατάραξη της θερμικής ισορροπίας στην περιοχή και της θάλασσας, όταν μεγάλες ποσότητες υδρατμών που θα εκπέμπονται από τις εγκαταστάσεις θα αυξήσουν την θερμοκρασία και θα αλλάξουν το τοπικό κλίμα;Ζητούνται λοιπόν απαντήσεις.
Γιατί μπορεί η καύση κατά ορισμένους να παράγει νεράκι, μπορεί κάποιοι να “στοχοποιούνται” ότι αντιδρούν κάθε φορά που “κάτι” φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά και κάποιοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα: Η εξαγωγή ρύπων, επιστρέφεται, ας βρουν άλλους αποδέκτες. Από παραμύθια με δράκοντες χορτάσαμε πλέον, 25 χρόνια τώρα…

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ισχυρή παρουσία της Αιτωλοακαρνανίας στην νέα "ΚΕ" της ΝΔ


Πρώτος και με διαφορά εξελέγη ο Θύμιος Δρόσος, στην νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, μετά την χθεσινή ψηφοφορία με την οποία και ολοκληρώθηκε το 8ο Συνέδριο της ΝΔ. Η Πολιτική Επιτροπή είναι το κομματικό όργανο που αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Δρόσος ήταν υποψήφιος στη λίστα της περιφέρειας, ενώ ιδιαίτερα σημασία για την Αιτωλοακαρνανία έχει ότι από τη λίστα του Λεκανοπεδίου πρώτος εκλέχτηκε ο κ. Κώστας Ζωντανός που θεωρείται γνώστης των πραγμάτων του νομού αφού παλαιότερα ήταν περιφερειάρχης του κόμματος και τον τελευταίο χρόνο είναι μέλος του ΔΣ των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ..
Γυναικεία παρουσία στην πολιτική επιτροπή θα συνεχίσει να υπάρχει από την Αιτωλοακαρνανία, αφού από τη λίστα των γυναικών εκλέχτηκε σε αρκετά υψηλή θέση(7η) η Έλενα Μάντζιου – Κοτρολού, ενώ σε υψηλή θέση στη λίστα της περιφέρειας (20ος) εκλέχτηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Τσιτσέλης, επίσης στην νέα ΠΕ εκλέχτηκε και ο Μεσολογγίτης, Λάμπρος Ζωγράφος. Τέλος στην ΠΕ από την ΟΝΝΕΔ εκλέχτηκε ο Ναυπάκτιος, Άγγελος Σταυρόπουλος.
Η «πρωτιά» πάντως του Θύμιου Δρόσου στην ΠΕ - παρά την πρόσφατη περιπέτεια που είχε με την υγεία του – αποτελεί αφενός μια «επιβράβευση» της κομματικής του διαδρομής και αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο «ξεκίνημα» του ίδιου στον πολιτικό στίβο της Αιτωλοακαρνανίας.
Σημαντικό είναι τέλος ότι η εκπροσώπηση της Αιτωλοακαρνανίας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ είναι αρκετά "δυνατή" σε βαθμό μάλιστα που δεν έχουμε συνηθίσει...

Για τη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Θ. Σώκος: "Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα η καθαριότητα της ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων"


Την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΔΕΣΕ κλπ.) για τον καθαρισμό των πρανών της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από σκουπίδια και ξερά χόρτα ζητά ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος με επιστολή του στον ΓΓ της ΠΔΕ, Τάσο Αποστολόπουλο.
Στην επιστολή του ο κ. Σώκος επισημαίνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για πρόκληση πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες ίσως συνέπειες και τονίζει ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας θα συνδράμει τις προσπάθειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ακολουθεί η επιστολή του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας:
«Κύριε Γενικέ,
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα στο θέμα της καθαριότητας του Εθνικού Οδικού Δικτύου του Νομού μας, μήκους 365 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να συναντάμε εικόνες ντροπής.
Εκτός από αυτήν την απαράδεκτη εικόνα η συσσώρευση σκουπιδιών, πλαστικών αντικειμένων και ξηρών χόρτων δημιουργεί σε πλείστα όσα σημεία επικίνδυνες εστίες πυρκαγιών, εν δυνάμει καταλύτες περιβαλλοντικής και οικιστικής καταστροφής, φαινόμενα που βιώσαμε και πρέπει να εξαλείψουμε.
Κύριε Γενικέ,
Επειδή το ζήτημα αυτό απασχολεί, προβληματίζει και δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις σε όλους μας, παρακαλώ να επιμεληθείτε προσωπικά, ώστε να ενεργοποιηθούν οι οικείες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΔΕΣΕ, ΔΕΚΕ) για τον καθαρισμό του Εθνικού οδικού δικτύου, κυρίως δε του Άξονα Αντιρρίου-Άρτας ο οποίος διασχίζει το Νομό σε μήκος 140 χιλιομέτρων, από το οποίο διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τη βελτίωση και τον καθαρισμό του Εθνικού Οδικού Δικτύου, η κατάσταση του οποίου προσβάλλει την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.»

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αφού η κατάσταση στον οδικό άξονα της «Αντιρρίου – Ιωαννίνων» είναι επιεικώς απαράδεκτη παρόλο που βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και κυρίως διότι δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν καταστροφικές πυρκαγιές ξεκίνησαν από τα πρανή της εθνικής οδού.

Στη γυναίκα της ποιμενικής ζωής ο φετινός «Πυληνίων Ποιμενικός Βίος»






Κυριακή 4 Ιουλίου 10:30πμ. - Ρουπάκια Πυλήνης (Ορεινή Ναυπακτία)
Φύση και Παράδοση συνδέονται αρμονικά στην εκδήλωση «Πυληνίων Πομενικός Βίος» που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πυλήνης, την Κυριακή 4 Ιουλίου από τις 10.00 π.μ. στα Ρουπάκια, στη Στύλια.
Σκηνές και δρώμενα της ποιμενικής ζωής αναβιώνουν στο βαθύσκιωτο δρυόδασος. Η πορεία των κτηνοτρόφων από τα χειμαδιά στα ξεκαλοκαίρια με τα ζώα και τ’ άλογα να κουβαλούν τα αναγκαία, οι «ταράτσες» με όλα τα ποιμενικά σκεύη, το φίλεμα των ξένων, τα παραδοσιακά τραγούδια και ο χορός προβάλλουν και δυναμώνουν τους δεσμούς με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.
Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη γυναίκα της ποιμενικής ζωής. Η αγρότισσα γυναίκα γίνεται φορέας ζωής και παράδοσης με την καθημερινή της δράση. Στο σπίτι, στο χωράφι, στη στάνη δουλεύει, δημιουργεί και προσφέρει. Οργώνει, σκάβει και σπέρνει, σκαλίζει και ποτίζει, θερίζει κι αλωνίζει, τραβάει κοσσιά, ζαλώνεται καυσόξυλα και νερό στη βαρέλα, πάει τ’ άλεσμα στο μύλο, αρμέγει τα ζωντανά, πλένει τα μαλλιά, τα ξαίνει και τα λαναρίζει, τα γνέθει και τον αργαλειό χτυπά. Υμνεί κι υφαίνει τη ζωή και την παράδοση με το νανούρισμα, το παραμύθι, το τραγούδι και το μοιρολόι, ως μάνα, ως σύντροφος, ως γιαγιά, από τη γέννα ως το θάνατο.
Μια εποχή που φεύγει, ξαναζωντανεύει στην Πυλήνη με την εκδήλωση «Πυληνίων ποιμενικός βίος». Οι παλιότεροι συγκινούνται και οι νεώτεροι ανταμώνουν με την αυθεντική ποιμενική ζωή που είναι γεμάτη χρώματα και ζεστασιά και έτσι σμιλεύουν στην ψυχή τους την ταυτότητα και την παράδοση του τόπου τους.

Θάνος Μωραΐτης: «Πράσινη απάντηση στην κρίση, η επίτευξη του στόχου 20-20-20»

Παρουσιάστηκε το σχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος
για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενέργεια
«Με τον σχεδιασμό που παρουσιάζουμε και με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων στη διαβούλευση, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, για την επίτευξη του στόχου πού έχουμε θέσει για την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε θέματα ενέργειας. O φιλόδοξος αυτός σχεδιασμός, προβλέπει σημαντικές επενδύσεις που θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα ως το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι «20 - 20 – 20». Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η πράσινη ανάπτυξη, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας και να δώσει αναπτυξιακό διέξοδο. Η έξοδος από την κρίση, μπορεί να έρθει μέσα από νέες λύσεις και νέα πρότυπα, που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις» τόνισε σε δήλωση του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των στόχων «20-20-20».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «20 - 20 – 20» προβλέπει συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 %, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επίσης κατά 20 % ως το 2020.
Για την Ελλάδα οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε θέματα ενέργειας είναι συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18 % στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40 % στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξηση της συμμετοχής των βιοκαυσίμων στο 10 % και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4 % σε σχέση με το 2005.

Την δημοσιοποίηση των οφειλετών του ΙΚΑ ζητά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Νέα παρέμβαση για το Ασφαλιστικό του Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή
Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με θέμα τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στη συγκεκριμένη επιστολή ο βουλευτής, ζητά από τον κ. Υπουργό, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, να κατατεθούν τα ακόλουθα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:
1. Τα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο) των φυσικών και νομικών προσώπων, που οφείλουν κατά την τελευταία πενταετία, βεβαιωθείσες, μη βεβαιωθείσες και μη καταβληθείσες οφειλές πάνω από 150.000 €, προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Στοιχεία που να ενημερώνουν τα μέλη της Επιτροπής, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. για την είσπραξη των ως άνω οφειλών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
3. Ο αριθμός των παραγραφέντων υποχρεώσεων προς το Ι.Κ.Α., που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς επίσης να γνωστοποιηθεί το χρηματικό ύψος των εν λόγω οφειλών.
4. Στοιχεία που αποδεικνύουν το συνολικό ύψος δαπανών του Ι.Κ.Α. κατά την τελευταία πενταετία για α) επιδόματα (άδειες) ασθενειών, β) επιδόματα λουτροθεραπείας, γ) «έκτακτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και δ) νοσοκομειακή περίθαλψη σε συμβεβλημένες και σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές .
Ο κος Κουρουμπλής με την παρούσα επιστολή, τονίζει ότι η κατάθεση των ως άνω στοιχείων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είναι χρήσιμη και απαραίτητη κατά την εξέλιξη της διαδικασίας επεξεργασίας του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου, γιατί η περιστολή αυτής της προκλητικής σπατάλης υπολογιζόμενη στην αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι βέβαιο ότι θα επιτρέψει ηπιότερα ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα για το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Να επενδύουμε το χρόνο μας στη ζωή με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο


Γράφει ο Δημήτρης Σταμάτης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Κατά κοινή ομολογία η πατρίδα μας οικονομικά και πολιτικά βρίσκεται σε κρίση. Μια κρίση που εδώ και τρεις μήνες επιχειρούμε να την αναδιατάξουμε και να την διαχειριστούμε με ένα εργαλείο το οποίο διακρίνεται από μία καθαρά τεχνοκρατική μεθοδολογία, που έρχεται να καταργήσει κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Σήμερα, είτε το θέλουμε να το αποδεχθούμε είτε όχι, κινδυνεύουμε να πολιτικοποιήσουμε την απελπισία. Και η απελπισία αυτή μας οδηγεί σε καταχρηστικές γενικεύσεις, που τις περισσότερες φορές το πολιτικό μας σύστημα τις μεταλλάσει μέσα από ηθικοπλαστικές απλουστεύσεις σε άδικα αυτοενοχοποιητικές διαθέσεις.
Λέμε δηλαδή: «Όλοι φταίμε», «όλοι έχουμε ευθύνη». Θα μου επιτρέψετε όμως να μην συμφωνήσω με αυτές τις διαπιστώσεις. Γιατί αν κάποιος συμφωνήσει με αυτές τις γενικεύσεις και αποδεχθεί ότι έτσι είναι τα πράγματα, τότε πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε και ως κοινωνία και ως πολιτικός κόσμος στον μη καταλογισμό της ευθύνης. κι αυτό, όσο και να ενοχλεί κάποιους η θέση μου, μας οδηγεί σιωπηρά και σταθερά στο αξίωμα ότι «φταίχτης δεν υπάρχει». Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι στις μέρες μας, που οικοδομούν τη συνενοχή, για να καταργήσουν την ενοχή.
Ακούγεται ίσως λίγο παράτολμο, σήμερα, ένας βουλευτής ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα για πολλά χρόνια, να υποστηρίζει τα παραπάνω. Όμως πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε, πως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, ο νομός μας, οι άνθρωποι δίπλα μας, το ζητούμενο πρέπει να είναι όχι ο πολιτικός σκεπτικισμός μιας στείρας πολιτικής υπεράσπισης πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Το ζητούμενο σήμερα πρέπει να είναι η ουσιαστική προσέγγιση της αλήθειας και η εξαγωγή εξ’ αυτής παραγωγικών θεωρήσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στο να δρομολογηθούν, πάνω σε χρήσιμες κατευθύνσεις, αποτελεσματικές λύσεις.
Σήμερα, κάθε άλλο παρά ποτέ, πρέπει να κερδίσουμε το πιο μεγάλο στοίχημα της ιστορίας μας και αυτό δεν είναι άλλο από το να μάθουμε να επενδύουμε το χρόνο μας στη ζωή με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο. Αυτό είναι η μόνο ρεαλιστική διέξοδος και για την πατρίδα μας, αλλά και για τον νομό μας.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

"Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια της ΝΔ" ζήτησαν κορυφαία στελέχη του κόμματος


Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της ΝΔ, με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη, ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.
Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος. Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.
Η Ν.Δ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μιλώντας για το συνέδριο δήλωσε περήφανος και πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πόσο δημοκρατικό είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή η ΝΔ προάγει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας», τόνισε.
Ο βουλευτής της Ν.Δ, Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι σήμερα οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία. Τόνισε ότι μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η Ν.Δ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Σήμερα, συνέχισε, δεν υπάρχουν ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά αλλά υπάρχουν μόνο αυτοί που βλέπουν μπροστά τη χώρα. «Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν '65. «Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες», είπε επισημαίνοντας πως σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην υποβολή και την ψήφιση ενός προϋπολογισμού κατώτερου των περιστάσεων. Υποστήριξε ότι η ανεργία διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, ο πληθωρισμός αυξάνεται και τα αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς απουσιάζουν.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά για μηχανισμό μείωσης των συντάξεων και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να είναι θετικό σ' αυτό το νομοσχέδιο.
Το συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή ενός νέου δρόμου προς την επιτυχία και τη νίκη τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας συνδικαλιστικού, Γιάννης Μανώλης.
Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ
επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.
Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο βουλευτής, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος»,
ανέφερε ο τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ».
Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ

Α. Σαμαράς: H «Νέα Μεταπολίτευση» είναι η επανάσταση του αυτονόητου


Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην έναρξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος . «Η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή και όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη που προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται ο δικός του τόπος» είπε και πρόσθεσε: «μεγαλοπιάνεται με την πράσινη ανάπτυξη και την σοσιαλιστική διεθνή, ψεύδεται με τα ελλείμματα και βλάπτει την Ελλάδα». Τον κατηγόρησε επίσης για «μυστική διπλωματία και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εθνικά θέματα».


Στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο


Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς :
Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καταψηφίσει το μνημόνιο για την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι «το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».
Επέκρινε ξανά την Ντόρα Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ ως «δεκανίκια της κυβέρνησης»
που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ το Μνημόνιο. «Μπορεί να μην κατάλαβαν τι ψήφισαν ή να ήθελαν να πλήξουν τη ΝΔ αλλά όσοι ταυτίζονται με την κυβέρνηση την ώρα που βουλιάζει η χώρα ωφελούν το ΠΑΣΟΚ και όχι τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύθηκε ότι θα χαράξει μια πολιτική διέξοδο, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του.
– Με άμεση προτεραιότητα μέτρα που τονώνουν την οικονομία και μειώνουν τις επιπτώσεις τις ύφεσης. Μέτρα μηδενικού κόστους, που δεν τα απαγορεύει το Μνημόνιο και δεν τα αρνείται η τρόικα…
– Με συστηματική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από την ανάγκη του έκτακτου δανεισμού και από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στη σπατάλη και στη δημοσιονομική χαλάρωση. Σημαίνει, όμως, ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης.. Για να βάλουμε τη χώρα σε ανοδική τροχιά.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

«Εμπάθεια» …χωρίς προηγούμενο


Διαβάζουμε σε σημερινό σχόλιο στην εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» που υπογράφει ο εκδότης της, ότι είναι άνευ σημασίας η παραχώρηση των κτηρίων της Βαλβείου και των παλαιών καπναποθηκών από το δήμο Μεσολογγίου στο ΤΕΙ, μιας και το ίδρυμα δεν έχει ανάγκη χώρων. Επίσης στο ίδιο σχόλιο γίνεται λόγος ότι το Μουσείο Παλαμά είναι κλειστό.
Πρόκειται για αναφορές που είναι εκτός πραγματικότητας. Κατ’ αρχάς διότι το Μουσείο Παλαμά λειτουργεί κανονικά και δέχεται επισκέπτες με την παραδοχή ότι έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στον επάνω όροφο λόγω ζημιών που έχει υποστεί το κτήριο από τον σεισμό της 14ης Απριλίου 2007, στην Τριχωνίδα.
Η άλλη αναφορά για τα κτήρια που παραχωρήθηκαν στο ΤΕΙ και αυτή είναι εκτός πραγματικότητας για δυο λόγους, αφενός διότι στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από πέρυσι λειτουργεί νέα σχολή, η ανάπτυξη της οποίας απαιτεί επιπλέον χώρους και αφετέρου διότι από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στο ίδρυμα, αφού καταργήθηκε η βάση του 10.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου τόνισε τις ελλείψεις χώρων στο ΤΕΙ για τη στέγαση διαφόρων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Επομένως με βάση τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό, ότι τα κτήρια που παραχωρήθηκαν από το δήμο στο ΤΕΙ είναι απαραίτητα για το ίδρυμα και κυρίως εξασφαλίζουν κτηριακή επάρκεια, που πλέον είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της αυτοτέλειας του.
Παράλληλα με αφορμή το ίδιο σχόλιο πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η διοίκηση της Βαλβείου Βιβλιοθήκης έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, ώστε να διασφαλιστεί ο πλούτος της και σύντομα πρόκειται να μεταστεγαστεί από το Βυρώνειο όπου λειτουργεί, σε κτήριο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).
Συνεπώς διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά ο εκδότης της ΑΙΧΜΗΣ με το «άγχος» που τον διακατέχει για αποδόμηση του όποιου έργου της δημοτικής αρχής, δεν διστάζει να πλήττει τα συμφέροντα της πόλης, για τα οποία «δήθεν» κόπτεται…

Με επιτυχίες η συμμετοχή του ΝΟΜ σε διασυλλογικούς αγώνες Κανόε Καγιάκ




Η πρώτη φετινή διασυλλογική διοργάνωση που ο Ν.Ο. Μεσολογγίου έλαβε μέρος ήταν την περασμένη Κυριακή στο Αργοστόλι. Στην όμορφη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, η δεκαμελής νεανική ομάδα του Ν.Ο.Μ. έλαβε μέρος στους αγώνες Καγιάκ, που οργάνωσε ο εκεί δραστήριος και ιστορικός Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου.
Στους αγώνες η ομάδα του ΝΟΜ κέρδισε μετάλλια και εντυπώσεις για την συμμετοχή της.
Ανά κατηγορία διακρίθηκαν οι αθήτές:
Στην κατηγορία Πανκορασίδων, η Αθηνά Κέκελου πρώτευσε στα 500 και στα 200μ. ενώ η Πλουσία Κουρούκλη κατέλαβε την 3η θέση στα 200μ. Στην κατηγορία Παμπαίδων, ο Σπύρος Δίπλας κατέλαβε την 2η θέση στα 200μ. ενώ ο Παναγιώτης Μωρίκης την 3η στα 500μ.
Οι ίδιοι αθλητές κατέλαβαν την 2η θέση στο διπλό Καγιάκ Παμπαίδων στα 500μ.
Στην κατηγορία Κορασίδων Αρχαρίων, η Μαίρη Ζευγίτη κατέλαβε την 2η θέση και η Αγγελική Στρωματιά την 3η, στα 500 και στα 200μ.
Για πρώτη φορά οργανώθηκε μικτή σκυταλοδρομία, με αθλητές και αθλήτριες δηλαδή όλων των σωματείων που συμμετείχαν.
Η ομάδα που συμμετείχε η Αθηνά Κέκελου και ο Βασίλης Φασόης κατέλαβε την 1η θέση, η ομάδα του Σπύρου Δίπλα και του Παναγιώτη Μωρίκη την 2η, η ομάδα του Θανάση Πολονύφη, του Πέτρου Αγγισουλάκη και του Νώντα Καρκαβίτσα την 3η, η ομάδα που συμμετείχαν η Πλουσία Κουρούκλη και η Αγγελική Στρωματιά την 3η.
Την αποστολή συνόδευαν ο Ταμίας και Έφορος του Καγιάκ, Γεράσιμος Κοτσίρης, ο Επόπτης Προπονήσεων, Χρήστος Βλαχογιάννης και γονείς των αθλητών.
Ήταν ένα πολύ καλό τεστ για την νεανική ομάδα του Ν.Ο.Μ., εν όψει του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κανόε-Καγιάκ, που θα διεξαχθεί στις 7-8 Αυγούστου, στο Μεσολόγγι.


Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και καλές επιτυχίες!

Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων


Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες, Νέοι και Νέες
Σε περίοδο έξαρσης των απολύσεων και αύξησης της ανεργίας απαιτούνται μέτρα και πολιτικές αποθάρρυνσης (απαγόρευσης) και όχι ενίσχυσης (απελευθέρωσης) των απολύσεων.
Ό,τι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια ο ΣΕΒ και το μεγάλο κεφάλαιο το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της Τρόικας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση. Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τα μόνα μεγέθη που αυξήθηκαν ήταν η κερδοφορία, η ασυδοσία των εργοδοτών και η ανεργία. Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν και στη χώρα μας.
Οι ρυθμίσεις αυτές εκτός από αντεργατικές είναι αντικοινωνικές και εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και προπάντων παράνομες. Γι’ αυτό το σ.κ. εκτός των άλλων ετοιμάζει προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και στο Διεθνή Γραφείο Εργασίας.
Συνάδελφοι-ισσες
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Εάν περάσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης θα είναι παρελθόν. Οι συντάξεις θα μετατραπούν σε επιδόματα φτώχειας.
Η θέση μας είναι μία και μοναδική:
Να αποσυρθεί το έκτρωμα νομοσχέδιο. Η αγωνιστική και δυναμική απαίτηση των εργαζομένων θα “αποσταλεί” συστημένη με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας.
Δεν μπορεί ο εργασιακός μεσαίωνας να είναι το μέλλον μας.
· Καθολική, μαζική συμμετοχή στην Γενική Απεργία της 29 Ιούνη.
· Όλοι στη συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου στις 10:30 π.μ.

Το Δ.Σ. του ΕΚ Μεσολογγίου

"Αχ λώων": κέρδισαν τις εντυπώσεις οι μικροί μαθητές


Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη παιδική θεατρική παράσταση στα πλαίσια του προγράμματος των «Παιδικών Θεατρικών Συναντήσεων», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, εκατοντάδες γονείς και συμμαθητές των μικρών μαθητών των δημοτικών σχολείων της περιοχής που πρωταγωνίστησαν σε αυτή.
Η παράσταση «Αχ λώων» ήταν αφιερωμένη στο πολύπαθο ποτάμι μας τον Αχελώο.
Με την καθοδήγηση των παιδαγωγών – εμψυχωτών τους Αποστολίας Πάστρα, Θανάση Βλάχου και Νεκταρίας Ζαμπάτη, τη μουσική επένδυση του Γιάννη Χασάπη και υπό τους ήχους της φλογέρας του μαθητικού συνόλου του Ωδείου του Γεράσιμου Κουτσαγγέλη, οι μικροί μαθητές έδωσαν σε όλους μας ένα υπέροχο μάθημα αυτοσεβασμού προς αυτό τον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής του νομού μας, τον Αχελώο.
Προλογίζοντας την παράσταση ο αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, δήλωσε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Σεπτέμβρη όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές δημοτικών σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας να την παρακολουθήσουν.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Στο ΤΕΙ Μεσολογγίου τα κτήρια της Βαλβείου και των Παλαιών Καπναποθηκών





Σε μια σεμνή τελετή στον αύλειο χώρο της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι συνυπογράφτηκε σήμερα (Πέμπτη 24/6) από το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον πρόεδρο του ΤΕΙ της πόλης, Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου το πρωτόκολλο παραχώρησης στο ΤΕΙ, από το δήμο, του ιστορικού κτηρίου της Βαλβείου και των κτηριακών εγκαταστάσεων των παλαιών καπναποθηκών.
Η παραχώρηση έγινε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, ώστε να ενισχυθούν οι κτηριακές υποδομές του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Πριν την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος τόνισε την σπουδαιότητα της απόφασης να παραχωρηθούν από το δήμο τα κτήρια στο ΤΕΙ καθώς όπως υποστήριξε: «το ΤΕΙ αποκτά πλέον παρουσία μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα ενισχύονται οι υποδομές του». Επίσης ο δήμαρχος Μεσολογγίου υπογράμμισε στη δημιουργική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του δήμου και της διοίκησης του ΤΕΙ, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης του ιδρύματος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την υιοθέτηση της πρότασής του, για την παραχώρηση των κτηρίων επεσήμανε τις προοπτικές που δημιουργούνται για το ΤΕΙ και τόνισε ότι στόχος της διοίκησης είναι, ειδικά το κτήριο της Βαλβείου να αποτελέσει μια πανελλήνιας εμβέλειας πνευματική δομή.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ ανακοίνωσε την πρόθεση του ιδρύματος, να προβεί σε ψηφιοποίηση και καταγραφή με τους σύγχρονους κανόνες βιβλιοθηκονομίας των βιβλίων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης σε συνεργασία πάντα με το δήμο.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι με την παραχώρηση των κτηρίων - τα οποία και θα αναπαλαιωθούν από το ΤΕΙ Μεσολογγίου - ενισχύεται ουσιαστικά το ΤΕΙ σε μια περίοδο αξιολόγησης των περιφερειακών ΤΕΙ.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

"Κακό το χρίσμα" αλλά δώστε το...

Με γραπτή τους δήλωση, πολίτες του Μεσολογγίου προτείνουν στο ΠΑΣΟΚ, να υποστηρίξει τον αντινομάρχη, Παναγιώτη Κατσούλη για υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου. Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλει ο Παναγιώτης Κατσούλης να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του Μεσολογγίου, στις εκλογές του Νοέμβρη.
Στη δήλωση όμως καταγράφεται μια αντίφαση, αφού από τη μια «καυτηριάζεται» η κομματική στήριξη σε υποψηφίους δημάρχους, ενώ από την άλλη ζητείται η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κατσούλη!
«Το ΠΑΣΟΚ - στο βαθμό που το θεωρεί αναγκαίο - οφείλει ως πολιτικός φορέας που αφουγκράζεται την κοινωνία, να συμβάλλει στην έκφραση αυτών των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, με τη μορφή της θετικής υποστήριξης της παραπάνω προσπάθειας και όχι με τη συνήθη αντίληψη της απονομής «χρίσματος» σ’ ένα πρόσωπο»
τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση, αφού πρώτα η κίνηση του Παναγιώτη Κατσούλη είχε χαρακτηριστεί από τους υπογράφοντες, ως: «μια καταρχήν συλλογική προσπάθεια, μια δημοτική πρωτοβουλία «ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ», που απαρτίζεται από πολίτες ευρέως πολιτικού φάσματος και απευθύνεται στην τοπική κοινωνία.»

Αναλυτική η πρόταση των πολιτών για την υποψηφιότητα του Π. Κατσούλη έχει ως εξής:
«Εμείς οι παρακάτω αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πολίτες του νέου διευρυμένου δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών καταλήξαμε στην παρακάτω πολιτική πρόταση:
1. Η προώθηση της πολυσήμαντης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και η ιδιομορφία των υφισταμένων σήμερα κοινωνικών συνθηκών σε τοπικό επίπεδο, επιβάλλουν τις μέγιστες πολιτικές συνθέσεις και όχι νέους αποκλεισμούς καθώς και τη διαιώνιση «της λογικής της παρέας» στη διοίκηση του νέου δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
2. Απαιτείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συστράτευση των ζωντανών και υγειών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών των τριών δήμων που συνενώνονται.
3. Μέσα από συνεχείς διεργασίες οι παρακάτω υπογράφοντες διαμορφώσαμε μια καταρχήν συλλογική προσπάθεια, μια δημοτική πρωτοβουλία «ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ», που απαρτίζεται από πολίτες ευρέως πολιτικού φάσματος και απευθύνεται στην τοπική κοινωνία. Ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας προτείνουμε τον τωρινό Αντινομάρχη Αιτωλ/νιας Παναγιώτη Κατσούλη.
4. Το ΠΑΣΟΚ - στο βαθμό που το θεωρεί αναγκαίο - οφείλει ως πολιτικός φορέας που αφουγκράζεται την κοινωνία, να συμβάλλει στην έκφραση αυτών των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, με τη μορφή της θετικής υποστήριξης της παραπάνω προσπάθειας και όχι με τη συνήθη αντίληψη της απονομής «χρίσματος» σ’ ένα πρόσωπο.»
Η παραπάνω πρόταση υπογράφεται από τους:

1. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΑΤΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
2. ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
3. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ – ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
4. ΚΑΒΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ – ΠΡ. ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.
5. ΠΙΣΤΙΟΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – Τ.Δ. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
6. ΓΡΑΒΑΝΗ – ΚΟΛΟΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Ο.Τ.Α. - ΠΡ. ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
7. ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Δ/ΝΤΗΣ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
8. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ.
9. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, Τ.Δ. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
10. ΜΑΚΡΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΟΣ, Τ.Δ. ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
11. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΤΑΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .
12. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΗ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ».
13. ΖΑΒΙΤΣΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
14. ΤΖΟΥΦΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΠΡΟΤΕΚΤΑ».
15. ΣΦΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ».
16. ΚΑΤΣΙΝΑ ΣΟΦΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ - Τ.Δ. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
17. ΚΡΗΤΑΣ ΟΘΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΤΑΜΙΑΣ Α΄ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ – Τ.Δ. ΓΟΥΡΙΑΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ.
18. ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΜΠΟΡΟΣ – ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .
19. ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΨΑΡΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ».
20. ΡΕΓΚΛΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Δ. ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.


Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία


Νυν δήμαρχοι αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες της "αυτοδιοίκησης gr" οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα:
Το δήμο Αγρινίου θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος Πάυλος Μοσχολιός.
Στο δήμο Αμφιλοχίας υποψήφιος θα είναι ο νυν δήμαρχος και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ, Απόστολος Κοιμήσης.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο δήμο δεν υπήρχε άλλη αίτηση για υποψηφιότητα.
Στον νέο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Ανακτόριου, Αποστολάκης Γεώργιος . Τον ορεινό δήμο Θέρμου, ο οποίος δεν άλλαξε με το ν/σ του «Καλλικράτη», θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος, Πορφύρης Θεόδωρος.
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος θα είναι και πάλι υποψήφιος για το δήμο.
Υποψήφιος στο δήμο Ξηρομέρου θα είναι ο αντινομάρχης και μέλος του ΔΣ της ΕΝΑΕ, Γιάννης Λύτρας.


Αναδημοσίευση από το "αυτοδιοίκηση gr"

Στη Βουλή από τη Σοφία Γιαννακά οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αιτωλοακαρνανία


Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας, Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και υλικοτεχνικούς πόρους στα σώματα ασφαλείας στο νομό Αιτ/νιας. Η Βουλευτής επισημαίνει το θετικό ρόλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στην προληπτική αντιμετώπιση και την αποτροπή στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Παράλληλα όμως, υπογραμμίζει ότι η επάνδρωση της εν λόγω ομάδας, έγινε από αστυνομικούς που προέρχονται από την ήδη ελλειμματική δύναμη αστυνομικών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των υπηρεσιών και την επάνδρωση των εποχούμενων περιπολιών. Κατά συνέπεια, οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό να παραμένουν ορατές στο νομό, αλλά και να αυξάνονται επικίνδυνα σε συνάρτηση με την ασφάλεια των πολιτών.
Επίσης η Βουλευτής στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τονίζει τις ελλείψεις που διαπιστώνονται σε υλικοτεχνικούς πόρους και υποδομές, μέσα που είναι απαραίτητα για την ποιοτική αναβάθμιση της αστυνόμευσης και συμπληρώνει ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να τελείται το έργο των αστυνομικών αρχών με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τέλος, η Σοφία Γιαννακά ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των αστυνομικών διευθύνσεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας προκειμένου να ξεπεραστεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο των ελλείψεων σε προσωπικό και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Επίσης ρωτά εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές και εάν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών στα πλαίσια ενός «Καλλικράτη» παράλληλα με την εφαρμογή και του αυτοδιοικητικού «Καλλικράτη» στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Με απάνθισμα των έργων του Φερνάντο Πεσσόα με τον τίτλο "ΠεσσόΑ - Ω" συνεχίζονται οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ»


Μετά την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη" που παρουσιάστηκε στην "Διέξοδο" την περασμένη Κυριακή, η "Λέσχη Ανάγνωσης" στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των βιβλιόφιλων μελών της το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα των έργων του Φερνάντο Πεσσόα με τον τίτλο "ΠεσσόΑ - Ω".
Την παρουσίαση και ανάλυση του έργου του Φ. Πεσσόα θα κάνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Παπαδήμα, η οποία άλλωστε είναι και η μοναδική μεταφράστριά του στην Ελλάδα.
Ο Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935), Πορτογάλος ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους ριζικότερους ανανεωτές της σύγχρονης λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα.
Τα περισσότερα έργα του δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. Εκτός από τα έργα που υπέγραφε με το όνομά του (το "ορθώνυμό" του), χρησιμοποίησε μια σειρά από "ετερώνυμα" (με πιο γνωστά τα Alvaro de Campos, Ricardo Reis και Alberto Caeiro στον χώρο της ποίησης, Bernardo Soares στον χώρο της πεζογραφίας - ο συγγραφέας του "Βιβλίου της ανησυχίας").
Σε μια βιβλιογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Presenca" ("Παρουσία"), το 1928, ο ίδιος ο ποιητής σημειώνει: «Τα έργα του Fernando Pessoa ανήκουν σε δύο κατηγορίες που ονομάζουμε ορθώνυμα και ετερώνυμα έργα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανώνυμο ή για ψευδώνυμο, γιατί δεν πρόκειται γι' αυτό. Στην περίπτωση του ψευδώνυμου, το έργο είναι του δημιουργού προσωπικά αλλά υπογεγραμμένο μ' ένα όνομα που δεν είναι το δικό του• το ετερώνυμο έργο είναι του δημιουργού έξω από το πρόσωπό του, είναι μια πλήρης προσωπικότητα, που έπλασε ο ίδιος, όπως θα ήταν τα λόγια ενός προσώπου σ' ένα δράμα του».
Η Μαρία Παπαδήμα κατάγεται από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταφράστρια.
Κύρια πεδία των επιστημονικών της ενασχολήσεων είναι η γαλλόφωνη λογοτεχνία, η λογοτεχνική μετάφραση, το έργο του Φερνάντο Πεσσόα καθώς και τα έργα των Οκτάβιο Πας, Σάμουελ Μπέκετ, Κώστα Αξελού, Μπλαιζ Σαντράρ, Μπαλζάκ, Φιλίπ Νεμό κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη μετάφραση και τη λογοτεχνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συνεργασίες της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Ποίηση" και "Μετάφραση". Το 2008 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο για τη μετάφραση του "Βιβλίου της ανησυχίας" του Μπερνάντο Σοάρες, ενός εκ των ετερωνύμων του Φερνάντο Πεσσόα.

Με λαμπρότητα η τελετή λήξης των μαθημάτων στις σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας
















Με μια λαμπρή γιορτή στο κατάμεστο, από κοινό κάθε ηλικίας, Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων των σχολών Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και της παιδικής χορωδίας της σχολής γονέων της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης την οποία μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, η αντινομάρχης Έφη Στεργίου – Λαχανά, ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Γιάννης Δακαλάκης σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη «διαδρομή» της βυζαντινής μουσικής στο Μεσολόγγι, από τα μέσα του 18ου αι. έως και σήμερα.
Αναπτύσσοντας το θέμα της ομιλίας του, ο κ. Δακαλάκης τόνισε ότι εκ των αποδεικτικών στοιχείων που περιήλθαν στα χέρια του (χειρόγραφα παλαιάς Βυζαντινής γραφής ) και στα οποία αναγραφόταν η εξής επιγραφή « το παρόν εγράφη παρ’ εμού Αναστασίου Βάϊας του Μεσολογγίτου 1774 - 24 Ιουνίου» εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα της χρήσης της Βυζαντινής μουσικής στους Ναούς της πόλης.
Κάτι που ίσως να οδήγησε τον Αρχιδιάκονο Άνθιμο να παραμείνει στην πόλη για 40 και πλέον χρόνια ως πρωτοψάλτης του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ιερά Μητρόπολη δημιουργώντας τη μεγάλη ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ με τους δεκάδες μαθητές που ανέδειξε. Ενδεικτικά ο κ. Δακαλάκης ανέφερε τα ονόματα των Ανδρέα Παλαμά ( θείο του ποιητή) Ανδρέα Τσικνόπουλου, Κλεομένη Αθήνη, Γεωργίου Περιστέρη ( παππού του Σ. Περιστέρη Α/ψάλτη Αθηνών), Ιωάννη Κορδορούμπα, Αρχιμανδρίτου Στέφανου Αναγνω στόπουλου, Αναστασίου Πεπονή ( παππού του Υπουργού κ. Πεπονή) και δεκάδων άλλων.
Σύμφωνα με τον κ. Δακαλάκη η διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής συνεχίστηκε από τους διαδόχους του Ανθίμου αλλά και μέσω της Ιερατικής Σχολής που λειτουργούσε στο Μεσολόγγι από 1920 έως 1925. Τέλος ο κ. Δακαλάκης αναφέρθηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής που λειτουργεί σήμερα στο Μεσολόγγι η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και έχει ιδρυθεί από τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και η οποία λειτουργεί με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασαν για τις υπέροχες ερμηνείες τους, τόσο οι μαθητές της σχολής βυζαντινής μουσικής, όσο και η παιδική χορωδία.
Ακολούθως έγιναν τα εγκαίνια της έκθεση Αγιογραφίας με έργα των μαθητών της σχολής στην εκθεσιακή αίθουσα του Τρικούπειου, από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον δήμαρχο Μεσολογγίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών της σχολής που διευθύνει η αγιογράφος Μαρία Κοττά, η οποία και ξενάγησε το κοινό παρουσιάζοντας την τεχνοτροπία των έργων.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ενισχύονται από το Δήμο οι κτηριακές υποδομές του ΤΕΙ Μεσολογγίου


Ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, την προσεχή Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 στις 11:30 πμ., θα γίνει η παράδοση από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο ΤΕΙ της πόλης, του ιστορικού κτηρίου της Βαλβείου Βιβλιοθήκης και των κτηριακών εγκαταστάσεων των παλαιών καπναποθηκών, ώστε να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από το ΤΕΙ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στην τελετή παράδοσης που θα γίνει στον αύλειο χώρο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων θα υπογραφούν από το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον πρόεδρο του ΤΕΙ, Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής των κτηρίων, ενώ θα γίνουν και ανακοινώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε αυτά.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος σε δήλωσή του τονίζει: «Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που διαχειρίστηκε η δημοτική μας αρχή αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου 2007 ήταν η απειλούμενη συρρίκνωση του ΤΕΙ, λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των σπουδαστών εξαιτίας της βάσης του 10.
Κυριολεκτικά από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ιδρύματος μια σειρά συναντήσεων και επαφών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αναστρέψουμε την αρνητική κατάσταση που έτεινε να δημιουργηθεί για το ΤΕΙ.
Ο σχεδιασμός μας είχε ως πρώτο άμεσο στόχο, την ενδυνάμωση του ιδρύματος με κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό. Χωρίς υπερβολή ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε στο ακέραιο αφού όλες οι προτάσεις που είχαμε υποβάλει ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο.
Θυμίζω την ολοκλήρωση του κτηρίου της ΣΔΟ και την θεμελίωση και δεύτερου το οποίο σύντομα θα παραδοθεί σε χρήση.
Ένας δεύτερος στόχος που είχαμε θέσει ήταν η ίδρυση νέων σχολών. Και ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε αφού από πέρυσι στο ΤΕΙ συστάθηκε η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και ήδη οι πρώτοι σπουδαστές της ολοκλήρωσαν τον πρώτο χρόνο σπουδών τους.
Έτσι με δεδομένη την κατάργηση της βάσης του 10 είμαστε σε θέση και πάλι να κάνουμε λόγο για ένα ισχυρό ΤΕΙ, αφού με την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στις υποδομές του ιδρύματος, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να καταστεί το ίδρυμα ανταγωνιστικό στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Με αυτά τα δεδομένα ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υιοθέτησε την πρόταση της διοίκησης και παραχωρεί στο ΤΕΙ, το κτήριο της Βαλβείου και των παλαιών καπναποθηκών, ώστε να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κυρίως για να αποκτήσει το ίδρυμα παρουσία και εντός της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι χιλιάδες, των σπουδαστών του.
Αναμφίβολα με την παραχώρηση αυτών των κτηρίων στο ΤΕΙ, η κτηριακές του υποδομές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα ως δημοτική αρχή έμπρακτα αποδεικνύουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα στο ίδρυμα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά.»