Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Συνάντηση για το "καλάθι" προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι


Την προσεχή Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, θα γίνει η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση, την οποία συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πέτρος Αχιλλεόπουλος, Διονύσης Μαυρόγιαννης, Νίκος Μιχαλόπουλος και Παναγιώτης Στούπας.
Επίσης, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δήμαρχοι που εκλέγονται στην Αιτωλοακαρνανία, εκπρόσωποι των Ενώσεων Συνεταιρισμών, των Ενώσεων Νέων Αγροτών, των Ομοσπονδιών Αγροτών και Ομάδων Παραγωγών.
Όπως είναι γνωστό θα ακολουθήσουν δυο ακόμη συναντήσεις, την Πέμπτη 7 Απριλίου στον Πύργο και την Δευτέρα 11 Απριλίου στην Πάτρα.

Καθορίστηκε κανονισμός πρόληψης πυρκαγιών για δασικές και αγροτικές εκτάσεις


Την έγκριση του κανονισμού που ρυθμίζει τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιπυρική περίοδο.
Βάσει του κανονισμού αυτού που προσυπογράφει και ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος κ. Χρήστος Ψυχογιός, προβλέπεται η απαγόρευση καύσης αγροτικών εκτάσεων από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2011 χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επίσης απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας η χρήση πυρός κατά την ίδια περίοδο σε δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.
Εξαιρούνται περιοχές για τις οποίες υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πόλεως, αλυκές, αρχαιολογικοί χώροι, λατομεία και ορυχεία.

Το πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2011





Στη δημοσιότητα δόθηκε από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 185ης επετείου της ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η εκδηλώσεις ξεκινούν μεθαύριο Σάββατο 2 Απριλίου με τα εγκαίνια της έκθεσης «Άρτος, Οίνος, Έλαιον» στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων αλλά και των παράλληλων σε άλλες πόλεις έχει ως εξής:

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συλλήψεις "μπράβων" και στο Αγρίνιο


Στα πλαίσια πανελλαδικής επιχείρησης της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση κυκλωμάτων «μπράβων» που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη εξαρθρώθηκε ομάδα «μπράβων» που δραστηριοποιούταν στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου παρέχοντας «προστασία» σε καταστήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ εξαρθρώθηκαν τέσσερις ομάδες «μπράβων» οι δυο από τις οποίες είχαν δραστηριότητα στο Αγρίνιο.
Μάλιστα σε επιχείρηση που έγινες χθες στο Αγρίνιο συνελήφθησαν τρία άτομα για παράνομη οπλοκατοχή αφού σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν στην κατοχή τους:
•             Ένα πιστόλι  μάρκας CZ μετά γεμιστήρος  δέκα (10) φυσιγγίων των 9mm.
•             Ογδόντα επτά (87) φυσίγγια των 9mm
•             Είκοσι επτά (27) φυσίγγια των 9mm.
•             Ένα μεταλλικό ρόπαλο
•             Ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο
•             Κινητά  τηλέφωνα με κάρτες SIM
•             Βιβλιάρια καταθέσεων
•             Υπολείμματα ινδικής κάνναβης

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:
Εξαρθρώθηκαν τέσσερις (4) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις για εκβίαση καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, για εκρήξεις και εμπρησμούς σε καταστήματα, για απόπειρες ανθρωποκτονιών, για εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, για εκβιαστικές εισπράξεις, νομιμοποίηση εσόδων κ.λπ.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων.
Οι 70 περίπου αποτελούσαν βασικά μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.
 268 ήταν τα καταστήματα που πουλούσαν προστασία

Να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για το στρατόπεδο Μεσολογγίου και όχι "διαρροές"...


Να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις ότι το 2/39ΣΕ θα συνεχίσει να δέχεται εκπαιδευτικές σειρές οπλιτών

Με βάση τα όσα υποστήριξε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος για τις καταργήσεις των κέντρων νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα γίνεται σαφές πλέον ότι για να έχει βάση ο καθησυχασμός της κοινής γνώμης του Μεσολογγίου - έτσι όπως επιχειρήθηκε από την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή μέσω διαρροών στον τοπικό τύπο είτε από το δήμαρχο Μεσολογγίου είτε από συνεργάτες του υφυπουργού Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτη – θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
Και η δέσμευση δεν πρέπει είναι άλλη απ’ αυτή:  «Ότι το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου θα συνεχίσει να δέχεται εκπαιδευτικές σειρές οπλιτών (ΕΣΣΟ).» Τότε και μόνο τότε θα έχει βάση αυτός ο καθησυχασμός.
Κι αυτό διότι μπορεί να μην υπάρξει απόφαση για κατάργηση του 2/39ΣΕ, αλλά κάλλιστα μπορεί να σταματήσει το 2/39ΣΕ να δέχεται εκπαιδευτικές σειρές στρατευσίμων με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μόνιμων στελεχών, κάτι που πρακτικά σημαίνει την κατάργησή του.  
Ως MessolonghiNews επισημαίνουμε αυτό το κομβικό σημείο του ζητήματος που έχει ανακύψει καθώς θεωρούμε ότι δύσκολα μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση, αφού αντί για συντονισμένη αντίδραση από τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής διακρίνουμε, ένα «άγχος» για την προστασία των κυβερνώντων.

"Ειλημμένη απόφαση η κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου"


Η ένδοξη πολεμική σημαία του 2/39ΣΕ δεν θα ξαναπαρελάσει στο Μεσολόγγι αφού καταργείται η στρατιωτική μονάδα

Αποκαλυπτικός πριν από λίγο ο δημοσιογράφος, Δήμος Βερύκιος σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργείου Άμυνας για τις καταργήσεις των κέντρων νεοσυλλέκτων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου και στη δημοσιογράφο, Ασημίνα Σαλαμούρα.
Ο κ. Βερύκιος επιβεβαίωσε την ορθότητα του προχθεσινού ρεπορτάζ του, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» για τον «χακί Καλλικράτη» λέγοντας χαρακτηριστικά «με τέτοια ευαίσθητα θέματα για τις τοπικές κοινωνίες δεν παίζουμε».
Έτσι σύμφωνα με τον κ. Βερύκιο το υπουργείο Άμυνας, υπό την ασφυκτική πίεση του υπουργείου Οικονομίας και της Τρόικας για δραστική περιστολή των αμυντικών δαπανών μεταξύ άλλων προβαίνει στις καταργήσεις των κέντρων νεοσυλλέκτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μεσολογγίου.
Η κατάργηση όπως τόνισε: «δεν θα γίνει με παράτες ή επίσημες ανακοινώσεις αλλά με τον απλό τρόπο να μην δεχθεί σειρά στρατευσίμων και με μετακινήσεις μονίμων στελεχών».
Τέλος όσον  αφορά την πιθανότητα ανάκλησης αυτού του σχεδιασμού ο κ. Βερύκιος επανέλαβε την ορθότητα του ρεπορτάζ και με νόημα είπε: «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που υποστηρίζονται για παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων κλπ
Τα όσα μετέφερε λοιπόν σήμερα ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος είναι άκρως αποκαλυπτικά για τα μέλλον της περιοχής μας, αφού πλέον η τρόικα βλέπουμε να βάζει στο μάτι κατακτήσεις χρόνων των τοπικών κοινωνιών και ειδικά για εμάς το μέλλον προμηνύεται ζοφερό αφού σειρά πλέον έχουν το Νοσοκομείο και το ΤΕΙ.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση για προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας


·         Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»
·         Προδημοσιεύεται ο οδηγός του προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει στις επιχειρήσεις – μέλη του ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εξωστρεφή προσανατολισμό και κατόπιν συνάντησης με τους  εκπροσώπους των εξαγωγικών φορέων της χώρας (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ & ΣΕΚ), αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»  από 30.000.000,00 € σε 100.000.000,00 €.
Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» άρχισε να υλοποιείται με την προκήρυξή του, στις 4 Φεβρουαρίου 2011, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2011 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου 2011.
Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. (www.ypoian.gr), της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis) και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr

Πωλ Ντε Γκράαφ: Λάτρης του Μεσολογγίου και της φωτογραφίας


Η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (ΦΩΤΟΛΕΜΕ) θα παρουσιάσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Πωλ Ντε Γκράαφ.  
Τον σύγχρονο φιλέλληνα και ερασιτέχνη φωτογράφο, ο οποίος έζησε ένα μέρος της ζωής του στο Μεσολόγγι, αγάπησε την πόλη αυτή και εμπνεύστηκε από το φυσικό τοπίο της. Την παρουσίαση των φωτογραφιών του θα προλογίσει ο Βασίλης Αρτίκος.
Λίγα λόγια για τον  Πωλ Ντε Γκράαφ
Ο Πωλ Ντε Γκράαφ γεννήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας το 1941 και ήρθε για πρώτη φορά στην  Ελλάδα το 1971 για επαγγελματικούς λόγους. (Ήταν μηχανολόγος-μηχανικός ειδικευμένος στον σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων).
Αν και είχε ταξιδέψει μέχρι τότε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αφρικής, την Ελλάδα αγάπησε, και το 1981 αποφάσισε να μείνει μόνιμα σ 'αυτήν. Από την σύζυγο του Λίλιαν γνώρισε και αγάπησε το Μεσολόγγι και το 2000 μετακόμισαν μόνιμα εδώ.

Να μην κλείσουν το στρατόπεδο και το νοσοκομείο στο Μεσολόγγι ζητά ο Ν. Καραπάνος


Να παρέμβουν οι βουλευτές και η τοπική αυτοδιοίκηση
 «Οργή και αγανάκτηση για τις πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν οι εντολοδόχοι της τρόικας, προκαλούν τα δημοσιεύματα για τον υποτιθέμενο «Καλλικράτη» στις ένοπλες δυνάμεις και την υγεία.
Έτσι σήμερα, μετά τις καταργήσεις ενεργών σχολικών μονάδων σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, σειρά παίρνουν το στρατόπεδο και το νοσοκομείο του Μεσολογγίου.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει έντονη αντίδραση σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς από τους βουλευτές του νομού και απ’ όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σύσσωμη την κοινωνία.

Με την έκθεση «Άρτος, Οίνος, Έλαιον» ξεκινούν στο Μεσολόγγι οι «Γιορτές Εξόδου»


Εγκαίνια: Σάββατο 2 Απριλίου 2011 - 7:00μμ.

Για 12η χρονιά  η "Διέξοδος" συμμετέχει στις Γιορτές Εξόδου παρουσιάζοντας υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, την έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα".
Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας" στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.
Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα "δώρα" της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.

Ουκρανικό ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες στη Δυτική Ελλάδα


Το ενδιαφέρον της Ουκρανίας για την ανάπτυξη σχέσεων με την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα ευρύτερα στους τομείς του εμπορίου, των επιχειρήσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού κατέθεσε ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Βολόντιμιρ Σκούρωφ κατά την συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Πάτρα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο.
Ο κ. Σκούρωφ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα, ενημερώθηκε από τον κ. Αλεξόπουλο για τις διοικητικές αλλαγές που επέφερε στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης η εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και για τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει η αιρετή Περιφέρεια, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Δεν αντέχουν τη "βρώμα και τη δυσωδία" στη Σταμνά Μεσολογγίου


Για αδράνεια καταγγέλλουν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Μεσολογγίου κάτοικοι της Σταμνάς

Στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου ετοιμάζονται να προσφύγουν με μηνυτήρια αναφορά τους κάτοικοι του Δ.Δ. Σταμνάς μη αντέχοντας άλλο τη βρώμα και τη δυσωδία από την παράνομη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στην είσοδο του χωριού τους.
Παρά τις προφορικές οχλήσεις τους προς το δήμο Μεσολογγίου η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Και πως να βελτιωθεί άλλωστε αφού σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής: «οι ιθύνοντες του Δήμου πιθανότατα έχουν να επισκεφτούν την ιστορική Σταμνά από την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών θα την θυμηθούν και θα την επισκεφτούν στις επόμενες εκλογές.»

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

"Βολές" του γραμματέα της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου κατά του Π. Κατσούλη για το εφετείο και όχι μόνο


Επίθεση στο δήμαρχο Μεσολογγίου εξαπολύει ο γραμματέας της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου, Γ. Βισβίκης για να υποστηρίξει την επιλογή του να σταθεί στο πλευρά του Θ. Μωραΐτη στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Ο πρόεδρος της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου, Γιάννης Βισβίκης με γραπτή του δήλωση αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος του δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη για τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά, του τελευταίου, στο ζήτημα του εφετείου.
Ο κ. Βισβίκης υποστηρίζει ότι διαχρονικά με δημόσιες τοποθετήσεις του είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης του εφετείου στο Μεσολόγγι και αφήνει υπονοούμενα για τη στάση του νυν δημάρχου κατά το διάστημα που ήταν αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και κατηγορεί τον κ. Κατσούλη για «υποκριτική συμπεριφορά».
Αφορμή για τη παρέμβαση αυτή του κ. Βισβίκη προφανώς αποτελεί το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Μεσολόγγι ήταν «στο πλευρό» του εκπροσώπου της κυβέρνησης και όχι απέναντί του…
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου στη δήλωσή του τονίζει:

Τα "Εκπαιδευτήρια Γείτονα" βραβεύουν μαθητές λυκείων του Μεσολογγίου


Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Κυριακή, 10 Απριλίου 2011, ώρα 11:30 π.μ., στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, πνευματική εκδήλωση με θέμα:

Το διαχρονικό μήνυμα
των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Θα μιλήσουν οι διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης και Βασίλης Καραποστόλης, που ανήκουν στα πιο εκλεκτά μέλη της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της ελληνικής διανόησης, με εξαιρετικό, πέραν του αυστηρώς επιστημονικού, συγγραφικό έργο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι πρωτεύσαντες και οι διακριθέντες μαθητές στο Διαγωνισμό Πραγματείας, που διοργάνωσαν, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στα Λύκεια του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με θέμα «Το διαχρονικό μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων». Ο Διαγωνισμός Πραγματείας έγινε στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα «Νέοι και Ιστορία – Οι μαθητές Λυκείου γράφουν για τους ιστορικούς τους τόπους». Επίσης, θα παρουσιαστεί ο τόμος με τις δεκαέξι πραγματείες των μαθητών που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό.

Ανταλλακτική οικονομία: Πάνω απ' τα κέρδη ο άνθρωπος




Μάθημα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και διδακτορικές διατριβές

Για να ξεπεράσει αυτή την κρίση ο «καπιταλισμός του καζίνου» είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει μέρος του κεφαλαίου και της εργασίας κηρύσσοντας τον πόλεμο στην κοινωνία. «Η ποσότητα επί την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος». Η ποσότητα μειώνεται και το χρήμα που κυκλοφορεί δεν αλλάζει γρήγορα χέρια.

Ζω και χωρίς λεφτά!
Αυτό δημιουργεί κυκλοφορικό πρόβλημα και απειλεί με θρομβώσεις και εγκεφαλικό το σύστημα το οικονομικό. Μπορούν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να επιβιώσουν χωρίς λεφτά; Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Αργεντινής απαντά σ' αυτό το ερώτημα θετικά. «Μπορώ και χωρίς ευρώ»! Με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία του ισογείου.

Κλείνουν το στρατόπεδο στο Μεσολόγγι!!!


Του Δήμου Βερύκιου

Καλλικράτης και στον Στρατό Ξηράς! Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Εθνους, τις επόμενες μέρες το ΓΕΣ προχωράει στο κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ετησίως περισσότερα από είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για τα εξής Κέντρα Εκπαίδευσης:
·         Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στην Καλαμάτα.
·         Υγειονομικού στην Αρτα.
·         Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι.
·         625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα.
·         Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας.
·         557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη.
·         Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Αργος Ορεστικό.
Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη του ΓΕΣ, σε ορισμένα από τα παραπάνω υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης το κόστος λειτουργίας τους για κάθε ΕΣΣΟ (σειρά) υπολογίζεται μέχρι 900.000 ευρώ!

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

"Σήκωσαν" κοπάδι με κατσίκια στο Ξηρόμερο


Πρόωρα θα γιορτάσουν το Πάσχα… οι άγνωστοι που έκλεψαν 50 κατσίκια από περιφραγμένο χώρο ποιμνιοστασίου στη Χρυσοβίτσα (Δήμος Ξηρομέρου). Προχθές κατά τις βραδινές ώρες, άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες, αφαίρεσαν από το ποιμνιοστάσιο 50 κατσίκια…  κατά δήλωση του ιδιοκτήτη.
Το ποιμνιοστάσιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό όπως μπαίνουμε από Τσαπουρνιά και κανείς δεν αντιλήφτηκε το παραμικρό και έτσι οι άγνωστοι δράστες πήραν τα κατσίκια και έγιναν καπνός. Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.
Αναδημοσίευση από το  xiromeronews.blogspot.com

Έκλεψαν και το λεβιέ από ΙΧ στο Αγρίνιο!!!


Δυο ακόμη νεαροί “ROM” συνελήφθησαν στο Αγρίνιο χθες από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ για παραβατική συμπεριφορά καθώς διέρρηξαν ένα αυτοκίνητο και αφαίρεσαν το ραδιοκασετόφωνο και το λεβιέ ταχυτήτων!!!
Η σχετική ανακοίνωση της ΑΔ Ακαρνανίας για το συμβάν αναφέρει:
«Συνελήφθησαν  , χθες  (26-3-2011) απογευματινές ώρες στο Αγρίνιο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.  δύο ημεδαποί ΄΄ρομά ΄΄ ηλικίας 17 και 29 ετών αντίστοιχα  διότι ενεργούντες από κοινού, αφού  παραβίασαν με κατσαβίδι πόρτα οδηγού Ι.Χ.Φ. αγροτικού αυτ-του, ιδιοκτησίας 51χρονου ημεδαπού , εισήλθαν εντός αυτού και αφήρεσαν το ραδιοκασετόφωνο και τη λαβή μοχλού ταχυτήτων συνολικής αξίας – 130,00 – ευρώ.

Η "Ώρα της Γης" στη Ναύπακτο






Η Ναύπακτος συμμετείχε στην «Ώρα της Γης» σβήνοντας τα φωτά της πόλης και στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τις κλιματικές αλλαγές.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
Η δράση υλοποιήθηκε από το δήμο Ναυπακτίας και την ΜΚΟ «Πράσινο + Μπλε» με την υποστήριξη της WWF Ελλάς.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Διημερίδα για την αντισεισμική προστασία στο Μεσολόγγι


Διημερίδα για την Πολιτική Προστασία και τον Εθελοντισμό διοργανώθηκε στο Μεσολόγγι στις 21 και 22  Μαρτίου 2011 από  το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το εθελοντικό σωματείο ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου , με τη συμμετοχή των  Διευθύνσεων   Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης , του ΟΑΣΠ , του Πυροσβεστικού Σώματος και της Διεύθυνσης Σαμαρειτών-Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ..
Τη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν  εισηγήσεις από τον Καθηγητή του  Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών  κ. Ευθύμιο  Λέκκα , τον Πολιτικό  Μηχανικό του  ΟΑΣΠ κ. Βασίλη  Μώκο για «Συμπεριφορά κτιρίων σε σεισμό-Ασφαλή εκκένωση σχολικών κτιρίων » και στη συνέχεια από τους  Στέλιο Βερνίκο Επιστημονικό Υπεύθυνο του εθελοντικού προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης ,τον Αναστάσιο Γερασιμάτο Εκπαιδευτή των Σαμαρειτών και κ. Βασίλη Μαδιά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου με ενότητα: « Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία ».

Τελευταία σχολική γιορτή στο Δρυμώνα Τριχωνίδας λόγω "Καλλικράτη" στην παιδεία


Η δασκάλα του σχολείου Δρυμώνα εκφωνεί επίκαιρη ομιλία για την 25η Μαρτίου


Η τελευταία σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου στο Δρυμώνα. Από του χρόνου το σχολείο κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών και "Καλλικράτη" 
Οι τρεις μαθητές του δημοτικού σχολείου Δρυμώνα με τη δασκάλα τους
Εορτάστηκε και φέτος με κάθε επισημότητα στο Δρυμώνα Τριχωνίδας η επέτειος της 25η Μαρτίου 1821. Στην εκκλησία του χωριού, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία όπου η δασκάλα του σχολειού μίλησε για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε σύντομη και λιτή γιορτή στο μνημείο του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Δρυμώνα και ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο. Στη συνεχεία οι τρείς μαθητές του απήγγειλαν τα ποιήματά τους και τραγούδησαν τραγούδια για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Η "ΔΗ.ΑΡ." Μεσολογγίου καταγγέλλει τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Η Οργάνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς της Ι.Π. Μεσολογγίου ενώνει τη φωνή της με τον Δήμο και τους φορείς της πόλης και καταγγέλλει και ζητεί την παραίτηση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης για την μη νόμιμη, αντιδημοκρατική και ανιστόρητη ενέργειά του να προωθήσει την λειτουργία Εφετείου στο Νομό μας εκτός της Φυσικής και Ιστορικής του έδρας, που δεν είναι άλλη απ’ το Μεσολόγγι.
Εάν η Ελλάδα δεν τιμά την Ιστορία της και τις Δημοκρατικές αξίες και Παραδόσεις της σε ποιο μέλλον μπορεί να προσβλέπει;
Ο Δημοκρατικός Διάλογος και η Τιμή στην Ιστορία επιβάλλουν την αναγνώριση τόσο του Αγρινίου ως Οικονομικού Κέντρου της Αιτωλ/νίας, όσο και του Μεσολογγίου ως Ιστορικού της Κέντρου.

Για τα τέλη ύδρευσης στο Αιτωλικό


Α.Μ.

"Προπομπός"

Μεσολόγγι 25 Μαρτίου 2011 (Φωτό: Βασίλης Αρτίκος)

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Video από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι

Με διαμαρτυρίες για το Εφετείο η παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι


Δεν ανέβηκε στην εξέδρα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Εφετείο
Ο υφ. Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι. Δίπλα του ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Β. Αντωνόπουλος
Θαυμασμός για τα μαθητικά τμήματα 
Κέρδισαν τις εντυπώσεις τα μέλη της φιλαρμονικής "Δ. Σολωμός"


Θερμά τα χειροκροτήματα για τα ένστολα τμήματα
Στον απόηχο των διαμαρτυριών για την ίδρυση του εφετείου στο Αγρίνιο κορυφώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την  25η Μαρτίου με την παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Θάνου Μωραΐτη.
Οι φορείς του Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας στάθηκαν απέναντι από τοον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ και νωρίτερα στη δοξολογία και τη κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων κυριολεκκτικά «δεν αντάλλαξαν» ούτε τυπική χειραψία με τον κ. Μωραΐτη. Μάλιστα στο χώρο της παρέλασης είχαν αναρτηθεί πανώ διαμαρτυρίας για το Εφετείο.
Κατά τα’ αλλά στα αξιοσημείωτα της παρέλασης ήταν η εντυπωσιακή επανεμφάνιση της φιλαρμονικής «Δ. Σολωμός» ύστερα από την επαναλειτουργία της καθώς και η πρώτη εμφάνιση της φιλαρμονικής του δήμου υπό της διεύθυνση του Χρήστου Βλαχογιάννη.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου και Σαμαράς τον Απρίλιο στην Αιτωλοακαρνανία


Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, Γιάννης Σπανός
αναμένεται να υποδεχθεί και πάλι τον Αντώνη Σαμαρά στο Μεσολόγγι

(φωτό από παλαιότερη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Μεσολόγγι 11/2009)

Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς επισκέπτονται την Αιτωλ/νία, μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Η επίσκεψη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει «κλειδώσει» αφού έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, ενώ αντίθετα η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα πρέπει να συνοδευτεί και από συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Αιτωλ/νία, στα μέσα του Απριλίου (Σαββατοκύριακο των Βαΐων) και θα συνοδεύεται όχι μόνον από προτάσεις της ΝΔ για την Δυτική Ελλάδα και  την Αιτωλ/νία, αλλά και με αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις καθυστερήσεις στην Ιόνια οδό, που η ΝΔ θεωρεί δεδομένο πως βρίσκεται  λίγο πριν την οριστική διακοπή.

Μόνος του ο Θάνος στην εξέδρα...


Απέναντι από τον Θάνο Μωραΐτη θα είναι στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ο δήμαρχος και οι φορείς του Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εφετείο (Φωτό αρχείου 28/10/2009)

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι αφού ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα παρακολουθήσει μόνος του την παρέλαση!!!
Κι αυτό γιατί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει αυτή τη στάση, ως ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας για την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο και όχι στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.
Έτσι στις αυριανές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Μεσολογγίου, οι δημοτικοί σύμβουλοί και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων θα βρίσκονται απέναντι από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Θάνο Μωραΐτη κατά τη παρέλαση, ενώ δεν θα παραστούν στη Δοξολογία και την Κατάθεση Στεφάνων.
Ερωτηματικά υπάρχουν για το αν στο Μεσολόγγι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις βουλευτές του νομού… και κυρίως για το αν ο Θάνος Μωραΐτης θα δεχθεί διαμαρτυρίες μόνο για το ζήτημα του Εφετείου....


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Express the real U με ασταμάτητο chatting από το κινητό



H Vodafone παρουσιάζει τα Ch@tphones και φέρνει το “chatting” στο κινητό


Η Vodafone τώρα διευρύνει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία  προς όλους και παρουσιάζει τα Ch@tphones, μια νέα κατηγορία κινητών τηλεφώνων για απίστευτη εμπειρία chatting από το κινητό.
Τα Ch@tphones προσφέρουν πρόσβαση στα πιο δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης και instant messaging, όπως MSN, Yahoo messenger, Facebook και Twitter, απ’ όπου κι αν βρίσκεται κανείς, παραμένοντας διαρκώς σε επαφή με όλους, σε όποιο δίκτυο κι αν ανήκουν.
«Εκατομμύρια νέοι στην Ελλάδα κάνουν chatting από το pc τους, μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα η Vodafone τους παρέχει τη λύση να κάνουν chatting και μέσω του κινητού τους. Τα νέα Ch@tphones, που διαθέτει η Vodafone στην ελληνική αγορά, είναι ιδανικά για τη νεολαία, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, μοντέρνο design, νεανικά χρώματα και φιλικό προς το συνδρομητή πληκτρολόγιο», δήλωσε ο Σπύρος Σίδερης, Terminals Senior Manager της Vodafone Ελλάδας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι περιφερειάρχες


Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα ο Απόστολος Κατσιφάρας

Για τις προοπτικές του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας αλλά και για τις αλλαγές που επέφερε στην διοικητική διάρθρωση του κράτους ενημέρωσαν σήμερα το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια οι 13 εκλεγμένοι Περιφερειάρχες της χώρας που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση μετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
Οι Περιφερειάρχες ενημέρωσαν, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα πρώτα βήματα της αιρετής Περιφέρειας και για τις προσπάθειες που από κοινού καταβάλλουν ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες και οργανωτικά προβλήματα.     
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχές του «για την επιτυχία μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που για πρώτη φορά γνωρίζει η Ελλάδα».
«Νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα, γιατί έχω εμπιστοσύνη σε σας, σας γνωρίζω, έχετε κάνει και στο παρελθόν καλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα θα κάνετε περισσότερα, θα ‘βάλετε πλάτη’ για να πετύχετε πολλά από αυτά που περιμένει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Παπούλιας.    

Ξεχωριστή πνευματική βραδιά για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου στην Αθήνα από την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου


"Οι Σωζόμενοι Λόγοι" του Σπ. Τρικούπη παρουσιάστηκαν στην Αθήνα

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 το βράδυ,  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  Πειραιώς 206 στην Αθήνα,  ήταν μία λαμπρή ξεχωριστή πνευματική βραδιά για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ύστερα από 175 χρόνια επανεκδόθηκαν από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου   “Οι Σωζόμενοι Λόγοι”   του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού  Σπυρίδωνα Τρικούπη.
Μια εκπληκτική λιτή έκδοση σε 700 αριθμημένα αντίτυπα,  χειροποίητη,  και στοιχειοθετημένη γράμμα-γράμμα  με τον παραδοσιακό τρόπο από τον μεγάλο τυπογράφο Νίκο Βοζίκη,  και συνοδεύεται με 3 αυθεντικές ξυλογραφίες του Καθηγητή της  ΑΣΚΤ, Γιάννη Γουρζή.
Γι΄ αυτή την έκδοση αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς: Ζωή & Πάνος Μοσχανδρέου, Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πάνος Κατσούλης Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Χρίστος Βερελής τ. Υπουργός, Βίκτωρ Μελάς  Γεν. Γραμματέας ΜΙΕΤ  και Λευτέρης Σκιαδάς συντονιστής της εκδήλωσης,   στην κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα εκδήλωσης του Ιδρύματος Μιχάλης  Κακογιάννης.   (όλες τις ομιλίες θα τις βρείτε στο site της Πινακοθήκης   www.pinakothiki-moschandreou.gr     και   www.pinakothiki.org )
Η Ζωή Μοσχανδρέου μεταξύ άλλων είπε: 

Οι Πελατειακές σχέσεις Ζουν και Βασιλεύουν


Γράφει ο Νάσος Μπασαγιάννης
Δικηγόρος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Τις προάλλες υπογράφηκε, μετά από είκοσι πέντε (25) χρόνια περίπου, το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Εξαρχής, εκφράζω την προσωπική μου επιστημονική και πολιτική θέση, ότι δε χρειάζεται Εφετείο στην Αιτωλοακαρνανία υπεραρκεί το υπάρχον Εφετείο της Πάτρας.
Αιτιολογώντας αναφέρω:
Τα Εφετεία, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και σ’ όλο τον κόσμο όπου κυριαρχεί ο δυτικός νομικός πολιτισμός, δεν πρέπει να είναι πολλά, ώστε να εξασφαλίζεται η ενότητα της Νομολογίας.
Και γιατί να προστεθούν μόνο τέσσερα (4) Εφετεία στη Χώρα και να μην ιδρυθούν δεκατέσσερα (14) παραπάνω, αφού οι αποστάσεις το δικαιολογούν;
Και γιατί να μην έχουμε τουλάχιστον τρεις (3) Αρείους Πάγους (εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη) ;;!!!

Τραγική η κατάσταση στην πορεία των δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα


Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συναντήσεων με Φορείς του τεχνικού κόσμου και ειδικότερα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ), σχετικά με θέματα δημοσίων έργων και για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου ΠΟΜΕΔΙ περί τροποποιήσεως του συστήματος εκπόνησης μελετών, εκτέλεσης δημοσίων έργων και σύστασης Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων, ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Ν. Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και οι αναπληρωτές Τομεάρχες Δημήτρης Τσουμάνης, βουλευτής Ν. Πρέβεζας και Διονύσης Σταμενίτης, πολιτικός μηχανικός έκαναν την παρακάτω δήλωση:
«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια έργα της χώρας μας είναι, χωρίς υπερβολή, τραγική: Οι δημόσιες επενδύσεις είναι ανύπαρκτες, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από πλευράς Δημοσίου στην εξόφληση των κατασκευαζόμενων έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τον ΘΗΣΕΑ, το ΕΤΕΡΠΣ, πολύ μεγάλο μέρος των ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση πληρωμών, η οικοδομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη όπως και η ρευστότητα στις εργοληπτικές και οικοδομικές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες είναι μηδενική, τα χρέη είναι δυσβάσταχτα, όπως και τα φορολογικά βάρη. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις μελέτες του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η ανάθεση μελετών του Κτηματολογίου από το καλοκαίρι του 2009!

Το αρχοντικό Χρυσογέλου στο Μεσολόγγι θα στεγάσει το τμήμα μεταφορών της Περιφέρειας;


Στην προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάζουμε τις ενέργειες της περιφέρειας για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών της.
Ενέργειες που γίνονται με τη μεταστέγαση υπηρεσιών  από ενοικιαζόμενα κτήρια στο ιδιόκτητο κτήριο του διοικητηρίου στην Πλαώσταινα.
Όμως η αναφορά στο δελτίο τύπου της περιφέρειας ότι: «Το Τμήμα Μεταφορών θα μεταστεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας που ήδη επισκευάζεται» μας δημιουργεί έκπληξη και ερωτηματικά.
Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι το μοναδικό κτήριο της περιφέρειας στο Μεσολόγγι που είναι ιδιόκτητο και επισκευάζεται είναι αυτό του «αρχοντικού Χρυσογέλου» στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου.
Θεωρούμε ότι αν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι παντελώς απαράδεκτη και θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί.
Το γιατί αυτονόητο…


Μεταστεγάζονται υπηρεσίες της περιφέρειας στο Μεσολόγγι από ενοικιαζόμενα κτήρια στο διοικητήριο


Στο αρχοντικό Χρυσογέλου στο Μεσολόγγι θα εγκατασταθεί το τμήμα Μεταφορών της Περιφέρειας;

Σημαντική μείωση του κόστους μισθωμάτων για την στέγαση των Υπηρεσιών της πέτυχε η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από επαναδιαπραγματεύσεις των ενοικίων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία συνεκλήθη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος περιέγραψε τις ενέργειες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από την μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλονται.
Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, «η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με την προηγούμενη δομή της, προκειμένου να στεγαστούν οι Υπηρεσίες της, εκτός από το Μεσολόγγι που είναι η έδρα της, είχε μισθωμένα κτίρια και σε άλλες πόλεις, όπως το Αγρίνιο, η Βόνιτσα, το Θέρμο, η Αμφιλοχία, η Ναύπακτος και η Κατοχή. Το κόστος των μισθωμάτων έφτανε, περίπου, τα 600.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό το κόστος μισθωμάτων σχολικών μονάδων».

"Ημέρες Οργής και Αξιοπρέπειας" στο Μεσολόγγι


Γράφει ο Βασίλης Μπρούμας
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου
Επικεφαλής "Μετώπου Ελευθέρων Δημοτών"

Αδίστακτη πολιτική συμμορία ληστών και ταλιμπάν του αγρινιωτισμού έχουν αποδειχθεί για μία ακόμη φορά και με τη στάση τους  για το Εφετείο οι τοπικοί  βουλευτές, ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος. Ενθαρρυμένοι  από το παράδειγμα της κυβέρνησης, το επικρατούν  κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έχουν αντιληφθεί ότι πλέον η αρπαγή – ληστεία κατά της κοινωνίας γενικότερα και του Μεσολογγίου ειδικότερα γίνεται ανεκτή και έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν πρώτοι το πνεύμα της νέας εποχής.
Ο αγρινιώτικος λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπούν το Μεσολόγγι,  γι’ αυτό πρέπει με κάθε  τρόπο να απομονωθούν, να εκδιωχθούν από την Ιερή Πόλη , ώστε να πάψουν τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου να αποτελούν  «κινητό διασυρμό» της υποτιθέμενης κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης. Έχουμε καταλάβει πλέον στα χέρια ποιών ανθρώπων βρίσκεται το Μεσολόγγι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΛΕΥΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Γράφει η Έλενα Μάντζιου - Κοτρολού
Πολιτευτής ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η χθεσινή, ημέρα γιορτής και χαράς για το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή ή ημέρα αγανάκτησης για την απουσία προστασίας και σωστής διαχείρισής του?   Το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του σε πολλές περιοχές.  Επομένως είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό.
Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.

Νέο Σχολείο είναι το πρόχειρα φτιαγμένο Σχολείο


Γράφει ο Ιωαάννης Ανδριόπουλος M.Sc., Ph. D. 
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου.
Πρόεδρος Τ.Ο. Αγρινίου Νέας Δημοκρατίας. 


Προχωράνε ταχύτατα οι διεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του σχεδίου των εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την πολύπλευρη υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει πρόχειρα και χωρίς κάποια σκέψη να μειώσει τα διάφορα κονδύλια για τη σχολική εκπαίδευση  30 έως 50%. Τον αριθμό των μονίμων εκπαιδευτικών  σε ποσοστό 20% από την επιπλέον μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τις χρονιές 2011-2012. Σε κάθε συγχώνευση χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων.
Εφέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ ουσιαστικά έκλεισαν τα Αθλητικά Σχολεία.

Ικανοποίηση στο Αγρίνιο για τι Εφετείο


Αντίθετα με το Μεσολόγγι που η απόφαση του Χ. Καστανίδη να μην ιδρύσει το εφτείο δυτικής στερεάς Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, στο Αγρίνιο όπου και ιδρύθηκε τελικά το εφετείο διάχυτη είναι η ικανοποίηση για την εξέλιξη.
Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός σε δήλωσή του εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του εκεί δικηγορικού συλλόγου Λ. Υφαντή.
Ο κ. Μοσχολιός σε γραπτή του δήλωση σημειώνει:
«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις πολύχρονες προσπάθειες του Δήμου Αγρινίου, του Δικηγορικού Συλλόγου των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
Εργαστήκαμε με συνέπεια, με επιχειρήματα, με συνεργασία και χωρίς πολιτικές εξάρσεις,  όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να πείσουμε  την πολιτεία για την ανάγκη ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιο. Η άμεση λειτουργία του Εφετείου στην περιοχή θα συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αναβαθμίζοντας την ίδια τη λειτουργία της.

Το Μεσολόγγι τιμά τον φιλελληνισμό


Με θέμα «Η Φιλελληνική Πράξη τον 19ο αιώνα. Κοινωνία-Πολιτική-Τέχνη», η εκδήλωση που θα λάβει χώρα την επομένη της εθνικής επετείου στο Μεσολόγγι είναι ένας άλλος ουσιώδης τρόπος να τιμηθεί η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου («Διεθνές Κέντρο Ερευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου με κορυφαίους ομιλητές (26/3, ώρα 19.00).
Προσκεκλημένοι φέτος είναι οι ιστορικοί Λουκία Δρούλια, Γιώργος Τόλιας και Αικατερίνη Κουμαριανού καθώς και ο μουσικολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος της πόλεως του Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει ο δικηγόρος Μιχάλης Κοτίνης, μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά δασικούς χάρτες


Ανακοινώνονται από το ΥΠΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα.
Για «πρώτη προτεραιότητα» κάνει λόγο ο Θάνος Μωραΐτης.


Τους πρώτους δασικούς χάρτες της χώρας αναρτά, πιθανότατα τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο αρμόδιος υφυπουργός, Θάνος Μωραΐτης, εξετάζει, σε συνεργασία με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα των αναρτήσεων θα ξεκινήσει με περιοχές, όπως ο Μαραθώνας, η Παλιά και Νέα Πεντέλη, καθώς και άλλες περιοχές της Αττικής και θα επεκταθεί σύντομα σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Μωραΐτης, δηλώνει ότι «οι δασικοί χάρτες είναι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος» και υπογραμμίζει ότι «οι χάρτες απαντούν στην κακοδιοίκηση, αίρουν την αδιαφάνεια που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση και εισφέρουν στο λαϊκό αίτημα για δημοκρατία στην εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας».

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Παραεμπόριο, καθαριότητα και κυκλοφοριακό "καίνε" τους εμπόρους του Μεσολογγίου πλέον της οικονομικής κρίσης


Ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Ν. Χονδρός με τον πρόεδρος του ΕΣΜ, Ν. Πασιόπουλο και μέλη του ΔΣ. Δεξια ο πρόεδρος της επιτροπής του γραφείου επιχειρηματικής δραστηριότητας Μ. Τερζάκης

Την Παρασκευή, 18/03/11, το ΔΣ του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου  πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο ποιότητας ζωής Μεσολογγίου, Νίκο Χονδρό στα γραφεία του Συλλόγου, στην οποία παρευρέθηκε και ο κ. Μανώλης Τερζάκης, πρόεδρος επιτροπής του γραφείου επιχειρηματικής δραστηριότητας του δήμου,.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1.            Λαϊκή αγορά – Παραεμπόριο
2.            Καθαριότητα
3.            Κυκλοφοριακό

Συλλήψεις νεαρών στο Αγρίνιο για διαρρήξεις και ναρκωτικά

Τέσσερις νεαροί ηλικίας από 18 έως 28 ετών συνελήφθησαν χθες στο δημοτικό πάρκο του Αγρινίου από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διάδοσης ουσιών σε «ευαίσθητους» χώρους.
Στην κατοχή των νεαρών βρέθηκε ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι και 3,9 γρ. ακατέργαστης κάνναβης. Οι νεαροί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Αγρινίου για τα περιατέρω.
Εξάλλου πάλι στο Αγρίνιο χθες το απόγευμα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, δυο νεαροί ROM ηλικίας 18 και 14 ετών διότι νωρίτερα είχαν διαρρήξει γραφεία σε πολυκατοικία από τα οποία έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ποσό των 500€.

Τα μέλη του PALSO για τον αείμνηστο Γιώργο Μπιλάλη


“Έφυγε” ο συνάδερφος - καθηγητής  Γιώργος Μπιλάλης
Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για την απώλεια του συνάδερφου καθηγητού, Γιώργου Μπιλάλη ο οποίος υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές στο χώρο των ξένων γλωσσών του Μεσολογγίου, καθώς ήταν από τους πρώτους που ίδρυσαν φροντιστήριο αγγλικών στην πόλη μας και από τα χέρια του πέρασαν γενιές και γενιές μαθητών.
Ο Γιώργος Μπιλάλης εκτός από εξαίρετος συνάδερφος, καλός φίλος και άριστος οικογενειάρχης  ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Αιτωλοακαρνανίας στον οποίο διετέλεσε και αντιπρόεδρος,  ενώ  εκλέχθηκε και αντιπρόσωπος του Νομού μας  στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Ποτέ δε θα ξεχάσουμε την ευγενική και διακριτική μορφή του.

Θερμά συλλυπητήρια στο γιο του και τα αδέρφια του
Οι συνάδερφοι της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Αιτωλοακαρνανίας ( PALSO)