Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος;


Γ. Αναγνωστόπουλος: "Οι πολίτες και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ποτέ δεν επεδίωξα θέσεις και οφίτσια, όπως έκαναν άλλοι, που τώρα "σφυρίζουν" αδιάφορα

Θετικά απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, σε πρόταση που του έγινε για να συμμετάσχει στην εκλογική λίστα του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, ποτέ δεν έκρυψε τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ καθώς όπως υποστηρίζει: «Τις αρχές του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν τις απαρνήθηκα ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς στάσεις απέναντί μου, των κομματικών οργάνων του κόμματος. Πάντα σε όλες τια αναμετρήσεις ήμουν στην πρώτη γραμμή. 
Έτσι σήμερα που ίσως το κόμμα διανύει τη χειρότερη πορεία του αποδέχτηκα την πρόταση και θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. 
Άλλωστε οι πολίτες και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ποτέ δεν επεδίωξα θέσεις και οφίτσια, όπως έκαναν άλλοι, που τώρα "σφυρίζουν" αδιάφορα».
Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Αναγνωστόπουλου αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα οριστικοποιηθεί.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Επιτέλους στο Δήμο Μεσολογγίου το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης!

Ένα αίτημα ζωτικής σημασίας για το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ικανοποιήθηκε και έτσι πολύ σύντομα περιέρχονται στη δικαιοδοσία του δήμου, οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου, με την σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ήδη υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης .

Με την ΚΥΑ αυτή, συστήνεται το Νομικό Πρόσωπο του δήμου που θα αναλάβει τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας για την περιοχή του δήμου Μεσολογγίου.


Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

"ελευθέρια" ο νέος θεσμός εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι

"Ελευθέρια" είναι ο νέος θεσμός εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινά από φέτος στο Μεσολόγγι, σε ανάμνηση της λήξης του Ά Πολιορκίας του Μεσολογγίου, ανήμερα των Χριστουγέννων το 1822.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μεσολογγίου, Βίκυ Κώτση - Αλαφοδήμου αναφέρει για το νέο θεσμό:

"Πριν από 192 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, συνέβη στην πόλη μας ένα ιστορικό γεγονός που μέχρι σήμερα δεν του είχαμε δώσει τη θέση που του αρμόζει στην Ιστορική Μνήμη μας.

Τότε, τα Χριστούγεννα του 1822, αποκρούσθηκε η επίθεση των Τούρκων, η οποία εκδηλώθηκε την ώρα που οι πολιορκητές θεωρούσαν ότι οι Χριστιανοί θα συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.

Οι άπιστοι επιτέθηκαν όταν χτύπησαν οι καμπάνες και αποκρούστηκαν καταδιωκόμενοι ως τον Αχελώο.

Αυτή η Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου ήταν εκείνη που ενέπνευσε έναν Ζακύνθιο, τον έκτοτε Εθνικό Ποιητή των Ελλήνων Διονύσιο Σολωμό, να γράψει τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν.


Π. Κατσούλης: "Η μικροψυχία σας περισσεύει!"(video)

Σαφείς υπαινιγμούς για σκοπιμότητα, κατά του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου άφησε ο πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μεσολόγγι, προχθές.

Ο κ. Κατσούλης αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραπάνος για την οικονομική κατασταση του δήμου Μεσολογγίου και για τα πεπραγμένα της δικής του θητείας, υποστηρίζοντας "ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος στο δήμο κατά την περίοδο 2011-14".

Επίσης ο κ. Κατσούλης άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή για ανάθεση σε ΚΟΙΝΣΕΠ του λειτουργικού έργου στους παιδικούς σταθμούς του δήμου λέγοντας: "θέλουν να το παραδώσουν σε υπεργολάβο ΚΟΙΝΣΕΠ, πολιτικά φίλα προσκείμενη σε αυτόν".

Αξιοσημείωτη όμως ήταν η εκ μέρους του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, ομολογία του, για αποτυχία της δημοτικής του αρχής να διαχειριστεί το ζήτημα της καθαριότητας, αποδίδοντας μάλιστα "εύσημα" στα στελέχη της νυν δημοτικής αρχής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παρακολουθείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αιτωλικό από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ»


Την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε στο Αιτωλικό από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ» την περασμένη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης με αφορμή την συμπλήρωση των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Εθναποστόλου και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιτωλικού αφού εκεί (στον παλαιό Ι. Ναό σύμφωνα με την ιστορία) πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις όλων των Στρατηγών της Δυτικής Ελλάδος και ελήφθησαν οι πιο δύσκολες αποφάσεις για την έκβαση του αγώνα.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Πατροκοσμάς περιοδεύοντας όλη τη χώρα στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δουλείας του λαού, πέρασε και από τις πόλεις Μεσολόγγι και Αιτωλικό εμψυχώνοντας το υπόδουλο γένος.


Στις 31 Μαρτίου 1824, ο Μητροπολίτης Πορφύριος ανέλαβε την διακυβέρνηση όλων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας ενώ ορίσθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και Πρόεδρος του Δικαστηρίου που θα έμελε να δικάσει, κάτω από δραματικές συνθήκες, τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, μέσα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η δίκη έγινε την 1η Απριλίου 1824, η απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Ο Καραϊσκάκης «χάνει» όλους τους τίτλους του, φεύγει από το Αιτωλικό πηγαίνει στα Άγραφα, μετά στο Καρπενήσι για να βρεθεί στις 25 Ιουνίου 1824 στο Ναύπλιο. Εδώ η Κυβέρνηση του επανέφερε όλα τα αξιώματα και τους βαθμούς του.

"Προετοίμασε τον εαυτό σου για την αγορά εργασίας" το αντικείμενο σεμιναρίου στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Το Εργαστήριο "Πληροφοριακών Συστημάτων - CisLab" του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων – Μεσολογγίου (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου του 2014, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο στο Μεσολόγγι, διοργάνωσε Επιμορφωτικό Σεμινάριο με Θέμα: "Προετοίμασε τον εαυτό σου για την αγορά εργασίας - Πώς να βρεις την πρώτη ή την επόμενη σου δουλειά. Θυμήσου: Το να ψάξεις για απασχόληση είναι από μόνο του πλήρης απασχόληση!"

Ο σκοπός του Σεμιναρίου ήταν επιμόρφωση των φοιτητών σε θέματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες τεχνικές αναζήτησης εργασίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον επηρεασμένο από την οικονομική κρίση.

Η ομιλήτρια Diane Bates, President & Leadership Coach, (ACC, Alan Davis & Associates Inc.), μέσω τηλεδιάσκεψης από το Montreal του Καναδά, ανάλυσε στους φοιτητές διεξοδικά το θέμα το οποίο κωδικοποίησε μέσα από τα παρακάτω ερωτήματα:


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σήμερα το ξεκίνημα της έκθεσης ζωγραφικής του Χρ. Αθανασίου στο "Τρικούπειο"

Σήμερα Σάββατο 20/12, στις 6 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χρήστου Αθανασίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κεντρο Μεσολογγίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 10 Ιανουαρίου 2015, 11:00 έως τις 1 το μεσημέρι και 6:00 με 8:00 το βράδι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην έκθεση ο λαϊκός ζωγράφος, Χρήστος Αθανασίου παρουσιάζει έργα του σε λάδι και ακουαρέλα, με θέματα από το τοπίο του Μεσολογγίου και όχι μόνο.

Ξεχωριστό ειναι το τμήμα της έκθεσης που ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά Αγιογραφίες.

Για τον καλλιτέχνη ο Γιάννης Μακρής σημειώνει: "Ο Χρήστος Αθανασίου μας καλωσορίζει σ" ένα προσωπικό εικαστικό αφήγημα που περιγράφει διαδρομή σαράντα χρόνων. Η βιοματική του σχέση με τη θεματολογία του επιτρέπει την αβίαστη μετάβαση από τη σύνθεση στην αφαίρεση με τρόπο που θυμίζει μελωδία.

 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δωρεάν προληπτικός ιατρικός έλeγχος στο Μεσολόγγι από τους "Γιατρούς του Κόσμου" (VIDEO)

Δωρέαν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους του Μεσολογγίου παρέχουν από σήμερα Τρρίτη 16/12 έως και την Πέμπτη 18/12  οι "Γιατροί του Κόσμου" στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους». Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας, προσερχόμενοι στο Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης.
Η προσέλευση είναι μεγάλη και ήδη κλείνονται ραντεβού και για τις επόμενες δυο ημέρες που θα είναι εδώ οι  "Γιατροί του Κόσμου"
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», που υλοποιούν για δεύτερη χρονιά οι  "Γιατροί του Κόσμου", οι κινητές μονάδες της οργάνωσης θα βρίσκονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Μεσολογγίου από τις 16 έως και τις 18 Δεκεμβρίου παρέχοντας δωρεάν: γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό – οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας.
Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής.
Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», τη χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί τους σκοπούς του προγράμματος έτσι όπως τους παρουσιάζουν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς, Αν. Σκαρμούτσος και ο συντονστής εσωτερικών αποστολών της οργάνωσης Θ. Πιέρρος

Τα "γιορτινά" του φορά το Μεσολόγγι! Εντυπωσιάζει η "Μαγική Πόλη" (video)



Με τη γιορτή της φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου για τις φετινές γιορτές.
Πλήθος μικρών και μεγάλων περιηγήθηκε στη "Μαγική Πόλη" που στήθηκε στην κεντρική πλατεία, υπό τους ήχους της ορχήστρας κρουστών της δημοτικής φιλαρμονικής.
Η "Μαγική Πόλη" συγκροτείται από το απο το σπίτι των ξωτικών, το γλυκόσπιτο, το σπίτι του Άγιου Βασίλη ,τρενάκι άλλα παιχνίδια για μικρά παιδιά και φυσικά το "για όλες τις ηλικίες", παγοδρόμιο!




 Φωτό - Video: Ν. Τσοκάντας, Γ. Παυλάκης






Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα –το Παλιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Γράφει ο Θεόδωρος Μυλωνάς

Αρχιτέκτονας - Μηχανικός

Ο λόγος για τις παλιές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, εκεί όπου σήμερα έχουν καταντήσει τέσσερα ντουβάρια. Καμιά μέριμνα δεν παίρνεται από την πολιτεία για την συντήρησή του. Έχει μείνει στο έλεος του πανδαμάτορα χρόνου. Σε λίγο θα γίνει άλλο ένα Μαλακασέικο.

Την ίδια τύχη που θα έχουν τα κτίρια της Παλαμαϊκής, της Βαλβείου Βιβλιοθήκης, του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Πόλος διαφωνίας η κυριότητα. Στο Εθνικό κτηματολόγιο αναφέρεται ως ιδιοκτησία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αφων Χατζηκώστα. Καμιά δέσμευση από πλευράς του Δήμου.

Όλες οι Δημοτικές αρχές, από την μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου μέχρι σήμερα, με πολύ χλιαρό τρόπο αντιμετώπισαν το θέμα. Συμβούλια κατ΄ εξακολούθηση αποφάσεις και ξανά αποφάσεις, μας ανήκει, ή δεν μας ανήκει ο χώρος όπου στεγάζονταν το νοσοκομείο;


Στα 13,5εκ. € το έλλειμμα του δήμου Μεσολογγίου (video)

Στα 13,5εκ. € ανέρχεται το χρέος του δήμου, των νομικών προσώπων και της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών, στην άσκηση των καθηκόντων του.

Παρά το μεγάλο ύψος του χρέους που εκ των πραγμάτων δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας στη δημοτική αρχή, ο κ. Καραπάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του δήμου τονίζοντας: "Μην φοβάστε. Για αυτό είμαστε εδώ. Θελουμε, μπορούμε, ξεκινήσαμε" και αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και ενεργειών που έχουν αναληφθεί στο διάστημα της θητείας του.

"Δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων αλλά και την μείωση των ελλειμμάτων του δήμου" όπως είπε χαρακτηριστικά.


Με πρωτοβουλία Σαλμά "Κοινωνικό Φαρμακείο" στο Μεσολόγγι (video)

Τον συντονισμό των ενεργειών, έτσι ώστε, να συσταθεί και ναλειτουργήσει στο Μεσολόγγι, «ΚοινωνικόΦαρμακείο» συζήτησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Κοσμά και τον δήμαρχο Ιεράς ΠόλεωςΜεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, παρουσίατης γενικής διευθύντριας του Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κυρίας Φαίης Κοσμοπούλου σε σύσκεψη που έγινεστο γραφείο του Μητροπολίτη, στο Μεσολόγγι.

 

Ανοίγει τις πύλες η "μαγική πόλη" στο Μεσολόγγι

 

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη σε Βαρεμένο για την Αρχαία Αλίκυρνα

Τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή της Ιονίας Οδού στην περιοχή του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου μελετούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο και, ταυτόχρονα, να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αλίκυρνας που ήρθε στο φως στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου.


Παναιτωλοακαρνανική κοινή ανοιχτή σύσκεψη για τη δημόσια υγεία σήμερα στο Μεσολόγγι

"Μπροστά στην συνεχιζόμενη συνειδητή απαξίωση λόγων, έργων και υποσχέσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Νοσοκομείων του Νομού μας που ολοκληρώνουν την εφαρμογή σχεδίου διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας

Σας καλούμε, την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου για Παναιτωλοακαρνανική κοινή ανοιχτή σύσκεψη φορέων συλλόγων και πολιτών για να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας." αναφέρεται στο ανοιχτό κάλεσμα των παρακάτω φορέων της περιοχής μας:

Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιτωλ/νίας

Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου

Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας – Δωρίδος

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ

Α΄ ΕΛΜΕ

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Σωματείο ΔΕΥΑΜ

Σύλλογος Υδραυλικών Μεσολογγίου

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Ένωση Νέων Αγροτών

Πολίτες σε Κίνηση Ενάντια στους Πλειστηριασμούς

 

 

"Σολομώντεια" απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας για τη Μαρίνα ...που "ικανοποιεί" και Mennen και Αγγελόπουλο!

Σε πρόσφατη εξέταση από τον υπουργό Ναυτιλίας προσφυγής του μεγαλομετόχου της "Μαρίνα Μεσολογγίου Α. Ε. " J. Mennen, για ακύρωση απόφασης του Γ. Γ. Της αποκεντρωμένης διοίκησης πιυ έκρινε "ανυπόστατη" την απόφαση του ορισμού ως εκπροσώπου του Λιμενικού Ταμείου στο Δ. Σ. Της εταιρείας τον δικηγόρο Μεσολογγίου, Αλέξη Λουκόπουλο (διαβάστε εδω) αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Ακύρωση της απόφασης του Γ. Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης καθώς το υπουργειο δέχτηκε την ορθότητα της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου,έτσι όπως αυτη τότε διαβιβάστηκε για έγκριση.

2. Ακύρωση της απόφασης για ορισμό του κ. Λουκόπουλου στο Δ.Σ. Της εταιρείας διότι δεν κοινοποιήθηκε εντός πενθημέρου για την τυπική έγκριση. (Διαβάστε εδώ την Απόφαση).

 

Σπ. Καρβέλης: "Για την πόλη του Μεσολογγίου τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν" (video)

"Σε καμιά αύξηση δημοτικών τελών για τους δημότες της πόλης του Μεσολογγίου δεν προβήκαμε, όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ αντίθετα μειώσαμε τα τέλη για λόγους ισονομίας με τους δημότες των διαμερισμάτων και των κοινοτήτων του δήμου" μας δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του επικεφαλής του συνδυασμού "Η Κοινωνία Μπριστά", Π. Παπαδόπουλου.

Μάλιστα ο κ. Καρβέλης μας επεσήμανε ότι "με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική του δήμου έτσι, οπως αυτή εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, σε μια μεγάλη μερίδα δημοτών, τα δημοτικά τέλη μειώνονται στο μισό, σε σχέση με σήμερα" ενώ μας εξήγησε ότι "σε κάποια διαμερίσματα και κοινότητες του δήμου υπήρξε αύξηση, λόγω του ότι οι εκεί δημότες, δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη!"

Σε δηλώσεις του στο onairnews.gr ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε και στα "κρυφά" χρέη που παραλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, μέσω της "δικαστικής" οδού. Χρέη που ξεπερνούν το 1 εκ. €!!!

Όπως τόνισε τα χρέη αυτά δεν ειναι συνέπεια αποφάσεων των προηγούμενων αρχών, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων, αλλά δημιουργούνται, μέσω της δικαστικής οδού, με "μάρτυρες" ακόμη και αιρετούς!

Παρακολουθήστε το video που ακολουθεί:

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μια ρηξικέλευθη πρόταση από την Β. Μπονάρεβα για τις ΚΟΙΝΣΕΠ

Μια ρηξικέλευθη πρόταση σχετικά με την πρόθεση του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου να αναθέσει σε ΚΟΙΝΣΕΠ ένα λειτουργικό κομμάτι των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ διατυπώνει με ανοιχτή της επιστολή η Βικτωρία (Βίκυ) Μπονάρεβα που εμμέσως απευθύνεται στον αντιδήμαρχο Μεσολογγίου, Σπύρο Διαμαντόπουλο λόγω του ότι ο τελευταίους είναι εταίρος σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στην πρόταση της η κ. Μπονάρεβα προτείνει η εν λόγω εταιρεία να διεκδικήσει το λειτουργικό έργο με παράλληλη διεύρυνση της μετοχικής της σύνθεσης με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Αναλυτικά η πρόταση εχει ως εξής:

"Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να ερμηνευθεί αυτή η παρέμβαση μου ως τοποθέτηση στην «διαμάχη» σου με τον επικεφαλής της « Κοινωνίας Μπροστά» κ. Πάνο Παπαδόπουλο. Έχω άποψη επί του θέματος και είμαι στη διάθεση σου να στην διατυπώσω και κατ’ ιδίαν.

Ως υπέρμαχη της κοινωνικής οικονομίας, ιδεολογικά αλλά και συναισθηματικά, θα ήθελα να σου προτείνω τα εξής:

1. Να άρεις άμεσα την αναστολή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στην οποία είσαι επικεφαλής και διαχειριστής.

2. Να προχωρήσεις άμεσα στην θεμελίωση της ως πραγματικό εργαλείο Κοινωνικής Οικονομίας στην περιοχή μας, μετοχοποιώντας την με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες στην ιδία την κοινωνία ( δηλαδή να κληθούν οι πολίτες , οι σύλλογοι, οι φορείς αυτού του Δήμου με ένα συμβολικό αντίτιμο να γίνουν μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης).


Βίκυ Κώτση - Αλαφοδήμου: "Θα κάνουμε τα πάντα για προσφέρουμε στους δημότες όσα δικαιούνται"

Με γραπτή της δήλωση η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, Βίκυ Κώτση - Αλαφοδήμου "σηκώνει το γάντι" και δίνει μια σειρά απαντήσεων και εξηγήσεων στην κριτική που δέχεται από τον επικεφαλής του συνδυασμού "Η Κοινωνία Μπροστά", Π. Παπαδόπουλο, για αποφάσεις που έλαβε.

Στη δήλωσή της η κ. Κώτση τονίζει:

" Κύριε Παπαδόπουλε σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε πολλά!!!!

Ας πούμε τώρα και την αλήθεια!!!

Το Δ.Σ με την 59/2014 απόφασή του πράγματι καθορίζει τις προδιαγραφές διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι όροι όπως λέτε έχουν αναρτηθεί άρα είναι προσβάσιμοι στον καθένα, όσο για τις γλάστρες και τις «προσωπικές εμπνεύσεις» σας αφήνουμε στον κατήφορο του λαϊκισμού χωρίς να σας ακολουθούμε σε κάτι που τίποτα δεν προσφέρει στην τοπική μας κοινωνία. Η απόφαση ούτε πάσχει ούτε δημιουργεί προβλήματα. Προβληματίζει και στεναχωρεί μόνο όσους δε θέλουν να λειτουργήσει τίποτα στην πόλη, να μην ωφεληθούν τα παιδιά των παιδικών σταθμών, να μην διευκολυνθούν οι γονείς τους και να μην προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες στους δικαιούχους.

Λέτε ότι ο διαγωνισμός δεν είναι ανοικτός γιατί απευθύνεται μόνο σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Μάλλον δε γνωρίζετε σε ποιους απευθύνονται οι προγραμματικές συμβάσεις και ποιοι μπορεί να είναι οι εταίροι που τις υπογράφουν.

Αναφέρεστε στον τρόπο πληρωμής και μιλάτε για πληρωμή μέσα στο οικονομικό έτος 2014 σε αόρατη ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κύριε Δημοτικέ Σύμβουλε η ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι αόρατη. Απλώς δεν έχει γίνει ακόμα ο διαγωνισμός για να δούμε ποια θα προκριθεί.


Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

"Οδυνηρές μου Αναμνήσεις κι όμως σας καλοσωρίζω..." Το νέο βιβλίο του Γιώργου Φωτεινού

Ο Γιώργος Φωτεινός, παλιός ραδιοφωνικός παραγωγός, αθλητικογράφος και αρθρογράφος επί σειρά ετών μέχρι και σήμερα στην εφημερίδα "Μεσολογγίτικα Χρονικά" εξέδωσε το τρίτο κατα σειρά βιβλίο του, με τίτλο: "Οδυνηρές μου Αναμνήσεις κι όμως σας καλοσωρίζω..."

Πρόκειται για προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τα μαθητικά του χρόνια, τη στρατιωτική του θητεία και τη καθημερινότητα στο Μεσολόγγι.

Με τη ξεχωριστή γραφή του ο Γιώργος Φωτεινός στο νέο του βιβλίο μεταφέρει αναμνήσεις από τα σινεμά της πόλης, από τα "Καλά Καθούμενα", το Αραπογιάλι, την παλιά Τουρλίδα και τα "Μαρόκια" , τις αλησμόνητες πολιτικές συγκεντρώσεις και της καθημερινής ζωής.

Ξεχωριστή είναι η αφήγηση για διαφορά "ευτράπελα" γύρω από το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα από την Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου.

 

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

"Φωτογραφίες της μεταξύ μας γέφυρας…" από τους "Γεφυρό - Φωτό - Γράφους"

Ήταν ένα ζεστό σαββατόβραδο στη Γέφυρα. Παρά το έξω κρύο (το οποίο τους συντροφεύει όταν τη φωτογραφίζουν χειμωνιάτικα) μέσα στον εκθεσιακό της χώρο υπήρχε θέρμη και συγκίνηση.

Οι ίδιοι οι τιμώμενοι «ΓΕΦΥΡΟ-ΦΩΤΟ-ΓΡΑΦΟΙ», οι δικοί τους άνθρωποι, αρκετοί φίλοι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και οι άνθρωποι της Γέφυρας, που πήραν την πρωτοβουλία να τιμήσουν έξι ανθρώπους που θεωρούν εξίσου «ανθρώπους της Γέφυρας».

Ο Βασίλης Ε. Αθανασόπουλος, ο Στάθης Ζεΐνης, ο Αντρέας Μιχαλόπουλος, ο Οδυσσέας Ξεριζωτής, ο Νίκος Υφαντής και η σύζυγος του ασθενούντος Παναγιώτη Παπαθεοδωρόπουλου, παρέλαβαν από τα χέρια του Μπερνάρ Γκαλτιέ (Γενικού Διευθυντή της ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.) αναμνηστικές πλακέτες.

«Ο ρόλος του Χαλκού στη σύγχρονη Κοινωνία»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (E.I.A.X.), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του Χαλκού στη σύγχρονη Κοινωνία» στην Πάτρα στο ξενοδοχείο Poseidon Palace, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στις 18:00.

Το ΕΙΑΧ, ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας, θέλοντας να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερομένους για το χαλκό, για να τους ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τις σύγχρονες εφαρμογές του αιώνιου μετάλλου.

Για το σκοπό αυτό προσκαλεί τους αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, θερμοϋδραυλικούς, φοιτητές και σπουδαστές της πόλης, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις με θέματα όπως:

 

Δράση ευαισθητοποίησης για τη διεθνή ημέρα Εθελοντισμού στο Μεσολόγγι

Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1985 ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για να γιορτάσει τη δύναμη και τις δυνατότητες της εθελοντικής προσφοράς. Είναι μια ευκαιρία για τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις να δώσουν έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και να συμβάλλουν στην κατανόηση της προσφοράς του εθελοντισμού.

Την έννοια του εθελοντισμού την βρίσκει κανείς σε όλους τους πολιτισμούς, γλώσσες και θρησκείες. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο και τις ικανότητές τους για να βοηθήσουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και να βελτιώσουν τις ζωές των άλλων.


Ελιά: "Η Θυγατέρα του Ήλιου"

Γράφει η Φωτεινή Τσιτσώνη - Καβάγια

Εκπαιδευτικός

Οι άνθρωποι συνήθως δένονται με τον τόπο όπου γεννιούνται και μεγαλώνουν, καθώς και με τα ιδιαίτερα στοιχεία όπου τον απαρτίζουν, όπως το φυσικό του περιβάλλον, το ιστορικό του παρελθόν, τα ήθη και έθιμά του, τη νοοτροπία των κατοίκων του, την τέχνη, την ανάπτυξη, όλα δηλ. αυτά που αποτελούν και δημιουργούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής.

Η ξεχωριστή ταυτότητα του δικού μας τόπου είναι άρρηκτα δεμένη με την εικόνα, τη γεύση και τη μυρωδιά του ευλογημένου ελαιόδεντρου, που αποτελεί πηγή ζωής για πολλούς από τους κατοίκους, που κατοικούν εδώ.

Δέντρο αειθαλές και αιωνόβιο, χαρακτηριστικό της ελληνικής και μεσογειακής φύσης, που αγαπάει τον ήλιο και τη ζέστη, γι’αυτό κι ευδοκιμεί σε μεσογειακές χώρες, που έχουν κλίμα γλυκό όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία.

Είναι του «Ήλιου η Θυγατέρα», όπως την ονόμασε ο Κωστής Παλαμάς.

Κάθε Απρίλη και Μάη ανθίζει γεμίζοντας από άσπρα λουλουδάκια, ενώ το Νοέμβρη οι καρποί της έχουν ωριμάσει, και τότε αρχίζει και το μάζεμα αυτών για την παραγωγή του ευλογημένου λαδιού.

«Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά κι ένα βαρέλι λάδι!», λέει πολύ σοφά ο λαός μας.


Ο Π. Παπαδόπουλος για την αναπροσαρμογή των τελών στο δήμο Μεσολογγίου

Τη στάση που κράτησε ο συνδυασμός "Η Κοινωνία Μπροστά" στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου εξηγεί σε γραπτή του δήλωση, ο επικεφαλής του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση αναφέρεται:

"Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι αναπροσαρμογές των πάσης φύσεως δημοτικών τελών, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, η αναδρομική επιβολή τέλους ΤΑΠ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.ά. για την τελευταία πενταετία καθώς και η αλλαγή του κανονισμού προμηθειών της ΔΕΥΑΜ. Επί των παραπάνω ο συνδυασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε τις παρακάτω θέσεις:

1. Τέλος δικαιώματος βοσκής: Η δημοτική αρχή καθόρισε το τέλος δικαιώματος βοσκής στις μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση 3-4%. Με δεδομένη την οικονομική κρίση αλλά και τα επιπλέον προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων στην παραγωγική διαδικασία, ο συνδυασμός μας καταψήφισε την εν λόγω αύξηση.


2. Τέλος καθαριότητας και φωτισμού: Η πρόταση της οικονομικής επιτροπής – η οποία μετά από δική μας παρέμβαση άλλαξε την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο – οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση για όλο τον Δήμο για μεν τις οικίες 10,5% (από 1,031 το τ.μ. σε 1.139 το τ.μ.) για δε τις μη οικίες σε 88% (από 1,145 το τ.μ. σε 2,15 το τ.μ.). Και φυσικά καταψηφίσαμε την εν λόγω πρόταση.



"Όλοι μαζί μπορούμε" στο Δημητρούκειο Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο "Δημητρούκειο"Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας σε συνεργασία με μαθητές και δασκάλους του 1ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου και το 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, κ. Ανδρέας Χαρμαντζής, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσιά τους, αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας αυτής που έχει για τα παιδιά που φοιτούν στο Δημητρούκειο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και την συνεργασία με τους μαθητές των γενικών Σχολείων.


Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Σε λειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μεσολόγγι

Ύστερα από τον απαραίτητο καθαρισμό του χώρου -αφού για χρόνια δεν είχε καθαριστεί από χόρτα κλπ- επαναλειτούργησε χθες το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μεσολόγγι.

Το Πάρκο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Μεσολογγίου και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Τάσο Σκαρμούτσο, "στόχος είναι σε συνεργασία με τα σχολεία του δήμου και το τμήμα Τροχαίας να υλοποιήσουμε πρόγραμμα εκμάθησης και "μύησης" των παιδιών στους κανόνες του ΚΟΚ".

 

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Βάζει "τάξη" στα οικονομικά και δίνει λύσεις σε "καθημερινά" προβλήματα ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Καρβέλης

Έχοντας ως βασική αρχή τον εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου Μεσολγγίου, εκμηδενίζοντας τις σπατάλες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης έχει καταφέρει στο πολύ μικρό διάστημα των καθηκόντων του, να "βρει" χρήματα, για την κάλυψη πολλών βασικών αναγκών του δήμου και κυρίως, για την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας.

 

 

Συγκεκριμένα μπορούμε ενδεικτικά να επισημάνουμε τις εξής ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της νέας δημοτικής αρχής: