Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Ο Γιάννης Καράτσαλος αναπτύσσει την πρότασή του για Υποθαλάσσιο Πολεμικό Μουσείο στο Μεσολόγγι

Γράφει ο Γιάννης Καράτσαλος
Ζωγράφος

Σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε περί δημιουργίας στον Πατραϊκό Κόλπο και μέτωπο της λιμνοθάλασσας, ενός υποθαλάσσιου Πολεμικού Μουσείου, καταδυτικού πάρκου ή έργου τέχνης μεγάλων διαστάσεων με τα αεροπλάνα, άρματα, κανόνια, οχήματα κ.τ.λ που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Ι.Π. Μεσολογγίου. (διαβάστε εδώ)
Επιστρέφουμε για λίγο στο παρελθόν, για μια βόλτα στο λιμάνι, με το μωρό στο καροτσάκι κάτω και ανάμεσα από τα παραπάνω εκθέματα-εξοπλισμό. Ο χρόνος περνά, οι βόλτες συνεχίζονται, το παιδί τώρα περπατά στο γνώριμο αυτό τοπίο όπου τα πάντα στα μάτια του αποκτούν αξία και λόγο ύπαρξης.
Αρχίζουν λοιπόν οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και ξεκινά ο διάλογος. Αντιλαμβάνεται πλέον πολλά και απαντά αυθόρμητα:
- Πατέρα τι είναι αυτά τα πράγματα;
Ακολουθεί λοιπόν μια πλήρης περιγραφή για καθένα από τα εκθέματα αλλά και τη χρησιμότητά του.
- Μα αυτά έχουν αξία και εδώ καταστρέφονται, γιατί δεν φτιάχνουμε ένα μουσείο;
Η απάντηση είναι απλή και κατανοητή για την ηλικία του. Κόστος κατασκευής, συντήρηση, κατανάλωση ενέργειας κ.τ.λ.
- Τότε πατέρα τι μπορούμε να τα κάνουμε;
- Μόνο ένα παραμύθι παιδί μου, με τίτλο: ο ροφός στο πιλοτήριο και σμέρνα στο κανόνι.
- Τι εννοείς;
- Να τα βυθίσουμε στη θάλασσα για το καλό του τόπου, του κόσμου όλου και της υποθαλάσσιας ζωής.
- Να το κάνουμε, μου αρέσει σαν παραμύθι. Για την ειρήνη παντού, πάνω και κάτω από την θάλασσα.Επιστροφή στο σήμερα: Τονίζοντας ότι για τη δημιουργία του έργου με όποιον από τους παραπάνω τίτλους επιλέξαμε ο στόχος είναι εφικτός, αφού:
Για την υλοποίησή του υπάρχει υλικό που απλώς θα πρέπει να μεταφερθεί και να ποντιστεί στην επιλεγμένη θέση που θα υποδειχθεί από αρμόδιους φορείς.
Το έργο δεν απαιτεί συντήρηση και φύλαξη, δεν καταναλώνει ενέργεια και δεν απαιτεί την κατασκευή υποδομών για την τοποθέτηση των εκθεμάτων.
Εκτιμώ και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένας τεχνητός ύφαλος που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου.
Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι θα αναπτυχθούν διαφόρων μορφών οικοτουριστικές δραστηριότητες, καταδυτικού χαρακτήρα και όχι μόνον.
Επομένως γίνεται σαφές, ότι η υλοποίηση του έργου μπορεί να γίνει άμεσα, αφού είναι πολύ απλό και όχι κοστοβόρο. Έχει δε πολλούς συμβολισμούς και πολλά οφέλη για την περιοχή.
Η δε πόλη χρειάζεται, μια συμβολική «έξοδο» προς το μέλλον, για τα παιδιά και τις ιδέες τους.

Ας συνεργαστούμε μαζί. Επιβάλλεται.