Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Το δαχτυλίδι της κόρης του Χρήστου Καψάλη δωρήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης


Με ένα σημαντικό κειμήλιο, το δαχτυλίδι της κόρης του δημογέροντα Χρήστου Καωάλη εμπλουτίστηκε η συλλογή του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Παλαιό Δημαρχείο) μετά τη δωρεά του, στο δήμο Μεσολογγίου από τον απόγονό του, κ. Αριστοτέλη Δήμιτσα.
Χθες, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή δωρεάς του κειμηλίου στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου, ενώ νωρίτερα τελέσθηκε με τη συμμετοχή της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Παρασκευής Πετρονικολού, του εκπροσώπου της οικογένειας των απογόνων του Χρήστου Καψάλη και μελών του Ομίλου Ιστορικής Φορεσιάς κι Οπλισμού «Ο Λιάρος», επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων.



Αμέσως μετά στην αίθουσα τελετών του Μουσείου που ήταν κατάμεστη, σε κλίμα συγκίνησης διοργανώθηκε η εκδήλωση που περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, τον απόγονο του Χρήστου Καψάλη, Αριστοτέλη Δήμιτσα, Υποναύαρχο Π.Ν. ε.α., παράθεση ιστορικών στοιχείων για τον Δημογέροντα από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστο Παϊσιο και ομιλία από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου με τίτλο «Μεσολόγγι - Ύδρα: νήματα σύνδεσης, νήματα πόνου». Την τελετή συντόνισε η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου Παρασκευή Πετρονικολού. 


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος αναφέρθηκε στη μνήμη του Χρήστου Καψάλη και των τραγικών αμάχων η οποία διατηρείται με ευλάβεια και υπερηφάνεια. «Κάθε τι που θυμίζει την εθελοθυσία, αλλά και την προσωπικότητα ενός αληθινού, υπερβατικού ανθρώπου είναι πολύτιμο δώρο γι’ αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Δήμιτσα γι’ αυτή τη προσφορά, γι’ αυτή την κατάθεση ψυχής προς την πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Προσωπικά είναι μεγάλη τιμή για μένα να παραλαμβάνω αυτήν την πολύτιμη δωρεά. Και βεβαιώνω ότι θα διαφυλαχθεί  με κάθε τιμή και σεβασμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Λύρος.