Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Νέα έκδοση της Νομαρχίας για το περιβάλλον


Με αφορμή τον αυριανό (2 Φεβρουαρίου 2008) εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υδροβιοτόπων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε στην έκδοση εντύπου που αναφέρεται στις δράσεις του διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRINMED (INTERREG III B MEDOCC) που υλοποιεί η Νομαρχία σε συνεργασία με την ΑΝΑΙΤ ΑΕ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία εξ’ αιτίας της χρήσης νιτρικών αλάτων στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Προλογίζοντας την έκδοση ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επισημαίνει τα έξης:

«Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας από τους πλουσιότερους Νομούς της χώρας σε φυσικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας. Από τα χερσαία οικοσυστήματα τα όρη του Βάλτου, το Παναιτωλικό, ο Αράκυνθος, τα Ακαρνανικά και η Βαράσοβα ξεχωρίζουν για τον πλούτο των ενδιαιτημάτων τους και την ιδιαίτερη χλωρίδα τους. Από τα υδάτινα οικοσυστήματα διακρίνονται ως σημαντικοί υγρότοποι, οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, Βουλκαριά, Σαλτίνη, Αμβρακία και Οζερός. Τέλος το σύμπλεγμα υγροτόπων στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού καθώς και το δέλτα Αχελώου και Ευήνου, ενσωματώνουν μια σπάνια βιοποικιλότητα. Τα παραπάνω οικοσυστήματα είναι καταγεγραμμένα στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, και μέρος αυτών (σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού καθώς και ο Αμβρακικός κόλπος) προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ramsar. Στα πλαίσια του ενδιαφέροντος για την προστασία και την διαχείριση των παραπάνω οικοσυστημάτων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας επικεφαλής ενός διακρατικού εταιρικού σχήματος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα GRINMED (ΙΝΤΕRREG III Β ΜΕDOCC σε συνεργασία με την ΑΝ.ΑΙΤ. Α.Ε. Η στενή συνεργασία των τοπικών παραγόντων του νομού μας με τους Ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα εξασφαλίσει τις βέλτιστες λύσεις με σκοπό την προστασία των μοναδικών για την Ελλάδα αλλά και τον Ευρωπαϊκό χώρο οικοσυστημάτων του νομού μας. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει στην υιοθέτηση από τους αγρότες κατάλληλων μεθόδων και πρακτικών, για την μείωση της νιτρορρύπανσης με στόχο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων καθιστώντας τα ανταγωνιστικότερα, με ταυτόχρονη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος».