Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον ΟΚΑΝΑ»

Χωρίς λύσεις και προοπτική παραμένουν τα κέντρα πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Οι συνεχείς καθυστερήσεις των επιχορηγήσεων έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων.
Διαμαρτυρόμενοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία και απέχουν από τα καθήκοντά τους Τετάρτη και Πέμπτη.
Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης.
Ο κ. Μωραΐτης στην Ερώτησή κάνει λόγο για «πολιτική αδιαφορίας της κυβέρνησης». Χαρακτηριστικό είναι οτι ο χρόνος αναμονής στη λίστα της ντροπής για ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ έχει διαμορφωθεί στα πέντε(!) χρόνια.
Είναι ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την ίδια την ζωή των χρηστών.
Η αναλογία θεραπευτών - θεραπευόμενων φτάνει σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ συχνά το 1 προς 50. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραδώσει το 2004 σε λειτουργία 63 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτά τα 5 χρόνια προσέθεσε μόλις 8.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει οτι «η κυβέρνηση απαξιώνει καθημερινά το Κέντρα Πρόληψης. Ενδεικτικό είναι ότι οφείλει στους εργαζόμενους 8 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής εγκατάλειψης αποτελεί το Κέντρο Πρόληψης ‘’Οδυσσέας’’ στο Αγρίνιο, το οποίο λειτουργεί βασιζόμενο αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζομένων και στην θέληση τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μωραΐτης ζητά με την Ερώτησή του απαντήσεις όσον αφορά στην υποχρηματοδότηση του συστήματος, την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, και τις παλινωδίες στην προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης