Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Τα παιδιά της Ναυπάκτου υιοθέτησαν την οικολογική κραυγή διαμαρτυρίας του Κότσυφα



Από την Κυριακή το πρωί η Ναύπακτος μετρά 140 νέους και συνειδητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες, οι οποίοι συμμερίστηκαν την απαίτηση ενός κότσυφα να σωθεί το δάσος και διαδήλωσαν στο λιμάνι της πόλης, υπερασπίζοντας το δίκαιο αίτημα του φτερωτού ήρωα του παραμυθιού του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Το ραντεβού είχε δοθεί στο Φετιχέ Τζαμί της Αιτωλοακαρνανικής πόλης, όπου συνέρρεαν από νωρίς μαθητές των δημοτικών σχολείων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου και του Περιβαλλοντικού Πόλου Ναυπάκτου.
Εκεί ο συγγραφέας του παραμυθιού «Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί» και εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος, με τη βοήθεια της επίσης εκπαιδευτικού Βασιλικής Νίκα, αφηγήθηκε το παραμύθι με τρόπο από τη μια παραστατικό και από την άλλη συμμετοχικό, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γίνουν συμπρωταγωνιστές του κότσυφα. Στη συνέχεια πέρασαν στην εικαστική δημιουργία δίνοντας μορφή σε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, φιλοτεχνώντας μάσκες πουλιών του δάσους και αφίσες με οικολογικά συνθήματα.

Η βασική τους δημιουργία όμως ήταν ένα πανό με την πολύχρωμη υπόμνηση «Τα παιδιά απαιτούν τα δάση να σωθούν», το οποίο και περιέφεραν στους πεζοδρόμους γύρω από το τζαμί, στην πιο αυθόρμητη διαδήλωση που είδε ποτέ η Ναύπακτος.
Πριν αποχαιρετήσουν τους υπεύθυνους του προγράμματος, πήραν ως δώρο το παραμύθι που κυκλοφορεί από τη σειρά «Οικολογήματα» των Εκδόσεων Πατάκη, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη δράση που θα είναι η δενδροφύτευση σε χώρο και χρόνο που έχει υποδείξει το αρμόδιο Δασαρχείο.
Παρών στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου (ΑΝ.ΝΑ.) Νίκος Κούμπιος που ευχαρίστησε τους μαθητές και τους γονείς τους, το Γραφείο EKVASIS που είχε την επιμέλεια της διοργάνωσης και τις εταιρικές οντότητες της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. που υποστήριξαν τη δράση.