Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Οικολόγοι Πράσινοι : Φορολογούμενοι πολίτες στο έλεος της κυβερνητικής ανικανότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που υποτίθεται προκάλεσε τις εκλογές μόλις πριν ένα χρόνο με δικαιολογία τα θέματα του προϋπολογισμού και της οικονομίας, αντί να προχωρήσει μέσα από διάλογο σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, όπως απαιτούν οι καιροί, προχωράει σε μια χωρίς όραμα και στόχο ληστρική επιδρομή κατά δικαίων και αδίκων, στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι από τα πιο αδίστακτα αντιλαϊκά αλλά και αδιέξοδα φορολογικά μέτρα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, πλήττουν καίρια τη γενιά των 700 Ευρώ και τους νέους ανθρώπους το εισόδημα των οποίων θα πέσει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ θα έχουν τελικά ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την μείωση των εσόδων από τη φορολογία, λόγω της αύξησης της φοροδιαφυγής. Όσοι επέμεναν μέχρι τώρα να είναι έντιμοι θα θεωρήσουν τον εαυτούς τους τουλάχιστον ανόητο, αν συνεχίσουν να είναι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες μετά από αυτά τα μέτρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αναλάβουν ή θα συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για να ακυρωθούν αυτά τα παράλογα μέτρα, αλλά και για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την προώθηση μιας βαθιάς μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος – είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σε μια σειρά νέες προσεγγίσεις:
- Αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και της «παραγωγής» μαύρου χρήματος που συνήθως μετατρέπεται σε προκλητική καταναλωτική συμπεριφορά και αυξάνει το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν υπερβολικά πολλά και σπαταλούν ασύστολα και αυτών που δεν έχουν τίποτα.
- Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, με ίσα δικαιώματα αντιστοίχως, χωρίς τη μετατροπή του κράτους σε δυνάστη των πολιτών, με τη βάναυση παραβίαση στοιχειωδών κανόνων σωστής λειτουργίας της διοίκησης.
- Μετατόπιση της φορολόγησης από την εργασία προς την καταναλωτική συμπεριφορά, έτσι ώστε οι φόροι να αντιστοιχούν όχι τόσο στα έσοδα από την εργασία όσο κυρίως στη φορολόγηση της σπατάλης και της συμπεριφοράς που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και εξάντληση των φυσικών πόρων.
- Ανταποδοτικοί και κοινωνικά δίκαιοι «πράσινοι φόροι». Το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να επιβαρύνει σοβαρά δραστηριότητες που ρυπαίνουν ή στρέφονται ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική αλληλεγγύη και παράλληλα, με τα έσοδα αυτά να επιδοτεί και να δημιουργεί κίνητρα για συμπεριφορές φιλικές στο περιβάλλον, πράσινη επιχειρηματικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας σε υπηρεσίες και προϊόντα που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα να μειώνει το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν και καταναλώνουν πολλά και αυτών που δεν έχουν τίποτα.
Παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή είναι:
· η σημαντική φορολόγηση του πετρελαίου, της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και της κυκλοφορίας ρυπογόνων οχημάτων συνοδευόμενη από πολιτικές απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το λιγνίτη (εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή, προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.
· θέσπιση ελάχιστου δυνατού συντελεστή ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες και αύξησή του για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανεύθυνα προϊόντα και υπηρεσίες
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι άμεση η ανάγκη εφαρμογής παρόμοιων μέτρων για το καλό της κοινωνίας και για την εξεύρεση 2-3 δισεκατομμυρίων, δεν διστάζει να δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα (23 δισεκατομ ευρώ την επόμενη δεκαετία), να χρεώνει την κοινωνία και τις επόμενες γενιές με τις υπερτιμολογήσεις διαφόρων έργων, τις πελατειακές εξυπηρετήσεις και τις μίζες σε όλα τα επίπεδα και αδυνατεί να αξιοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο και προς όφελος της βιωσιμότητας τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που επικρίνει την Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίστηκε τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Οικολόγοι Πράσινοι Αιτωλοακαρνανίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6936543855