Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Επαναλειτουργεί η Κεραμοποιία ΚΑΤΣΙΚΗ στο Αγρίνιο

Θετικά τα πρώτα μηνύματα...
Συνέντευξη τύπου από τη διοίκηση και τους εργαζομένους,
μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου.


Ικανοποίηση μετά τις συμφωνίες για τη λειτουργία, την απόδοση των δεδουλευμένων και τη συμφωνία για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.
Αισιόδοξα και θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα, μετά την επαναλειτουργία της κεραμοποιίας Κατσίκη, που έγινε την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου.
Έπειτα από αρκετές εβδομάδες αβεβαιότητας, διαβουλεύσεων και αγωνίας για δεκάδες εργαζομένους αλλά και τον ίδιο τον κ. Κατσίκη, η συμφωνία που επετέυχθη, έχει τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
Η αρχική εικόνα είναι ικανοποιητική, όπως τουλάχιστον τόνισαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑ Τάκης Παντούλας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της κεραμοποιίας. Η πορεία των εργασιών προχωρά κανονικά, μετά την εξόφληση συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων που είχε η επιχείρηση. Να θυμίσουμε πως η κάλυψη των αναγκών αυτών, έγινε από την πώληση αδιάθετου προϊόντος που ήταν αποθηκευμένο στο εργοστάσιο, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων που από τα χρήματα αυτά δεν διεκδίκησαν κάποιο ποσό.
Σύμφωνα με τον κ. Παντούλα, αυτή τη στιγμή, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων κινούνται σε τρεις άξονες, για τους οποίους έχει προηγηθεί συμφωνία με τον κ. Κατσίκη και οι οποίοι είναι:
Η επαναλειτουργία του εργοστασίου, η οποία από την Δευτέρα έχει επιτευχθεί, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω.
Η σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων, με ομαλό τρόπο έτσι ώστε μα μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην επιχείρηση και,
Η εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πληρωμή των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από την ειδικότητά τους, με παράλληλες διευθετήσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

«Εφόσον τα συμφωνηθέντα τηρηθούν, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αντιδράσουμε ή να δημιουργήσουμε πρόβλημα, μιας και για μας το ζητούμενο από την αρχή ήταν η επαναλειτουργία της επιχείρησης και η συνέχιση της εργασίας μας» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Να σημειωθεί και πάλι πως όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά, εάν δεν υπήρχε η καλή διάθεση συνεννόησης και η αλληλοκατανόηση μεταξύ του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και των εργαζομένων, μιας και κανείς δεν θέλησε να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, αφού οι επιδιώξεις ήταν κοινές. Έτσι τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κάποια ουσιαστική συμβολή από την πλευρά της κυβέρνησης ή των εμπλεκόμενων Υπουργείων την περίοδο της κρίσης.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί και η συμβολή τοπικών θεσμικών φορέων, που πίεσαν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, όπως το Εργατικό Κέντρο κατά κύριο λόγο, η Νομαρχία, ο δήμος Αγρινίου κλπ και οι τοπικοί βουλευτές του ΚΚΕ (πολύ δουλεία έκανε ο Νίκος Μωραΐτης) και του ΠΑΣΟΚ.
Π.Η.Τ.

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ