Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ο Θύμιος Σώκος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι κινητοποιήσεις των πραγματικών αγροτών πιστεύω ότι θα εξελιχθούν και είναι το λιγότερο που μπορούν να πράξουν αυτή την ώρα οι αγρότες. Είναι μια ένδειξη οργής απέναντι σε μια ανερμάτιστη πολιτική για τον αγροτικό τομέα που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η παρούσα κυβέρνηση.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά φοβάμαι και η τωρινή, προέταξε ένα επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα δημοσίων σχέσεων. Οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε πλήρη απαξίωση.
Δημιούργησε ημέτερους αγρότες, αγρότες της επιταγής, απαξίωσε την παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες όμως που έχουν την παραγωγή στα χέρια τους, οι νέοι αγρότες που θέλουν πραγματικά να ζήσουν στον τόπο τους και να παράξουν στην περιουσία τους είναι εκείνοι που κινούν σήμερα τα νήματα και θα οδηγήσουν σε ένα καινούριο πλαίσιο παραγωγής.
Το μήνυμα φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν το έχει λάβει. Νομίζει ότι μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, του ρουσφετιού και απαξίωσης αξιών θα μπορεί να διαχειρίζεται τους αγρότες.
Μπορεί να πέτυχε αρκετά στον τομέα αυτόν τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν μπορεί όμως από τώρα και στο εξής να διαχειριστεί τους νέους αγρότες, δε μπορεί να διαχειριστεί τους πραγματικούς παραγωγούς.
Το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» μαγειρεύεται στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου χωρίς κανείς να έχει γνώση για το ποια έργα θα ενταχθούν, το τι θα γίνει με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι νομαρχίες μέσα από συλλογικές διαδικασίες και ποιοι συμμετέχουν στην εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων.
Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν αρδευτικά έργα τα οποία οδεύουν προς δημοπράτηση και για τα οποία οι φορείς του νομού η νομαρχία, οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν παρά μόνο μέσω διαρροών για το ποιος και τι έχει διαμεσολαβήσει για να ενταχθεί κάποιο έργο.
Αυτά είναι φαινόμενα παρακμής ενός συστήματος ρουσφετιού, συνδιαλλαγής, πελατειακών σχέσεων.
Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά, να πάψει η αντίληψη των κυβερνώντων ότι μπορεί να ελέγχουν τους αγρότες ως πελάτες για τις εκλογικές τους ανάγκες και να υπάρξει μια πολιτική που θα καταξιώνει τον παραγωγό και την παραγωγή. Θα έχει τιμές για τα προϊόντα και ο Έλληνας αγρότης αξιοπρέπεια. Να μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του και το σύνολο της αγροτικής οικονομίας.
Προωθήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η πολιτική των κολλητών και των ολίγων που καπελώνουν τους πολλούς.
Ήταν πολιτική πέντε χρόνων που οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε απαξίωση και από την άλλη μεριά θα βγει η κυβέρνηση και θα μας πει ποιος μιλάει? αυτοί που παίρνουν δικαιώματα?
Και θα ρωτήσει ο Έλληνας αγρότης: ποιοι παίρνουν τα δικαιώματα? πόσα παίρνει ο καθένας?
Θα πρόκειται για φθηνή πολιτική με δήθεν αποκαλύψεις της κυβέρνησης.
Θα επιχειρήσουν να πουν ότι οι αγρότες δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.
Θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τους αγρότες. Είναι κάτι που έχω πει και παλιότερα. Νομίζουν ότι έχουν ακόμη τον τρόπο να βολεύονται όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά αυτό οι πραγματικοί αγρότες, οι νέοι αγρότες αυτοί που έχουν παραγωγή στα χέρια τους δεν θα το επιτρέψουν.
Θα πρέπει οι αγρότες να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, με τους πραγματικούς εκπροσώπους τους και να πάρουν την τύχη της παραγωγής στα χέρια τους.
Γιατί μόνο έτσι μπορούν να υποχρεώσουν και αυτή αλλά και κάθε κυβέρνηση να πράξει σύμφωνα με τα συμφέροντα της αγροτικής παραγωγής και τα συμφέροντα της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας.Ο νομό μας είναι στη χειρότερη θέση. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι απαρχαιωμένα, καταστρεμμένα, ασυντήρητα χωρίς καμία μέριμνα.
Οι ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν.
Κι όταν επιχειρούμε να κουβεντιάσουμε για αυτά κανείς δεν ασχολείται, μας απαξιώνουν και μερικές φορές προσπαθούν να μας φορτώσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν.
Είναι μια δοκιμασμένη αλλά αποτυχημένη πολιτική των κυβερνώντων τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει να είναι ένας αγώνας με συνέπεια αλληλεγγύη και συνεργασία στη λογική ότι οι πραγματικοί παραγωγοί πρέπει να συνασπισθούν.
Θέλω να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στους αγρότες της παραγωγής και της προσφοράς στους νέους αγρότες που πραγματικά μοχθούν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά μας και τη γη μας καρποφόρα».