Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Καθολική πλέον η αντίδραση για την εκτροπή

Καθολική είναι πλέον η αντίδραση στην εκτροπή του Αχελώου, όπως διαπιστώθηκε και από τις δηλώσεις του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, κατά τη συνεδρίαση των φορέων του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 /02/09, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην τοποθέτηση του, «πως η εκτροπή του Αχελώου έχει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιότοπων της Αιτωλοακαρνανίας…
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι αυτή η οποία σήμερα υδρεύει το Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να το θυμόμαστε και δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη στη Θεσσαλία, καθώς θα εκτρέψει νερό σε αρδευτικά δίκτυα τα οποία είναι απαρχαιωμένα και από τα οποία χάνεται μεγάλη ποσότητα νερού και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για να ποτίσουμε μια καλλιέργεια η οποία γνωρίζουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης.
Ενώ ένα τέτοιο έργο, η όποια ζημιά γίνει και θα γίνει ζημιά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη και θα είναι για πάντα».
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, αφού χαιρέτισε την επίσκεψη της επιτροπής της Βουλής στο Νομό, αναφέρθηκε στα μεγάλα και ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως αυτά του Αμβρακικού κόλπου, του οικοσυστήματος των λιμνών Λυσιμαχίας, Τριχωνίδας, Οζερού και Αμβρακίας, της προστασίας της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τέλος στο μεγάλο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου.
«Είναι έργο ανάλογο με την αποξήρανση της Κάρλας», είπε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και συμπλήρωσε: «Η Κάρλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χέρσος υδροβιότοπους στην Βαλκανική και στην Ευρώπη ολόκληρη. Αποξηράνθηκε το 1962, στη λογική ότι χρειαζόμαστε στρέμματα για να μεγαλώσουμε το σιτοβολώνα.
Ο σιτοβολώνας μεγάλωσε, αλλά σειρά επαγγελμάτων καταστράφηκαν και χάθηκε πραγματικά ο υδροβιότοπος αυτός, ο οποίος ήταν η βάση της ανανέωσης του οικοσυστήματος σε όλη την Θεσσαλία.
Μαζί με την Κάρλα αποξηράθηκαν στη θεσσαλική πεδιάδα άλλες έξι λίμνες και πλέον παρατηρείται το φαινόμενο η Θεσσαλία σε αρκετές περιπτώσεις το χειμώνα να πλημμυρίζει και το καλοκαίρι να ξηραίνεται».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση επισήμανε: «Υπάρχει ένα έργο το οποίο επιχειρείται καθαρά στα πλαίσια του κομματικού ανταγωνισμού. Δεν θα ωφελήσει θα βλάψει. Έχουν αποφανθεί άπαντες, ότι είναι πολύ μικρά τα όρια της Ελλάδας για να αντέξει μια τέτοια εκτροπή.
Είναι ντροπή και πρέπει μαζί με όλο τον κόσμο, να αντιδράσουν και οι Βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο… Αυτή η υπόθεση πρέπει να λήξει όπως έχει λήξει και σε άλλες περιοχές του πολιτισμένου κόσμου."
Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας σε ανάμνηση της επίσκεψης των μελών της επιτροπής Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μπανιά στο νομό τους προσέφερε πολυτελή λευκώματα.
Τέλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Νομαρχία από εκπροσώπους του περιβαλλοντικού συλλόγου τέθηκε και το θέμα των πελάδων, με τους εκπροσώπους της επιτροπής να δείχνουν ότι είναι γνώστες της κατάστασης.