Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου για την Ημέρα των Υγροτόπων ο Περιφερείαρχης

Τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, στο Νομό Ηλείας, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων (wetlands) και στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και με τα Γυμνάσια Λάππα του Nομού Αχαΐας και Νεοχωρίου Κυλλήνης του Nομού Ηλείας, τα οποία υλοποιούν ειδικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το Κοτύχι.

Μαζί με τις ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των δύο σχολείων, ο κ. Σπυρίδων συμμετείχε στη δενδροφύτευση χώρων του υγροτόπου, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Δημήτρη Κατσαρό, τον Δήμαρχο Λεχαινών Νίκο Κουλούρη και τον Αντινομάρχη Ηλείας Ευγένιο Μπαλκάμο.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Η χώρα μας διαθέτει περίπου 400 μικρούς και μεγάλους υγροτόπους, στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η ισορροπία των αντίστοιχων οικοσυστημάτων.

Επιπλέον, οι υγρότοποι αυτοί παρέχουν σε όλους μας αφθονία αγαθών όπως ψάρια, πόσιμο νερό και νερό άρδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν εξαιρετικούς χώρους αναψυχής που μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν όλο τον χρόνο, ενισχύοντας έτσι, μέσω του τουρισμού και των άλλων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη των γύρω περιοχών.

Η λιμνοθάλασσα Κοτυλίου-Στροφυλιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Σήμερα είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την πορεία αξιοποίησής της, αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν, στα πλαίσια γενικότερης ενημέρωσης που μας έκαναν οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την κάλυψη των αναγκών αυτών, εκτός από τους εθνικούς πόρους έχουμε στη διάθεσή μας το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνει ειδικό βάρος σε περιβαλλοντικά έργα, όπως η προστασία και η ανάδειξη των διαφόρων οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων υπενθυμίζει σε όλους μας το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής, η ύπαρξή μας η ίδια, με τον φυσικό πλούτο που μας έχουν κληρονομήσει οι προηγούμενες γενιές, καθώς και το καθήκον που έχουμε, πολίτες και πολιτεία, να διαφυλάξουμε και αν είναι δυνατόν να αυξήσουμε τον πλούτο αυτό για τα παιδιά μας», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.