Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αναστέλλεται για έξι μήνες ο νόμος για τους ημιυπαίθριους χώρους

Στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Θάνο Μωραΐτη, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τους υμιυπαίθριους και γενικότερα για την αυθαίρετη δόμηση.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Υφυπουργούς Θάνο Μωραΐτη και Γιάννη Μανιάτη για το θέμα των ημιυπαίθριων.
Η Υπουργός ανακοίνωσε την αναστολή για έξι μήνες του νόμου του κ. Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, των υπογείων και ισογείων πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση και κάλεσε τους πολίτες να μη δηλώσουν τους ημιυπαίθριους. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση, ενώ μέχρι την θέσπιση του νέου νόμου, δηλαδή για έξι μήνες, θα ισχύει ο προηγούμενος νόμος.
H κ. Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κύρωση για όσους τους έχουν τακτοποιήσει, διευκρινίζοντας ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα «παγώσουν» οι αιτήσεις για τακτοποίηση ημιυπαίθριων οι οποίες έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες και εκκρεμούν, ενώ οι πολίτες που έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο στις πολεοδομίες και η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Η Υπουργός είπε πως έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τις άδειες που έχουν εκδοθεί στο μεσοδιάστημα και υπογράμμισε ότι ειδοποιούνται οι Πολεοδομίες για την επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Επίσης τόνισε ότι στις νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν και αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.