Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Οι προσκλησεις της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος



Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για την εφαρμογή της πρότασης-αιχμή του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη οικονομία βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντός-Ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, που ανέλαβε προχθές, έπειτα μάλιστα από... διπλή εκδήλωση παράδοσης και παραλαβής αφού «μοιράζεται» αρμοδιότητες από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το πρόσωπο που ξεχώρισε με την απλότητά του αλλά και την εν γένει παρουσία του που δεν θυμίζει με τίποτε πολιτικό, είναι η Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη της οποίας το στυλ έχει ήδη προκαλέσει πλήθος ευμενών σχολίων.
Η Υπουργός, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και είναι εξωκοινοβουλευτική, είναι η έκπληξη του Υπουργικού συμβουλίου και έχει σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό βιογραφικό που μέχρι χθες ήταν άγνωστο.
Όπως όλα δείχνουν ο τομέας περιβάλλοντος πάει στον Θάνο Μωραΐτη και αυτός της ενέργειας στον Υφυπουργό κ. Μανιάτη, ενώ υπάρχει ένα πλήθος αντικειμένων που μεταβιβάζονται στο συγκεκριμένο Υπουργείο, για το οποίο απαιτείται και κάποιο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, μιας και έχει αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων.
Καταρχήν, με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων γίνονται διαρκώς συσκέψεις μεταξύ διευθυντικών στελεχών ενώ Υπουργός και Υφυπουργοί καλούνται να επιλέξουν στελέχη με εμπειρία και γνώση σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Άμεσα επίσης θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα της έδρας του Υπουργείου, με τον Θάνο Μωραΐτη να εγκαθίσταται πιθανότατα στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ επί της οδού Αμαλιάδος, σε μικρή απόσταση από το Υπουργείο Ανάπτυξης επί της Μεσογείων, όπου θα εγκατασταθούν η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Μανιάτης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινά από το μηδέν, αλλά έχει τεράστια προοπτική λόγω του αντικειμένου που καλείται να διαχειριστεί αλλά και την βαρύτητας που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει στο περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.
Π.Η.Τ.