Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο Μεσολόγγι για τον "Καλλικράτη" τη Δευτέρα 17/5


Η «Διοικητική Μεταρρύθμιση - Πρόγραμμα ‘‘Καλλικράτης'' , το παρόν και μέλλον του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» με εισηγητή τον δήμαρχο Γιάννη Αναγνωστόπουλο, είναι και το μοναδικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Μεσολογγίου που γίνεται την Δευτέρα στις 7 το βράδυ, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού η τελική πρόταση του Υπουργείου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προτάσεις για τα όρια του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Κι αυτό γιατί παρά την εκφρασμένη πρόταση απ’ όλα τα θεσμικά αυτοδιοικητικά όργανα για συνένωση του δήμου της Χάλκειας με αυτόν του Μεσολογγίου(ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, ΚΕΔΚΕ, Δημοτικά συμβούλια Χάλκειας και Μεσολογγίου) τελικά το Υπουργείο ενσωμάτωσε το δήμο Χάλκειας στο δήμο Ναυπακτίας και ταυτόχρονα μετέφερε ένα ζωτικό χώρο της επαρχίας Μεσολογγίου( δήμοι Αρακύνθου και Μακρυνείας) στο δήμο Αγρίνιου.
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι η συνεδρίαση αποκτά ιστορικό θα λέγαμε χαρακτήρα, αφού θα πρέπει η καθοριστεί το πλαίσιο της άμεσης, συντονισμένης και αποτελεσματικής αντίδρασης ώστε να υπάρξει επανακαθορισμός της χωροταξίας των δήμων στην Αιτωλοακαρνανία.
«Με το προτεινόμενο σχέδιο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι 6 από τους 7 δήμους στην Αιτωλοακαρνανία θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση και μαρασμό τα επόμενα χρόνια αφού οι πόροι τα έσοδα τους θα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά του Αγρινίου και κυρίως με το προτεινόμενο σχέδιο δεν εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη.
Επιπλέον και το πιο σοβαρό για το δήμο του Μεσολογγίου είναι ότι θα πάψει να είναι έδρα μιας σειράς υπηρεσιών και παράλληλα πολλές του υπηρεσίες θα χάσουν τη δυναμική που έχουν όπως πχ. Δ.Ο.Υ., Δικαστήρια, Αστυνομία κλπ. με ότι αυτό συνεπάγεται»
μας μετέφερε αυτοδιοικητικό στέλεχος της πόλης του Μεσολογγίου με μακρά πορεία στα κοινά για να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.