Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Με επιτυχία η παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου του Π. Κατσούλη "Μεσολόγγι 1830–1940 - Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας"


Η τέταρτη κατά σειρά συγγραφική δουλειά του εκπαιδευτικού και Αντινομάρχη Αιτ/νίας Παναγιώτη Κατσούλη, με τίτλο "Μεσολόγγι 1830–1940 - Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας" παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής "Ο Άγιος Συμεών" και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Μεσολογγίου.
Στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», μίλησαν για το περιεχόμενο του βιβλίου καθώς και για όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιώνουν τη συγγραφή του και προτρέπουν στην ανάγνωσή του, οι Γεράσιμος Καζάνας, Γ.Γ. της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας, Κώστας Καρκανιάς, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, Παναγιώτης Κοντός, Γ.Γ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Νάσος Μπασαγιάννης, δικηγόρος και λέκτορας στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Τους παρευρισκομένους υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν εκ μέρος των διοργανωτών, οι Πρόεδροι τους Πάνος Μπαγιώργας και Γιάννης Μπούρος, αντίστοιχα.
. "Το βιβλίο του Παναγιώτη Κατσούλη εξιστορεί τα γεγονότα τοπικής εμβέλειας μιας περιόδου περίπου 100 ετών" επεσήμανε ο. Γ. Καζάνας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική θέση του Μεσολογγίου, θέτοντας, παράλληλα, ερωτήματα αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν την πόλη σε μια καθοδική πορεία.

Την σπουδαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας έρευνας υπογράμμισε, με τη σειρά του, ο Κ. Καρκανιάς, λέγοντας πως και ο ίδιος είχε σκεφτεί να ασχοληθεί με την τοπική πολιτική ιστορία του Μεσολογγίου μετά την Έξοδο.

Μια σύντομη "φυλλομέτρηση" της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκε από τον συγγραφέα έκανε ο Παναγιώτης Κοντός, ζητώντας να κάνουμε ως πολίτες "υπερβάσεις" σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικό-κοινωνικές "κόντρες" που ενυπάρχουν μεταξύ μεγάλων πόλεων. Ολοκλήρωσε μάλιστα την παρουσίασή του, λέγοντας πως "οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ιστορία".

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Νάσος Μπασαγιάννης ο οποίος, απευθυνόμενος στους πολιτικούς άρχοντες, ζήτησε να υπάρξουν προτάσεις και υποδομές για περαιτέρω ανάπτυξη, ώστε το Μεσολόγγι να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Από την παρουσίαση δεν έλειψαν και οι διάλογοι μεταξύ ομιλητών και κοινού, όπως και των ομιλητών μεταξύ τους, αφού η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα υπάρχοντα δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα και κάποιες από τις απόψεις δεν έτυχαν της γενικής παραδοχής. Ο Παναγιώτης Κατσούλης, που πήρε το λόγο τελευταίος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους παρευρέθηκαν, αναφέρθηκε στην έρευνά του για το βιβλίο χαρακτηρίζοντάς το την πιο "μακρά του περιπέτεια". "Ήθελα να κάνω μια καταγραφή της τοπικής πολιτικής ιστορίας και όχι μια συνολική ιστορική θεώρηση -δεν είμαι, άλλωστε, ιστορικός. Πιστεύω πως όλοι μας, ολάκερη η ανθρωπότητα, έχει χρέος απέναντι στο Μεσολόγγι, για την ύπαρξη εννοιών όπως η "ελευθερία, η "αλληλεγγύη", η "ειρήνη". Το γεγονός της Εξόδου δεν ήταν άλλωστε ένα τυχαίο συμβάν, που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», τόνισε.
Στην εκδήλωση διακρίναμε ανάμεσα στους άλλους, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνο Μωραΐτη, το Βουλευτή Αιτωλ/νιας Ανδρέα Μακρυπίδη, τη βουλευτή της Β΄ Αθηνών Σοφία Σακοράφα, τον πρώην Υπουργό Σταύρο Μπένο, τον πρώην Βουλευτή Αιτωλ/νιας και Υπουργό Αθανάσιο Δημητρακόπουλο, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Γεώργιο Κουβέλη , τη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, τον Πρόεδρο των Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών Γιώργο Αναγνωστόπουλο, τον Πρόεδρο της ΟΠΣΥΞ Δημήτρη Στεργίου και πολλούς άλλους εκπροσώπους συλλόγων του Νομού μας.


ΚΑΤΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ