Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πάνω απ' όλα η προάσπιση του κομματικού συμφέροντος ακόμη κι όταν θεσμικά εμπαίζεται η Πόλη


Σε λίγες ώρες το σχέδιο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελεί νόμο του Κράτους, χωρίς να φαίνεται ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σχετικές με τη χωροταξία των νέων δήμων.
Έτσι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το αίτημα για αναρρύθμιση των ορίων του δήμου Μεσολογγίου δεν θα ικανοποιηθεί, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους τοπικούς παράγοντες, μιας και «εμπίπτει» στο 10% των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ που δεν ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών…
Με αυτά τα δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι πολλοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες για τη μη ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος, για την αναρρύθμιση των ορίων του δήμου Μεσολογγίου, στη δημοτική αρχή. Κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, τόσο με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θεωρούμε η μετακύλιση αυτή γίνεται αφενός για να προασπιστεί το κομματικό συμφέρον και αφετέρου για αντιπολιτευτικούς λόγους. Το να γίνεται μετακύλιση ευθυνών για αντιπολιτευτικούς λόγους είναι κατανοητό, όμως το να αποδίδονται ευθύνες σε λάθος πρόσωπα για να προασπιστεί το κομματικό συμφέρον και να προστατευτούν οι υπηρέτες του, που ουσιαστικά αυτοί φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη σηκώνει συζήτηση…
Και σηκώνει συζήτηση γιατί, εμμέσως πλην σαφώς γινόμαστε μάρτυρες μιας «δεύτερης» ανέντιμης συμπεριφοράς απέναντι στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο και φυσικά και ο δήμαρχος. Κι αυτό διότι από την πλευρά του δήμου Μεσολογγίου ακολουθήθηκε και τηρήθηκε κατά γράμμα θα λέγαμε η διαδικασία της διαβούλευσης, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου.
Από τη διαδικασία προέκυψε μια ξεκάθαρη πρόταση που υιοθετήθηκε από την ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας και τη ΚΕΔΚΕ και η οποία για άγνωστο λόγο δεν υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και πολλά έχουν λεχθεί είναι προφανές ότι η κύρια ευθύνη για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο κι αν καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια να μετακυληθεί η ευθύνη στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Μεσολογγίου.
Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι γράφουμε τις παραπάνω γραμμές, λόγω τις συνεργασίας μας με το δήμαρχο του Μεσολογγίου, ώστε να τον «δικαιολογήσουμε» κλπ…
Η αλήθεια είναι ότι γράφουμε τις παραπάνω γραμμές, γιατί και εμείς νιώθουμε απογοητευμένοι από τον εμπαιγμό που επεφύλαξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στο δήμο του Μεσολογγίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού σε καμία των περιπτώσεων δεν υπήρξε αδράνεια με βάση πάντα τα χρονοδιαγράμματα που δινόταν από το Υπουργείο.
Και η απογοήτευσή μας γίνεται οργή βλέποντας στην συνέχεια τους υπηρέτες του κομματικού συμφέροντος να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα προβάλλοντας μια σειρά έωλων επιχειρημάτων που απέχουν της πραγματικότητας.
Μια απογοήτευση και μια οργή που δεν διακατέχει μόνο εμάς, αλλά την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των υπηρετών του κομματικού συμφέροντος να τη «βαφτίσουν» μειοψηφία.
Είμαστε βέβαιοι και σίγουροι ότι αυτή η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου θα πληρώσει με το ίδιο νόμισμα αυτούς τους υπηρέτες, όσο κι αν προσπαθούν οι τελευταίοι να το παίξουν «μωρές παρθένες»…