Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό

«Ανάσα ζωής» για τον Αμβρακικό Κόλπο αποτελούν τα αναπτυξιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ , που εγκρίθηκαν χθες ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, που συνεδρίασε προχθές στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας.
Το νέο Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» για την Αιτωλοακαρνανία αφορά τους Δήμους Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Μεδεώνος, Μενιδίου και προβλέπει:
Α. Βελτίωση γενικών υποδομών του Αμβρακικού Κόλπου (συν. προϋπ. 22.300,00 ευρώ ), συμπληρωματικά έργα στα λιμάνια - αλιευτικά καταφύγια κ.λπ.
Β. Προστασία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων (προϋπολογισμού 53.050,00 ευρώ ). Δράσεις διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και λιμνοθαλασσών, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αστικών απορριμμάτων.
Γ. Ανάδειξη περιβάλλοντος και προώθηση συμβατών επενδυτικών δραστηριοτήτων (προϋπολογισμού 26.750,00 ευρώ ), ανάδειξη οικοσυστημάτων οικισμών και μνημείων πολιτισμού, οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, αξιοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών και αλιευτικών προϊόντων.
Δ. Εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων προσεγγίσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας και της σήμανσης των προϊόντων του πρωτογενή τομέα (προϋπολογισμού 17.900,00 ευρώ ).
Για τον τουρισμό, ο νομάρχης Θύμιος Σώκος τόνισε ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Τρύφου (Δήμου Μεδεώνος) και υπογράμμισε ότι η περιοχή μπορεί να υποδεχθεί την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Ακόμη, ο κ. Σώκος αναφέρθηκε στην ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, βυζαντινά μνημεία) και στη δημιουργία θεματικού πάρκου με μουσείο εικονικής πραγματικότητας για τη Ναυμαχία του Ακτίου.
Στην χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής, Δημήτρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πάνος Τσιχριτζής, εκπρόσωποι του Δήμου Μεδεώνος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Αμφιλοχίας