Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για τη Δυτική Ελλάδα ζήτησε ο Απ. Κατσιφάρας


«Έργα που δεν έχουν ωριμότητα πρέπει να βγουν από το ΕΣΠΑ. Οφείλουμε να δείξουμε πολιτική γενναιότητα και να πάρουμε αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, να κρατάμε σε ομηρία πόρους και κοινωνίες». Με την φράση αυτή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την εισήγηση του στην σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του Προγράμματος και αξιοποίησης των πόρων του υπέρ εκείνων των έργων που παρουσιάζουν ωριμότητα κατασκευής.
Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή Ελλάδα εφοδιάζονται – μέσω του ΕΣΠΑ- με τέτοιο εύρος αναπτυξιακών πόρων. «Είναι μια κατάκτηση και για την Αυτοδιοίκηση και για την περιφερειακή Ελλάδα και μια δικαίωση για όσους τόλμησαν να πραγματοποιήσουν την συγκεκριμένη επιλογή», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «εναπόκειται σε εμάς πλέον να φάνουμε αντάξιοι της μεγάλης ευθύνης που έχουμε, αλλάζοντας την μοίρα της Δυτικής Ελλάδας».    



Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Ρίο») πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου το σύνολο των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ περνάει στις αιρετές Περιφέρειες και ως εκ τούτου ο Απόστολος Κατσιφάρας παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του νέου αντικειμένου, τη σημασία του ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι «ο χρόνος που απομένει είναι μικρός και η ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε μεγάλη».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τα τέσσερα πρώτα βήματα και το σχεδιασμό που ήδη έχει εκπονηθεί για το ΕΣΠΑ, εκ μέρους της αιρετής Περιφέρειας.
Πρώτον, την πλήρη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την καταγραφή των προβλημάτων και αδυναμιών, όπως και την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπισή τους. «Πρέπει κατ’ αρχήν να εκτιμήσουμε ποια από τα ενταγμένα έργα μπορούν να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν. Αν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τότε θα πρέπει αυτά να απενταχθούν και να ενταχθούν άλλα με μεγαλύτερη ωριμότητα που θα είναι και εναρμονισμένα στο νέο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Δεύτερον, την άμεση προκήρυξη των Θεματικών Προτεραιοτήτων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί και την αύξηση των χορηγούμενων πιστώσεων για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Άμεσος στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των προκηρύξεων του Προγράμματος για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις πιστώσεις που απαιτούνται ανά Θεματική Προτεραιότητα και άξονα του ΕΣΠΑ».
Τρίτον, την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης των ενταγμένων πράξεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορροφητικότητα των πιστώσεων αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας των πόρων. Είναι απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης και ολοκλήρωσης των πράξεων, όπως της ωρίμανσης των έργων, των διαγωνισμών δημοπρασίας, των συμβασιοποιήσεων και νομικών δεσμεύσεων, των πληρωμών κ.λπ. Αυτό θα το επιτευχθεί τόσο με την μεγαλύτερη ενεργοποίηση των στελεχών των Υπηρεσιών στις διαδικασίες αυτές, όσο και με τη συνεχή βοήθεια των Κυρίων των Έργων (π.χ. Δήμοι), που παρουσιάζουν αδυναμία στη στελέχωσή τους και στην διαχειριστική τους επάρκεια.
Τέταρτον, την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της περιοχής μας για την οποία απαιτείται άμεση συνεργασία των τριών αιρετών Περιφερειών (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά), με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Αρχών, των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών και Υπηρεσιακών Παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος.  «Στην αναθεώρηση αυτή κρίσιμα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως αναπλάσεις σε περιοχές ημιαστικές (αντί σε αμιγώς αστικές περιοχές), βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών τμημάτων οδοποιίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ.α.», υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Τέλος ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι τούδε βήματα συνεργασίας με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας για ένταξη έργων τους στο ΕΣΠΑ και κατέληξε: «Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ με βάση τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτισμικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας θα οδηγήσει την επίτευξη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Περιφέρειά μας».