Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Μαχαιριά στην καρδιά του επαρχιακού Τύπου

εφημεριδεςΣε απόφαση να μποϋκοτάρει κάθε είδηση που αφορά στη δραστηριότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προχώρησε η Ε.Ι.Ε.Τ. Η Ένωση που αριθμεί ως μέλη 165 εβδομαδιαίες εφημερίδες από όλη την Ελλάδα ουσιαστικά έτσι εγκαινιάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας για τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου που εκτιμά ότι πλήττει τη βιωσιμότητα των μέσων των μελών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης προς το κοινό. Στην περιοχή μας πολλές γνωστές εφημερίδες(Μαχητής, Αναγγελία κ.α.) είναι μέλη της Ένωσης και από τα πρώτα φύλλα τους μετά τις διακοπές έθεσαν σε εφαρμογή το κόψιμο των δελτίων τύπου των βουλευτών των δυο μεγάλων κομμάτων αλλά και κάθε πληροφόρηση για τη δράση τους.

Δηλώνουν δε ότι οι βουλευτές ενώ ενδιαφέρονται για την προβολή του έργου τους ψηφίζουν την εξόντωσή τους. Θυμίζουμε ότι μέσα στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η διακοπή στην ουσία της τηλεφωνικής και ταχυδρομικής ατέλειας που είχαν οι εφημερίδες της επαρχίας ενώ στα σκαριά είναι και η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιριών που θεωρείται, ίσως, το τελειωτικό πλήγμα για τον τοπικό τύπο, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε ως σήμερα.

 

 


Μάλιστα στις εφημερίδες - μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ δημοσιεύεται ψήφισμα που παραθέτει τις απόψεις των εφημερίδων, το οποίο έχει ως εξής:

“ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Μαχαιριά στην καρδιά του επαρχιακού Τύπου

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να πληγεί καίρια η λειτουργία και η ελεύθερη έκφραση του περιφερειακού Τύπου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση της χώρας τους τελευταίους μήνες. Τώρα που η έγκυρη πληροφόρηση και η ενημέρωση στην πραγματική της διάσταση έχει αναχθεί σε ύψιστο αγαθό, οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές αποφάσεις επικεντρώνονται στη φίμωση του ελεύθερου λόγου, ο οποίος εκφέρεται μέσω των εφημερίδων της περιφέρειας.

Η άποψη της κυβέρνησης, που υιοθετείται και από τη Νέα Δημοκρατία, προφανώς είναι ότι ο έντυπος λόγος της περιφέρειας που ελέγχει την εξουσία, στηλιτεύει τα λάθη και στηρίζει την πρόοδο, πρέπει να σιγήσει. Προς τούτο και τα δύο κόμματα «εξουσίας» ψήφισαν το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου (ΦΕΚ 152 Α’ Νόμος 3986/01.07.2011) χωρίς να προηγηθεί ουδεμία διαβούλευση και χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια Παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε, παρά τις ιταμές προκλήσεις, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, κοντά στους αναγνώστες μας, στοχεύοντας στην προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής μας, στην ανάπτυξης και στην πρόοδο.

Σαν πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας και κάθετης αντίθεσης με όλα αυτά που συμβαίνουν, λάβαμε την απόφαση της αναστολής της φιλοξενίας των δελτίων Τύπου και λοιπών ανακοινώσεων των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι ψηφίζουν (είναι αλήθεια πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν) τις τυποκτόνες διατάξεις των εκάστοτε νομοθετημάτων και αυτό διότι αποτελεί οξύμωρο πολιτικό σχήμα και δεν συνάδει με την εντιμότητα, το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι από τη μια ζητούν τη δυνατόν μεγαλύτερη προβολή τους μέσα από τα έντυπά μας και παράλληλα ψηφίζουν την εξόντωσή τους.
Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ”

Αναδημοσίευση από το agrinionews.gr