Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μεσολόγγι. Άμεσα πρέπει να διερευνηθεί γιατί κάηκε ο ΧΥΤΑ


Ενώ από τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στο Μεσολόγγι θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι από πλευράς δήμου Μεσολογγίου θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ενέργεια στα εξής ζητήματα:
1.       Τοποθέτηση γεννητριών στα αντλιοστάσια ύδρευσης του δήμου προκειμένου να μην επαναληφτεί το φαινόμενο της διακοπής υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος. Δυστυχώς εξαιτίας αυτής της έλλειψης κατά την επιχείρηση της πυρόσβεσης στις πρώτες ώρες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς καταγράφηκαν δυσκολίες λόγω έλλειψης νερού και ίσως αυτό το γεγονός να αποτέλεσε αιτία για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
2.       Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να τοποθετηθούν συστήματα πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου. Κι αυτό γιατί είδαμε για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια να γίνεται «κάρβουνο» η Αρχαία Καλυδώνα.
3.       Επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας για όλο το δήμο καθώς μαρτυρίες κάνουν λόγο για καθυστερημένη συνολική αντίδραση των εμπλεκομένων με την κατάσβεση υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας.
4.       Κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος πυροπροστασίας στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.
5.       Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο δήμο Μεσολογγίου, τα μέλη των οποίων στην πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου πραγματικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους (ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Ομάδα Έρευνας Διάσωσης)
Από κει και πέρα θα πρέπει επίσης από πλευράς δήμου να διερευνηθεί από διαπαραταξιακή επιτροπή σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τι συνέβη και η φωτιά κατέκαψε τμήμα του ΧΥΤΑ.
Και πρέπει να γίνει η διερεύνηση για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι μας γνωρίζαμε ότι στο ΧΥΤΑ υπήρχε επαρκές σύστημα πυροπροστασίας, με αποτέλεσμα εύλογα να αναρωτιόμαστε για την επάρκειά του ή καλύτερα για το αν υπήρχε.
Είναι ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί διότι από πλευράς δημάρχου Μεσολογγίου μας δηλώθηκε «ότι δεν υπήρχε τίποτε για να προστατευτεί ο ΧΥΤΑ», ενώ από την πλευρά του εκπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρείας του ΧΥΤΑ με δηλώθηκε ότι «υπήρχε στο ΧΥΤΑ σύστημα πυρόσβεσης και η διοίκηση του ΧΥΤΑ δεν μας ζήτησε βοήθεια για το πώς λειτουργεί».
Η διάσταση αυτή  απόψεων πρέπει να αποσαφηνιστεί για ευνόητους λόγους…
Δ.Μ.