Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γ. Ατσαλάκης: "Φθάνει πια! Κάτω τα χέρια από τη ΔΟΥ Μεσολογγίου"


Μια νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου φαίνεται ότι προκαλείται από  μεθόδευση που «μαγειρεύεται» στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες - που έχουν διοχετευτεί παρασκηνιακά και οι οποίες να τονίσουμε ούτε επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται – ανατρέπεται η αρχική απόφαση για ίδρυση μιας Δ.Ο.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι!!!
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση των δυο Δ.Ο.Υ. με αυτή όμως του Μεσολογγίου να υποβαθμίζεται σε β’ τάξης και μια σειρά περιοχών που υπαγόταν στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, όπως ο Αστακός να εντάσσονται σε αυτή του Αγρινίου.
Όπως είναι αναμενόμενο το άκουσμα της «είδησης» έστω και σε επίπεδο φημολογίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο Μεσολόγγι, με δεδομένη την στάση της κυβέρνησης σε μια σειρά άλλων ανάλογων ζητημάτων με κορυφαίο αυτό του Εφετείου.
Ήδη τον χορό των αντιδράσεων ανοίγει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, Γιάννης Ατσαλάκης, ο οποίος με γραπτή του δήλωση αναδεικνύει τη μεθόδευση που ακολουθείται.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ατσαλάκη έχει ως εξής:
«Πρόσφατα, επιχειρείται, κατ’ εξαίρεση για πολλοστή φορά, η άδικη και διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Η επίσημη ειδησιογραφία βεβαιώνει ότι στο σχέδιο ενοποιήσεων των Δ.Ο.Υ. της Χώρας, που προβλέπει την διατήρηση μίας Δ.Ο.Υ. στην πρωτεύουσα του κάθε Νομού, παρακάμπτεται και δεν ισχύει ΜΟΝΟ για την Αιτωλ/νία! Γνωρίζω αποφάσεις επί αποφάσεων του Δήμου Αγρινίου και γειτονικών σ’ αυτόν, καθώς και φορέων, συλλόγων. Κατανοώ την αναγκαιότητα ύπαρξης και εξυπηρέτησης και δεν είμαι αντίθετος στην παραμονή και της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου. Και έχω τοποθετηθεί δημόσια και σε συνέντευξή μου γι’ αυτό. Όμως, ταυτόχρονα δήλωσα και αμετακίνητη και μαχητική στάση και θέση μου είναι να μην πειραχθεί η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου και περιορισθούν τα δικαιώματά μας και λιγότερο των δύο τρίτων (2/3) που έτσι κι αλλιώς χάνουμε με την διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου.



Δυστυχώς, οι γνωστοί “φαταούλιδες” επιδιώκουν προκλητικά και απαράδεκτα, διακριτικά και παράνομα την κατ’ εξαίρεση και σε βάρος των άλλων (Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού) προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά και μεταχείριση. Έτσι, αποθρασυνόμενοι υποστηρίζουν την παραμονή της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και ας κλείσει του Μεσολογγίου ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, ας είναι του Αγρινίου Α΄ τάξης και Β΄ τάξης του Μεσολογγίου. Στοχεύοντας στην υποβάθμιση και απαξίωσή μας και αύριο στο κλείσιμο και αυτής και την μεταφορά της στο Αγρίνιο! Δεδομένου ότι σε Α΄ τάξη Δ.Ο.Υ. μπορούν να υπαχθούν άλλες Δ.Ο.Υ. π.χ. της Ναυπάκτου και του Αστακού, απογυμνώνοντάς μας και απομονώνοντας εμάς, που έχουν βάλει στόχο, αν είναι δυνατόν, τον αφανισμό μας!
Κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει και είναι τεκμηριωμένη στάση και θέση μου ότι το αδηφάγο αγρινιώτικο λόμπυ ζει και μεγαλώνει σε βάρος όλης της περιφέρειας της Αιτωλ/νίας (Αμφιλοχίας, Βόνιτσας, Αστακού, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Θέρμου). Πληρώνουμε όλοι ένα ευκαιριακό υδροκεφαλισμό σε βάρος της αποκεντρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης.
Μπορούσαμε, αταλάντευτα, να ταχθούμε υπέρ του σχεδίου των ενοποιήσεων των Δ.Ο.Υ. κατά Νομό, με μία στην Πρωτεύουσα, όπως προβλέπει και ψηφισθεί. Η κατανόηση των αναγκών και άλλων περιοχών δεν σημαίνει αδυναμία, ούτε άκρατος τοπικισμός, που άλλοι θέλουν, προωθούν και προκαλούν. Αν οι Βουλευτές του Νομού μας, που απερίφραστα τους ονομάζω «Βουλευτές Αγρινίου» και στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι φορείς απόψεων και ενεργειών σε βάρος της Πρωτεύουσας του Νομού, ασέβαστα, αφού συμπίπτει να είναι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, κιβωτός της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με παντοτινή οφειλόμενη Τιμή και Χρέος του Έθνους και του Ελληνικού Κράτους, τότε οφείλουμε και πρέπει να τους καταγγείλουμε «ως εχθρούς του Μεσολογγίου και του Έθνους» και να απονείμουμε “αιώνιο” στίγμα στην ιστορία.
Δεν θα επιτρέψουμε το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ να ταφεί “δημοσία δαπάνη”. Γιατί έστειλε και θα στέλνει, φάρος παντοτινός στην παγκόσμια ιστορία, αναστάσιμο μήνυμα, πανανθρώπινων αρχών και αξιών και τον εξευτελισμό της ύλης στα ανώτατα ιδανικά, που πρέπει να διδάσκονται οι επερχόμενες γενιές και που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η Πατρίδα μας. Όπου η ανεξαρτησία και η αυτοτέλειά της περιορίζεται, δοκιμάζεται η φυσιογνωμία της και οι παγκόσμιες παρακαταθήκες της, και απαιτείται, προπαντός τώρα, παιδεία και πολιτισμός, με την διατήρηση φωτεινών συμβόλων που θα παραδειγματίζουν.
Εξάλλου, την δημόσια δαπάνη ας την κρατήσει να τη δώσει σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις βλαπτικών προϊόντων (καπνός) σε βάρος των φορολογούμενων Ελλήνων. Ας πληρώσει αδρά το Κράτος, δηλαδή όλοι μας, συνεχείς αγορές οικοπέδων στο Αγρίνιο για να φτιάξει Εργατικές Κατοικίες, Σχολεία, Νοσοκομείο, Δικαστικό, Αστυνομικό Μέγαρο και άλλα, που έπρεπε και όφειλαν να γίνουν. Αλλά η συνεισφορά του ολοκαυτώματος του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ έδωσε την ταυτότητα των νεοελλήνων και παραλληλίσθηκε με τους Μαραθωνομάχους και Σαλαμινομάχους της αρχαιότητας, σε μια αδιάλειπτη συνέχεια της φυλής μας, των Ελλήνων και έσωσε τον Αγώνα και ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος. Δώσαμε την περιουσία μας, συντηρώντας και μισθοφόρους στον αγώνα για Λευτεριά, το αίμα μας και τη ζωή μας, υπέρ πάντων. Συνεχίσαμε και μετά σε κρίσιμες στιγμές του έθνους μας, δώσαμε εμπράγματη εγγύηση και ενέχυρο τις Αλυκές, τη Λιμνοθάλασσα και τους πόρους, για έσοδα και εγγύηση των εξωτερικών δανείων, του δοκιμαζόμενου Κράτους. Και συνεχίσαμε, δώσαμε δημοτική και “δημόσια” γη (αλίπεδα) για να γίνουν χωρίς δαπάνες εξαγορών, αποζημιώσεων και απαλλοτριώσεων, τα όσα παραπάνω στοίχησαν για το Αγρίνιο π.χ. Δικαστήριο, Σχολεία, Διοικητήριο, Εργατικές Κατοικίες, Πρόνοιας, ΚΑΠΗ, Δ.Ο.Υ., Τελωνείο και Λιμεναρχείο, Αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτές και κλειστές), Γεωργική Σχολή, Τ.Ε.Ι., Αλυκές, αρδευτικά και υδρευτικά έργα, λιμενική ζώνη κ.ά., ακόμη και το νέο Νοσοκομείο (που και αυτό υποβαθμίστηκε) έχει επαρκείς ίδιους πόρους! (κληροδότημα ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ). Να σημειωθεί ότι έχουμε δώσει οικόπεδα (αλίπεδα) για τα δύο προγράμματα Εργατικών Κατοικιών, που αδικαιολόγητα καθυστερούν, για κτίριο της Αστυνομικής Δ/νσης Αιτωλ/νίας (Α.Τ. Τροχαίας, Τ.Α. Μεσολογγίου, Πυροσβεστικής), σημειώνοντας ότι στην μετέπειτα αποσπώμενη Διεύθυνση Ακαρνανίας! έγινε με αγορά στο Αγρίνιο. Ακόμη και το κολυμβητήριο έγινε, χωρίς να έχει καμία διάκριση η γείτονα πόλη σε αντίθεση με εμάς πολυνίκες και με πανελλήνια πρωταθλήματα, και εκκρεμεί δεκαετίες σ’ εμάς αν και έχει γίνει σε μικρότερες πόλεις (Καρπενήσι, Αργοστόλι, Αγ. Νικόλαος κ.ά.) και έχουμε παραχωρήσει περιουσία μας και γι’ αυτό.
Συνεχή προσφορά από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο Άγιος Τόπος, δώσαμε την περιουσία μας και το ζωτικό μας χώρο μέχρι και την ζωή μας. Και αυτό μας κάνει δικαιολογημένα πιο περήφανους από άλλους τόπους και κατοίκους. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και την περιουσία και τη ζωή μας, να δώσουμε αν θελήσει και χρειασθεί το Κράτος, η Πατρίδα και το Έθνος. Γιατί, αυτές είναι οι παραδόσεις και οι παρακαταθήκες μας των αθάνατων ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ. Και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστη την πρωταθλήτρια των πόλεων, την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Ποτέ μην το ξεχνούν αυτό οι εκάστοτε αρμόδιοι και ιθύνοντες και το μήνυμα αυτό είναι προς κάθε κατεύθυνση και πρέπει αποφασιστικά και αγωνιστικά να το λάβουν σε κάθε κατεύθυνση. Διεκδικούμε τα δίκαια, τα όσα μας ανήκουν. Απαιτούμε μνήμη και σεβασμό, αναγνώριση και οφειλόμενη τιμή και χρέος, όπως μας πρέπει και μας αξίζει. Ποτέ, μην ξεχνούν, ότι αυτός ο τόπος έχει Υπερασπιστές και Αγωνιστές.
Να αφήσουν αν ήτο δυνατόν, την περιοχή μας, χωρίς δημόσιες δαπάνες και έσοδα, σε “οικονομική αυτοτέλεια”, είμαστε αυτοδύναμοι με πλεόνασμα. Στο ελληνικό “ανάγλυφο” ένας αντικειμενικός παρατηρητής, χωρίς δισταγμό θα υποθέσει ότι το μοναδικό σύμπλεγμα των Δέλτα του Αχελώου και του Ευήνου με τους υγροβιότοπους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, την αυτοματοποιημένη αρδεύσιμη γόνιμη πεδιάδα, τα πολιτιστικά μνημεία και αρχαιότητες, την φυσική (χλωρίδα και πανίδα) ομορφιά και κληρονομιά, τις παραδόσεις και τους πλούσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ελλάδας. Αντίθετα, όμως είναι απ’ τις πιο φτωχές της χώρας μας, με συνεχείς καταστροφικές επεμβάσεις του αχάριστου και παράλογου Ελληνικού Κράτους (εκτροπή του Αχελώου και Ευήνου, αποξηράνσεις και αλυκοποίηση της Λιμνοθάλασσας κ.λπ.). Όπως και προηγούμενα, των τεχνητών λιμνών (Δ.Ε.Η.), που μεγάλωσαν μεταξύ άλλων το Αγρίνιο και εκβιάζει (ο θύτης) με την απειλούμενη εκτροπή ωφελήματα, αντί του τελικού ζημιωθέντα (θύμα) τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τα ιχθυοτροφεία, καθώς και τις παράκτιες γεωργικές εκτάσεις μας.
Απ’ την γενική και συνολική θεώρηση, που αντί συντομίας, επεκτάθηκα περισσότερο κάτω απ’ το αίσθημα της αδικίας, επανερχόμενος στα δημοσιονομικά και τις Δ.Ο.Υ. και τα εξής: Δεν δικαιολογείται να προτείνεται να διατηρηθεί η Δ.Ο.Υ. Λευκάδας Α΄ τάξης και η αντίστοιχη που εξυπηρετεί τριπλάσιους κατοίκους και επιχειρήσεις σε απόσταση μεταξύ τους 150 χιλιόμετρα να τολμούν θρασύτατα να συζητούν και “στοχευμένα” να προτείνουν την υποβάθμισή μας σε Β΄ τάξης και την απαξίωσή της. Μα είναι μεγάλος ο Νομός μας! Ναι, γιατί το ίδιο δεν γίνεται και στους Νομούς Αχαΐας (και Δ.Ο.Υ. Αιγίου), Ηρακλείου κ.ά. με πληθυσμό περισσότερο του 50% του δικού μας; Γιατί, αυτή η άνιση και διακριτική μεταχείριση; Δεν μπορεί να γίνει δεκτή και αγωνιστικά θα αντιμετωπισθεί και μάλιστα σκληρά, όπως μας συμπεριφέρονται. Εξάλλου με την Ιόνια Οδό η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, με παράκαμψη 15 χιλιομέτρων για Αγρίνιο, χωρίς κτίριο, παρκινγκ, εξυπηρετούνται καλύτερα προς Μεσολόγγι, το οποίο διαθέτει ιδιόκτητους χώρους και εγκαταστάσεις ή μήπως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας αφορούν οι δαπάνες και ο περιορισμός του. Όταν μάλιστα το ίδιο εξυπηρετούνται η Μακρυνεία, το Αγγελόκαστρο που “έκλεψαν” από την επαρχία Μεσολογγίου. Πολύ περισσότερο ο Αστακός και πιο πολύ η Ναυπακτία, που δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε Β΄ τάξης και τοπικιστές ανεγκέφαλοι προτείνουν και τους ζητούν να πηγαίνουν στο Αγρίνιο (Α΄ τάξης). Ορατός ο κίνδυνος, μετά την απαξίωση και την υποβάθμιση (Β΄ τάξης) η οριστική κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου. Είναι αδιανόητες αυτές οι σκέψεις και προτάσεις και μόνο εχθρικές προς την Ιερή Πόλη του Γένους, την Πρωτεύουσα και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως τέτοιες θα αντιμετωπισθούν. Αλήθεια, τι κάνει και ως προς αυτό ο κ. Περιφερειάρχης και το Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας; Κανείς τους άμοιρος ευθυνών και καταλογισμού τους, που σχεδιάζει, ενεργεί ή αδρανεί στη συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση, εξαιρετικά για μας… ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!
Τέλος, είναι άμεση ανάγκη σύγκλισης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για τα ανοιχτά και σε βάρος μας άλλα θέματα. Μη ξεχνάμε σε λίγες μέρες θα έχουμε τα των Τ.Ε.Ι. Θεωρώ ότι πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στους Μεσολογγίτες όπου γης, αλλά και στους ελεύθερους ανθρώπους, των γραμμάτων, των τεχνών και διεθνώς που έχουν ιδανικό το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και τουλάχιστον σέβονται και το θέλουν να παραμείνει και να είναι “ζωντανό” παράδειγμα στους Λαούς και τις επερχόμενες γενιές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πέρα απ’ την συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ζητήσει συνάντηση με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για πρωτοβουλίες και ενέργειες αναστροφής της μέχρι τώρα κακής πορείας, άνισης και διακριτικής και κύρια με τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκη, που θα παραβρεθούν και οι Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, για ορισμό συντονιστή απ’ την Κυβέρνηση, προς τα εκάστοτε αρμόδια Υπουργεία, δεδομένης της μη ουσιαστικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ευρύτερης περιοχής μας. Συνεχής επαγρύπνηση, εγρήγορση και δραστηριοποίηση στα κέντρα σχεδιασμού και αποφάσεων. Απαιτείται και πρέπει να λάβει μαζικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά η ανάγκη σωτηρίας της Πόλης μας.»