Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πλημμύρισε από ποδήλατα η Ορεινή Ναυπακτία

Σε μία προσπάθεια ανάδειξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της Ορεινής Ναυπακτίας, η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πράσινο+Μπλε, η οποία δραστηριοποιείται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με έδρα τη Ναύπακτο, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά, Ποδηλατικούς Αγώνες στην Άνω Χώρα, στις 27 και 28 Αυγούστου 2011.
Η συμμετοχή στο αγωνιστικό μέρος ήταν μεγάλη μια και οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Δήλωσαν συμμετοχή 174 άτομα, συμμετείχαν 124 και τερμάτισαν 107. Συμμετοχές από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Πάτρα, η Καλαμάτα, η Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, ο Πύργος κ.α.
Παράλληλα μεγάλος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών και συνοδών ή Ναυπάκτιων που παρευρέθησαν σε όλη τη διάρκεια του διημέρου παρακολουθώντας από κοντά τη προσπάθεια των αγωνιζομένων. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν βόλτα στο με ποδήλατα που διατέθηκαν δωρεάν από τα καταστήματα ποδηλάτων “Χούτας” του Μεσολογγίου ή που απόλαυσαν μικρή βόλτα με τα υπέροχα Ελληνικά άλογα, που διέθεσε ο Ιππικός Σύλλογος Ναυπακτίας Δωρίδας.

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου, έγινε το αντάμωμα των αγωνιζομένων, συνοδών, επισκεπτών στη κεντρική πλατεία της Άνω Χώρας. Μεγάλος ο αριθμός συμμετοχής, ενώ τα δωρεάν σουβλάκια, οι σπιτικιές πίτες και τα γλυκά, προσφορά φιλοξενίας από τον πολιτιστικό Σύλλογο Ανωχωρητών με έδρα την Άνω Χώρα, μαζί με μουσική και αρκετή μπύρα, ευγενική χορηγία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, βοήθησαν στη γνωριμία των επισκεπτών μεταξύ τους.
Παρόντες στις απονομές, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κος Γιάννης Μπουλές, η Αντιδήμαρχος κα Ζιαμπάρα Μαρία ο αντιδήμαρχος Δημοτικού διαμερίσματος Αποδοτίας κος Καράλης Νίκος, καθώς και οι Δημοτικοί σύμβουλοι κος Τσέλιος Σπύρος, κα Κουτσοσπύρου Μαίρη, κος Καρακώστας Κώστας, ο Δασάρχης κος Ράπτης Γιώργος, ο Δκτής της Τροχαίας Ναυπάκτου κος Ράμος Πανταζής και άλλοι τοπικοί φορείς .
Ο υπεύθυνος της ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε κος Ξύδης Τάσος επεσήμανε « τη σπουδαιότητα για τη περιοχή αυτής της μορφής εναλλακτικού τουρισμού και τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα η προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εθελοντές για την ανάδειξη των δασικών μονοπατιών και γενικά της ποδηλατικής διαδρομής, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στις μέρες μας, για κάθε τοπική κοινωνία. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να μπορούμε να τους διακρίνουμε και φυσικά να θέλουμε να δουλέψουμε με αγάπη και μεράκι και κατέληξε ευχαριστώντας όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή την κοινή προσπάθεια και υποσχόμενος ότι την επόμενη χρονιά, οι ποδηλατικοί αγώνες της Ορεινής Ναυπακτίας θα είναι ακόμα καλύτεροι».
Οι αγώνες υλοποιήθηκαν με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού – Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας Αρ. πρωτ. 2018 και με άδεια τέλεσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας Αρ. πρωτ. 2501/18/147-α
Οι Νικητές αγώνων ανά κατηγορία είναι: .
Αγώνας Road Bike 35km (35km σε άσφαλτο: 20km προθέρμανση &15km αγωνιστικό)
(Κατηγορία ΝΕΟΙ 18-35)
1ος Νικητής: Δημητρακόπουλος Δημήτριος 1:26:24 (Καλαμάτα) 2ος Νικητής: Κούβελας Κωνσταντίνος 1:27:44 (Πύργος ) 3ος Νικητής: Κανελλόπουλος Σταύρος 1:29:02 (Καλαμάτα)
(Κατηγορία MASTERS 35 ετών και άνω)
1ος Νικητής: Εξαρχόπουλος Παναγιώτης 1:29:37 (Πύργος ) 2ος Νικητής: Μαλισιάνος Χαράλαμπος 1:31:24 (Αθήνα) 3ος Νικητής: Gobel Silvian 1:32:09 (Πρέβεζα)
Αγώνας Mountain Bike 28k (13km χωματόδρομος – 7km δασικά μονοπάτια – 8km άσφαλτος)
(Κατηγορία ΝΕΟΙ 18-35)
1ος Νικητής: Τυρολόγος Πέτρος 1:32:46 (Λευκάδα) 2ος Νικητής: Δημητρακόπουλος Δημήτριος 1:34:49 (Καλαμάτα) 3ος Νικητής: Παπαδόπουλος Σταύρος 1:37:31 (Αίγιο)
(Κατηγορία MASTERS 35 ετών και άνω)
1ος Νικητής: Πέπας Γιάννης 1:43:26 (Πρέβεζα ) 2ος Νικητής: Gobel Silvian 1:46:46 (Πρέβεζα) 3ος Νικητής: Σκορδάλης Βασίλης 1:47:07 (Αθήνα)
Αγώνας Fun Mountain Bike 19km (6km χωματόδρομος – 5km δασικό μονοπάτι – 8km άσφαλτος)
1ος Νικητής: Σχοινάς Αλέξανδρος 1:38:11 (Ναύπακτος) 2ος Νικητής: Κούστας Γιώργος 1:42:57 (Αθήνα) 3ος Νικητής: Αχτύπης Αντώνης 1:42:58 (Ναύπακτος)
Αγώνας Road Fun Bike ερασιτεχνών 10km (16 ετών και άνω - σε άσφαλτο)
1ος Νικητής: Χριστόπουλος Τάκης 00:25:54 (Αίγιο) 2ος Νικητής: Βουτίτσος Γεώργιος 00:29:51 (Πρέβεζα) 3ος Νικητής: Τσολάκης Αδάμ 00:31:10 (Αίγιο)
 
Όλοι οι χρόνοι τερματισμού των αγωνιζομένων είναι από Photo finish και σε διασταύρωση με χρονομέτρηση χειρός.
· Όλοι οι αγωνιζόμενοι ασφαλίστηκαν για περίπτωση ατυχήματος από την ΕΘΝΙΚΗ ασφαλιστική
· Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας διέθετε ιατρική ομάδα και ασθενοφόρο.
· Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων διατίθεντο νερά, ευγενική χορηγία του ΚΟΡΠΗ

Οι οργανωτές ευχαριστούν:
·" Ευχαριστούμε για την σημαντική βοήθεια, την τροχαία Ναυπάκτου και τη Δημοτική Αστυνομία.
· Ευχαριστούμε τα καταστήματα Cyclist και Houtasbike για την σημαντική υποστήριξή τους.
- Κληρώθηκαν 3 ποδήλατα προσφορά της Houtasbike. Οι 3 τυχεροί είναι οι: Σφήκας, Βαμβατσίκου Λένα και Κωστογιάννη Άννα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα από το Μάιο έως και τον Ιούλιο, ομάδα εθελοντών της ΜΚΟ Πράσινο+Μπλε , ποδηλάτες βουνού της ομάδας « ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ» και εθελοντές του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αναδείξαν και καθαρίσαν ξεχασμένα από το χρόνο δασικά μονοπάτια.
Έχουν διανοιχτεί και καθαριστεί πάνω από 20 km μονοπατιών. Παράλληλα έχει σημανθεί με πινακίδες για ποδηλάτες βουνού και πεζοπόρους 4,5 km μονοπατιού, το οποίο διαθέτει πανέμορφα γεφυράκια αλλά και ενημερωτικές πινακίδες της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, ώστε ο περιπατητής να ενημερώνεται μέσω φωτογραφιών και πληροφοριών για τη ζωή και τους οργανισμούς του δάσους.
Η Άνω-Χώρα βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μ. σε απόσταση 55 χλμ. από τη Ναύπακτο και 270 χλμ από την Αθήνα. Bρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό. Είναι μια περιοχή πολύ ιδιαίτερη και μοναδική στην Ελλάδα και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν τις "Άλπεις" της Ελλάδας. Η ορεινή Ναυπακτία είναι ένας από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας κατάλληλος για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις.
Ένας τόπος με παράδοση, φιλόξενος με άπλετη φυσική ομορφιά, που αξίζει να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε.
Οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες, μπορούν να στέλνουν τις παρατηρήσεις τους για βελτίωση της διοργάνωσης στο info@prasinomple.gr ή μέσω ερωτηματολογίου αξιολόγησης στο www.bike.prasinomple.gr"