Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια συμβολής του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες για το κοινό, η θαυμάσια έκθεση φωτογραφίας του σκηνοθέτη-φωτογράφου Γιώργου Φιλιππαίου με τίτλο «Λόγια της θάλασσας».
Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσει στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου μέχρι την Κυριακή 12 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση ο Γιώργος Φιλιππαίος ο Ησίοδος, στο έργου του ¨ΘΕΟΓΟΝΙΑ¨, αποκαλεί το ¨βαθυδίνη Ωκεανό¨ πατέρα όλων των ποταμών και των υδάτων. Η απέραντη, φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι το ¨υπέρτατο ύδωρ¨.
Παρ’ όλη τη φυσική και γεωλογική ανακρίβεια, η άποψη του Ησίοδου, σημειώνει ο καλλιτέχνης, ήρθε να αγγίξει τη δική μου αγάπη και αφοσίωση στη θάλασσα και να προκαλέσει την επιθυμία μου για μια σειρά φωτογραφικών απεικονίσεων του ¨ατρύγετου πελάγους¨ και των τέκνων του ¨βαθυρεματάρη Ωκεανού¨.
Όπως λέει ο πολύπειρος φωτογράφος «…αποτόλμησα, με ¨συνένοχο¨ τις εμπνευσμένες γραφιστικές επεμβάσεις του Βαγγέλη Βασιλάτου, να ενσωματώσω αποσπάσματα του έργου του Ησιόδου στις δικές μου φωτογραφίες, χωρίς να αλλοιώσω τη δυναμική της εικόνας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ. Βαγγέλης Στεργίου-Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε «…στην πρωτότυπη ιδέα του φωτογράφου να στηριχθεί στις αρχαίες γραφές του Ησίοδου και της Δημιουργίας του Κόσμου, για να αναδείξει μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες του, τον υδάτινο πλούτο της πατρίδας μας».
Ο κ. Πολίτης μίλησε για «..την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει σήμερα ώστε να προστατευθούν αλλά και να αξιοποιηθούν από καταρτισμένους νέους επιστήμονες οι θάλασσες, τα ποτάμια , οι λίμνες και οι υγροβιότοποι της πατρίδας μας».
Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά «…την σπουδαιότητα των τμημάτων της τεχνολογικής κατεύθυνσης που ανήκουν στο Τ.Ε.Ι. ( Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας , Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων) και σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, ενώ μίλησε επίσης για την συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του Τ.Ε.Ι. του οποίου η προσφορά κρίνεται απαραίτητη και σημαντική για έναν από τους πιο πλουτοπαραγωγικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας».
Στο επίσημο ξεκίνημα της έκθεσης μεταξύ άλλων παρέστησαν ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μεσολογγίου, Αριστείδης Καβάγιας, οι καθηγητές του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. , Αριστογιάννης Γαρμπής & Δημήτρης Ντόβας, ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης, Βασίλης Αρτίκος, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, Γιώργος Πανταζόπουλος και αρκετοί φίλοι της φωτογραφίας!
Η διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας είναι μέχρι τις 12 Ιουνίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά τις απογευματινές ώρες 6 έως 9 μ.μ.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Φωτογραφικής Λέσχης (ΦΩΤΟ.ΛΕΜΕ) της πόλης μας.
Ποιος είναι ο Γιώργος Φιλιππαίος
Ο Γιώργος Φιλιππαίος γεννήθηκε στη Πάτρα. Απεφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου «ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» και ασχολείται επαγγελματικά με την εικόνα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει διδάξει φωτογραφία σε σεμινάρια και τμήματα των ΝΕΛΕ. Έχει εργαστεί ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά spots. Από το 1988 ασχολείται επαγγελματικά με την υποβρύχια φωτογράφηση/ κινηματογράφηση. Έχει δίπλωμα αυτοδύτη 3* CMAS. Έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή της οπτικοακουστικής υποδομής του ενυδρείου «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ», στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΓΛΑΥΚΟΣ».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ - με τον Albert Falco, master diver και καπετάνιος του Calypso, του Jaques -Yves Cousteau. - με την ερευνητική ομάδα ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Βεριόπουλο, με αντικείμενα έρευνας τα δελφίνια, τα χταπόδια και το πλαγκτόν. - με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ Σκηνοθεσία και φωτογραφία σε περίπου 20 ταινίες-ντοκιμαντέρ για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, από τους πάγους της Αρκτικής μέχρι τους βυθούς της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Συμμετοχές σε διεθνή περιβαλλοντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. • Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία «ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ», στο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικού Ντοκιμαντέρ, Οχρίδα 2003. • Δεύτερο Βραβείο Κοινού για την ταινία «ΥΓΡΟΚΟΣΜΟΣ» στο Φεστιβάλ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, Αθήνα 2004.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ • SHOOT AND SAVE. Για την υποβρύχια βιοποικιλότητα, υπό την αιγίδα του UNEP/MAP. ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 • ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΑΙΟΣ 2011.