Ορκίστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιουνίου, στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί που στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Πρόκειται για τους υπουργούς Χάρη Καστανίδη, Δημήτρη Ρέππα και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τους αναπληρωτές υπουργούς Σωκράτη Ξυνίδη και Χάρη Παμπούκη (Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) και τους υφυπουργούς Πάρη Κουκουλόπουλο (Εσωτερικών), Ντίνο Ρόβλια, Παντελή Τζωρτζάκη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Θάνο Μωραΐτη (Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας).
Η ορκωμοσία έγινε χθες καθώς έπρεπε νωρίτερα να προωθηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση των υπουργείων που προήλθαν από τη διάσπαση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την συνένωση των χαρτοφυλακίων των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αφενός, και, αφετέρου, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
«Επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα»
Ξεκινά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με την 1η συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
Επίσης χθες Δευτέρα, 27/06/2011 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την κατάρτιση του Νομοσχεδίου για την Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας έχει αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης του σχεδίου.
Στην συγκεκριμένη δράση , είχε αναφερθεί ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, στις 24 Ιουνίου.
Ο Υφυπουργός είχε μιλήσει για «κορύφωση μιας προσπάθειας , μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών σε στόχο την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για το επιχειρείν στην Ελλάδα.»
Το σχέδιο για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα», προβλέπει την ολική άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
Το σχέδιο δράσης για μια «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» ουσιαστικά αναφέρεται στην εξειδίκευση των βασικών προβλημάτων της επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα των εξής πεδίων για: σύσταση επιχείρησης, εγκατάσταση επιχείρησης, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, μεταφορές (εγχώριες-διασυνοριακές), προβλήματα στη λειτουργία αγορών, συναλλαγές με το δημόσιο-ανάληψη κρατικών προμηθειών, υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, λύση-εκκαθάριση επιχείρησης. Οι δράσεις έχουν σαν σημείο αναφοράς όλο το κύκλο ζωής μιας επιχείρησης, από την ίδρυση της μέχρι και τη λύση της λειτουργίας της.
Για την κατάρτιση της σχετικής λίστας προηγήθηκε μακροχρόνια διαβούλευση τόσο με τα 11 συναρμόδια Υπουργεία όσο και με ακαδημαϊκούς και συλλογικούς φορείς, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, τα επιμελητήρια και τους εκπροσώπους της Τρόικα.
Το σχέδιο δράσης για μια «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.