Κοινή συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης παραχώρησαν χθες (Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008) στο Διοικητήριο, τα μέλη που εκπροσωπούν την Αιτωλοακαρνανία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, μετά την συνεδρίαση του οργάνου στην Πάτρα (Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008) και την αποχώρηση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, η οποία οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας
Θύμιος Σώκος έκανε λόγο για συνειδητή υποβάθμιση, τα τελευταία χρόνια, του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου από την κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό περιφερειακό όργανο, το οποίο έχει σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Ο κ. Σώκος αναλύοντας τους λόγους της αποχώρησής του από την συνεδρίαση επεσήμανε ότι θεώρησε υποχρέωσή του να το πράξει, μπροστά στην προσβλητική συμπεριφορά κυβερνητικών παραγόντων, που πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτούν, τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα σε περιοχές από τις οποίες κατάγονται στελέχη της κυβέρνησης.
Όπως είπε ακόμη ο κ. Σώκος ελάχιστες είναι οι φορές που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ εγκρίνονται έργα χωρίς τα μέλη να αποφασίζουν.
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος παίρνει πόρους αλλά με ποιο τρόπο διαχειρίζονται οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί όπως εξήγησε αν υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα για την Αιτωλοακαρνανίας –κάτι που ζητήθηκε, επίσημα πέρυσι από τον σημερινό Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, κατά την επίσκεψή του στη Νομαρχία- ο νομός θα έμπαινε σε άλλη τροχιά ανάπτυξης.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σώκος χαρακτήρισε ως κοροϊδία και συζήτηση για αφελείς την εξαγγελία της κυβέρνησης, ότι το 80% των πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) θα δοθεί στην ελληνική Περιφέρεια, μιας και οι πρακτικές της άλλα αποδεικνύουν.
Σε ότι αφορά τα δυο θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου, από το οποίο αποχώρησε ο κ. Σώκος, τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και το ΕΣΠΑ, τόνισε ότι στη συζήτηση δυο κρίσιμων για την Περιφέρεια θεμάτων, απουσίαζαν οι αρμόδιοι Υπουργοί ή εκπρόσωποί τους.
Ειδικά για την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ) ο κ. Σώκος είπε ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τον ρόλο τους πάνω στον σχεδιασμό των έργων και των δράσεων.
Για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό ο κ. Σώκος υπενθύμισε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και σε σύσκεψη φορέων, όπου το σχέδιο χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο για την Αιτωλοακαρνανία, τονίζοντας ότι σχεδιάστηκε ερήμην των φορέων του νομού και χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη τον Χωροταξικό Σχεδιασμό Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του 2003, το οποίο είχε υιοθετηθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με απόφασή του και ήταν προϊόν σχεδιασμού και συνεργασίας όλων των φορέων της Περιφέρειας.
Καταλήγοντας ο Νομάρχης και αφού παρέθεσε σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πιο φτωχός νομός της Ελλάδας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην δεχθεί πολιτικές απόκλισης, οι οποίες οδηγούν την Αιτωλοακαρνανία στη φτώχια και τον μαρασμό.
Π. Μοσχολιός: "Η Κυβέρνηση απαξιώνει την Αιτωλοακαρνανία"
Την έντονη αντίδρασή του με το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το ΕΣΠΑ εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου και εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Παύλος Μοσχολιός.
«Δυστυχώς σήμερα δικαιωνόμαστε γιατί από τον Απρίλιο του 2007 είχαμε αντιταχθεί στο καταστροφικό σχέδιο του ΕΣΠΑ με θέσεις και προτάσεις, τις οποίες είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομίας.
Παράλληλα ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι η συζήτηση για το Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό γίνεται πρόχειρα με ευθύνη της κυβέρνησης και δεν έχει κανένα νόημα καθώς ο Χωροταξικός σχεδιασμός έπρεπε να προηγηθεί και επί αυτού να γίνει ο προγραμματισμός του ΕΣΠΑ.
Η αντίθετη πορεία που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού να προσαρμόζεται επί του ΕΣΠΑ και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές για την ανάπτυξη της χώρας.
Καταλήγοντας ο κ. Μοσχολιός χαρακτήρισε απαξιωτική την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι «πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα».
Γ. Αναγνωστόπουλος: "Το Μεσολόγγι δεν υπάρχει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς"
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος άσκησε κριτική στον χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη Δυτική Ελλάδα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «το Μεσολόγγι είναι έξω από τον σχεδιασμό αυτό».
Παράλληλα ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την προστασία και ανάδειξη της λιμνοθάλασσας, ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για ανάπτυξη, μεταφορές και ενέργεια και καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των υδάτων.
Ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπογράμμισε ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια και κοινή δράση όλων των φορέων για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την στάση κυβερνητικών αξιωματούχων που αποφεύγουν συστηματικά να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα καίρια και σημαντικά αιτήματα του Δήμου.
«Το Μεσολόγγι ακόμη και σήμερα είναι πολιορκημένο από Αρχαιολογική Υπηρεσία, Λιμενικό Ταμείο, ΕΤΑ και Κτηματική Υπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσκληθούν κυβερνητικά στελέχη στις Γιορτές Εξόδου εάν ως τα μέσα Μαρτίου δεν υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αιτήματα που έχουν τεθεί.
Π. Τσιχριτζής: "Η Αιτωλοακαρνανία δεν είχε και δεν έχει πολιτική παρέμβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων"
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνος Τσιχριτζής έκανε αναφορά στη φθίνουσα πορεία του νομού από την μεταπολίτευση και μετά «Φθάσαμε στον πυθμένα εξαιτίας της απαξίωσης. Τίποτε δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Τσιχριτζής χαρακτήρισε ως ότι χειρότερο τα ποσοστά ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου για την Αιτωλοακαρνανία όπως αυτά προέκυψαν από τα στοιχεία που δόθηκαν για την αύξηση κατά 25% του ΑΕΠ τα οποία ήταν λανθασμένα σύμφωνα με τη EUROSTAT. «Οι τυχόν εκτός Αιτωλοακαρνανίας επενδυτές, δεν έχουν κανένα λόγο για υλοποίηση επενδύσεων στο νομό, πλην της ΒΙΠΕ στο Πλατυγιάλι, όπου υπάρχουν όμως τα γνωστά προβλήματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Τέλος ο κ. Τσιχριτζής αφού τόνισε την αναγκαιότητα κοινού αγώνα απέδωσε την διαμορφωμένη κατάσταση στην έλλειψη πολιτικής παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.