Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Η Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά επιδιώκεται με το σχέδιο ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.
Για το νομό Αιτωλοακαρνανίας ο σχεδιασμός δεν προβλέπει «κάτι εξειδικευμένο και νέο» που θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτός του ότι υιοθετείται η ανάπτυξη του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα.
Κατά τα άλλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Αγρίνιο αποτελεί …«λοιπό» εθνικό πόλο όταν άλλες πόλεις με όμοια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά χαρακτηρίζονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες εθνικοί πόλοι.
Ταυτόχρονα το σχέδιο προτείνει αόριστα τη δημιουργία δίπολου ανάπτυξης και συνεργασίας Αγρινίου – Μεσολογγίου.
Το Πλατυγιάλι θεωρείται ως βιομηχανικό πάρκο, με παράλληλες υπηρεσίες κόμβου προσωρινής εναπόθεσης εμπορευματοκιβωτίων.
Ο σχεδιασμός υιοθετεί το σύνολο των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν ακουσθεί για διάφορες οδικές συνδέσεις που θα δημιουργήσουν για το νομό ένα συνδυασμένο δίκτυο μεταφορών.
Για τα ζητήματα πολιτισμού μόνο η Ναύπακτος αναφέρεται ως περιοχή εθνικής εμβέλειας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όταν άλλες περιοχές χαρακτηρίζονται διεθνείς και άλλες περιφερειακές.
Τέλος ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα(γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κλπ) και της μεταποίησης αυτών στην πεδιάδα του Αγρινίου καθώς και μέτρα για την προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει ορίζοντα υλοποίησης τη 15ετια και αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους τον προσεχή Απρίλιο.
Πιστεύουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία ίσως δικαιούταν και σίγουρα δικαιούται καλύτερη θέση στο πλαίσιο που παρουσιάσθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όμως οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, αν, λέμε αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους, τότε είναι βέβαιο ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο.
Γι’ αυτό θα πρέπει οι φορείς του νομού να «οχυρωθούν» πίσω απ’ αυτό τον σχεδιασμό και να απαιτήσουν άμεσες χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα για την άμεση υλοποίηση δράσεων που προτείνονται στον σχεδιασμό και παράλληλα να αναδείξουν και τις όποιες αδικίες έγιναν.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνουμε στις αδικίες…