Σελίδες

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Μεσολόγγι

Για τη συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα έργα σχολικής στέγης:
«Θα ξεκινήσω με το κεντρικό συμπέρασμα από αυτή την εξελικτική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα, πολύ φιλόδοξο για τη Σχολική Στέγη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που ανέρχεται στα 59.229.000 ευρώ, αφορά 43 έργα, τα οποία απλώνονται σε όλους τους ΟΤΑ του νομού. Πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να παραδίδονται μετά το 2004, κάποια άλλα είναι εργοτάξια μερικά εκ των οποίων επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποια άλλα είναι στη φάση της δρομολόγησης.
Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες συνεργασίας και συνεννόησης οι οποίες θέλω να πιστεύω ότι μετά τη σημερινή επίσκεψη εδώ ξεπερνιούνται. Από πλευράς μας τα χρήματα είναι δεσμευμένα και δρομολογημένα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Σε αυτό το ποσό των 59 εκ. ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα διασφαλιστούν από το Δ’ ΚΠΣ για τη Σχολική Στέγη, τα οποία συνολικά -όπως μας λέει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στον τομέα της ευθύνης του- είναι 75 εκ. ευρώ για κτιριακά στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, συνολικά μαζί με τους εξοπλισμούς 92 εκ ευρώ. Από αυτά, τα 75 εκ. ευρώ, το μερίδιο του λέοντος, ανήκει δικαιωματικά στην Αιτωλοακαρνανία για τη Σχολική Στέγη, γιατί είναι ο νομός με τα περισσότερα προβλήματα και τις περισσότερες ελλείψεις.
Περιέγραψα προηγουμένως ονομαστικά, ένα προς ένα, τα 43 έργα στα οποία αναφέρεται αυτό το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το 2012, και σε αυτά βεβαίως θα προστεθούν και νέες προτεραιότητες, όπως θα συμφωνηθούν με την τοπική κοινωνία, για να χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ.
Επίσης να πω ότι σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να ανακοινώσω την κατασκευή 22 νέων νηπιαγωγείων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το που θα κατασκευαστούν τα νηπιαγωγεία αυτά, είναι ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και θα πρέπει να λυθεί το θέμα σε συνεννόηση μεταξύ της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έχουμε πει ότι θα εγκρίνουμε το ποσό του 1 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών παρότι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας δια του ΟΣΚ θα δώσει στην τοπική κοινωνία τα χρήματα αυτά μέσα από προγραμματική συμφωνία με το Νομάρχη και τους Δημάρχους για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών, που θέλουν ανάπλαση, αναπαλαίωση ή συντήρηση.
Επιπλέον θα προχωρήσει και σε μία ακόμη προγραμματική συμφωνία για την κατασκευή ενός σχολείου, που θα μας υποδείξουν ως πραγματική προτεραιότητα, μέσα από προγραμματική συμφωνία του ΟΣΚ με τη Νομαρχία και θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Για τη λειτουργία των σχολείων:
"Αναφέρθηκαν και κάποια καινούργια έργα που απαντούν σε αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμαρχοι και δόθηκε και μια απάντηση σε λειτουργικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολεία. Όλα τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι καλυμμένα από την αρχή της χρονιάς. Προέκυψαν όμως ορισμένα κενά από έκτακτους λόγους, 69 άδειες είχαμε για ανατροφή τέκνων από 1/9/2008 και επίσης είχαμε και θεαματική αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.
Αυτές οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν θα αντιμετωπιστούν, σε συνεργασία πάντοτε του Υπουργείου με την Περιφερειακή Διεύθυνση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως δείξαμε συνέπεια για την εύρυθμη έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή τα βιβλία να είναι στην ώρα τους, οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, η εισαγωγική επιμόρφωση να έχει τελειώσει πριν την έναρξη των μαθημάτων, η πρόσθετη διδακτική στήριξη κλπ., έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και το επόμενο διάστημα".
Για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο:
"Είναι μεγάλη είδηση για την περιοχή η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Ενημέρωσα την τοπική κοινωνία ότι πριν αρχίσει αυτή η περιοδεία, εκτός από την έγκριση που είχαμε πάρει με επιμονή μας από το ΣΑΠΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπογράψαμε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του 4ου πανεπιστημιακού Τμήματος, το οποίο συμπληρώνει τις υποδομές και έτσι θα έχουμε 2 Σχολές, με 2 Τμήματα η κάθε μία. Αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία το 4ο Τμήμα, θα συσταθεί και η διοικούσα Επιτροπή, που θα αναλάβει την ευθύνη του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Έτσι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού γίνεται πραγματικότητα και έτσι δικαιώνεται και ένα όραμα που είχε για τον εαυτό της η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας".
Για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου:
"Όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε σε ορισμένες Σχολές ΤΕΙ, από τη μη δήλωσή τους στα μηχανογραφικά δελτία, εμείς έχουμε συστήσει από την αρχή ότι θα πρέπει αυτό το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με επαναδιαπραγμάτευση του θεματικού προσανατολισμού της Σχολής με μετονομασία, ή και με συγχώνευση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει και το Μεσολόγγι τις δυνατότητες που του δίνει το ΤΕΙ της περιοχής.
Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία του και την αναβάθμισή του και θα το κάνουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω, να πω ότι εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να παράξουμε αποτελέσματα".
Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης:
"Η επίσκεψή μας συνδυάζεται με τα εξής αποτελέσματα: είναι τα έργα τα οποία εγκαινιάσαμε, είναι τα εργοτάξια τα οποία επισκεφθήκαμε και πολλά άλλα τα οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή.
Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες που είχαμε και να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από την Κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ".