Σελίδες

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στο Μεσολόγγι



Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Μεσολόγγι για πρώτη φορά η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Ο εορτασμός γίνεται σε όλη τη χώρα, ύστερα από προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη, πρόσφατα από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μεσολόγγι ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον εορτασμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού, τονίζοντας ότι θα συνδράμει κάθε προσπάθεια του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για να καταστεί το Μεσολόγγι επίκεντρο του εορτασμού.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και ολοκληρώθηκαν με εκδήλωσε που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία στο Βυρώνειο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και ο αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος σε χαιρετισμούς που απηύθυναν αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα και τις προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή με την καθιέρωση του εορτασμού της Ημέρας του Φιλελληνισμού.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ροδάνθη Φλώρου, Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, η οποία με μεστό λόγο μίλησε για την « Έξοδο του Μεσολογγίου και το Φιλελληνικό Κίνημα». Παρουσίασε εκφράσεις φιλελληνισμού σε Ευρώπη και Αμερική, που ενέπνευσε το μήνυμα της Εξόδου και η λάμψη του δαυλού του Χρήστου Καψάλη και του Ιωσήφ Ρωγών όταν φώτισε την αγωνιζόμενη Ελλάδα και που η βροντή και ο αχός της συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα, βοηθώντας έτσι καταλυτικά στην ανάκαμψη του φιλελληνισμού και που έσωσε τότε την Ελλάδα από τον αφανισμό και προκάλεσε την αναγέννηση του ελληνικού έθνους, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.
Μετά πήρε το λόγο η Έλενα Ζαβιτσανάκη, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου, η οποία μέσα από μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση διαφανειών, σχετικών με ζωγραφικά έργα και λιθογραφικές συνθέσεις, που Έλληνες και Φιλέλληνες ζωγράφοι εμπνεύσθηκαν από το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού.


Να σημειωθεί ότι στη Δοξολογία και την Κατάθεση στεφάνου παρέστη ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.