Σελίδες

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Οι G του πολιτισμού και η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου

Γράφει ο Γιάννης Κανής
Με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, καθότι απογοητευμένος από την νεοελληνική ζοφερή πραγματικότητα ο κ. Χρήστος Γιανναράς έριξε την ιδέα: να δημιουργηθεί, δύσκολο βεβαίως το εγχείρημα, μια οργάνωση-ομάδα των πλουσιότερων σε πολιτιστική κληρονομιά χωρών, αντίστοιχης αυτής των οικονομικά αναπτυγμένων.
Η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα αποτελέσει παγκόσμια ισορροπία. Από τη μια οι χώρες εκείνες που μεριμνούν από συμφέρον για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας και απ’ την άλλη εκείνες που θα ενεργούν για το σεβασμό, την προστασία, και την ενεργό αξιοποίηση των παραδόσεων πολιτισμού και των μνημείων του, δηλαδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επειδή η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά πολιτισμός. Όπως τα μέλη της ομάδος των G7 (φτάσαμε αισίως τα 20) δεν τα όρισε κάποια διεθνής θεσμική αρχή, έτσι και η ομάδα των G του πολιτισμού μπορεί να προκύψει από συνεννόηση των χωρών που επηρέασαν τον πολιτισμό παγκοσμίως.
Οι χώρες που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν την πρώτη ομάδα είναι η Ελλάδα φυσικά, η Ιταλία, η Κίνα και η Ινδία απ’ τις κοιτίδες πολιτισμού παρά την περιορισμένη τους επίδραση ευρύτερα, το Ιράν ως διαχειριστής του πολιτισμού των Περσών παρά την αφομοίωση του με τον αραβικό μουσουλμανισμό που συνιστά ρήξη με το παρελθόν του καθώς και το Μαρόκο που καυχάται για την αραβικότητά του.
Υποθέτουμε ότι δεν θα υπάρξει ένσταση για την έδρα στην Ελλάδα που αναμφίβολα επηρέασε όσο καμιά άλλη τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η χώρα μας επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να υποδείξει την Ι.Π. του Μεσολογγίου που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για μια τέτοια έδρα.
Μια πόλη καθαρά πνευματική πόλη και κοσμοπολίτικη. Τα μεσολογγίτικα καράβια απ’ τον προπερασμένο αιώνα «το μετάξι κουβάλησαν της Δύσης και το χρυσάφι της ανατολής» κατά τον Εθνικό μας Κωστή Παλαμά. Από το 1735 έως και το 1755 Γάλλοι και Βενετοί πρόξενοι αναφέρουν ότι: «Η Ενετική σημαία δεν δύναται να συναγωνιστεί προς την γιγαντιαίως αναπτυσσόμενη ναυτιλία του Μεσολογγίου».
Η πόλη αυτή διέθεσε τον πλούτο της απ’ τα Ορλωφικά και μετά πολλές φορές για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Είναι χωρίς προηγούμενο και το τονίζουμε επειδή αγνοείται απ’ το πλήθος, ότι ο αρχηγός των ελευθέρων πολιορκημένων Αθανάσιος Ραζη-Κότσικας ήταν εκλεγμένος!! Θυσιάστηκε το Μεσολόγγι πολλές φορές για ελευθερία και πολιτισμό γι’ αυτό και παραμένει πανανθρώπινος φάρος μετά από εκείνη τη νύχτα της εξόδου που την «τρέμει ο λογισμός» όπως την περιγράφει ποιητικά ο μεγάλος Έλληνας Διονύσιος Σολωμός.
Η Δημοτική μας αρχή θα πρέπει να εστιάσει στην ανάδειξη αυτού του ένδοξου κοσμοπολίτικου παρελθόντος ενθαρρύνοντας συγκεκριμένες δράσεις. Η Ι.Π. του Μεσολογγίου βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων της Μεσογείου της κοιτίδας δηλαδή πανάρχαιων πολιτισμών.
Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να το διαχειριστεί η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας που η έδρα της ορίστηκε στο Μεσολόγγι απ’ τον Μάιο του 2006 με την υπογραφή του προέδρου Κάρολου Παπούλια (Π.Δ. αρ. 108) και σύντομα, όπως ευελπιστούμε, θα υπάρξει και ως δραστηριότητα. Οι προσωπικότητες διεθνούς κύρους που συμμετέχουν στην Ακαδημία όπως η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Έριχ Φον Βαϊτσέκερ, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, ο Δημήτριος Τσάτσος μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Επίσης τα ιδρυτικά μέλη Χρήστος Γιανναράς, Γεώργιος Γραμματικάκης, Γεράσιμος Καζάνας, Γιάννης Μανωλεδάκης, Κώστας Παπανδρέου, Κώστας Σέκερης, Κώστας Τσουκαλάς και Αλίκη Μαραγκοπούλου.
Στο ευρύτατο φάσμα των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας ας δούμε και την προαναφερόμενη πρόταση. Είναι εξαιρετικά καλό να ονειροπολούμε…