Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Νέο πρόγραμμα για την περίθαλψη των εξαρτημένων παρουσίασε ο Μάριος Σαλμάς

Το νεό Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ) παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, με το νέο πρόγραμμα θα πραγματοποιείται πλέον χορήγηση ειδικών υποκαταστάτων, βουπρενορφίνης και ναλοξόνης, σε ουσιοεξαρτημένους και από ιδιωτικά ιατρεία.
Ο κ.Σαλμάς χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ως «ορόσημο» για την εξαφάνιση της λίστας αναμονής που υπάρχει για θεραπεία με υποκατάστατα. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι ασθενείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο σε Μονάδα του Προγράμματος Υποκατάστασης.
Οι ιδιώτες γιατροί που θα χορηγούν τις ουσίες θα έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Παράλληλα, οι χορηγούμενες δόσεις θα ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ ενώ οι γιατροί θα ελέγχουν την παράλληλη χρήση ουσιών.
Η χορήγηση του υποκαταστάτου θα γίνεται από το ΕΣΥ ή φαρμακεία που θα θελήσουν να συνεργαστούν ενώ οι ασθενείς θα έχουν απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται.
Κάθε γιατρός του ΠΕΔΠΟ θα έχει 20 έως 30 ασθενείς τους οποίους θα πρέπει να κατανέμει με τρόπο ώστε να βλέπει 2 με 3 ασθενείς την ημέρα για να μην επιβαρύνεται το γειτονικό περιβάλλον του ιατρείου του. Κάθε ασθενής θα προσέρχεται στον γιατρό του ΠΕΔΠΟ δύο φορές το μήνα και τις υπόλοιπες ημέρες θα λαμβάνει υποκατάστατο με δόσεις τμηματικά ή εξ ολοκλήρου από τα φαρμακεία που θα συνεργάζονται με το πρόγραμμα.
Το υπουργείο Υγείας, τέλος, επισημαίνει οτι βουπρενορφίνη και ναλοξόνη έχουν μικρή έως αμελητέα εμπορευσιμότητα στην παράνομη αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόταση εκτός από το ΚΚΕ , το οποίο επικαλέσθηκε "λόγους αρχής".
Άλλωστε, το ΠΕΔΠΟ έχει εισηγηθεί ο ΟΚΑΝΑ στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λίστας της ντροπής που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετρά πάνω από 4.500 περίπου εξαρτημένους χρόνια να εξασφαλίσουν μια θέση θεραπείας. Ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιολόγηση και των ασθενών αλλά και των γιατρών και των φαρμακοποιών ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου προκειμένου να τηρηθεί η δεοντολογία.