Σελίδες

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Με λαμπρότητα η τελετή έναρξης του 35ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου στην Αθήνα












Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εναρκτήρια τελετή του 35ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου παρουσία βυρωνιστών απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του συνεδρίου και στα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει του έργο του Λόρδου Βύρωνα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Dr. David Landsman, τον συμπρόεδρο της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας καθηγητή Μάριο – Βύρωνα Ραΐζη και την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου.
Στην συνέχεια έγινε η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Mr. Jerome Mc Gann σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Για το ερευνητικό έργο και τις μελέτες του καθηγητή μίλησε ο λέκτορας του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παναγόπουλος και ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος των καθηγητών του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας για την αναγόρευση του καθηγητή σε επίτιμο διδάκτορα και η περιένδυση του με την τήβεννο της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ακολούθως ο τιμώμενος ανέπτυξε το θέμα: «Byron Awakening and the Dream of Greece».
Το πρωί της Δευτέρας στην Παλιά Βουλή πραγματοποιήθηκε η «Αθηναϊκή Συνεδρία: Η Ελλάδα την εποχή του Λόρδου Μπάιρον, 1809-1811» με ομιλία του Βρετανού Ακαδημαϊκού Dr. William St Clair με θέμα: «Σεβάσμιοι παρατηρητές: Πώς έβλεπαν την Ακρόπολη της Αθήνας κατά την εποχή του Λόρδου Μπάιρον» και την παρουσίαση θεατρικής ανάγνωσης από το τμήμα Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Richard Stockton College, New Jersey ΗΠΑ. «H Αθήνα, κρατάει την καρδιά και την ψυχή μου: Τα γράμματα από το πρώτο ταξίδι του Μπάιρον στην Ελλάδα 1809-1811».

Ξεχωριστή στιγμή της δεύτερης ημέρας του 35οθ Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου ήταν η επίσκεψη και η ξενάγηση των συνέδρων στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου και τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Πατερμανλής.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν από την Τρίτη στο Μεσολόγγι με την παρουσία σειράς ερευνών και μελετών για το έργο του Βύρωνα από ακαδημαϊκούς πανεπιστημίων όλου του κόσμου.
Την εναρκτήρια τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησαν εκτός των άλλων με την παρουσία τους ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, π δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης κοντός, οι Μεσολογγίτες καθηγητές Πανεπιστημίου Κώστας Φωτιάδης και Παναγιώτης Πουλής, ο απόγονος του Λόρδου Βύρωνα και πλήθος ακαδημαϊκών.