Σελίδες

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

"Προσπέρασε" τον Αχελώο... ο Γ. Παπανδρέου


Ξέχασε να απαντήσει ....για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, ο Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση που του τέθηκε στην συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο.

Κι αυτό προφανώς διότι τα στελέχη του άλλα λένε στους Αιτωλοακαρνάνες και άλλα στους Θεσσαλούς!!!

Συγκεκριμένα η ερώτηση είχε ως εξής:

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ («ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤV»): Κύριε Πρόεδρε, για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που εκπροσωπώ, υπάρχει μια χρονιά ορόσημο, το 2013, με δυο προκλήσεις.

Η πρώτη είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την οποία αγωνιούν οι αγρότες μας, όπως το ξέρετε πολύ καλά, καθώς φτάνουν πολλαπλά μηνύματα για δραματικές περικοπές των επιδοτήσεων.

Ενώ η δεύτερη είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες σε Βόλο και Λάρισα, από τους οποίους προσδοκά ανάπτυξη ολόκληρη η Θεσσαλία, αλλά οι τοπικές κοινωνίες επίσης ανησυχούν επειδή πολλά έργα είναι στο κόκκινο.

Θα θέλαμε λοιπόν τις δεσμεύσεις σας για τις δυο αυτές σημαντικές προκλήσεις, όπως επίσης και για το έργο του Αχελώου, γιατί στην ομιλία σας στη Λάρισα στις ευρωεκλογές είχατε αναφερθεί γενικά για μεταφορά νερού στο Θεσσαλικό κάμπο κι αυτό παρερμηνεύτηκε.

Ευχαριστώ.

Και η απάντηση:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Μεσογειακοί Αγώνες. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να είναι, κι αυτό θέλουμε, απλώς αγώνες επαρχίας, της Θεσσαλίας.

Να είναι Μεσογειακοί και Παγκόσμιοι Αγώνες, δηλαδή να έχουν το βάρος και την προβολή για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα διεθνώς.

Διότι αυτοί οι αγώνες - όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μεγαλύτερο γεγονός - είναι και μια δυνατότητα προβολής του πολιτισμού μας, προβολής του τουρισμού μας, προβολής των προϊόντων μας, προβολής της φιλοξενίας μας, του Ελληνισμού, του χαρακτήρα μας, της ταυτότητάς μας.

Δεύτερον, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το δυναμικό και την επένδυση, για να κινητοποιήσει όλες τις τοπικές δυνάμεις, για σημαντικές υποδομές που θα μείνουν για την ανάπτυξη της περιοχής.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκύψει πάνω στους Μεσογειακούς Αγώνες της Θεσσαλίας. Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος - Λάρισα είναι στο κόκκινο, που είναι πάρα πολύ βασικό και είναι για μας προτεραιότητα, διότι είναι μια ήπια μορφή μεταφορών, συνάδει δηλαδή με τη λογική μας, της πράσινης ανάπτυξης.

Παρά ταύτα, θα κάνουμε το παν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί Μεσογειακοί Αγώνες μέσα σε αυτό το περιθώριο.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό - η δεύτερη ερώτηση - βεβαίως, είμαστε κοντά στον αγρότη εδώ και πολλά χρόνια.

Εγώ προσωπικά, είχα την εμπειρία να ζήσω μαζί τους και αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Πολιτείας με τα δακρυγόνα στον Πειραιά, όταν οι άνθρωποι είχαν δίκαια - θα έλεγα - αιτήματα, για τα οποία έχω τονίσει ότι δεν είναι ότι απλώς ζητάνε κάποια λεφτά. Δεν ζητάνε λεφτά. Ζητάνε προοπτική. Ζητάνε σιγουριά για το αύριο. Ζητάνε μια μέριμνα για το πού θα πάει αυτός ο τομέας της οικονομίας.

Και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει - αυτό ήταν ευθύνη της κυβέρνησης - τη μετάβαση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, από μία οικονομία που ήταν επιδοτούμενη στο προϊόν, και άρα όχι πάντα ανταγωνιστική, διότι ο άλλος παρήγαγε προϊόν που πιθανώς να μην ήταν ανταγωνιστικό στην αγορά, αλλά έπαιρνε την επιδότηση, στο να πάμε σε μια ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, που γίνεται πια ουσιαστικά επιδότηση του αγρότη, για να μπορεί να έχει τις δυνάμεις, τη βάση, πάνω στην οποία θα στηρίξει την αναπροσαρμογή του προϊόντος του, τη μεταποίηση, ώστε να είναι προϊόν ανταγωνιστικό.

Για την Ελλάδα, το ανταγωνιστικό προϊόν δεν είναι το φτηνό προϊόν που θα έρθει από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία.

Για την Ελλάδα, το ανταγωνιστικό προϊόν είναι το προϊόν στο οποίο επενδύουμε τεχνογνωσία, επενδύουμε παιδεία, κατάρτιση, επενδύουμε υποδομές, επενδύουμε πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή ποιότητα και υγεία.

Και επενδύουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, που είναι απ’ τη μεσογειακή διατροφή, μέχρι και τον ιδιαίτερο πολιτισμό τής κάθε περιοχής, την ονομασία προέλευσης, τα προϊόντα. Η Φλώρινα έχει τα όσπρια, τα φασόλια, η Χίος τη μαστίχα, η Κοζάνη τον κρόκο, το λάδι στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, ένα εθνικό προϊόν, το οποίο έχει ταυτότητα και τοπική, αλλά και ελληνική.

Η ταυτότητά μας πρέπει να συνδυαστεί με την ποιότητα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, αναλυτικό πρόγραμμα, κάνουμε πολλές διαβουλεύσεις, για το πώς θα κάνουμε αυτή τη μετάβαση, στηρίζοντας και ανακουφίζοντας σήμερα τον αγρότη, αλλά και βοηθώντας για μια νέα ανάπτυξη, ιδιαίτερα με το νέο αγρότη.

Είχα την ευκαιρία και προχθές να είμαι στην Ολυμπία και να συζητήσω με τους νέους αγρότες ακριβώς αυτά τα ζητήματα.

Θα είμαστε κοντά τους, διότι θεωρούμε ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος ο οποίος χάνεται και συνδυάζεται και με άλλους κλάδους, όπως είναι η βαριά μας βιομηχανία, όπως τη λέμε, του τουρισμού. Σκεφτείτε έναν τουρισμό που έχει ελληνική ταυτότητα, την ελληνική μεσογειακή δίαιτα και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Άρα, έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ύπαιθρο, που βασίζεται ακριβώς στην πράσινη ανάπτυξη, μια νέα αγροτική πολιτική.