Σελίδες

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ολοκληρωμένη πρόταση από τον Θ. Μπασαγιάννη για την άρση των αδιεξόδων του αλιευτικού κλάδου

Ο υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία Θανάσης Μπασαγιάννης επεξεργάστηκε και εκπόνησε μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την ενίσχυση του κλάδου της Αλιείας, στην Αιτωλοακαρνανία.
Η πρόταση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας του με τους ενεργούς αλιείς της περιοχής, τους υδατοκαλλιεργητές και επιστήμονες με μακροχρόνια ενασχόληση με τα ζητήματα της αλιείας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασαγιάννη: «Ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία με την αλιεία να έχει δεσπόζουσα θέση.
Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία της Αλιείας είναι φθίνουσα με ολέθρια αποτελέσματα για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Έτσι, θεώρησα πρωταρχική μου υποχρέωση, να ασχοληθώ με το πρόβλημα αυτό και είμαι σε θέση να καταθέσω σε πρώτη φάση μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον αλιευτικό κλάδο που πιστεύω ότι είναι ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη.
Δεσμεύομαι δε να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίησή της».
Η πρόταση που επεξεργάστηκε ο κ. Μπασαγιάννης με τους συνεργάτες έχει ως εξής:


«ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Αξίζει την πρωτιά στα αλιευτικά προϊόντα»

Κάθε αναφορά στον πρωτογενή τομέα του Νομού μας ακόμα και από πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής γίνεται μονότονα και διαχρονικά στο γεωργικό τομέα (στα καπνά παλιότερα) ή έστω στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Η μόνη αναφορά στον αλιευτικό τομέα είναι μάλλον ιστορικού-παραδοσιακού χαρακτήρα και αφορά τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Είναι όμως έτσι;

Θαλάσσια Αλιεία – Λιμνοθάλασσες – Λίμνες
Προσεγγίζουν τα 1.000 τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και τις 2.500 οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες περιοχές του νομού, τις λιμνοθάλασσες και τις λίμνες. Χρόνο με το χρόνο, η έλλειψη σαφούς εθνικής πολιτικής και μέτρων διαχείρισης έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα των ψαράδων και οι νέοι έχουν στρέψει την πλάτη στον κλάδο.
Το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού μαζί με άλλες μικρές αντιπροσωπεύουν το 42% των εκτάσεων των Ελληνικών λιμνοθαλασσών. Η κύρια λιμνοθάλασσα έχει υποστεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από την αλόγιστη διαχείριση και τις μικροπολιτικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Οι λίμνες του νομού (φυσικές και τεχνητές) έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Υδατοκαλλιέργειες
Σήμερα ο νομός πρωτοστατεί στην παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και υπολογίζοντας και τις μονάδες που βρίσκονται στις κοντινές Εχινάδες νήσους που εξαρτώνται από την Αιτωλοακαρνανία, παράγει πλέον του 25% της εθνικής παραγωγής και απασχολούνται άμεσα 600 άτομα και έμμεσα 1.500. Παράλληλα, ένα πλέγμα ιχθυογεννητικών σταθμών, σύγχρονων συσκευαστηρίων και μονάδων παραγωγής ιχθυοτροφών, αλλά και η -μέχρι προ ολίγων ετών- λειτουργία του ΙΧΘΥΚΑ και του ΤΕΙ Ιχθυοκομίας δείχνουν ότι οι βάσεις του τομέα στο νομό είναι στέρεες. Η αξία των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ καθιστώντας τα ψάρια πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν του νομού.
Προοπτικές
Οι ιδανικές γεωμορφολογικές και υδρολογικές συνθήκες, η μακρά εμπειρία στην αλιεία και τη διαχείριση των λιμνοθαλασσών, η ύπαρξη τεχνογνωσίας στον τομέα των εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών και η γειτνίαση με τις πύλες εξόδου των προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νομού.
Μέτρα πολιτικής
Στα πλαίσια της πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα σύνολο γενικών και ειδικών μέτρων, όπως:
- Ανάδειξη του ρόλου της παράκτιας αλιείας, ιδιαίτερα της μικρής (δίχτυα – παραγάδια), με στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω της καθιέρωσης μητρώου ψαράδων και προώθηση υποδομών για τα σκάφη (καταφύγια, σταθμοί αλιείας)
- Θεσμοθέτηση συμπληρωματικών της αλιείας δραστηριοτήτων, όπως ο αλιευτικός τουρισμός και ο ιχθυοτουρισμός σε όλους τους υδάτινους πόρους (θάλασσα, λιμνοθάλασσες, λίμνες). Οι δραστηριότητες αυτές αναπτύσσονται ήδη στην Ιταλία.
- Διαχείριση των λιμνοθαλασσών με σύγχρονες μεθόδους από ισχυρά συλλογικά σχήματα, με μακροχρόνιες μισθώσεις και συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο.
- Αλιευτική και οικοτουριστική ανάπτυξη των λιμνών (φυσικών και τεχνητών)
- Εδραίωση της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας στα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να συνδυάζονται αρμονικά με άλλες χρήσεις του παράκτιου χώρου και συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος
- Ένταξη των σημαντικών παράκτιων περιοχών του νομού (με αιχμή το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό) στα μέτρα του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013 (Δράσεις τύπου Leader). Επέκταση της εφαρμογής του Άξονα και στις παραλίμνιες περιοχές. Αξιοποίηση όλων των δράσεων του προγράμματος για τους ψαράδες (εκσυγχρονισμοί και αποσύρσεις σκαφών), τους υδατοκαλλιεργητές, τη μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, την προώθηση τοπικών προϊόντων, κ.ά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ.. παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη του Προγράμματος δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ (!)
- Ενίσχυση του ΙΧΘΥΚΑ σε νέες βάσεις, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί κέντρο ερευνητικών και πιλοτικών εφαρμογών στον τομέα, και ουσιαστική ενεργοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Αυτά αποτελούν μια δυναμική προσέγγιση του τομέα αλιείας – υδατοκαλλιέργειας που συνεπάγεται σχεδιασμό, συνεργασία των φορέων, έγκαιρο προγραμματισμό και συνεπή υλοποίηση.