Σελίδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αντίρριο – Κοπεγχάγη ένα Κλίμα: "Κλίμα Παγκόσμιας Συνέργειας"


Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», τοπόσημο της σύγχρονης Ελλάδας, έχει μέσω της εικόνας της συνεισφέρει κι άλλες φορές στην ενίσχυση και εκπομπή μηνυμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος.
Αυτή τη φορά όμως που σήμανε η ώρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το Περιβάλλον, έπρεπε να δοθεί δυνατά και καθαρά το μήνυμα για την αλλαγή συμπεριφοράς, που είναι απαραίτητη για την κυριολεκτική «αναστροφή κλίματος».
Η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» δεν είναι όμως μόνο ένα ωραίο σκηνικό.
Είναι και ένας φορέας με σταθερή δράση για την κλιματική αλλαγή, όπως η πολιτική μείωσης και αντιστάθμισης ρύπων της εταιρικής της λειτουργίας, αλλά και η προαγωγή της οικολογικής οδήγησης ως μέσο συνεισφοράς των πολιτών στην ανάσχεση των επαπειλούμενων δεινών.
Σε αυτή τη βάση έθεσαν εαυτούς ως εταίρους της εκστρατείας ενημέρωσης για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και την οικολογική οδήγηση θεσμοί και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και η Εθνική Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, το Κέντρο Αειφορίας & Αριστείας (CSE), αλλά και ο Δήμος Αντιρρίου που κοίταξε στα μάτια αυτόν της Κοπεγχάγης, για να γίνει πρόδηλο ότι το κλίμα είναι ένα, απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη και ότι συχνά οι «μικροί» απειλούνται περισσότερο από τους «μεγάλους».
Η Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, βρήκε τη Γέφυρα να φέρει ένα μεγάλο διαστάσεων πανό στο κατάστρωμά της με μία παραλλαγή του ίδιου μηνύματος στα ελληνικά και τα αγγλικά: «ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ – ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ».
Το λόγο έκαναν από κοινού πράξη οι εταίροι της πρωτοβουλίας «Αντίρριο – Κοπεγχάγη Οικολογικά & Οικονομικά», που προσήλθαν στο χώρο του Κτιρίου Διοίκησης και του Σταθμού Διοδίων του Αντιρρίου, για να κόψουν μαζί την πράσινη κορδέλα της καμπάνιας.
Έτσι από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου που διαρκεί η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, οι διερχόμενοι από τη Γέφυρα οδηγοί θα λαμβάνουν ένα χρηστικό σημειωματάριο με πληροφορίες για τη Διάσκεψη και συμβουλές «πράσινης» οδήγησης.
Η παραγωγή δε των εντύπων αυτών έχει αντισταθμισθεί ως προς τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα που προκλήθηκαν από την τυπογραφική διαδικασία, μέσω της αντίστοιχης επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου που άνοιξε την εκδήλωση, επισημάνθηκε ότι ένα μέσο αυτοκίνητο που διανύει τη νοητή ευθεία των 2.450 χιλιομέτρων που χωρίζουν το Αντίρριο από την Κοπεγχάγη, παράγει 460 κιλά CO2, ενώ το ίδιο αυτοκίνητο υπό συνθήκες οικολογικής οδήγησης παράγει 322 κιλά (-30%).
Το λόγο πήραν κατά σειρά οι Μπερνάρ Γκαλτιέ (Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.), Γιώργος Κολοβός (Δήμαρχος Αντιρρίου), Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ Ντε Χορντεχουέλα (Εκπρόσωπος Αντιπροσωπείας Ε.Ε. στην Ελλάδα), Άννυ Μητροπούλου (Διευθύντρια Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS) και Βασίλης Αναστασόπουλος (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών – Εκπρόσωπος Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς) οι οποίοι δήλωσαν τα εξής: Μπερνάρ Γκαλτιέ: «Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη νέα μας καμπάνια οικολογικής οδήγησης την ημέρα έναρξης της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών μας για τη μείωση και την αντιστάθμιση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Η ίδια πρωτοβουλία αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματός μας για την οδική ασφάλεια, αφού οικολογική οδήγηση σημαίνει ασφαλής οδήγηση. Στόχος της δράσης μας είναι τα παιδιά-επιβάτες, που είναι δεκτικότερα από τους γονείς στις καλές πρακτικές και στα οποία ανήκει το μέλλον.»
Γιώργος Κολοβός:
«Το κλίμα είναι παγκόσμιο και η απειλή για την υπόσταση της ζωής στον πλανήτη μας αφορά όλους, είτε ζούμε σε μία μικρή πόλη της Δυτικής Ελλάδας, είτε στην πρωτεύουσα της Δανίας, προς την οποία σήμερα όλη η ανθρωπότητα στρέφει το βλέμμα της. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν μας - εκτός από τα σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας - εκείνα τα περί ξηρασίας και σταδιακής ερημοποίησης των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου, τότε το Αντίρριο έχει προτεραιότητα τόσο έναντι της Κοπεγχάγης, όσο και άλλων μεγαλύτερων πρωτευουσών του κόσμου.»
Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ Ντε Χορντεχουέλα:
«Θέση της Ε.Ε είναι πως η αλλαγή κλίματος είναι θέμα όλων μας και όχι μόνο των ηγετών που συναντώνται στην Κοπεγχάγη. Από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 63% των πολιτών της Ενωμένης Ευρώπης θεωρεί πολύ σημαντικό πρόβλημα την κλιματική αλλαγή, 24% κάπως σοβαρό, ενώ το 13% πιστεύει ότι δεν είναι σημαντικό. Παράλληλα το 62% πιστεύει ότι υπάρχουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ το 19% πως ο επιχειρηματικός κόσμος δεν υλοποιοεί πολιτικές για το περιβάλλον. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο χώρο ενός ευρωπαϊκού έργου που διακρίνεται για την εταιρική περιβαλλοντική του υπευθυνότητα. Χαίρομαι επίσης που το υπό διανομή έντυπο υλικό φέρει και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Άννυ Μητροπούλου: «Η ταύτιση της έναρξης της καμπάνιας με την έναρξη της Διάσκεψης είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχής συμβολισμός. Το ότι βρισκόμαστε στο Αντίρριο για να μιλήσουμε για την Κοπεγχάγη αποδεικνύει ότι τα παγκόσμια είναι τοπικά και τα τοπικά παγκόσμια. Η Κοπεγχάγη είναι ένα ορόσημο. Από τη Διάσκεψη περιμένουμε δεσμεύσεις για δραστική μείωση εκπομπών ρύπων, παροχή βοήθειας από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες, δρομολόγηση τερματισμού αποψίλωσης δασών και άλλες ανάλογες πολιτικές.»
Βασίλης Αναστασόπουλος:
«Η Γέφυρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ζωής για την περιοχή με κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις προς όφελός της. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας συμπαρίσταται στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας του οποίου μέλος είναι και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., άρα συμπαρατάσσεται και με τις δράσεις όπως η συγκεκριμένη, την οποία υλοποιεί η εταιρεία και αγγίζει εκτός από την οδική ασφάλεια και την οικολογία. Στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να εστιάσουμε στους 25.000 φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου, που δημιουργούν καθημερινά ένα όγκο μετακινήσεων που υπερτερεί του συνολικού όγκου μετακινήσεων της πόλης της Πάτρας.»