Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Διαμαρτυρίες στην Κατοχή

Από κατοίκους για την διαμονή και την συμπεριφορά
δεκάδων Βούλγαρων τσιγγάνων.
Απειλήθηκε σοβαρό επεισόδιο την Δευτέρα, στο κέντρο του χωριού,
άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης για τους Βούλγαρους,
που δουλεύουν στη συλλογή πορτοκαλιών
Για τρίτη χρονιά στην περιοχή του δήμου Οινιαδών και ειδικότερα μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Κατοχή, ζουν περίπου 200 αθίγγανοι από τη Βουλγαρία, που εργάζονται για ένα τρίμηνο περίπου κάθε χρόνο για τη συλλογή της παραγωγής πορτοκαλιών στην περιοχή.
Οι συνθήκες διαβίωσης των αθίγγανων, που έχουν δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό σε ερειπωμένο παλιό εργοτάξιο, είναι άθλιες και υπάρχει σοβαρό ζήτημα υγιεινής και προστασίας της υγείας τους.
Για το θέμα, αν και πριν μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκε από την εφημερίδα «Πολιτεία» φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και ουσιαστική παρέμβαση για την ανθρώπινη διαβίωση των συγκεκριμένων ανθρώπων, που έρχονται από την χώρα τους, για να πέσουν ουσιαστικά και θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, μιας και δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι στην Κατοχή που κάνουν λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα».
Το ότι «επιστρατεύονται» υπήκοοι της Βουλγαρίας γι'αυτή τη δουλειά, μάλλον δείχνει και το ύψος του μεροκάματου για τους συγκεκριμένους εργάτες γης... αλλά και το μέγεθος της ανάγκης τους, για να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα, υπό αυτές τις συνθήκες.
Η ανέχεια όμως είναι όπως όλα δείχνουν και η αιτία για την πρόκληση επεισοδίων μεταξύ των Βούλγαρων και κατοίκων στην περιοχή. Την Δευτέρα μάλιστα στο κέντρο της Κατοχής, κάτοικος απειλήθηκε με σιδηρολοστό από έναν από τους Βούλγαρους και υποχρεώθηκε να καταγγείλει το συμβάν στην Αστυνομία. Κανείς δεν ξέρει γιατί οι Βούλγαροι διαμένουν στο εν λόγω παλιό εργοτάξιο, που είναι ιδιοκτησία συγκεκριμένου ατόμου, που κατά πληροφορίες αρνείται το ότι έδωσε ο ίδιος στην συγκατάθεση του για να εγκατασταθούν εκεί οι συγκεκριμένοι εργάτες, μερικοί εκ των οποίων έχουν φέρει και τις οικογένειες τους στον καταυλισμό.
Το επεισόδιο της Δευτέρας δεν είναι και το μοναδικό, όπως καταγγέλλουν οι Κατοχιανοί. «Δυστυχώς μια έκταση περίπου δέκα στεμμάτων έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, όπου δεν νοείται να ζουν άνθρωποι, Λίγα μέτρα από το σημείο, βρίσκεται και το κεντρικό υδραγωγείο της Κατοχής και ο γύρω χώρος έχει γίνει υπαίθριο αποχωρητήριο. Σε καθημερινή βάση, κυκλοφορούν με τα κακοσυντηρημένα οχήματα τους, αρκετές φορές μεθυσμένοι και είναι θέμα χρόνου να προκληθεί νέο επεισόδιο ή κάποιο δυστύχημα» λένε αγανακτισμένοι κάτοικοι της Κατοχής.
Περίπου 200 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε παλιά τολ ή σε πρόχειρες κατασκευές τυλιγμένες με νάιλον, ενώ δεν λείπουν και καταγγελίες για κλοπές σε σπίτια ή καταστήματα. «Δεν μπορεί τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων να διαταράσσουν την καθημερινότητα και την ζωή των πολλών.
Δεν θέλουμε κάποιοι να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, χρειάζεται έλεγχος», σημειώνει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής και ζητά να δοθούν λύσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το θέμα είναι κοινωνικό, ανθρώπινο αλλά και οικονομικό, εάν αναλογιστούμε και την εκμετάλλευση που υφίστανται.

Π.Η.Τ.