Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Θ. Μωραΐτης: "Φρένο στην αυθαιρεσία και την ανομία στα δάση"

«Καθοριστικό βήμα, που θα βάλει φρένο στην αυθαιρεσία και την ανομία που επικρατούσε στα δάση», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, που συζητείται στη βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.
Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο Υφυπουργός τόνισε πως το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί την αρχή για να χαραχθεί μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν της ανομίας και της αυθαιρεσίας στα δάση.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλη την επικράτεια, χωρίς όμως να σχετίζεται με το ζήτημα της δασικής πολιτικής στη χώρα, που εντός του 2010 τίθεται σε νέα βάση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μωραΐτης, με σκοπό την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων όπως, η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, το καθεστώς αποχαρακτηρισμού των εκτάσεων, τα αυθαίρετα, τα πρόστιμα, οι αναδασώσεις, η φύλαξη του δάσους, καθώς και ο ίδιος ο ορισμός του δάσους.
Το νομοσχέδιο αποτελεί και το πρώτο βήμα για την προστασία των καμένων στην Αττική, την περιοχή που υφίσταται τεράστιες οικοδομικές πιέσεις.
«Πλέον «μπαίνει ένα φρένο» στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων, μια μεγάλη, διαχρονική πληγή της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, στοχεύουμε στην ολοκλήρωση του κορυφαίου έργου της σύνταξης των δασικών χαρτών, το οποίο είναι εφάμιλλο του κτηματολογίου. Οι δασικοί χάρτες τελειώνουν την ιστορία των καταπατήσεων.
Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και επιτέλους ας βάλουμε στόχους. Θα είναι μεγάλη επιτυχία να κυρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον πρώτο δασικό χάρτη της χώρας, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.»,
σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Τα βασικά μέτρα που προβλέπονται μέσα από το νομοσχέδιο, είναι:
. Η παύση οικοδόμησης στις καμένες περιοχές, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών
. Η ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών
. Η λειτουργία συστήματος τηλεπισκοπικής παρακολούθησης.
. Η ίδρυση Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, που θα λειτουργεί επικουρικά και πρόσθετα στους υφιστάμενους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα αδυνατούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους εναντίον των καταπατητών.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός, ξεκαθάρισε πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αυθαιρεσίας και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος:
«Το τι είναι και που είναι δάσος πρέπει να είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο, γιατί πολύ απλά αδιαπραγμάτευτο είναι και το μέλλον των παιδιών μας, της επόμενης γενιάς. Το που είναι το δάσος πρέπει να τεκμηριώνεται με επιστημονικό τρόπο και με χρήση τεχνολογικών εργαλείων.», είπε ο κ. Μωραίτης, που στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν στην φυσική αναγέννηση των δασών, προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση του μεγαλύτερου προγράμματος αναδάσωσης που γνώρισε η χώρα.
Τέλος, επισήμανε πως με αυτές τις πρωτοβουλίες, αποδεικνύεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μπει τέλος στην αδράνεια, να αποκατασταθεί η ορθή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, με την βοήθεια όλων, ώστε τελικά και ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί και το περιβαλλόταν να προστατεύεται
«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα γενναίο, τολμηρό σήμα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα νομοσχέδιο χρέους …αν θέλετε, είναι παράλληλα και μια συγνώμη… στις επόμενες γενιές για όσα δεν έγιναν.
Είναι μια ξεκάθαρη δήλωση αλλά και πράξη, ότι από εδώ κι πέρα η ελληνική πολιτεία θα εκπληρώνει το χρέος της απέναντι στον εαυτό της, αλλά και στους πολίτες»,
είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Θάνος Μωραΐτης.