Σελίδες

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ακύρωσε το ΣτΕ τη μεταβίβαση της Πολεοδομίας Ναυπάκτου από το Δήμο στη Νομαρχία

Απόλυτη είναι η δικαίωση για τον Θύμιο Σώκο και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αιτωλ/νίας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα του 2008 του ΥΠΕΧΩΔΕ με βάση το οποίο μεταβιβάζονταν οι αρμοδιότητες των πολεοδομικών εφαρμογών στην Ναύπακτο από τον Δήμο στην Νομαρχία.
Το ζήτημα είχε προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ δήμου Ναυπάκτου και Νομαρχίας με το γνωστό πρόβλημα της μη έκδοσης αδειών, να «πνίγει» τη πόλη και την περιοχή.


Με το Προεδρικό Διάταγμα οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ ουσιαστικά απήλαξαν τον δήμο της Ναυπάκτου από την «καυτή πατάτα» της Πολεοδομίας και «πέταξαν το μπαλάκι» στην Νομαρχία, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του Νομάρχη Θύμιου Σώκου που είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για την τακτική των Υπουργείων, που περισσότερο λειτούργησαν με κομματικά κριτήρια, παρά με κριτήρια επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει την περιοχή.
Μάλιστα έκτοτε ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Παπαθανάσης, καλούσε κατ'επανάληψη την Νομαρχία να αναλάβει άμεσα τους εκκρεμείς φακέλους, απειλώντας με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητούσε την ακύρωση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος 93/2008.
Η αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε τελικά δεκτή από το ΣτΕ και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια σοβαρή εξέλιξη στο ζήτημα, ανατρέπει τα δεδομένα και θέτει πλέον τον δήμο Ναυπάκτου προ των ευθυνών του.
Να θυμίσουμε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ούτε είχε ζητήσει την αρμοδιότητα, αλλά ούτε μπορούσε να την ασκήσει, μιας και δεν πληρούνταν καν οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Ν/Α.
Ουσιαστικά με το Π.Δ. του 2008, δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για τους οικονομικούς πόρους που ήταν απαραίτητοι για αυτήν την νέα αρμοδιότητας που ουδέποτε στο παρελθόν άσκησε η Νομαρχία. Παράλληλα, η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να ρωτηθεί κανείς ή έστω να υπάρξει ένας ελάχιστος διάλογος.
Να σημειωθεί επίσης πως η Νομαρχία Αιτωλ/νίας είχε παύσει από 1981 να ασκεί τις επίμαχες πολεοδομικές δραστηριότητες και ποτέ δεν τις μεταβιβάστηκαν όταν συνεστήθη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1994.
Επίσης, ήταν γνωστό πως η Νομαρχία δεν διαθέτει την οργάνωση, το προσωπικό αλλά και τους πόρους που θα της επέτρεπαν να ασκήσει τις αρμοδιότητες που της μεταβιβάστηκαν με το επίμαχο Π.Δ. του κ. Σουφλιά και του κ. Παυλόπουλου.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το Πολεοδομικό Γραφείο του δήμου της Ναυπάκτου απασχολούσε δέκα υπαλλήλους, ενώ το Τμήμα Πολεοδομικών εφαρμογών Ναυπακτίας της Νομαρχίας μόλις πέντε εκ των οποίων οι τέσσερεις ήταν διοικητικοί και ο προϊστάμενος αρχιτέκτονας και την ίδια στιγμή δεν ήταν δυνατή η μετάθεση υπαλλήλων στην Ναύπακτο από το Μεσολόγγι, εξαιτίας του ανεπαρκέστατου αριθμού των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συντριπτικά επιχειρήματα που είχε καταθέσει η Νομαρχία κατά του Προεδρικού Διατάγματος, που «μέσα σε μια νύχτα» είχε υπογραφεί το 2008.
Τώρα πλέον μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δικαιώνει πανηγυρικά την Νομαρχία και με δεδομένη την παρουσία νέας πολιτικής ηγεσίας στα αρμόδια Υπουργεία, είναι η ώρα το ζήτημα να τεθεί υπό άλλο πρίσμα και να παραμεριστούν οι κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες που μόνο πρόβλημα δημιούργησαν, ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα που ταλανίζει τη Ναύπακτο, επιτέλους να λυθεί.
ΠΗΤ