Σελίδες

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Θεωρητική ...η "πρώτη" ΄προσέγγιση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Λίγο πριν την “εκπνοή” των κυβερνητικών τελεσιγράφων εν όψη της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, ο νομός Αιτωλ/νίας μέχρι στιγμής δεν έχει καν αρχίσει να επεξεργάζεται έστω συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα που καίει περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο. Τα όρια των νέων δήμων που θα προκύψουν παραμένουν αδιευκρίνιστα ακόμη και ως μορφή πρότασης, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα, προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες πως αυτή τη φορά τουλάχιστον, οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Η συνεδρίαση που διοργανώθηκε την Τρίτη από την ΤΕΔΚ νομού Αιτωλ/νίας, δεν ήρθε να προσθέσει απολύτως τίποτε σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε, αποτελώντας στην ουσία επανάληψη των όσων έχουν διατυπωθεί από δημάρχους και φορείς του νομού.
Διάχυτη η απαισιοδοξία των περισσότερων εκ των παριστάμενων δημάρχων, τόσο για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται οι ίδιοι να καταθέσουν την πρότασή τους, όσο και για την συνολική “βιωσιμότητα” του σχεδίου “Καλλικράτης” που πρόκειται να διαιρέσει εκ νέου τη χώρα.
Την Κυριακή 11 Απριλίου, λήγει η πρωτοβάθμια διαβούλευση είπε χθες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Κοιμήσης, προκαλώντας εύλογες απορίες στην πλειοψηφία του ακροατηρίου.
Επιπλέον, λειτουργικά, θεσμικά και οικονομικά ζητήματα είναι αυτά που αποτελούν το μεγαλύτερο “πονοκέφαλο”. Και είναι λογικό αυτό να συμβαίνει γιατί είναι σχεδόν ακατόρθωτο εντός δέκα ημερών να ληφθούν αποφάσεις που θα αποτελέσουν στο μέλλον τη βάση “ζωής” των νέων δήμων.
Επιπλέον δε, στο μεγαλύτερο νομό της χώρας, χρειάζεται τουλάχιστον “μαγική ιδιότητα” προκειμένου να συγκεραστούν απόψεις, να γεφυρωθούν – όπου υπάρχουν – χάσματα, να αρθούν επιφυλάξεις και φυσικά να εξεταστούν λεπτομερώς και χωρίς αδικίες τα κριτήρια που θέτει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία υποτίθεται δίνουν τον άξονα της διαβούλευσης.
Από την συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών χθες, είναι σχεδόν καθολική η άποψη πως οι αποφάσεις περί νέων ορίων των δήμων έχουν ήδη ληφθεί, ενώ η τελευταία φράση του π. Δημάρχου Ινάχου Σ. Τορουνίδη περί “κλεισμένου πακέτου” ίσως είναι αυτή που αποδίδει την γενική εντύπωση.

Οι θέσεις των φορέων για τη Μεταρρύθμιση
Αναλυτικότερα, η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου Α. Κοιμήση, ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικούς άξονες και κατευθύνσεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.
Από την περισσότερο τεχνοκρατική παρουσίαση των γενικών θέσεων του “Καλλικράτη”, ξεχωρίζει η τελεσίδικη πλέον πρόθεση του Υπουργείου να μην αλλάξει ούτε τα όρια των νέων περιφερειών, αλλά ούτε να να συζητήσει καμία μεταβολή των ορίων των σημερινών δήμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το ενδεχόμενο νέας Περιφέρειας πλέον αποκλείεται, ενώ παράλληλα οι Δήμοι Μενιδίου (προς Άρτα) και Ευπαλίου (προς Αιτωλ/νία) δεν μπορούν να ελπίζουν σε “αποσχίσεις”.
Εκ μέρους των φορέων που παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θ. Κουτσουπιάς ζήτησε παραγωγική συνοχή των νέων δήμων,σ υνέχεια και ομοιογένεια.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Παπαναστασίου επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση όρων και κατευθύνσεων, έβαλε ζήτημα για τους λόγους που έκλεισε βιαστικά το θέμα των αλλαγών σε περιφέρειες και δήμους, ενώ τόνισε πως η όποια διαβούλευση θα πρέπει να έχει χρόνο.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Π. Τσιχριντζής έκανε λόγο για αναγκαιότητα ισχυρών και ομοιογενών δήμων ως το μόνο αντίβαρο στην έντονη αστικοποίηση των τελευταίων ετών, ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, Γερ. Θεοφιλάτος χαρακτήρισε τον “Καλλικράτη” ως “σχέδιο απορρύθμισης” που κατά την εφαρμογή του όχι μόνο δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αλλά κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Μεσολογγίου κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για διασφάλιση των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργος Σκαρμούτσος έκανε λόγο για “προαποφασισμένες συνενώσεις”, “ελλειμματικό διάλογο” και βιαστικές αποφάσεις.
Ως εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ ο νομαρχιακός σύμβουλος, Γιάννης Λύτρας είπε πως στο νέο μοντέλο της αυτοδιοικητικής διαχείρισης θα πρέπει η εξουσία να φύγει από τους μονοπρόσωπους εκπροσώπους της και να περάσεις στα συλλογικά όργανα είτε περιφερειακού επιπέδου, είτε δημοτικού , ενώ παράλληλα πρότεινε τους Αντιπεριφερειάρχες και τους αντιδημάρχους να τους εκλέγει το Σώμα και όχι να επιλέγονται από τον εκάστοτε επικεφαλής.

Οι θέσεις των Δημάρχων
Ανοίγοντας τις τοποθετήσεις των δημάρχων ο Παύλος Μοσχολιός χαρακτήρισε ως την σημερινή συγκυρία ως την ιδανικότερη που θα μπορούσε να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, υπεραμυνόμενος των θετικών αλλαγών που επέφερε η εφαρμογή του πρώτου “Καποδίστρια”. Ακολούθως, ο Δήμαρχος Παραβόλας, Β. Καπέρδας εξέφρασε επιφυλάξεις για “ειλλημένες αποφάσεις” που δεν θα αγγίξουν στην τελική εφαρμογή τους πολίτες, ενώ διέκρινε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος διαπίστωσε και αυτός πως η πρώτη εφαρμογή του “Καποδίστρια” έφερε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, ωστόσο όμως διαπίστωσε πως πλέον οι ίδιοι οι πολίτες έχουν προβληματισμούς, γνώμη και άποψη η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Περισσότερο περιεκτικός ο Π. Στάικος από τον Αστακό, ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός που “άγγιξε” θέμα ορίων, λέγοντας πως ένας δήμος στα παλαιά όρια της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου θα είναι δυσλειτουργικός και μη βιώσιμος.
Ο δήμαρχος Μενιδίου, Μάρκος Βασίλας μίλησε για “στρεβλό νομό” και “στρεβλό δήμο”, διατυπώνοντας στην ουσία την βούληση των πολιτών του δήμου Μενιδίου για απόσχιση από το νομό Αιτωλ/νίας και προσάρτηση στο νομό Άρτας, κλείνοντας με το μάλλον “ρητορικό” ερώτημα του πως γίνεται ένας νομός να έχει 5 δήμους και 8 βουλευτές.
Ο δήμαρχος Πυλλήνης, Γιάννης Μπουλές, επεσήμανε πως η χρήσιμη συζήτηση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, Λάμπρος Κουτρολός έκανε λόγο για “πιεστικό χρόνο” και “στασιμότητα”. Έβαλε δε ζήτημα εξυγίανσης των δήμων, πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Ο δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης επίσης μίλησε για ειλλημένες αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα καλούνται να υποβληθούν χωρίς πόρους και μόνο με υποσχέσεις, ενώ ο Δημήτρης Τριποτσέρης από την Αλυζία εξέφρασε την αντίθεσή του με το σχέδιο.
Τέλος, ο δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας έβαλε ζήτημα τρόπου λειτουργίας των νέων δήμων, διατυπώνοντας παράλληλα πρόταση παράτασης του “εσωτερικού” διαλόγου.