Σελίδες

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ανέδειξαν την προσφορά του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην επαγγελματική τους καριέρα

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία (ΕΠΔΟ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι απόφοιτοί του επέστρεψαν στο χώρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου για να συναντήσουν και να μιλήσουν με τους ενεργούς φοιτητές του τμήματος. Η συνάντηση έγινε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου και είχε σα στόχο να δώσει το λόγο στους αποφοίτους του τμήματος να μιλήσουν οι ίδιοι για το τμήμα που αποφοίτησαν.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Φοιτητών/Αποφοίτων ΤΕΙ Μεσολογγίου (Smartvoice) σε συνεργασία με το τμήμα της ΕΠΔΟ. Σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, συμφοιτητές βρέθηκαν ξανά στον ίδιο χώρο και μίλησαν για τις εμπειρίες τους αλλά και την πορεία τους μετά το πτυχίο. Ήταν μια συνάντηση επαγγελματιών του τμήματος που έχουν ακολουθήσει διαφορετικές επαγγελματικές σταδιοδρομίες και μέσα από τα προσωπικά τους βήματα, παρουσίασαν τα εφόδια που απέκτησαν και τους βοήθησαν στην επαγγελματικής τους σταδιοδρομία, τα λάθη που έκαναν σα φοιτητές, τις ελλείψεις που αυτοί είδαν και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δουλειά και την αγορά εργασίας.



Την εκδήλωση παρακολούθησε  ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου,  Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, ο οποίος στο σύντομο καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε στο έργο του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην ερευνητική-αναπτυξιακή συνιστώσα του ιδρύματος.
Το λόγο πήρε ο Προϊστάμενος του τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής,  Σπύρος Συρμακέσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα «πέτρινα χρόνια» του τμήματος, όταν ιδρύθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, έκανε τον απολογισμό της προσφοράς όλων των προκατόχων του στο πόστο των προϊσταμένων, αλλά και παρουσίασε τη σημερινή μορφή και πορεία του τμήματος στην ερευνητική ανάπτυξη του ιδρύματος.
Ο Επίκουρος Καθηγητής,  Αριστογιάννης Γαρμπής αναφέρθηκε στην ομιλία του στη διείσδυση του τμήματος στην αγορά εργασίας και τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων, τα οποία είναι 100%. Παράλληλα παρουσίασε τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους φοιτητές και απόφοιτους του τμήματος.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι απόφοιτοι του τμήματος. Η κα Αναστασία Σαμαλτάνου, η οποία πια δραστηριοποιείται στη δική της επιχείρηση, παρουσίασε το πέρασμά της από τον τραπεζικό κλάδο, τις αναζητήσεις της και το ρίσκο που πήρε να κυνηγήσει το όνειρό της για να δουλέψει σα σύμβουλος επιχειρήσεων. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, με τη δημιουργία εδώ και δύο χρόνια μιας υγιούς οικονομικά προσωπικής επιχείρησης (Easy Business) η οποία δραστηριοποιείται στην περιφέρεια, αλλά ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές.
Ο Λάζαρος Καραούλης, στη συνέχεια, μέσα από την πορεία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μαραθώνα Αττικής, ανέδειξε τις ευκαιρίες που είχε να προσφέρει κοινωνικό έργο στους συμπολίτες του, και στη συνέχεια να ξεκινήσει σαν ελεύθερος επαγγελματίας τη δική του επιχείρηση (Information Technologies Solutions) στο χώρο του internet.
Ο Φώτης Νικολόπουλος, ένας από τους πρώτους απόφοιτους του τμήματος, στην ομιλία του επεσήμανε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναγωνιστεί απόφοιτους Πανεπιστημίων στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών, μέχρι να φτάσει να δουλεύει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στα έργα σχεδιασμού και υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων για το υπουργείο.
Στη συνέχεια, μέσα από το χώρο του ΤΕΙ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου βρισκόταν ο απόφοιτος του τμήματος, Γιώργος Καπογιάννης. Ο κ. Καπογιάννης παρουσίασε τις ευκαιρίες που του έδωσε το τμήμα για να ξεκινήσει πρώτα σαν Erasmus φοιτητές τη γνωριμία του με την Ευρώπη (Φιλανδία) και ότι αυτό του άνοιξε τους ορίζοντες να συνεχίσει την πορεία του στην Ευρώπη και να βρίσκεται τώρα σαν επισκέπτης καθηγητής στο εξωτερικό.
Ο Παύλος Κολέσνικοβ ανέδειξε μα διαφορετική ιστορία. Χρησιμοποιώντας την επαφή που του δημιούργησε το τμήμα με την αγορά εργασίας μέσα από την πρακτική του άσκηση στην εταιρία Entersoft, αξιοποίησε τη σχέση αυτή ώστε να βρίσκεται πια σαν εργαζόμενος στην ίδια εταιρία και να δουλεύει σε αναπτυξιακά έργα της εταιρίας για μεγάλους πελάτες, συμμετέχοντας ανά περίπτωση και στο σχεδιασμό του.
Ο Αλέξανδρος Περσίδης, αμέσως μετά το πτυχίο του κλήθηκε να ασχοληθεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Πολύ νωρίς έπρεπε να συνεισφέρει στην Εκδοτική Επιχείρηση, ΕΣΠΙ Εκδοτική, και μέσα από αυτή την αφορμή βρήκε την ευκαιρία να φέρει νέο αέρα σε έναν παραδοσιακό εκδοτικό οίκο. Αξιοποιώντας τις γνώσεις πληροφορικής, αλλά και διοίκησης και οικονομίας από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, είχε τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει την εσωτερική δομή αλλά και την εξωτερική εικόνα της δικής του, πια, επιχείρησης.
Τις ομιλίες των αποφοίτων έκλεισε η Σοφία Βασιλειάδου, η οποία μίλησε για την προσωπική πορεία μέσα στις ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής και την εμπειρία της στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Μέσα από το πέρασμα από το χώρο αυτό, ενίσχυσε τις γνώσεις της και τα βιώματα του τμήματος, ώστε σήμερα να βρίσκεται στο τμήμα της Τεχνικής Υποστήριξης στην Αυτοματοποιημένη Διαχείριση Συνταγών του ΙΚΑ.
Οι απόφοιτοι ανανέωσαν το ραντεβού της για του χρόνου στον ίδιο οικείο και αγαπημένο χώρο.