Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Παρέμβαση του Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια της Βουλής για το ΤΕΙ Μεσολογγίου


«Το Μεσολόγγι είναι το σημείο κατατεθέν των υδατοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, λέω καθ’ υπερβολή ότι εάν έπρεπε να υπάρχει ένα Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, έπρεπε να είναι στο Μεσολόγγι. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ΙΧΘΥΚΑ.
Όλες οι μεγάλες μονάδες ιχθυοπαραγωγής είναι στις εκβολές του Αχελώου. Και να μην αναφερθώ στον Αμβρακικό, να μην αναφερθώ οπουδήποτε αλλού. Όσον αφορά τη διαχείριση υδατικών πόρων: Το μεγαλύτερο υδατικό διαμέρισμα της χώρας, με τέσσερις μεγάλες λίμνες, με δύο ποτάμια, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε
Τα παραπάνω ανέφερε στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το ΤΕΙ Μεσολογγίου ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚHΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκος Τσούκαλης  τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αναφέρθηκε η περίπτωση συγχωνεύσεων, καταργήσεων τμημάτων ΤΕΙ. Επίσης, άκουσα με πολύ ενδιαφέρον –και είπα από την αρχή ότι μόνο σε αυτό θα αναφερόμουν- τον κύριο Πρόεδρο να αναφέρεται στα τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Ξέρετε, μακριά από εμένα οποιαδήποτε προσπάθεια τοπικισμού, λαϊκισμού όσον αφορά τις συγχωνεύσεις. Συμφωνώ απολύτως όσον αφορά αυτή τη διαδικασία.
Στην ολομέλεια της Βουλής
έφερε το ζήτημα που ανακύπτει με το ΤΕΙ Μεσολογγίου
ο Νίκος Τσούκαλης
Έχω, όμως, την εντύπωση ότι μέσα σε αυτή την Αίθουσα και μέσα στην κρίση που ζούμε, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η παιδεία, η εκπαίδευση, είναι κρίσιμο στοιχείο της εξόδου από την κρίση και βεβαίως της παραγωγικής επανεκκίνησης αυτού του τόπου. Μπορεί να ισχύουν αυτά τα κριτήρια τα οποία αναφέρατε, πράγματι οι φοιτητές να είναι λίγοι. Και μπορεί να πληρούν τα κριτήρια ούτως ώστε πραγματικά να τα κλείσετε.
Προσέξτε, όμως, τι γίνεται: Επειδή είμαι από αυτή την περιοχή, Αιτωλοακαρνανία και Μεσολόγγι –ειδικά Μεσολόγγι- τι σημαίνει αυτό για τις υδατοκαλλιέργειες και τι για τη διαχείριση υδατικών πόρων;
Το Μεσολόγγι είναι το σημείο κατατεθέν των υδατοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, λέω καθ’ υπερβολή ότι εάν έπρεπε να υπάρχει ένα Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, έπρεπε να είναι στο Μεσολόγγι. Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ΙΧΘΥΚΑ. Όλες οι μεγάλες μονάδες ιχθυοπαραγωγής είναι στις εκβολές του Αχελώου. Και να μην αναφερθώ στον Αμβρακικό, να μην αναφερθώ οπουδήποτε αλλού. Όσον αφορά τη διαχείριση υδατικών πόρων: Το μεγαλύτερο υδατικό διαμέρισμα της χώρας, με τέσσερις μεγάλες λίμνες, με δύο ποτάμια, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτά μπορούν να σας τα πουν οι Υπηρεσίες σας.
Τι λέω εγώ; Λέω ότι πάση θυσία αυτά τα θνησιγενή τμήματα, τουλάχιστον σε αυτή την περιοχή και για λόγους περιφερειακής ανάπτυξης, θα έπρεπε με τη φροντίδα της Πολιτείας να υπάρχουν, να αναπτυχθούν και να αποδώσουν όλους αυτούς τους επιστήμονες που έχουμε ανάγκη και όχι βλέποντας τους σπουδαστές και τη μείωση του δυναμικού, παίρνουμε μία απόφαση και το κλείνουμε.

Καταλαβαίνετε ότι τοποθετούμε καθαρά στοιχεία περιφερειακής ανάπτυξης και όχι τοπικιστικά. Παραδείγματος χάριν, να σας πω: Στο Καρπενήσι υπάρχει μία σχολή ΤΕΙ που απ’ ότι με πληροφόρησαν δεν είχε ποτέ ούτε έναν σπουδαστή. Επειδή, όμως, το Καρπενήσι είναι συνδεδεμένο με τη Δασοπονία, είναι Νομός της χώρας που είναι συνδεδεμένος με τα δάση, γι’ αυτό υπάρχει. Δεν το ακουμπήσατε, όπως ξέρω, αυτό.
Επίσης, υπάρχει ένα πρόβλημα με το προσωπικό των τμημάτων αυτών. Υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τη δοκιμαστική τους θητεία. Τι θα γίνει με αυτούς; Υπάρχει και αυτό το ερώτημα για το διδακτικό προσωπικό.» κατέληξε ο κ. Τσούκαλης κάνοντας αναφορά σε ένα επιπλέον πρόβλημα που ανακύπτει από τη πιθανή κατάργηση των τμημάτων αυτών.