Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Επιχειρήματα υπάρχουν για να ανακληθεί η απόφαση Διαμαντοπούλου για μη εισαγωγή φοιτητών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου


Με επαρκή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία αναδείχτηκε   η προχειρότητα
με την οποία  διαχειρίζεται  το Υπουργείο Παιδείας την Τριτοβάθμια εκπαίδευση


Αιφνιδιασμένοι, από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για μη εισαγωγή σπουδαστών στα τρία τμήματα της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Μεσολογγίου εμφανίστηκαν σήμερα (Τετάρτη 18/5) κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου και ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Κατσούλης.
Παράλληλα και κυρίως από την πλευρά του προέδρου του ΤΕΙ αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι, ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε το ίδρυμα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αναδιάρθρωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση της διατήρησης της αυτοτέλειας του.
Όμως για το ζήτημα που ανέκυψε, αναδείχτηκε ότι δεν υπήρξε συντονισμένη και δυναμική αντίδραση από την πλευρά των φορέων της περιοχής, για την ανάκληση της απόφασης, πέραν της παράθεσης των στοιχείων που υπάρχουν για τη γενική εικόνα των τριών τμημάτων και ειδικά αυτού των Υδατοκαλλιεργειών από τη διοίκηση του ΤΕΙ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Παρακολουθώντας την συνέντευξη αυτό που αποκομίσαμε και νομίζουμε ότι αποκτά βαρύτητα είναι ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και έχει καταρτίσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα  του ιδρύματος, έχοντας ταυτόχρονα στη διάθεσή της μια σειρά επαρκών ακαδημαϊκών επιχειρημάτων, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να παρακαμφθούν από την όποια πολιτική ηγεσία.
Και αυτό ήταν το θετικό από τα όσα μετέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δηλαδή ότι στην αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει όλα τα ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά για να διατηρήσει τη θέση του σ’ αυτόν, συνεχίζοντας την 30χρονη διαδρομή του. Αξίζει να επισημανθούν οι άρτιες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές και κυρίως η επιστημονική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Από την πλευρά του δημάρχου Μεσολογγίου, πέραν της εισήγησης που έκανε με την παράθεση των απόψεων και των θέσεων του, για το μέλλον του ΤΕΙ ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζει για την Παρασκευή 20/5 και τη Δευτέρα 23/5 δυο συγκεντρώσεις με όλους τους εκλεγμένους συμβούλους του δήμου (δημοτικούς και τοπικούς) και τους φορείς της περιοχής,  αντίστοιχα ώστε να καθοριστεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα ανοιχτά θέματα.
Επίσης ο κ. Κατσούλης ουσιαστικά μίλησε για εμπαιγμό από την πλευρά του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα. «Άλλα συζητούσαμε για ένα τρίμηνο και σε μια νύχτα έγινε το ακριβώς αντίθετο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι για τη λήψη της απόφασης κύριο κριτήριο αποτέλεσαν πολιτικές και συντεχνιακές πιέσεις, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει.
Τη συνέντευξη παρακολούθησαν και αρκετοί σπουδαστές οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους εξαιτίας αυτής της απόφασης του υπουργείου.
Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε video με εκτενή αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου.
Ακολουθεί η εισήγηση του δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη:



«Η ανακοίνωση του αριθμού των θέσεων των εισακτέων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπου για φέτος δε θα υπάρχουν εισακτέοι σε 24 επαρχιακά Τμήματα των ΤΕΙ μεταξύ των οποίων τα 3 τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης), είναι μια δυσμενής εξέλιξη η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην τοπική μας κοινωνία,  ιδιαίτερα εν όψει του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας. 
Η μη εισαγωγή εισακτέων στα τρία αυτά τμήματα τα οποία αποτελούν τη βάση της σχολής της ΣΤΕΓ, σηματοδοτεί τη βέβαιη υποβάθμιση τους αλλά και τη συνολικότερη προοπτική υποβάθμισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, αν φυσικά αυτή η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου δεν τροποποιηθεί ριζικά στο μελλούμενο ανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δηλώνει την κατηγορηματική του εναντίωση στην αυθαίρετη και μονομερή αυτή απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, διότι:
1.            Τα ανωτέρω τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, διαθέτουν αξιόλογες και σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, κατάλληλο και επαρκές εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, ενώ συνδέονται άρρηκτα με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής του νομού και αποτελούν τον τεχνολογικό πυλώνα που έχουμε ανάγκη στον τομέα αυτό. Απαιτείται να εκσυγχρονιστούν  - όσον αφορά τα αντικείμενα των σπουδών τους – και όχι να καταργηθούν, για να συνδεθούν καλύτερα με την τοπική παραγωγή.
2.            Ειδικά το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης, διαθέτει άριστη διεθνή εξωτερική αξιολόγηση (Νοέμβριος 2008), στηρίζει για τρεις δεκαετίες το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας και είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο», τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό πυλώνα, στον οποίο πάνω του θα στηριχθεί η συγκρότηση και η λειτουργία ενός εθνικού αλλά και διεθνούς Τεχνολογικού - Ερευνητικού Πάρκου μελέτης των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων. 
3.            Συνολικά η Σχολή της ΣΤΕΓ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές αλλαγές, να αποτελέσει μια Σχολή μοναδική για τα ΤΕΙ της χώρας, η οποία θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ζήτημα δεν έχει για μας ουδεμία τοπικιστική ή «οικονομίστικη» διάσταση. Η προσέγγιση μας είναι μόνο εκπαιδευτική (σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει σήμερα το ίδιο το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) και κυρίως αναπτυξιακή για τον τόπο και τη χώρα.   
Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αγωνίζεται σθεναρά για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και δεν αποδέχεται αιφνιδιαστικές και τετελεσμένες αποφάσεις υποβάθμισης του.»